Tehnopolis

Petak, 08.12.2023.

18:22

Gejming ne mora da bude samo hobi: Kakvo je stanje e-sporta u Srbiji? VIDEO

U Srbiji je gotovo svaka druga osoba gejmer, kako pokazuju istraživanja. Pokazuju i da 46,4% punoletnih građana Srbije možemo smatrati gejmerima, dok je u populaciji od 18 do 29 godina, njihov udeo 61%.

Izvor: B92

Gejming ne mora da bude samo hobi: Kakvo je stanje e-sporta u Srbiji? VIDEO
Foto: Printscreen/Prva TV

Video-igre više nisu samo "muška stvar", što pokazuje i činjenica da je Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji.

Bez obzira na to što je Srbija u oblasti gejminga počela da se razvija kasnije u odnosu na svet, naša zemlja je uspela dobro da se pozicionira. Dalji napredak, međutim, koči to što se u Srbiji e-sport posmatra kao hobi.

Generalno, kod nas je problem sa e-sportom što je deklarisan kao amaterska disciplina. E-sport ili elektronski sport je isto što i bilo koji tradicionalni sport, poput fudbala I košarke, samo što se ovde takmičimo u video-igrama. Po pitanju regiona i kako je to kod nas zastupljeno, mi smo vodeći na celom Balkanu. Sa druge strane, nije to kod nas toliko prihvaćeno kao recimo u Južnoj Koreji, koja je najrazvijenija po pitanju e-sporta", kaže za Prvu TV Dimitrije Malešević, osnivač Z10.

Dok mnogi smatraju da je uloga gejming industrije samo zabava, oni koji sebe nazivaju gejmerima to demantuju. Osim toga, gejming je rezervisan za sve uzraste, a ne poznaje razliku ni po polovima.

"Žene su uspešnije u ovoj sferi. Zašto? Upravo zato što su zrelije. Uzrast je negde od 16 do 24 godine, one su zrelije, mnogo brže donose odluke, mnogo su prirodnije vođe i lideri u video-igrama, što je najbitnije, jer ovo sve je u principu neka mentalna gimnastika", navodi Malešević.

"Žene jesu u tome su mnogo bolje, da ne kažemo da su mnogo bolje od muškaraca, ali su u tom nekom rangu sa njima. Što se mene tiče, ja sam uvek bila nekako malo iznad, što se naravno mnogima nije svidelo, sa muške strane", rekla je Nina Marković UwU, članica Z10.

Iako je mlada, Nina zapravo ima gejmerski staž od 13 godina.

"Sad imam 24 godine, a od 11. godine sam krenula u svet gejminga gde je to mene, zapravo zaintrigiralo. Nikad nisam mislila da će mi ovo biti profesija. Pošto se bavim i strimovanjem, to je nešto što jako volim da radim i zanimljivo mi je da mogu da podelim svoju strast sa drugima", dodaje Marković.

Gejming industrija nije samo igranje igrica..ona je i ozbiljna poslovna platforma i vredi dva puta više od filmske i muzičke industrije zajedno. Ipak, ko želi da postane gejmer prva stanica može da bude i festival koji se do nedelje održava na Beogradskom Sajmu. To je idelana prilika da se bolje upoznate sa gejmingom i svime onome što on sa sobom nosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: