Utorak, 31.07.2012.

08:53

Može li ovo biti iPhone 5?

Izvor: B92

Može li ovo biti iPhone 5? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Sotir

pre 11 godina

Sto bi Homer Simpson rekao u jednoj epizodi :"last time i was standing in line this long is to buy a slightly better phone"..Cak i Homer provalio foru xDDD

Zurkolomac

pre 11 godina

Imao sam jednom iPhone4 i nikada vise. Nose ga skoro iskljucivo glupace, splavaruse, kriminalci i tupadzije. Sluzi im iskljucivo za drzanje na stolu po kaficima i klubovima. Ne znaju da koriste ni 2% mogucnosti telefona. Zato sam ga i prodao. U medjuvremenu android je postao 3 puta bolji od iOS-a, a Galaxy i HTC modeli su pregazili Iphone i glupi iTunes...

Goran

pre 11 godina

a.b u pravu si, ja razmisljam o kupovini s3. Da li neko ovde ima? Sta mislite http://www.compareitversus.com/samsung-galaxy-s3-reviews/

Jovan

pre 11 godina

(Web Developer, 31. jul 2012 13:54). Posmatras stvari sa pozicije Srbije; cim stigne iPhone5 odmah ce ga kupiti ini koji sada imaju iPhone4s. Ko gleda novac i manje tehnicke razlike. To nikoga ne interesuje! A ti WEB developERUJ!

PPeca@SER

pre 11 godina

iPodGorica... Stvarno si programirao u Pascalu? Auuuu... Mislim da znam o cemu pricas, bar koliko me pamcenje jos sluzi. Kada si ti sklapao Galaksiju, ja sam vec drzao skolu programiranja. Cisto da znas da pokusavas da ucis tatu kako se deca prave. A onda i odgajaju.
Zato, uci dok si ziv. I ovo je neka vrsta skole jer ti ja samo dajem smernice gde mozes da nadjes vise podataka, a ja ih vec znam.

deda pera

pre 11 godina

Ako je ovo delo Apple-a ondq je Johny imao strasnu glavobolju kada je ovo dizajnirao. Videcemo za, od prilike, dva meseca. Nadam se da ce biti neke vece inovacije od strane Apple-a sto se novog modela tice. 4s je bio jao uspesan i doba ali ako izuzmemo dual core procesor i siri... Sve je skoro isto kao stari iPhone. Takodje ocekujem podrsku za 4g. Riram koji ova industrija vodi mi je bolestan, svi menjaju svoje stare proizvode novom linijom proizvoda za godinu dana i manje.

iPodGorica

pre 11 godina

@PPeca SER

Žao mi je što vidim da si potvrdio moju konstataciju o neodgojenosti, ali ti opraštam, jer si vjerovatno jako mlad. Za razliku od tebe, koji šalješ komentar sa Android b92 app-a (gle čuda, izraz potekao iz Applea, do prije nekoliko godina smo ih zvali "programima"), ja ne koristim iPhone, čak ni Mac i nisam nikakav "fanboy". Ali, to što vozim Toyotu ne znači da treba da se pravim idiot i pljujem po Mercedesu kad prođe ulicom, shvataš? Moji podaci ne dolaze od Siri jer na žalost nemam iPhone, niti sa Wikipedije, koju svaki mamlaz edituje, već su dio tehničkog obrazovanja i posljedica ljubavi prema računarima i elektronici koju gajim od malih nogu - a kao ilustraciju koliko je to davno, rekao bi ti da sam kao osnovac sam sklopio svoj prvi računar, 8-bitnu "Galaksiju" i počeo da programiram u BASIC-u i Pascalu, ali ti ne bi znao o čemu govorim. Imaj toliko pristojnosti da mi vjeruješ da sam intimno upoznat sa istorijom razvoja računarstva od početka 80-ih na ovamo.

Sve što sam rekao stoji, a ti naravno "ne bi da mi navodiš sve greške" jer i ne postoje. Za sve se lako može naći i potkrepljenje online, i iz reputabilnijih izvora od Wikipedije.

Dalje ne bih gubio vrijeme, prvo jer nisam tvoj nastavnik, a drugo jer ti roditelji nijesu na vrijeme ulili malo pristojnosti ili objasnili šta su pojmovi poput "pasivno-agresivno ponašanje" i čemu to vodi kada izađeš iz puberteta.

Smorex

pre 11 godina

@Zmitjkoe Cudno, ovaj moj i4 se izgrebao na zadnjoj strani poslije par dana... Nazad je obicno staklo, mozes ti pricat sta hoces, itekako je "ogrebljiv"...

PPeca@SER

pre 11 godina

@iPodGorica... Ne bih da gresim dusu ali, da sam na tvom mestu otisao
bih u neki zvanicni servis da pregledam ljubljeni uredjaj jer mu ocigledno ne radi pretrazivanje po istoriji. Izgleda da mu je ubaceno da pretrazivanje zapocne od Apple-a. A mozda i Siri nije citala dovoljno?
Na normalnim uredjajima kada na Wikipedia sajtu ubacis kljucne reci "laser printer", pa dodjes na istoriju, izbacice ti rezultat da je to Xerox jos iz 1969. a prvi komercijalni kancelarijski je bio IBM...
Dalje ne bih ni da ti navodim sve greske u sistemu pretrazivanja, daleko je to od entuzijazma. To se pre zove - zadojenost.

Milica

pre 11 godina

Iako se iPhone smatra MUSKIM biznis, profedionalnim telefonom, ja sam ga uvek rado nosila. Sada imam iPhone4s model i ne bih ga menjala za nista na svetu. Koliko god da ga smatraju muskim.

Zoran

pre 11 godina

U zadnje vreme sam dosta na putu van zemlje; u vecini shopova za mobilne telefone koji istovremeno nude i S3 i iPhone, pored iPhona stoji: "Best phone ever made".

offline

pre 11 godina

@Steva

Ok, ocigledno se nisi dobro izrazio u prvom postu, pa sam lose okarakterisao. Izvinjavam se i povlacim rec. I nema potrebe da se raspitujem, jer mi je poznata deviza da "ljudi ne znaju sta zele dok im to ne ponudis". Da smatram da mi je potrebno svo to cudo tehnike od ciglastih smartphone-ova, ne bih u dzepu nosio 6230i. Ne zato sto ne mogu da kupim bolje, vec zato sto im ne nalazim primenu. Ako je zevanje u facebook na svakom mestu i u svako vreme primena, onda se izvinjavam svima na svojoj prostodusnosti.
Pozdrav i svako dobro!

zmitjkoe

pre 11 godina

Mi smo jedna cela iPhone porodica: Svi u kuci imamo po jedan model. Ne postoji pouzdaniji, kvalitetniji, brzi i lepsi telefon. Imam u ruci osecaj da drzim dragulj.
(Dejan, 31. jul 2012 18:57)

Svidja mi se poslednja recenica jer objasnjava i moj osecaj, kad leti, u dzepu, osetim hladno staklo. Savrsenstvo industrijskog dizajna i najpopularniji smartphone na svetu. Sto se mene tice, mogu da zadrze ovaj dizajn jos 5 godina, samo neka ga menjaju iznutra. Uvek je nov, jer je neogrebljiv.
Mislim da ovo nema veze sa buducim iPhonom jer ocekujem radikalno novi dizajn i novi materijal, verovatno metal. Iskreno se nadam da nece biti veci od 4".

Gos'n

pre 11 godina

Moj komentar o tome kako nije bitno kako izgleda, nego je bitno sta je unutra sa vise negativnih je pokazatelj da se ajfon kupuje iz pomodarstva. Nijedan telefon nije ruzan danas, ali vama sto patite je bitno da ima jabuku nazad.

iPodGorica

pre 11 godina

@PPeca@SER

PPeca, prije nego što druge tako neodgojeno optužiš za nepismenost, mogao bi i sam da nešto pročitaš.

PRVI laserski štampač na svijetu bio Apple LaserWriter, izbačen na tržište 1985. Apple se povukao sa tog tržišta 1988.

PRVI kućni računar u istoriji je Apple I, prodavao se u kitu, a sastavljali su ga entuzijasti (1976). Kada ga je Apple stvorio, proglasili su ih sumanutim, jer su kompjuteri "mašine za vojske i velike kompanije" (riječi šefa IBM) i nemaju šta da traže u kući.

PRVI komercijalni GUI OS je onaj na Apple LISA računarima. Izumljen je u XEROX PARC laboratorijama, gdje je bio sporedan projekat dok Steve Jobs nije shvatio njegove potencijale, kupio ga i odnio ga u Apple gdje je usavršen, potom u NeXT. Proći će 14 godina dok isto ne uvidi i Microsoft i ne izbaci Win95.

Apple je bio dio konzorcijuma koji je stvorio USB i prvi ga je uveo na MacBook-u. Prvi je izbacio floppy, uveo Bluetooth, postavio standard za WiFi, dok je Bill Gates još tvrdio da internet nema budućnost.

PRVI upotrebljiv touchscreen telefon je iPhone, što je i pokrenulo ovu revoluciju. Prvi tablet u istoriji je Apple Newton (1987), a prvi upotrebljiv touchscreen tablet je iPad. Appstore je Appleov izum, Google ga je kopirao (kao i sve ostalo), kao i Nokia sa OVI, sada isto pokušava i MS. Airplay postoji samo na Apple uređajima, ukoliko imaš Apple TV.

U principu, Megatron je za dosta toga u pravu, mada je moožda to rekao s previše entuzijazma. Treba imati znanje pa to i shvatiti.

Dejan

pre 11 godina

(Web Developer, 31. jul 2012 13:54) -> Ne poznajes psihologiju razvijenog sveta, jer razmisljas iz pozicije Srbije govoreci o svetu. Kada bi imao prilike da vidis koliko je interesovanje za iPhone u Aziji, Americi i RAZVIJENOM delu Evrope, koliko ljudu nestrpljivo cekaju bilo sta o novom modelu, nebi mogao poverovati u ono sto govoris. Licno imam koleginicu u stranoj firmi koja je svim uposlenicima za jubilej firme odreda poklonila iPhone4s (cak i onima koji su ga imali). Ne brini, svi ce kupiti iPhone5.

Dejan

pre 11 godina

Mi smo jedna cela iPhone porodica: Svi u kuci imamo po jedan model. Ne postoji pouzdaniji, kvalitetniji, brzi i lepsi telefon. Imam u ruci osecaj da drzim dragulj.

Steva

pre 11 godina

Za "offline": Kao glavni telefon koristim S60 NOKIA telefon. iPhone 3GS moram da koristim zbog posla pošto ne mogu da nađem adekvatan NOKIA telefon koji podržava način autorizacije kompanijskog servera koji je kod nas u firmi primenjen (npr.to radi na E52 ili E72 ali mi ne odgovaraju,zato koristim drugi model,a neću a kažem koji da me neko ne bi prepoznao jer je pomalo specifičan).Kada uveče izlazim,veruj mi da iPhone ne nosim sa sobom.
Dakle,ne "ložim" niti "pametujem", samo pokušavam da objasnim da ste svi poludeli za najnovijim iPhone-ima i Androidima i ostalim smart-telefonima isključivo zbog marketinga i generisane želje da se neprekidno bude na Facebook-u za čim realno nema baš nikakve potrebe.

Hoćeš da mi kažeš da djaci-studenti-nezaposleni imaju potrebu za smartphoneima? Za iPhone-om? Da primaju emailove? Bez tih emailova ne bi mogli da žive ili to ne može da sačeka da dođu kući pa provere email? Ili gledaju filmove na iPhoneu? To je normalno gledati filmove na 3,7 inča ili koliko već, ili na Androidima od 4,3 ili 4,7 inča?

Da dobro zagledate u svoje potrebe, jasno bi vam bilo da vam nikad ništa više u životu nije trebalo od NOKIA 3310 -> možda grešim, dobro je imati kolor ekran možda zbog fotografija.

Sve ostalo je tzv. generisana tražnja, a ti se malo raspitaj, pogledaj po netu, pa će ti biti jasno kako kompanije stvaraju tražnju za nekim proizvodom koji ti, realno, apsolutno u životu nije potreban, a ti si ubeđen kako "bez njega ne možeš da živiš".

Nikola

pre 11 godina

Megatron rece da napravili prvi tablet i touch screen i ostade ziv. Ms je 2002. predstavio tablet, samo nije imao takav marketing. A touch screen je napravio LG

maxy

pre 11 godina

o stabilnosti i pouzdanosti Androida neću raspravljati. ja ga koristim u verziji 2.3.4 na se Xperia mini pro i do sada nisam imao nikakvih problema. ajfon nikada do sada nisam koristio. pa cu ponovo da pitam šta to ajfon može, a da ne mogu drugi top telefoni (npr. SII, SIII, htc one, lumia900, Xperia S)? ima li neko da je koristio neke od ovih telefona u top segmentu pa da da komparaciju? jedino gde je ajfon bolji od konkurencije jeste u kvalitetu materijala i završnoj obradi.

Kinaski

pre 11 godina

@maxy

Evo sustinske razlike u funkcionalnosti. Apple uredjaji rade mnogo pouzdanije od bilo kog uredjaja koji radi pod android sistemom. Eto, vrlo je jednostavno... Koristio sam i jedno i deugo i to je finalni zakljucak.

Pozdrav svima.

Che

pre 11 godina

Koliko je Srbija zatucana sredina govori i to da se u njoj korisnici iPhone-a smatraju 'fenserima' koji kupuju telefon da ga 'pokažu u kafiću'. Dobro ljudi, jel vam lepo u vašem selu, jeste li ikad prešli granicu svog ogradjenog atara?? (Penzioner fenser, 31. jul 2012 12:59)

Sta ce ti uredjaj u zemlji gde nemas korisnicku podrsku,sem da glumis neko ludilo.To kao da si kupio ferarijev bolid,al nemas gde ni da vozis,ni delove da kupis.
Isti slucaj kao sa onima koji voze kadilak po beogradu i misle da su face.

PPeca@SER

pre 11 godina

"pre iOS uredjala naci na nekom portabilnom uredjaju kapacitivni ekran dodir bila je vvveeellliiikkkaaa retkost, dok je taktilni veoma cest, ako ne i jedini prisutan. Naravno da ga Apple nije izmislio, ali se setio da ga upotrebi. To je mozda i ono sto nekim ljudima smeta, mene licno bas briga.
(Tyron, 31. jul 2012 12:05)"

Tyron, hoces reci da je kapacitivni "zakon" i da ga je Apple prvi primenio? Da "taktilne" mozes da nadjes kojekuda (frizideri, usisivaci...)?
Eto, vidis kako Apple kopira druge...

iPhone 5 will have a tactile touchscreen
http://www.pcadvisor.co.uk/news/apple/3363714/iphone-5-will-have-tactile-touchscreen/

Ali dobro, neznanje nije opravdanje. Kao sto ni kapacitivni touchscreen nije najbolji, daleko od toga.

Sasha

pre 11 godina

@Megatron,Tyron
Nista od toga nije Apple ni napravio ni prvi komercijalno upotrebio. U zavisnosti od navedenog proizvoda to su bili Xerox, Telefunken ili DEC. Cak ni prvi kapacitivni touch screen nije razvio Apple vec LG. Nista od toga sto Apple stavlja u svoje telefone i racunare se ne razlikuje od onoga sto svi imaju u svojim telefonima i racunarima i sve delove prave LG, Samsung, Intel, AMD ili neko treci. Apple ih samo sklapa. Ako je nesto njihovo to je iOS i ostali softver.

republika

pre 11 godina

(Penzioner fenser, 31. jul 2012 12:59)

Penzionisani fenseru, počeo si priču o Srbiji a završio sa Švedskom. Jel neko ovde govori protiv švedskih penzionera? Jel neko govori protiv Kanađana? Pa fala bogu da će svaki Kanađanin imati ajfon kada im je standard 2000 puta veći od našeg. I ja bih imao ajfon da mi za njega treba 15% mesečne plate. Kanađanu je kupiti ajfon ko meni kupiti veliku picu kad hoću da se malo počastim.

U Srbiji je drukčije jer je ajfon skupa i uvozna roba, i većina ljudi ga zaista kupuje da bi ispala "fensi". Činjenica. Ajfon je u normalnim zemljama samo telefon, kod nas je uglavnom statusni simbol.

A ti se prvo dogovori sa svojim mislima pre neg što kreneš nama soliti pamet.

Web Developer

pre 11 godina

Dolazi kraj Apple-a. Nijedan normalan korisnik cetvorke nece kupiti peticu, razlike su minimalne i ne vrede tih para ako vec imas iPhone 4. Bez Jobs-a Apple nije to sto je bio.

Inace ja nisam korsnik Apple proizvoda, za sada.

Mare

pre 11 godina

@Ali
Gingerbread (2.3 verzija Androida) je te, daleke, 2010. godine izgledao modernije od iOS-a u to vreme: http://goo.gl/qdvCZ
Poslednju verziju Androida je besmisleno i porediti sa iOS-om: http://goo.gl/4lxtS
Problem sa izgledom iOS-a je u tome sto uporno stagnira. On je 2007. bio ispred svog vremena, 2009. je bio moderan, a 2012. zastareo. Iskreno, nadam se da ce nova verzija ovog operativnog sistema uvesti korenite promene, jer ce to podstaci i dizajnere Androida.

Ovich

pre 11 godina

@Steva

Verovatno 10 puta jaci hardware, mnogo bolje slike, full hd video camera, retina screen sa pixelima toliko sitnim da se nemogu videti golim okom, vrti igrice kao na pc-u itd itd...

Ali

pre 11 godina

Mare, kako je bolan 2.3 Android estetski ljepsi od iOS-a, pa uporedi ikone iOS-a sa bilo kom verzijom Androida, smjesno je to i porediti. Na androidu nema ikone priblizne kvalitete onim sa iOS-a na retina ekranima. Na androidu kao da su ikone sastavljali u MS Paintu. :D

Penzioner fenser

pre 11 godina

Koliko je Srbija zatucana sredina govori i to da se u njoj korisnici iPhone-a smatraju 'fenserima' koji kupuju telefon da ga 'pokažu u kafiću'. Dobro ljudi, jel vam lepo u vašem selu, jeste li ikad prešli granicu svog ogradjenog atara?? Znate li, mozda, da u civilizovanom svetu i penzioneri koriste iPhone, i da je posedovanje istog najnormalnija stvar? Čuste li da postoje zemlje u kojima je tesko videti telefon koji nije iPhone (Svedska npr.). Da je u Kanadi prava retkost videti slusalice koje nisu bele boje? Da je iPhone službeni korporativni telefon u Deutsche Bank? Niste čuli? Naravno, a i zasto bi vas to zanimalo, vi ste tako cool i pametni a ceo zapad je glup i fensi.

Tyron

pre 11 godina

@PPeca Nije Apple 'izmislio' te stvari, ali ih je zato jedan od prvih, a u nekim slucajevima i prvi KOMERCIJALNO UPOTREBIO i setio da bi negde nesto imalo smisla staviti kao USB na G4 ili wifi kartica u laptopovima. Umece je videti potencijalnu primenu u necemu, pa cak i marketing je teska stvar da se savlada, jer da je lako kod svih bi palilo. Svidelo se to nekome ili ne Apple ima kapacitet da neke stvari prepozna, pre iOS uredjala naci na nekom portabilnom uredjaju kapacitivni ekran dodir bila je vvveeellliiikkkaaa retkost, dok je taktilni veoma cest, ako ne i jedini prisutan. Naravno da ga Apple nije izmislio, ali se setio da ga upotrebi. To je mozda i ono sto nekim ljudima smeta, mene licno bas briga.

maxy

pre 11 godina

Ako ljudi u Srbiji mogu da priuste Galaxy S2 ili S3, onda mogu bez problema i iPhone.. Razlika u cenama nije bas nesto velika..
(Sale, 31. jul 2012 10:19)

Razlika je velika, jer Galaksi možeš uzeti na ugovor za male pare, dok Ajfon ne možeš. Jer onaj ko ima da da za telefon 600+ eura (slobodna prodaja) verovatno može mesečno da plati i račun od 3000+ RSD (pa da ga uzme na ugovor). Ne mogu poverovati u to da će neko kupiti Galaksi SIII za 600 € i onda dopunjavati na trafici račun za po 200 RSD mesečno :D.
A ovo prepucavanje između vlasnika SIII i Ajfon-a je poprilično neukusno, posebno jer živimo u državi u kojoj prosečan radnik mora da radi tri meseca kako bi sebi priuštio telefon te klase. Zamislite samo da vas u saobraćaju počne zlostavljati i maltretirati vozač Ferarija jer eto vi se vozite u jugu, kecu, kadetu i sl., pa bilo bi bolesno. Posebno se ističu ljubitelji Ajfona koji uređaj veličaju kao da je u najmanju ruku pravi ručak, pegla veš, ide u kupovinu, vodi i odvodi decu iz obdaništa, vozi auto kod majstora...
Da li neko zna bar jednu suštinsku funkcionalnu razliku između top mobilnih telefona na tržištu bez obzira od kog proizvođača dolaze i koji OS koriste?

čečvrčak

pre 11 godina

jel može jedan dan bez iphonea u naslovu? sta je ovo, neka sekta? sto ne uzmete neku marku pegli pa svaki dan izvestavate o novim idejama, dizajnu , prodaji..?

a.b.

pre 11 godina

ljudi ne pricajte gluposti molim vas. dok nisam kupio svoj prvi apple proizvod, za apple sam govorio da su sekta i taj kao "kvalitet" gluposti i da zaradjuju na glupanima itd itd... kad sam nokiu n95 zamenio iphoneom 4s.... auu koja je to samo razlika! bukvalno nije ni poredivo! uverio sam se u kvalitet ali sto se marketinga applea tice - sa njima se ne slazem i dalje uopste.. ukratko, kradu pare i zaradjuju na glupanima. ali to je plan svima - i vasem samsungu i htcu - samo sto svako ima drugu strategiju. imaju kvalitet, UGLAVNOM i jesu MEDJU najboljima - za telefon npr i najbolji (jer sam probao i samsung s3 i s2 i pojedine htceve), kao i za mp3, tablete...

Morpheus

pre 11 godina

Vidi, opet loženje Apple vs. Samsung vs. HTC... kako vam ne dosadi? Evo, ja nikad ne bih menjao svoj Sony smartphone ni za jedan od tih vaših najboljih i najkvalitetnijih, pa to nikome ne nabijam na nos. Opustite se i uživajte kad ste već našli svoj savršeni telefon. Zar u tome nije poenta, da budemo zadovoljni?

Zna se ko je tata

pre 11 godina

"Sta ga prikazuju kako izgleda kad svi smartfonovi izgledaju manje vise isto... (Rapt, 31. jul 2012 09:44)" Tačno, svi su manje ili veće modifikacije prvog iPhone-a.

C

pre 11 godina

Zasto, ali zasto Apple korisnici moraju toliko da velicaju Apple?? Steve Jobs je najjaci marketing menadzer, svaka mu cast kako je usao u mozgove Apple fanbojeva. Doduse, on je ciljao tehno neznalice.

Mare

pre 11 godina

@maksi
"pa ko se jednom navikne na kvalitet nikad se ne vraca na nesto losije. Izadjite iz Android sveta i upoznajte se sa savrsenstvom hardvera, softvera."
Evo, ja sam ti zivi primer coveka koji je 2009. mislio da je Android smesan pokusaj mobilnog sistema. Imao sam iPod touch, koristio sam ga 3 godine. Posle inicijalnog odusevljenja iOS-om, shvatio sam da ima ozbiljne probleme i da nije nimalo user friendly - nisam mogao ni slike da prebacim sa vise od jednog kompjutera, niti sam mogao da vidim tri informacije (vreme, mejlove i vesti), a da ne udjem u tri razlicite aplikacije. U medjuvremenu, od verzije 2.0 poceo je da mi se funkcionalno svidja Android, a od verzije 2.3 on je i estetski postao bolji od iOS-a. Danas koristim Android i ne pada mi na pamet da se u skorije vreme vratim iOS-u. Makar dok ne izvrse promene, za koje, nazalost, mislim da su korenite.

Tyron

pre 11 godina

Nije peta, vec sesta generacija uredjaja, jel tako? Ajde, kada se vec hejtuje, neka se bar hejtuje sa tacnim informacijama. Ja nemogu vise sa ljudima da se borim, neko mrzi ko sta hoce i kupuje sta hoce. Sada na vestima citam kako su sve dvoje izboli srafcigerima na smrt ko zna zbog cega, kako onda i zbog telefona da se nemrze. Toliko mrznje ja na ovom delu sajta nigde video nisam. Svi navijaju da ova ili ona firma propadne ili da se tuzi kao da ce imati neke koristi od toga, kao da ce se njihov zivot zbog toga nekako promeniti.

offline

pre 11 godina

Mobilni koristim za pozive, sms, email i kada bas moram za surf po netu jer je, po meni, bolesno surfovati na tako malim ekranima.

Dakle, nemojte se ljudi loziti na mobilne telefone, nekad je bio statusni simbol imati ih (setite se samo Samsunga na preklop koji je trptao plavo, ili Baby Motorola koliko su se svi ložili na njih).

Danas se tako loze na iPhone, da kad postave telefon na sto u kaficu da tim gestom pokazu kako imaju para. Bas nista drugo.

I opet, realno, kucanje poruka/emailova i slicno je mnogo jednostavnije bilo na NOKIA-ma ili Blackberry-jima nego na touch screenovima.

(Steva, 31. jul 2012 10:39)

Ako mobilni koristiš za pozive, sms, email i ponekad surf, zašto si onda kupio iphone? Sasvim bi ti odgovarala i neka nokia s40 (čak ne ni s60). Ali bih pre rekao da je u pitanju ova druga stavka, a to je da se izigrava baja u kafiću, ili da se nekome kaže kako se ima iphone. Tako da je malo jadno pričati drugima da se ne lože, kad ga već poseduješ. Čista demagogija, prijatelju.

maksi

pre 11 godina

Android fun girls misle da mogu da promene misljenje milion apple korisnika :D pa ko se jednom navikne na kvalitet nikad se ne vraca na nesto losije. Izadjite iz Android sveta i upoznajte se sa savrsenstvom hardvera, softvera.

Svi mogu da mu skinu kapu :)

A vi slobodno nalupajte minuse, ko planira da kupi novi fon neka prvo prova Samsung i Apple i sam ce skontati zasto ljudi preferiraju apple.

hehe

pre 11 godina

Sta ga prikazuju kako izgleda kad svi smartfonovi izgledaju manje vise isto...
(Rapt, 31. jul 2012 09:44)

Mozda da jedes vise sargarepe?

Lep je, medju najlepsim smartfonovima danas - sa Lumiama, HTC One X seriom i Galaxy S2 (dok je S3 tuzan za gledati)

Steva

pre 11 godina

Koristim iPhone 3GS i uopste ne mislim da je iPhone nesto posebno. Korstio sam i iPhone 4 i 4s ali se zadrzao na 3GS jer mi dva potonja ne nude nista vise. Dakle, svaki iPhone je u sustini identican, ekran se lepo skroluje, ikonice ne zastajkuju kada se "mrdaju" i slicno. U cemu je prednost novih iPhone-a u odnosu na stare?

Mobilni koristim za pozive, sms, email i kada bas moram za surf po netu jer je, po meni, bolesno surfovati na tako malim ekranima.

Dakle, nemojte se ljudi loziti na mobilne telefone, nekad je bio statusni simbol imati ih (setite se samo Samsunga na preklop koji je trptao plavo, ili Baby Motorola koliko su se svi ložili na njih).

Danas se tako loze na iPhone, da kad postave telefon na sto u kaficu da tim gestom pokazu kako imaju para. Bas nista drugo.

I opet, realno, kucanje poruka/emailova i slicno je mnogo jednostavnije bilo na NOKIA-ma ili Blackberry-jima nego na touch screenovima.

Pa sad, nadam se da shvatate svu besmislenost zaklinjanja u Apple ili bilo kog drugog proizvođača. Mobilni je tu da vam SLUŽI (i što manje zrači) onako kako vama odgovara, a ne da svetli, trepće, izgleda lepo ili ne znam šta.

I da, ovako svaki dan mozete da objavljujete po neku sliku i napisete da je mozda ovo izgled buduceg iPhone-a. Pa pustite na s na miru, kad izadje, izasao je, tad cemo ga videti.

softtroll

pre 11 godina

@Maksi: pa ljudi, kao sto vidimo, ovde uopste ne preferiraju Apple. inb4 copypasta "nisi mogao da priustis pa ne znas" i slicne gluposti - to mi je posao i niko nece da se raspadne i da te pare za nesto sto ce morati da jailbreakuje, izgubi garanciju i zivi u zatvorenom svetu. Tako da, izadjite vi malo iz kaveza. Jedino ko se lozi na to su punisici, mamini i tatini sinovi ovde po Srbadiju i fenseri. Pusti ti te price matori i idi kupi svaku aplikaciju paypalom. Oh wait...

Stolarevic Z.

pre 11 godina

Iskreno, mislim da ove godine nece biti iPhona 5, vec obrnuto, da ce izaci iPhone 4GS... A ako izadje iPhone 4GS imace 12 megapixela, Quad core... Moje misljenje...:)

Viktor

pre 11 godina

Ne vidim što se prepucavate oko toga da li je ili nije dobar novi iphone. Kakve mi koristi od toga u Srbiji imamo kad iphone u Srbiju zvanično neće skoro. Sve zemlje ga u okruženju imaju zvanično a mi ne. Meni to dosta govori o tome kakva smo mi zemlja. Mislim Paypal neću ni da spominjem. Dakle može da bude kakav god hoće mi ga zvanično i legalno ne možemo kupiti i kraj.

Dzoni

pre 11 godina

@Megatron
Od svega toga sto si naveo ama bas nista nije stvorio apple samo sto da budem blag tebi materija o tome ti mnogo ide slabo ali ti si i ciljna grupa te firme.

PPeca@SER

pre 11 godina

Jedva čekam...samo najbolje je dovoljno dobro - a to je oduvek bio Apple! Stvorili su personalni računar, GUI operativne sisteme, miša, laserski štampač, USB, tablete, touchscreen telefone, appstore, airplay - potpuno izmenili izgled sveta!
Tehnički nepismeni mrze Apple jer ga uglavnom ne mogu priuštiti...zavist.

Ko hoće, neka daje pare korejskim proizvođačima frižidera i usisivača. Ovce su za šišanje, hehe.
(Megatron, 31. jul 2012 09:02)

Hahhahahahhaha, ne secam se da sam se nekada ovako slatko nasmejao, a trebalo bi plakati zbog ovako nepismenih ljudi. Citas li ti nesto prijatelju?!?
Ako su te vec uverili kako je Apple izmislio PC, touchscreen, GUI OS... kako li ste majke ti uverli da je Apple izmislio laserski stampac?!?!?!?!? Hahahhahaha
Slika i prilika Apple korisnika!!!

Megatron

pre 11 godina

Jedva čekam...samo najbolje je dovoljno dobro - a to je oduvek bio Apple! Stvorili su personalni računar, GUI operativne sisteme, miša, laserski štampač, USB, tablete, touchscreen telefone, appstore, airplay - potpuno izmenili izgled sveta!
Tehnički nepismeni mrze Apple jer ga uglavnom ne mogu priuštiti...zavist.

Ko hoće, neka daje pare korejskim proizvođačima frižidera i usisivača. Ovce su za šišanje, hehe.

softtroll

pre 11 godina

@Megatron: A ja mislio da ja trolujem. Zasto vi ziloti uvek imate taj nesnosni poriv da copy-pastujete gluposti, nikad mi nece biti jasno. Kupi brate sebi djindjuvu pa idi okolo IRL i hvali se kako je najbolja, samo da vidis reakcije ljudi. "Super, ti si nas idol, a sad idi, radimo".

Lekso

pre 11 godina

@Megatron Nista od navedenog nisu oni izmislili niti prvi napravili.Posto zivimo u Srbiji razumljivo je da vecina ne moze priustiti precenjene apple proizvode,ali zato je tu samsung galaxy s,II,III.Sa realnom cenom,dobrim kvalitetom i po svim segmentima bolji od iphona... Nije samo samsung bolji,tu je i HTC koji takodje ima odlicne telefone.Ono sto ih zajedno cini boljim od iphonea je android.Da se primetiti da iphone-ovce najvise sisaju...

PPeca@SER

pre 11 godina

Jedva čekam...samo najbolje je dovoljno dobro - a to je oduvek bio Apple! Stvorili su personalni računar, GUI operativne sisteme, miša, laserski štampač, USB, tablete, touchscreen telefone, appstore, airplay - potpuno izmenili izgled sveta!
Tehnički nepismeni mrze Apple jer ga uglavnom ne mogu priuštiti...zavist.

Ko hoće, neka daje pare korejskim proizvođačima frižidera i usisivača. Ovce su za šišanje, hehe.
(Megatron, 31. jul 2012 09:02)

Hahhahahahhaha, ne secam se da sam se nekada ovako slatko nasmejao, a trebalo bi plakati zbog ovako nepismenih ljudi. Citas li ti nesto prijatelju?!?
Ako su te vec uverili kako je Apple izmislio PC, touchscreen, GUI OS... kako li ste majke ti uverli da je Apple izmislio laserski stampac?!?!?!?!? Hahahhahaha
Slika i prilika Apple korisnika!!!

Lekso

pre 11 godina

@Megatron Nista od navedenog nisu oni izmislili niti prvi napravili.Posto zivimo u Srbiji razumljivo je da vecina ne moze priustiti precenjene apple proizvode,ali zato je tu samsung galaxy s,II,III.Sa realnom cenom,dobrim kvalitetom i po svim segmentima bolji od iphona... Nije samo samsung bolji,tu je i HTC koji takodje ima odlicne telefone.Ono sto ih zajedno cini boljim od iphonea je android.Da se primetiti da iphone-ovce najvise sisaju...

Steva

pre 11 godina

Koristim iPhone 3GS i uopste ne mislim da je iPhone nesto posebno. Korstio sam i iPhone 4 i 4s ali se zadrzao na 3GS jer mi dva potonja ne nude nista vise. Dakle, svaki iPhone je u sustini identican, ekran se lepo skroluje, ikonice ne zastajkuju kada se "mrdaju" i slicno. U cemu je prednost novih iPhone-a u odnosu na stare?

Mobilni koristim za pozive, sms, email i kada bas moram za surf po netu jer je, po meni, bolesno surfovati na tako malim ekranima.

Dakle, nemojte se ljudi loziti na mobilne telefone, nekad je bio statusni simbol imati ih (setite se samo Samsunga na preklop koji je trptao plavo, ili Baby Motorola koliko su se svi ložili na njih).

Danas se tako loze na iPhone, da kad postave telefon na sto u kaficu da tim gestom pokazu kako imaju para. Bas nista drugo.

I opet, realno, kucanje poruka/emailova i slicno je mnogo jednostavnije bilo na NOKIA-ma ili Blackberry-jima nego na touch screenovima.

Pa sad, nadam se da shvatate svu besmislenost zaklinjanja u Apple ili bilo kog drugog proizvođača. Mobilni je tu da vam SLUŽI (i što manje zrači) onako kako vama odgovara, a ne da svetli, trepće, izgleda lepo ili ne znam šta.

I da, ovako svaki dan mozete da objavljujete po neku sliku i napisete da je mozda ovo izgled buduceg iPhone-a. Pa pustite na s na miru, kad izadje, izasao je, tad cemo ga videti.

softtroll

pre 11 godina

@Megatron: A ja mislio da ja trolujem. Zasto vi ziloti uvek imate taj nesnosni poriv da copy-pastujete gluposti, nikad mi nece biti jasno. Kupi brate sebi djindjuvu pa idi okolo IRL i hvali se kako je najbolja, samo da vidis reakcije ljudi. "Super, ti si nas idol, a sad idi, radimo".

Megatron

pre 11 godina

Jedva čekam...samo najbolje je dovoljno dobro - a to je oduvek bio Apple! Stvorili su personalni računar, GUI operativne sisteme, miša, laserski štampač, USB, tablete, touchscreen telefone, appstore, airplay - potpuno izmenili izgled sveta!
Tehnički nepismeni mrze Apple jer ga uglavnom ne mogu priuštiti...zavist.

Ko hoće, neka daje pare korejskim proizvođačima frižidera i usisivača. Ovce su za šišanje, hehe.

maksi

pre 11 godina

Android fun girls misle da mogu da promene misljenje milion apple korisnika :D pa ko se jednom navikne na kvalitet nikad se ne vraca na nesto losije. Izadjite iz Android sveta i upoznajte se sa savrsenstvom hardvera, softvera.

Svi mogu da mu skinu kapu :)

A vi slobodno nalupajte minuse, ko planira da kupi novi fon neka prvo prova Samsung i Apple i sam ce skontati zasto ljudi preferiraju apple.

Dzoni

pre 11 godina

@Megatron
Od svega toga sto si naveo ama bas nista nije stvorio apple samo sto da budem blag tebi materija o tome ti mnogo ide slabo ali ti si i ciljna grupa te firme.

C

pre 11 godina

Zasto, ali zasto Apple korisnici moraju toliko da velicaju Apple?? Steve Jobs je najjaci marketing menadzer, svaka mu cast kako je usao u mozgove Apple fanbojeva. Doduse, on je ciljao tehno neznalice.

Tyron

pre 11 godina

Nije peta, vec sesta generacija uredjaja, jel tako? Ajde, kada se vec hejtuje, neka se bar hejtuje sa tacnim informacijama. Ja nemogu vise sa ljudima da se borim, neko mrzi ko sta hoce i kupuje sta hoce. Sada na vestima citam kako su sve dvoje izboli srafcigerima na smrt ko zna zbog cega, kako onda i zbog telefona da se nemrze. Toliko mrznje ja na ovom delu sajta nigde video nisam. Svi navijaju da ova ili ona firma propadne ili da se tuzi kao da ce imati neke koristi od toga, kao da ce se njihov zivot zbog toga nekako promeniti.

Viktor

pre 11 godina

Ne vidim što se prepucavate oko toga da li je ili nije dobar novi iphone. Kakve mi koristi od toga u Srbiji imamo kad iphone u Srbiju zvanično neće skoro. Sve zemlje ga u okruženju imaju zvanično a mi ne. Meni to dosta govori o tome kakva smo mi zemlja. Mislim Paypal neću ni da spominjem. Dakle može da bude kakav god hoće mi ga zvanično i legalno ne možemo kupiti i kraj.

maxy

pre 11 godina

Ako ljudi u Srbiji mogu da priuste Galaxy S2 ili S3, onda mogu bez problema i iPhone.. Razlika u cenama nije bas nesto velika..
(Sale, 31. jul 2012 10:19)

Razlika je velika, jer Galaksi možeš uzeti na ugovor za male pare, dok Ajfon ne možeš. Jer onaj ko ima da da za telefon 600+ eura (slobodna prodaja) verovatno može mesečno da plati i račun od 3000+ RSD (pa da ga uzme na ugovor). Ne mogu poverovati u to da će neko kupiti Galaksi SIII za 600 € i onda dopunjavati na trafici račun za po 200 RSD mesečno :D.
A ovo prepucavanje između vlasnika SIII i Ajfon-a je poprilično neukusno, posebno jer živimo u državi u kojoj prosečan radnik mora da radi tri meseca kako bi sebi priuštio telefon te klase. Zamislite samo da vas u saobraćaju počne zlostavljati i maltretirati vozač Ferarija jer eto vi se vozite u jugu, kecu, kadetu i sl., pa bilo bi bolesno. Posebno se ističu ljubitelji Ajfona koji uređaj veličaju kao da je u najmanju ruku pravi ručak, pegla veš, ide u kupovinu, vodi i odvodi decu iz obdaništa, vozi auto kod majstora...
Da li neko zna bar jednu suštinsku funkcionalnu razliku između top mobilnih telefona na tržištu bez obzira od kog proizvođača dolaze i koji OS koriste?

Che

pre 11 godina

Koliko je Srbija zatucana sredina govori i to da se u njoj korisnici iPhone-a smatraju 'fenserima' koji kupuju telefon da ga 'pokažu u kafiću'. Dobro ljudi, jel vam lepo u vašem selu, jeste li ikad prešli granicu svog ogradjenog atara?? (Penzioner fenser, 31. jul 2012 12:59)

Sta ce ti uredjaj u zemlji gde nemas korisnicku podrsku,sem da glumis neko ludilo.To kao da si kupio ferarijev bolid,al nemas gde ni da vozis,ni delove da kupis.
Isti slucaj kao sa onima koji voze kadilak po beogradu i misle da su face.

Morpheus

pre 11 godina

Vidi, opet loženje Apple vs. Samsung vs. HTC... kako vam ne dosadi? Evo, ja nikad ne bih menjao svoj Sony smartphone ni za jedan od tih vaših najboljih i najkvalitetnijih, pa to nikome ne nabijam na nos. Opustite se i uživajte kad ste već našli svoj savršeni telefon. Zar u tome nije poenta, da budemo zadovoljni?

Penzioner fenser

pre 11 godina

Koliko je Srbija zatucana sredina govori i to da se u njoj korisnici iPhone-a smatraju 'fenserima' koji kupuju telefon da ga 'pokažu u kafiću'. Dobro ljudi, jel vam lepo u vašem selu, jeste li ikad prešli granicu svog ogradjenog atara?? Znate li, mozda, da u civilizovanom svetu i penzioneri koriste iPhone, i da je posedovanje istog najnormalnija stvar? Čuste li da postoje zemlje u kojima je tesko videti telefon koji nije iPhone (Svedska npr.). Da je u Kanadi prava retkost videti slusalice koje nisu bele boje? Da je iPhone službeni korporativni telefon u Deutsche Bank? Niste čuli? Naravno, a i zasto bi vas to zanimalo, vi ste tako cool i pametni a ceo zapad je glup i fensi.

Mare

pre 11 godina

@maksi
"pa ko se jednom navikne na kvalitet nikad se ne vraca na nesto losije. Izadjite iz Android sveta i upoznajte se sa savrsenstvom hardvera, softvera."
Evo, ja sam ti zivi primer coveka koji je 2009. mislio da je Android smesan pokusaj mobilnog sistema. Imao sam iPod touch, koristio sam ga 3 godine. Posle inicijalnog odusevljenja iOS-om, shvatio sam da ima ozbiljne probleme i da nije nimalo user friendly - nisam mogao ni slike da prebacim sa vise od jednog kompjutera, niti sam mogao da vidim tri informacije (vreme, mejlove i vesti), a da ne udjem u tri razlicite aplikacije. U medjuvremenu, od verzije 2.0 poceo je da mi se funkcionalno svidja Android, a od verzije 2.3 on je i estetski postao bolji od iOS-a. Danas koristim Android i ne pada mi na pamet da se u skorije vreme vratim iOS-u. Makar dok ne izvrse promene, za koje, nazalost, mislim da su korenite.

republika

pre 11 godina

(Penzioner fenser, 31. jul 2012 12:59)

Penzionisani fenseru, počeo si priču o Srbiji a završio sa Švedskom. Jel neko ovde govori protiv švedskih penzionera? Jel neko govori protiv Kanađana? Pa fala bogu da će svaki Kanađanin imati ajfon kada im je standard 2000 puta veći od našeg. I ja bih imao ajfon da mi za njega treba 15% mesečne plate. Kanađanu je kupiti ajfon ko meni kupiti veliku picu kad hoću da se malo počastim.

U Srbiji je drukčije jer je ajfon skupa i uvozna roba, i većina ljudi ga zaista kupuje da bi ispala "fensi". Činjenica. Ajfon je u normalnim zemljama samo telefon, kod nas je uglavnom statusni simbol.

A ti se prvo dogovori sa svojim mislima pre neg što kreneš nama soliti pamet.

Kinaski

pre 11 godina

@maxy

Evo sustinske razlike u funkcionalnosti. Apple uredjaji rade mnogo pouzdanije od bilo kog uredjaja koji radi pod android sistemom. Eto, vrlo je jednostavno... Koristio sam i jedno i deugo i to je finalni zakljucak.

Pozdrav svima.

a.b.

pre 11 godina

ljudi ne pricajte gluposti molim vas. dok nisam kupio svoj prvi apple proizvod, za apple sam govorio da su sekta i taj kao "kvalitet" gluposti i da zaradjuju na glupanima itd itd... kad sam nokiu n95 zamenio iphoneom 4s.... auu koja je to samo razlika! bukvalno nije ni poredivo! uverio sam se u kvalitet ali sto se marketinga applea tice - sa njima se ne slazem i dalje uopste.. ukratko, kradu pare i zaradjuju na glupanima. ali to je plan svima - i vasem samsungu i htcu - samo sto svako ima drugu strategiju. imaju kvalitet, UGLAVNOM i jesu MEDJU najboljima - za telefon npr i najbolji (jer sam probao i samsung s3 i s2 i pojedine htceve), kao i za mp3, tablete...

Sasha

pre 11 godina

@Megatron,Tyron
Nista od toga nije Apple ni napravio ni prvi komercijalno upotrebio. U zavisnosti od navedenog proizvoda to su bili Xerox, Telefunken ili DEC. Cak ni prvi kapacitivni touch screen nije razvio Apple vec LG. Nista od toga sto Apple stavlja u svoje telefone i racunare se ne razlikuje od onoga sto svi imaju u svojim telefonima i racunarima i sve delove prave LG, Samsung, Intel, AMD ili neko treci. Apple ih samo sklapa. Ako je nesto njihovo to je iOS i ostali softver.

Zna se ko je tata

pre 11 godina

"Sta ga prikazuju kako izgleda kad svi smartfonovi izgledaju manje vise isto... (Rapt, 31. jul 2012 09:44)" Tačno, svi su manje ili veće modifikacije prvog iPhone-a.

offline

pre 11 godina

Mobilni koristim za pozive, sms, email i kada bas moram za surf po netu jer je, po meni, bolesno surfovati na tako malim ekranima.

Dakle, nemojte se ljudi loziti na mobilne telefone, nekad je bio statusni simbol imati ih (setite se samo Samsunga na preklop koji je trptao plavo, ili Baby Motorola koliko su se svi ložili na njih).

Danas se tako loze na iPhone, da kad postave telefon na sto u kaficu da tim gestom pokazu kako imaju para. Bas nista drugo.

I opet, realno, kucanje poruka/emailova i slicno je mnogo jednostavnije bilo na NOKIA-ma ili Blackberry-jima nego na touch screenovima.

(Steva, 31. jul 2012 10:39)

Ako mobilni koristiš za pozive, sms, email i ponekad surf, zašto si onda kupio iphone? Sasvim bi ti odgovarala i neka nokia s40 (čak ne ni s60). Ali bih pre rekao da je u pitanju ova druga stavka, a to je da se izigrava baja u kafiću, ili da se nekome kaže kako se ima iphone. Tako da je malo jadno pričati drugima da se ne lože, kad ga već poseduješ. Čista demagogija, prijatelju.

Mare

pre 11 godina

@Ali
Gingerbread (2.3 verzija Androida) je te, daleke, 2010. godine izgledao modernije od iOS-a u to vreme: http://goo.gl/qdvCZ
Poslednju verziju Androida je besmisleno i porediti sa iOS-om: http://goo.gl/4lxtS
Problem sa izgledom iOS-a je u tome sto uporno stagnira. On je 2007. bio ispred svog vremena, 2009. je bio moderan, a 2012. zastareo. Iskreno, nadam se da ce nova verzija ovog operativnog sistema uvesti korenite promene, jer ce to podstaci i dizajnere Androida.

čečvrčak

pre 11 godina

jel može jedan dan bez iphonea u naslovu? sta je ovo, neka sekta? sto ne uzmete neku marku pegli pa svaki dan izvestavate o novim idejama, dizajnu , prodaji..?

Tyron

pre 11 godina

@PPeca Nije Apple 'izmislio' te stvari, ali ih je zato jedan od prvih, a u nekim slucajevima i prvi KOMERCIJALNO UPOTREBIO i setio da bi negde nesto imalo smisla staviti kao USB na G4 ili wifi kartica u laptopovima. Umece je videti potencijalnu primenu u necemu, pa cak i marketing je teska stvar da se savlada, jer da je lako kod svih bi palilo. Svidelo se to nekome ili ne Apple ima kapacitet da neke stvari prepozna, pre iOS uredjala naci na nekom portabilnom uredjaju kapacitivni ekran dodir bila je vvveeellliiikkkaaa retkost, dok je taktilni veoma cest, ako ne i jedini prisutan. Naravno da ga Apple nije izmislio, ali se setio da ga upotrebi. To je mozda i ono sto nekim ljudima smeta, mene licno bas briga.

hehe

pre 11 godina

Sta ga prikazuju kako izgleda kad svi smartfonovi izgledaju manje vise isto...
(Rapt, 31. jul 2012 09:44)

Mozda da jedes vise sargarepe?

Lep je, medju najlepsim smartfonovima danas - sa Lumiama, HTC One X seriom i Galaxy S2 (dok je S3 tuzan za gledati)

Ali

pre 11 godina

Mare, kako je bolan 2.3 Android estetski ljepsi od iOS-a, pa uporedi ikone iOS-a sa bilo kom verzijom Androida, smjesno je to i porediti. Na androidu nema ikone priblizne kvalitete onim sa iOS-a na retina ekranima. Na androidu kao da su ikone sastavljali u MS Paintu. :D

Dejan

pre 11 godina

Mi smo jedna cela iPhone porodica: Svi u kuci imamo po jedan model. Ne postoji pouzdaniji, kvalitetniji, brzi i lepsi telefon. Imam u ruci osecaj da drzim dragulj.

Web Developer

pre 11 godina

Dolazi kraj Apple-a. Nijedan normalan korisnik cetvorke nece kupiti peticu, razlike su minimalne i ne vrede tih para ako vec imas iPhone 4. Bez Jobs-a Apple nije to sto je bio.

Inace ja nisam korsnik Apple proizvoda, za sada.

iPodGorica

pre 11 godina

@PPeca@SER

PPeca, prije nego što druge tako neodgojeno optužiš za nepismenost, mogao bi i sam da nešto pročitaš.

PRVI laserski štampač na svijetu bio Apple LaserWriter, izbačen na tržište 1985. Apple se povukao sa tog tržišta 1988.

PRVI kućni računar u istoriji je Apple I, prodavao se u kitu, a sastavljali su ga entuzijasti (1976). Kada ga je Apple stvorio, proglasili su ih sumanutim, jer su kompjuteri "mašine za vojske i velike kompanije" (riječi šefa IBM) i nemaju šta da traže u kući.

PRVI komercijalni GUI OS je onaj na Apple LISA računarima. Izumljen je u XEROX PARC laboratorijama, gdje je bio sporedan projekat dok Steve Jobs nije shvatio njegove potencijale, kupio ga i odnio ga u Apple gdje je usavršen, potom u NeXT. Proći će 14 godina dok isto ne uvidi i Microsoft i ne izbaci Win95.

Apple je bio dio konzorcijuma koji je stvorio USB i prvi ga je uveo na MacBook-u. Prvi je izbacio floppy, uveo Bluetooth, postavio standard za WiFi, dok je Bill Gates još tvrdio da internet nema budućnost.

PRVI upotrebljiv touchscreen telefon je iPhone, što je i pokrenulo ovu revoluciju. Prvi tablet u istoriji je Apple Newton (1987), a prvi upotrebljiv touchscreen tablet je iPad. Appstore je Appleov izum, Google ga je kopirao (kao i sve ostalo), kao i Nokia sa OVI, sada isto pokušava i MS. Airplay postoji samo na Apple uređajima, ukoliko imaš Apple TV.

U principu, Megatron je za dosta toga u pravu, mada je moožda to rekao s previše entuzijazma. Treba imati znanje pa to i shvatiti.

Steva

pre 11 godina

Za "offline": Kao glavni telefon koristim S60 NOKIA telefon. iPhone 3GS moram da koristim zbog posla pošto ne mogu da nađem adekvatan NOKIA telefon koji podržava način autorizacije kompanijskog servera koji je kod nas u firmi primenjen (npr.to radi na E52 ili E72 ali mi ne odgovaraju,zato koristim drugi model,a neću a kažem koji da me neko ne bi prepoznao jer je pomalo specifičan).Kada uveče izlazim,veruj mi da iPhone ne nosim sa sobom.
Dakle,ne "ložim" niti "pametujem", samo pokušavam da objasnim da ste svi poludeli za najnovijim iPhone-ima i Androidima i ostalim smart-telefonima isključivo zbog marketinga i generisane želje da se neprekidno bude na Facebook-u za čim realno nema baš nikakve potrebe.

Hoćeš da mi kažeš da djaci-studenti-nezaposleni imaju potrebu za smartphoneima? Za iPhone-om? Da primaju emailove? Bez tih emailova ne bi mogli da žive ili to ne može da sačeka da dođu kući pa provere email? Ili gledaju filmove na iPhoneu? To je normalno gledati filmove na 3,7 inča ili koliko već, ili na Androidima od 4,3 ili 4,7 inča?

Da dobro zagledate u svoje potrebe, jasno bi vam bilo da vam nikad ništa više u životu nije trebalo od NOKIA 3310 -> možda grešim, dobro je imati kolor ekran možda zbog fotografija.

Sve ostalo je tzv. generisana tražnja, a ti se malo raspitaj, pogledaj po netu, pa će ti biti jasno kako kompanije stvaraju tražnju za nekim proizvodom koji ti, realno, apsolutno u životu nije potreban, a ti si ubeđen kako "bez njega ne možeš da živiš".

softtroll

pre 11 godina

@Maksi: pa ljudi, kao sto vidimo, ovde uopste ne preferiraju Apple. inb4 copypasta "nisi mogao da priustis pa ne znas" i slicne gluposti - to mi je posao i niko nece da se raspadne i da te pare za nesto sto ce morati da jailbreakuje, izgubi garanciju i zivi u zatvorenom svetu. Tako da, izadjite vi malo iz kaveza. Jedino ko se lozi na to su punisici, mamini i tatini sinovi ovde po Srbadiju i fenseri. Pusti ti te price matori i idi kupi svaku aplikaciju paypalom. Oh wait...

maxy

pre 11 godina

o stabilnosti i pouzdanosti Androida neću raspravljati. ja ga koristim u verziji 2.3.4 na se Xperia mini pro i do sada nisam imao nikakvih problema. ajfon nikada do sada nisam koristio. pa cu ponovo da pitam šta to ajfon može, a da ne mogu drugi top telefoni (npr. SII, SIII, htc one, lumia900, Xperia S)? ima li neko da je koristio neke od ovih telefona u top segmentu pa da da komparaciju? jedino gde je ajfon bolji od konkurencije jeste u kvalitetu materijala i završnoj obradi.

Zoran

pre 11 godina

U zadnje vreme sam dosta na putu van zemlje; u vecini shopova za mobilne telefone koji istovremeno nude i S3 i iPhone, pored iPhona stoji: "Best phone ever made".

Ovich

pre 11 godina

@Steva

Verovatno 10 puta jaci hardware, mnogo bolje slike, full hd video camera, retina screen sa pixelima toliko sitnim da se nemogu videti golim okom, vrti igrice kao na pc-u itd itd...

PPeca@SER

pre 11 godina

"pre iOS uredjala naci na nekom portabilnom uredjaju kapacitivni ekran dodir bila je vvveeellliiikkkaaa retkost, dok je taktilni veoma cest, ako ne i jedini prisutan. Naravno da ga Apple nije izmislio, ali se setio da ga upotrebi. To je mozda i ono sto nekim ljudima smeta, mene licno bas briga.
(Tyron, 31. jul 2012 12:05)"

Tyron, hoces reci da je kapacitivni "zakon" i da ga je Apple prvi primenio? Da "taktilne" mozes da nadjes kojekuda (frizideri, usisivaci...)?
Eto, vidis kako Apple kopira druge...

iPhone 5 will have a tactile touchscreen
http://www.pcadvisor.co.uk/news/apple/3363714/iphone-5-will-have-tactile-touchscreen/

Ali dobro, neznanje nije opravdanje. Kao sto ni kapacitivni touchscreen nije najbolji, daleko od toga.

Nikola

pre 11 godina

Megatron rece da napravili prvi tablet i touch screen i ostade ziv. Ms je 2002. predstavio tablet, samo nije imao takav marketing. A touch screen je napravio LG

zmitjkoe

pre 11 godina

Mi smo jedna cela iPhone porodica: Svi u kuci imamo po jedan model. Ne postoji pouzdaniji, kvalitetniji, brzi i lepsi telefon. Imam u ruci osecaj da drzim dragulj.
(Dejan, 31. jul 2012 18:57)

Svidja mi se poslednja recenica jer objasnjava i moj osecaj, kad leti, u dzepu, osetim hladno staklo. Savrsenstvo industrijskog dizajna i najpopularniji smartphone na svetu. Sto se mene tice, mogu da zadrze ovaj dizajn jos 5 godina, samo neka ga menjaju iznutra. Uvek je nov, jer je neogrebljiv.
Mislim da ovo nema veze sa buducim iPhonom jer ocekujem radikalno novi dizajn i novi materijal, verovatno metal. Iskreno se nadam da nece biti veci od 4".

Milica

pre 11 godina

Iako se iPhone smatra MUSKIM biznis, profedionalnim telefonom, ja sam ga uvek rado nosila. Sada imam iPhone4s model i ne bih ga menjala za nista na svetu. Koliko god da ga smatraju muskim.

Gos'n

pre 11 godina

Moj komentar o tome kako nije bitno kako izgleda, nego je bitno sta je unutra sa vise negativnih je pokazatelj da se ajfon kupuje iz pomodarstva. Nijedan telefon nije ruzan danas, ali vama sto patite je bitno da ima jabuku nazad.

Stolarevic Z.

pre 11 godina

Iskreno, mislim da ove godine nece biti iPhona 5, vec obrnuto, da ce izaci iPhone 4GS... A ako izadje iPhone 4GS imace 12 megapixela, Quad core... Moje misljenje...:)

Dejan

pre 11 godina

(Web Developer, 31. jul 2012 13:54) -> Ne poznajes psihologiju razvijenog sveta, jer razmisljas iz pozicije Srbije govoreci o svetu. Kada bi imao prilike da vidis koliko je interesovanje za iPhone u Aziji, Americi i RAZVIJENOM delu Evrope, koliko ljudu nestrpljivo cekaju bilo sta o novom modelu, nebi mogao poverovati u ono sto govoris. Licno imam koleginicu u stranoj firmi koja je svim uposlenicima za jubilej firme odreda poklonila iPhone4s (cak i onima koji su ga imali). Ne brini, svi ce kupiti iPhone5.

offline

pre 11 godina

@Steva

Ok, ocigledno se nisi dobro izrazio u prvom postu, pa sam lose okarakterisao. Izvinjavam se i povlacim rec. I nema potrebe da se raspitujem, jer mi je poznata deviza da "ljudi ne znaju sta zele dok im to ne ponudis". Da smatram da mi je potrebno svo to cudo tehnike od ciglastih smartphone-ova, ne bih u dzepu nosio 6230i. Ne zato sto ne mogu da kupim bolje, vec zato sto im ne nalazim primenu. Ako je zevanje u facebook na svakom mestu i u svako vreme primena, onda se izvinjavam svima na svojoj prostodusnosti.
Pozdrav i svako dobro!

PPeca@SER

pre 11 godina

@iPodGorica... Ne bih da gresim dusu ali, da sam na tvom mestu otisao
bih u neki zvanicni servis da pregledam ljubljeni uredjaj jer mu ocigledno ne radi pretrazivanje po istoriji. Izgleda da mu je ubaceno da pretrazivanje zapocne od Apple-a. A mozda i Siri nije citala dovoljno?
Na normalnim uredjajima kada na Wikipedia sajtu ubacis kljucne reci "laser printer", pa dodjes na istoriju, izbacice ti rezultat da je to Xerox jos iz 1969. a prvi komercijalni kancelarijski je bio IBM...
Dalje ne bih ni da ti navodim sve greske u sistemu pretrazivanja, daleko je to od entuzijazma. To se pre zove - zadojenost.

Smorex

pre 11 godina

@Zmitjkoe Cudno, ovaj moj i4 se izgrebao na zadnjoj strani poslije par dana... Nazad je obicno staklo, mozes ti pricat sta hoces, itekako je "ogrebljiv"...

iPodGorica

pre 11 godina

@PPeca SER

Žao mi je što vidim da si potvrdio moju konstataciju o neodgojenosti, ali ti opraštam, jer si vjerovatno jako mlad. Za razliku od tebe, koji šalješ komentar sa Android b92 app-a (gle čuda, izraz potekao iz Applea, do prije nekoliko godina smo ih zvali "programima"), ja ne koristim iPhone, čak ni Mac i nisam nikakav "fanboy". Ali, to što vozim Toyotu ne znači da treba da se pravim idiot i pljujem po Mercedesu kad prođe ulicom, shvataš? Moji podaci ne dolaze od Siri jer na žalost nemam iPhone, niti sa Wikipedije, koju svaki mamlaz edituje, već su dio tehničkog obrazovanja i posljedica ljubavi prema računarima i elektronici koju gajim od malih nogu - a kao ilustraciju koliko je to davno, rekao bi ti da sam kao osnovac sam sklopio svoj prvi računar, 8-bitnu "Galaksiju" i počeo da programiram u BASIC-u i Pascalu, ali ti ne bi znao o čemu govorim. Imaj toliko pristojnosti da mi vjeruješ da sam intimno upoznat sa istorijom razvoja računarstva od početka 80-ih na ovamo.

Sve što sam rekao stoji, a ti naravno "ne bi da mi navodiš sve greške" jer i ne postoje. Za sve se lako može naći i potkrepljenje online, i iz reputabilnijih izvora od Wikipedije.

Dalje ne bih gubio vrijeme, prvo jer nisam tvoj nastavnik, a drugo jer ti roditelji nijesu na vrijeme ulili malo pristojnosti ili objasnili šta su pojmovi poput "pasivno-agresivno ponašanje" i čemu to vodi kada izađeš iz puberteta.

Zurkolomac

pre 11 godina

Imao sam jednom iPhone4 i nikada vise. Nose ga skoro iskljucivo glupace, splavaruse, kriminalci i tupadzije. Sluzi im iskljucivo za drzanje na stolu po kaficima i klubovima. Ne znaju da koriste ni 2% mogucnosti telefona. Zato sam ga i prodao. U medjuvremenu android je postao 3 puta bolji od iOS-a, a Galaxy i HTC modeli su pregazili Iphone i glupi iTunes...

deda pera

pre 11 godina

Ako je ovo delo Apple-a ondq je Johny imao strasnu glavobolju kada je ovo dizajnirao. Videcemo za, od prilike, dva meseca. Nadam se da ce biti neke vece inovacije od strane Apple-a sto se novog modela tice. 4s je bio jao uspesan i doba ali ako izuzmemo dual core procesor i siri... Sve je skoro isto kao stari iPhone. Takodje ocekujem podrsku za 4g. Riram koji ova industrija vodi mi je bolestan, svi menjaju svoje stare proizvode novom linijom proizvoda za godinu dana i manje.

Goran

pre 11 godina

a.b u pravu si, ja razmisljam o kupovini s3. Da li neko ovde ima? Sta mislite http://www.compareitversus.com/samsung-galaxy-s3-reviews/

PPeca@SER

pre 11 godina

iPodGorica... Stvarno si programirao u Pascalu? Auuuu... Mislim da znam o cemu pricas, bar koliko me pamcenje jos sluzi. Kada si ti sklapao Galaksiju, ja sam vec drzao skolu programiranja. Cisto da znas da pokusavas da ucis tatu kako se deca prave. A onda i odgajaju.
Zato, uci dok si ziv. I ovo je neka vrsta skole jer ti ja samo dajem smernice gde mozes da nadjes vise podataka, a ja ih vec znam.

Jovan

pre 11 godina

(Web Developer, 31. jul 2012 13:54). Posmatras stvari sa pozicije Srbije; cim stigne iPhone5 odmah ce ga kupiti ini koji sada imaju iPhone4s. Ko gleda novac i manje tehnicke razlike. To nikoga ne interesuje! A ti WEB developERUJ!

Sotir

pre 11 godina

Sto bi Homer Simpson rekao u jednoj epizodi :"last time i was standing in line this long is to buy a slightly better phone"..Cak i Homer provalio foru xDDD

Megatron

pre 11 godina

Jedva čekam...samo najbolje je dovoljno dobro - a to je oduvek bio Apple! Stvorili su personalni računar, GUI operativne sisteme, miša, laserski štampač, USB, tablete, touchscreen telefone, appstore, airplay - potpuno izmenili izgled sveta!
Tehnički nepismeni mrze Apple jer ga uglavnom ne mogu priuštiti...zavist.

Ko hoće, neka daje pare korejskim proizvođačima frižidera i usisivača. Ovce su za šišanje, hehe.

maksi

pre 11 godina

Android fun girls misle da mogu da promene misljenje milion apple korisnika :D pa ko se jednom navikne na kvalitet nikad se ne vraca na nesto losije. Izadjite iz Android sveta i upoznajte se sa savrsenstvom hardvera, softvera.

Svi mogu da mu skinu kapu :)

A vi slobodno nalupajte minuse, ko planira da kupi novi fon neka prvo prova Samsung i Apple i sam ce skontati zasto ljudi preferiraju apple.

PPeca@SER

pre 11 godina

Jedva čekam...samo najbolje je dovoljno dobro - a to je oduvek bio Apple! Stvorili su personalni računar, GUI operativne sisteme, miša, laserski štampač, USB, tablete, touchscreen telefone, appstore, airplay - potpuno izmenili izgled sveta!
Tehnički nepismeni mrze Apple jer ga uglavnom ne mogu priuštiti...zavist.

Ko hoće, neka daje pare korejskim proizvođačima frižidera i usisivača. Ovce su za šišanje, hehe.
(Megatron, 31. jul 2012 09:02)

Hahhahahahhaha, ne secam se da sam se nekada ovako slatko nasmejao, a trebalo bi plakati zbog ovako nepismenih ljudi. Citas li ti nesto prijatelju?!?
Ako su te vec uverili kako je Apple izmislio PC, touchscreen, GUI OS... kako li ste majke ti uverli da je Apple izmislio laserski stampac?!?!?!?!? Hahahhahaha
Slika i prilika Apple korisnika!!!

Lekso

pre 11 godina

@Megatron Nista od navedenog nisu oni izmislili niti prvi napravili.Posto zivimo u Srbiji razumljivo je da vecina ne moze priustiti precenjene apple proizvode,ali zato je tu samsung galaxy s,II,III.Sa realnom cenom,dobrim kvalitetom i po svim segmentima bolji od iphona... Nije samo samsung bolji,tu je i HTC koji takodje ima odlicne telefone.Ono sto ih zajedno cini boljim od iphonea je android.Da se primetiti da iphone-ovce najvise sisaju...

Penzioner fenser

pre 11 godina

Koliko je Srbija zatucana sredina govori i to da se u njoj korisnici iPhone-a smatraju 'fenserima' koji kupuju telefon da ga 'pokažu u kafiću'. Dobro ljudi, jel vam lepo u vašem selu, jeste li ikad prešli granicu svog ogradjenog atara?? Znate li, mozda, da u civilizovanom svetu i penzioneri koriste iPhone, i da je posedovanje istog najnormalnija stvar? Čuste li da postoje zemlje u kojima je tesko videti telefon koji nije iPhone (Svedska npr.). Da je u Kanadi prava retkost videti slusalice koje nisu bele boje? Da je iPhone službeni korporativni telefon u Deutsche Bank? Niste čuli? Naravno, a i zasto bi vas to zanimalo, vi ste tako cool i pametni a ceo zapad je glup i fensi.

Ali

pre 11 godina

Mare, kako je bolan 2.3 Android estetski ljepsi od iOS-a, pa uporedi ikone iOS-a sa bilo kom verzijom Androida, smjesno je to i porediti. Na androidu nema ikone priblizne kvalitete onim sa iOS-a na retina ekranima. Na androidu kao da su ikone sastavljali u MS Paintu. :D

Stolarevic Z.

pre 11 godina

Iskreno, mislim da ove godine nece biti iPhona 5, vec obrnuto, da ce izaci iPhone 4GS... A ako izadje iPhone 4GS imace 12 megapixela, Quad core... Moje misljenje...:)

Che

pre 11 godina

Koliko je Srbija zatucana sredina govori i to da se u njoj korisnici iPhone-a smatraju 'fenserima' koji kupuju telefon da ga 'pokažu u kafiću'. Dobro ljudi, jel vam lepo u vašem selu, jeste li ikad prešli granicu svog ogradjenog atara?? (Penzioner fenser, 31. jul 2012 12:59)

Sta ce ti uredjaj u zemlji gde nemas korisnicku podrsku,sem da glumis neko ludilo.To kao da si kupio ferarijev bolid,al nemas gde ni da vozis,ni delove da kupis.
Isti slucaj kao sa onima koji voze kadilak po beogradu i misle da su face.

Zna se ko je tata

pre 11 godina

"Sta ga prikazuju kako izgleda kad svi smartfonovi izgledaju manje vise isto... (Rapt, 31. jul 2012 09:44)" Tačno, svi su manje ili veće modifikacije prvog iPhone-a.

Web Developer

pre 11 godina

Dolazi kraj Apple-a. Nijedan normalan korisnik cetvorke nece kupiti peticu, razlike su minimalne i ne vrede tih para ako vec imas iPhone 4. Bez Jobs-a Apple nije to sto je bio.

Inace ja nisam korsnik Apple proizvoda, za sada.

Steva

pre 11 godina

Koristim iPhone 3GS i uopste ne mislim da je iPhone nesto posebno. Korstio sam i iPhone 4 i 4s ali se zadrzao na 3GS jer mi dva potonja ne nude nista vise. Dakle, svaki iPhone je u sustini identican, ekran se lepo skroluje, ikonice ne zastajkuju kada se "mrdaju" i slicno. U cemu je prednost novih iPhone-a u odnosu na stare?

Mobilni koristim za pozive, sms, email i kada bas moram za surf po netu jer je, po meni, bolesno surfovati na tako malim ekranima.

Dakle, nemojte se ljudi loziti na mobilne telefone, nekad je bio statusni simbol imati ih (setite se samo Samsunga na preklop koji je trptao plavo, ili Baby Motorola koliko su se svi ložili na njih).

Danas se tako loze na iPhone, da kad postave telefon na sto u kaficu da tim gestom pokazu kako imaju para. Bas nista drugo.

I opet, realno, kucanje poruka/emailova i slicno je mnogo jednostavnije bilo na NOKIA-ma ili Blackberry-jima nego na touch screenovima.

Pa sad, nadam se da shvatate svu besmislenost zaklinjanja u Apple ili bilo kog drugog proizvođača. Mobilni je tu da vam SLUŽI (i što manje zrači) onako kako vama odgovara, a ne da svetli, trepće, izgleda lepo ili ne znam šta.

I da, ovako svaki dan mozete da objavljujete po neku sliku i napisete da je mozda ovo izgled buduceg iPhone-a. Pa pustite na s na miru, kad izadje, izasao je, tad cemo ga videti.

C

pre 11 godina

Zasto, ali zasto Apple korisnici moraju toliko da velicaju Apple?? Steve Jobs je najjaci marketing menadzer, svaka mu cast kako je usao u mozgove Apple fanbojeva. Doduse, on je ciljao tehno neznalice.

Ovich

pre 11 godina

@Steva

Verovatno 10 puta jaci hardware, mnogo bolje slike, full hd video camera, retina screen sa pixelima toliko sitnim da se nemogu videti golim okom, vrti igrice kao na pc-u itd itd...

Kinaski

pre 11 godina

@maxy

Evo sustinske razlike u funkcionalnosti. Apple uredjaji rade mnogo pouzdanije od bilo kog uredjaja koji radi pod android sistemom. Eto, vrlo je jednostavno... Koristio sam i jedno i deugo i to je finalni zakljucak.

Pozdrav svima.

Dzoni

pre 11 godina

@Megatron
Od svega toga sto si naveo ama bas nista nije stvorio apple samo sto da budem blag tebi materija o tome ti mnogo ide slabo ali ti si i ciljna grupa te firme.

hehe

pre 11 godina

Sta ga prikazuju kako izgleda kad svi smartfonovi izgledaju manje vise isto...
(Rapt, 31. jul 2012 09:44)

Mozda da jedes vise sargarepe?

Lep je, medju najlepsim smartfonovima danas - sa Lumiama, HTC One X seriom i Galaxy S2 (dok je S3 tuzan za gledati)

čečvrčak

pre 11 godina

jel može jedan dan bez iphonea u naslovu? sta je ovo, neka sekta? sto ne uzmete neku marku pegli pa svaki dan izvestavate o novim idejama, dizajnu , prodaji..?

Dejan

pre 11 godina

Mi smo jedna cela iPhone porodica: Svi u kuci imamo po jedan model. Ne postoji pouzdaniji, kvalitetniji, brzi i lepsi telefon. Imam u ruci osecaj da drzim dragulj.

Mare

pre 11 godina

@maksi
"pa ko se jednom navikne na kvalitet nikad se ne vraca na nesto losije. Izadjite iz Android sveta i upoznajte se sa savrsenstvom hardvera, softvera."
Evo, ja sam ti zivi primer coveka koji je 2009. mislio da je Android smesan pokusaj mobilnog sistema. Imao sam iPod touch, koristio sam ga 3 godine. Posle inicijalnog odusevljenja iOS-om, shvatio sam da ima ozbiljne probleme i da nije nimalo user friendly - nisam mogao ni slike da prebacim sa vise od jednog kompjutera, niti sam mogao da vidim tri informacije (vreme, mejlove i vesti), a da ne udjem u tri razlicite aplikacije. U medjuvremenu, od verzije 2.0 poceo je da mi se funkcionalno svidja Android, a od verzije 2.3 on je i estetski postao bolji od iOS-a. Danas koristim Android i ne pada mi na pamet da se u skorije vreme vratim iOS-u. Makar dok ne izvrse promene, za koje, nazalost, mislim da su korenite.

softtroll

pre 11 godina

@Megatron: A ja mislio da ja trolujem. Zasto vi ziloti uvek imate taj nesnosni poriv da copy-pastujete gluposti, nikad mi nece biti jasno. Kupi brate sebi djindjuvu pa idi okolo IRL i hvali se kako je najbolja, samo da vidis reakcije ljudi. "Super, ti si nas idol, a sad idi, radimo".

offline

pre 11 godina

Mobilni koristim za pozive, sms, email i kada bas moram za surf po netu jer je, po meni, bolesno surfovati na tako malim ekranima.

Dakle, nemojte se ljudi loziti na mobilne telefone, nekad je bio statusni simbol imati ih (setite se samo Samsunga na preklop koji je trptao plavo, ili Baby Motorola koliko su se svi ložili na njih).

Danas se tako loze na iPhone, da kad postave telefon na sto u kaficu da tim gestom pokazu kako imaju para. Bas nista drugo.

I opet, realno, kucanje poruka/emailova i slicno je mnogo jednostavnije bilo na NOKIA-ma ili Blackberry-jima nego na touch screenovima.

(Steva, 31. jul 2012 10:39)

Ako mobilni koristiš za pozive, sms, email i ponekad surf, zašto si onda kupio iphone? Sasvim bi ti odgovarala i neka nokia s40 (čak ne ni s60). Ali bih pre rekao da je u pitanju ova druga stavka, a to je da se izigrava baja u kafiću, ili da se nekome kaže kako se ima iphone. Tako da je malo jadno pričati drugima da se ne lože, kad ga već poseduješ. Čista demagogija, prijatelju.

softtroll

pre 11 godina

@Maksi: pa ljudi, kao sto vidimo, ovde uopste ne preferiraju Apple. inb4 copypasta "nisi mogao da priustis pa ne znas" i slicne gluposti - to mi je posao i niko nece da se raspadne i da te pare za nesto sto ce morati da jailbreakuje, izgubi garanciju i zivi u zatvorenom svetu. Tako da, izadjite vi malo iz kaveza. Jedino ko se lozi na to su punisici, mamini i tatini sinovi ovde po Srbadiju i fenseri. Pusti ti te price matori i idi kupi svaku aplikaciju paypalom. Oh wait...

republika

pre 11 godina

(Penzioner fenser, 31. jul 2012 12:59)

Penzionisani fenseru, počeo si priču o Srbiji a završio sa Švedskom. Jel neko ovde govori protiv švedskih penzionera? Jel neko govori protiv Kanađana? Pa fala bogu da će svaki Kanađanin imati ajfon kada im je standard 2000 puta veći od našeg. I ja bih imao ajfon da mi za njega treba 15% mesečne plate. Kanađanu je kupiti ajfon ko meni kupiti veliku picu kad hoću da se malo počastim.

U Srbiji je drukčije jer je ajfon skupa i uvozna roba, i većina ljudi ga zaista kupuje da bi ispala "fensi". Činjenica. Ajfon je u normalnim zemljama samo telefon, kod nas je uglavnom statusni simbol.

A ti se prvo dogovori sa svojim mislima pre neg što kreneš nama soliti pamet.

Steva

pre 11 godina

Za "offline": Kao glavni telefon koristim S60 NOKIA telefon. iPhone 3GS moram da koristim zbog posla pošto ne mogu da nađem adekvatan NOKIA telefon koji podržava način autorizacije kompanijskog servera koji je kod nas u firmi primenjen (npr.to radi na E52 ili E72 ali mi ne odgovaraju,zato koristim drugi model,a neću a kažem koji da me neko ne bi prepoznao jer je pomalo specifičan).Kada uveče izlazim,veruj mi da iPhone ne nosim sa sobom.
Dakle,ne "ložim" niti "pametujem", samo pokušavam da objasnim da ste svi poludeli za najnovijim iPhone-ima i Androidima i ostalim smart-telefonima isključivo zbog marketinga i generisane želje da se neprekidno bude na Facebook-u za čim realno nema baš nikakve potrebe.

Hoćeš da mi kažeš da djaci-studenti-nezaposleni imaju potrebu za smartphoneima? Za iPhone-om? Da primaju emailove? Bez tih emailova ne bi mogli da žive ili to ne može da sačeka da dođu kući pa provere email? Ili gledaju filmove na iPhoneu? To je normalno gledati filmove na 3,7 inča ili koliko već, ili na Androidima od 4,3 ili 4,7 inča?

Da dobro zagledate u svoje potrebe, jasno bi vam bilo da vam nikad ništa više u životu nije trebalo od NOKIA 3310 -> možda grešim, dobro je imati kolor ekran možda zbog fotografija.

Sve ostalo je tzv. generisana tražnja, a ti se malo raspitaj, pogledaj po netu, pa će ti biti jasno kako kompanije stvaraju tražnju za nekim proizvodom koji ti, realno, apsolutno u životu nije potreban, a ti si ubeđen kako "bez njega ne možeš da živiš".

zmitjkoe

pre 11 godina

Mi smo jedna cela iPhone porodica: Svi u kuci imamo po jedan model. Ne postoji pouzdaniji, kvalitetniji, brzi i lepsi telefon. Imam u ruci osecaj da drzim dragulj.
(Dejan, 31. jul 2012 18:57)

Svidja mi se poslednja recenica jer objasnjava i moj osecaj, kad leti, u dzepu, osetim hladno staklo. Savrsenstvo industrijskog dizajna i najpopularniji smartphone na svetu. Sto se mene tice, mogu da zadrze ovaj dizajn jos 5 godina, samo neka ga menjaju iznutra. Uvek je nov, jer je neogrebljiv.
Mislim da ovo nema veze sa buducim iPhonom jer ocekujem radikalno novi dizajn i novi materijal, verovatno metal. Iskreno se nadam da nece biti veci od 4".

a.b.

pre 11 godina

ljudi ne pricajte gluposti molim vas. dok nisam kupio svoj prvi apple proizvod, za apple sam govorio da su sekta i taj kao "kvalitet" gluposti i da zaradjuju na glupanima itd itd... kad sam nokiu n95 zamenio iphoneom 4s.... auu koja je to samo razlika! bukvalno nije ni poredivo! uverio sam se u kvalitet ali sto se marketinga applea tice - sa njima se ne slazem i dalje uopste.. ukratko, kradu pare i zaradjuju na glupanima. ali to je plan svima - i vasem samsungu i htcu - samo sto svako ima drugu strategiju. imaju kvalitet, UGLAVNOM i jesu MEDJU najboljima - za telefon npr i najbolji (jer sam probao i samsung s3 i s2 i pojedine htceve), kao i za mp3, tablete...

maxy

pre 11 godina

Ako ljudi u Srbiji mogu da priuste Galaxy S2 ili S3, onda mogu bez problema i iPhone.. Razlika u cenama nije bas nesto velika..
(Sale, 31. jul 2012 10:19)

Razlika je velika, jer Galaksi možeš uzeti na ugovor za male pare, dok Ajfon ne možeš. Jer onaj ko ima da da za telefon 600+ eura (slobodna prodaja) verovatno može mesečno da plati i račun od 3000+ RSD (pa da ga uzme na ugovor). Ne mogu poverovati u to da će neko kupiti Galaksi SIII za 600 € i onda dopunjavati na trafici račun za po 200 RSD mesečno :D.
A ovo prepucavanje između vlasnika SIII i Ajfon-a je poprilično neukusno, posebno jer živimo u državi u kojoj prosečan radnik mora da radi tri meseca kako bi sebi priuštio telefon te klase. Zamislite samo da vas u saobraćaju počne zlostavljati i maltretirati vozač Ferarija jer eto vi se vozite u jugu, kecu, kadetu i sl., pa bilo bi bolesno. Posebno se ističu ljubitelji Ajfona koji uređaj veličaju kao da je u najmanju ruku pravi ručak, pegla veš, ide u kupovinu, vodi i odvodi decu iz obdaništa, vozi auto kod majstora...
Da li neko zna bar jednu suštinsku funkcionalnu razliku između top mobilnih telefona na tržištu bez obzira od kog proizvođača dolaze i koji OS koriste?

Nikola

pre 11 godina

Megatron rece da napravili prvi tablet i touch screen i ostade ziv. Ms je 2002. predstavio tablet, samo nije imao takav marketing. A touch screen je napravio LG

Tyron

pre 11 godina

@PPeca Nije Apple 'izmislio' te stvari, ali ih je zato jedan od prvih, a u nekim slucajevima i prvi KOMERCIJALNO UPOTREBIO i setio da bi negde nesto imalo smisla staviti kao USB na G4 ili wifi kartica u laptopovima. Umece je videti potencijalnu primenu u necemu, pa cak i marketing je teska stvar da se savlada, jer da je lako kod svih bi palilo. Svidelo se to nekome ili ne Apple ima kapacitet da neke stvari prepozna, pre iOS uredjala naci na nekom portabilnom uredjaju kapacitivni ekran dodir bila je vvveeellliiikkkaaa retkost, dok je taktilni veoma cest, ako ne i jedini prisutan. Naravno da ga Apple nije izmislio, ali se setio da ga upotrebi. To je mozda i ono sto nekim ljudima smeta, mene licno bas briga.

Mare

pre 11 godina

@Ali
Gingerbread (2.3 verzija Androida) je te, daleke, 2010. godine izgledao modernije od iOS-a u to vreme: http://goo.gl/qdvCZ
Poslednju verziju Androida je besmisleno i porediti sa iOS-om: http://goo.gl/4lxtS
Problem sa izgledom iOS-a je u tome sto uporno stagnira. On je 2007. bio ispred svog vremena, 2009. je bio moderan, a 2012. zastareo. Iskreno, nadam se da ce nova verzija ovog operativnog sistema uvesti korenite promene, jer ce to podstaci i dizajnere Androida.

maxy

pre 11 godina

o stabilnosti i pouzdanosti Androida neću raspravljati. ja ga koristim u verziji 2.3.4 na se Xperia mini pro i do sada nisam imao nikakvih problema. ajfon nikada do sada nisam koristio. pa cu ponovo da pitam šta to ajfon može, a da ne mogu drugi top telefoni (npr. SII, SIII, htc one, lumia900, Xperia S)? ima li neko da je koristio neke od ovih telefona u top segmentu pa da da komparaciju? jedino gde je ajfon bolji od konkurencije jeste u kvalitetu materijala i završnoj obradi.

Gos'n

pre 11 godina

Moj komentar o tome kako nije bitno kako izgleda, nego je bitno sta je unutra sa vise negativnih je pokazatelj da se ajfon kupuje iz pomodarstva. Nijedan telefon nije ruzan danas, ali vama sto patite je bitno da ima jabuku nazad.

offline

pre 11 godina

@Steva

Ok, ocigledno se nisi dobro izrazio u prvom postu, pa sam lose okarakterisao. Izvinjavam se i povlacim rec. I nema potrebe da se raspitujem, jer mi je poznata deviza da "ljudi ne znaju sta zele dok im to ne ponudis". Da smatram da mi je potrebno svo to cudo tehnike od ciglastih smartphone-ova, ne bih u dzepu nosio 6230i. Ne zato sto ne mogu da kupim bolje, vec zato sto im ne nalazim primenu. Ako je zevanje u facebook na svakom mestu i u svako vreme primena, onda se izvinjavam svima na svojoj prostodusnosti.
Pozdrav i svako dobro!

Sasha

pre 11 godina

@Megatron,Tyron
Nista od toga nije Apple ni napravio ni prvi komercijalno upotrebio. U zavisnosti od navedenog proizvoda to su bili Xerox, Telefunken ili DEC. Cak ni prvi kapacitivni touch screen nije razvio Apple vec LG. Nista od toga sto Apple stavlja u svoje telefone i racunare se ne razlikuje od onoga sto svi imaju u svojim telefonima i racunarima i sve delove prave LG, Samsung, Intel, AMD ili neko treci. Apple ih samo sklapa. Ako je nesto njihovo to je iOS i ostali softver.

PPeca@SER

pre 11 godina

"pre iOS uredjala naci na nekom portabilnom uredjaju kapacitivni ekran dodir bila je vvveeellliiikkkaaa retkost, dok je taktilni veoma cest, ako ne i jedini prisutan. Naravno da ga Apple nije izmislio, ali se setio da ga upotrebi. To je mozda i ono sto nekim ljudima smeta, mene licno bas briga.
(Tyron, 31. jul 2012 12:05)"

Tyron, hoces reci da je kapacitivni "zakon" i da ga je Apple prvi primenio? Da "taktilne" mozes da nadjes kojekuda (frizideri, usisivaci...)?
Eto, vidis kako Apple kopira druge...

iPhone 5 will have a tactile touchscreen
http://www.pcadvisor.co.uk/news/apple/3363714/iphone-5-will-have-tactile-touchscreen/

Ali dobro, neznanje nije opravdanje. Kao sto ni kapacitivni touchscreen nije najbolji, daleko od toga.

iPodGorica

pre 11 godina

@PPeca@SER

PPeca, prije nego što druge tako neodgojeno optužiš za nepismenost, mogao bi i sam da nešto pročitaš.

PRVI laserski štampač na svijetu bio Apple LaserWriter, izbačen na tržište 1985. Apple se povukao sa tog tržišta 1988.

PRVI kućni računar u istoriji je Apple I, prodavao se u kitu, a sastavljali su ga entuzijasti (1976). Kada ga je Apple stvorio, proglasili su ih sumanutim, jer su kompjuteri "mašine za vojske i velike kompanije" (riječi šefa IBM) i nemaju šta da traže u kući.

PRVI komercijalni GUI OS je onaj na Apple LISA računarima. Izumljen je u XEROX PARC laboratorijama, gdje je bio sporedan projekat dok Steve Jobs nije shvatio njegove potencijale, kupio ga i odnio ga u Apple gdje je usavršen, potom u NeXT. Proći će 14 godina dok isto ne uvidi i Microsoft i ne izbaci Win95.

Apple je bio dio konzorcijuma koji je stvorio USB i prvi ga je uveo na MacBook-u. Prvi je izbacio floppy, uveo Bluetooth, postavio standard za WiFi, dok je Bill Gates još tvrdio da internet nema budućnost.

PRVI upotrebljiv touchscreen telefon je iPhone, što je i pokrenulo ovu revoluciju. Prvi tablet u istoriji je Apple Newton (1987), a prvi upotrebljiv touchscreen tablet je iPad. Appstore je Appleov izum, Google ga je kopirao (kao i sve ostalo), kao i Nokia sa OVI, sada isto pokušava i MS. Airplay postoji samo na Apple uređajima, ukoliko imaš Apple TV.

U principu, Megatron je za dosta toga u pravu, mada je moožda to rekao s previše entuzijazma. Treba imati znanje pa to i shvatiti.

Zoran

pre 11 godina

U zadnje vreme sam dosta na putu van zemlje; u vecini shopova za mobilne telefone koji istovremeno nude i S3 i iPhone, pored iPhona stoji: "Best phone ever made".

PPeca@SER

pre 11 godina

@iPodGorica... Ne bih da gresim dusu ali, da sam na tvom mestu otisao
bih u neki zvanicni servis da pregledam ljubljeni uredjaj jer mu ocigledno ne radi pretrazivanje po istoriji. Izgleda da mu je ubaceno da pretrazivanje zapocne od Apple-a. A mozda i Siri nije citala dovoljno?
Na normalnim uredjajima kada na Wikipedia sajtu ubacis kljucne reci "laser printer", pa dodjes na istoriju, izbacice ti rezultat da je to Xerox jos iz 1969. a prvi komercijalni kancelarijski je bio IBM...
Dalje ne bih ni da ti navodim sve greske u sistemu pretrazivanja, daleko je to od entuzijazma. To se pre zove - zadojenost.

Smorex

pre 11 godina

@Zmitjkoe Cudno, ovaj moj i4 se izgrebao na zadnjoj strani poslije par dana... Nazad je obicno staklo, mozes ti pricat sta hoces, itekako je "ogrebljiv"...

Viktor

pre 11 godina

Ne vidim što se prepucavate oko toga da li je ili nije dobar novi iphone. Kakve mi koristi od toga u Srbiji imamo kad iphone u Srbiju zvanično neće skoro. Sve zemlje ga u okruženju imaju zvanično a mi ne. Meni to dosta govori o tome kakva smo mi zemlja. Mislim Paypal neću ni da spominjem. Dakle može da bude kakav god hoće mi ga zvanično i legalno ne možemo kupiti i kraj.

Morpheus

pre 11 godina

Vidi, opet loženje Apple vs. Samsung vs. HTC... kako vam ne dosadi? Evo, ja nikad ne bih menjao svoj Sony smartphone ni za jedan od tih vaših najboljih i najkvalitetnijih, pa to nikome ne nabijam na nos. Opustite se i uživajte kad ste već našli svoj savršeni telefon. Zar u tome nije poenta, da budemo zadovoljni?

Dejan

pre 11 godina

(Web Developer, 31. jul 2012 13:54) -> Ne poznajes psihologiju razvijenog sveta, jer razmisljas iz pozicije Srbije govoreci o svetu. Kada bi imao prilike da vidis koliko je interesovanje za iPhone u Aziji, Americi i RAZVIJENOM delu Evrope, koliko ljudu nestrpljivo cekaju bilo sta o novom modelu, nebi mogao poverovati u ono sto govoris. Licno imam koleginicu u stranoj firmi koja je svim uposlenicima za jubilej firme odreda poklonila iPhone4s (cak i onima koji su ga imali). Ne brini, svi ce kupiti iPhone5.

PPeca@SER

pre 11 godina

iPodGorica... Stvarno si programirao u Pascalu? Auuuu... Mislim da znam o cemu pricas, bar koliko me pamcenje jos sluzi. Kada si ti sklapao Galaksiju, ja sam vec drzao skolu programiranja. Cisto da znas da pokusavas da ucis tatu kako se deca prave. A onda i odgajaju.
Zato, uci dok si ziv. I ovo je neka vrsta skole jer ti ja samo dajem smernice gde mozes da nadjes vise podataka, a ja ih vec znam.

Milica

pre 11 godina

Iako se iPhone smatra MUSKIM biznis, profedionalnim telefonom, ja sam ga uvek rado nosila. Sada imam iPhone4s model i ne bih ga menjala za nista na svetu. Koliko god da ga smatraju muskim.

Zurkolomac

pre 11 godina

Imao sam jednom iPhone4 i nikada vise. Nose ga skoro iskljucivo glupace, splavaruse, kriminalci i tupadzije. Sluzi im iskljucivo za drzanje na stolu po kaficima i klubovima. Ne znaju da koriste ni 2% mogucnosti telefona. Zato sam ga i prodao. U medjuvremenu android je postao 3 puta bolji od iOS-a, a Galaxy i HTC modeli su pregazili Iphone i glupi iTunes...

Tyron

pre 11 godina

Nije peta, vec sesta generacija uredjaja, jel tako? Ajde, kada se vec hejtuje, neka se bar hejtuje sa tacnim informacijama. Ja nemogu vise sa ljudima da se borim, neko mrzi ko sta hoce i kupuje sta hoce. Sada na vestima citam kako su sve dvoje izboli srafcigerima na smrt ko zna zbog cega, kako onda i zbog telefona da se nemrze. Toliko mrznje ja na ovom delu sajta nigde video nisam. Svi navijaju da ova ili ona firma propadne ili da se tuzi kao da ce imati neke koristi od toga, kao da ce se njihov zivot zbog toga nekako promeniti.

iPodGorica

pre 11 godina

@PPeca SER

Žao mi je što vidim da si potvrdio moju konstataciju o neodgojenosti, ali ti opraštam, jer si vjerovatno jako mlad. Za razliku od tebe, koji šalješ komentar sa Android b92 app-a (gle čuda, izraz potekao iz Applea, do prije nekoliko godina smo ih zvali "programima"), ja ne koristim iPhone, čak ni Mac i nisam nikakav "fanboy". Ali, to što vozim Toyotu ne znači da treba da se pravim idiot i pljujem po Mercedesu kad prođe ulicom, shvataš? Moji podaci ne dolaze od Siri jer na žalost nemam iPhone, niti sa Wikipedije, koju svaki mamlaz edituje, već su dio tehničkog obrazovanja i posljedica ljubavi prema računarima i elektronici koju gajim od malih nogu - a kao ilustraciju koliko je to davno, rekao bi ti da sam kao osnovac sam sklopio svoj prvi računar, 8-bitnu "Galaksiju" i počeo da programiram u BASIC-u i Pascalu, ali ti ne bi znao o čemu govorim. Imaj toliko pristojnosti da mi vjeruješ da sam intimno upoznat sa istorijom razvoja računarstva od početka 80-ih na ovamo.

Sve što sam rekao stoji, a ti naravno "ne bi da mi navodiš sve greške" jer i ne postoje. Za sve se lako može naći i potkrepljenje online, i iz reputabilnijih izvora od Wikipedije.

Dalje ne bih gubio vrijeme, prvo jer nisam tvoj nastavnik, a drugo jer ti roditelji nijesu na vrijeme ulili malo pristojnosti ili objasnili šta su pojmovi poput "pasivno-agresivno ponašanje" i čemu to vodi kada izađeš iz puberteta.

deda pera

pre 11 godina

Ako je ovo delo Apple-a ondq je Johny imao strasnu glavobolju kada je ovo dizajnirao. Videcemo za, od prilike, dva meseca. Nadam se da ce biti neke vece inovacije od strane Apple-a sto se novog modela tice. 4s je bio jao uspesan i doba ali ako izuzmemo dual core procesor i siri... Sve je skoro isto kao stari iPhone. Takodje ocekujem podrsku za 4g. Riram koji ova industrija vodi mi je bolestan, svi menjaju svoje stare proizvode novom linijom proizvoda za godinu dana i manje.

Jovan

pre 11 godina

(Web Developer, 31. jul 2012 13:54). Posmatras stvari sa pozicije Srbije; cim stigne iPhone5 odmah ce ga kupiti ini koji sada imaju iPhone4s. Ko gleda novac i manje tehnicke razlike. To nikoga ne interesuje! A ti WEB developERUJ!

Goran

pre 11 godina

a.b u pravu si, ja razmisljam o kupovini s3. Da li neko ovde ima? Sta mislite http://www.compareitversus.com/samsung-galaxy-s3-reviews/

Sotir

pre 11 godina

Sto bi Homer Simpson rekao u jednoj epizodi :"last time i was standing in line this long is to buy a slightly better phone"..Cak i Homer provalio foru xDDD