Facebook dobio zahtev – "recite" kada pametne naočare snimaju

Irska organizacija za zaštitu privatnosti podataka izrazila je zabrinutost u vezi sa novim pametnim naočarima kompanije Facebook.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2021.

07:40

Default images

Nove pametne naočare, koje je Facebook napravio u saradnji sa kompanijom Ray-Ban, izazvale su zabrinutost Irske organizacija za zaštitu privatnosti podataka. Od tehnološkog giganta tražili su da objasni da li uređaj može da na odgovarajući način obavesti ljude koje snima. Nacionalno telo za privatnost podataka u Irskoj (The Irish Data Privacy Commissioner – DPC) navodi da je pametne naočare, koje su zajednički napravili Facebook i Ray-Ban, tehnološki gigant predstavio prošle nedelje. Uređaj je privukao pažnju ne samo medija, već i vlasti u velikom broju zemalja.

Italijansko udruženje "Garante Privacy", koje takođe vodi računa o bezbednosti podataka korisnika, zatražilo je od DPC-a da dobije odgovore od kompanije Marka Zakerberga o tome da li je uređaj u skladu sa zakonima o privatnosti.

Irski DPC vodeće je telo EU za praćenje aktivnosti "Facebooka", jer je evropsko poslovanje tehnološkog giganta stacionirano u Dablinu.

"Iako je opšteprihvaćeno da mnogi uređaji, uključujući pametne telefone, mogu snimati tzv. treće osobe (third-party individuals), najčešće je slučaj da su kamera ili telefon vidljivi kao uređaj pomoću kojeg se snima, čime se oni koji su na snimcima obaveštavaju o tome", navodi se u saopštenju irskog regulatora.

Oba pomenuta regulatorna tela žele da znaju da li uređaj može pravilno da ukaže na to da snima okolinu i da obavesti ljude oko korisnika o snimanju koje je u toku.

Facebook do sada nije uspeo da pruži uverljive dokaze da naočare imaju tu mogućnost, primetili su u DPC-u.

Naočare imaju veoma malu indikatorsku lampica koja se pali kada se snima. Ni DPC-u niti "Garante Privacy"-u nisu pruženi dokazi da su Facebook ili Ray-Ban izvršili sveobuhvatno testiranje na terenu kako bi se osiguralo da je pomenuti indikator efikasno sredstvo za obaveštavanje.

Facebookove pametne naočare nemaju nikakve detalje koji bi ukazali na to da su posebne već liče na običan Ray-Ban model. Međutim, ovaj prenosni uređaj dolazi sa dve frontalne kamere, dva zvučnika i tri mikrofona za snimanje okoline. Predviđeno je da baterija traje oko šest sati.

"U skladu s tim, DPC i 'Garante' sada pozivaju 'Facebook' da potvrdi i pokaže da je LED indikatorska lampica efikasna za svoju svrhu, te da pokrene informativnu kampanju kako bi upozorila javnost o tome kako bi ovaj novi proizvod mogao dovesti do podizanja svesti kod ljudi o tome da postoji način da ih neko snima skoro neprimetno", zaključio je DPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: