Računari 0

02.03.2024.

8:10

Na ovaj disk može da stane više filmova nego što možete da odgledate za ceo život

Naučnici su kreirali optički uređaj za skladištenje podataka, na koji može da stane ogroman broj podataka.

Izvor: B92

Na ovaj disk može da stane više filmova nego što možete da odgledate za ceo život
Teerawut Bunsom / Shutterstock.com

Podeli:

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju iz Šangaja, kreirali su optički uređaj za skladištenje podataka koji je iste veličine kao DVD ili Blu-Ray disk, s tim što može da uskladišti 1,6 petabita podataka, što je oko 200.000 gigabajta.

To je dovoljno da se uskladišti više od 40.000 DVD-ova ili preko 100 godina filmskog sadržaja ako gledate jedan film dnevno.

Ističe se da kapacitet novog diska ima mogućnost da uskladišti 4.000 puta više podataka nego Blu-Ray i oko 24 puta više nego hard diskovi najvećeg kapaciteta koji su trenutno dostupni.

Naučnici veruju da će ovaj izum značajno smanjiti veličinu data centara, koji se i dalje u najvećoj meri oslanjaju na velike brojeve konvencionalnih hard diskova.

Ovako visok stepen gustine skladištenja podataka ostvaren je tako što je istraživački tim uspeo da enkodira podatke u okviru 100 slojeva diska, a podaci su upisani u delove koji imaju veličinu od svega 54 nanometra. Za čitanje i upis podataka, istraživači su koristili nanometarske lasere.

Materijal, koji je sve ovo omogućio nosi naziv AIE-DDPR, i desetogodišnji je projekat Univerziteta iz Šangaja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: