Pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi

Superkompjuter LUMI će biti korišćen za istraživanja u području medicine, veštačke inteligencije, klimatskih promena, obnovljive i fuzione energije.

Izvor: B92, Aljazeera, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Finski stručnjaci pokrenuli su LUMI, najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći po brzini na svetu, koji će ujedno biti i energetski efikasan, javlja Beta.

Smešten u staroj fabrici papira u gradu Kajaani, oko 500 kilometara severno od Helsinkija, superkompjuter veličine košarkaškog terena može da proizvede snagu jednaku onoj koju proizvedu dva miliona laptopa.

LUMI je projekt Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja – Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švajcarske, Islanda i Norveške.

Superkompjuter je koštao 200 miliona evra, od čega je Finska obezbedila četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi Euractiv.

Kajaani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi.

Samo su brži američki Summit i japanski Fugaku

Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristiće se u mreži daljinskog grejanja.

LUMI će biti korišćen za istraživanja na području medicine, veštačke inteligencije, klimatskih promena, obnovljive i fuzione energije.

Superkompjuter će moći da koriste akademski istraživači iz čitavog sveta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije.

Od superkompjutera LUMI u svetu su trenutno brži samo američki Summit i japanski Fugaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.