Microsoft blokirao aplikaciju koja blokira Edge

Microsoft ne želi da aplikacija preusmerava korisnike sa Edgea na rivalske pregledače interneta.

Izvor: B92, Verge
Podeli
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Microsoft je ugradio različite proizvode i servise u Windows operativni sistem. To uključuje i Edge internet pregledač, kao i Bing pretraživač.

Ranije ove godine, kompanija je pokušala da natera korisnike da Bing načine svojim podrazumevanim pretraživačem, ali se to mnogima nije svidelo.

Situacija je dovela do toga da je developer Daniel Aleksandersen kreirao aplikaciju EdgeDeflector, koja Windows 11 korisnicima omogućava da otvaraju linkove koristeći njihov izabrani brauzer, umesto nametnutog Edgea.

Međutim, izgleda da je Microsoft odlučio da pomenutu aplikaciju blokira u predstojećem ažuriranju za Windows 11.

U izjavi za The Verge, predstavnik Microsofta je istakao: "Windows otvoreno dozvoljava aplikacije i usluge na svojoj platformi, uključujući različite veb pretraživače. Istovremeno, Windows nudi određena sveobuhvatna korisnička iskustva za WindoWs 10 i WindoWs 11, a iskustvo pretrage iz taskbara je jedan od takvih primera i on nije dizajniran kako bi bio preusmeravan. Kada postanemo svesni nepravilnog preusmeravanja, objavljujemo ispravku".

Sugeriše se da sama aplikacija nije glavni krivac za blokiranje. Razlog je to što su Firefox i Brave nešto slično počeli da primenjuju u svoje pregledače, a kako Firefox ima više od 200 miliona korisnika, taj potez je privukao pažnju Microsofta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.