Računari 1

06.03.2024.

13:10

Rešite kvantni problem i zaradite milion dolara VIDEO

Google ponovo finansijski podržava konkurs XPRIZE, koji ovoga puta nagrađuje rešenja iz domena kvantnog računarstva. Traže se primene kvantnih algoritama u rešavanju stvarnih problema.

Autor: B92

B92
Rešite kvantni problem i zaradite milion dolara VIDEO
FlashMovie / Shutterstock.com

Podeli:

Kvantni računari sa manjim brojem kubita postoje već danas, ali je u najvećoj meri reč o eksperimentalnim uređajima, koji nisu moćniji od klasičnih računara – pogotovo u domenu praktične primene. U teoriji bi kvantni računari to mpogli da postanu, ali za ostvarenje tog cilja moraće da dokazuju "kvantnu nadmoć", odnosno da rešavaju probleme u praksi, koji ne mogu da se reše klasičnim računarima. S ciljem da se do te faze dođe u razvoj kvantnih računara, pokrenut je novi međunarodni konkurs, poznat kao XPRIZE.

U novom izdanju, naziva XPRIZE Quantum Applications, učestvuju Google Quantum AI odeljenje i neprofitni Google.org i udruženja XPRIZE i GESDA (Geneva Science and Diplomacy Anticipator). Konkurs će trajati 3 godine, a ukupna nagrada iznosi 5 miliona dolara. Na prijave se pozivaju svi timovi koji smatraju da tehnologijom kvantnog računarstva mogu da reše neki praktični problem, iskoriste je postizanje pozitivnih ciljeva u stvarnom svetu, odnosno jednostavno rečeno: da kreiraju korisne kvantne sisteme za praktičnu primenu.

Područja primene mogu da se tiču, na primer, zdravlja, klimatologije, održivosti i sličnih disciplina s globalnim uticajem. Na stranicama konkursa istaknuti su i neki od primera primene kvantnog računarstva na koje se cilja:

  • Promovisanje otkrića novih lekova kroz preciznija predviđanja njihovog uticaja na ljudsko telo;
  • Napredne simulacije ponašanja električne mreže kroz nove modele ponašanja strujnih kola;
  • Smanjenje emisije ugljenika i povećanje energetske efikasnosti kroz bolje razumevanje materijala u baterijama ili fuzionim reaktorima.

Konkurs je otvoren već sada, a prijave se primaju na zvanične stranice XPRIZE-a. Prilikom prijave potrebno je opisati ideju i prednosti njene primene na kvantnim računarima. Do 20 timova, koji su u prvom krugu istaknuti, podeliće prvih milion dolara i proći u sledeći krug. U polufinalu će biti potrebno opisati kvantni sistem potreban za ostvarenje ideje, dokazati da je on efikasniji od klasičnih računara, ali i dokazati da bi primena aplikacije na kvantnom računaru donela pozitivan učinak u praksi.

Na kraju konkursa, koji će ukupno trajati tri godine, biće odabrana do tri pobednika. Oni će podeliti tri miliona dolara iz nagradnog fonda, dok je poslednji milion rezervisan za preostale finaliste.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: