Epic Games dobio Apple na sudu

Epic Games, kreator igre Fortnite, tužio je Apple zbog restrikcija o načinu na koji developeri mogu da uzmu novac koji im pripada preko App Storea.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 10.09.2021.

20:20

Epic Games dobio Apple na sudu
Foto: Profimedia

Ove kompanije su u pravnom sporu još od avgusta 2020. godine. Tada je Epic Games hteo da izbegne 30 % naknade od Apple za kupovinu unutar same igrice tako što je pokrenuo poseban sistem naplate.

To je nateralo Apple da izbaci Fortnite iz svoje prodavnice i uputi pretnju da će skroz blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za pravljenje igrica.

Epic Games je takođe optužio Apple da sprečava kompanije da sami naprave svoje načune pretplate na njihovoj platformi kao što je spajanje više igara u jedan sistem, što Apple Arcade radi isto.

Sudija je presudio u korist Epic Games kompanija i Apple će sada morati da dopusti developerima da u svojim aplikacijama stave linkove preko kojih mušterije mogu da im direktno plate i da ne idu preko App Storea.

Do sada je App Store naplaćivao proviziju od 30% delevoperima, a sada Apple neće moći da zabrani kompanijama da komuniciraju sa svojim mušterijama preko informacija koje su im mušterije ostavile kada su kupovale aplikaciju.

Epic Games je prošle godine u avgustu tužio Apple i suđenje je trajalo tri nedelje.

Sada, sutkinja Ivon Gonsales Rodžers iz distrikta Severne Karoline presudila je u korist Epic Gamesa.

Deonice Applea su odmah po presudi pale za 2,5%, što je veliki udar na kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: