Šta treba uraditi kada dođe do toplotnog udara

Tužna vest o smrti petogodišnjeg dečaka iz Knina, pokrenula je temu u domaćim medijima o tome kako da se suočavamo sa toplotnim udarom kod dece ali i odraslih u ovom letnjem periodu. Mediji prenose da je otac zaboravio da odveze dete u vrtić i da je ono ostalo u automobilu.

"Uvek je prevencija najbolja stvar, neophodno je imati vodu kod sebe uvek, korišćenje klime ili otvoreni prozori, neophodno je i laganije oblačenje. Važno je da se ne ide direktno iz visoke temperature u hladnu", rekla je Bojana Banjević iz Crvenog Krsta Beograd.

Postoji razlika u mehanizmu nastanka između toplotnog udara ili sunčanice, potvrdila je ona za "150 minuta".

"U prvom trenuttku nije bitno napraviti razliku između toplotnog udara i sunčanice, već je bitno da se zna da toplotni udar nastaje tako što dolazi do naglog prekomernog skoka temperature koju telo ne može da stabilizuje. Organizam zbog toga pokreće čitav niz mehanizama kako bi sprečio ovakvu situaciju, ali dolazi i do stanja šoka" rekla je pedijatar Jasmina Đinđić.

"Bitna je dužina izloženosti visokim temperaturama, ali i nedostatak kiseonika može da utiče na smrtni ishod", potvrdila je ona.

strana 1 od 17 idi na stranu