Sreda, 30.07.2014.

15:33

Kako je moguće napraviti smartfon od 30 evra?

Izvor: TechRadar

Kako je moguæe napraviti smartfon od 30 evra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

SuperHik

pre 9 godina

Zašto ne ako nemate pare za skuplje. Na tom telefonu rade najčešće korištene aplikacije i ako vam ne treba igračka to je vise nego dovoljno.

Zurkolomac

pre 9 godina

Uzmes novi iphone, promenis mu zadnju masku sa znakom jabuke, ios dekodiras i promenis mu naziv u BananaOS i dobijes nov telefon za 30 €...

Psn

pre 9 godina

(obavesten, 31. jul 2014 08:54) .. Onda postoje dve grupe korisnika. Meni je UI 50% fona. Hardware mi nije toliko bitan, i onako se u flagship fonove ugrađuje isti/sličan SoC i to najnoviji u vreme pojavljivanja. Ostalo ok, razlikuje se (ekran, SD, memorija..). HTC uzimam prvo zbog Sense-a (tih 50% fona). Izrada, zvučnici, ekran.. to mi je bonus na već odlično. Ako bih CM koristo.. nekako bi mi fonovi tada bili slični - ne bi bilo toliko razlike čini mi se. Ovako postoji jedan i ni jedan drugi nije kao on - samo je on - taj. Ok, kažem, postoje onda (barem) dve grupe korisnika. BTW. Koristim CM oko 3 godine na dugom fonu. Zaista izuzetan ROM i shvatam šta takav korisnik sve može da doživi od ponuđenog. Na trećem je stock Android. Na HTC-a sam eto stock firmware - ni Wallpaper ne koristim ako nije Sense - samo pogled i da osetim da sam već u tom okruženju/svetu. Na sva tri tako - ništa strane i svaki svet za sebe.. avanturi nema kraja :)

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

'Međutim, jasno je da će Karbonn morati da plati par dolara Microsoftu, kao što to čine i ostali proizvođači smartfona, nakon što je kompanija napravila dogovor o proizvodnji Windows Phonea u budućnosti.'

WP obožvaoci imaće prilike da za male pare na najnovijem modelu imaju prednju kameru napokon! Plus koliko hvale da im sistem radi fluidno sa malo ram-a ovo će biti premija...

sgs5

pre 9 godina

@ (mudrac, 30. jul 2014 15:48)

Šta pričaš ono što ne znaš. Proizvodna cena samsung s5 250$. Samo corning gorilla glass 3 vredi 60$.

obavesten

pre 9 godina

(Psn, 30. jul 2014 22:31)
Neksusi su odlicni,ali se ostali brendovi uzimaju prvenstveno zbog hardvera.Fabricki Ui koji oni nabacuju su uglavnom tesko djubre.
Htc ima sense,koji je prelep,ali je krs koji je u stanju da ukoci i najbrzi hardver,a isti je slucaj i sa samsungovim Touchwiz-om.Fabricki androidi koje trpaju u svoje uredjaje su prepuni razlicitim programima,koji uglavnom ne sluze nicemu,a rade u pozadini i koce uredjaj.
Resenje za ove probleme ,a to je ujedno i prednost android platforme je to sto je moguce skinuti fabricku verziju i ubaciti kuvanu.Moguce je i na rutovanom telefonu da se poskidaju bespotrebni programi cime se mnogo dobija na ubrzanju uredjaja.
Do sada sam flesovao preko 200 razlicitih modela i svaki,ali svaki je bolje radio sa nekom verzijom cianogena,cak i neksusi.Jednostavno,developeri prave romove koji su bolje optimizovani i bolje rade,stabilniji su i generalno bolji.Normalno,potrebno je isprobati vise verzija za svaki fon,pre nego sto se nadje ona koja je najbolja.
Sve ovo izgleda komplikovano za obicnog korisnika,ali je zapravo veoma jednostavno i svodi se na svega par jednostavnih radnji(osim u slucaju htc telefona ,koji su zeznuti za prvo flesovanje).

Moja je preporuka svima koji imaju brend telefone ,da iscitaju na xda o svom telefonu,skinu rom koji im se najvise dopadne,flesuju telefon i da vide kolico ce bolje da radi,pogotovo ako je u pitanju stariji model.

Vladica

pre 9 godina

@besmisleno - HTC Desire HD nije dobio ICS (i kasnije) zbog bezobrazluka HTC-a koji je besramno rekao da "zbog korisničkog iskustva i mogućeg gubitka podataka" neće izdati ICS za DHD, a uredno je izbacio recimo HTC ONE V sa slabijim CPU, 512mb i ICS, ili recimo ovogodišnji Desire 210 sa 4.2.2 JB i takođe celih 512mb, pa cak i quad core Desire 310 sa takođe 512mb. Ja koristim DHD sa 4.0.2 hakovanim sa Desire X modela, i radi glatko skoro kao i "originalni" 2.3.5. sa sve 4.1 Sense-om.
Postoji inače i CyanogenMod KitKat 4.4 za Desire HD, ali ja volim Sense UI.

Što se tiče ovog indijskog čuda od 30 eur - nije mi jasno zašto nisu stavili još 256mb rama- diglo bi cenu za max 1 eur, a telefon bi mnogo bolje radio, pogotovo sa tako malom rezolucijom - verovatno bi radio kao i telefoni što se kod nas prodaju u klasi 100-150eur.

Psn

pre 9 godina

(neutralac, 30. jul 2014 18:34) .. Nexus je odličan fon. Ako se hoće stock Android u odličnom hardware, on je izbor No. 1. Međutim, nikad neće biti kako kažeš - isti. Jer nema custom UI koji imaju neki drugi proizvođači. O tome se i radi zašto neki modeli ne dobijaju update. Ne zato što Android ne može raditi, nego zato što novi custom UI ne može raditi. I poslednje, nije kod procesora bitan samo takt, pa da "gura" firmware - bitna je i arhitektura, kao i ceo SoC sistem kakav je. Sve u svemu, ako se uzima fon koji nije Nexus, uzima se baš zato što je Sony, HTC, LG, Samsung.. da bi se koristilo ono što su ti proizvođači dodali stock Android-u. Na 2 godine se fon menja/dobija nov (koliko ugovor obično traje), a za to vreme je imao podršku i napredovao je (up-to-date). Izuzetak su neki proizvođači tipa Blu, Gigabyte i sl. koji teško imaju update za to vreme. (inače i oni imaju gotovo stock Android, pa im nije potreban jak hardware)

mile

pre 9 godina

Pre bi voleo da su napravili neki fon do 250e, koji bi brisao patos sa:

S5,Note 3,LG 3 ,Neksus 5, HTC M8 i td...

Onda bi cela ova prica imala i te kakog smisla.

Sale

pre 9 godina

Svi vi sto kazete da je to realna cena za s5 ili iphne 5s,razmislite zasto te iste telefone ne nosite u servis nikada,a ovo cudo i ostale kineze bi nosili x puta u servis,koji jelte i ne postoji.Ne lozite se na ove price,jeste da je sigurno cena za premium telefone tri puta veca od proizvodne,ali time dobijate garanciju da cete nositi taj telefon par godina bez problema.
(Nikola, 30. jul 2014 20:37)

skokni do prvog servisa, pitaj sta je cesce na popravci, neki kineski fon ili samsunzi.
poslednja dva fona koja imam su kineski, nijedan nije crkao.

Nikola

pre 9 godina

Svi vi sto kazete da je to realna cena za s5 ili iphne 5s,razmislite zasto te iste telefone ne nosite u servis nikada,a ovo cudo i ostale kineze bi nosili x puta u servis,koji jelte i ne postoji.Ne lozite se na ove price,jeste da je sigurno cena za premium telefone tri puta veca od proizvodne,ali time dobijate garanciju da cete nositi taj telefon par godina bez problema.To je isto kao i ono da odete na buvljak i kupite patike za 2 soma dinara i raspadnu se posle 15 dana,a moj air max od 10 soma ima garanciju 6 meseci.

zoran1965

pre 9 godina

nešto ne vidim da se u srbiji kupuju komponente kompjutera i sklapaju u kućnoj radinosti(izuzeci koji potvrdjuju pravilo)ISTO BI VAŽILO I ZA SMARTFONOVE
pričajte usta da niste pusta(stara poslovica)

besmisleno

pre 9 godina

Hahaha 256mb RAM-a na Androidu? Kažite mi ozbiljno čemu će služiti taj telefon?? Nije bitna cena nego za šta vam treba takav telefon koji je bukvalno neupotrebljiv? Pa HTC Desire HD sa 768 mb RAM-a ne dobija update zbog premalo RAM-a i već ima probleme u radu sa današnjim aplikacijama. A 256 ne mogu ni da zamislim! Mogu kamen da uzmem i besplatno ali šta će mi? Ovo bi imalo više smisla da košta 50-60e a ima sve duplo više. Ovo je tipičan primer izreke nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. Ne znam za vas ali ja nemam 30€ za bacanje. Bolje da kupim patike koje će mi koristiti nego ovo đubre od odbačenih delova.

Goblin

pre 9 godina

Pišem ovaj komentar sa kineskog telefona izuzetnog kvaliteta izrade, sa osmojezgarnim procesorom, 2gb ram memorije i full HD ekranom. Liči na s5, po performansama bolji od s4 i HTC one m7 a koštao je 20.000din. Može da se kupi bez preplaćivanja ako se klonite "brendova".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Muad'Dib, 30. jul 2014 16:51)

Samo mi kazi, za sta ti sluzi 2gb ram i osmojezgarni procesor?

Rango

pre 9 godina

Nexus 5 u BiH nov, upakovao u celofan i kutiju mozes kupiti za 580KM - znaci 290€ - to je sasvim pristojna cijena. Nije u pitanju refurbished model, već uredjaji namijenjeni ukrajinskom i mađarskom tržištu, prosvercovani u BIH. Naravno, dvije firme koje ih prodaju nude i 6 odnosno 12 mjeseci garancije. Fantastičan dill.

jopix

pre 9 godina

Ovo je kao poredjenje cene Ferrarija i Yuga sa glavnim argumentom da oba imaju 4 tocka... Svako kupuje svojim novcem i nije primoran da da "previse" ako to ne zeli (ili ako AV ne kaze tako :))

Trajko

pre 9 godina

Nit je smartfon nit je telefon, ovo je elektronski otpad i kad ga pametni optrete odredjenim taksama za zagadjivanje zemlje bez razloga...nece biti 30dolara

velikipoznavalac

pre 9 godina

Informacija za sve vas genijalce koji mislite da delovi za iphone i s5 kostaju 30 evra, oni kostaju 7 puta vise (oko 200 evra).

User013

pre 9 godina

" Njegovo lansiranje dovelo je do besa mnogih korisnika smartfona u svetu koji su bili prinuđeni da daju na stotine evra na telefone kompanija kao što su Apple, Samsung, HTC ili Sony."

Haha prinuđeni da daju stotine evra? Pa nije im Apple, Samsung, HTC ili Sony držao pištolj na čelu i rekao kupuj ili pucam. To sto neko hoće da ima skup telefon pa još i da se hvali to je njegov problem.
Ja za cenu svog telefona mogu da kupim 7 ovakvih i sta da radim sa njima da ih ubacim u mikrotalasnu i stopim u jedan. Mozda onda dobijem jedan pristojan android telefon?

Darko

pre 9 godina

Samo me zanima na koju foru je smesten android 4.2 na 256 ili 512 mb memorije, koliko vec. :) Bas je limitiran, ali jeftin. Vise bi mi znacila informacija da li proizvode i prodaju makar 2-3 puta skuplje telefone i isto tolilo bolje. Ustvari znam sta sve Kinezi nude, jedino je nasa carina kocka. Naravno i podrska i garancija.

neutralac

pre 9 godina

Sva ta prica oko jeftinog i skupog je jasna.. Naravno da preplacujemo telefone i naravno da moze jeftino da se napravi i proda telefon. Premium telefone cemo placati toliko dokle god se ne pojavi neko ko ce prodati premijum uredjaj za manje pare (nije da ih nema,npr nexus uredjaji koji nude isto ali po upola ceni) ali narod voli jabuku i Samsung). Medjutim, koliko god ljudi bili ovce zbog toga, nije to toliki problem, svako trosi svoj novac na sta god hoce, ipak, u ovom tekstu se krije jedna druga cinjenica koja je u stvari sokantna i koja pogotovu pokazuje koliko kompanije prave musterije ovcama, a to je podatak da android 4.2 radi na mediatek dual coru na 1.2 ghz sa 256 MB RAMA! Jel mozete sad da se setite koliko je premijum uredjaja koji NIKAD nece ugledati oficijelni android 4.2 (ili stariji ili noviji, nebitno) zbog "neodgovarajuce" hardverske podrske iako svi znamo da nas tovare i uopste mi nije jasno kako je uopste legalno takvo nesto (cisto varanje, tj. Laganje musterija)). Samo za primer cu uzeti motorolu motolux (koji nije bio doduse premijum uredjaj, ali nije bio ni jeftin, 300eura) na kojoj je fabricki gingerbread i koji toliko ocajno radi da je to strahota bila za gledati i koristiti za te pare, a naravno, nikada nije dobio ICS update upravo zbog toga sto, kako kaze proizvodjac, telefon ne ispunjava minimalne zahteve za noviji android. Eto tako, da znate da smo svi ovce, neki voljno, neki jer nemaju drugog izbora zbog ovih prvih i tako... Sve u svemu, zacin C...

Iskusni Meraklija

pre 9 godina

"To znači da cena komponenti vrlo brzo pada i dovešće do znatno jeftinijih uređaja u budućnosti, kao što je trenutno slučaj sa Nexusom 5 i One Plus Oneom., ili će prisliti priozvođače da iznađu nove funkcije i dizajn koji će opravdati visoku cenu."

Nešto nisam primetio da je cena Nexus-a 5 ili One Plus pala, barem u Srbiji?

Konfuči

pre 9 godina

Svaki telefon kosta u proseku od 30-50€ ali shvatite da vi ne placate delove vec:
-BREN( ipak treba u kaficu izvaditi S5)
-NECIJU IDEJU( svi ti programi se nisu sami izmislili i instalirali sami sebe)
-TRGOVCA( svaki trgovac mora da zaradi na tom telefonu da bi ostao u poslu)

Tako da ako mislite da to ide tako lako kupite delove pa sami napravite procesor, grafiku, kameru, ekran, masku.
A da zatim treba da napravite OS ili ti operativni sistem, znaci morate znati i par programa.

I NA KRAJU SMO DOSLI DO ZAKLJUCJA ILI KUPITE TELEFON OD 300€ ILI GA SAMI NAPRAVITE.

Che

pre 9 godina

lepo.isto tako je moguce napraviti i telefon sa istim komponentama koje stavljaju u najnoviji i najskuplji samsung, a da telefon kosta 3 puta manje, a radi tri puta bolje.
Ali ljudi su zaslepljeni brendom, ne da telefon radi dobro i bude stabilan.

Muad'Dib

pre 9 godina

Pišem ovaj komentar sa kineskog telefona izuzetnog kvaliteta izrade, sa osmojezgarnim procesorom, 2gb ram memorije i full HD ekranom. Liči na s5, po performansama bolji od s4 i HTC one m7 a koštao je 20.000din. Može da se kupi bez preplaćivanja ako se klonite "brendova".

neutralac

pre 9 godina

Sva ta prica oko jeftinog i skupog je jasna.. Naravno da preplacujemo telefone i naravno da moze jeftino da se napravi i proda telefon. Premium telefone cemo placati toliko dokle god se ne pojavi neko ko ce prodati premijum uredjaj za manje pare (nije da ih nema,npr nexus uredjaji koji nude isto ali po upola ceni) ali narod voli jabuku i Samsung). Medjutim, koliko god ljudi bili ovce zbog toga, nije to toliki problem, svako trosi svoj novac na sta god hoce, ipak, u ovom tekstu se krije jedna druga cinjenica koja je u stvari sokantna i koja pogotovu pokazuje koliko kompanije prave musterije ovcama, a to je podatak da android 4.2 radi na mediatek dual coru na 1.2 ghz sa 256 MB RAMA! Jel mozete sad da se setite koliko je premijum uredjaja koji NIKAD nece ugledati oficijelni android 4.2 (ili stariji ili noviji, nebitno) zbog "neodgovarajuce" hardverske podrske iako svi znamo da nas tovare i uopste mi nije jasno kako je uopste legalno takvo nesto (cisto varanje, tj. Laganje musterija)). Samo za primer cu uzeti motorolu motolux (koji nije bio doduse premijum uredjaj, ali nije bio ni jeftin, 300eura) na kojoj je fabricki gingerbread i koji toliko ocajno radi da je to strahota bila za gledati i koristiti za te pare, a naravno, nikada nije dobio ICS update upravo zbog toga sto, kako kaze proizvodjac, telefon ne ispunjava minimalne zahteve za noviji android. Eto tako, da znate da smo svi ovce, neki voljno, neki jer nemaju drugog izbora zbog ovih prvih i tako... Sve u svemu, zacin C...

jopix

pre 9 godina

Ovo je kao poredjenje cene Ferrarija i Yuga sa glavnim argumentom da oba imaju 4 tocka... Svako kupuje svojim novcem i nije primoran da da "previse" ako to ne zeli (ili ako AV ne kaze tako :))

Iskusni Meraklija

pre 9 godina

"To znači da cena komponenti vrlo brzo pada i dovešće do znatno jeftinijih uređaja u budućnosti, kao što je trenutno slučaj sa Nexusom 5 i One Plus Oneom., ili će prisliti priozvođače da iznađu nove funkcije i dizajn koji će opravdati visoku cenu."

Nešto nisam primetio da je cena Nexus-a 5 ili One Plus pala, barem u Srbiji?

Goblin

pre 9 godina

Pišem ovaj komentar sa kineskog telefona izuzetnog kvaliteta izrade, sa osmojezgarnim procesorom, 2gb ram memorije i full HD ekranom. Liči na s5, po performansama bolji od s4 i HTC one m7 a koštao je 20.000din. Može da se kupi bez preplaćivanja ako se klonite "brendova".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Muad'Dib, 30. jul 2014 16:51)

Samo mi kazi, za sta ti sluzi 2gb ram i osmojezgarni procesor?

Darko

pre 9 godina

Samo me zanima na koju foru je smesten android 4.2 na 256 ili 512 mb memorije, koliko vec. :) Bas je limitiran, ali jeftin. Vise bi mi znacila informacija da li proizvode i prodaju makar 2-3 puta skuplje telefone i isto tolilo bolje. Ustvari znam sta sve Kinezi nude, jedino je nasa carina kocka. Naravno i podrska i garancija.

User013

pre 9 godina

" Njegovo lansiranje dovelo je do besa mnogih korisnika smartfona u svetu koji su bili prinuđeni da daju na stotine evra na telefone kompanija kao što su Apple, Samsung, HTC ili Sony."

Haha prinuđeni da daju stotine evra? Pa nije im Apple, Samsung, HTC ili Sony držao pištolj na čelu i rekao kupuj ili pucam. To sto neko hoće da ima skup telefon pa još i da se hvali to je njegov problem.
Ja za cenu svog telefona mogu da kupim 7 ovakvih i sta da radim sa njima da ih ubacim u mikrotalasnu i stopim u jedan. Mozda onda dobijem jedan pristojan android telefon?

Che

pre 9 godina

lepo.isto tako je moguce napraviti i telefon sa istim komponentama koje stavljaju u najnoviji i najskuplji samsung, a da telefon kosta 3 puta manje, a radi tri puta bolje.
Ali ljudi su zaslepljeni brendom, ne da telefon radi dobro i bude stabilan.

Muad'Dib

pre 9 godina

Pišem ovaj komentar sa kineskog telefona izuzetnog kvaliteta izrade, sa osmojezgarnim procesorom, 2gb ram memorije i full HD ekranom. Liči na s5, po performansama bolji od s4 i HTC one m7 a koštao je 20.000din. Može da se kupi bez preplaćivanja ako se klonite "brendova".

Rango

pre 9 godina

Nexus 5 u BiH nov, upakovao u celofan i kutiju mozes kupiti za 580KM - znaci 290€ - to je sasvim pristojna cijena. Nije u pitanju refurbished model, već uredjaji namijenjeni ukrajinskom i mađarskom tržištu, prosvercovani u BIH. Naravno, dvije firme koje ih prodaju nude i 6 odnosno 12 mjeseci garancije. Fantastičan dill.

besmisleno

pre 9 godina

Hahaha 256mb RAM-a na Androidu? Kažite mi ozbiljno čemu će služiti taj telefon?? Nije bitna cena nego za šta vam treba takav telefon koji je bukvalno neupotrebljiv? Pa HTC Desire HD sa 768 mb RAM-a ne dobija update zbog premalo RAM-a i već ima probleme u radu sa današnjim aplikacijama. A 256 ne mogu ni da zamislim! Mogu kamen da uzmem i besplatno ali šta će mi? Ovo bi imalo više smisla da košta 50-60e a ima sve duplo više. Ovo je tipičan primer izreke nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. Ne znam za vas ali ja nemam 30€ za bacanje. Bolje da kupim patike koje će mi koristiti nego ovo đubre od odbačenih delova.

Konfuči

pre 9 godina

Svaki telefon kosta u proseku od 30-50€ ali shvatite da vi ne placate delove vec:
-BREN( ipak treba u kaficu izvaditi S5)
-NECIJU IDEJU( svi ti programi se nisu sami izmislili i instalirali sami sebe)
-TRGOVCA( svaki trgovac mora da zaradi na tom telefonu da bi ostao u poslu)

Tako da ako mislite da to ide tako lako kupite delove pa sami napravite procesor, grafiku, kameru, ekran, masku.
A da zatim treba da napravite OS ili ti operativni sistem, znaci morate znati i par programa.

I NA KRAJU SMO DOSLI DO ZAKLJUCJA ILI KUPITE TELEFON OD 300€ ILI GA SAMI NAPRAVITE.

Trajko

pre 9 godina

Nit je smartfon nit je telefon, ovo je elektronski otpad i kad ga pametni optrete odredjenim taksama za zagadjivanje zemlje bez razloga...nece biti 30dolara

Sale

pre 9 godina

Svi vi sto kazete da je to realna cena za s5 ili iphne 5s,razmislite zasto te iste telefone ne nosite u servis nikada,a ovo cudo i ostale kineze bi nosili x puta u servis,koji jelte i ne postoji.Ne lozite se na ove price,jeste da je sigurno cena za premium telefone tri puta veca od proizvodne,ali time dobijate garanciju da cete nositi taj telefon par godina bez problema.
(Nikola, 30. jul 2014 20:37)

skokni do prvog servisa, pitaj sta je cesce na popravci, neki kineski fon ili samsunzi.
poslednja dva fona koja imam su kineski, nijedan nije crkao.

velikipoznavalac

pre 9 godina

Informacija za sve vas genijalce koji mislite da delovi za iphone i s5 kostaju 30 evra, oni kostaju 7 puta vise (oko 200 evra).

Zurkolomac

pre 9 godina

Uzmes novi iphone, promenis mu zadnju masku sa znakom jabuke, ios dekodiras i promenis mu naziv u BananaOS i dobijes nov telefon za 30 €...

Psn

pre 9 godina

(neutralac, 30. jul 2014 18:34) .. Nexus je odličan fon. Ako se hoće stock Android u odličnom hardware, on je izbor No. 1. Međutim, nikad neće biti kako kažeš - isti. Jer nema custom UI koji imaju neki drugi proizvođači. O tome se i radi zašto neki modeli ne dobijaju update. Ne zato što Android ne može raditi, nego zato što novi custom UI ne može raditi. I poslednje, nije kod procesora bitan samo takt, pa da "gura" firmware - bitna je i arhitektura, kao i ceo SoC sistem kakav je. Sve u svemu, ako se uzima fon koji nije Nexus, uzima se baš zato što je Sony, HTC, LG, Samsung.. da bi se koristilo ono što su ti proizvođači dodali stock Android-u. Na 2 godine se fon menja/dobija nov (koliko ugovor obično traje), a za to vreme je imao podršku i napredovao je (up-to-date). Izuzetak su neki proizvođači tipa Blu, Gigabyte i sl. koji teško imaju update za to vreme. (inače i oni imaju gotovo stock Android, pa im nije potreban jak hardware)

zoran1965

pre 9 godina

nešto ne vidim da se u srbiji kupuju komponente kompjutera i sklapaju u kućnoj radinosti(izuzeci koji potvrdjuju pravilo)ISTO BI VAŽILO I ZA SMARTFONOVE
pričajte usta da niste pusta(stara poslovica)

Nikola

pre 9 godina

Svi vi sto kazete da je to realna cena za s5 ili iphne 5s,razmislite zasto te iste telefone ne nosite u servis nikada,a ovo cudo i ostale kineze bi nosili x puta u servis,koji jelte i ne postoji.Ne lozite se na ove price,jeste da je sigurno cena za premium telefone tri puta veca od proizvodne,ali time dobijate garanciju da cete nositi taj telefon par godina bez problema.To je isto kao i ono da odete na buvljak i kupite patike za 2 soma dinara i raspadnu se posle 15 dana,a moj air max od 10 soma ima garanciju 6 meseci.

mile

pre 9 godina

Pre bi voleo da su napravili neki fon do 250e, koji bi brisao patos sa:

S5,Note 3,LG 3 ,Neksus 5, HTC M8 i td...

Onda bi cela ova prica imala i te kakog smisla.

obavesten

pre 9 godina

(Psn, 30. jul 2014 22:31)
Neksusi su odlicni,ali se ostali brendovi uzimaju prvenstveno zbog hardvera.Fabricki Ui koji oni nabacuju su uglavnom tesko djubre.
Htc ima sense,koji je prelep,ali je krs koji je u stanju da ukoci i najbrzi hardver,a isti je slucaj i sa samsungovim Touchwiz-om.Fabricki androidi koje trpaju u svoje uredjaje su prepuni razlicitim programima,koji uglavnom ne sluze nicemu,a rade u pozadini i koce uredjaj.
Resenje za ove probleme ,a to je ujedno i prednost android platforme je to sto je moguce skinuti fabricku verziju i ubaciti kuvanu.Moguce je i na rutovanom telefonu da se poskidaju bespotrebni programi cime se mnogo dobija na ubrzanju uredjaja.
Do sada sam flesovao preko 200 razlicitih modela i svaki,ali svaki je bolje radio sa nekom verzijom cianogena,cak i neksusi.Jednostavno,developeri prave romove koji su bolje optimizovani i bolje rade,stabilniji su i generalno bolji.Normalno,potrebno je isprobati vise verzija za svaki fon,pre nego sto se nadje ona koja je najbolja.
Sve ovo izgleda komplikovano za obicnog korisnika,ali je zapravo veoma jednostavno i svodi se na svega par jednostavnih radnji(osim u slucaju htc telefona ,koji su zeznuti za prvo flesovanje).

Moja je preporuka svima koji imaju brend telefone ,da iscitaju na xda o svom telefonu,skinu rom koji im se najvise dopadne,flesuju telefon i da vide kolico ce bolje da radi,pogotovo ako je u pitanju stariji model.

sgs5

pre 9 godina

@ (mudrac, 30. jul 2014 15:48)

Šta pričaš ono što ne znaš. Proizvodna cena samsung s5 250$. Samo corning gorilla glass 3 vredi 60$.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

'Međutim, jasno je da će Karbonn morati da plati par dolara Microsoftu, kao što to čine i ostali proizvođači smartfona, nakon što je kompanija napravila dogovor o proizvodnji Windows Phonea u budućnosti.'

WP obožvaoci imaće prilike da za male pare na najnovijem modelu imaju prednju kameru napokon! Plus koliko hvale da im sistem radi fluidno sa malo ram-a ovo će biti premija...

Vladica

pre 9 godina

@besmisleno - HTC Desire HD nije dobio ICS (i kasnije) zbog bezobrazluka HTC-a koji je besramno rekao da "zbog korisničkog iskustva i mogućeg gubitka podataka" neće izdati ICS za DHD, a uredno je izbacio recimo HTC ONE V sa slabijim CPU, 512mb i ICS, ili recimo ovogodišnji Desire 210 sa 4.2.2 JB i takođe celih 512mb, pa cak i quad core Desire 310 sa takođe 512mb. Ja koristim DHD sa 4.0.2 hakovanim sa Desire X modela, i radi glatko skoro kao i "originalni" 2.3.5. sa sve 4.1 Sense-om.
Postoji inače i CyanogenMod KitKat 4.4 za Desire HD, ali ja volim Sense UI.

Što se tiče ovog indijskog čuda od 30 eur - nije mi jasno zašto nisu stavili još 256mb rama- diglo bi cenu za max 1 eur, a telefon bi mnogo bolje radio, pogotovo sa tako malom rezolucijom - verovatno bi radio kao i telefoni što se kod nas prodaju u klasi 100-150eur.

Psn

pre 9 godina

(obavesten, 31. jul 2014 08:54) .. Onda postoje dve grupe korisnika. Meni je UI 50% fona. Hardware mi nije toliko bitan, i onako se u flagship fonove ugrađuje isti/sličan SoC i to najnoviji u vreme pojavljivanja. Ostalo ok, razlikuje se (ekran, SD, memorija..). HTC uzimam prvo zbog Sense-a (tih 50% fona). Izrada, zvučnici, ekran.. to mi je bonus na već odlično. Ako bih CM koristo.. nekako bi mi fonovi tada bili slični - ne bi bilo toliko razlike čini mi se. Ovako postoji jedan i ni jedan drugi nije kao on - samo je on - taj. Ok, kažem, postoje onda (barem) dve grupe korisnika. BTW. Koristim CM oko 3 godine na dugom fonu. Zaista izuzetan ROM i shvatam šta takav korisnik sve može da doživi od ponuđenog. Na trećem je stock Android. Na HTC-a sam eto stock firmware - ni Wallpaper ne koristim ako nije Sense - samo pogled i da osetim da sam već u tom okruženju/svetu. Na sva tri tako - ništa strane i svaki svet za sebe.. avanturi nema kraja :)

SuperHik

pre 9 godina

Zašto ne ako nemate pare za skuplje. Na tom telefonu rade najčešće korištene aplikacije i ako vam ne treba igračka to je vise nego dovoljno.

Konfuči

pre 9 godina

Svaki telefon kosta u proseku od 30-50€ ali shvatite da vi ne placate delove vec:
-BREN( ipak treba u kaficu izvaditi S5)
-NECIJU IDEJU( svi ti programi se nisu sami izmislili i instalirali sami sebe)
-TRGOVCA( svaki trgovac mora da zaradi na tom telefonu da bi ostao u poslu)

Tako da ako mislite da to ide tako lako kupite delove pa sami napravite procesor, grafiku, kameru, ekran, masku.
A da zatim treba da napravite OS ili ti operativni sistem, znaci morate znati i par programa.

I NA KRAJU SMO DOSLI DO ZAKLJUCJA ILI KUPITE TELEFON OD 300€ ILI GA SAMI NAPRAVITE.

Nikola

pre 9 godina

Svi vi sto kazete da je to realna cena za s5 ili iphne 5s,razmislite zasto te iste telefone ne nosite u servis nikada,a ovo cudo i ostale kineze bi nosili x puta u servis,koji jelte i ne postoji.Ne lozite se na ove price,jeste da je sigurno cena za premium telefone tri puta veca od proizvodne,ali time dobijate garanciju da cete nositi taj telefon par godina bez problema.To je isto kao i ono da odete na buvljak i kupite patike za 2 soma dinara i raspadnu se posle 15 dana,a moj air max od 10 soma ima garanciju 6 meseci.

besmisleno

pre 9 godina

Hahaha 256mb RAM-a na Androidu? Kažite mi ozbiljno čemu će služiti taj telefon?? Nije bitna cena nego za šta vam treba takav telefon koji je bukvalno neupotrebljiv? Pa HTC Desire HD sa 768 mb RAM-a ne dobija update zbog premalo RAM-a i već ima probleme u radu sa današnjim aplikacijama. A 256 ne mogu ni da zamislim! Mogu kamen da uzmem i besplatno ali šta će mi? Ovo bi imalo više smisla da košta 50-60e a ima sve duplo više. Ovo je tipičan primer izreke nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. Ne znam za vas ali ja nemam 30€ za bacanje. Bolje da kupim patike koje će mi koristiti nego ovo đubre od odbačenih delova.

Muad'Dib

pre 9 godina

Pišem ovaj komentar sa kineskog telefona izuzetnog kvaliteta izrade, sa osmojezgarnim procesorom, 2gb ram memorije i full HD ekranom. Liči na s5, po performansama bolji od s4 i HTC one m7 a koštao je 20.000din. Može da se kupi bez preplaćivanja ako se klonite "brendova".

Goblin

pre 9 godina

Pišem ovaj komentar sa kineskog telefona izuzetnog kvaliteta izrade, sa osmojezgarnim procesorom, 2gb ram memorije i full HD ekranom. Liči na s5, po performansama bolji od s4 i HTC one m7 a koštao je 20.000din. Može da se kupi bez preplaćivanja ako se klonite "brendova".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Muad'Dib, 30. jul 2014 16:51)

Samo mi kazi, za sta ti sluzi 2gb ram i osmojezgarni procesor?

velikipoznavalac

pre 9 godina

Informacija za sve vas genijalce koji mislite da delovi za iphone i s5 kostaju 30 evra, oni kostaju 7 puta vise (oko 200 evra).

Trajko

pre 9 godina

Nit je smartfon nit je telefon, ovo je elektronski otpad i kad ga pametni optrete odredjenim taksama za zagadjivanje zemlje bez razloga...nece biti 30dolara

Darko

pre 9 godina

Samo me zanima na koju foru je smesten android 4.2 na 256 ili 512 mb memorije, koliko vec. :) Bas je limitiran, ali jeftin. Vise bi mi znacila informacija da li proizvode i prodaju makar 2-3 puta skuplje telefone i isto tolilo bolje. Ustvari znam sta sve Kinezi nude, jedino je nasa carina kocka. Naravno i podrska i garancija.

jopix

pre 9 godina

Ovo je kao poredjenje cene Ferrarija i Yuga sa glavnim argumentom da oba imaju 4 tocka... Svako kupuje svojim novcem i nije primoran da da "previse" ako to ne zeli (ili ako AV ne kaze tako :))

Rango

pre 9 godina

Nexus 5 u BiH nov, upakovao u celofan i kutiju mozes kupiti za 580KM - znaci 290€ - to je sasvim pristojna cijena. Nije u pitanju refurbished model, već uredjaji namijenjeni ukrajinskom i mađarskom tržištu, prosvercovani u BIH. Naravno, dvije firme koje ih prodaju nude i 6 odnosno 12 mjeseci garancije. Fantastičan dill.

Che

pre 9 godina

lepo.isto tako je moguce napraviti i telefon sa istim komponentama koje stavljaju u najnoviji i najskuplji samsung, a da telefon kosta 3 puta manje, a radi tri puta bolje.
Ali ljudi su zaslepljeni brendom, ne da telefon radi dobro i bude stabilan.

User013

pre 9 godina

" Njegovo lansiranje dovelo je do besa mnogih korisnika smartfona u svetu koji su bili prinuđeni da daju na stotine evra na telefone kompanija kao što su Apple, Samsung, HTC ili Sony."

Haha prinuđeni da daju stotine evra? Pa nije im Apple, Samsung, HTC ili Sony držao pištolj na čelu i rekao kupuj ili pucam. To sto neko hoće da ima skup telefon pa još i da se hvali to je njegov problem.
Ja za cenu svog telefona mogu da kupim 7 ovakvih i sta da radim sa njima da ih ubacim u mikrotalasnu i stopim u jedan. Mozda onda dobijem jedan pristojan android telefon?

zoran1965

pre 9 godina

nešto ne vidim da se u srbiji kupuju komponente kompjutera i sklapaju u kućnoj radinosti(izuzeci koji potvrdjuju pravilo)ISTO BI VAŽILO I ZA SMARTFONOVE
pričajte usta da niste pusta(stara poslovica)

Psn

pre 9 godina

(neutralac, 30. jul 2014 18:34) .. Nexus je odličan fon. Ako se hoće stock Android u odličnom hardware, on je izbor No. 1. Međutim, nikad neće biti kako kažeš - isti. Jer nema custom UI koji imaju neki drugi proizvođači. O tome se i radi zašto neki modeli ne dobijaju update. Ne zato što Android ne može raditi, nego zato što novi custom UI ne može raditi. I poslednje, nije kod procesora bitan samo takt, pa da "gura" firmware - bitna je i arhitektura, kao i ceo SoC sistem kakav je. Sve u svemu, ako se uzima fon koji nije Nexus, uzima se baš zato što je Sony, HTC, LG, Samsung.. da bi se koristilo ono što su ti proizvođači dodali stock Android-u. Na 2 godine se fon menja/dobija nov (koliko ugovor obično traje), a za to vreme je imao podršku i napredovao je (up-to-date). Izuzetak su neki proizvođači tipa Blu, Gigabyte i sl. koji teško imaju update za to vreme. (inače i oni imaju gotovo stock Android, pa im nije potreban jak hardware)

Iskusni Meraklija

pre 9 godina

"To znači da cena komponenti vrlo brzo pada i dovešće do znatno jeftinijih uređaja u budućnosti, kao što je trenutno slučaj sa Nexusom 5 i One Plus Oneom., ili će prisliti priozvođače da iznađu nove funkcije i dizajn koji će opravdati visoku cenu."

Nešto nisam primetio da je cena Nexus-a 5 ili One Plus pala, barem u Srbiji?

Sale

pre 9 godina

Svi vi sto kazete da je to realna cena za s5 ili iphne 5s,razmislite zasto te iste telefone ne nosite u servis nikada,a ovo cudo i ostale kineze bi nosili x puta u servis,koji jelte i ne postoji.Ne lozite se na ove price,jeste da je sigurno cena za premium telefone tri puta veca od proizvodne,ali time dobijate garanciju da cete nositi taj telefon par godina bez problema.
(Nikola, 30. jul 2014 20:37)

skokni do prvog servisa, pitaj sta je cesce na popravci, neki kineski fon ili samsunzi.
poslednja dva fona koja imam su kineski, nijedan nije crkao.

Psn

pre 9 godina

(obavesten, 31. jul 2014 08:54) .. Onda postoje dve grupe korisnika. Meni je UI 50% fona. Hardware mi nije toliko bitan, i onako se u flagship fonove ugrađuje isti/sličan SoC i to najnoviji u vreme pojavljivanja. Ostalo ok, razlikuje se (ekran, SD, memorija..). HTC uzimam prvo zbog Sense-a (tih 50% fona). Izrada, zvučnici, ekran.. to mi je bonus na već odlično. Ako bih CM koristo.. nekako bi mi fonovi tada bili slični - ne bi bilo toliko razlike čini mi se. Ovako postoji jedan i ni jedan drugi nije kao on - samo je on - taj. Ok, kažem, postoje onda (barem) dve grupe korisnika. BTW. Koristim CM oko 3 godine na dugom fonu. Zaista izuzetan ROM i shvatam šta takav korisnik sve može da doživi od ponuđenog. Na trećem je stock Android. Na HTC-a sam eto stock firmware - ni Wallpaper ne koristim ako nije Sense - samo pogled i da osetim da sam već u tom okruženju/svetu. Na sva tri tako - ništa strane i svaki svet za sebe.. avanturi nema kraja :)

neutralac

pre 9 godina

Sva ta prica oko jeftinog i skupog je jasna.. Naravno da preplacujemo telefone i naravno da moze jeftino da se napravi i proda telefon. Premium telefone cemo placati toliko dokle god se ne pojavi neko ko ce prodati premijum uredjaj za manje pare (nije da ih nema,npr nexus uredjaji koji nude isto ali po upola ceni) ali narod voli jabuku i Samsung). Medjutim, koliko god ljudi bili ovce zbog toga, nije to toliki problem, svako trosi svoj novac na sta god hoce, ipak, u ovom tekstu se krije jedna druga cinjenica koja je u stvari sokantna i koja pogotovu pokazuje koliko kompanije prave musterije ovcama, a to je podatak da android 4.2 radi na mediatek dual coru na 1.2 ghz sa 256 MB RAMA! Jel mozete sad da se setite koliko je premijum uredjaja koji NIKAD nece ugledati oficijelni android 4.2 (ili stariji ili noviji, nebitno) zbog "neodgovarajuce" hardverske podrske iako svi znamo da nas tovare i uopste mi nije jasno kako je uopste legalno takvo nesto (cisto varanje, tj. Laganje musterija)). Samo za primer cu uzeti motorolu motolux (koji nije bio doduse premijum uredjaj, ali nije bio ni jeftin, 300eura) na kojoj je fabricki gingerbread i koji toliko ocajno radi da je to strahota bila za gledati i koristiti za te pare, a naravno, nikada nije dobio ICS update upravo zbog toga sto, kako kaze proizvodjac, telefon ne ispunjava minimalne zahteve za noviji android. Eto tako, da znate da smo svi ovce, neki voljno, neki jer nemaju drugog izbora zbog ovih prvih i tako... Sve u svemu, zacin C...

mile

pre 9 godina

Pre bi voleo da su napravili neki fon do 250e, koji bi brisao patos sa:

S5,Note 3,LG 3 ,Neksus 5, HTC M8 i td...

Onda bi cela ova prica imala i te kakog smisla.

sgs5

pre 9 godina

@ (mudrac, 30. jul 2014 15:48)

Šta pričaš ono što ne znaš. Proizvodna cena samsung s5 250$. Samo corning gorilla glass 3 vredi 60$.

Zurkolomac

pre 9 godina

Uzmes novi iphone, promenis mu zadnju masku sa znakom jabuke, ios dekodiras i promenis mu naziv u BananaOS i dobijes nov telefon za 30 €...

Vladica

pre 9 godina

@besmisleno - HTC Desire HD nije dobio ICS (i kasnije) zbog bezobrazluka HTC-a koji je besramno rekao da "zbog korisničkog iskustva i mogućeg gubitka podataka" neće izdati ICS za DHD, a uredno je izbacio recimo HTC ONE V sa slabijim CPU, 512mb i ICS, ili recimo ovogodišnji Desire 210 sa 4.2.2 JB i takođe celih 512mb, pa cak i quad core Desire 310 sa takođe 512mb. Ja koristim DHD sa 4.0.2 hakovanim sa Desire X modela, i radi glatko skoro kao i "originalni" 2.3.5. sa sve 4.1 Sense-om.
Postoji inače i CyanogenMod KitKat 4.4 za Desire HD, ali ja volim Sense UI.

Što se tiče ovog indijskog čuda od 30 eur - nije mi jasno zašto nisu stavili još 256mb rama- diglo bi cenu za max 1 eur, a telefon bi mnogo bolje radio, pogotovo sa tako malom rezolucijom - verovatno bi radio kao i telefoni što se kod nas prodaju u klasi 100-150eur.

obavesten

pre 9 godina

(Psn, 30. jul 2014 22:31)
Neksusi su odlicni,ali se ostali brendovi uzimaju prvenstveno zbog hardvera.Fabricki Ui koji oni nabacuju su uglavnom tesko djubre.
Htc ima sense,koji je prelep,ali je krs koji je u stanju da ukoci i najbrzi hardver,a isti je slucaj i sa samsungovim Touchwiz-om.Fabricki androidi koje trpaju u svoje uredjaje su prepuni razlicitim programima,koji uglavnom ne sluze nicemu,a rade u pozadini i koce uredjaj.
Resenje za ove probleme ,a to je ujedno i prednost android platforme je to sto je moguce skinuti fabricku verziju i ubaciti kuvanu.Moguce je i na rutovanom telefonu da se poskidaju bespotrebni programi cime se mnogo dobija na ubrzanju uredjaja.
Do sada sam flesovao preko 200 razlicitih modela i svaki,ali svaki je bolje radio sa nekom verzijom cianogena,cak i neksusi.Jednostavno,developeri prave romove koji su bolje optimizovani i bolje rade,stabilniji su i generalno bolji.Normalno,potrebno je isprobati vise verzija za svaki fon,pre nego sto se nadje ona koja je najbolja.
Sve ovo izgleda komplikovano za obicnog korisnika,ali je zapravo veoma jednostavno i svodi se na svega par jednostavnih radnji(osim u slucaju htc telefona ,koji su zeznuti za prvo flesovanje).

Moja je preporuka svima koji imaju brend telefone ,da iscitaju na xda o svom telefonu,skinu rom koji im se najvise dopadne,flesuju telefon i da vide kolico ce bolje da radi,pogotovo ako je u pitanju stariji model.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

'Međutim, jasno je da će Karbonn morati da plati par dolara Microsoftu, kao što to čine i ostali proizvođači smartfona, nakon što je kompanija napravila dogovor o proizvodnji Windows Phonea u budućnosti.'

WP obožvaoci imaće prilike da za male pare na najnovijem modelu imaju prednju kameru napokon! Plus koliko hvale da im sistem radi fluidno sa malo ram-a ovo će biti premija...

SuperHik

pre 9 godina

Zašto ne ako nemate pare za skuplje. Na tom telefonu rade najčešće korištene aplikacije i ako vam ne treba igračka to je vise nego dovoljno.