Nedelja, 27.07.2014.

13:43

Apple zna "šta ste radili prošlog leta"

Izvor: B92

Apple zna "šta ste radili prošlog leta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

nikola87

pre 9 godina

@Goran: kao i obicno, ni ti nemas pojma o tematici. Ja sinhronizaciju radim preko wifi-a (ne secam se ni kad sam upalio poslednji put itunes), dok android... Kakvu on sonhronizaju ima kada ja gubim sve podatke posle svakog fabrickog restarta? Jedino sto povrati su aplikacije (za koje sve moram da podesavam od nule, a od savegame-ova ni traga ni galasa) i imenik (koji svaki put iz nekog razloga duplira tako da mi kontakti u htcu imaju 30ak duplinarnih brojeva za svaki broj)...

volemstosamnormalan

pre 9 godina

Manite se deco gluposti nego se zenite i pravite decu,ako ne ide makar vezbajte,bicete srecniji :))) Kakve "krive davorije" i ajfoni i androidi i virusi i spijuniranje,ne treba nama NSA niti CIA,sami smo sebi najveci neprijatelji. U zdravlje ;)

Maks

pre 9 godina

@ (тупко, 27. jul 2014 21:03)
U članku lepo piše "Korisnik mora otključati telefon i pristati da mu pristupi drugi računar, pre nego što bilo ko može da pristupi dijagnostičkim podacima"... ako ti moraš da otključaš telefon, povežeš ga na kompjuter i odobriš to, kako onda to možeš da nazivaš "backdoorom"?

@ (Goran, 27. jul 2014 20:20)

Ajde još jednom pročitaj šta piše u članku... gde to u članku kao piše da "fajlovi ostaju u ITunes keš memoriji, pohranjeni bez tvog znanja. Ako primjetis da ti iTunes uzima mnogo vise memorije nego sto bi trebalo, znaci da su se nagomilali tvoji privatni podaci od ranijih sinhronizacija"?

Ja jesam razumeo šta piše u članku... čitao sam taj tekst iz članka i na engleskom... prenosi Reuters: http://www.reuters.com/article/2014/07/26/us-apple-security-spying-idUSKBN0FV01D20140726

Tu se ne pominju nikakvi "fajlovi koji su ostali u keš memoriji bez tvog znanja", niti da iTunes kao "zauzima mnogo više memorije nego što bi trebalo"... ne izmišljaj nešto što se ne pominje u članku.

Evo ukratko o čemu je reč u članku... piše da su to neki dijagnostički alati koji mogu da iz iPhonea (koji je priključen na računar) izvuku neke dijagnostičke informacije ako računar na kom se ti alati koriste iPhone (koji je priključen) smatra za "trusted" i piše da je za to potrebno da korisnik prethodno otključa telefon i da dozvoli tom računaru da može da se sinhronizuje sa tim iPhoneom (da bi iPhone taj računar smatrao za "trusted").

Maks

pre 9 godina

@ (Goran, 27. jul 2014 20:20)

Nije tačno da je Obami dozvoljeno da koristi bilo koji drugi telefon osim iPhone i da može da koristi Android telefone... evo, članak koji je preneo tu vest: http://appleinsider.com/articles/13/12/04/president-obama-reveals-he-is-not-allowed-to-use-apples-iphone-due-to-security-risks

Citat "The president's documented fondness of BlackBerry devices may be overdone, as he admitted to a group of White House visitors that the Canadian smartphone is the only device certified to be used in his post, reports AFP via Security Week."

U prevodu (ukratko)... Samo je BlackBerry bio certifikovan da ga koristi U.S. predsednik.... drugim rečima, nije koristio iPhone jer nije bio certifikovan specijalno za to kao BlackBerry.

U članku piše i "iOS 6 operating system was granted FIPS [Federal Information Processing Standard] 140-2 level 1 validation, allowing certain government agencies to adopt specialized devices running the software"

Takođe piše da je Obama viđen sa nekim drugim Apple uređajima "he has been seen carrying and using other Apple devices, including a third-generation iPad and a 15-inch MacBook Pro"

A to što kažeš "Iphone ima zatvoren sistem"... Ako nisi znao, Darwin kernel (jezgro iOS-a) je otvorenog kôda i Free Software Foundation priznaje "Apple Public Source" licencu kao slobodnu: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Public_Source_License

Tako da, Darwin kernel nije ništa manje "otvoreni kôd" od Linux kernela.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ljubazna napomena komentatorima - kaže se (samim tim i piše) "podaci", ne "podatci".
(..., 27. jul 2014 19:18)

sumljam da je tacno to sto kazes.

and there is one more thing…

pre 9 godina

@ ...
Hvala na ljubaznosti.

Kad vec pricamo o pravilnostima i s’ obzirom da koristite jezik Americkog sistema, trebalo bi da znate o korektnoj upotrebi tri tacke. Takodje, s’ obzirom da dot dot dot predstavljaju nezavrsenu misao, zavrsicu diskusiju sledecim: Pogresno je koristiti tri tacke. Privilno je da se upotrebi ellipsis… (Option-Semicolon na Mac-u, tj. ALT 0133 na Windows-u)

Znam, cesto ispadnu greske kad vam Android (ops, Gugle) sugerise pravila.

тупко

pre 9 godina

Не ради се о томе да ли свако од нас има нешто занимљиво шпијунирање, поента је да Епл намерно уграђује технологију намењену томе. Мит о безбедности је срушен (поново). Свако ко свесно буде пристао на такву технологију је учесник и кривац за злоупотребу. @Макс и остали би требало да ћуте, или да бар признају да су и раније када сам лично помињао „позадинца“ (backdooor) то порицали и тиме учествовали у обмани, уместо поновног покушаја одбране неодбрањивог.

Goran

pre 9 godina

@Maks - kao sto ovaj članak govori, ako si ga razumio, fajlovi ostaju u ITunes keš memoriji, pohranjeni bez tvog znanja. Ako primjetis da ti iTunes uzima mnogo vise memorije nego sto bi trebalo, znaci da su se nagomilali tvoji privatni podaci od ranijih sinhronizacija. Obami je zabranjen Iphone, a sam može odabrati bilo koji drugi sistem, znaci android nije zabranjen. Iphone ima zatvoren sistem, i logično je da je zabranjen, a sada se vidi da je bojazan bila opravdana.

Goran

pre 9 godina

@and there is one more thing - griješiš druže, kao i obično, većina postavlja komentare, a nema pojma o tematici, lokalna wifi sinhronizacija sa kompjuterom na androidu je normalna stvar. Razlika je sto na PC-ju ne moraš imati nikakav software bi obavio sinhronizaciju, dok za IOS i Mac moraš imati iTunes. Znači, mnogo jednostavnije nego kod IOS, i mnogo sigurnije, jer fajlovi ne ostaju posakrivani po iTunes, već se svi nalaze u unaprijed odabranom direktorijumu.

Maks

pre 9 godina

@ (Licemerje, 27. jul 2014 16:10)

Meni to što je Tim Cook rekao o sigurnosti Androida na WWDC ne zvuči kao "prozivanje"... evo snimak šta je rekao: http://www.youtube.com/watch?v=w7VqU-Zjwp4

Kao što se vidi u klipu, pokazivao je grafikone koji ilustruju koji procenat korisnika iOS-a koristi najnoviju verziju iOS-a i prikazivao je i grafikon za Android.

Pomenuo je da korisnici starih verzija Androida ne dobijaju sigurnosne updatove koji bi mogli da im budu potrebni da ostanu bezbedni i da je to posebno bitno za Android... zatim su pokazali grafikon koji ilustruje zasutpljenost malwarea na mobilnim platformama i Cook je rekao da Android tu dominira po zastupljenosti malwarea (što i grafikon ilustruje)... zatim je kazao "nije ni čudo što eksperti govore ovakve stvari" i naveli su citat sa ZDNet koji krivi Android fragmentaciju za ranjivost Androida.

Znači, on je tu pričao o tome zašto je važno da se koristi updatovan sistem, a ne neka stara neupdatovana verzija.

Nakon toga je pričao kako iOS nije imao takvih problema jer se oni trude da što više ljudi dobije update (što se vidi i po grafikonima jer velika većina korisnika iOS uređaja koristi najnoviju verziju iOS-a).

Ja nikakvo "licemerje" ne vidim u tome što je on rekao tu...

Apple je svim iOS uređajima koji mogu da teraju iOS 7 omogućio zvaničan update, ali oni ne utiču na to kojim će Android telefonima Google da dozvoli zvaničan update čim update izađe, tako da nije Cook kriv za fragmentaciju na Androidu.

and there is one more thing

pre 9 godina

@Licemerje
Ala si naivan. Zato i koristis Android. Kuk je s' razlogom upozorio da Android dopusta viruse i da osim drzave i bilo koji pojedinac moze da ti udje u trag i podatke.

Na iPhonu i iPadu je barem omogucena lokalna wifi sinhronizacija sa kucnim Macom, tako da fotke, kontakt, kalendar, bookmarks i notes (SyncMate) ne moraju nikad da budu u rukama bilo drzave ili pojedinca, samo ostaju kuci tj. zavisi od tebe ako im omogucis.

legionar

pre 9 godina

(Rango, 27. jul 2014 15:37)
Ti si jedan od retkih,a verujem i da znas da se stitis.Danas je najvise zgubidana i dece koji se koriste tim uredjajima.

Maks

pre 9 godina

@ (Rango, 27. jul 2014 14:40)

Čekaj bre... šta pričaš ti?

Kako je "problem sa iTunes sinhronizacijom" ako fajlovi ostaju na računaru sa kojim je telefon sinhronizovan, kad poenta sinhronizacije i jeste u tome da ti sinhronizuješ fajlove i da na računaru imaš ono što imaš i na telefonu?

Sinhronizaciju valjda radiš na svom računaru da bi imao backup.

Sinhronizacija sa tuđim računarem ionako ne bi trebalo da se radi... ako hoćeš drugaru samo da prebaciš pojedinačni fajl na njegov računar, pošalji mu na drugi način, a ne da kopiraš ceo telefon na njegov računar.

A to što kažeš da je Android kao "jedan od najsigurnijih sistema, jer ne ostavlja svoje podatke na kompjuterima sa kojima je bio spojen", to što si napisao mi već zvuči kao dupli standardi... jer ti izgleda prozivaš iPhone zato što fajlovi ostaju na računaru kada uradiš sinhronizaciju sa tim računarom iako je poenta sinhronizacije da ti na računaru imaš ono što imaš na telefonu, a Android hvališ zbog toga što "ne ostavlja fajlove" kada ne radiš sinhronizaciju, iako ni iPhone ne ostavlja fajlove na računar sa kojim se ne sinhronizuje...

A to što kažeš "Obami je zabranjen Iphone!"... a da li mu je dozvoljeno da koristi Android telefone? Ako nije, šta proizivaš iPhone onda? Je l' to opet dupli standardi?

analiticar amater

pre 9 godina

android + x privacy + AdAway...... privatnost i anonimnost zagarantovani. cloud ne koristim, redovno bekapujem sadrzaj telefona na svoj prenosivi hdd preko kompjutera koji nije na mrezi imto je to.....
ios o ovome moze da sanja, jer on i nije pravljen da stiti privatnost korisnika, a i njegovi korisnici niisu ni svesni svoje privatnosti - idealna kombinacoja

hadzija

pre 9 godina

NSA има приступ, ајде ? већина њих се сами нуде и праве сами Backdoor, да скину беду са врата. једино што се једини фејсбук хвалио са тим...

Rango

pre 9 godina

@legionar - prijatelju, ljudi telefone i tablete koriste kao mobilni office, da bi u poslu uvijek bili u toku sa dešavanja. Bar ja ih tako koristim.

legionar

pre 9 godina

Znaju sta smo radili proslog leta, na znaju da dovedu Apple u Srbiju.
Kakvi licni podatci kakvi bakraci,zna se lepo.Obicne price i zezalice preko telefona,sve ozbiljnije licno ili najgorem slucaju na papiric.

surfing on banana

pre 9 godina

Nije valjda da ima ljudi koji ne kapiraju da kad sa bilo kog telefona salju emailove, poruke, dozvoljavaju da se lociraju... da ti podatci sede na necijem serveru.

Rango

pre 9 godina

Upravo iz ovog razloga Obami je zabranjen Iphone! Ovo je problem izazvan ITunes sinhronizacijom. Cim se Iphone spoji na komp prenos određenih podataka počinje, i na žalost, ti podaci ostaju u komp. Najbolji dokaz za ovo je situacija gdje vaša iTunes aplikacija na PC-ju ima viska i do par GB za koje ne znate od kuda su se stvorili. To su ostaci, keš od ranijih sinhronizacija koji kao što sada vidite lako može doći u ruke trećim licima. Ovo je veliki minus za Iphone, i jos jedan dokaz da je cisti Android, u serijama Nexus i Moto jedan od najsigurnijih sistema, jer ne ostavlja svoje podatke na kompjuterima sa kojima je bio spojen. Naravno, potrebno je uključiti enkripciju u ppdesavanjima, koja je fantastična kod Vanila androida.

Rango

pre 9 godina

Upravo iz ovog razloga Obami je zabranjen Iphone! Ovo je problem izazvan ITunes sinhronizacijom. Cim se Iphone spoji na komp prenos određenih podataka počinje, i na žalost, ti podaci ostaju u komp. Najbolji dokaz za ovo je situacija gdje vaša iTunes aplikacija na PC-ju ima viska i do par GB za koje ne znate od kuda su se stvorili. To su ostaci, keš od ranijih sinhronizacija koji kao što sada vidite lako može doći u ruke trećim licima. Ovo je veliki minus za Iphone, i jos jedan dokaz da je cisti Android, u serijama Nexus i Moto jedan od najsigurnijih sistema, jer ne ostavlja svoje podatke na kompjuterima sa kojima je bio spojen. Naravno, potrebno je uključiti enkripciju u ppdesavanjima, koja je fantastična kod Vanila androida.

surfing on banana

pre 9 godina

Nije valjda da ima ljudi koji ne kapiraju da kad sa bilo kog telefona salju emailove, poruke, dozvoljavaju da se lociraju... da ti podatci sede na necijem serveru.

legionar

pre 9 godina

Znaju sta smo radili proslog leta, na znaju da dovedu Apple u Srbiju.
Kakvi licni podatci kakvi bakraci,zna se lepo.Obicne price i zezalice preko telefona,sve ozbiljnije licno ili najgorem slucaju na papiric.

hadzija

pre 9 godina

NSA има приступ, ајде ? већина њих се сами нуде и праве сами Backdoor, да скину беду са врата. једино што се једини фејсбук хвалио са тим...

Rango

pre 9 godina

@legionar - prijatelju, ljudi telefone i tablete koriste kao mobilni office, da bi u poslu uvijek bili u toku sa dešavanja. Bar ja ih tako koristim.

analiticar amater

pre 9 godina

android + x privacy + AdAway...... privatnost i anonimnost zagarantovani. cloud ne koristim, redovno bekapujem sadrzaj telefona na svoj prenosivi hdd preko kompjutera koji nije na mrezi imto je to.....
ios o ovome moze da sanja, jer on i nije pravljen da stiti privatnost korisnika, a i njegovi korisnici niisu ni svesni svoje privatnosti - idealna kombinacoja

volemstosamnormalan

pre 9 godina

Manite se deco gluposti nego se zenite i pravite decu,ako ne ide makar vezbajte,bicete srecniji :))) Kakve "krive davorije" i ajfoni i androidi i virusi i spijuniranje,ne treba nama NSA niti CIA,sami smo sebi najveci neprijatelji. U zdravlje ;)

neutralni felsh

pre 9 godina

Ljubazna napomena komentatorima - kaže se (samim tim i piše) "podaci", ne "podatci".
(..., 27. jul 2014 19:18)

sumljam da je tacno to sto kazes.

legionar

pre 9 godina

(Rango, 27. jul 2014 15:37)
Ti si jedan od retkih,a verujem i da znas da se stitis.Danas je najvise zgubidana i dece koji se koriste tim uredjajima.

Goran

pre 9 godina

@and there is one more thing - griješiš druže, kao i obično, većina postavlja komentare, a nema pojma o tematici, lokalna wifi sinhronizacija sa kompjuterom na androidu je normalna stvar. Razlika je sto na PC-ju ne moraš imati nikakav software bi obavio sinhronizaciju, dok za IOS i Mac moraš imati iTunes. Znači, mnogo jednostavnije nego kod IOS, i mnogo sigurnije, jer fajlovi ne ostaju posakrivani po iTunes, već se svi nalaze u unaprijed odabranom direktorijumu.

Goran

pre 9 godina

@Maks - kao sto ovaj članak govori, ako si ga razumio, fajlovi ostaju u ITunes keš memoriji, pohranjeni bez tvog znanja. Ako primjetis da ti iTunes uzima mnogo vise memorije nego sto bi trebalo, znaci da su se nagomilali tvoji privatni podaci od ranijih sinhronizacija. Obami je zabranjen Iphone, a sam može odabrati bilo koji drugi sistem, znaci android nije zabranjen. Iphone ima zatvoren sistem, i logično je da je zabranjen, a sada se vidi da je bojazan bila opravdana.

тупко

pre 9 godina

Не ради се о томе да ли свако од нас има нешто занимљиво шпијунирање, поента је да Епл намерно уграђује технологију намењену томе. Мит о безбедности је срушен (поново). Свако ко свесно буде пристао на такву технологију је учесник и кривац за злоупотребу. @Макс и остали би требало да ћуте, или да бар признају да су и раније када сам лично помињао „позадинца“ (backdooor) то порицали и тиме учествовали у обмани, уместо поновног покушаја одбране неодбрањивог.

Maks

pre 9 godina

@ (Rango, 27. jul 2014 14:40)

Čekaj bre... šta pričaš ti?

Kako je "problem sa iTunes sinhronizacijom" ako fajlovi ostaju na računaru sa kojim je telefon sinhronizovan, kad poenta sinhronizacije i jeste u tome da ti sinhronizuješ fajlove i da na računaru imaš ono što imaš i na telefonu?

Sinhronizaciju valjda radiš na svom računaru da bi imao backup.

Sinhronizacija sa tuđim računarem ionako ne bi trebalo da se radi... ako hoćeš drugaru samo da prebaciš pojedinačni fajl na njegov računar, pošalji mu na drugi način, a ne da kopiraš ceo telefon na njegov računar.

A to što kažeš da je Android kao "jedan od najsigurnijih sistema, jer ne ostavlja svoje podatke na kompjuterima sa kojima je bio spojen", to što si napisao mi već zvuči kao dupli standardi... jer ti izgleda prozivaš iPhone zato što fajlovi ostaju na računaru kada uradiš sinhronizaciju sa tim računarom iako je poenta sinhronizacije da ti na računaru imaš ono što imaš na telefonu, a Android hvališ zbog toga što "ne ostavlja fajlove" kada ne radiš sinhronizaciju, iako ni iPhone ne ostavlja fajlove na računar sa kojim se ne sinhronizuje...

A to što kažeš "Obami je zabranjen Iphone!"... a da li mu je dozvoljeno da koristi Android telefone? Ako nije, šta proizivaš iPhone onda? Je l' to opet dupli standardi?

and there is one more thing

pre 9 godina

@Licemerje
Ala si naivan. Zato i koristis Android. Kuk je s' razlogom upozorio da Android dopusta viruse i da osim drzave i bilo koji pojedinac moze da ti udje u trag i podatke.

Na iPhonu i iPadu je barem omogucena lokalna wifi sinhronizacija sa kucnim Macom, tako da fotke, kontakt, kalendar, bookmarks i notes (SyncMate) ne moraju nikad da budu u rukama bilo drzave ili pojedinca, samo ostaju kuci tj. zavisi od tebe ako im omogucis.

Maks

pre 9 godina

@ (тупко, 27. jul 2014 21:03)
U članku lepo piše "Korisnik mora otključati telefon i pristati da mu pristupi drugi računar, pre nego što bilo ko može da pristupi dijagnostičkim podacima"... ako ti moraš da otključaš telefon, povežeš ga na kompjuter i odobriš to, kako onda to možeš da nazivaš "backdoorom"?

@ (Goran, 27. jul 2014 20:20)

Ajde još jednom pročitaj šta piše u članku... gde to u članku kao piše da "fajlovi ostaju u ITunes keš memoriji, pohranjeni bez tvog znanja. Ako primjetis da ti iTunes uzima mnogo vise memorije nego sto bi trebalo, znaci da su se nagomilali tvoji privatni podaci od ranijih sinhronizacija"?

Ja jesam razumeo šta piše u članku... čitao sam taj tekst iz članka i na engleskom... prenosi Reuters: http://www.reuters.com/article/2014/07/26/us-apple-security-spying-idUSKBN0FV01D20140726

Tu se ne pominju nikakvi "fajlovi koji su ostali u keš memoriji bez tvog znanja", niti da iTunes kao "zauzima mnogo više memorije nego što bi trebalo"... ne izmišljaj nešto što se ne pominje u članku.

Evo ukratko o čemu je reč u članku... piše da su to neki dijagnostički alati koji mogu da iz iPhonea (koji je priključen na računar) izvuku neke dijagnostičke informacije ako računar na kom se ti alati koriste iPhone (koji je priključen) smatra za "trusted" i piše da je za to potrebno da korisnik prethodno otključa telefon i da dozvoli tom računaru da može da se sinhronizuje sa tim iPhoneom (da bi iPhone taj računar smatrao za "trusted").

nikola87

pre 9 godina

@Goran: kao i obicno, ni ti nemas pojma o tematici. Ja sinhronizaciju radim preko wifi-a (ne secam se ni kad sam upalio poslednji put itunes), dok android... Kakvu on sonhronizaju ima kada ja gubim sve podatke posle svakog fabrickog restarta? Jedino sto povrati su aplikacije (za koje sve moram da podesavam od nule, a od savegame-ova ni traga ni galasa) i imenik (koji svaki put iz nekog razloga duplira tako da mi kontakti u htcu imaju 30ak duplinarnih brojeva za svaki broj)...

and there is one more thing…

pre 9 godina

@ ...
Hvala na ljubaznosti.

Kad vec pricamo o pravilnostima i s’ obzirom da koristite jezik Americkog sistema, trebalo bi da znate o korektnoj upotrebi tri tacke. Takodje, s’ obzirom da dot dot dot predstavljaju nezavrsenu misao, zavrsicu diskusiju sledecim: Pogresno je koristiti tri tacke. Privilno je da se upotrebi ellipsis… (Option-Semicolon na Mac-u, tj. ALT 0133 na Windows-u)

Znam, cesto ispadnu greske kad vam Android (ops, Gugle) sugerise pravila.

Maks

pre 9 godina

@ (Goran, 27. jul 2014 20:20)

Nije tačno da je Obami dozvoljeno da koristi bilo koji drugi telefon osim iPhone i da može da koristi Android telefone... evo, članak koji je preneo tu vest: http://appleinsider.com/articles/13/12/04/president-obama-reveals-he-is-not-allowed-to-use-apples-iphone-due-to-security-risks

Citat "The president's documented fondness of BlackBerry devices may be overdone, as he admitted to a group of White House visitors that the Canadian smartphone is the only device certified to be used in his post, reports AFP via Security Week."

U prevodu (ukratko)... Samo je BlackBerry bio certifikovan da ga koristi U.S. predsednik.... drugim rečima, nije koristio iPhone jer nije bio certifikovan specijalno za to kao BlackBerry.

U članku piše i "iOS 6 operating system was granted FIPS [Federal Information Processing Standard] 140-2 level 1 validation, allowing certain government agencies to adopt specialized devices running the software"

Takođe piše da je Obama viđen sa nekim drugim Apple uređajima "he has been seen carrying and using other Apple devices, including a third-generation iPad and a 15-inch MacBook Pro"

A to što kažeš "Iphone ima zatvoren sistem"... Ako nisi znao, Darwin kernel (jezgro iOS-a) je otvorenog kôda i Free Software Foundation priznaje "Apple Public Source" licencu kao slobodnu: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Public_Source_License

Tako da, Darwin kernel nije ništa manje "otvoreni kôd" od Linux kernela.

Maks

pre 9 godina

@ (Licemerje, 27. jul 2014 16:10)

Meni to što je Tim Cook rekao o sigurnosti Androida na WWDC ne zvuči kao "prozivanje"... evo snimak šta je rekao: http://www.youtube.com/watch?v=w7VqU-Zjwp4

Kao što se vidi u klipu, pokazivao je grafikone koji ilustruju koji procenat korisnika iOS-a koristi najnoviju verziju iOS-a i prikazivao je i grafikon za Android.

Pomenuo je da korisnici starih verzija Androida ne dobijaju sigurnosne updatove koji bi mogli da im budu potrebni da ostanu bezbedni i da je to posebno bitno za Android... zatim su pokazali grafikon koji ilustruje zasutpljenost malwarea na mobilnim platformama i Cook je rekao da Android tu dominira po zastupljenosti malwarea (što i grafikon ilustruje)... zatim je kazao "nije ni čudo što eksperti govore ovakve stvari" i naveli su citat sa ZDNet koji krivi Android fragmentaciju za ranjivost Androida.

Znači, on je tu pričao o tome zašto je važno da se koristi updatovan sistem, a ne neka stara neupdatovana verzija.

Nakon toga je pričao kako iOS nije imao takvih problema jer se oni trude da što više ljudi dobije update (što se vidi i po grafikonima jer velika većina korisnika iOS uređaja koristi najnoviju verziju iOS-a).

Ja nikakvo "licemerje" ne vidim u tome što je on rekao tu...

Apple je svim iOS uređajima koji mogu da teraju iOS 7 omogućio zvaničan update, ali oni ne utiču na to kojim će Android telefonima Google da dozvoli zvaničan update čim update izađe, tako da nije Cook kriv za fragmentaciju na Androidu.

and there is one more thing

pre 9 godina

@Licemerje
Ala si naivan. Zato i koristis Android. Kuk je s' razlogom upozorio da Android dopusta viruse i da osim drzave i bilo koji pojedinac moze da ti udje u trag i podatke.

Na iPhonu i iPadu je barem omogucena lokalna wifi sinhronizacija sa kucnim Macom, tako da fotke, kontakt, kalendar, bookmarks i notes (SyncMate) ne moraju nikad da budu u rukama bilo drzave ili pojedinca, samo ostaju kuci tj. zavisi od tebe ako im omogucis.

Rango

pre 9 godina

Upravo iz ovog razloga Obami je zabranjen Iphone! Ovo je problem izazvan ITunes sinhronizacijom. Cim se Iphone spoji na komp prenos određenih podataka počinje, i na žalost, ti podaci ostaju u komp. Najbolji dokaz za ovo je situacija gdje vaša iTunes aplikacija na PC-ju ima viska i do par GB za koje ne znate od kuda su se stvorili. To su ostaci, keš od ranijih sinhronizacija koji kao što sada vidite lako može doći u ruke trećim licima. Ovo je veliki minus za Iphone, i jos jedan dokaz da je cisti Android, u serijama Nexus i Moto jedan od najsigurnijih sistema, jer ne ostavlja svoje podatke na kompjuterima sa kojima je bio spojen. Naravno, potrebno je uključiti enkripciju u ppdesavanjima, koja je fantastična kod Vanila androida.

analiticar amater

pre 9 godina

android + x privacy + AdAway...... privatnost i anonimnost zagarantovani. cloud ne koristim, redovno bekapujem sadrzaj telefona na svoj prenosivi hdd preko kompjutera koji nije na mrezi imto je to.....
ios o ovome moze da sanja, jer on i nije pravljen da stiti privatnost korisnika, a i njegovi korisnici niisu ni svesni svoje privatnosti - idealna kombinacoja

Maks

pre 9 godina

@ (Rango, 27. jul 2014 14:40)

Čekaj bre... šta pričaš ti?

Kako je "problem sa iTunes sinhronizacijom" ako fajlovi ostaju na računaru sa kojim je telefon sinhronizovan, kad poenta sinhronizacije i jeste u tome da ti sinhronizuješ fajlove i da na računaru imaš ono što imaš i na telefonu?

Sinhronizaciju valjda radiš na svom računaru da bi imao backup.

Sinhronizacija sa tuđim računarem ionako ne bi trebalo da se radi... ako hoćeš drugaru samo da prebaciš pojedinačni fajl na njegov računar, pošalji mu na drugi način, a ne da kopiraš ceo telefon na njegov računar.

A to što kažeš da je Android kao "jedan od najsigurnijih sistema, jer ne ostavlja svoje podatke na kompjuterima sa kojima je bio spojen", to što si napisao mi već zvuči kao dupli standardi... jer ti izgleda prozivaš iPhone zato što fajlovi ostaju na računaru kada uradiš sinhronizaciju sa tim računarom iako je poenta sinhronizacije da ti na računaru imaš ono što imaš na telefonu, a Android hvališ zbog toga što "ne ostavlja fajlove" kada ne radiš sinhronizaciju, iako ni iPhone ne ostavlja fajlove na računar sa kojim se ne sinhronizuje...

A to što kažeš "Obami je zabranjen Iphone!"... a da li mu je dozvoljeno da koristi Android telefone? Ako nije, šta proizivaš iPhone onda? Je l' to opet dupli standardi?

legionar

pre 9 godina

Znaju sta smo radili proslog leta, na znaju da dovedu Apple u Srbiju.
Kakvi licni podatci kakvi bakraci,zna se lepo.Obicne price i zezalice preko telefona,sve ozbiljnije licno ili najgorem slucaju na papiric.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ljubazna napomena komentatorima - kaže se (samim tim i piše) "podaci", ne "podatci".
(..., 27. jul 2014 19:18)

sumljam da je tacno to sto kazes.

Maks

pre 9 godina

@ (Licemerje, 27. jul 2014 16:10)

Meni to što je Tim Cook rekao o sigurnosti Androida na WWDC ne zvuči kao "prozivanje"... evo snimak šta je rekao: http://www.youtube.com/watch?v=w7VqU-Zjwp4

Kao što se vidi u klipu, pokazivao je grafikone koji ilustruju koji procenat korisnika iOS-a koristi najnoviju verziju iOS-a i prikazivao je i grafikon za Android.

Pomenuo je da korisnici starih verzija Androida ne dobijaju sigurnosne updatove koji bi mogli da im budu potrebni da ostanu bezbedni i da je to posebno bitno za Android... zatim su pokazali grafikon koji ilustruje zasutpljenost malwarea na mobilnim platformama i Cook je rekao da Android tu dominira po zastupljenosti malwarea (što i grafikon ilustruje)... zatim je kazao "nije ni čudo što eksperti govore ovakve stvari" i naveli su citat sa ZDNet koji krivi Android fragmentaciju za ranjivost Androida.

Znači, on je tu pričao o tome zašto je važno da se koristi updatovan sistem, a ne neka stara neupdatovana verzija.

Nakon toga je pričao kako iOS nije imao takvih problema jer se oni trude da što više ljudi dobije update (što se vidi i po grafikonima jer velika većina korisnika iOS uređaja koristi najnoviju verziju iOS-a).

Ja nikakvo "licemerje" ne vidim u tome što je on rekao tu...

Apple je svim iOS uređajima koji mogu da teraju iOS 7 omogućio zvaničan update, ali oni ne utiču na to kojim će Android telefonima Google da dozvoli zvaničan update čim update izađe, tako da nije Cook kriv za fragmentaciju na Androidu.

volemstosamnormalan

pre 9 godina

Manite se deco gluposti nego se zenite i pravite decu,ako ne ide makar vezbajte,bicete srecniji :))) Kakve "krive davorije" i ajfoni i androidi i virusi i spijuniranje,ne treba nama NSA niti CIA,sami smo sebi najveci neprijatelji. U zdravlje ;)

тупко

pre 9 godina

Не ради се о томе да ли свако од нас има нешто занимљиво шпијунирање, поента је да Епл намерно уграђује технологију намењену томе. Мит о безбедности је срушен (поново). Свако ко свесно буде пристао на такву технологију је учесник и кривац за злоупотребу. @Макс и остали би требало да ћуте, или да бар признају да су и раније када сам лично помињао „позадинца“ (backdooor) то порицали и тиме учествовали у обмани, уместо поновног покушаја одбране неодбрањивог.

and there is one more thing…

pre 9 godina

@ ...
Hvala na ljubaznosti.

Kad vec pricamo o pravilnostima i s’ obzirom da koristite jezik Americkog sistema, trebalo bi da znate o korektnoj upotrebi tri tacke. Takodje, s’ obzirom da dot dot dot predstavljaju nezavrsenu misao, zavrsicu diskusiju sledecim: Pogresno je koristiti tri tacke. Privilno je da se upotrebi ellipsis… (Option-Semicolon na Mac-u, tj. ALT 0133 na Windows-u)

Znam, cesto ispadnu greske kad vam Android (ops, Gugle) sugerise pravila.

Goran

pre 9 godina

@and there is one more thing - griješiš druže, kao i obično, većina postavlja komentare, a nema pojma o tematici, lokalna wifi sinhronizacija sa kompjuterom na androidu je normalna stvar. Razlika je sto na PC-ju ne moraš imati nikakav software bi obavio sinhronizaciju, dok za IOS i Mac moraš imati iTunes. Znači, mnogo jednostavnije nego kod IOS, i mnogo sigurnije, jer fajlovi ne ostaju posakrivani po iTunes, već se svi nalaze u unaprijed odabranom direktorijumu.

Goran

pre 9 godina

@Maks - kao sto ovaj članak govori, ako si ga razumio, fajlovi ostaju u ITunes keš memoriji, pohranjeni bez tvog znanja. Ako primjetis da ti iTunes uzima mnogo vise memorije nego sto bi trebalo, znaci da su se nagomilali tvoji privatni podaci od ranijih sinhronizacija. Obami je zabranjen Iphone, a sam može odabrati bilo koji drugi sistem, znaci android nije zabranjen. Iphone ima zatvoren sistem, i logično je da je zabranjen, a sada se vidi da je bojazan bila opravdana.

surfing on banana

pre 9 godina

Nije valjda da ima ljudi koji ne kapiraju da kad sa bilo kog telefona salju emailove, poruke, dozvoljavaju da se lociraju... da ti podatci sede na necijem serveru.

legionar

pre 9 godina

(Rango, 27. jul 2014 15:37)
Ti si jedan od retkih,a verujem i da znas da se stitis.Danas je najvise zgubidana i dece koji se koriste tim uredjajima.

Maks

pre 9 godina

@ (Goran, 27. jul 2014 20:20)

Nije tačno da je Obami dozvoljeno da koristi bilo koji drugi telefon osim iPhone i da može da koristi Android telefone... evo, članak koji je preneo tu vest: http://appleinsider.com/articles/13/12/04/president-obama-reveals-he-is-not-allowed-to-use-apples-iphone-due-to-security-risks

Citat "The president's documented fondness of BlackBerry devices may be overdone, as he admitted to a group of White House visitors that the Canadian smartphone is the only device certified to be used in his post, reports AFP via Security Week."

U prevodu (ukratko)... Samo je BlackBerry bio certifikovan da ga koristi U.S. predsednik.... drugim rečima, nije koristio iPhone jer nije bio certifikovan specijalno za to kao BlackBerry.

U članku piše i "iOS 6 operating system was granted FIPS [Federal Information Processing Standard] 140-2 level 1 validation, allowing certain government agencies to adopt specialized devices running the software"

Takođe piše da je Obama viđen sa nekim drugim Apple uređajima "he has been seen carrying and using other Apple devices, including a third-generation iPad and a 15-inch MacBook Pro"

A to što kažeš "Iphone ima zatvoren sistem"... Ako nisi znao, Darwin kernel (jezgro iOS-a) je otvorenog kôda i Free Software Foundation priznaje "Apple Public Source" licencu kao slobodnu: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Public_Source_License

Tako da, Darwin kernel nije ništa manje "otvoreni kôd" od Linux kernela.

Rango

pre 9 godina

@legionar - prijatelju, ljudi telefone i tablete koriste kao mobilni office, da bi u poslu uvijek bili u toku sa dešavanja. Bar ja ih tako koristim.

hadzija

pre 9 godina

NSA има приступ, ајде ? већина њих се сами нуде и праве сами Backdoor, да скину беду са врата. једино што се једини фејсбук хвалио са тим...

Maks

pre 9 godina

@ (тупко, 27. jul 2014 21:03)
U članku lepo piše "Korisnik mora otključati telefon i pristati da mu pristupi drugi računar, pre nego što bilo ko može da pristupi dijagnostičkim podacima"... ako ti moraš da otključaš telefon, povežeš ga na kompjuter i odobriš to, kako onda to možeš da nazivaš "backdoorom"?

@ (Goran, 27. jul 2014 20:20)

Ajde još jednom pročitaj šta piše u članku... gde to u članku kao piše da "fajlovi ostaju u ITunes keš memoriji, pohranjeni bez tvog znanja. Ako primjetis da ti iTunes uzima mnogo vise memorije nego sto bi trebalo, znaci da su se nagomilali tvoji privatni podaci od ranijih sinhronizacija"?

Ja jesam razumeo šta piše u članku... čitao sam taj tekst iz članka i na engleskom... prenosi Reuters: http://www.reuters.com/article/2014/07/26/us-apple-security-spying-idUSKBN0FV01D20140726

Tu se ne pominju nikakvi "fajlovi koji su ostali u keš memoriji bez tvog znanja", niti da iTunes kao "zauzima mnogo više memorije nego što bi trebalo"... ne izmišljaj nešto što se ne pominje u članku.

Evo ukratko o čemu je reč u članku... piše da su to neki dijagnostički alati koji mogu da iz iPhonea (koji je priključen na računar) izvuku neke dijagnostičke informacije ako računar na kom se ti alati koriste iPhone (koji je priključen) smatra za "trusted" i piše da je za to potrebno da korisnik prethodno otključa telefon i da dozvoli tom računaru da može da se sinhronizuje sa tim iPhoneom (da bi iPhone taj računar smatrao za "trusted").

nikola87

pre 9 godina

@Goran: kao i obicno, ni ti nemas pojma o tematici. Ja sinhronizaciju radim preko wifi-a (ne secam se ni kad sam upalio poslednji put itunes), dok android... Kakvu on sonhronizaju ima kada ja gubim sve podatke posle svakog fabrickog restarta? Jedino sto povrati su aplikacije (za koje sve moram da podesavam od nule, a od savegame-ova ni traga ni galasa) i imenik (koji svaki put iz nekog razloga duplira tako da mi kontakti u htcu imaju 30ak duplinarnih brojeva za svaki broj)...