Nova vest
close

U 80% uzoraka krvi nalaze se čestice plastike: Dr Stanišić upozorava šta treba da izbacimo iz upotrebe

zdravlje

U 80% uzoraka krvi nalaze se čestice plastike: Dr Stanišić upozorava šta treba da izbacimo iz upotrebe

Holandski nauènici su prvi otkrili èestice miktroplastike u ljudskoj krvi. U èak 80 odsto uzoraka krvi nalaze se èestice plastike. To je pokazalo istraživanje koje je uraðeno u Amsterdamu, a poreklo plastike u ljudskom organizmu je iz plastiènih flaša i ambalaže u kojoj se nalazi hrana.

Kako plastika u krvi utièe na zdravlje i kako da smanjimo koncentraciju, i da li uopšte možemo otkrila je profesorka dr Svetlana Stanišiæ.

"Ova istraživanja su relativno nova, tek poslednjih par godina objavljuje se veliki broj istraživanja na ovu temu. Postoje dve stvari, jedna za koju smo i ranije znali, a to je da se iz plastike oslobaðaju razne hemijske materije i one nisu samo posledica plastiènog materijala, nego i tih silnih aditiva. Industrija nalazi neke alternativne materije koje su vrlo èesto srodne ovima, pa ponovo utvrdimo da imaju loš uticaj na zdravlje. Ove materije koje se oslobaðaju, uglavnom menjaju hormonski balans u telu i posebno su opasne za decu, jer imaju manju telesnu masu", rekla je doktorka, pa dodala:

"Ima još jedna stvar koja je posebno aktuelna, to je da mikroplastika, dakle sitne èestice plastike i nanoplastika, da se zapravo dobijaju raspadanjem plastike i životne sredine i dospeva do nas i akumulira se u telu. Ovo ne treba da bude iznenaðujuæe, jer je u nekim eksperimentima koji su raðeni na ljudima, utvrðeno da se mikroplastika nalazi u posteljici", objasnila je dr Stanišiæ.

28.06.2022. 14:00

Podeli: 

BBC

Novo Sport Video Menu