Odmah izbrišite ove aplikacije sa svojih Android uređaja

Otkriven je veliki broj aplikacija koje su korišćene u kampanji za varanje korisnika preko SMS poruka.

Izvor: B92, Techspot
Podeli
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Avast je sproveo istragu, tokom koje je otkriveno da je 151 aplikacija bila u vezi sa UltimaSMS kampanjom za prevaru korisnika. Prva među ovim aplikacijama je Ultima Keyboard 3D Pro, po kojoj je kampanja i dobila ime.

Ukupno, korisnici su ove maliciozne aplikacije preuzeli više od 10,5 miliona puta u preko 80 zemalja. Kompletnu listu uklonjenih aplikacija možete pronaći ovde.

Google je već zabranio svaku od ovih obeleženih aplikacija u svojoj Play Store prodavnici. Naravno, kompanija nema mogućnost da ih izbriše sa uređaja korisnika, pa se preporučuje da ih korisnici odmah uklone.

Aplikacije su bile preprušene u prilagođene tastature, skenere QR kodova, programe za obradu fotografija i videa, filtere za kamere, igre. Aplikacije su mogle da proveravaju lokaciju uređaja, IMEI i broj telefona, kako bi odredile koji kod i jezik da koriste za slanje poruka za varanje.

Ciljanim korisnicima bi se izmamili privatni detalji, a potom bi im se pojavljivale ponude za pretplatu na premijum SMS servise koji su koštali i do 40 dolara mesečno.

Google je u prošlosti već vršio velike čistke svoje Play Store prodavnice aplikacija, a uklanjao je programe koji su bili zaraženi Windows malverom, adverom i aplikacijama koje prate korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.