Nova vest

Španija

Svet

Merc: Rekao sam Trampu šta mislim

Nemački kancelar izjavio je da je predsedniku SAD Donaldu Trampu rekao zašto smatra da je rat u Iranu pogrešan, ali da istovremeno pokušava da održi dobar odnos sa njim i da je do sada u tome uspevao.

11:50

29.4.2026.

26 d

Svet

Nemačka stala u odbranu Španije

Članstvo Španije u NATO nije upitno, izjavio je portparol nemačke vlade, nakon što su mediji preneli da se u internom mejlu navodi da je Pentagon razmatrao mogućnost suspendovanja Španije iz Alijanse zbog neslaganja u vezi sa operacijama protiv Irana.

14:14

24.4.2026.

31 d

Svet

Sančez odgovorio: "Miran sam"

Španski premijer Pedro Sančez poručio je da je "potpuno miran" nakon informacije da SAD razmatraju da suspenduju učestvovanje Španije u NATO-u zbog njenog protivljenja ratu s Iranom.

10:38

24.4.2026.

31 d

Svet

Šok: Ovu zemlju izbacuju iz NATO-a?

Pentagon razmatra kaznene mere protiv NATO saveznica za koje smatra da nisu podržale američke operacije u ratu sa Iranom, a koje uključuju suspenziju Španije iz Saveza i preispitivanje američkog stava o britanskom suverenitetu nad Foklandskim ostrvima.

8:54

24.4.2026.

31 d

Svet

Kubi obećana pomoć

Vlade Brazila, Španije i Meksika danas su obećale da će pojačati koordiniranu pomoć Kubi kako bi ublažile humanitarnu krizu za koju su navele da je izazvana američkom blokadom tog ostrva.

23:17

18.4.2026.

37 d

Svet

"Međunarodni poredak se raspada"

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu na jačanje komunikacije i poverenja između dve zemlje, kako bi se "održala vladavina prava".

8:35

14.4.2026.

41 d

Svet

Delegacija se vraća u Teheran

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares najavio je danas ponovno otvaranje ambasade Španije u Teheranu, nakon dvonedeljnog primirja koje su dogovorili SAD i Iran.

14:36

9.4.2026.

46 d

Izdvajamo

Info – najvažnije vesti iz Srbije i sveta | B92.net

Svet

SAD pokrenule napade

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) saopštila je danas da su američke snage izvele "napade samoodbrane", koji su bili usmereni na mesta za lansiranje raketa na jugu Irana i na čamce oko Ormuskog moreuza.

6:41

26.5.2026.

12 min

Život – zanimljivosti, istorija, nauka i inspirativne priče | B92.net

Alarmantna studija

More odnosi kopno: Jedan grad će biti poplavljen

Stanovnike Nju Orleansa u američkoj državi Luizijani u budućnosti čeka mogućnost da grad bude poplavljen usled porasta nivoa okeana, a stručnjaci upozoravaju da gradske vlasti moraju da počnu sa procesom preseljenja već sada, kako bi se izbegao haos.

17:13

25.5.2026.

13 h

Najnovije Novo Sport Sport B92 Video Video Meni Menu