Predstavljen najveći dron na svetu: U letu ispaljuje rakete koje šalju male satelite VIDEO

Dron je visok 5,4 metra, raspon krila mu iznosi 18,2 metra, a dug je 24,3 metra. Zbog ovih dimenzija se smatra najvećom bespilotnom letelicom na svetu.

Ravn X je debitovao je u četvrtak.

Izvor: B92, Zimo
Podeli

SpaceX je dobio ozbiljnu konkurenciju u osvajanju svemira jer je američki startup Aevum predstavio svoj projekat bespilotne letelice, koji je dizajnirana da u letu ispaljuje rakete koje onda šalju male satelite u Zemljinu orbitu.

Projekt nosi naziv Ravn X Autonomous Launch Vehicle i prvi je kojem neće biti potrebnai lansirna rampu kako bi opremu slao u svemir. Prezentaciju projekta na Jutjub kanalu firme Aevum održao je njen šef Džej Skajlus, prenosi Zimo.

Ravn X je osmišljen tako da može slati satelite svaka 180 minuta u svemir, što je mnogo češće od bilo koje trenutno dostupne opcije na tržištu, pa tako i SpaceX-ove.

Oblikom, Ravn X podseća na običan avion i zapravo će leteti poput njega, s uobičajene poletno-sletne piste i bez potrebe za skupom infrastrukturom lansirne rampe i popratnih objekata.

Ravn X dug je 24,3 metra i ima raspon krila od 18,3 metra te je visine 5,4 metra. Teži 25 tona i kad se sve te statističke brojke stave u skup, Ravn X je zapravo najveći dron ikad napravljen.

Skylus je pojasnio da kad Ravn X dosegne mesto i odgovarajuću visinu, ispušta raketu koja zapravo nosi teret od najviše 100 kilograma u nisku orbitu oko Zemlje. Nakon isporuke tereta, dron se vraća na Zemlju i odlazi u hangar. Ono što je najvažnije, dron bi sve navedeno trebalo da obavlji automatski i autonomno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.