Utorak, 12.08.2014.

09:35

Danas je rođendan prvog personalnog računara

Izvor: B92

Danas je roðendan prvog personalnog raèunara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

zmitjkoe

pre 9 godina

Apple ne proizvodi nista!
(obavesten, 13. avgust 2014 10:24)

Ne znam ko te obavestava, al evo i ja imam vesti za tebe. To sto je Samsung za vrlo kratko vreme presao put od sardina od 6” na Note 3, da pravi sve sto se mrda, greje, svira i okrece na struju, i nije vazno sto bezobzirno kopira tudje ideje i proizvode (verovatno kopira i frizidere), tebe toliko impresionira, vise govori o tebi, nego o Samsungu. Azijska eksplozije ekonomije upravo i pociva na tome: svastarenje i brzometno kloniranje zapadne tehnologije. Apple je kompanija koja je pionir i pokretac kompjuterske revolucije, prakticno definisao danasnji PC i 4 decenije kasnije pokrenuo nesto sasvim suprotno, post-PC eru i mobilnu revoluciju, sa iPhone i iPad. Apple je stvorio je ogromno trziste za kloniranje mobilnih uredjaja, na koje uskace Samsung, a ispadaju Nokia i RIM (Blackberry).

Kazes da je SG “prestigao Apple u svakom segmentu”. Narocito u segmentu tostera i friteza, dragi prijatelju. Apple “ne proizvodi nista”, a najskuplja kompanija na svetu, sa 160 milijardi samo u kesu.

>> tvrdim da su tableti stvar proslosti…

Samo za Microsoft, inace obavestavam te de je to cista buducnost

>> Apple ne poseduje nijedan proizvodni pogon…

… ali ipak zaposljava pola miliona Kineza i bog zna koliko jos miliona radnih mesta po celom svetu. Nemoj posle da kazes da te nisam obavestio da je ovo prva decenija 21. veka.

dejanr

pre 9 godina

@peca > E kad je to bilo, Sezamovci... najlepse uspomene... secam se vesna, anna, pa mala ana, veca, vkrstonosic i zkrstic vic moderatori, dejanr, zzivotic, spantic... pa sysadm koji ulazi ujutru u 6 sati u chat... Divni dani, sta li je danas sa svim tim ljudima, verovatno se razlili po celom svetu...

Neki po svetu, a neki smo i tu :) Mala Ana već ima svoju malu Anu (odnosno Teodoru)... Jedino je sirota Vesna, Sezamova kraljica chat-a, nažalost preminula...

DejanR @ sezampro.rs

Maks

pre 9 godina

@ (dragance, 13. avgust 2014 08:21)

A da li si pogledao neku sliku da vidiš na šta je ličila ta "Programa 101" za koju kažeš da je bila "Prvi PC, u smislu ličnog računara"?

Slika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olivettiunderwood_programma101.jpg

Članak: http://en.wikipedia.org/wiki/Programma_101

Obrati pažnju da umesto monitora ima rolnu papira i kakva je tastatura (numerička uz neke opcije za računanje)... a u članku piše da se takva mašina obično naziva "printing programmable calculator", a u opisu njenih funkcija može da pročitaš da navode razne računske operacije (sabiranje, oduzimanje, deljenje...itd).


Što se Altair 8800 tiče, evo ti video na YouTube da vidiš kako se taj računar koristio: http://www.youtube.com/watch?v=qv5b1Xowxdk

Pogledaj ceo klip... namešta prvo neke prekidače da bi u mašinskom kôdu "rekao" mašini šta da učita, pa onda sa teleprintera šalje traku sa BASIC-om u mašinskom kôdu da bi (kada se BASIC učita nakon višeminutne buke iz teleprintera) mogao da kuca komande umesto mašinskog kôda i onda može da šalje komande u BASIC-u, a povratni rezultat mu vraća na teleprinter.

Ako ćeš izraz "Lični računar" da razvlačiš toliko da obuhvata i Altair 8800, gde bi onda povukao granicu između ličnih računara i "minikompjutera" iz šezdesetih?

Evo kako je, na primer, PDP-8 iz 1965 izgledao: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PDP_8_e_Trondheim.jpg

Evo i članak o PDP-8: http://en.wikipedia.org/wiki/PDP-8

obavesten

pre 9 godina

Ko ovo prekraja istoriju personalnih racunara? Zna se ko je definisao PC kakvog ga danas znamo - Apple. Kakve veze ima Samsung sa ovime, tad su se bavili ribarstvom. Dobro niste pomenuli RR Nis.
(zmitjkoe, 12. avgust 2014 16:12)
Vidim da uporno se trudis da unizis kompanije kao sto je Samsung i promovises Apple,ali me cudi kako nikada ne uzmes u obzir da je npr. Samsung znacajno kasnije usao u svet visoke tehnologije i za veoma kratko vreme sustigao i prestigao Apple u svakom segmentu.
Da li su ih u startu kopirali,nebitno je,posto to vise nemaju potrebe da rade.Note serija je daleko ispred bilo cega na trzistu i Apple tu jednostavno ne moze nista.Sto se tice tableta,tu je Apple nesto popularniji,ali ja i dalje tvrdim da su tableti stvar proslosti i da su hibridi kao surface buducnost,a samsung odavno ima svoj odgovor i na tu pretnju.
Ako bolje pogledas stvari,videces da je Samsung daleko bolja kompanija od Appla,iako je trenutno nesto manje vredna na berzi.Samsung ima proizvodnju cipova,ram modula,hard diskova,maticnih ploca.Proizvode i televizore,pegle,ves masine,racunare,telefone,sporete,brodove....ma prave sve!
Apple ne proizvodi nista!
Apple ne poseduje nijedan proizvodni pogon.Cinjenica je da rade puno na razvoju,ali bez sopstvene proizvodnje,vec kineske kompanije to rade za njih.

Marko Mitranic

pre 9 godina

Fenomenalno mi je kako kada god da banem na tehnopolis (a radim to sve redje), b92 izmisli poneku vest kako bi skupljali klikove na nesrecnicima koji se popale. Apple I je prvi PC, Apple I je takodje i prvi uspešan PC. Ko je od koga krao nema nikakve veze sa time, fakat je da je Apple stvorio to tržište a ne IBM. Koliko god mi Srbi voleli da pričamo da smo pobedili u boju na kosovu - ne menja činjenicu da smo izgubili...

dragance

pre 9 godina

Joj, smešni ovi Eplovci. Prvi PC, u smislu ličnog računara, bila je Programa 101 koji je pravio Oliveti. Pre i posle Epla i Epla 2 postojali su računari sa manje više otvorenom arhitekturom, koji su se prodavali u kitu, recimo Altair 8800, iako je tad već postojao IBM 5500 i razne mašine, uglavnom namenjene poslovnom okruženju. Tu je, naravno, i Micral N, koji se smatra prvim pravim PC računarom.
Žao mi je.

Maks

pre 9 godina

@ (obavesten, 12. avgust 2014 17:24)

Šta pričaš ti?

Koji je to Appleov računar sa IBM PC-jem kao "deli kompletnu arhitekturu"?

IBM PC Compatible platforma podrazumeva IBM PC Compatible BIOS i ostalo što je potrebno da bi ta mašina mogla da tera MS-DOS za IBM PC bez emulacije.

Platforma koja nema IBM PC Compatible BIOS i ne podržava instalaciju MS DOS-a bez emulacije nije "IBM PC Compatible" (Macovi ne koriste IBM PC Compatible BIOS... Intel Macovi koriste EFI, a PPC Macovi su imali OpenFirmware).

Nije svaka mašina sa x86 procesorom "IBM PC" platforma... nije ni sve u šta ide brašno tulumba samo zato što je brašno jedan od sastojaka tulumbi.

Intel je predstavio x86 procesor još 1978. (Intel 8086)... a IBM se odlučio da za IBM PC platformu koristi Intel 8088 procesor koji je već bio dostupan na tržištu i pre izlaska prvog IBM PC-ja (Intel 8088 je izašao 1979, a IBM PC je izašao 1981).

Pored toga, današnji Intel procesori i oni iz sedamdesetih/osamdesetih nemaju istu arhitekturu jer iako današnji Intel procesori zadržavaju kompatibilnost sa setovima instrukcija starijih Intel procesora, tu su i razne nove instrukcije poput AVX instrukcija, AES instrukcija, pa onda SSE, SSE2, SSE3 i SSE4 instrukcije... a plus što su novi procesori 64-bitni.

Pored toga, prvi IBM PC nije imao ni PCIe, ni SATA, ni USB (to tada još nije postojalo), nego je koristio neki svoj "ISA Bus" za povezivanje komponenti poput grafičkih kartica, tastaura se povezivala na PS/2 port...

peca @ sezampro

pre 9 godina

> da ne zaboravim i Sezamovce

E kad je to bilo, Sezamovci... najlepse uspomene... secam se vesna, anna, pa mala ana, veca, vkrstonosic i zkrstic vic moderatori, dejanr, zzivotic, spantic... pa sysadm koji ulazi ujutru u 6 sati u chat... Divni dani, sta li je danas sa svim tim ljudima, verovatno se razlili po celom svetu...

Istini za volju, to je bilo desetak godina posle prvog PC-ja, ali nema veze i tad smo koristili PCje, a vala i danas...

peca

Zoki

pre 9 godina

@Igor - sa osam puta manje memorije je čovek otišao na mesec i vratio se :)
@obavesten - nije IBM delio licence, nego ih je Microsoft prodavao sviuma koji su hteli da ih kupe. Tako su se pojavili klonovi i osvojili svet. Kada je Bil Gejts licencirao DOS umesto da ga proda, svi su mislili da je pogrešio. Ispostavilo se da je to bio sjajan poslovni potez.
Da nije bilo Apple II i TRS-80, IBM nikada ne bi došao na ideju da pravi PC.

Igor

pre 9 godina

Jesam li ja dobro razumeo, da taj računar ima 16KB RAM memorije? Šta možeš sa 16KB, osim da gledaš zelena slova i kockicu kako trepće? Mislim, realno.

neutralni felsh

pre 9 godina

PC govori više nego reči o genijalnoj Americi..
ali, ipak, postoji i deo velike storije koja se najčešće previđa - ne samo da je veličanstvena Amerika stvorila sva ova dobra oko nas, nego je morala i da bdi nad njima i čuva ih, da ih rusi, kinezi, talibani, hamas, i bezbrojni šešeljevci širom sveta ne porazbijaju, u šta ulažu svu svoju energiju zla.
(zedes.o, 12. avgust 2014 18:48)

sve je to u biti istina, samo si malo previse "pojacao vokabular" pa time ometas sustinu. ali dobro dodje, narocito u ova vremena kad antiamericki i uopste antizapadni overclockovani histerici piste i vriste na svakom koraku - i kad treba i kad ne treba.

Nenad, SkopjeKao neko ko je prvih 20-tak godina zivota proveo bez kompj

pre 9 godina

Kao neko ko je prvih 20-tak godina zivota proveo bez kompjutera, a ostalih 20 sa aktivnim koriscenjem ove spravice, mislim da mogu reci da je zivot bez ovolikog tehnoloskog napredka na mikro nivou-da je pristupacan obicnim ljudima, bio kvalitetniji i interesantiji. Nisam uopste kompjuterski laik-naprotiv, jos davne 1985 godine imao sam Commodore 64 ali smatram da su smisao zivota i prava produhovljenost postizu izvan kompjutera, interneta, smart fonova. Verujem da za ove nove klince ovo zvuci ravno na blasfemiju, ali oni ne mogu da ocene o cemu pricam jer nisu imali tu privilegiju u zivotu da zive bez PC-ja i interneta. Poenta komentara nije mi da omalovazim tehnolski razvoj covecanstva, vec je vise jedno filozofsko razmisljanje o duhu vremena tada i sada. Brz i jednostavan pristup informacijama nije napravio ljude pametnije nego pasivnije i povrsnije. Moje znanje sticano kroz temeljno citanje knjiga i clanstva u bibljotekama je druga dimenzija za google i wiki intelektualce. A, sad molim najmanje 100 minusa! :)

zedes.o

pre 9 godina

PC govori više nego reči o genijalnoj Americi..
ali, ipak, postoji i deo velike storije koja se najčešće previđa - ne samo da je veličanstvena Amerika stvorila sva ova dobra oko nas, nego je morala i da bdi nad njima i čuva ih, da ih rusi, kinezi, talibani, hamas, i bezbrojni šešeljevci širom sveta ne porazbijaju, u šta ulažu svu svoju energiju zla.

Aleksa

pre 9 godina

Imam kući Commodore PC 10 640KB RAM, 8086XT procesor. Dva diska od 22MB (u originalu bili mnogo manjeg kapaciteta, ali sam to mnogo kasnije nadogradio), 5,25inc flopi disketna SD jedinica (360KB format), CGA (Color graph.adapter) i Phillips color monitor. Ostale periferije-miš dva dugmeta, nemačku čeri tastaturu. Negde je po podrumu i C.Ithon 8510 matrični štampač (komšiluk ga pamti po reskavom zvuku) Sve je to plaćeno papreno. Ali radi dan-danas kao sat. Na hardovima ima po neki loš sektor, ali to je sve. Računar je sa početka osamdesetih, možda 82-84... ja 79' postao moj tek 89' kad se ćale ponovio sa 80286 babarogom :-) Igrao sam Police Quest, King Quest, Lemmings, Zak McKracken, Sokoban, tetris, kasnije F1...

obavesten

pre 9 godina

IBM Pc nije prvi pc racunar na trzistu,ali je mozda najvazniji!
Ono sto je bilo bitno kod njega je njegova modularnost i arhitektura,koja je manje -vise ostala gotovo ista sve ove godine.Komponente se menjaju,prave brzi procesori ,graficke,ramovi i sl,ali aritektura koja ih vezuje bazira se na principima od pre 30 i vise godina.
Zasto je IBM pc vazniji od Apple racunara?
Apple je onda,bas kao i danas imao ideju da potpuno kontrolisu razvoj hardvera i softvera za svoje masine.U pocetku su davli licence pojedinim firmama koje su pravile apple klonove,ali je sve to bilo jako stidljivo.
Ibm je poceo da deli licence svakom ko je zatrazio,tako da se u periodu od svega par godina pojavilo na desetine firmi koje su proizvodile hardver koji je bio pc kompatibilan i radio sa drugim u tom standardu.U pocetku su te masine bile losije,ali veoma brzo su postale jednake,ako ne i bolje od vodecih brendova.
IBM je bitan u ovoj prici ne zato sto je prvi,vec zato sto je drugi!
Oni su za kratko vreme uspeli da isprojektuju tehnologiju,koja je donela pc u svaku kucu.To nije ucinio Apple,ma jos sto puta da je prvi!Dovoljno govori da je cak i apple postao obican IBM pc,sa kojim deli komponente i kompletnu arhitekturu.

My name is Bond, James Dean

pre 9 godina

Taj računar se zvao IBM PC i po njemu se grana računara koji su zasnovani na otvorenoj arihitekturi danas zove PC računari. IBM je, na kraju, nezadovoljan prodajom odustao od prvobitne ideje i oslobodio patentna prava. Upravo je to doprinelo masovnosti računara jer niko nije morao da plaća patente, pa se pojavilo na hiljade proizvođača koji su spustili cenu računara. Apple je ostao zatvoren, kompanije nije nikome davala prava na proizvodnju i zato je njegov udeo na tržištu uvek bio nekoliko procenata. A za IBM, zbog svega što je uradio za računarstvo, samo jedna reč: Hvala!

Nesa Star

pre 9 godina

IBM PC tehnologija, ili skraceno PC. I dan danas osnova na kojoj je razvijen moderan PC racunar. Jedna od najzastupljenijih arhitektura na svetu. Dakle PC u smislu robne marke. Izuzetan Apple II nema veze sa ovim.

Na žalost, ova vest je apsolutno pogrešna, jer šta ako za datum pojavljivanja prvog komercijalnog PC-a izaberemo 16. april 1977. godine, dan kada je predstavljen Apple II, koji se proizvodio u milionskoj seriji sledećih 17 godina.
(Aleksandar, 12. avgust 2014 13:29)

čovek

pre 9 godina

16kb memorije?! aj da je 1 mb mozda bi i razumeo , ali ne verujem da nesto puno slova moze da stane u 16kb3 (oki, 12. avgust 2014 14:00)
###
ZX81 je imao (osnovni model) 1Kb RAM a ako si hteo da igraš nešto, prvo kucanje pa igranje :)
još uvek posedujem 5Mb HDD 5,25" full size, nema bad sektora, zaliven je u bakelitu i ladno trese masivan drveni sto ali RADI ... a negde po tavanu imam i nekoliko tih raznoraznih "prvih" kompjutera počev od CPM pa na ovamo ... heh i Windows 1.01b mislim da je ta oznaka) :)))

zmitjkoe

pre 9 godina

Ko ovo prekraja istoriju personalnih racunara? Zna se ko je definisao PC kakvog ga danas znamo - Apple. Kakve veze ima Samsung sa ovime, tad su se bavili ribarstvom. Dobro niste pomenuli RR Nis.

Ministar

pre 9 godina

Smesno je poredjenje g5 i prvog ibm-a po memoriji, a zaboraviti da su to proizvodi iz dve sasvim razlicite epohe. Proizvod tipa g5 nikada nece stvoriti isto ushicenje kao sto je to mogao neciji prvi pc...

Piter

pre 9 godina

Ovo je rođendan prvog IBM-ovog PC-ja, a ne ličnog računara kao kategorije. Kao što reče jedan od komentatora, to je u praksi bio Apple II, a PC je bio odgovor Velikog plavog upravo na popularnost tadašnjih mikro računara iz Applea.

list racunari

pre 9 godina

Ovaj datum je znacajan jer predstavlja pocetak masovnog koriscenja kompjutera za licnu upotrebu, mada postoje i ranije napravljeni racunari, ali IBM PC 8088 je definisao sta to znaci PC kompjuter. I uz to, pozdravljam sve XT'ovce i AT'ovce koji su danas mahom 40 godisnjaci i gore, da ne zaboravim i Sezamovce.

Aleksandar

pre 9 godina

Na žalost, ova vest je apsolutno pogrešna, jer šta ako za datum pojavljivanja prvog komercijalnog PC-a izaberemo 16. april 1977. godine, dan kada je predstavljen Apple II, koji se proizvodio u milionskoj seriji sledećih 17 godina.

djordje

pre 9 godina

>> Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane.

Dali je zivot bolji ili lepsi zbog bilo koje gore navedene stvari?

Dolazim iz hi-tech (S/W, H/W), zivim od toga ali ne mogu da se dicim time. Glavni pokretac razvoja tehnologije danas su multimedija i video igrice (kao najzahtevnije aplikacije za graficke procesore). Danas su igrice na mobilnom uzele primat od vojne industrije koja je godinama pre toga bila glavni pokretac razvoja tehnologije. Obe su destruktivne, svaka na svoj nacin.

Tehnologija je dobra samo ako se razumno koristi.

Maks

pre 9 godina

Ispravnije bi bilo napisati "rođendan prvog IBM PC-ja" jer iako je to bio prvi personalni računar firme IBM, to nikako nije mogao da bude "prvi personalni računar" generalno gledano, pošto su još pre nego što je IBM predstavio taj IBM PC na tržištu već uveliko bili dostupni "Apple II" i "Commodore PET" personalni računari.

Evo dokaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_II

Tu piše da je Apple II računar zvanično izašao 10. juna 1977. i da mu je cena kada je predstavljen bila $1298...

Pre Apple II je, naravno, postojala i jedinica, samo Apple I nije bio prodavan kao gotova mašina koja je spremna za korišćenje, nego su ga prodavali kao matičnu ploču sa namontiranim komponentama kojoj bi korisnik trebalo da napravi kućište i da je priključi na neki ekran i tastaturu (zato na slikama Apple I obično ima drveno kućište)... evo link: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_I (piše da je Apple I izašao aprila 1976. godine).

1979. je izašao "Apple II Plus" i njemu je cena bila $1195: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_II_Plus

Evo i za Commodore PET: http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_PET

Piše da je zvanično izašao oktobra 1977.


IBM PC koji je izašao 1981. bi možda mogao da se nazove "Prvim PC-jem" ako se pod "PC" misli isključivo na "IBM PC Compatible" platformu sa "IBM PC Compatible" BIOS-om, koji bez emulacije može da tera MS DOS za IBM PC platformu, ali IBM PC ne može da bude "Prvi PC" ako se pod "PC" misli na bilo koji personalni računar, generalno gledano.

DaLanik

pre 9 godina

I bas najlosiji PC je morao da postane standard.... c, c, c.... gde bi mi sada bili da je standard postalo nesto sto nije radilo na intelu... I krsu od DOSa...

Kiki

pre 9 godina

Jel mi se cini ili se ovo Samsung cese o slavu i tradiciju IBM-a? Kakve oni veze imaju sa PC istorijom? Ajd' dajte clanak cime se Samsung bavio te 1981-e. Secam se Samsung televizora od pre 30 godina, bili su nivo kao Vox danas.

PC

pre 9 godina

Danas je rođendan IBM PC-ju. Međutim, treba napomenuti da bi se on pojavio mnogo kasnije, da nije bilo Stiva Džobsa, Stivena Voznijaka, Džeka Tremijela i Klajva Sinklera. Oni su pokrenuli revoluciju malih, jeftinih, ali sposobnih računara, koji su omogućili ljudima da rade sve ono što je radio takozvani veliki, ali preskupi računar. Oni su demistifikovali pojam računar i tako je krenuo bum PC-ija.

rade

pre 9 godina

Vredna vanvremenska stvar koja je civilizaciju ucinila vrednijom i bogatijom putem svog govora.U svakom slucaju vecina je dobila mogucnost da s punim pravom kaze da je gradjanin sveta u svakom pogledu.Preko noci nasi snovi nisu vise bili snovi dok su neki drugi snovi bili neka proslost. Zahvalno je ziveti u svetu takvih dostignuca.

dr Manhattan

pre 9 godina

Ima sam prilike da vidim taj prvi pc. Naravno, grafike nije bilo a nakon komande "dir" trebalo mu je desetak sekunda da na ekranu izlista 30-tak fajlova.

Psn

pre 9 godina

Uzbudljivo vreme tada.. 8088, pa 8086.. posle sa XT na neverovatni AT.. Uzbudljivo je i danas. Napokon dočekah da posle 25 godina mogu comp u džepu nositi - evo, već par godina. 30 ukupno za putešestvije. Idemo dalje.. šteta što su nam životi tako kratki. Treba izbaciti ekrane i tastature i tako bolje iskoristi vreme, mnogo odlazi na operaciju čitanja i pisanja.. Biće i toga.

čovek

pre 9 godina

poređenja su čista nebuloza ... tadašnji softwer, pod DOS-om, bio je prilagođen hardweru tih mašina ... Lotusov Simphony (idejna preteča MSOffice) je šljakao na tim mašinama kao zmaj i većinu poslova je obavljao korektno, sad što nije bilo rotirajućeg 3D pie charta :P ... naravno da postoje razlike i sa napretkom tehnologije, sve je lakše i bolje, ali poređenja iz teksta su proizvod neznanja, ne porede se babe i žabe :)

Istoricar

pre 9 godina

Ovo je netacno. Mozda je to prvi IBM-ov ili prvi koji je nazvan PC ali bilo je personalnih racunara mnogo pre ovog:

1. The Xerox Alto was one of the first personal computers. It was developed at Xerox PARC and released on March 1, 1973.

2. Apple-1 is a personal computer released by the Apple Computer Company in 1976.

Dusan SF

pre 9 godina

Tuzno je sto ovaj clanak nema nijedan komentar. Covecanstvo se danas nalazi na prekretnici kakve su struja, stamparija, papir i vatra bili zajedno, ali Srbija tapka korak iza.

Mikron

pre 9 godina

Pa mogli ste malo vise da pisete o tom dobu IT revolucije, o IBM-ovim konkurentima i njihovim kompjuterima, o Apple-ovom grafickom interfejsu i koriscenju misa...Ovako, IBM personalni racunar pa Samsung galaxy s5, neozbiljno.

Mikron

pre 9 godina

Pa mogli ste malo vise da pisete o tom dobu IT revolucije, o IBM-ovim konkurentima i njihovim kompjuterima, o Apple-ovom grafickom interfejsu i koriscenju misa...Ovako, IBM personalni racunar pa Samsung galaxy s5, neozbiljno.

čovek

pre 9 godina

poređenja su čista nebuloza ... tadašnji softwer, pod DOS-om, bio je prilagođen hardweru tih mašina ... Lotusov Simphony (idejna preteča MSOffice) je šljakao na tim mašinama kao zmaj i većinu poslova je obavljao korektno, sad što nije bilo rotirajućeg 3D pie charta :P ... naravno da postoje razlike i sa napretkom tehnologije, sve je lakše i bolje, ali poređenja iz teksta su proizvod neznanja, ne porede se babe i žabe :)

dr Manhattan

pre 9 godina

Ima sam prilike da vidim taj prvi pc. Naravno, grafike nije bilo a nakon komande "dir" trebalo mu je desetak sekunda da na ekranu izlista 30-tak fajlova.

Psn

pre 9 godina

Uzbudljivo vreme tada.. 8088, pa 8086.. posle sa XT na neverovatni AT.. Uzbudljivo je i danas. Napokon dočekah da posle 25 godina mogu comp u džepu nositi - evo, već par godina. 30 ukupno za putešestvije. Idemo dalje.. šteta što su nam životi tako kratki. Treba izbaciti ekrane i tastature i tako bolje iskoristi vreme, mnogo odlazi na operaciju čitanja i pisanja.. Biće i toga.

Istoricar

pre 9 godina

Ovo je netacno. Mozda je to prvi IBM-ov ili prvi koji je nazvan PC ali bilo je personalnih racunara mnogo pre ovog:

1. The Xerox Alto was one of the first personal computers. It was developed at Xerox PARC and released on March 1, 1973.

2. Apple-1 is a personal computer released by the Apple Computer Company in 1976.

list racunari

pre 9 godina

Ovaj datum je znacajan jer predstavlja pocetak masovnog koriscenja kompjutera za licnu upotrebu, mada postoje i ranije napravljeni racunari, ali IBM PC 8088 je definisao sta to znaci PC kompjuter. I uz to, pozdravljam sve XT'ovce i AT'ovce koji su danas mahom 40 godisnjaci i gore, da ne zaboravim i Sezamovce.

Kiki

pre 9 godina

Jel mi se cini ili se ovo Samsung cese o slavu i tradiciju IBM-a? Kakve oni veze imaju sa PC istorijom? Ajd' dajte clanak cime se Samsung bavio te 1981-e. Secam se Samsung televizora od pre 30 godina, bili su nivo kao Vox danas.

My name is Bond, James Dean

pre 9 godina

Taj računar se zvao IBM PC i po njemu se grana računara koji su zasnovani na otvorenoj arihitekturi danas zove PC računari. IBM je, na kraju, nezadovoljan prodajom odustao od prvobitne ideje i oslobodio patentna prava. Upravo je to doprinelo masovnosti računara jer niko nije morao da plaća patente, pa se pojavilo na hiljade proizvođača koji su spustili cenu računara. Apple je ostao zatvoren, kompanije nije nikome davala prava na proizvodnju i zato je njegov udeo na tržištu uvek bio nekoliko procenata. A za IBM, zbog svega što je uradio za računarstvo, samo jedna reč: Hvala!

Maks

pre 9 godina

Ispravnije bi bilo napisati "rođendan prvog IBM PC-ja" jer iako je to bio prvi personalni računar firme IBM, to nikako nije mogao da bude "prvi personalni računar" generalno gledano, pošto su još pre nego što je IBM predstavio taj IBM PC na tržištu već uveliko bili dostupni "Apple II" i "Commodore PET" personalni računari.

Evo dokaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_II

Tu piše da je Apple II računar zvanično izašao 10. juna 1977. i da mu je cena kada je predstavljen bila $1298...

Pre Apple II je, naravno, postojala i jedinica, samo Apple I nije bio prodavan kao gotova mašina koja je spremna za korišćenje, nego su ga prodavali kao matičnu ploču sa namontiranim komponentama kojoj bi korisnik trebalo da napravi kućište i da je priključi na neki ekran i tastaturu (zato na slikama Apple I obično ima drveno kućište)... evo link: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_I (piše da je Apple I izašao aprila 1976. godine).

1979. je izašao "Apple II Plus" i njemu je cena bila $1195: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_II_Plus

Evo i za Commodore PET: http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_PET

Piše da je zvanično izašao oktobra 1977.


IBM PC koji je izašao 1981. bi možda mogao da se nazove "Prvim PC-jem" ako se pod "PC" misli isključivo na "IBM PC Compatible" platformu sa "IBM PC Compatible" BIOS-om, koji bez emulacije može da tera MS DOS za IBM PC platformu, ali IBM PC ne može da bude "Prvi PC" ako se pod "PC" misli na bilo koji personalni računar, generalno gledano.

Ministar

pre 9 godina

Smesno je poredjenje g5 i prvog ibm-a po memoriji, a zaboraviti da su to proizvodi iz dve sasvim razlicite epohe. Proizvod tipa g5 nikada nece stvoriti isto ushicenje kao sto je to mogao neciji prvi pc...

čovek

pre 9 godina

16kb memorije?! aj da je 1 mb mozda bi i razumeo , ali ne verujem da nesto puno slova moze da stane u 16kb3 (oki, 12. avgust 2014 14:00)
###
ZX81 je imao (osnovni model) 1Kb RAM a ako si hteo da igraš nešto, prvo kucanje pa igranje :)
još uvek posedujem 5Mb HDD 5,25" full size, nema bad sektora, zaliven je u bakelitu i ladno trese masivan drveni sto ali RADI ... a negde po tavanu imam i nekoliko tih raznoraznih "prvih" kompjutera počev od CPM pa na ovamo ... heh i Windows 1.01b mislim da je ta oznaka) :)))

Aleksandar

pre 9 godina

Na žalost, ova vest je apsolutno pogrešna, jer šta ako za datum pojavljivanja prvog komercijalnog PC-a izaberemo 16. april 1977. godine, dan kada je predstavljen Apple II, koji se proizvodio u milionskoj seriji sledećih 17 godina.

djordje

pre 9 godina

>> Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane.

Dali je zivot bolji ili lepsi zbog bilo koje gore navedene stvari?

Dolazim iz hi-tech (S/W, H/W), zivim od toga ali ne mogu da se dicim time. Glavni pokretac razvoja tehnologije danas su multimedija i video igrice (kao najzahtevnije aplikacije za graficke procesore). Danas su igrice na mobilnom uzele primat od vojne industrije koja je godinama pre toga bila glavni pokretac razvoja tehnologije. Obe su destruktivne, svaka na svoj nacin.

Tehnologija je dobra samo ako se razumno koristi.

PC

pre 9 godina

Danas je rođendan IBM PC-ju. Međutim, treba napomenuti da bi se on pojavio mnogo kasnije, da nije bilo Stiva Džobsa, Stivena Voznijaka, Džeka Tremijela i Klajva Sinklera. Oni su pokrenuli revoluciju malih, jeftinih, ali sposobnih računara, koji su omogućili ljudima da rade sve ono što je radio takozvani veliki, ali preskupi računar. Oni su demistifikovali pojam računar i tako je krenuo bum PC-ija.

Dusan SF

pre 9 godina

Tuzno je sto ovaj clanak nema nijedan komentar. Covecanstvo se danas nalazi na prekretnici kakve su struja, stamparija, papir i vatra bili zajedno, ali Srbija tapka korak iza.

Aleksa

pre 9 godina

Imam kući Commodore PC 10 640KB RAM, 8086XT procesor. Dva diska od 22MB (u originalu bili mnogo manjeg kapaciteta, ali sam to mnogo kasnije nadogradio), 5,25inc flopi disketna SD jedinica (360KB format), CGA (Color graph.adapter) i Phillips color monitor. Ostale periferije-miš dva dugmeta, nemačku čeri tastaturu. Negde je po podrumu i C.Ithon 8510 matrični štampač (komšiluk ga pamti po reskavom zvuku) Sve je to plaćeno papreno. Ali radi dan-danas kao sat. Na hardovima ima po neki loš sektor, ali to je sve. Računar je sa početka osamdesetih, možda 82-84... ja 79' postao moj tek 89' kad se ćale ponovio sa 80286 babarogom :-) Igrao sam Police Quest, King Quest, Lemmings, Zak McKracken, Sokoban, tetris, kasnije F1...

Piter

pre 9 godina

Ovo je rođendan prvog IBM-ovog PC-ja, a ne ličnog računara kao kategorije. Kao što reče jedan od komentatora, to je u praksi bio Apple II, a PC je bio odgovor Velikog plavog upravo na popularnost tadašnjih mikro računara iz Applea.

Nenad, SkopjeKao neko ko je prvih 20-tak godina zivota proveo bez kompj

pre 9 godina

Kao neko ko je prvih 20-tak godina zivota proveo bez kompjutera, a ostalih 20 sa aktivnim koriscenjem ove spravice, mislim da mogu reci da je zivot bez ovolikog tehnoloskog napredka na mikro nivou-da je pristupacan obicnim ljudima, bio kvalitetniji i interesantiji. Nisam uopste kompjuterski laik-naprotiv, jos davne 1985 godine imao sam Commodore 64 ali smatram da su smisao zivota i prava produhovljenost postizu izvan kompjutera, interneta, smart fonova. Verujem da za ove nove klince ovo zvuci ravno na blasfemiju, ali oni ne mogu da ocene o cemu pricam jer nisu imali tu privilegiju u zivotu da zive bez PC-ja i interneta. Poenta komentara nije mi da omalovazim tehnolski razvoj covecanstva, vec je vise jedno filozofsko razmisljanje o duhu vremena tada i sada. Brz i jednostavan pristup informacijama nije napravio ljude pametnije nego pasivnije i povrsnije. Moje znanje sticano kroz temeljno citanje knjiga i clanstva u bibljotekama je druga dimenzija za google i wiki intelektualce. A, sad molim najmanje 100 minusa! :)

obavesten

pre 9 godina

IBM Pc nije prvi pc racunar na trzistu,ali je mozda najvazniji!
Ono sto je bilo bitno kod njega je njegova modularnost i arhitektura,koja je manje -vise ostala gotovo ista sve ove godine.Komponente se menjaju,prave brzi procesori ,graficke,ramovi i sl,ali aritektura koja ih vezuje bazira se na principima od pre 30 i vise godina.
Zasto je IBM pc vazniji od Apple racunara?
Apple je onda,bas kao i danas imao ideju da potpuno kontrolisu razvoj hardvera i softvera za svoje masine.U pocetku su davli licence pojedinim firmama koje su pravile apple klonove,ali je sve to bilo jako stidljivo.
Ibm je poceo da deli licence svakom ko je zatrazio,tako da se u periodu od svega par godina pojavilo na desetine firmi koje su proizvodile hardver koji je bio pc kompatibilan i radio sa drugim u tom standardu.U pocetku su te masine bile losije,ali veoma brzo su postale jednake,ako ne i bolje od vodecih brendova.
IBM je bitan u ovoj prici ne zato sto je prvi,vec zato sto je drugi!
Oni su za kratko vreme uspeli da isprojektuju tehnologiju,koja je donela pc u svaku kucu.To nije ucinio Apple,ma jos sto puta da je prvi!Dovoljno govori da je cak i apple postao obican IBM pc,sa kojim deli komponente i kompletnu arhitekturu.

neutralni felsh

pre 9 godina

PC govori više nego reči o genijalnoj Americi..
ali, ipak, postoji i deo velike storije koja se najčešće previđa - ne samo da je veličanstvena Amerika stvorila sva ova dobra oko nas, nego je morala i da bdi nad njima i čuva ih, da ih rusi, kinezi, talibani, hamas, i bezbrojni šešeljevci širom sveta ne porazbijaju, u šta ulažu svu svoju energiju zla.
(zedes.o, 12. avgust 2014 18:48)

sve je to u biti istina, samo si malo previse "pojacao vokabular" pa time ometas sustinu. ali dobro dodje, narocito u ova vremena kad antiamericki i uopste antizapadni overclockovani histerici piste i vriste na svakom koraku - i kad treba i kad ne treba.

zedes.o

pre 9 godina

PC govori više nego reči o genijalnoj Americi..
ali, ipak, postoji i deo velike storije koja se najčešće previđa - ne samo da je veličanstvena Amerika stvorila sva ova dobra oko nas, nego je morala i da bdi nad njima i čuva ih, da ih rusi, kinezi, talibani, hamas, i bezbrojni šešeljevci širom sveta ne porazbijaju, u šta ulažu svu svoju energiju zla.

Nesa Star

pre 9 godina

IBM PC tehnologija, ili skraceno PC. I dan danas osnova na kojoj je razvijen moderan PC racunar. Jedna od najzastupljenijih arhitektura na svetu. Dakle PC u smislu robne marke. Izuzetan Apple II nema veze sa ovim.

Na žalost, ova vest je apsolutno pogrešna, jer šta ako za datum pojavljivanja prvog komercijalnog PC-a izaberemo 16. april 1977. godine, dan kada je predstavljen Apple II, koji se proizvodio u milionskoj seriji sledećih 17 godina.
(Aleksandar, 12. avgust 2014 13:29)

zmitjkoe

pre 9 godina

Ko ovo prekraja istoriju personalnih racunara? Zna se ko je definisao PC kakvog ga danas znamo - Apple. Kakve veze ima Samsung sa ovime, tad su se bavili ribarstvom. Dobro niste pomenuli RR Nis.

rade

pre 9 godina

Vredna vanvremenska stvar koja je civilizaciju ucinila vrednijom i bogatijom putem svog govora.U svakom slucaju vecina je dobila mogucnost da s punim pravom kaze da je gradjanin sveta u svakom pogledu.Preko noci nasi snovi nisu vise bili snovi dok su neki drugi snovi bili neka proslost. Zahvalno je ziveti u svetu takvih dostignuca.

obavesten

pre 9 godina

Ko ovo prekraja istoriju personalnih racunara? Zna se ko je definisao PC kakvog ga danas znamo - Apple. Kakve veze ima Samsung sa ovime, tad su se bavili ribarstvom. Dobro niste pomenuli RR Nis.
(zmitjkoe, 12. avgust 2014 16:12)
Vidim da uporno se trudis da unizis kompanije kao sto je Samsung i promovises Apple,ali me cudi kako nikada ne uzmes u obzir da je npr. Samsung znacajno kasnije usao u svet visoke tehnologije i za veoma kratko vreme sustigao i prestigao Apple u svakom segmentu.
Da li su ih u startu kopirali,nebitno je,posto to vise nemaju potrebe da rade.Note serija je daleko ispred bilo cega na trzistu i Apple tu jednostavno ne moze nista.Sto se tice tableta,tu je Apple nesto popularniji,ali ja i dalje tvrdim da su tableti stvar proslosti i da su hibridi kao surface buducnost,a samsung odavno ima svoj odgovor i na tu pretnju.
Ako bolje pogledas stvari,videces da je Samsung daleko bolja kompanija od Appla,iako je trenutno nesto manje vredna na berzi.Samsung ima proizvodnju cipova,ram modula,hard diskova,maticnih ploca.Proizvode i televizore,pegle,ves masine,racunare,telefone,sporete,brodove....ma prave sve!
Apple ne proizvodi nista!
Apple ne poseduje nijedan proizvodni pogon.Cinjenica je da rade puno na razvoju,ali bez sopstvene proizvodnje,vec kineske kompanije to rade za njih.

peca @ sezampro

pre 9 godina

> da ne zaboravim i Sezamovce

E kad je to bilo, Sezamovci... najlepse uspomene... secam se vesna, anna, pa mala ana, veca, vkrstonosic i zkrstic vic moderatori, dejanr, zzivotic, spantic... pa sysadm koji ulazi ujutru u 6 sati u chat... Divni dani, sta li je danas sa svim tim ljudima, verovatno se razlili po celom svetu...

Istini za volju, to je bilo desetak godina posle prvog PC-ja, ali nema veze i tad smo koristili PCje, a vala i danas...

peca

DaLanik

pre 9 godina

I bas najlosiji PC je morao da postane standard.... c, c, c.... gde bi mi sada bili da je standard postalo nesto sto nije radilo na intelu... I krsu od DOSa...

Marko Mitranic

pre 9 godina

Fenomenalno mi je kako kada god da banem na tehnopolis (a radim to sve redje), b92 izmisli poneku vest kako bi skupljali klikove na nesrecnicima koji se popale. Apple I je prvi PC, Apple I je takodje i prvi uspešan PC. Ko je od koga krao nema nikakve veze sa time, fakat je da je Apple stvorio to tržište a ne IBM. Koliko god mi Srbi voleli da pričamo da smo pobedili u boju na kosovu - ne menja činjenicu da smo izgubili...

dejanr

pre 9 godina

@peca > E kad je to bilo, Sezamovci... najlepse uspomene... secam se vesna, anna, pa mala ana, veca, vkrstonosic i zkrstic vic moderatori, dejanr, zzivotic, spantic... pa sysadm koji ulazi ujutru u 6 sati u chat... Divni dani, sta li je danas sa svim tim ljudima, verovatno se razlili po celom svetu...

Neki po svetu, a neki smo i tu :) Mala Ana već ima svoju malu Anu (odnosno Teodoru)... Jedino je sirota Vesna, Sezamova kraljica chat-a, nažalost preminula...

DejanR @ sezampro.rs

dragance

pre 9 godina

Joj, smešni ovi Eplovci. Prvi PC, u smislu ličnog računara, bila je Programa 101 koji je pravio Oliveti. Pre i posle Epla i Epla 2 postojali su računari sa manje više otvorenom arhitekturom, koji su se prodavali u kitu, recimo Altair 8800, iako je tad već postojao IBM 5500 i razne mašine, uglavnom namenjene poslovnom okruženju. Tu je, naravno, i Micral N, koji se smatra prvim pravim PC računarom.
Žao mi je.

zmitjkoe

pre 9 godina

Apple ne proizvodi nista!
(obavesten, 13. avgust 2014 10:24)

Ne znam ko te obavestava, al evo i ja imam vesti za tebe. To sto je Samsung za vrlo kratko vreme presao put od sardina od 6” na Note 3, da pravi sve sto se mrda, greje, svira i okrece na struju, i nije vazno sto bezobzirno kopira tudje ideje i proizvode (verovatno kopira i frizidere), tebe toliko impresionira, vise govori o tebi, nego o Samsungu. Azijska eksplozije ekonomije upravo i pociva na tome: svastarenje i brzometno kloniranje zapadne tehnologije. Apple je kompanija koja je pionir i pokretac kompjuterske revolucije, prakticno definisao danasnji PC i 4 decenije kasnije pokrenuo nesto sasvim suprotno, post-PC eru i mobilnu revoluciju, sa iPhone i iPad. Apple je stvorio je ogromno trziste za kloniranje mobilnih uredjaja, na koje uskace Samsung, a ispadaju Nokia i RIM (Blackberry).

Kazes da je SG “prestigao Apple u svakom segmentu”. Narocito u segmentu tostera i friteza, dragi prijatelju. Apple “ne proizvodi nista”, a najskuplja kompanija na svetu, sa 160 milijardi samo u kesu.

>> tvrdim da su tableti stvar proslosti…

Samo za Microsoft, inace obavestavam te de je to cista buducnost

>> Apple ne poseduje nijedan proizvodni pogon…

… ali ipak zaposljava pola miliona Kineza i bog zna koliko jos miliona radnih mesta po celom svetu. Nemoj posle da kazes da te nisam obavestio da je ovo prva decenija 21. veka.

Zoki

pre 9 godina

@Igor - sa osam puta manje memorije je čovek otišao na mesec i vratio se :)
@obavesten - nije IBM delio licence, nego ih je Microsoft prodavao sviuma koji su hteli da ih kupe. Tako su se pojavili klonovi i osvojili svet. Kada je Bil Gejts licencirao DOS umesto da ga proda, svi su mislili da je pogrešio. Ispostavilo se da je to bio sjajan poslovni potez.
Da nije bilo Apple II i TRS-80, IBM nikada ne bi došao na ideju da pravi PC.

Maks

pre 9 godina

@ (dragance, 13. avgust 2014 08:21)

A da li si pogledao neku sliku da vidiš na šta je ličila ta "Programa 101" za koju kažeš da je bila "Prvi PC, u smislu ličnog računara"?

Slika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olivettiunderwood_programma101.jpg

Članak: http://en.wikipedia.org/wiki/Programma_101

Obrati pažnju da umesto monitora ima rolnu papira i kakva je tastatura (numerička uz neke opcije za računanje)... a u članku piše da se takva mašina obično naziva "printing programmable calculator", a u opisu njenih funkcija može da pročitaš da navode razne računske operacije (sabiranje, oduzimanje, deljenje...itd).


Što se Altair 8800 tiče, evo ti video na YouTube da vidiš kako se taj računar koristio: http://www.youtube.com/watch?v=qv5b1Xowxdk

Pogledaj ceo klip... namešta prvo neke prekidače da bi u mašinskom kôdu "rekao" mašini šta da učita, pa onda sa teleprintera šalje traku sa BASIC-om u mašinskom kôdu da bi (kada se BASIC učita nakon višeminutne buke iz teleprintera) mogao da kuca komande umesto mašinskog kôda i onda može da šalje komande u BASIC-u, a povratni rezultat mu vraća na teleprinter.

Ako ćeš izraz "Lični računar" da razvlačiš toliko da obuhvata i Altair 8800, gde bi onda povukao granicu između ličnih računara i "minikompjutera" iz šezdesetih?

Evo kako je, na primer, PDP-8 iz 1965 izgledao: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PDP_8_e_Trondheim.jpg

Evo i članak o PDP-8: http://en.wikipedia.org/wiki/PDP-8

Maks

pre 9 godina

@ (obavesten, 12. avgust 2014 17:24)

Šta pričaš ti?

Koji je to Appleov računar sa IBM PC-jem kao "deli kompletnu arhitekturu"?

IBM PC Compatible platforma podrazumeva IBM PC Compatible BIOS i ostalo što je potrebno da bi ta mašina mogla da tera MS-DOS za IBM PC bez emulacije.

Platforma koja nema IBM PC Compatible BIOS i ne podržava instalaciju MS DOS-a bez emulacije nije "IBM PC Compatible" (Macovi ne koriste IBM PC Compatible BIOS... Intel Macovi koriste EFI, a PPC Macovi su imali OpenFirmware).

Nije svaka mašina sa x86 procesorom "IBM PC" platforma... nije ni sve u šta ide brašno tulumba samo zato što je brašno jedan od sastojaka tulumbi.

Intel je predstavio x86 procesor još 1978. (Intel 8086)... a IBM se odlučio da za IBM PC platformu koristi Intel 8088 procesor koji je već bio dostupan na tržištu i pre izlaska prvog IBM PC-ja (Intel 8088 je izašao 1979, a IBM PC je izašao 1981).

Pored toga, današnji Intel procesori i oni iz sedamdesetih/osamdesetih nemaju istu arhitekturu jer iako današnji Intel procesori zadržavaju kompatibilnost sa setovima instrukcija starijih Intel procesora, tu su i razne nove instrukcije poput AVX instrukcija, AES instrukcija, pa onda SSE, SSE2, SSE3 i SSE4 instrukcije... a plus što su novi procesori 64-bitni.

Pored toga, prvi IBM PC nije imao ni PCIe, ni SATA, ni USB (to tada još nije postojalo), nego je koristio neki svoj "ISA Bus" za povezivanje komponenti poput grafičkih kartica, tastaura se povezivala na PS/2 port...

Igor

pre 9 godina

Jesam li ja dobro razumeo, da taj računar ima 16KB RAM memorije? Šta možeš sa 16KB, osim da gledaš zelena slova i kockicu kako trepće? Mislim, realno.

Igor

pre 9 godina

Jesam li ja dobro razumeo, da taj računar ima 16KB RAM memorije? Šta možeš sa 16KB, osim da gledaš zelena slova i kockicu kako trepće? Mislim, realno.

DaLanik

pre 9 godina

I bas najlosiji PC je morao da postane standard.... c, c, c.... gde bi mi sada bili da je standard postalo nesto sto nije radilo na intelu... I krsu od DOSa...

zmitjkoe

pre 9 godina

Ko ovo prekraja istoriju personalnih racunara? Zna se ko je definisao PC kakvog ga danas znamo - Apple. Kakve veze ima Samsung sa ovime, tad su se bavili ribarstvom. Dobro niste pomenuli RR Nis.

Dusan SF

pre 9 godina

Tuzno je sto ovaj clanak nema nijedan komentar. Covecanstvo se danas nalazi na prekretnici kakve su struja, stamparija, papir i vatra bili zajedno, ali Srbija tapka korak iza.

Aleksandar

pre 9 godina

Na žalost, ova vest je apsolutno pogrešna, jer šta ako za datum pojavljivanja prvog komercijalnog PC-a izaberemo 16. april 1977. godine, dan kada je predstavljen Apple II, koji se proizvodio u milionskoj seriji sledećih 17 godina.

Istoricar

pre 9 godina

Ovo je netacno. Mozda je to prvi IBM-ov ili prvi koji je nazvan PC ali bilo je personalnih racunara mnogo pre ovog:

1. The Xerox Alto was one of the first personal computers. It was developed at Xerox PARC and released on March 1, 1973.

2. Apple-1 is a personal computer released by the Apple Computer Company in 1976.

zedes.o

pre 9 godina

PC govori više nego reči o genijalnoj Americi..
ali, ipak, postoji i deo velike storije koja se najčešće previđa - ne samo da je veličanstvena Amerika stvorila sva ova dobra oko nas, nego je morala i da bdi nad njima i čuva ih, da ih rusi, kinezi, talibani, hamas, i bezbrojni šešeljevci širom sveta ne porazbijaju, u šta ulažu svu svoju energiju zla.

djordje

pre 9 godina

>> Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane.

Dali je zivot bolji ili lepsi zbog bilo koje gore navedene stvari?

Dolazim iz hi-tech (S/W, H/W), zivim od toga ali ne mogu da se dicim time. Glavni pokretac razvoja tehnologije danas su multimedija i video igrice (kao najzahtevnije aplikacije za graficke procesore). Danas su igrice na mobilnom uzele primat od vojne industrije koja je godinama pre toga bila glavni pokretac razvoja tehnologije. Obe su destruktivne, svaka na svoj nacin.

Tehnologija je dobra samo ako se razumno koristi.

Mikron

pre 9 godina

Pa mogli ste malo vise da pisete o tom dobu IT revolucije, o IBM-ovim konkurentima i njihovim kompjuterima, o Apple-ovom grafickom interfejsu i koriscenju misa...Ovako, IBM personalni racunar pa Samsung galaxy s5, neozbiljno.

Kiki

pre 9 godina

Jel mi se cini ili se ovo Samsung cese o slavu i tradiciju IBM-a? Kakve oni veze imaju sa PC istorijom? Ajd' dajte clanak cime se Samsung bavio te 1981-e. Secam se Samsung televizora od pre 30 godina, bili su nivo kao Vox danas.

neutralni felsh

pre 9 godina

PC govori više nego reči o genijalnoj Americi..
ali, ipak, postoji i deo velike storije koja se najčešće previđa - ne samo da je veličanstvena Amerika stvorila sva ova dobra oko nas, nego je morala i da bdi nad njima i čuva ih, da ih rusi, kinezi, talibani, hamas, i bezbrojni šešeljevci širom sveta ne porazbijaju, u šta ulažu svu svoju energiju zla.
(zedes.o, 12. avgust 2014 18:48)

sve je to u biti istina, samo si malo previse "pojacao vokabular" pa time ometas sustinu. ali dobro dodje, narocito u ova vremena kad antiamericki i uopste antizapadni overclockovani histerici piste i vriste na svakom koraku - i kad treba i kad ne treba.

Nesa Star

pre 9 godina

IBM PC tehnologija, ili skraceno PC. I dan danas osnova na kojoj je razvijen moderan PC racunar. Jedna od najzastupljenijih arhitektura na svetu. Dakle PC u smislu robne marke. Izuzetan Apple II nema veze sa ovim.

Na žalost, ova vest je apsolutno pogrešna, jer šta ako za datum pojavljivanja prvog komercijalnog PC-a izaberemo 16. april 1977. godine, dan kada je predstavljen Apple II, koji se proizvodio u milionskoj seriji sledećih 17 godina.
(Aleksandar, 12. avgust 2014 13:29)

Piter

pre 9 godina

Ovo je rođendan prvog IBM-ovog PC-ja, a ne ličnog računara kao kategorije. Kao što reče jedan od komentatora, to je u praksi bio Apple II, a PC je bio odgovor Velikog plavog upravo na popularnost tadašnjih mikro računara iz Applea.

Nenad, SkopjeKao neko ko je prvih 20-tak godina zivota proveo bez kompj

pre 9 godina

Kao neko ko je prvih 20-tak godina zivota proveo bez kompjutera, a ostalih 20 sa aktivnim koriscenjem ove spravice, mislim da mogu reci da je zivot bez ovolikog tehnoloskog napredka na mikro nivou-da je pristupacan obicnim ljudima, bio kvalitetniji i interesantiji. Nisam uopste kompjuterski laik-naprotiv, jos davne 1985 godine imao sam Commodore 64 ali smatram da su smisao zivota i prava produhovljenost postizu izvan kompjutera, interneta, smart fonova. Verujem da za ove nove klince ovo zvuci ravno na blasfemiju, ali oni ne mogu da ocene o cemu pricam jer nisu imali tu privilegiju u zivotu da zive bez PC-ja i interneta. Poenta komentara nije mi da omalovazim tehnolski razvoj covecanstva, vec je vise jedno filozofsko razmisljanje o duhu vremena tada i sada. Brz i jednostavan pristup informacijama nije napravio ljude pametnije nego pasivnije i povrsnije. Moje znanje sticano kroz temeljno citanje knjiga i clanstva u bibljotekama je druga dimenzija za google i wiki intelektualce. A, sad molim najmanje 100 minusa! :)

PC

pre 9 godina

Danas je rođendan IBM PC-ju. Međutim, treba napomenuti da bi se on pojavio mnogo kasnije, da nije bilo Stiva Džobsa, Stivena Voznijaka, Džeka Tremijela i Klajva Sinklera. Oni su pokrenuli revoluciju malih, jeftinih, ali sposobnih računara, koji su omogućili ljudima da rade sve ono što je radio takozvani veliki, ali preskupi računar. Oni su demistifikovali pojam računar i tako je krenuo bum PC-ija.

obavesten

pre 9 godina

Ko ovo prekraja istoriju personalnih racunara? Zna se ko je definisao PC kakvog ga danas znamo - Apple. Kakve veze ima Samsung sa ovime, tad su se bavili ribarstvom. Dobro niste pomenuli RR Nis.
(zmitjkoe, 12. avgust 2014 16:12)
Vidim da uporno se trudis da unizis kompanije kao sto je Samsung i promovises Apple,ali me cudi kako nikada ne uzmes u obzir da je npr. Samsung znacajno kasnije usao u svet visoke tehnologije i za veoma kratko vreme sustigao i prestigao Apple u svakom segmentu.
Da li su ih u startu kopirali,nebitno je,posto to vise nemaju potrebe da rade.Note serija je daleko ispred bilo cega na trzistu i Apple tu jednostavno ne moze nista.Sto se tice tableta,tu je Apple nesto popularniji,ali ja i dalje tvrdim da su tableti stvar proslosti i da su hibridi kao surface buducnost,a samsung odavno ima svoj odgovor i na tu pretnju.
Ako bolje pogledas stvari,videces da je Samsung daleko bolja kompanija od Appla,iako je trenutno nesto manje vredna na berzi.Samsung ima proizvodnju cipova,ram modula,hard diskova,maticnih ploca.Proizvode i televizore,pegle,ves masine,racunare,telefone,sporete,brodove....ma prave sve!
Apple ne proizvodi nista!
Apple ne poseduje nijedan proizvodni pogon.Cinjenica je da rade puno na razvoju,ali bez sopstvene proizvodnje,vec kineske kompanije to rade za njih.

čovek

pre 9 godina

poređenja su čista nebuloza ... tadašnji softwer, pod DOS-om, bio je prilagođen hardweru tih mašina ... Lotusov Simphony (idejna preteča MSOffice) je šljakao na tim mašinama kao zmaj i većinu poslova je obavljao korektno, sad što nije bilo rotirajućeg 3D pie charta :P ... naravno da postoje razlike i sa napretkom tehnologije, sve je lakše i bolje, ali poređenja iz teksta su proizvod neznanja, ne porede se babe i žabe :)

obavesten

pre 9 godina

IBM Pc nije prvi pc racunar na trzistu,ali je mozda najvazniji!
Ono sto je bilo bitno kod njega je njegova modularnost i arhitektura,koja je manje -vise ostala gotovo ista sve ove godine.Komponente se menjaju,prave brzi procesori ,graficke,ramovi i sl,ali aritektura koja ih vezuje bazira se na principima od pre 30 i vise godina.
Zasto je IBM pc vazniji od Apple racunara?
Apple je onda,bas kao i danas imao ideju da potpuno kontrolisu razvoj hardvera i softvera za svoje masine.U pocetku su davli licence pojedinim firmama koje su pravile apple klonove,ali je sve to bilo jako stidljivo.
Ibm je poceo da deli licence svakom ko je zatrazio,tako da se u periodu od svega par godina pojavilo na desetine firmi koje su proizvodile hardver koji je bio pc kompatibilan i radio sa drugim u tom standardu.U pocetku su te masine bile losije,ali veoma brzo su postale jednake,ako ne i bolje od vodecih brendova.
IBM je bitan u ovoj prici ne zato sto je prvi,vec zato sto je drugi!
Oni su za kratko vreme uspeli da isprojektuju tehnologiju,koja je donela pc u svaku kucu.To nije ucinio Apple,ma jos sto puta da je prvi!Dovoljno govori da je cak i apple postao obican IBM pc,sa kojim deli komponente i kompletnu arhitekturu.

rade

pre 9 godina

Vredna vanvremenska stvar koja je civilizaciju ucinila vrednijom i bogatijom putem svog govora.U svakom slucaju vecina je dobila mogucnost da s punim pravom kaze da je gradjanin sveta u svakom pogledu.Preko noci nasi snovi nisu vise bili snovi dok su neki drugi snovi bili neka proslost. Zahvalno je ziveti u svetu takvih dostignuca.

Maks

pre 9 godina

Ispravnije bi bilo napisati "rođendan prvog IBM PC-ja" jer iako je to bio prvi personalni računar firme IBM, to nikako nije mogao da bude "prvi personalni računar" generalno gledano, pošto su još pre nego što je IBM predstavio taj IBM PC na tržištu već uveliko bili dostupni "Apple II" i "Commodore PET" personalni računari.

Evo dokaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_II

Tu piše da je Apple II računar zvanično izašao 10. juna 1977. i da mu je cena kada je predstavljen bila $1298...

Pre Apple II je, naravno, postojala i jedinica, samo Apple I nije bio prodavan kao gotova mašina koja je spremna za korišćenje, nego su ga prodavali kao matičnu ploču sa namontiranim komponentama kojoj bi korisnik trebalo da napravi kućište i da je priključi na neki ekran i tastaturu (zato na slikama Apple I obično ima drveno kućište)... evo link: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_I (piše da je Apple I izašao aprila 1976. godine).

1979. je izašao "Apple II Plus" i njemu je cena bila $1195: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_II_Plus

Evo i za Commodore PET: http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_PET

Piše da je zvanično izašao oktobra 1977.


IBM PC koji je izašao 1981. bi možda mogao da se nazove "Prvim PC-jem" ako se pod "PC" misli isključivo na "IBM PC Compatible" platformu sa "IBM PC Compatible" BIOS-om, koji bez emulacije može da tera MS DOS za IBM PC platformu, ali IBM PC ne može da bude "Prvi PC" ako se pod "PC" misli na bilo koji personalni računar, generalno gledano.

My name is Bond, James Dean

pre 9 godina

Taj računar se zvao IBM PC i po njemu se grana računara koji su zasnovani na otvorenoj arihitekturi danas zove PC računari. IBM je, na kraju, nezadovoljan prodajom odustao od prvobitne ideje i oslobodio patentna prava. Upravo je to doprinelo masovnosti računara jer niko nije morao da plaća patente, pa se pojavilo na hiljade proizvođača koji su spustili cenu računara. Apple je ostao zatvoren, kompanije nije nikome davala prava na proizvodnju i zato je njegov udeo na tržištu uvek bio nekoliko procenata. A za IBM, zbog svega što je uradio za računarstvo, samo jedna reč: Hvala!

Maks

pre 9 godina

@ (obavesten, 12. avgust 2014 17:24)

Šta pričaš ti?

Koji je to Appleov računar sa IBM PC-jem kao "deli kompletnu arhitekturu"?

IBM PC Compatible platforma podrazumeva IBM PC Compatible BIOS i ostalo što je potrebno da bi ta mašina mogla da tera MS-DOS za IBM PC bez emulacije.

Platforma koja nema IBM PC Compatible BIOS i ne podržava instalaciju MS DOS-a bez emulacije nije "IBM PC Compatible" (Macovi ne koriste IBM PC Compatible BIOS... Intel Macovi koriste EFI, a PPC Macovi su imali OpenFirmware).

Nije svaka mašina sa x86 procesorom "IBM PC" platforma... nije ni sve u šta ide brašno tulumba samo zato što je brašno jedan od sastojaka tulumbi.

Intel je predstavio x86 procesor još 1978. (Intel 8086)... a IBM se odlučio da za IBM PC platformu koristi Intel 8088 procesor koji je već bio dostupan na tržištu i pre izlaska prvog IBM PC-ja (Intel 8088 je izašao 1979, a IBM PC je izašao 1981).

Pored toga, današnji Intel procesori i oni iz sedamdesetih/osamdesetih nemaju istu arhitekturu jer iako današnji Intel procesori zadržavaju kompatibilnost sa setovima instrukcija starijih Intel procesora, tu su i razne nove instrukcije poput AVX instrukcija, AES instrukcija, pa onda SSE, SSE2, SSE3 i SSE4 instrukcije... a plus što su novi procesori 64-bitni.

Pored toga, prvi IBM PC nije imao ni PCIe, ni SATA, ni USB (to tada još nije postojalo), nego je koristio neki svoj "ISA Bus" za povezivanje komponenti poput grafičkih kartica, tastaura se povezivala na PS/2 port...

Psn

pre 9 godina

Uzbudljivo vreme tada.. 8088, pa 8086.. posle sa XT na neverovatni AT.. Uzbudljivo je i danas. Napokon dočekah da posle 25 godina mogu comp u džepu nositi - evo, već par godina. 30 ukupno za putešestvije. Idemo dalje.. šteta što su nam životi tako kratki. Treba izbaciti ekrane i tastature i tako bolje iskoristi vreme, mnogo odlazi na operaciju čitanja i pisanja.. Biće i toga.

dr Manhattan

pre 9 godina

Ima sam prilike da vidim taj prvi pc. Naravno, grafike nije bilo a nakon komande "dir" trebalo mu je desetak sekunda da na ekranu izlista 30-tak fajlova.

list racunari

pre 9 godina

Ovaj datum je znacajan jer predstavlja pocetak masovnog koriscenja kompjutera za licnu upotrebu, mada postoje i ranije napravljeni racunari, ali IBM PC 8088 je definisao sta to znaci PC kompjuter. I uz to, pozdravljam sve XT'ovce i AT'ovce koji su danas mahom 40 godisnjaci i gore, da ne zaboravim i Sezamovce.

Zoki

pre 9 godina

@Igor - sa osam puta manje memorije je čovek otišao na mesec i vratio se :)
@obavesten - nije IBM delio licence, nego ih je Microsoft prodavao sviuma koji su hteli da ih kupe. Tako su se pojavili klonovi i osvojili svet. Kada je Bil Gejts licencirao DOS umesto da ga proda, svi su mislili da je pogrešio. Ispostavilo se da je to bio sjajan poslovni potez.
Da nije bilo Apple II i TRS-80, IBM nikada ne bi došao na ideju da pravi PC.

dragance

pre 9 godina

Joj, smešni ovi Eplovci. Prvi PC, u smislu ličnog računara, bila je Programa 101 koji je pravio Oliveti. Pre i posle Epla i Epla 2 postojali su računari sa manje više otvorenom arhitekturom, koji su se prodavali u kitu, recimo Altair 8800, iako je tad već postojao IBM 5500 i razne mašine, uglavnom namenjene poslovnom okruženju. Tu je, naravno, i Micral N, koji se smatra prvim pravim PC računarom.
Žao mi je.

Marko Mitranic

pre 9 godina

Fenomenalno mi je kako kada god da banem na tehnopolis (a radim to sve redje), b92 izmisli poneku vest kako bi skupljali klikove na nesrecnicima koji se popale. Apple I je prvi PC, Apple I je takodje i prvi uspešan PC. Ko je od koga krao nema nikakve veze sa time, fakat je da je Apple stvorio to tržište a ne IBM. Koliko god mi Srbi voleli da pričamo da smo pobedili u boju na kosovu - ne menja činjenicu da smo izgubili...

zmitjkoe

pre 9 godina

Apple ne proizvodi nista!
(obavesten, 13. avgust 2014 10:24)

Ne znam ko te obavestava, al evo i ja imam vesti za tebe. To sto je Samsung za vrlo kratko vreme presao put od sardina od 6” na Note 3, da pravi sve sto se mrda, greje, svira i okrece na struju, i nije vazno sto bezobzirno kopira tudje ideje i proizvode (verovatno kopira i frizidere), tebe toliko impresionira, vise govori o tebi, nego o Samsungu. Azijska eksplozije ekonomije upravo i pociva na tome: svastarenje i brzometno kloniranje zapadne tehnologije. Apple je kompanija koja je pionir i pokretac kompjuterske revolucije, prakticno definisao danasnji PC i 4 decenije kasnije pokrenuo nesto sasvim suprotno, post-PC eru i mobilnu revoluciju, sa iPhone i iPad. Apple je stvorio je ogromno trziste za kloniranje mobilnih uredjaja, na koje uskace Samsung, a ispadaju Nokia i RIM (Blackberry).

Kazes da je SG “prestigao Apple u svakom segmentu”. Narocito u segmentu tostera i friteza, dragi prijatelju. Apple “ne proizvodi nista”, a najskuplja kompanija na svetu, sa 160 milijardi samo u kesu.

>> tvrdim da su tableti stvar proslosti…

Samo za Microsoft, inace obavestavam te de je to cista buducnost

>> Apple ne poseduje nijedan proizvodni pogon…

… ali ipak zaposljava pola miliona Kineza i bog zna koliko jos miliona radnih mesta po celom svetu. Nemoj posle da kazes da te nisam obavestio da je ovo prva decenija 21. veka.

Ministar

pre 9 godina

Smesno je poredjenje g5 i prvog ibm-a po memoriji, a zaboraviti da su to proizvodi iz dve sasvim razlicite epohe. Proizvod tipa g5 nikada nece stvoriti isto ushicenje kao sto je to mogao neciji prvi pc...

Aleksa

pre 9 godina

Imam kući Commodore PC 10 640KB RAM, 8086XT procesor. Dva diska od 22MB (u originalu bili mnogo manjeg kapaciteta, ali sam to mnogo kasnije nadogradio), 5,25inc flopi disketna SD jedinica (360KB format), CGA (Color graph.adapter) i Phillips color monitor. Ostale periferije-miš dva dugmeta, nemačku čeri tastaturu. Negde je po podrumu i C.Ithon 8510 matrični štampač (komšiluk ga pamti po reskavom zvuku) Sve je to plaćeno papreno. Ali radi dan-danas kao sat. Na hardovima ima po neki loš sektor, ali to je sve. Računar je sa početka osamdesetih, možda 82-84... ja 79' postao moj tek 89' kad se ćale ponovio sa 80286 babarogom :-) Igrao sam Police Quest, King Quest, Lemmings, Zak McKracken, Sokoban, tetris, kasnije F1...

čovek

pre 9 godina

16kb memorije?! aj da je 1 mb mozda bi i razumeo , ali ne verujem da nesto puno slova moze da stane u 16kb3 (oki, 12. avgust 2014 14:00)
###
ZX81 je imao (osnovni model) 1Kb RAM a ako si hteo da igraš nešto, prvo kucanje pa igranje :)
još uvek posedujem 5Mb HDD 5,25" full size, nema bad sektora, zaliven je u bakelitu i ladno trese masivan drveni sto ali RADI ... a negde po tavanu imam i nekoliko tih raznoraznih "prvih" kompjutera počev od CPM pa na ovamo ... heh i Windows 1.01b mislim da je ta oznaka) :)))

peca @ sezampro

pre 9 godina

> da ne zaboravim i Sezamovce

E kad je to bilo, Sezamovci... najlepse uspomene... secam se vesna, anna, pa mala ana, veca, vkrstonosic i zkrstic vic moderatori, dejanr, zzivotic, spantic... pa sysadm koji ulazi ujutru u 6 sati u chat... Divni dani, sta li je danas sa svim tim ljudima, verovatno se razlili po celom svetu...

Istini za volju, to je bilo desetak godina posle prvog PC-ja, ali nema veze i tad smo koristili PCje, a vala i danas...

peca

Maks

pre 9 godina

@ (dragance, 13. avgust 2014 08:21)

A da li si pogledao neku sliku da vidiš na šta je ličila ta "Programa 101" za koju kažeš da je bila "Prvi PC, u smislu ličnog računara"?

Slika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olivettiunderwood_programma101.jpg

Članak: http://en.wikipedia.org/wiki/Programma_101

Obrati pažnju da umesto monitora ima rolnu papira i kakva je tastatura (numerička uz neke opcije za računanje)... a u članku piše da se takva mašina obično naziva "printing programmable calculator", a u opisu njenih funkcija može da pročitaš da navode razne računske operacije (sabiranje, oduzimanje, deljenje...itd).


Što se Altair 8800 tiče, evo ti video na YouTube da vidiš kako se taj računar koristio: http://www.youtube.com/watch?v=qv5b1Xowxdk

Pogledaj ceo klip... namešta prvo neke prekidače da bi u mašinskom kôdu "rekao" mašini šta da učita, pa onda sa teleprintera šalje traku sa BASIC-om u mašinskom kôdu da bi (kada se BASIC učita nakon višeminutne buke iz teleprintera) mogao da kuca komande umesto mašinskog kôda i onda može da šalje komande u BASIC-u, a povratni rezultat mu vraća na teleprinter.

Ako ćeš izraz "Lični računar" da razvlačiš toliko da obuhvata i Altair 8800, gde bi onda povukao granicu između ličnih računara i "minikompjutera" iz šezdesetih?

Evo kako je, na primer, PDP-8 iz 1965 izgledao: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PDP_8_e_Trondheim.jpg

Evo i članak o PDP-8: http://en.wikipedia.org/wiki/PDP-8

dejanr

pre 9 godina

@peca > E kad je to bilo, Sezamovci... najlepse uspomene... secam se vesna, anna, pa mala ana, veca, vkrstonosic i zkrstic vic moderatori, dejanr, zzivotic, spantic... pa sysadm koji ulazi ujutru u 6 sati u chat... Divni dani, sta li je danas sa svim tim ljudima, verovatno se razlili po celom svetu...

Neki po svetu, a neki smo i tu :) Mala Ana već ima svoju malu Anu (odnosno Teodoru)... Jedino je sirota Vesna, Sezamova kraljica chat-a, nažalost preminula...

DejanR @ sezampro.rs