Tehnopolis

Sreda, 27.09.2023.

09:45

iPhone 15 se pregreva, niko ne zna pravi razlog: Jedni krive čip, drugi kažu da Apple "štedi"

Otkako je iPhone 15 Pro predstavljen, korisnici se žale na probleme sa pregrevanjem.

Izvor: B92

iPhone 15 se pregreva, niko ne zna pravi razlog: Jedni krive čip, drugi kažu da Apple
Foto: Shutterstock/Gabo_Arts

U svojoj novoj objavi, poznati analitičar i insajder Ming-Či Kuo kaže da ovi problemi nisu tu zbog 3nm A17 Pro čipa, već zbog "kompromisa napravljenih u termalnom sistemu".

Čip A17 Pro koji pokreće iPhone 15 Pro je prvi 3nm procesor koji su napravili Apple i TSMC, što je dovelo do spekulacija da je nova tehnologija kriva za probleme sa pregrevanjem.

Kuo smatra, međutim, da su problemi tu zbog promena koje je Apple uveo da bi prilagodio prelazak na titanijumsko kućište i učinio modele iPhone 15 Pro lakšim od svojih prethodnika.

"Problemi sa pregrevanjem serije iPhone 15 Pro nisu povezani sa TSMC naprednim 3nm čipovima. Primarni uzrok su verovatnije kompromisi napravljeni u dizajnu toplotnog sistema da bi se postigla manja težina, kao što je smanjena površina rasipanja toplote i upotreba titanijumskog okvira, što negativno utiče na termičku efikasnost", piše Kuo na Mediumu.

On predviđa da će Apple moći da reši ove probleme putem ažuriranja softvera, ali upozorava da bi onda mogle da se ugroze performanse čipa.

Kako se vama čini njegovo razmišljanje, da li ste imali problema sa pregrevanjem na ovom ili prethodnim iPhone modelima? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: