Nova vest
close

Šta treba uraditi kada doðe do toplotnog udara

zdravlje

Šta treba uraditi kada doðe do toplotnog udara

Tužna vest o smrti petogodišnjeg deèaka iz Knina, pokrenula je temu u domaæim medijima o tome kako da se suoèavamo sa toplotnim udarom kod dece ali i odraslih u ovom letnjem periodu. Mediji prenose da je otac zaboravio da odveze dete u vrtiæ i da je ono ostalo u automobilu.

"Uvek je prevencija najbolja stvar, neophodno je imati vodu kod sebe uvek, korišæenje klime ili otvoreni prozori, neophodno je i laganije oblaèenje. Važno je da se ne ide direktno iz visoke temperature u hladnu", rekla je Bojana Banjeviæ iz Crvenog Krsta Beograd.

Postoji razlika u mehanizmu nastanka izmeðu toplotnog udara ili sunèanice, potvrdila je ona za "150 minuta".

"U prvom trenuttku nije bitno napraviti razliku izmeðu toplotnog udara i sunèanice, veæ je bitno da se zna da toplotni udar nastaje tako što dolazi do naglog prekomernog skoka temperature koju telo ne može da stabilizuje. Organizam zbog toga pokreæe èitav niz mehanizama kako bi spreèio ovakvu situaciju, ali dolazi i do stanja šoka" rekla je pedijatar Jasmina Ðinðiæ.

"Bitna je dužina izloženosti visokim temperaturama, ali i nedostatak kiseonika može da utièe na smrtni ishod", potvrdila je ona.

10.06.2021. 15:29

Podeli: 

Info

Info

Guzve na putu

Gužve su zvanično počele. Iako takozvani špic počinje nešto oko 16 sati, to nije slučaj i danas.

Info

Raspisani lokalni izbori

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji.

BBC

Novo Sport Video Menu