Nestašica čipova zbog koronavirusa

Tajvanski proizvođač čipova TSMC podići će cene čipova za 10 do 20 posto, izvestio je američki poslovni list Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na obaveštene izvore.

Tehnopolis

Izvor: B92, Index.hr, HINA

Četvrtak, 26.08.2021.

18:30

Nestašica čipova zbog koronavirusa
Foto: Depositphotos/Petrovich99

Najveći svetski proizvođač čipova planira da podigne cene najsofisticiranijih čipova za oko 10 posto, dok će standardni, koje koriste kupci poput proizvođača automobila, porasti za oko 20 posto, navodi list.

Više cene će stupiti na snagu u većini slučajeva kasnije ove ili sledeće godine, izvestio je VSJ, što bi trebalo da znači veće cene i za kupce elektronskih uređaja.

TSMC nije odmah odgovorio na Rojtersov upit da komentariše izveštaj WSJ -a.

Nedostatak poluprovodničkih čipova koči industriju širom sveta, pa su proizvođači automobila smanjili proizvodnju, a proizvođači elektronskih uređaja bore se da drže korak sa velikom potražnjom za telefonima, televizorima i konzolama, podstaknutom pandemijom virusa kovida-19.

Tajvanska kompanija je u julu najavila da će se nestašica automobilskih čipova postepeno smanjivati u trećem kvartalu, pa će njeni kupci lakše disati, dodajući, međutim, da bi ograničeni proizvodni kapaciteti mogli izazvati probleme i sledeće godine.

Tajvan ulaže sve napore da reši problem nestašice u svijetu, rekao je u utorak ministar ekonomije Vang Mei-hua nakon razgovora sa novoimenovanim američkim ambasadorom u Tajpeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: