Mask i vodeći stručnjaci žele da pauziraju razvoja AI-ja dok se ne poboljša bezbednost

Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji pozvali su na šestomesečnu pauzu u naprednom razvoju veštačke inteligencije, sve dok se ne postignu zajednički bezbednosni protokoli za takva postignuća.

Tehnopolis

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

11:45

Mask i vodeći stručnjaci žele da pauziraju razvoja AI-ja dok se ne poboljša bezbednost
Foto: DIA TV / Shutterstock.com

Od kraja novembra, ostvaren je veliki napredak na planu veštačke inteligencije (AI), a on je podstakao četbot ChatGPT-4, kojeg je razvio startap OpenAI, čija istraživanja finansiraju milijarderi poput Maska, prenosi Rojters.

U pismu, koje je objavio neprofitni institut Fjučer of lajf, a potpisalo više od 1.000 pojedinaca, uključujuci Maska, izvršnog direktora "Stabiliti AI" Emad Mostaka, istraživače iz kompanije "Dip majnd" u vlasništvu "Alfabeta", i vodećih naučnika u oblasti AI DŽošue Bengia i Stjuarta Rasela, poziva se na zaustavljanje naprednog razvoja veštačke inteligencije sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbednosne protokole za takva otkrića.

Moćne sisteme veštačke inteligencije je potrebno razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći da se upravlja, navodi se u pismu.

Pismo je usledilo nakon što je Evropol nakon istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je ChatGPT, u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, "pecanje", odnosno phishing, širenje dezinformacija, i sajber kriminal.

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u OpenAI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

U svojoj ranijoj objavi na Tviteru, Mask je citirao izjavu ChatGPT-a o tome da je savršena veštačka inteligencija i da ne pravi greške, i da ako postoje greške, to je zbog spoljnih faktora, kao što su problemi sa serverom, korisnički unosi, rezultati na vebu ili kvarovi na mreži.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI koja je stvorila ChatGPT nije potpisao ovo pismo, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: