Samsung predstavio plan izrade čipova i očekuje prve 3nm čipove u 2022. godini

Samsung želi da ostane konkurentan uprkos globalnom nedostatku komponenti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Szasz-Fabian Jozsef / Shutterstock.com
Foto: Szasz-Fabian Jozsef / Shutterstock.com

Tokom godišnjeg Samsungovog Foundry foruma, Choi Si-young je govorio o budućnosti Samsungove proizvodnje čipova i o tome šta će globalna nestašica značiti za budućnost njihovog poslovanja. Si-young je predsednik i čelnik Samsungovog preduzeća Foundry Business i govorio je o Samsungovim planovima za izradu 3nm i 2nm čipova.

Si-young je ponovio da će Samsung "voditi najnaprednije tehnologije, dok će u skaliranju čipova otići korak dalje". Čak i u toku nestašice čipova, kompanija očekuje da će svega nekoliko kompanija biti opremljeno za trku u proizvodnji čipova.

Za početak, masovnu proizvodnju čipova na 2nm procesu Samsung planira da započne 2025. godine. Sadašnja generacija pametnih telefona kompanije Samsung i Apple (proizvedeni od strane Samsunga, Qualcomma i TSMCa) pokreću SoC-ovi izgrađeni na 5nm procesu.

Prve čipove zasnovane na 3nm čipovima, proizvođač očekuje da će početi da proizvodi u prvoj polovini 2022. Ovi novi čipovi trebalo bi da povećaju performanse za 30% i da koriste upola manje energije zahvaljujući 3nm gate-all-around (GAA) tehnološkom rešenju. Navodi se da će čip zauzimati do 35 odsto manje prostora od svog 5nm rođaka.

Ti čipovi će se proizvoditi u Samsungovoj fabrici u jugozapadnoj Koreji, u gradu Pyeongtaek - koja se trenutno proširuje kako bi podržala veće kapacitete. Planirana je i fabrika za proizvodnju za američko tržište, mada su detalji o njenoj lokaciji nepoznati. U međuvremenu, očekuje se da će druga generacija 3nm čipova početi sa proizvodnjom 2023. Kompanija je čak otkrila da su čipovi u 2nm procesu u ranoj fazi razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.