Tehnopolis

Ponedeljak, 04.03.2024.

12:55

Problemi u laboratoriji za čipove u ljudskom mozgu

Kompanija Ilona Maska, Neuralink, našla se pod istragom američke agencije za kontrolu hrane i lekova (FDA).

Izvor: Reuters

Problemi u laboratoriji za čipove u ljudskom mozgu
Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Kako su rekli iz FDA, Neuralink je pod istragom zbog problema sa vođenjem beleški i kontrolom kvaliteta za eksperimente nad životinjama. Podsetimo, pre mesec dana, rečeno je da je kompanija spremna da testira prve implante na mozgu ljudi.

Inspektori su rekli da postoje propusti kada je u pitanju kontrola u prostorijama ove kompanije u Kaliforniji. Slična istraga sprovedena je i u Teksasu, gde nije bilo problema.

Ove posete desile su se tokom juna prošle godine, a inspektori su rekli da je "uočeno da se ne obraća pažnja na detalje".

Problemi su uključivali to što su nedostajali zapisi o kalibraciji nekih laboratorijskih instrumenata, a kod nekih je falila i potvrda o kvalitetu.

Iz FDA su naveli da je Neuralink ipak "podneo dovoljno dokaza" da im se odobri testiranje na ljudima, ali da će "nastaviti da prate bezbednost onih koji su uključeni u studije Neuralinka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

17 h

Podeli: