Aktuelno 6

19.04.2024.

12:25

Jedna vakcina mogla bi da štiti od svih sojeva virusa

Tim istraživača sa Univerziteta Kalifornije u Riversajdu (UCR) razvio je novu platformu za RNK vakcinu koja bi mogla da štiti od svih sojeva nekog virusa i to sa samo jednom dozom.

Izvor: B92.net

Jedna vakcina mogla bi da štiti od svih sojeva virusa
Viacheslav Lopatin/Shutterstock

Podeli:

Takođe, mogla bi da se daje i bebama i osobama čiji je imunološki sistem oslabljen, navedeno je u saopštenju Univerziteta.

Svake godine, objašnjavaju, istraživači se trude da predvide četiri soja influence koji će biti dominantni u sezoni gripa, kako bi se razvile vakcine. Slično je i s vakcinama za kovid 19.

Nova strategija eliminisala bi potrebu da se stvaraju sve te različite vakcine, jer gađaju deo genoma virusa koji je zajednički za sve sojeve virusa, navodi se. Novu vakcinu, njen način rada i demonstraciju efikasnosti na miševima opisali su u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Ono što želim da naglasim kod ove stragerija za vakcine jeste to što bi bila široka. Mogla bi da se koristi za bilo koji broj virusa, bila bi efikasna protiv bilo koje njegove varijante i bezbedna za najširi spektar ljudi. Ovo bi mogla da bude univerzalna vakcina za kojom tragamo", rekla je Rong Haji, virusologinja sa UCR i autorka studije.

Tradicionalno je da vakcine imaju mrtve ili modifikovane žive verzije virusa. Imunološki sistem tela prepoznaje protein u virusu i sprema odgovor. To dovodi do stvaranja T-ćelija koje napadaju virus i zaustavljaju njegovo širenje. Takođe stvara "sećanje" B-ćelija koje treniraju imunološki sistem da se brani od budućih napada, objašnjavaju sa UCR.

Nove vakcine takođe koriste živu, modifikovanu verziju virusa. Međutim, ne zavisi od toga kako vakcinisano telo ima ovaj tradicionalni odgovor, koji onemogućava davanje tradicionalnih vakcina bebama i ugroženima.

"Domaćin, osoba ili miš, proizvešće male posredne RNK kao odgovor na infekciju virusom. Ove RNK će srušiti virus", rekao je Šouvej Ding, profesor mikrobiologije na UCR i glavni autor studije.

Kada su testirali ovu strategiju, oni su to radili sa virusom nodamura i na mutiranim miševima bez T i B ćelija. Sa jednom injekcijom oni su zaštitili miševe od smrtonosne doze na najmanje 90 dana.

"Virusi mutiraju u regionima koji nisu zahvaćeni tradicionalnom vakcinom. Međutim, mi gađamo ceo genom sa hiljadama RNK, od toga ne mogu da pobegnu", rekla je Rong Haji.

"Ima nekoliko dobro poznatih patogena – denga, SARS, kovid. Svi oni imaju slične viralne funkcije. Ova strategija mogla bi lako da se primeni na ove viruse", rekao je Ding.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: