EU kaže da ova društvena mreža najviše "laže": Kojoj verujete? ANKETA

Platforma X (Twitter) je, prema poslednjem istraživanju EU, društvena mreža sa najviše dezinformacija/misinformacija u odnosu na broj objava koje nisu sušta neistina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Viktollio
Foto: Shutterstock/Viktollio

Dezinformacije su objave koje su lažne, ali namerno smišljene da bi nekome nanele štetu, dok su misinformacije objave koje su lažne, ali nisu namerno pravljene iz tog razloga.

Na današnjoj debati o Kodeksu praksi EU, koji je neophodan za DSA (Zakon o digitalnim uslugama), komesarka za transparentnost Vera Žurova rekla je da loš učinak Twittera procenjen tokom pilot faze testiranja nove metodologije.

Ova platforma je istupila iz Kodeksa EU o dezinformacijama još u maju, ubrzo nakon što su poslanici evroparlamenta upozorili da promene politike izvršene nakon Maskovog preuzimanja "podstiču propagandu Kremlja" i kritikovali kompaniju zbog onoga što su nazvali "neujednačenim izveštavanjem".

Taokođe, Twitter je kritikovan zbog ukidanja slobodnog pristupa njegovim API-jima za istraživače, zbog brige da bi ta akcija mogla da ugrozi kontrolu plasiranja dezinformacija.

Prošle godine, Komisija je takođe upozorila Maska da mora da uradi "veliki posao", ako platforma želi da izbegne kršenje planiranog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.