Bez budućnosti za netbook računare

Prema izveštaju analitičke kompanije iSuppli, očekuje se kako će broj isporučenih netbook računara do 2015. pasti na nulu. Ovi jeftini i lako prenosivi računari su svoje najbolje dane davno preživeli, navode u kompaniji, a situacija će postajati sve gora i gora, posebno zahvaljujući uređajima poput iPada.

Pošaljite komentar
 1. vec su nestali !!
   (daniel, 3. maj 2013 00:47)

  # Link komentara

 2. @ (kem, 1. maj 2013 14:41)

  Vizuelno možda svi laptopovi na neki način liče, ali te kategorije postoje s razlogom.

  "Desktop replacement" kategoriju neki tablet ne može da zameni jer se takve mašine kupuju da bi menjale desktop računar, pa je jako bitno i da mašina ima jak CPU, jak GPU, brdo RAM memorije, hard disk velikog kapaciteta, a i neophodno je da može da tera neki desktop OS i da zahtevne aplikacije mogu da se koriste bez problema (pa su i tastatura i trackpad i ekran većih dimenzija neophodni). Toj kategoriji tablet računari trenutno nemaju čime da konkurišu jer bi i neki trenutno najjači tablet bio preslab u poređenju sa "desktop replacement" mašinama, plus što bi bilo potrebno da ima bar ekran od 13'' (mada je i to malo za računar koji bi trebalo da menja desktop, osim ako se ne koriste više monitora) i što bi tastatura i miš trebalo da se kače na njega.

  "NetBook" kategorija je nešto sasvim drugo jer je ta kategorija po performansama otprilike negde na nivou tableta (slab CPU, nema dedicated GPU, dosta manje RAM memorije od onoga što "desktop replacement" kategorija ima, hard disk malog kapaciteta...) i ekran je mali... s razlogom se zove "NetBook" jer je uglavnom samo za surfovanje netom i tako neke sitnice, pa i nije čudo da im tablet otima tržište jer je za takve sitnice lakše koristiti tablet.
  (Maks, 2. maj 2013 02:38)

  # Link komentara

 3. Netbook meni savešeno odgovara baš zbog tastature. Jako je oraktičan zbog prenosivosti. Svako kupuje onaj uređaj koji mu najviše odgovara. Netbook + Iphone za mene odgovarajuća kombinacija. Kada mora neki ozbiljniji posao da se obavi desktop računar je neorikosnoven.
  (Caca, 1. maj 2013 22:03)

  # Link komentara

 4. vecina komentatora nema pojma o cemu se ovde radi(kao i obicno u Srb)

  dobro.naucili ste bar da postujete komentar..
  (netbuk nije notebuk, 1. maj 2013 18:22)

  # Link komentara

 5. Да се ја питам, а, срећом, не питам се, јер онда не би било занимљиво, све те врсте и категорије топова и букова не бих раздвајао, јер то је све исто, само мало различито. Пошто је за кориснике скоро све исто, закључак следи да су рачунари на склапање лошији од рачунара без тастатуре, и зато се мање продају...
  (kem, 1. maj 2013 14:41)

  # Link komentara

 6. nisu tableti zamena za netbook nego ultrabookovi...
   (DaLanik, 1. maj 2013 09:24)

  # Link komentara

 7. Netbook kompjuteri su mozda imali smisla pre par godina ali sada nemaju apsolutno nikakvog smisla.
  (Zarko, 1. maj 2013 07:41)

  # Link komentara

 8. Pa stizu ih svi, i hibridi ali pre svega tableti zbog manje cene. Jednostavno hardverski i softverski su vec jaci a fizicka tastatura sve vise gubi prednost...
   (Kvasac., 1. maj 2013 07:08)

  # Link komentara

 9. Mislim da je stvar u estetici i ergonomiji pre nego u funkcionalnosti, jer je logički teško objašnjivo da nešto lošije prolazi bolje na tržištu. Razlika u ceni net book-a i recimo tableta postoji ali je mala a u odnosu na performanse je ogromna-u korist netbook-a. Takođe mislim da je tablet daleko primamljiviji za korisnike zbog načina korišćenja,držanja-kombinacije ergonomije i estetike,uz ispunjavanje najjednostavnijih računarskih funkcija, što je većini potrebno. Netbook je prosto izgledao malo smešno kad sam ga prvi put video. Izgleda i kao nešto jeftino, i znači da niste imali para za više, dakle - psihološki i sociološki problem.
  Meni recimo najviše odgovara kombinacija ta dva uređaja i to je upravo ono u šta netbukovi evoluiraju.
   (Mirko, 1. maj 2013 07:00)

  # Link komentara

 10. Nema leba bez tastature...
  (ZX 48kb, 1. maj 2013 04:29)

  # Link komentara

 11. Sve je to smejurija za jedan prosečan desktop PC.
  (eleem, 1. maj 2013 03:10)

  # Link komentara

 12. gluposti, nekome ne treba tablet nego bas netbuk. Svacije potrebe su drugacije, imam netbuk asus r051bx 2 godine i ni jedan tablet ne bi mogao da ga zameni.
   (digimon, 1. maj 2013 02:38)

  # Link komentara

 13. Ma nemoj srat
  (Magomed, 1. maj 2013 00:22)

  # Link komentara

 14. Prvo sam kupovinom RAM-a produzio vek laptop-u, a sada i kupovinom SSD. Samo oni koji imaju para za bacanje (ili su IQ 43) daju pare na razne gluposti u eri kada svi nesto prave da traje 3 dana. Naravno Windows ne stavljam na masinu, cak ni kada hocu da je bacim.
  (mail, 30. april 2013 23:54)

  # Link komentara

 15. Nisu nestali, evoluirali su!
  (bo peep bo peep, 30. april 2013 22:20)

  # Link komentara

 16. Vlasnik sam netbook racunara vac 3. godinu i jedini razlog zbog cega sam ga kupio jeste mala cena (200e). Tableti su bolji jer imate daleko duzu bateriju, portabilniji su i imaju ogroman broj Android i iOS aplikacija. Za 200e moze da se uzme Galaxy Tab 2 7.0 koji je inferiorniji u odnosu na netbookove sto se tice tastature (ali moze da se dokupi) i memorije (8-32gb u odnosu na 160e). Sve ostalo moze da se uradi na ovaj ili onaj nacin (izrada prezentacija i tabelarnih fajlova, usb memorija...)
  (Ivan, 30. april 2013 22:16)

  # Link komentara