Sreda, 31.12.2014.

16:58

Gotovo da ne postoji softver koji odoleva NSA

Izvor: Izvor: Tanjug

Gotovo da ne postoji softver koji odoleva NSA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ne znam zasto se vi nervirate oko necega na sta ne mozete da uticete.Razumeo bih da je neko od vas Snouden pa zentujete da vas ne uhvate ovako..

Zoran

pre 9 godina

"Da ali americka javnost kao i u celom svetu je toliko ususkana u prednosti novih tehnologija da ovakve stvari prolaze sa par naslovnih u novinama i to je to, sve po starom niko se ne buni."

Evo ja sam u Americi i APSOLUTNO me bas briga da li ce da mi cita postu, mejl ili ko zna sta jos. Takvih ovde ima na milione.

Sto bih se ja uzrujavao zbog toga, objasni ti meni?

pedja

pre 9 godina

Računar na kojem radim projekte za svoj posao je DeskTop mašina koja nije vezana na NET, a ne poseduje ni WiFi. Projekte skladištim na njegova 2 hard diska i na jednom USB hardu. Tu su i redovni BackUp-ovi na CD-ima za zlu ne trebalo. Ključne stvari su dodatno kriptovane. Ništa od stvari vezanih za posao ne držim na CLOUD-u, niti na bilo kom drugom računaru.

Svestan sam da od tih podataka zavisi moja porodica ( od toga živimo ) i tako se prema njima odnosim.

To je jedina zaštita od upada hakera i raznih drugih "hakera".

Fizički ( provalom i krađom ) je naravno moguće doći do tih podataka, ali ... moja delatnost nije toliko profitabilna da bi nekom bilo isplativo toliko da rizikuje.

Uglavnom ... ne treba se previše pouzdavati u sisteme kriptovanja i sve živo stavljati na CLOUD, razmenjivati putem e-maila i sl. Sve je provaljivo - samo je pitanje koliko se nekome isplati da odvoji resursa i vremena da bi to nešto provalio.

danjinac

pre 9 godina

Asimetricnu enkripciju nemoguce je razbiti pogotovu ako posedujete sopstvenu PKI (Public Key Infrastructure ) sa hardverom,softverom,sistemom za autentikaciju i enkripciju (sertifikati,tokeni...).Osim ako se ne kompromituje iznutra.

toni

pre 9 godina

Wow kakvo otkrice. Pa ne postoji haker jaci od drzave razumite. Kao prvo oni imaju vise novca od vas, bolju tehnologiju od vas i vise ljudi od vas. Na njihovoj su strani najvece kompanije sveta i svi provajderi koji na njihov zahtev dostavljaju podatke. Ala je tesko biti pametan a?
Drugo su ovi drzavni hakeri sto ih stiti drzava pa kad ih i otkriju bas ih briga, to im je posao.

rango

pre 9 godina

Truecrypt protokol je NEMOGUĆE provaliti, odnosno moguće je u teoriji, zavisno od jačine šifre za nekih 200-1000 godina uz upotrebu posvećenog super kompjutera. Jedini način da se Truecrypt "razvali" je open source program za pakovanje napravi grešku, par verzija u prošlosti su imale bugove koji su dozvoljavali da se pročita sadržaj napravljenog kontejnera, ali je to sada ispravljeno i Truecrypt kontejner je neprobojan, bez šifre on predstavlja samo bezličnu gomilu ne povezanih podataka koji čak nemaju ni čitljivo zaglavlje. Nije moguće saznati ni koliko je kontejner napunjen, kako se zovu fajlovi, ili kada su napravljeni, a o prilazenju sadržaju i čitanju, da i ne govorim. Koristite Truecrypt za privatne video snimke iz spavaće sobe, oni vam garantuju Privatnost :) Tor je isto neprobojan, bar koliko ja shvatam, jer je peer to peer. Možda će kvantni kompjuteri donijeti neku novost u razbijanju šifri, ali sada od toga nema ništa.

Dado

pre 9 godina

@heyjoe Sad će te ovi idolopoklonici odmah proglasiti zaostalim, jer si protiv religije naučnih dostignuća.! Čitav svijet ide naprijed u razvoj i prosperitet a ti hoćeš nazad, kako vole reći u kameno doba. Prosto se ne uklapaš u svremene tokove :-)))))

SOFTWARE eXPERT

pre 9 godina

Sve Americke IT kompanije koje nude bill kakva sigurnosna resenja ili backup, claud ... Jednostavno moraju da na sudski nalog izdat od strane Americkog suda ., istraznim organima daju sve informacije koje oni traze ukljucujuci I dokumenta is cloud resenja ili online backup resenja. Ukoliko je neko osumnjicen za terorizam po zakonu poznatom Kao PATRIOT ACT uopste nije potreban sudski nalog.

ko

pre 9 godina

tor je razbijen a truecrypt u najnovijoj verziji ne moze da kreira nove kriptovane medije nego samo da dektiptuje stare. nadjite prethodnu verziju dok jos ima da se nadje na netu, moze da zatreba. true crypt je toliko bezbedan da su morali pritisnuti proizvodjaca da batali dalji razvoj!

Željko

pre 9 godina

Nema zaštite kad se radi obdjektnim programiranjem. Rupe su na nižim nivoima, a to je već viša matematika i za hakere. Za to je potreban organizovan pristup.

Lala Po

pre 9 godina

Svaku enkripciju je moguće razbiti i do svih podataka je moguće doći. Pitanje je samo koliko je NSA ili slična organizacija spremna da uloži. Imaju najjače računare, izuzetne stručnjake, špijune na terenu, na kraju krajeva mogu da pošalju dve gorile da te biju dok im ne kažeš. Poenta enkripcije je da oteža posao napadaču i odloži njegov pristup dovoljno dugo da dok dođe do njih, ti podaci više nisu aktuelni.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako je Snouden zaista ovo rekao, gomilu gluposti, onda je on shill (proturen od strane CIA-e da se lažno predstavlja da je protiv njih).

Boza

pre 9 godina

Idealno resenje i 100% sigurno i zasticeno je sa lokalnom mrezom firme NE ICI NA globalnu mrezu (internet). Dakle sa LAN-om ne ici WAN. Ako bas moras to cini drugim compjuterom. Srecna svima Nova godina.

Zelje...uvek puste zelje...

pre 9 godina

(krsta..., 31. decembar 2014 17:18)
Niko ne moze da radi sto zeli...jer bi to znacilo da smo u paklu!
Izreka,za malo `mozganja` tokom ovih praznika.Ne mora uvek razonoda za um biti film,slagalica ili turska serija:
`Onaj ko bi vam ispunjvao zelje,ne bi bio Bog nego djavo!`

Neka vam se ne ispuni nijedna zelja,a da ostvarite sve potrebe!I to vam ne zelim neko porucujem!Jer ako ne znate vec razliku izmedju zelja i potreba,onda naucite to...potom ce vam jasno kao Sunce sinuti i ovo moje bla,bla,truc,truc...

Toni

pre 9 godina

(Korisnik obicni, 31. decembar 2014 17:25)

Interesantna priča. U mojoj kompaniji koristimo truecrypt i do sad nismo uspjeli da ga "probijemo". Sve što smo uspjeli je da oštetimo boot loader, ali ne i da dođemo do podataka. Poslednja "vulnerable" verzija je bila 6.0, dok poslednja stabilna 7.1a do sad nije kompromitovana. Ono što se navodi kao problem je apsolutno nepoznavanje identiteta autora i tvorca projekta (mada ne vidim zašto bi to bio problem). "Nekako" bih se još uvijek držao prije truecrypt-a nego prešao na bitlocker.

zmitjkoe

pre 9 godina

Gomila budalastina, kao i obicno kad se Snouden i NSA nadju u jednoj recenici, Apple i Google vec koriste kriptovanje koje ni sami ne mogu da desifruju, zbog cega je Vasington popizdeo. Snouden je za dzbe pobegao u Rusiju, i odande sada kenja sve same gluposti. Savetuje Amerikance iz Moskve kako da se sezastite od NSA,FBI, CIA, umesto da savetuje Ruse kako da se zastite od KKB i Putina. Cela ova frka oko "spijuniranja" je najobicnija budalastina, oni koji imaju sta da kriju vrlo dobro znaju kako sigurno preko interentea da komuniciraju, i bez "pomoci" hebanog Snoudena, svi mi ostali smo za Drzavu neintereantni i samo kostamo i otezavavamo rad bezbednosnim agencijama, predstavljamo samo noise u sistemu, i spamujemo big deal. Misel Obama se zaprepastila kad joj je Barak saopstio da se ja tajno vidjam sa jednom plavusom iz Ukrajine.

Zoran

pre 9 godina

Interesuje me da li su praovalili RAR arhive zasticene pasvordom. Za to nikad nisam nasao krek, osim brutalne sile koje proverava sve moguce kombinacije za pasvord.

hey joe

pre 9 godina

Da ali americka javnost kao i u celom svetu je toliko ususkana u prednosti novih tehnologija da ovakve stvari prolaze sa par naslovnih u novinama i to je to, sve po starom niko se ne buni. Anonimusi skoro i da ne postoje vise, tj nikakve prave akcije nisu imalo odavno, wikileaks i Asanz su izdvojeni i iako nije uhapsen kao da je u zatvoru, Snouden isto, bice progonjeni do kraja zivota. I kontrola Nsa, cia, privatnih firmi cak, posto je to i poenta na kraju kontrola radi novca, ce se samo povecavati, dok ne pocnu da nas cipuju, nazalost to je buducnost covecanstva, jer nemamo snage da se odupremo sebi samima i generalno zivimo za novi iphone, novi auto, novo ovo ili ono.

Igor Gavran

pre 9 godina

Nista novo nije rekao. Samo naivni veruju u tajnost podataka koji prolaze preko Googla, Microsofta i sl. Oni svi imaju obavezu da saradjuju sa americkom vladom, ko se tome ne povinuje biva eliminisan. A ono sto bi nas vise interesovalo, sem cvaraka, je da nam Snouden kaze da li NSA zna za neke propuste u AES, RSA, SSL itd. koji bi omogucili brzu dekripciju?

Pozdrav iz Toronta

pre 9 godina

(Korisnik obicni, 31. decembar 2014 17:25)
Da se nadovezem sa strucne strane, ako nekoga zanima. Savremene asimetricne algoritme za kriptovanje (http://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography) je nemoguce razbiti. Jedini nacin da procitate kriptovanu poruku je da imate u posedu privatni kljuc koji zna samo primalac poruke. Sto znaci da svi "provaljeni" softveri (firme iz SAD) saradjuju sa NSA, verovatno pod pritiskom, tj. moraju da obezbede pristup kljucevima ako NSA zatrazi. Dakle, nikakva magija, cista birokratija. Zastita od NSA je prilicno jednostavna - koristite jake kljuceve i algoritme i dobro cuvajte vas privatni kljuc za citanje poruke. Doduse i tada postoji sansa da neko analizom vasih poruka "izracuna" vas privatni kljuc, ali ce mu za to biti potrebno verovatno nekoliko hiljada godina!

Dragisa

pre 9 godina

Vas naslov: "Gotovo da ne postoji..." znaci da ipak postoji !
Siguran sam da je amerikance vrlo lako prevariti zbog nekih njihovih specificnih ososbina !

milosh-96 / USA

pre 9 godina

@Dragan

Da hoce mogli bi da provale. Ali podaci s tvog telefona verovatno znacajni.

Vlada SAD je razvila internet, tako da je internet americki i naravno da znaju najbolje sve oko njega.

savo

pre 9 godina

Kada neznamo biti odrasli onsa nam treba veliki brat i ja licno podrzavam nadgledanje radi bezbednosti. to vam je isto kao ugovor kada pravite tada je sve u redu ako nema ugovora odma problem

Eto reko sam

pre 9 godina

Tor je dobra alternativa koju instalirate naa vas Pc i deluje kao mreza u mrezi. Vas Ip i identitet su zasticeni kada ste na internetu. To znaci nemoguce vas je locirati, pratiti itd od strane agencija koje se time bave kako stranih tako bogami i domacih.

@h

pre 9 godina

Nebrine mene NSA nego BIA pa se stalno pitam da li oni mogu da citaju skype,viber,line i ostale aplikacije sto koristimo za dopisivanje umesto obicnih poruka koje opusteno cuvaju kao i razgovore???

pegava viršla

pre 9 godina

E cvrc milojka! Naravno da nemogu ništa PGP-u još s jednom gadnom enkripcijom, ni najbolji računar nemoze da razbije kod. S druge strane, podržavam razbijanje kripcije samo u smislu razbijanja krimalnih radnji a svaki drugi razlog je zadiranje u privatnost...

Korisnik obicni

pre 9 godina

Truecrypt vise ne postoji,jer su pod pritiskom vlade SAD prekinuli sa radom.
Posetioci sajta se `savetuju` da predju na enkripciju,koju nudi jedna velika americka kompanija,poznata po `saradnji` sa vladom.
Grupa Anonimusa iz Svajcarske je ipak pokrenula truecrypt.ch,pa se program i dalje mogao nesmetano preuzeti.
Prema Snoudenu,Truecrypt je napravljen i tako zamisljen,da ni njegovi tvorci nemaju nikakvu moc,da udju u podatke korisnika,tako da su svi pokusaji vlasti da prisile kompaniju na saradnju bili bezuspesni.
Dakle,krajne posteno,a to danas nije dozvoljeno.
Snouden takodje kaze,da ako imate solidnu sifru sa velikim brojem specijalnih karaktera,sa postojecom tehnologijom ne mogu uci u vase podatke ni za nekoliko hiljada godina.
Srecna Nova,svima sa B92 i zaposlenima i citaocima-komentatorima!

Korisnik obicni

pre 9 godina

Truecrypt vise ne postoji,jer su pod pritiskom vlade SAD prekinuli sa radom.
Posetioci sajta se `savetuju` da predju na enkripciju,koju nudi jedna velika americka kompanija,poznata po `saradnji` sa vladom.
Grupa Anonimusa iz Svajcarske je ipak pokrenula truecrypt.ch,pa se program i dalje mogao nesmetano preuzeti.
Prema Snoudenu,Truecrypt je napravljen i tako zamisljen,da ni njegovi tvorci nemaju nikakvu moc,da udju u podatke korisnika,tako da su svi pokusaji vlasti da prisile kompaniju na saradnju bili bezuspesni.
Dakle,krajne posteno,a to danas nije dozvoljeno.
Snouden takodje kaze,da ako imate solidnu sifru sa velikim brojem specijalnih karaktera,sa postojecom tehnologijom ne mogu uci u vase podatke ni za nekoliko hiljada godina.
Srecna Nova,svima sa B92 i zaposlenima i citaocima-komentatorima!

Pozdrav iz Toronta

pre 9 godina

(Korisnik obicni, 31. decembar 2014 17:25)
Da se nadovezem sa strucne strane, ako nekoga zanima. Savremene asimetricne algoritme za kriptovanje (http://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography) je nemoguce razbiti. Jedini nacin da procitate kriptovanu poruku je da imate u posedu privatni kljuc koji zna samo primalac poruke. Sto znaci da svi "provaljeni" softveri (firme iz SAD) saradjuju sa NSA, verovatno pod pritiskom, tj. moraju da obezbede pristup kljucevima ako NSA zatrazi. Dakle, nikakva magija, cista birokratija. Zastita od NSA je prilicno jednostavna - koristite jake kljuceve i algoritme i dobro cuvajte vas privatni kljuc za citanje poruke. Doduse i tada postoji sansa da neko analizom vasih poruka "izracuna" vas privatni kljuc, ali ce mu za to biti potrebno verovatno nekoliko hiljada godina!

Boza

pre 9 godina

Idealno resenje i 100% sigurno i zasticeno je sa lokalnom mrezom firme NE ICI NA globalnu mrezu (internet). Dakle sa LAN-om ne ici WAN. Ako bas moras to cini drugim compjuterom. Srecna svima Nova godina.

rango

pre 9 godina

Truecrypt protokol je NEMOGUĆE provaliti, odnosno moguće je u teoriji, zavisno od jačine šifre za nekih 200-1000 godina uz upotrebu posvećenog super kompjutera. Jedini način da se Truecrypt "razvali" je open source program za pakovanje napravi grešku, par verzija u prošlosti su imale bugove koji su dozvoljavali da se pročita sadržaj napravljenog kontejnera, ali je to sada ispravljeno i Truecrypt kontejner je neprobojan, bez šifre on predstavlja samo bezličnu gomilu ne povezanih podataka koji čak nemaju ni čitljivo zaglavlje. Nije moguće saznati ni koliko je kontejner napunjen, kako se zovu fajlovi, ili kada su napravljeni, a o prilazenju sadržaju i čitanju, da i ne govorim. Koristite Truecrypt za privatne video snimke iz spavaće sobe, oni vam garantuju Privatnost :) Tor je isto neprobojan, bar koliko ja shvatam, jer je peer to peer. Možda će kvantni kompjuteri donijeti neku novost u razbijanju šifri, ali sada od toga nema ništa.

hey joe

pre 9 godina

Da ali americka javnost kao i u celom svetu je toliko ususkana u prednosti novih tehnologija da ovakve stvari prolaze sa par naslovnih u novinama i to je to, sve po starom niko se ne buni. Anonimusi skoro i da ne postoje vise, tj nikakve prave akcije nisu imalo odavno, wikileaks i Asanz su izdvojeni i iako nije uhapsen kao da je u zatvoru, Snouden isto, bice progonjeni do kraja zivota. I kontrola Nsa, cia, privatnih firmi cak, posto je to i poenta na kraju kontrola radi novca, ce se samo povecavati, dok ne pocnu da nas cipuju, nazalost to je buducnost covecanstva, jer nemamo snage da se odupremo sebi samima i generalno zivimo za novi iphone, novi auto, novo ovo ili ono.

Zoran

pre 9 godina

Interesuje me da li su praovalili RAR arhive zasticene pasvordom. Za to nikad nisam nasao krek, osim brutalne sile koje proverava sve moguce kombinacije za pasvord.

@h

pre 9 godina

Nebrine mene NSA nego BIA pa se stalno pitam da li oni mogu da citaju skype,viber,line i ostale aplikacije sto koristimo za dopisivanje umesto obicnih poruka koje opusteno cuvaju kao i razgovore???

Toni

pre 9 godina

(Korisnik obicni, 31. decembar 2014 17:25)

Interesantna priča. U mojoj kompaniji koristimo truecrypt i do sad nismo uspjeli da ga "probijemo". Sve što smo uspjeli je da oštetimo boot loader, ali ne i da dođemo do podataka. Poslednja "vulnerable" verzija je bila 6.0, dok poslednja stabilna 7.1a do sad nije kompromitovana. Ono što se navodi kao problem je apsolutno nepoznavanje identiteta autora i tvorca projekta (mada ne vidim zašto bi to bio problem). "Nekako" bih se još uvijek držao prije truecrypt-a nego prešao na bitlocker.

SOFTWARE eXPERT

pre 9 godina

Sve Americke IT kompanije koje nude bill kakva sigurnosna resenja ili backup, claud ... Jednostavno moraju da na sudski nalog izdat od strane Americkog suda ., istraznim organima daju sve informacije koje oni traze ukljucujuci I dokumenta is cloud resenja ili online backup resenja. Ukoliko je neko osumnjicen za terorizam po zakonu poznatom Kao PATRIOT ACT uopste nije potreban sudski nalog.

Lala Po

pre 9 godina

Svaku enkripciju je moguće razbiti i do svih podataka je moguće doći. Pitanje je samo koliko je NSA ili slična organizacija spremna da uloži. Imaju najjače računare, izuzetne stručnjake, špijune na terenu, na kraju krajeva mogu da pošalju dve gorile da te biju dok im ne kažeš. Poenta enkripcije je da oteža posao napadaču i odloži njegov pristup dovoljno dugo da dok dođe do njih, ti podaci više nisu aktuelni.

ko

pre 9 godina

tor je razbijen a truecrypt u najnovijoj verziji ne moze da kreira nove kriptovane medije nego samo da dektiptuje stare. nadjite prethodnu verziju dok jos ima da se nadje na netu, moze da zatreba. true crypt je toliko bezbedan da su morali pritisnuti proizvodjaca da batali dalji razvoj!

Igor Gavran

pre 9 godina

Nista novo nije rekao. Samo naivni veruju u tajnost podataka koji prolaze preko Googla, Microsofta i sl. Oni svi imaju obavezu da saradjuju sa americkom vladom, ko se tome ne povinuje biva eliminisan. A ono sto bi nas vise interesovalo, sem cvaraka, je da nam Snouden kaze da li NSA zna za neke propuste u AES, RSA, SSL itd. koji bi omogucili brzu dekripciju?

zmitjkoe

pre 9 godina

Gomila budalastina, kao i obicno kad se Snouden i NSA nadju u jednoj recenici, Apple i Google vec koriste kriptovanje koje ni sami ne mogu da desifruju, zbog cega je Vasington popizdeo. Snouden je za dzbe pobegao u Rusiju, i odande sada kenja sve same gluposti. Savetuje Amerikance iz Moskve kako da se sezastite od NSA,FBI, CIA, umesto da savetuje Ruse kako da se zastite od KKB i Putina. Cela ova frka oko "spijuniranja" je najobicnija budalastina, oni koji imaju sta da kriju vrlo dobro znaju kako sigurno preko interentea da komuniciraju, i bez "pomoci" hebanog Snoudena, svi mi ostali smo za Drzavu neintereantni i samo kostamo i otezavavamo rad bezbednosnim agencijama, predstavljamo samo noise u sistemu, i spamujemo big deal. Misel Obama se zaprepastila kad joj je Barak saopstio da se ja tajno vidjam sa jednom plavusom iz Ukrajine.

Dragisa

pre 9 godina

Vas naslov: "Gotovo da ne postoji..." znaci da ipak postoji !
Siguran sam da je amerikance vrlo lako prevariti zbog nekih njihovih specificnih ososbina !

Eto reko sam

pre 9 godina

Tor je dobra alternativa koju instalirate naa vas Pc i deluje kao mreza u mrezi. Vas Ip i identitet su zasticeni kada ste na internetu. To znaci nemoguce vas je locirati, pratiti itd od strane agencija koje se time bave kako stranih tako bogami i domacih.

pedja

pre 9 godina

Računar na kojem radim projekte za svoj posao je DeskTop mašina koja nije vezana na NET, a ne poseduje ni WiFi. Projekte skladištim na njegova 2 hard diska i na jednom USB hardu. Tu su i redovni BackUp-ovi na CD-ima za zlu ne trebalo. Ključne stvari su dodatno kriptovane. Ništa od stvari vezanih za posao ne držim na CLOUD-u, niti na bilo kom drugom računaru.

Svestan sam da od tih podataka zavisi moja porodica ( od toga živimo ) i tako se prema njima odnosim.

To je jedina zaštita od upada hakera i raznih drugih "hakera".

Fizički ( provalom i krađom ) je naravno moguće doći do tih podataka, ali ... moja delatnost nije toliko profitabilna da bi nekom bilo isplativo toliko da rizikuje.

Uglavnom ... ne treba se previše pouzdavati u sisteme kriptovanja i sve živo stavljati na CLOUD, razmenjivati putem e-maila i sl. Sve je provaljivo - samo je pitanje koliko se nekome isplati da odvoji resursa i vremena da bi to nešto provalio.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako je Snouden zaista ovo rekao, gomilu gluposti, onda je on shill (proturen od strane CIA-e da se lažno predstavlja da je protiv njih).

danjinac

pre 9 godina

Asimetricnu enkripciju nemoguce je razbiti pogotovu ako posedujete sopstvenu PKI (Public Key Infrastructure ) sa hardverom,softverom,sistemom za autentikaciju i enkripciju (sertifikati,tokeni...).Osim ako se ne kompromituje iznutra.

milosh-96 / USA

pre 9 godina

@Dragan

Da hoce mogli bi da provale. Ali podaci s tvog telefona verovatno znacajni.

Vlada SAD je razvila internet, tako da je internet americki i naravno da znaju najbolje sve oko njega.

toni

pre 9 godina

Wow kakvo otkrice. Pa ne postoji haker jaci od drzave razumite. Kao prvo oni imaju vise novca od vas, bolju tehnologiju od vas i vise ljudi od vas. Na njihovoj su strani najvece kompanije sveta i svi provajderi koji na njihov zahtev dostavljaju podatke. Ala je tesko biti pametan a?
Drugo su ovi drzavni hakeri sto ih stiti drzava pa kad ih i otkriju bas ih briga, to im je posao.

pegava viršla

pre 9 godina

E cvrc milojka! Naravno da nemogu ništa PGP-u još s jednom gadnom enkripcijom, ni najbolji računar nemoze da razbije kod. S druge strane, podržavam razbijanje kripcije samo u smislu razbijanja krimalnih radnji a svaki drugi razlog je zadiranje u privatnost...

Zelje...uvek puste zelje...

pre 9 godina

(krsta..., 31. decembar 2014 17:18)
Niko ne moze da radi sto zeli...jer bi to znacilo da smo u paklu!
Izreka,za malo `mozganja` tokom ovih praznika.Ne mora uvek razonoda za um biti film,slagalica ili turska serija:
`Onaj ko bi vam ispunjvao zelje,ne bi bio Bog nego djavo!`

Neka vam se ne ispuni nijedna zelja,a da ostvarite sve potrebe!I to vam ne zelim neko porucujem!Jer ako ne znate vec razliku izmedju zelja i potreba,onda naucite to...potom ce vam jasno kao Sunce sinuti i ovo moje bla,bla,truc,truc...

Željko

pre 9 godina

Nema zaštite kad se radi obdjektnim programiranjem. Rupe su na nižim nivoima, a to je već viša matematika i za hakere. Za to je potreban organizovan pristup.

savo

pre 9 godina

Kada neznamo biti odrasli onsa nam treba veliki brat i ja licno podrzavam nadgledanje radi bezbednosti. to vam je isto kao ugovor kada pravite tada je sve u redu ako nema ugovora odma problem

Zoran

pre 9 godina

"Da ali americka javnost kao i u celom svetu je toliko ususkana u prednosti novih tehnologija da ovakve stvari prolaze sa par naslovnih u novinama i to je to, sve po starom niko se ne buni."

Evo ja sam u Americi i APSOLUTNO me bas briga da li ce da mi cita postu, mejl ili ko zna sta jos. Takvih ovde ima na milione.

Sto bih se ja uzrujavao zbog toga, objasni ti meni?

Dado

pre 9 godina

@heyjoe Sad će te ovi idolopoklonici odmah proglasiti zaostalim, jer si protiv religije naučnih dostignuća.! Čitav svijet ide naprijed u razvoj i prosperitet a ti hoćeš nazad, kako vole reći u kameno doba. Prosto se ne uklapaš u svremene tokove :-)))))

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ne znam zasto se vi nervirate oko necega na sta ne mozete da uticete.Razumeo bih da je neko od vas Snouden pa zentujete da vas ne uhvate ovako..

zmitjkoe

pre 9 godina

Gomila budalastina, kao i obicno kad se Snouden i NSA nadju u jednoj recenici, Apple i Google vec koriste kriptovanje koje ni sami ne mogu da desifruju, zbog cega je Vasington popizdeo. Snouden je za dzbe pobegao u Rusiju, i odande sada kenja sve same gluposti. Savetuje Amerikance iz Moskve kako da se sezastite od NSA,FBI, CIA, umesto da savetuje Ruse kako da se zastite od KKB i Putina. Cela ova frka oko "spijuniranja" je najobicnija budalastina, oni koji imaju sta da kriju vrlo dobro znaju kako sigurno preko interentea da komuniciraju, i bez "pomoci" hebanog Snoudena, svi mi ostali smo za Drzavu neintereantni i samo kostamo i otezavavamo rad bezbednosnim agencijama, predstavljamo samo noise u sistemu, i spamujemo big deal. Misel Obama se zaprepastila kad joj je Barak saopstio da se ja tajno vidjam sa jednom plavusom iz Ukrajine.

milosh-96 / USA

pre 9 godina

@Dragan

Da hoce mogli bi da provale. Ali podaci s tvog telefona verovatno znacajni.

Vlada SAD je razvila internet, tako da je internet americki i naravno da znaju najbolje sve oko njega.

savo

pre 9 godina

Kada neznamo biti odrasli onsa nam treba veliki brat i ja licno podrzavam nadgledanje radi bezbednosti. to vam je isto kao ugovor kada pravite tada je sve u redu ako nema ugovora odma problem

pegava viršla

pre 9 godina

E cvrc milojka! Naravno da nemogu ništa PGP-u još s jednom gadnom enkripcijom, ni najbolji računar nemoze da razbije kod. S druge strane, podržavam razbijanje kripcije samo u smislu razbijanja krimalnih radnji a svaki drugi razlog je zadiranje u privatnost...

Boza

pre 9 godina

Idealno resenje i 100% sigurno i zasticeno je sa lokalnom mrezom firme NE ICI NA globalnu mrezu (internet). Dakle sa LAN-om ne ici WAN. Ako bas moras to cini drugim compjuterom. Srecna svima Nova godina.

Željko

pre 9 godina

Nema zaštite kad se radi obdjektnim programiranjem. Rupe su na nižim nivoima, a to je već viša matematika i za hakere. Za to je potreban organizovan pristup.

Eto reko sam

pre 9 godina

Tor je dobra alternativa koju instalirate naa vas Pc i deluje kao mreza u mrezi. Vas Ip i identitet su zasticeni kada ste na internetu. To znaci nemoguce vas je locirati, pratiti itd od strane agencija koje se time bave kako stranih tako bogami i domacih.

Zoran

pre 9 godina

Interesuje me da li su praovalili RAR arhive zasticene pasvordom. Za to nikad nisam nasao krek, osim brutalne sile koje proverava sve moguce kombinacije za pasvord.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako je Snouden zaista ovo rekao, gomilu gluposti, onda je on shill (proturen od strane CIA-e da se lažno predstavlja da je protiv njih).

Dado

pre 9 godina

@heyjoe Sad će te ovi idolopoklonici odmah proglasiti zaostalim, jer si protiv religije naučnih dostignuća.! Čitav svijet ide naprijed u razvoj i prosperitet a ti hoćeš nazad, kako vole reći u kameno doba. Prosto se ne uklapaš u svremene tokove :-)))))

Korisnik obicni

pre 9 godina

Truecrypt vise ne postoji,jer su pod pritiskom vlade SAD prekinuli sa radom.
Posetioci sajta se `savetuju` da predju na enkripciju,koju nudi jedna velika americka kompanija,poznata po `saradnji` sa vladom.
Grupa Anonimusa iz Svajcarske je ipak pokrenula truecrypt.ch,pa se program i dalje mogao nesmetano preuzeti.
Prema Snoudenu,Truecrypt je napravljen i tako zamisljen,da ni njegovi tvorci nemaju nikakvu moc,da udju u podatke korisnika,tako da su svi pokusaji vlasti da prisile kompaniju na saradnju bili bezuspesni.
Dakle,krajne posteno,a to danas nije dozvoljeno.
Snouden takodje kaze,da ako imate solidnu sifru sa velikim brojem specijalnih karaktera,sa postojecom tehnologijom ne mogu uci u vase podatke ni za nekoliko hiljada godina.
Srecna Nova,svima sa B92 i zaposlenima i citaocima-komentatorima!

hey joe

pre 9 godina

Da ali americka javnost kao i u celom svetu je toliko ususkana u prednosti novih tehnologija da ovakve stvari prolaze sa par naslovnih u novinama i to je to, sve po starom niko se ne buni. Anonimusi skoro i da ne postoje vise, tj nikakve prave akcije nisu imalo odavno, wikileaks i Asanz su izdvojeni i iako nije uhapsen kao da je u zatvoru, Snouden isto, bice progonjeni do kraja zivota. I kontrola Nsa, cia, privatnih firmi cak, posto je to i poenta na kraju kontrola radi novca, ce se samo povecavati, dok ne pocnu da nas cipuju, nazalost to je buducnost covecanstva, jer nemamo snage da se odupremo sebi samima i generalno zivimo za novi iphone, novi auto, novo ovo ili ono.

rango

pre 9 godina

Truecrypt protokol je NEMOGUĆE provaliti, odnosno moguće je u teoriji, zavisno od jačine šifre za nekih 200-1000 godina uz upotrebu posvećenog super kompjutera. Jedini način da se Truecrypt "razvali" je open source program za pakovanje napravi grešku, par verzija u prošlosti su imale bugove koji su dozvoljavali da se pročita sadržaj napravljenog kontejnera, ali je to sada ispravljeno i Truecrypt kontejner je neprobojan, bez šifre on predstavlja samo bezličnu gomilu ne povezanih podataka koji čak nemaju ni čitljivo zaglavlje. Nije moguće saznati ni koliko je kontejner napunjen, kako se zovu fajlovi, ili kada su napravljeni, a o prilazenju sadržaju i čitanju, da i ne govorim. Koristite Truecrypt za privatne video snimke iz spavaće sobe, oni vam garantuju Privatnost :) Tor je isto neprobojan, bar koliko ja shvatam, jer je peer to peer. Možda će kvantni kompjuteri donijeti neku novost u razbijanju šifri, ali sada od toga nema ništa.

Dragisa

pre 9 godina

Vas naslov: "Gotovo da ne postoji..." znaci da ipak postoji !
Siguran sam da je amerikance vrlo lako prevariti zbog nekih njihovih specificnih ososbina !

Pozdrav iz Toronta

pre 9 godina

(Korisnik obicni, 31. decembar 2014 17:25)
Da se nadovezem sa strucne strane, ako nekoga zanima. Savremene asimetricne algoritme za kriptovanje (http://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography) je nemoguce razbiti. Jedini nacin da procitate kriptovanu poruku je da imate u posedu privatni kljuc koji zna samo primalac poruke. Sto znaci da svi "provaljeni" softveri (firme iz SAD) saradjuju sa NSA, verovatno pod pritiskom, tj. moraju da obezbede pristup kljucevima ako NSA zatrazi. Dakle, nikakva magija, cista birokratija. Zastita od NSA je prilicno jednostavna - koristite jake kljuceve i algoritme i dobro cuvajte vas privatni kljuc za citanje poruke. Doduse i tada postoji sansa da neko analizom vasih poruka "izracuna" vas privatni kljuc, ali ce mu za to biti potrebno verovatno nekoliko hiljada godina!

Zoran

pre 9 godina

"Da ali americka javnost kao i u celom svetu je toliko ususkana u prednosti novih tehnologija da ovakve stvari prolaze sa par naslovnih u novinama i to je to, sve po starom niko se ne buni."

Evo ja sam u Americi i APSOLUTNO me bas briga da li ce da mi cita postu, mejl ili ko zna sta jos. Takvih ovde ima na milione.

Sto bih se ja uzrujavao zbog toga, objasni ti meni?

Zelje...uvek puste zelje...

pre 9 godina

(krsta..., 31. decembar 2014 17:18)
Niko ne moze da radi sto zeli...jer bi to znacilo da smo u paklu!
Izreka,za malo `mozganja` tokom ovih praznika.Ne mora uvek razonoda za um biti film,slagalica ili turska serija:
`Onaj ko bi vam ispunjvao zelje,ne bi bio Bog nego djavo!`

Neka vam se ne ispuni nijedna zelja,a da ostvarite sve potrebe!I to vam ne zelim neko porucujem!Jer ako ne znate vec razliku izmedju zelja i potreba,onda naucite to...potom ce vam jasno kao Sunce sinuti i ovo moje bla,bla,truc,truc...

Toni

pre 9 godina

(Korisnik obicni, 31. decembar 2014 17:25)

Interesantna priča. U mojoj kompaniji koristimo truecrypt i do sad nismo uspjeli da ga "probijemo". Sve što smo uspjeli je da oštetimo boot loader, ali ne i da dođemo do podataka. Poslednja "vulnerable" verzija je bila 6.0, dok poslednja stabilna 7.1a do sad nije kompromitovana. Ono što se navodi kao problem je apsolutno nepoznavanje identiteta autora i tvorca projekta (mada ne vidim zašto bi to bio problem). "Nekako" bih se još uvijek držao prije truecrypt-a nego prešao na bitlocker.

Igor Gavran

pre 9 godina

Nista novo nije rekao. Samo naivni veruju u tajnost podataka koji prolaze preko Googla, Microsofta i sl. Oni svi imaju obavezu da saradjuju sa americkom vladom, ko se tome ne povinuje biva eliminisan. A ono sto bi nas vise interesovalo, sem cvaraka, je da nam Snouden kaze da li NSA zna za neke propuste u AES, RSA, SSL itd. koji bi omogucili brzu dekripciju?

ko

pre 9 godina

tor je razbijen a truecrypt u najnovijoj verziji ne moze da kreira nove kriptovane medije nego samo da dektiptuje stare. nadjite prethodnu verziju dok jos ima da se nadje na netu, moze da zatreba. true crypt je toliko bezbedan da su morali pritisnuti proizvodjaca da batali dalji razvoj!

@h

pre 9 godina

Nebrine mene NSA nego BIA pa se stalno pitam da li oni mogu da citaju skype,viber,line i ostale aplikacije sto koristimo za dopisivanje umesto obicnih poruka koje opusteno cuvaju kao i razgovore???

pedja

pre 9 godina

Računar na kojem radim projekte za svoj posao je DeskTop mašina koja nije vezana na NET, a ne poseduje ni WiFi. Projekte skladištim na njegova 2 hard diska i na jednom USB hardu. Tu su i redovni BackUp-ovi na CD-ima za zlu ne trebalo. Ključne stvari su dodatno kriptovane. Ništa od stvari vezanih za posao ne držim na CLOUD-u, niti na bilo kom drugom računaru.

Svestan sam da od tih podataka zavisi moja porodica ( od toga živimo ) i tako se prema njima odnosim.

To je jedina zaštita od upada hakera i raznih drugih "hakera".

Fizički ( provalom i krađom ) je naravno moguće doći do tih podataka, ali ... moja delatnost nije toliko profitabilna da bi nekom bilo isplativo toliko da rizikuje.

Uglavnom ... ne treba se previše pouzdavati u sisteme kriptovanja i sve živo stavljati na CLOUD, razmenjivati putem e-maila i sl. Sve je provaljivo - samo je pitanje koliko se nekome isplati da odvoji resursa i vremena da bi to nešto provalio.

Lala Po

pre 9 godina

Svaku enkripciju je moguće razbiti i do svih podataka je moguće doći. Pitanje je samo koliko je NSA ili slična organizacija spremna da uloži. Imaju najjače računare, izuzetne stručnjake, špijune na terenu, na kraju krajeva mogu da pošalju dve gorile da te biju dok im ne kažeš. Poenta enkripcije je da oteža posao napadaču i odloži njegov pristup dovoljno dugo da dok dođe do njih, ti podaci više nisu aktuelni.

danjinac

pre 9 godina

Asimetricnu enkripciju nemoguce je razbiti pogotovu ako posedujete sopstvenu PKI (Public Key Infrastructure ) sa hardverom,softverom,sistemom za autentikaciju i enkripciju (sertifikati,tokeni...).Osim ako se ne kompromituje iznutra.

SOFTWARE eXPERT

pre 9 godina

Sve Americke IT kompanije koje nude bill kakva sigurnosna resenja ili backup, claud ... Jednostavno moraju da na sudski nalog izdat od strane Americkog suda ., istraznim organima daju sve informacije koje oni traze ukljucujuci I dokumenta is cloud resenja ili online backup resenja. Ukoliko je neko osumnjicen za terorizam po zakonu poznatom Kao PATRIOT ACT uopste nije potreban sudski nalog.

toni

pre 9 godina

Wow kakvo otkrice. Pa ne postoji haker jaci od drzave razumite. Kao prvo oni imaju vise novca od vas, bolju tehnologiju od vas i vise ljudi od vas. Na njihovoj su strani najvece kompanije sveta i svi provajderi koji na njihov zahtev dostavljaju podatke. Ala je tesko biti pametan a?
Drugo su ovi drzavni hakeri sto ih stiti drzava pa kad ih i otkriju bas ih briga, to im je posao.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ne znam zasto se vi nervirate oko necega na sta ne mozete da uticete.Razumeo bih da je neko od vas Snouden pa zentujete da vas ne uhvate ovako..