Tehnopolis

Petak, 13.05.2022.

19:00

Starlink internet je dostupan u 32 zemlje; U Srbiji uskoro

SpaceX-ova satelitska internet usluga Starlink sada je dostupna u 32 zemlje sveta, objavila je kompanija.

Izvor: B92, Bajtbox, Verge

Starlink internet je dostupan u 32 zemlje; U Srbiji uskoro
Foto: Profimedia

Svemirska kompanija Ilona Maska na Twitter profilu objavila je ovu informaciju, a naveli su da će usluga biti isporučena odmah, što je veliki napredak u odnosu na ranije situacije, u kojima su kupci čekali po nekoliko meseci da bi dobili plaćenu uslugu.

Podelili su i screenshot koji prikazuje mapu dostupnosti ove usluge. Tako je usluga sada dostupna u većem delu Evrope, Severne Amerike, i u delovima Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Veći deo ostatka sveta obojen je plavom bojom, koja označava da će u ovim delovima uskoro stići usluga. To bi se zapravo moglo desiti sledeće godine. U ove delove sveta spada i Srbija, kao i još nekoliko zemalja okruženja. Na početku godine SpaceX je naveo da je usluga dostupna za 25 zemalja, ali je sada ovaj broj povećan za još sedam, što znači da je usluga trenutno dostupno za 32 zemlje. Ali, sada je prednost što SpaceX navodi da će usluga odmah biti isporučena kupcima.

Inače, prvih 60 Starlink satelita lansirano je pre manje od dve godine na raketi Falcon 9. Od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 500 ilometara u zemljinu orbitu.

Prema planu, njih bi u orbiti trebalo da bude čak 42.000. Na svakom satelitu nalaze se četiri antene, solarni paneli i jonski potiskivači sa pogonom na kripton koji omogućavaju satelitima manevrisanje u svemiru. Svaki satelit u sebi sadrži senzore koji javljaju trenutnu poziciju i sadrže autonomni sistem za izbegavanje sudara. Po završetku svog rada, sateliti će izgoreti u Zemljinoj atmosferi u roku od 1-5 godina.

Prošlog meseca je Rest of World objavio izveštaj o tome da je većina korisnika Starlinka smeštena u Severnoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: