Aktuelno 1

04.04.2024.

20:20

Alarmantni rezultati: Gojazna deca dvostruko češće obolevaju od ovog oboljenja

Gojazna deca mogu da budu izložena većem riziku da im se u ranoj odrasloj dobi dijagnostikuje multipla skleroza (MS).

Izvor: rt.rs

Alarmantni rezultati: Gojazna deca dvostruko češće obolevaju od ovog oboljenja
kwanchai.c/Shutterstock

Podeli:

"Naši nalazi ukazuju da gojaznost u detinjstvu povećava rizik od ove bolesti i to više nego dvostruko", zabrinuto ističu naučnici.

Multipla skleroza može uticati na mozak i kičmenu moždinu, izazivajući niz simptoma uključujući probleme sa vidom, pokretima ruku ili nogu, ravnotežom. Podrazumeva doživotno stanje koje ponekad može izazvati ozbiljan invaliditet.

Gojaznost u detinjstvu povećava šanse za nastanak MS više nego duplo, kažu naučnici sa Instituta u Stokholmu. Istraživači uključeni u novu studiju nastojali su da procene rizik od razvoja multipla skleroza u velikoj grupi gojazne dece u poređenju sa opštom populacijom.

"Jedan od efekta gojaznosti u detinjstvu je taj što uzrokuje slabu, ali hroničnu upalu, a ta upala povećava rizik od razvoja nekoliko bolesti između ostalog i multipla skleroze", rekli su autori studije, profesorka Emilija Hagman i profesor Klod Markus, a piše Gardijan.

Naglašeno je da je prosečno MS dijagnostikovana oko 23. godine.

Naučnici su analizirali podatke iz Švedskog registra za lečenje gojaznosti dece, a baza podataka, poznata kao "Boris", jedan je od najvećih svetskih registara za lečenje gojaznosti kod mališana. Istraživački tim je pregledao podatke o deci uzrasta od dve do 19 godina koja su se učlanila u registar između 1995. i 2020. godine i uporedio je njihove podatke sa podacima dece iz opšte populacije. Studija je obuhvatila podatke o više od 21600 gojazne dece, koja su počela da leče gojaznost kada su imala prosečno 11 godina, i više od 100 hiljade dece koja nisu bila gojazna. Deca su praćena tokom šest godina.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

20 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: