Četvrtak, 31.01.2013.

09:48

Francuzi štite jezik - #hashtag zabranjen

Izvor: B92

Francuzi štite jezik - #hashtag zabranjen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 11 godina

Francuska akademija se bavi ocuvanjem francuskog jezika, A Srpska, ocuvanjem cirilice a za jezik je bas briga, pa nije cudo sto gradjani na sve strane лајкују.

Kakav Car......

pre 11 godina

(kem, 1. februar 2013 08:44)
Ti u životu nisi ušao niti u jedan muzej?????
Ovakva "odvala" nije čuta niti odavno....
Razmisli malo.... Nisu se "stari Sloveni" uopšte borili ovde sa domaćim stanovništvom, iz prostog razloga.... Avari su SVE ŽIVO ili pobili, ili prisajedinili, tako da, kada smo MI (naši preci) došli ovde, došli smo - na gotovo...
Jednostavno, nekome je trebala radna snaga, koja je bila utamanjena pre našeg dolaska i eto nas.....
A te "teorije" koje ovde prosipaš može... Kad se spale Muzeji i Istorijska nalazišta....
Knjigu u ruke.....

kem

pre 11 godina

A sto se tice plavih Slovena, nasi preci koji su dosli na Balkan su bili ridji! Pronadji knjige istoricara Dusana J. Popovica, tamo je opisan izgled juznih Slovena.
(Dragana, 31. januar 2013 23:00)
Сеоба Словена је вероватна као и насељавање Земље Марсовцима. Сеоба је било, али... Како може на тако малом подручју „прапостојбине“ Словена да се намножи толико људи, крене у исто време на све стране без вођа и војске, да заузму пола Европе ненасилно, да стопе све „страроседеоце“ са собом за пар генерација? То је Германска подметачина (они су наши учитељи историје), а ако није лаж, онда је велико претеривање са јасним циљевима, откривеним у светским ратовима. Ево још једног великог: ко су Вандали?

halflife

pre 11 godina

Francuzi brane svoj jezik zato što su ga vekovima uspešno čuvali. Za razliku od njih mi svoj jezik nemamo, oduzeo nam ga je Vuk Karadžić svojim besmislenim i nepotrebnim reformama.

Dragana

pre 11 godina

Naš jezik se u turskom izgubio, uostalom sloveni su bili izuzetno plavi a danas više plava boja kose se skoro izgubila. Jezik se oduvek menjao, prilagođavao, inače bi danas imali 100 reči u celom jeziku.
(Garbage collector, 31. januar 2013 17:02)

Nema cistog jezika na ovom svetu, kao sto u srpskom ima stranih reci, ima ih i te kako i u francuskom, engleskom, itd. Reci da se srpski izgubio u turskom jeziku moze samo potpuna neznalica. A sto se tice plavih Slovena, nasi preci koji su dosli na Balkan su bili ridji! Pronadji knjige istoricara Dusana J. Popovica, tamo je opisan izgled juznih Slovena.

Zozo

pre 11 godina

Zamislite ovo. SANU predložila da se ne koristi izraz "haštag" već da se koristi izraz koji je već u upotrebi, "taraba". Tod bi baš bila dobra zaštita srpskog jezika.

dragi frenčmeni, dont trou jorself intu d frka vidaut ril rizon

pre 11 godina

Ja rili dont anderstendujem ove Francuze. Zašto se oni afrejduju da će njihov lengvidž postati koruptovan zbog sve većeg juzinga ingliša? Pa naš serbijan je ostao pjur kao i pre 500 godina iako smo mi Serbs vel-noun po tome da lajkujemo adoptiranje stranih reči. Ma oni treba da se relaksuju i nevermajnduju svu tu frku oko lengvidža i da se ugledaju na nas. Dont ju tink so? I giv mi brate bar jedan lajk for dis koment. Pliz.Tenk ju.

Dejan

pre 11 godina

@Resenje - taj "svetski" jezik je neminovnost na veliku zalost. Jer, ako izgubis bogatstva svetskih jezika izgubice se i drugaciji nacini razmisljanja. Jezik kojim govoris umnogome odredjuje nacin na koji mislis. U nekim jezicima nema brojeva preko 10, u nekim su vremenski pojmovi neodredjeni, u takvim kulturama se zivi bitno drugacije od kulture u kojoj se govori na engleskom.

Sada ces da vidis ko je licemer

pre 11 godina

Mozete se vi truditi koliko hocete ali ce se jezik promeniti. Francuski takodje. Nego, ako vam se cuva kultura, sto je Novi Sad razrusen? A sada mali test o licemerstvu. Jedan od vas patriotski opredeljenih neka mi napise sta su to Todorovi konji , ma moze bilo koji srpski mit. I to na cirilici. Sve je to nasledje. I ti lepo. Ja sto se koristim latinicom ispada da vise znam od vas zadrtih. Nego, jel vi mislite da je kiseli kupus srpski izum? Puno je vetrova ovuda duvalo i ima svasta. Bogatstvo jedno. Ukapirajte.

11:11

pre 11 godina

Ovo je najnormalniji cin kojim se cuva jezik(kultura) francuskog naroda..ali zato kad se stavi cirilica na autobuse u NS to je za utisak nedelje..licemeri.

Profesor srpskog jezika

pre 11 godina

Ovi Francuzi mnogo liče na nas. Naravno da me užasava neselektivna upotreba stranih reči, naročito u medijima. Međutim, užasava me i ovaj besmisleni puritanizam.
Imam jedno pitanje: kada nam dođe neki stranac i predstavi se, da li mi posrbljujemo njegovo ime? E, pa, i ova ,,čeda" su se rodila u engleskom govornom području i oni su ih ,,krstili" kako su oni hteli. Što mi ne stvorimo nešto i damo mu ime? Tako bi ceo svet koristio naše reči?
P.S. Mislim da treba, ipak, posrbiti ono što se može, ali ne po svaku cenu.

Sarastro

pre 11 godina

Hashtag ne moze biti zabranjen, vec je francuska akademija "predlozila" da se taj izrazne koristi, vec da se koristi francuska rec. Ali, stvar je u tome da francuska akademija nema moc da zabrani ista, vec samo deluje snagom autoriteta. Mo zeli da je slusa, slusace... Ko ne zeli, i dalje ce koristiti "hashtag"...
(Bender, 31. januar 2013 14:40)

Tačno, nema moć da zabrani, ali za razliku od nas, francuska akedemija uživa veoma veliki ugled u Francuskoj i kad ona nešto preporuči, mnogi vode računa o tome i poštuju preporuku, naročito u zvaničnoj prepisci.
Drugo, ta njihova "Komisija za neologizme" zaista radi posao z akoji je plaćena i NIJE izmišljena samo zato da bi se uhlebili neki stranački čankolizi i nečija rodbina.
Naravno, i u Francuskoj će uvek biti onih koji će nastaviti po starom, iz lenjosti i/ili iz inata, ali ako takvi u CV-u ili drugim dokumentima za posao upotrebe neku "zabranjenu" reč, pokazaće koliko su neznalice, što im sigurno neće povećati šanse da dobiju posao, naprotiv.
U Francuskoj se izuzetno ceni pismenost i zato pravopisne i jezičke greške u zvaničnim dokumentima jednostavno nisu opcija.

A kod nas? Naša Akademija nauka ne može da nas natera čak ni da poštujemo osnovna pravila koja važe već vekovima, kao na primer, da rečenica počinje velikem slovom a završava se tačkom. Pogledaj samo neke komentare na ovom sajtu...
Mi se ubismo od nekakve "odbrane" ćirilice, a podjednako smo nepismeni na ćirilici koliko i na latinici.

Garbage collector

pre 11 godina

Само да подсетим, у Енглеској нико не користи српске речи и изразе. Нити у Америци. Нити у Француској ... Разлог је веома једноставан, на свом језику се најбоље разумеју и имају највише шанси да напредују. Због тога морамо да користимо наш језик, зато што то нама и нашој деци пружа највећу шансу за успехом.
(Горан, 31. januar 2013 15:10)

Možda zato što mi nismo ništa izmislili, računare, internet, telefone... I da informativno, naš jezik ima oko jedne trećine turcizama a modernije izraze smo tada kupili od austrougara. A da ne spominjem grčki i latinski.
Naš jezik se u turskom izgubio, uostalom sloveni su bili izuzetno plavi a danas više plava boja kose se skoro izgubila. Jezik se oduvek menjao, prilagođavao, inače bi danas imali 100 reči u celom jeziku.

Ha.. ha...ha..

pre 11 godina

Zvanicni jezik cuvaju, al' ako zivite u FR prosetajte se po predgradjima vecih gradova da cujete sta je jezik francuskog podmladka:-))) A to je buducnost nacije!!! (Ja zivim u jednom istocnom predgradju Pariza i svakodnevno koristim javni saobracaj u vreme kad djaci polaze u skolu).

Горан

pre 11 godina

Браво Французима.

Језик је основа разумевања међу људима. Због тога је веома важно да се што је могуће више користи Срски језик у Србији. Ово нема везе са национализмом.

Само да подсетим, у Енглеској нико не користи српске речи и изразе. Нити у Америци. Нити у Француској ... Разлог је веома једноставан, на свом језику се најбоље разумеју и имају највише шанси да напредују. Због тога морамо да користимо наш језик, зато што то нама и нашој деци пружа највећу шансу за успехом.

Samopostovanje i samodisciplina

pre 11 godina

Nije mi jasno, zašto napokon se ne stvori svetski jezik, npr. malo reformisani oblik engleskog.(...), francuski je neobično loše osmišljen jezik.
(Resenje, 31. januar 2013 12:15)

Meni mustuluk: takav jezik (a nije jedini) vec postoji. Nadam se da si cuo za ESPERANTO? Nije zaziveo jer je vestacka tvorevina - nikome nije maternji. A francuski (engl., ruski itd.) nisu OSMISLJENI, kao sto ti kazes za francuski, vec su se STVARALI kroz svakodnevni govor hiljadama godina.

Sa podsmehom smo govorili o tome kako Hrvati cuvaju svoj jezik. Primecujem da je slican pristup i francuskom jeziku kod vecine komentatora, a autor vesti se poziva na "Tajms", pa kaze da se Francuzi podsmevaju svom jeziku. To ne odgovara istini. Cista ljubomora "Tajms"-a.

I u OBICNOM RAZGOVORU o tenisu (npr.), od Frankofona neces cuti "bekhend", "forhend", "slajs" nego imaju SVOJE nazive. U hokeju ('ej! hokeju!) nema "pawer play" (npr.) nego, opet, francuski: "avantage noumérique" itd. Ali kod njih (Frankofona) o ocuvanju jezika vode svi racuna: Vlada, Akademija nauka, mediji i obican narod.

A uloga medija u ocuvanju jezika je nemerljiva, a kod nas su mediji puni stranih izraza. Pa, jos, kakav je izgovor, pa transkripcija... Verujte mi na rec, ali kad Frankofon mora da izgovori engl. rec, on se trudi da je sto pravilnije izgovori. A mi?

Ipak, ocuvanje jezika je stvar nauke, politike... i SAMODISCIPLINE naroda. A mi volimo kontra, pa kako bude da bude.

PS "courriel" su "smislili" Kvebecani.

tinejđerka iz beaoutiqueua

pre 11 godina

Pa lako je Francuzima da čuvaju svoj jezik kad imaju francuski. Da mi imamo francuski umesto ovog našeg prostačkog i mi bismo ga čuvali, a ovako - moramo da uvozimo sve te tuđe kul jezike, jer nemamo svoj lični kul jezik.

frankosrb

pre 11 godina

" Još jedan radikalan potez povučen je 2011. godine kada je u medijima zabranjena upotreba reči Facebook i Twitter, osim ukoliko njihovo pominjanje nije ključno za događaj o kojem se izveštava. "

I ovde u Francuskoj ima ljudi koji su placeni za mlacenje prazne slame. Nisam cuo za FB ili Twitter ali se pitam kako bi to trebalo da se zove na "jeziku Voltera" kako oni po nekad kazu. S'druge strane takoreci sve TV serije, TV filmovi i igrani filmovi novijeg datuma imaju originalni anglosaksonski naziv, pa cak i francuske serije su sa musickim spicama na engleskom jeziku. Ukratko Francuski jezik sve vise gubi uticaj u svetu, a i u samoj Francuskoj.Badava je izmisljati neke nazive za lokalnu upotrebu kad ih i onako niko nece koristiti.

Ugljesa

pre 11 godina

bravo, tako se stiti jezik, za neku deceniju ovde ce se govoriti jezikom u kome ce najmanje biti srpskih reci ako nesto ne preduzmemo. udvoricku pokitiku niko ne ceni na.zapadu
(deda, 31. januar 2013 11:12)

Jeste deda, zamislite samo da za deset godina neko zameni stranim recima izvorne srpske reci: "bravo", "decenija", "politika",...

vesna

pre 11 godina

francuzi obozavaju svoj jezik i s ponosom ga cuvaju...kad ih cujete da pricaju odma znate kojoj klasi pripadaju...knjizevni jezik im je svetinja i nedaju nikome da ga kvari...gramatika i pravopis su jako bitni,dosta teski i za njih same ali nikome ne pada napamet da ih promeni...svaki francuz u kuci poseduje recnik francuskog jezika koji svakodnevno koriste i koji im zamenjuje bibliju...
nisu nesto vesti za strane jezike ali ih to i ne zabrinjava...engleski jezik,koji je stvoren od francuskog(koji se pricao na dvoru,jer su prvi engleski kraljevi bili francuskog porekla) i sakskog,jedna vrsta nemackog im je prihvatljiv zbog novih tehnologija (interneta)...
sto oboeavam kod njih,a sto me uzasava kod nas niko ne upotrebljava strane reci i izraze,kao nase pevaljke i politicari da bi ispao gluplji nego sto jeste posto ih izgovaraju i citaju kao da ih je nas Vuk izmislio...
skoro sam citala da se gospodin klan bori za opstanak naseg prelepog jezika u cemu ga potpuno podrzavam...

Bender

pre 11 godina

Hashtag ne moze biti zabranjen, vec je francuska akademija "predlozila" da se taj izrazne koristi, vec da se koristi francuska rec. Ali, stvar je u tome da francuska akademija nema moc da zabrani ista, vec samo deluje snagom autoriteta. Mo zeli da je slusa, slusace... Ko ne zeli, i dalje ce koristiti "hashtag"...

Garbage collector

pre 11 godina

Mi jedini ne prevodimo IT izraze, a svi to rade - Nemci, Rusi... I posle smo najpametniji...
(ivanž, 31. januar 2013 12:21)

Ne lupetaj, kako nemci ili rusi zovu facebook, tviter? Uostalom kada su počeli da se koriste kompjuteri, druga slova nisu ni postojala. Zbog prostora se koristio ASCII kod.

Usput jel si čuo za izraze "elektronska pošta", "računar", "miš", "tastatura", "ekran"... Mi nismo izmislili te stvari pa da im dajemo imena. Čak po našim rečnicima je wtf jednako reči email. Uvek vam je u Srbiji sve najgore, ajde "iskulirajte" malo.

Resenje

pre 11 godina

Nije mi jasno, zašto napokon se ne stvori svetski jezik, npr. malo reformisani oblik engleskog. De bre čoveče samo barijeru pravi već hiljadama godina, razumem ja tradicija i sve, ali bi ceo svet mnogo lakše funkcionisao. Što se same teme tiče, francuski je neobično loše osmišljen jezik. Vidim već da će mi udarati minuse svi koji studiraju strane jezike, jer verovatno misle da će automatski ostati bez posla ako se moje mišljenje ikada ostvari.

deda

pre 11 godina

bravo, tako se stiti jezik, za neku deceniju ovde ce se govoriti jezikom u kome ce najmanje biti srpskih reci ako nesto ne preduzmemo. udvoricku pokitiku niko ne ceni na.zapadu

vladimir

pre 11 godina

jesu ispred nas u mnogome cemu, ali ovo je oblik fašizma... ni jedno telo ne treba da propisuje kako će se nešto zvati, ako to nešto već ima svoje ime.. mogu da sugerišu i preporuče... zabrane reči, osim ako pozivaju na nasilje, mržnju i slično, ne sme biti.

deda

pre 11 godina

bravo, tako se stiti jezik, za neku deceniju ovde ce se govoriti jezikom u kome ce najmanje biti srpskih reci ako nesto ne preduzmemo. udvoricku pokitiku niko ne ceni na.zapadu

vladimir

pre 11 godina

jesu ispred nas u mnogome cemu, ali ovo je oblik fašizma... ni jedno telo ne treba da propisuje kako će se nešto zvati, ako to nešto već ima svoje ime.. mogu da sugerišu i preporuče... zabrane reči, osim ako pozivaju na nasilje, mržnju i slično, ne sme biti.

Resenje

pre 11 godina

Nije mi jasno, zašto napokon se ne stvori svetski jezik, npr. malo reformisani oblik engleskog. De bre čoveče samo barijeru pravi već hiljadama godina, razumem ja tradicija i sve, ali bi ceo svet mnogo lakše funkcionisao. Što se same teme tiče, francuski je neobično loše osmišljen jezik. Vidim već da će mi udarati minuse svi koji studiraju strane jezike, jer verovatno misle da će automatski ostati bez posla ako se moje mišljenje ikada ostvari.

Ugljesa

pre 11 godina

bravo, tako se stiti jezik, za neku deceniju ovde ce se govoriti jezikom u kome ce najmanje biti srpskih reci ako nesto ne preduzmemo. udvoricku pokitiku niko ne ceni na.zapadu
(deda, 31. januar 2013 11:12)

Jeste deda, zamislite samo da za deset godina neko zameni stranim recima izvorne srpske reci: "bravo", "decenija", "politika",...

dragi frenčmeni, dont trou jorself intu d frka vidaut ril rizon

pre 11 godina

Ja rili dont anderstendujem ove Francuze. Zašto se oni afrejduju da će njihov lengvidž postati koruptovan zbog sve većeg juzinga ingliša? Pa naš serbijan je ostao pjur kao i pre 500 godina iako smo mi Serbs vel-noun po tome da lajkujemo adoptiranje stranih reči. Ma oni treba da se relaksuju i nevermajnduju svu tu frku oko lengvidža i da se ugledaju na nas. Dont ju tink so? I giv mi brate bar jedan lajk for dis koment. Pliz.Tenk ju.

Garbage collector

pre 11 godina

Mi jedini ne prevodimo IT izraze, a svi to rade - Nemci, Rusi... I posle smo najpametniji...
(ivanž, 31. januar 2013 12:21)

Ne lupetaj, kako nemci ili rusi zovu facebook, tviter? Uostalom kada su počeli da se koriste kompjuteri, druga slova nisu ni postojala. Zbog prostora se koristio ASCII kod.

Usput jel si čuo za izraze "elektronska pošta", "računar", "miš", "tastatura", "ekran"... Mi nismo izmislili te stvari pa da im dajemo imena. Čak po našim rečnicima je wtf jednako reči email. Uvek vam je u Srbiji sve najgore, ajde "iskulirajte" malo.

Garbage collector

pre 11 godina

Само да подсетим, у Енглеској нико не користи српске речи и изразе. Нити у Америци. Нити у Француској ... Разлог је веома једноставан, на свом језику се најбоље разумеју и имају највише шанси да напредују. Због тога морамо да користимо наш језик, зато што то нама и нашој деци пружа највећу шансу за успехом.
(Горан, 31. januar 2013 15:10)

Možda zato što mi nismo ništa izmislili, računare, internet, telefone... I da informativno, naš jezik ima oko jedne trećine turcizama a modernije izraze smo tada kupili od austrougara. A da ne spominjem grčki i latinski.
Naš jezik se u turskom izgubio, uostalom sloveni su bili izuzetno plavi a danas više plava boja kose se skoro izgubila. Jezik se oduvek menjao, prilagođavao, inače bi danas imali 100 reči u celom jeziku.

11:11

pre 11 godina

Ovo je najnormalniji cin kojim se cuva jezik(kultura) francuskog naroda..ali zato kad se stavi cirilica na autobuse u NS to je za utisak nedelje..licemeri.

Samopostovanje i samodisciplina

pre 11 godina

Nije mi jasno, zašto napokon se ne stvori svetski jezik, npr. malo reformisani oblik engleskog.(...), francuski je neobično loše osmišljen jezik.
(Resenje, 31. januar 2013 12:15)

Meni mustuluk: takav jezik (a nije jedini) vec postoji. Nadam se da si cuo za ESPERANTO? Nije zaziveo jer je vestacka tvorevina - nikome nije maternji. A francuski (engl., ruski itd.) nisu OSMISLJENI, kao sto ti kazes za francuski, vec su se STVARALI kroz svakodnevni govor hiljadama godina.

Sa podsmehom smo govorili o tome kako Hrvati cuvaju svoj jezik. Primecujem da je slican pristup i francuskom jeziku kod vecine komentatora, a autor vesti se poziva na "Tajms", pa kaze da se Francuzi podsmevaju svom jeziku. To ne odgovara istini. Cista ljubomora "Tajms"-a.

I u OBICNOM RAZGOVORU o tenisu (npr.), od Frankofona neces cuti "bekhend", "forhend", "slajs" nego imaju SVOJE nazive. U hokeju ('ej! hokeju!) nema "pawer play" (npr.) nego, opet, francuski: "avantage noumérique" itd. Ali kod njih (Frankofona) o ocuvanju jezika vode svi racuna: Vlada, Akademija nauka, mediji i obican narod.

A uloga medija u ocuvanju jezika je nemerljiva, a kod nas su mediji puni stranih izraza. Pa, jos, kakav je izgovor, pa transkripcija... Verujte mi na rec, ali kad Frankofon mora da izgovori engl. rec, on se trudi da je sto pravilnije izgovori. A mi?

Ipak, ocuvanje jezika je stvar nauke, politike... i SAMODISCIPLINE naroda. A mi volimo kontra, pa kako bude da bude.

PS "courriel" su "smislili" Kvebecani.

Bender

pre 11 godina

Hashtag ne moze biti zabranjen, vec je francuska akademija "predlozila" da se taj izrazne koristi, vec da se koristi francuska rec. Ali, stvar je u tome da francuska akademija nema moc da zabrani ista, vec samo deluje snagom autoriteta. Mo zeli da je slusa, slusace... Ko ne zeli, i dalje ce koristiti "hashtag"...

Sarastro

pre 11 godina

Hashtag ne moze biti zabranjen, vec je francuska akademija "predlozila" da se taj izrazne koristi, vec da se koristi francuska rec. Ali, stvar je u tome da francuska akademija nema moc da zabrani ista, vec samo deluje snagom autoriteta. Mo zeli da je slusa, slusace... Ko ne zeli, i dalje ce koristiti "hashtag"...
(Bender, 31. januar 2013 14:40)

Tačno, nema moć da zabrani, ali za razliku od nas, francuska akedemija uživa veoma veliki ugled u Francuskoj i kad ona nešto preporuči, mnogi vode računa o tome i poštuju preporuku, naročito u zvaničnoj prepisci.
Drugo, ta njihova "Komisija za neologizme" zaista radi posao z akoji je plaćena i NIJE izmišljena samo zato da bi se uhlebili neki stranački čankolizi i nečija rodbina.
Naravno, i u Francuskoj će uvek biti onih koji će nastaviti po starom, iz lenjosti i/ili iz inata, ali ako takvi u CV-u ili drugim dokumentima za posao upotrebe neku "zabranjenu" reč, pokazaće koliko su neznalice, što im sigurno neće povećati šanse da dobiju posao, naprotiv.
U Francuskoj se izuzetno ceni pismenost i zato pravopisne i jezičke greške u zvaničnim dokumentima jednostavno nisu opcija.

A kod nas? Naša Akademija nauka ne može da nas natera čak ni da poštujemo osnovna pravila koja važe već vekovima, kao na primer, da rečenica počinje velikem slovom a završava se tačkom. Pogledaj samo neke komentare na ovom sajtu...
Mi se ubismo od nekakve "odbrane" ćirilice, a podjednako smo nepismeni na ćirilici koliko i na latinici.

Горан

pre 11 godina

Браво Французима.

Језик је основа разумевања међу људима. Због тога је веома важно да се што је могуће више користи Срски језик у Србији. Ово нема везе са национализмом.

Само да подсетим, у Енглеској нико не користи српске речи и изразе. Нити у Америци. Нити у Француској ... Разлог је веома једноставан, на свом језику се најбоље разумеју и имају највише шанси да напредују. Због тога морамо да користимо наш језик, зато што то нама и нашој деци пружа највећу шансу за успехом.

frankosrb

pre 11 godina

" Još jedan radikalan potez povučen je 2011. godine kada je u medijima zabranjena upotreba reči Facebook i Twitter, osim ukoliko njihovo pominjanje nije ključno za događaj o kojem se izveštava. "

I ovde u Francuskoj ima ljudi koji su placeni za mlacenje prazne slame. Nisam cuo za FB ili Twitter ali se pitam kako bi to trebalo da se zove na "jeziku Voltera" kako oni po nekad kazu. S'druge strane takoreci sve TV serije, TV filmovi i igrani filmovi novijeg datuma imaju originalni anglosaksonski naziv, pa cak i francuske serije su sa musickim spicama na engleskom jeziku. Ukratko Francuski jezik sve vise gubi uticaj u svetu, a i u samoj Francuskoj.Badava je izmisljati neke nazive za lokalnu upotrebu kad ih i onako niko nece koristiti.

Ha.. ha...ha..

pre 11 godina

Zvanicni jezik cuvaju, al' ako zivite u FR prosetajte se po predgradjima vecih gradova da cujete sta je jezik francuskog podmladka:-))) A to je buducnost nacije!!! (Ja zivim u jednom istocnom predgradju Pariza i svakodnevno koristim javni saobracaj u vreme kad djaci polaze u skolu).

Sada ces da vidis ko je licemer

pre 11 godina

Mozete se vi truditi koliko hocete ali ce se jezik promeniti. Francuski takodje. Nego, ako vam se cuva kultura, sto je Novi Sad razrusen? A sada mali test o licemerstvu. Jedan od vas patriotski opredeljenih neka mi napise sta su to Todorovi konji , ma moze bilo koji srpski mit. I to na cirilici. Sve je to nasledje. I ti lepo. Ja sto se koristim latinicom ispada da vise znam od vas zadrtih. Nego, jel vi mislite da je kiseli kupus srpski izum? Puno je vetrova ovuda duvalo i ima svasta. Bogatstvo jedno. Ukapirajte.

Zozo

pre 11 godina

Zamislite ovo. SANU predložila da se ne koristi izraz "haštag" već da se koristi izraz koji je već u upotrebi, "taraba". Tod bi baš bila dobra zaštita srpskog jezika.

vesna

pre 11 godina

francuzi obozavaju svoj jezik i s ponosom ga cuvaju...kad ih cujete da pricaju odma znate kojoj klasi pripadaju...knjizevni jezik im je svetinja i nedaju nikome da ga kvari...gramatika i pravopis su jako bitni,dosta teski i za njih same ali nikome ne pada napamet da ih promeni...svaki francuz u kuci poseduje recnik francuskog jezika koji svakodnevno koriste i koji im zamenjuje bibliju...
nisu nesto vesti za strane jezike ali ih to i ne zabrinjava...engleski jezik,koji je stvoren od francuskog(koji se pricao na dvoru,jer su prvi engleski kraljevi bili francuskog porekla) i sakskog,jedna vrsta nemackog im je prihvatljiv zbog novih tehnologija (interneta)...
sto oboeavam kod njih,a sto me uzasava kod nas niko ne upotrebljava strane reci i izraze,kao nase pevaljke i politicari da bi ispao gluplji nego sto jeste posto ih izgovaraju i citaju kao da ih je nas Vuk izmislio...
skoro sam citala da se gospodin klan bori za opstanak naseg prelepog jezika u cemu ga potpuno podrzavam...

Dejan

pre 11 godina

@Resenje - taj "svetski" jezik je neminovnost na veliku zalost. Jer, ako izgubis bogatstva svetskih jezika izgubice se i drugaciji nacini razmisljanja. Jezik kojim govoris umnogome odredjuje nacin na koji mislis. U nekim jezicima nema brojeva preko 10, u nekim su vremenski pojmovi neodredjeni, u takvim kulturama se zivi bitno drugacije od kulture u kojoj se govori na engleskom.

Profesor srpskog jezika

pre 11 godina

Ovi Francuzi mnogo liče na nas. Naravno da me užasava neselektivna upotreba stranih reči, naročito u medijima. Međutim, užasava me i ovaj besmisleni puritanizam.
Imam jedno pitanje: kada nam dođe neki stranac i predstavi se, da li mi posrbljujemo njegovo ime? E, pa, i ova ,,čeda" su se rodila u engleskom govornom području i oni su ih ,,krstili" kako su oni hteli. Što mi ne stvorimo nešto i damo mu ime? Tako bi ceo svet koristio naše reči?
P.S. Mislim da treba, ipak, posrbiti ono što se može, ali ne po svaku cenu.

tinejđerka iz beaoutiqueua

pre 11 godina

Pa lako je Francuzima da čuvaju svoj jezik kad imaju francuski. Da mi imamo francuski umesto ovog našeg prostačkog i mi bismo ga čuvali, a ovako - moramo da uvozimo sve te tuđe kul jezike, jer nemamo svoj lični kul jezik.

Dragana

pre 11 godina

Naš jezik se u turskom izgubio, uostalom sloveni su bili izuzetno plavi a danas više plava boja kose se skoro izgubila. Jezik se oduvek menjao, prilagođavao, inače bi danas imali 100 reči u celom jeziku.
(Garbage collector, 31. januar 2013 17:02)

Nema cistog jezika na ovom svetu, kao sto u srpskom ima stranih reci, ima ih i te kako i u francuskom, engleskom, itd. Reci da se srpski izgubio u turskom jeziku moze samo potpuna neznalica. A sto se tice plavih Slovena, nasi preci koji su dosli na Balkan su bili ridji! Pronadji knjige istoricara Dusana J. Popovica, tamo je opisan izgled juznih Slovena.

kem

pre 11 godina

A sto se tice plavih Slovena, nasi preci koji su dosli na Balkan su bili ridji! Pronadji knjige istoricara Dusana J. Popovica, tamo je opisan izgled juznih Slovena.
(Dragana, 31. januar 2013 23:00)
Сеоба Словена је вероватна као и насељавање Земље Марсовцима. Сеоба је било, али... Како може на тако малом подручју „прапостојбине“ Словена да се намножи толико људи, крене у исто време на све стране без вођа и војске, да заузму пола Европе ненасилно, да стопе све „страроседеоце“ са собом за пар генерација? То је Германска подметачина (они су наши учитељи историје), а ако није лаж, онда је велико претеривање са јасним циљевима, откривеним у светским ратовима. Ево још једног великог: ко су Вандали?

halflife

pre 11 godina

Francuzi brane svoj jezik zato što su ga vekovima uspešno čuvali. Za razliku od njih mi svoj jezik nemamo, oduzeo nam ga je Vuk Karadžić svojim besmislenim i nepotrebnim reformama.

Kakav Car......

pre 11 godina

(kem, 1. februar 2013 08:44)
Ti u životu nisi ušao niti u jedan muzej?????
Ovakva "odvala" nije čuta niti odavno....
Razmisli malo.... Nisu se "stari Sloveni" uopšte borili ovde sa domaćim stanovništvom, iz prostog razloga.... Avari su SVE ŽIVO ili pobili, ili prisajedinili, tako da, kada smo MI (naši preci) došli ovde, došli smo - na gotovo...
Jednostavno, nekome je trebala radna snaga, koja je bila utamanjena pre našeg dolaska i eto nas.....
A te "teorije" koje ovde prosipaš može... Kad se spale Muzeji i Istorijska nalazišta....
Knjigu u ruke.....

Mirko

pre 11 godina

Francuska akademija se bavi ocuvanjem francuskog jezika, A Srpska, ocuvanjem cirilice a za jezik je bas briga, pa nije cudo sto gradjani na sve strane лајкују.

vladimir

pre 11 godina

jesu ispred nas u mnogome cemu, ali ovo je oblik fašizma... ni jedno telo ne treba da propisuje kako će se nešto zvati, ako to nešto već ima svoje ime.. mogu da sugerišu i preporuče... zabrane reči, osim ako pozivaju na nasilje, mržnju i slično, ne sme biti.

deda

pre 11 godina

bravo, tako se stiti jezik, za neku deceniju ovde ce se govoriti jezikom u kome ce najmanje biti srpskih reci ako nesto ne preduzmemo. udvoricku pokitiku niko ne ceni na.zapadu

Resenje

pre 11 godina

Nije mi jasno, zašto napokon se ne stvori svetski jezik, npr. malo reformisani oblik engleskog. De bre čoveče samo barijeru pravi već hiljadama godina, razumem ja tradicija i sve, ali bi ceo svet mnogo lakše funkcionisao. Što se same teme tiče, francuski je neobično loše osmišljen jezik. Vidim već da će mi udarati minuse svi koji studiraju strane jezike, jer verovatno misle da će automatski ostati bez posla ako se moje mišljenje ikada ostvari.

tinejđerka iz beaoutiqueua

pre 11 godina

Pa lako je Francuzima da čuvaju svoj jezik kad imaju francuski. Da mi imamo francuski umesto ovog našeg prostačkog i mi bismo ga čuvali, a ovako - moramo da uvozimo sve te tuđe kul jezike, jer nemamo svoj lični kul jezik.

Горан

pre 11 godina

Браво Французима.

Језик је основа разумевања међу људима. Због тога је веома важно да се што је могуће више користи Срски језик у Србији. Ово нема везе са национализмом.

Само да подсетим, у Енглеској нико не користи српске речи и изразе. Нити у Америци. Нити у Француској ... Разлог је веома једноставан, на свом језику се најбоље разумеју и имају највише шанси да напредују. Због тога морамо да користимо наш језик, зато што то нама и нашој деци пружа највећу шансу за успехом.

vesna

pre 11 godina

francuzi obozavaju svoj jezik i s ponosom ga cuvaju...kad ih cujete da pricaju odma znate kojoj klasi pripadaju...knjizevni jezik im je svetinja i nedaju nikome da ga kvari...gramatika i pravopis su jako bitni,dosta teski i za njih same ali nikome ne pada napamet da ih promeni...svaki francuz u kuci poseduje recnik francuskog jezika koji svakodnevno koriste i koji im zamenjuje bibliju...
nisu nesto vesti za strane jezike ali ih to i ne zabrinjava...engleski jezik,koji je stvoren od francuskog(koji se pricao na dvoru,jer su prvi engleski kraljevi bili francuskog porekla) i sakskog,jedna vrsta nemackog im je prihvatljiv zbog novih tehnologija (interneta)...
sto oboeavam kod njih,a sto me uzasava kod nas niko ne upotrebljava strane reci i izraze,kao nase pevaljke i politicari da bi ispao gluplji nego sto jeste posto ih izgovaraju i citaju kao da ih je nas Vuk izmislio...
skoro sam citala da se gospodin klan bori za opstanak naseg prelepog jezika u cemu ga potpuno podrzavam...

Garbage collector

pre 11 godina

Само да подсетим, у Енглеској нико не користи српске речи и изразе. Нити у Америци. Нити у Француској ... Разлог је веома једноставан, на свом језику се најбоље разумеју и имају највише шанси да напредују. Због тога морамо да користимо наш језик, зато што то нама и нашој деци пружа највећу шансу за успехом.
(Горан, 31. januar 2013 15:10)

Možda zato što mi nismo ništa izmislili, računare, internet, telefone... I da informativno, naš jezik ima oko jedne trećine turcizama a modernije izraze smo tada kupili od austrougara. A da ne spominjem grčki i latinski.
Naš jezik se u turskom izgubio, uostalom sloveni su bili izuzetno plavi a danas više plava boja kose se skoro izgubila. Jezik se oduvek menjao, prilagođavao, inače bi danas imali 100 reči u celom jeziku.

halflife

pre 11 godina

Francuzi brane svoj jezik zato što su ga vekovima uspešno čuvali. Za razliku od njih mi svoj jezik nemamo, oduzeo nam ga je Vuk Karadžić svojim besmislenim i nepotrebnim reformama.

Ugljesa

pre 11 godina

bravo, tako se stiti jezik, za neku deceniju ovde ce se govoriti jezikom u kome ce najmanje biti srpskih reci ako nesto ne preduzmemo. udvoricku pokitiku niko ne ceni na.zapadu
(deda, 31. januar 2013 11:12)

Jeste deda, zamislite samo da za deset godina neko zameni stranim recima izvorne srpske reci: "bravo", "decenija", "politika",...

11:11

pre 11 godina

Ovo je najnormalniji cin kojim se cuva jezik(kultura) francuskog naroda..ali zato kad se stavi cirilica na autobuse u NS to je za utisak nedelje..licemeri.

Sada ces da vidis ko je licemer

pre 11 godina

Mozete se vi truditi koliko hocete ali ce se jezik promeniti. Francuski takodje. Nego, ako vam se cuva kultura, sto je Novi Sad razrusen? A sada mali test o licemerstvu. Jedan od vas patriotski opredeljenih neka mi napise sta su to Todorovi konji , ma moze bilo koji srpski mit. I to na cirilici. Sve je to nasledje. I ti lepo. Ja sto se koristim latinicom ispada da vise znam od vas zadrtih. Nego, jel vi mislite da je kiseli kupus srpski izum? Puno je vetrova ovuda duvalo i ima svasta. Bogatstvo jedno. Ukapirajte.

Garbage collector

pre 11 godina

Mi jedini ne prevodimo IT izraze, a svi to rade - Nemci, Rusi... I posle smo najpametniji...
(ivanž, 31. januar 2013 12:21)

Ne lupetaj, kako nemci ili rusi zovu facebook, tviter? Uostalom kada su počeli da se koriste kompjuteri, druga slova nisu ni postojala. Zbog prostora se koristio ASCII kod.

Usput jel si čuo za izraze "elektronska pošta", "računar", "miš", "tastatura", "ekran"... Mi nismo izmislili te stvari pa da im dajemo imena. Čak po našim rečnicima je wtf jednako reči email. Uvek vam je u Srbiji sve najgore, ajde "iskulirajte" malo.

frankosrb

pre 11 godina

" Još jedan radikalan potez povučen je 2011. godine kada je u medijima zabranjena upotreba reči Facebook i Twitter, osim ukoliko njihovo pominjanje nije ključno za događaj o kojem se izveštava. "

I ovde u Francuskoj ima ljudi koji su placeni za mlacenje prazne slame. Nisam cuo za FB ili Twitter ali se pitam kako bi to trebalo da se zove na "jeziku Voltera" kako oni po nekad kazu. S'druge strane takoreci sve TV serije, TV filmovi i igrani filmovi novijeg datuma imaju originalni anglosaksonski naziv, pa cak i francuske serije su sa musickim spicama na engleskom jeziku. Ukratko Francuski jezik sve vise gubi uticaj u svetu, a i u samoj Francuskoj.Badava je izmisljati neke nazive za lokalnu upotrebu kad ih i onako niko nece koristiti.

Profesor srpskog jezika

pre 11 godina

Ovi Francuzi mnogo liče na nas. Naravno da me užasava neselektivna upotreba stranih reči, naročito u medijima. Međutim, užasava me i ovaj besmisleni puritanizam.
Imam jedno pitanje: kada nam dođe neki stranac i predstavi se, da li mi posrbljujemo njegovo ime? E, pa, i ova ,,čeda" su se rodila u engleskom govornom području i oni su ih ,,krstili" kako su oni hteli. Što mi ne stvorimo nešto i damo mu ime? Tako bi ceo svet koristio naše reči?
P.S. Mislim da treba, ipak, posrbiti ono što se može, ali ne po svaku cenu.

Samopostovanje i samodisciplina

pre 11 godina

Nije mi jasno, zašto napokon se ne stvori svetski jezik, npr. malo reformisani oblik engleskog.(...), francuski je neobično loše osmišljen jezik.
(Resenje, 31. januar 2013 12:15)

Meni mustuluk: takav jezik (a nije jedini) vec postoji. Nadam se da si cuo za ESPERANTO? Nije zaziveo jer je vestacka tvorevina - nikome nije maternji. A francuski (engl., ruski itd.) nisu OSMISLJENI, kao sto ti kazes za francuski, vec su se STVARALI kroz svakodnevni govor hiljadama godina.

Sa podsmehom smo govorili o tome kako Hrvati cuvaju svoj jezik. Primecujem da je slican pristup i francuskom jeziku kod vecine komentatora, a autor vesti se poziva na "Tajms", pa kaze da se Francuzi podsmevaju svom jeziku. To ne odgovara istini. Cista ljubomora "Tajms"-a.

I u OBICNOM RAZGOVORU o tenisu (npr.), od Frankofona neces cuti "bekhend", "forhend", "slajs" nego imaju SVOJE nazive. U hokeju ('ej! hokeju!) nema "pawer play" (npr.) nego, opet, francuski: "avantage noumérique" itd. Ali kod njih (Frankofona) o ocuvanju jezika vode svi racuna: Vlada, Akademija nauka, mediji i obican narod.

A uloga medija u ocuvanju jezika je nemerljiva, a kod nas su mediji puni stranih izraza. Pa, jos, kakav je izgovor, pa transkripcija... Verujte mi na rec, ali kad Frankofon mora da izgovori engl. rec, on se trudi da je sto pravilnije izgovori. A mi?

Ipak, ocuvanje jezika je stvar nauke, politike... i SAMODISCIPLINE naroda. A mi volimo kontra, pa kako bude da bude.

PS "courriel" su "smislili" Kvebecani.

dragi frenčmeni, dont trou jorself intu d frka vidaut ril rizon

pre 11 godina

Ja rili dont anderstendujem ove Francuze. Zašto se oni afrejduju da će njihov lengvidž postati koruptovan zbog sve većeg juzinga ingliša? Pa naš serbijan je ostao pjur kao i pre 500 godina iako smo mi Serbs vel-noun po tome da lajkujemo adoptiranje stranih reči. Ma oni treba da se relaksuju i nevermajnduju svu tu frku oko lengvidža i da se ugledaju na nas. Dont ju tink so? I giv mi brate bar jedan lajk for dis koment. Pliz.Tenk ju.

Ha.. ha...ha..

pre 11 godina

Zvanicni jezik cuvaju, al' ako zivite u FR prosetajte se po predgradjima vecih gradova da cujete sta je jezik francuskog podmladka:-))) A to je buducnost nacije!!! (Ja zivim u jednom istocnom predgradju Pariza i svakodnevno koristim javni saobracaj u vreme kad djaci polaze u skolu).

Bender

pre 11 godina

Hashtag ne moze biti zabranjen, vec je francuska akademija "predlozila" da se taj izrazne koristi, vec da se koristi francuska rec. Ali, stvar je u tome da francuska akademija nema moc da zabrani ista, vec samo deluje snagom autoriteta. Mo zeli da je slusa, slusace... Ko ne zeli, i dalje ce koristiti "hashtag"...

Sarastro

pre 11 godina

Hashtag ne moze biti zabranjen, vec je francuska akademija "predlozila" da se taj izrazne koristi, vec da se koristi francuska rec. Ali, stvar je u tome da francuska akademija nema moc da zabrani ista, vec samo deluje snagom autoriteta. Mo zeli da je slusa, slusace... Ko ne zeli, i dalje ce koristiti "hashtag"...
(Bender, 31. januar 2013 14:40)

Tačno, nema moć da zabrani, ali za razliku od nas, francuska akedemija uživa veoma veliki ugled u Francuskoj i kad ona nešto preporuči, mnogi vode računa o tome i poštuju preporuku, naročito u zvaničnoj prepisci.
Drugo, ta njihova "Komisija za neologizme" zaista radi posao z akoji je plaćena i NIJE izmišljena samo zato da bi se uhlebili neki stranački čankolizi i nečija rodbina.
Naravno, i u Francuskoj će uvek biti onih koji će nastaviti po starom, iz lenjosti i/ili iz inata, ali ako takvi u CV-u ili drugim dokumentima za posao upotrebe neku "zabranjenu" reč, pokazaće koliko su neznalice, što im sigurno neće povećati šanse da dobiju posao, naprotiv.
U Francuskoj se izuzetno ceni pismenost i zato pravopisne i jezičke greške u zvaničnim dokumentima jednostavno nisu opcija.

A kod nas? Naša Akademija nauka ne može da nas natera čak ni da poštujemo osnovna pravila koja važe već vekovima, kao na primer, da rečenica počinje velikem slovom a završava se tačkom. Pogledaj samo neke komentare na ovom sajtu...
Mi se ubismo od nekakve "odbrane" ćirilice, a podjednako smo nepismeni na ćirilici koliko i na latinici.

kem

pre 11 godina

A sto se tice plavih Slovena, nasi preci koji su dosli na Balkan su bili ridji! Pronadji knjige istoricara Dusana J. Popovica, tamo je opisan izgled juznih Slovena.
(Dragana, 31. januar 2013 23:00)
Сеоба Словена је вероватна као и насељавање Земље Марсовцима. Сеоба је било, али... Како може на тако малом подручју „прапостојбине“ Словена да се намножи толико људи, крене у исто време на све стране без вођа и војске, да заузму пола Европе ненасилно, да стопе све „страроседеоце“ са собом за пар генерација? То је Германска подметачина (они су наши учитељи историје), а ако није лаж, онда је велико претеривање са јасним циљевима, откривеним у светским ратовима. Ево још једног великог: ко су Вандали?

Zozo

pre 11 godina

Zamislite ovo. SANU predložila da se ne koristi izraz "haštag" već da se koristi izraz koji je već u upotrebi, "taraba". Tod bi baš bila dobra zaštita srpskog jezika.

Dejan

pre 11 godina

@Resenje - taj "svetski" jezik je neminovnost na veliku zalost. Jer, ako izgubis bogatstva svetskih jezika izgubice se i drugaciji nacini razmisljanja. Jezik kojim govoris umnogome odredjuje nacin na koji mislis. U nekim jezicima nema brojeva preko 10, u nekim su vremenski pojmovi neodredjeni, u takvim kulturama se zivi bitno drugacije od kulture u kojoj se govori na engleskom.

Dragana

pre 11 godina

Naš jezik se u turskom izgubio, uostalom sloveni su bili izuzetno plavi a danas više plava boja kose se skoro izgubila. Jezik se oduvek menjao, prilagođavao, inače bi danas imali 100 reči u celom jeziku.
(Garbage collector, 31. januar 2013 17:02)

Nema cistog jezika na ovom svetu, kao sto u srpskom ima stranih reci, ima ih i te kako i u francuskom, engleskom, itd. Reci da se srpski izgubio u turskom jeziku moze samo potpuna neznalica. A sto se tice plavih Slovena, nasi preci koji su dosli na Balkan su bili ridji! Pronadji knjige istoricara Dusana J. Popovica, tamo je opisan izgled juznih Slovena.

Kakav Car......

pre 11 godina

(kem, 1. februar 2013 08:44)
Ti u životu nisi ušao niti u jedan muzej?????
Ovakva "odvala" nije čuta niti odavno....
Razmisli malo.... Nisu se "stari Sloveni" uopšte borili ovde sa domaćim stanovništvom, iz prostog razloga.... Avari su SVE ŽIVO ili pobili, ili prisajedinili, tako da, kada smo MI (naši preci) došli ovde, došli smo - na gotovo...
Jednostavno, nekome je trebala radna snaga, koja je bila utamanjena pre našeg dolaska i eto nas.....
A te "teorije" koje ovde prosipaš može... Kad se spale Muzeji i Istorijska nalazišta....
Knjigu u ruke.....

Mirko

pre 11 godina

Francuska akademija se bavi ocuvanjem francuskog jezika, A Srpska, ocuvanjem cirilice a za jezik je bas briga, pa nije cudo sto gradjani na sve strane лајкују.