Ponedeljak, 23.07.2012.

18:23

Apple i Samsung - borba do iznemoglosti?

Izvor: tportal.hr

Apple i Samsung - borba do iznemoglosti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

shef

pre 11 godina

Koristim Apple vec 2 godine i veoma sam zadovoljan,ali moram da priznam da je galaxy s3 bolji od iphone-a 4s.Takodje,istina je da samsung izbaci desetinu telefona godisnje ali,realno samo najskuplji vrede nesto.Ostali nisu ni za k...c.

Zeljko

pre 11 godina

Ovo sto radi apple... na zalost deluje kao da nema granice. Postoji razlog zasto ne postoje softverski patenti u Evropi. Softverski patenti su totalna nebuloza koja se mora zaustaviti. Android (i sve na njemu) je potpuno drugaciji sistem od iOS-a, baziran je na linuxu, isprogramiran u razlicitom programskom jeziku, nije ukraden source code od iOS-a pa kao napravljen "novi" sistem, nema istu korisnicku bazu/profil korisnika, i potpuno je drugaciji u svakodnevnom koriscenju. Patenti koji su dodeljeni/odobreni apple-u su u najmanju ruku sramotni. Gomila patenata je u fazonu - 'vec vidjeno ALI NA MOBILNOM UREDJAJU' i puf... patent approved. To niko razuman ne moze odobriti.

Slicna analogija bi bila npr, moj drugar i ja napravimo tehnologiju za desalinizaciju morske vode. Moja tehnologija je bazirana na mehanickom resenju, dok je njegova na raznim hemijskim procesima. Rezultat je isti - tehnicki ispravna voda za pice. Kakav bi to svet bio kada bi nekom od nas dvojice odobrili patent koji slovi "Patent za dobijanje tehnicki ispravne vode za pice procesom desalinizacije".

Jos jedna stvar me muci. KUPOVINA PATENATA! To mi je potpuno sulud koncept, jer ako bolje razmislimo, pocetnu (najznacajniju) prednost ima kompanija sa vise novca. Potom se taj novac na taj nacin uvecava i daje moc da se kupuje jos vise patenata.. sve dok... ne ostane niko drugi na trzistu. Treba dopustiti da se vlasnik ODREKNE patenta, ali ne i da proda svoje patente.

I tako... 1498 karaktera. Dosta od mene.

mirko

pre 11 godina

@Gos'n - Kada kazu da Android telefona ima vise to ne znaci da su svi Samsung, samsung ima samo mali delic toga dok Apple drzi vise. Ali samo ne kontam, po njima to zaci da treba da postoji samo jedan smartphone tog tipa? Ne razumem stvarno, mind fu*k, stave cenu tako da prosecan kupac ne moze da ih priusti. iPhone mozes kupiti samo od AT&t i onda uzmu i patentuju svaku komponentu... Ma pakovanje mini iPoda su patentovali, sta reci vise... Tako da niko ziv ne sme da napravi bilo sta slicno tome. Apple je poznat po kvalitetnim i inovativnim uredjajima ali.su sto se ovih stvari tice tako iskompleksirani da je to strasno, njihovi kompleksi imaju komplekse. I rekao sam cesto recicu i sada Steve Jobs je replika Thomas Edison-a. On je isto tako cim neko od njegovih ljudi uradi bilo sta odmah trkne da to potentira, zato na Teslinim neonkama nema zavrtanja jer je to patentirano pa ga je ovaj zeznuo... Da ne davim, Apple, dosta sa ovim glupostima. Umesto da podpomognete revoluciju i napredak vi je kocite. Imate sada vise resursa nego ikada, fokusirajte se na nesto bolje a konkurente pustite da kopiraju. (Oni barem ne kradu kao Apple i ne ponose se time kao Apple "Good artists copy, gret artists steal.")

ISTINA

pre 11 godina

PPeca@SER

Da se razumemo, iOS je za Apple takodje besplatan,
RE: iOS za Apple nije besplatan.Sam process i razvoj tima programera, kao
podrska , istrazivanje kosta . Niko tu ne pise kod za dzabe. Ti ga dobijes bez naplate jer je uracunat u cenu telefona .

kao posledica toga sto ga niko sem Apple-a nece na drugim uredjajima, jer nema garancije da bi radio jer je isuvise ogranicen i zatvoren.
RE:naprotiv mnogi bi voleli da imaju iOS pa po ceni cak i da plate,ali je to Apple-ov proizvod i njima se ne isplati,kao ni to da moraju da opsluzuju preko 300 razlicitih uredjaj.Lakse je praviti software i update kao i optimizovati ga da radi brze na par uredjaja (iphone,ipad,ipod,apple tv)nego na 300 razlicith,gde sledi velika fragmentacija

ali se ne bih kladio da bas Android telefoni nemaju podrsku duze od godinu dana
RE:Nemaju pitaj drugove sa raznih foruma,nego moras da kupis drugi "Android" telefon kako ne bih ostao bez podrske,pa ti jos dodatno naplate.
Ako je Samsung skuplji(premda ovde neki kazu da se Samsung prodaje za dinar, zar ne?)
RE:Moze i iphone da se prodaje po 1din na dve godine , ako to urade "Telekom", "Vip" ili "Telenor", tako je u drugim zemljama , ali ti ne shvatas da je ovde monopol na snazi i da vas "sisaju" nudeci vam samo Android jer tako drugi posrednici zaradjuj.Apple ima svoje uslove i nece treca lica kao distributere , na kvarno .

Apple Retina Display jos niko nije "premasio" .
Apple ne uzima tehnologiju kod Samsunga,on samo "stampa" procesore.

PPeca@SER

pre 11 godina

...Cak sta vise OS koji stavljaju je za dzabe , i garancija za njegov update posle 1 godine NE POSTOJI .
Oni cak ni za sam OS nemaju izdatke , a "papreno" ga naplate...
(brankobg, 24. jul 2012 13:47)

Da se razumemo, iOS je za Apple takodje besplatan, kao posledica toga sto ga niko sem Apple-a nece na drugim uredjajima, jer nema garancije da bi radio jer je isuvise ogranicen i zatvoren. Sto se tice nadogradnje, pitanje je da li neki hardware i ima potrebe nadogradjivati software-om nakon nekog vremena, ali se ne bih kladio da bas Android telefoni nemaju podrsku duze od godinu dana, znam provereno da nije tacno.
Znaci, besplatan OS se ne moze prebaciti Samsungu kao nesto lose, tu su isti.
Ako je Samsung skuplji (premda ovde neki kazu da se Sljamsung prodaje za dinar, zar ne?)... to je zato sto ima brze procesore (skuplje), vise interne memorije (skuplje), citace MicroSD kartica (skuplje), a pre svega daleko vece i tehnoloski naprednije ekrane i touch screen, sto je mnoooogo skuplje. Znaci - skuplji je sa razlogom.
Takodje, Samsung razvija svoju sopstvenu tehnologiju, koju cak i Apple ugradjuje u svoje uredjaje pakujuci delove od vise razlicitih proizvodjaca, i objavljujuci pod svojim imenom, pa onda sav taj "djuvec" patentirajuci po "pravougaonom obliku sa jednako zaobljenim uglovima". A razvoj sopstvene tehnologije kosta mnogo vise nego pakovanje vec razvijenih u metalno-staklenu kutijicu minimalnih dimenzija sa ovalnim dugmetom.

brankobg

pre 11 godina

RE: PPeca@SER Dr.ale, ovo sto si napisao je tacno, ali je i prilika da kupci Apple-a shvate koliko neko na njhovom neznanju zaradjuje.

Hoces da mi objasnis meni kao Samsung "fan-u" koliko kosta prozivodnja samog Galaxy S ||| koji se prodaje po ceni 75000 din = 650eur koja je cak visa od Apple .
Cak sta vise OS koji stavljaju je za dzabe , i garancija za njegov update posle 1 godine NE POSTOJI .
Oni cak ni za sam OS nemaju izdatke , a "papreno" ga naplate .
Da se Apple kao kompanija pojavili posle Samsunga cija cena je ispod 629eur 4S , kao i OS koji ima zagarantovanu stabilnu podrsku bar 3godine , svi bi ga ovde "voleli" . Razmislite malo o tome , pre nego sto ugledate Samsung .

Zoki

pre 11 godina

@dr.ale
Sjajano objasnjenje.
Na sve to treba dodati da oko 8 milijardi (6%) Samsungove proizvodnje kupuje Apple.
I jos nesto, po pitanju uslova pod kojim rade radnici. Da li je neko od kriticara imao priliku da vidi kako se radi u fabrikama u Juznoj Koreji? Ili da vidi male Korejance kako u 11 uvece imaju privatne casove, kako bi postigli bolji uspeh u skoli. Uz to, vecina Samsung proizvoda siroke potrosnje se proizvodi van Koreje, tamo gde je radna snaga jeftinija.

PPeca@SER

pre 11 godina

Nadam se da vam je jasna razlika izmedju prometa i profita. Apple je jednostavno kompanija koja je olicenje kapitalizma (onog najgoreg) ali i fenomenalnih inovacija i proizvoda.
Kompletan Apple portfolio ne prelazi 30tak proizvoda, a Samsung ih ima vise od 30 samo u telefonima. Jednostavno uporedite brojke i dobicete zakljucak koja kompanija neuporedivo bolje posluje.
(dr.ale, 24. jul 2012 10:13)

Dr.ale, ovo sto si napisao je tacno, ali je i prilika da kupci Apple-a shvate koliko neko na njhovom neznanju zaradjuje. Kada vide razliku u performansama izmedju voljenog im proizvoda idolopoklonaske kompanije kao sto je Apple, i jedne "consumer electronics" kompanije kao sto je Samsung, znaci robe za siroku potrosnju... sigurno ce znati kome ce se carstvu prikloniti, a toga se Apple i plasi, pa to pokusava besmislenim sudskim procesima da ublazi. Znaju oni jako dobro da 6 meseci odugovlacenja u nekom sudskom procesu znaci mnogo vise u razvoju elektronike.
Staro je jevrejsko trgovacko pravilo "mala razlika u ceni, velika kolicina - velika zarada", a Apple igra na "ovo koliko imamo korisnika, skinimo im kozu sa ledja - velika zarada", ali je to kratkog veka. Zivi bili pa videli.
Azijati nisu bas ludi, ipak su oni mnogo toga smislili pre ostalog sveta ;-)
Slede razresenja sudskih procesa koji ce, verujem, doneti mnogo toga dobrog napretku u oblasti razvoja novih tehnologija, a na zalost "vernika".
Ljubav za ljubav, ali jare za pare.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Samsung i ostali im prodaju dijelove, a ovi ih tužakaju! Mnoooogo bezobrazna i bahata firma koja zarađuje milijarde preko "leđa" drugih proizvođača,te doslovno preko leđa sirotinje u Kini koja im dan-noć sastavlja telefone za mizernu plaću i još pripisuje sebi zasluge za patente koje su već drugi izmislili i prije nego su oni 2007 uopće krenuli u prodaju "svog" telefona. Imaju zasluge za zatvoreni OS i doviđenja, a sve ostalo je za njih netko drugi po narudžbi napravio.

marko

pre 11 godina

po mom mislenju ovaj spor ce se zavrsiti neodredjeno jer su obadve kompanije veliki igraci i mislim da ce se medjusobno tuzakati dok to ne izgubi smisao; cak su mi neke tuzbe smesne, poput onih za oblik uredjaja; svi automobili imaju dosta slicnosti i istih patenata pa se ne razvlace po sudovima; a sta bi bilo da je prvom mobilnom uredjaju bila patentirana baterija, onda bi svi krsili taj patent koji je neka vrsta javnog dobra; ovde je stvar biti prvi i lansirati to pre konkurencije, i na taj nacin osvajati trziste

Zmaj

pre 11 godina

Ljudi, kopiranje je po nekad dobro.. Uzmete nesto sto vec postoji i unalredite ga, ja ne vidim nista lose u tome. Imam iphone 3gs vec 2 godine i ipad 2.. Meni oni rade posao. Ali opet dosta puta me nervira neka ogranicenost ios-a.. Bilo bi dobro da se iskombinuje android i ios i da se napravi nesto posebno, to android koliko vidim i radi. Njima samo fali da malo vise porade na izgledima telefona jer meni je jos to jedina barijera da predjem na neki android. Verujemda ce za godinu do dve android verovatno imati jos bolje telefone sa nekim normalnim emranima do 4 incha jer je sve vece preterano i normalno lepse i onda definitivno napustam ios i apple, a do tada koristim iphone i ipad a samsung mi je monitor na kompu i tv :)

dr.ale

pre 11 godina

"Samsung konglomerat ima promet od 247 mlrd $ a Apple 108 mlrd $...pa sad vidite ko će koga da zgazi... (dejan, 24. jul 2012 03:51)"

@ Dejan - nije problem sto vi volite Samsung vise nego Apple, vec je problem sto opusteno servirate informacije koje nisu tacne ili nisu relevantne u smislu u kojem zelite to da objasnite.
U nastavku su fin. izvestaji ovih kompanija za 2011. Obratite paznju na mesec izlaska izvestaja. (Koreja-Dec 31., SAD-Sep. 24)

Samsung je prosle godine napravio promet od 144 mlrd $.
Profit na nivou cele kompanije Samsung je malo vise od 10 mlrd $.
Market cap Samsung (velicina firme u $) je 136.9 mlrd $.
http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=005930:KS&dataset=incomeStatement&period=A¤cy=US%20Dollar
Apple je napravio promet od 108 mlrd $ (manji promet),
ali je napravio profit od 25,9 mlrd $.
Market cap Apple (velicina firme u $) je 564 mlrd $.
(5x veci od Samsunga) od toga Apple ima kesa oko 92 mlrd $.
http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=AAPL:US&dataset=incomeStatement&period=A¤cy=native

Nadam se da vam je jasna razlika izmedju prometa i profita. Apple je jednostavno kompanija koja je olicenje kapitalizma (onog najgoreg) ali i fenomenalnih inovacija i proizvoda.
Kompletan Apple portfolio ne prelazi 30tak proizvoda, a Samsung ih ima vise od 30 samo u telefonima. Jednostavno uporedite brojke i dobicete zakljucak koja kompanija neuporedivo bolje posluje.

ee

pre 11 godina

razlika je u tome sto samsung pokusava da 'ubode' sta je to sto ljudi zele,
dok apple jednostavno kaze ljudima sta da zele..
to su dve dijametralno suprotne pozicije, a 90 posto apple hejta je zapravo izokrenuta neostvarena ljubav :))

rale85

pre 11 godina

Samsung ima 3.000 modela telefona, a iphone samo 4. Dve godine Samsung pokusava da prestigne 4S I kad je konacno uspeo to da uradi sa Galaxy 3, Apple ce da izbaci peticu i ovaj ce ponovo godinama pokusavati da ga stigne.

Preporučujem Apple-u da promeni delatnost

pre 11 godina

Apple je čist sklepač ko Fiat Srbija. Osim toga sve im je u dizajnu i marketingu. Ko drži tehnologiju i ima dovoljno para da se sudski bori sa takvima dobija na duže staze bez problema.

Zoran

pre 11 godina

Ja slučajno pomenem Samsung, oni se zakače i pitaju me, i ja im kažem sve: da je plagijator, da je kompilator, da je krao od, ovog, Ajzenštajna, da je direktni krivac za krizu avangarde.

Tv

pre 11 godina

Sad Yugo - treba da tuzi Mercedes i BMW, zato sto njihovi automobili imaju 4 tocka i cetvora vrata. I tako da vratimo Yugo u zivot ponovo. Ajmo ljudi nemojmo se prepirati oko ove dve kompanije. Da je samsung kopirao - nije, da je apple iskoriscavao kineze i dalje ljudi rade u ne humanim uslovima - jeste. Apple se ponasa kao i drzava iz koje je. Pa ima i boljih od vas, prihvatite to.

dejan

pre 11 godina

Samsung konglomerat ima promet od 247 mlrd $ a Apple 108 mlrd $...pa sad vidite ko će koga da zgazi...Samsungu su telefoni i tableti zezancija, mali deo biznisa a Apple zavisi od prodaje istih. Jedna loša godina i ode Apple u aut kao RIM sa blekberi uredjajima što je propao...Samsungu je IT sektor samo 5% poslovanja.

deda pera

pre 11 godina

Gde su vremena kada su u ovoj industriji bile bitne samo inovacije i kada su svi sve svoje ideje delili. Sada su u stanju do krvi da se biju oko toga ko je prvi patentirao dugme ispod ekrana.

Realista

pre 11 godina

Apple je Apple ... I treba da bude vodeci, dosta je kopiranja i plagijata ... Neka Samsung napravi neku novu inovaciju, a ne da konstantno sve zivo kopira!!!

Gos'n

pre 11 godina

Ovaj Tim Kuk ce tatu svog da tuzi, jer lici na njega. Kako mozete napisati da Epl ima veci deo trzista, kad to nije istina. Epl ima jedan telefon godisnje, Samsung ima vide od 10. I nije Samsung uopste naivan toliko, proizvode oni mnogo toga, a ne samo telefone. Na kraju, voleo bih da se pojavi neki deda od 70 godina koji je STVARNO izmislio nesto i odere obe firme. Ovo ce na kraju postati sjajno za Nokiu. Verujem da je Lumija sjajna, ali nije popularna.

Somi

pre 11 godina

Ajmo Apple, naucite ih kako se prave telefoni, nije sve u procesorima od po 10 jezgra, i 10GB rama, to oni imaju, vi imate usavrsenstvo... I to niko ne moze da dostigne za sada.... A oni nek samo nastave da prave plasticne kutijice sa konfiguracijom da mozes da igras najnoviji Call of Duty.

durlan

pre 11 godina

Pa njima ovakva situacija izuzetno odgovara i jednoj i drugoj firmi. Apple se predstavlja kao najveci inovator (sto njegovi fanovi potenciraju), a Samsung kao vodeca kompanija androida od koga apple strahuje pa mora da ga tuzaka. Sve su se oni dogovorili iza zatvorenih vrata vec.

KostaA

pre 11 godina

iPhone je jedan, Samsunga preko 10. To samo govori koliko Apple ima jaci uticaj i zreo portfolio. Jedan telefon, jedan tablet! Alo ljudi, pa samsung je izbacio toliko verzija Galaxy Tabova da i dalje to mesam sa Google Chrome update-ovima. 7.0, 7.0 2, 7.7, 7.7 2, 8.9, 10.1, 10.1 2, ... Nemojte sada reci da je to fora, oni jednostavno ne znaju sta ljudi vole nego samo pucaju u prazno pa gde pogode! Ta politika mozda ima smisla u kategoriji televizora ili mini linija ali tablet treba da ima neki standard... I to kopiranje vec prelazi zdrav razum... Nikada necu kupiti Samsung proizvod upravo zbog ovakvih stvari. Ukus nedorecenih i onih koji ne znaju sta zele. Pozz

zmitjkoe

pre 11 godina

Braco Srbi, pored ovakve situacije u drzavi, dal ima neko da ga zanima ovaj rat?
(pc.gamer, 23. jul 2012 20:50)

Pa zato ljude i interesuje "rat", neki cak navijaju za Samsung (ako ih pitas zasto?, pocnu od "male Milice" do"besplatnog Androida"). Jok, nego ce da gleda Vucica i Dacica? Go, Apple, Go.

Podvojena ličnost

pre 11 godina

Samsung pobedjuje...ma sta pricam-samo je jedan original i to Apple, mada samsung mi se vise dopada ali apple ima bolji dizajn, samsung je brzi a opet IOS je stabilniji.........

Skeptik

pre 11 godina

Kamo sreće da se međusobno istrebe - ni jedna ni druga firma nisu mi nimalo simpatične. Mislim da bi IT svet bio jedan normalniji svet bez njih i njihovih "inovacija".

analiticar amater

pre 11 godina

vidim da mnogi misle da samsung krade od apple-a, ali moj cilj je da dokazem da je apple izmislio toplu vodu.
dakle, apple nije izmislio ni pametni telefon ni ekran osetljiv na dodir ni cetvrtast oblik. koga zanima nek izgugla npr. o2 xda sII. dakle, taj telefon ima ekran 3.5 inca, ekran osetljiv na dodir, veliko dugme na sredini ispod ekrana, uz dodatak spb powershell mogle su se redjati precice ka programima, podesavanjima, dokumentima.....iphone to sve ne moze i danas. pogledajmo nokiu N81, da li malo asocira na iphone 4 i 4s. na prvi pogled ne, ali metalni bokovi, cetvrtasta zaobljena forma, veliko dugme po sredini ispod ekrana, sjajno crni dizajn...hm... i ko je sad uhvace. sa rukama u pekmezu ako postujemo appleove principe? da ne pominjem da je palm os, pa i symbian prvi fabricki imao ikonice na home ekranu. apple je samo simplifikovao smartphone da ga mogu svi koristiti, nasminkao to lepim ikonicama i to je sve od njegove genijalnosti. slazem se, sve genijalne stvari su u sustini jednostavne, ali juriti sad druge proizvodjace je najmanje licemerno.
ajde sad da vidimo ko je prvi uveo navigaciju, slusanje muzike na telefonu - da nije mozda apple - naravno da nije, cak se secam da prvi iphone nije imao ni mms, zabranjena navigacija...jos i dan danas zabranjen bluetooth....ludilo... sad ce valjda mape i fb da zastite kao svoj, sta li....novcano mocna kompanije zbog fanatika, moralnoispod svakog prihvatljivog minimuma.

Zoki

pre 11 godina

Ne treba dozvoliti da patenti spreče inovacije, ali niko me ne može ubediti da su očigledne kopije dizajna potrebne Samsungu da razvija inovacije. U jednom trenutku su otišli tako daleko da su čak i kutiju kopirali.

Zoki

pre 11 godina

Ne treba dozvoliti da patenti spreče inovacije, ali niko me ne može ubediti da su očigledne kopije dizajna potrebne Samsungu da razvija inovacije. U jednom trenutku su otišli tako daleko da su čak i kutiju kopirali.

analiticar amater

pre 11 godina

vidim da mnogi misle da samsung krade od apple-a, ali moj cilj je da dokazem da je apple izmislio toplu vodu.
dakle, apple nije izmislio ni pametni telefon ni ekran osetljiv na dodir ni cetvrtast oblik. koga zanima nek izgugla npr. o2 xda sII. dakle, taj telefon ima ekran 3.5 inca, ekran osetljiv na dodir, veliko dugme na sredini ispod ekrana, uz dodatak spb powershell mogle su se redjati precice ka programima, podesavanjima, dokumentima.....iphone to sve ne moze i danas. pogledajmo nokiu N81, da li malo asocira na iphone 4 i 4s. na prvi pogled ne, ali metalni bokovi, cetvrtasta zaobljena forma, veliko dugme po sredini ispod ekrana, sjajno crni dizajn...hm... i ko je sad uhvace. sa rukama u pekmezu ako postujemo appleove principe? da ne pominjem da je palm os, pa i symbian prvi fabricki imao ikonice na home ekranu. apple je samo simplifikovao smartphone da ga mogu svi koristiti, nasminkao to lepim ikonicama i to je sve od njegove genijalnosti. slazem se, sve genijalne stvari su u sustini jednostavne, ali juriti sad druge proizvodjace je najmanje licemerno.
ajde sad da vidimo ko je prvi uveo navigaciju, slusanje muzike na telefonu - da nije mozda apple - naravno da nije, cak se secam da prvi iphone nije imao ni mms, zabranjena navigacija...jos i dan danas zabranjen bluetooth....ludilo... sad ce valjda mape i fb da zastite kao svoj, sta li....novcano mocna kompanije zbog fanatika, moralnoispod svakog prihvatljivog minimuma.

Tv

pre 11 godina

Sad Yugo - treba da tuzi Mercedes i BMW, zato sto njihovi automobili imaju 4 tocka i cetvora vrata. I tako da vratimo Yugo u zivot ponovo. Ajmo ljudi nemojmo se prepirati oko ove dve kompanije. Da je samsung kopirao - nije, da je apple iskoriscavao kineze i dalje ljudi rade u ne humanim uslovima - jeste. Apple se ponasa kao i drzava iz koje je. Pa ima i boljih od vas, prihvatite to.

dejan

pre 11 godina

Samsung konglomerat ima promet od 247 mlrd $ a Apple 108 mlrd $...pa sad vidite ko će koga da zgazi...Samsungu su telefoni i tableti zezancija, mali deo biznisa a Apple zavisi od prodaje istih. Jedna loša godina i ode Apple u aut kao RIM sa blekberi uredjajima što je propao...Samsungu je IT sektor samo 5% poslovanja.

Zoran

pre 11 godina

Ja slučajno pomenem Samsung, oni se zakače i pitaju me, i ja im kažem sve: da je plagijator, da je kompilator, da je krao od, ovog, Ajzenštajna, da je direktni krivac za krizu avangarde.

Preporučujem Apple-u da promeni delatnost

pre 11 godina

Apple je čist sklepač ko Fiat Srbija. Osim toga sve im je u dizajnu i marketingu. Ko drži tehnologiju i ima dovoljno para da se sudski bori sa takvima dobija na duže staze bez problema.

rale85

pre 11 godina

Samsung ima 3.000 modela telefona, a iphone samo 4. Dve godine Samsung pokusava da prestigne 4S I kad je konacno uspeo to da uradi sa Galaxy 3, Apple ce da izbaci peticu i ovaj ce ponovo godinama pokusavati da ga stigne.

ee

pre 11 godina

razlika je u tome sto samsung pokusava da 'ubode' sta je to sto ljudi zele,
dok apple jednostavno kaze ljudima sta da zele..
to su dve dijametralno suprotne pozicije, a 90 posto apple hejta je zapravo izokrenuta neostvarena ljubav :))

Gos'n

pre 11 godina

Ovaj Tim Kuk ce tatu svog da tuzi, jer lici na njega. Kako mozete napisati da Epl ima veci deo trzista, kad to nije istina. Epl ima jedan telefon godisnje, Samsung ima vide od 10. I nije Samsung uopste naivan toliko, proizvode oni mnogo toga, a ne samo telefone. Na kraju, voleo bih da se pojavi neki deda od 70 godina koji je STVARNO izmislio nesto i odere obe firme. Ovo ce na kraju postati sjajno za Nokiu. Verujem da je Lumija sjajna, ali nije popularna.

deda pera

pre 11 godina

Gde su vremena kada su u ovoj industriji bile bitne samo inovacije i kada su svi sve svoje ideje delili. Sada su u stanju do krvi da se biju oko toga ko je prvi patentirao dugme ispod ekrana.

durlan

pre 11 godina

Pa njima ovakva situacija izuzetno odgovara i jednoj i drugoj firmi. Apple se predstavlja kao najveci inovator (sto njegovi fanovi potenciraju), a Samsung kao vodeca kompanija androida od koga apple strahuje pa mora da ga tuzaka. Sve su se oni dogovorili iza zatvorenih vrata vec.

KostaA

pre 11 godina

iPhone je jedan, Samsunga preko 10. To samo govori koliko Apple ima jaci uticaj i zreo portfolio. Jedan telefon, jedan tablet! Alo ljudi, pa samsung je izbacio toliko verzija Galaxy Tabova da i dalje to mesam sa Google Chrome update-ovima. 7.0, 7.0 2, 7.7, 7.7 2, 8.9, 10.1, 10.1 2, ... Nemojte sada reci da je to fora, oni jednostavno ne znaju sta ljudi vole nego samo pucaju u prazno pa gde pogode! Ta politika mozda ima smisla u kategoriji televizora ili mini linija ali tablet treba da ima neki standard... I to kopiranje vec prelazi zdrav razum... Nikada necu kupiti Samsung proizvod upravo zbog ovakvih stvari. Ukus nedorecenih i onih koji ne znaju sta zele. Pozz

Somi

pre 11 godina

Ajmo Apple, naucite ih kako se prave telefoni, nije sve u procesorima od po 10 jezgra, i 10GB rama, to oni imaju, vi imate usavrsenstvo... I to niko ne moze da dostigne za sada.... A oni nek samo nastave da prave plasticne kutijice sa konfiguracijom da mozes da igras najnoviji Call of Duty.

Realista

pre 11 godina

Apple je Apple ... I treba da bude vodeci, dosta je kopiranja i plagijata ... Neka Samsung napravi neku novu inovaciju, a ne da konstantno sve zivo kopira!!!

zmitjkoe

pre 11 godina

Braco Srbi, pored ovakve situacije u drzavi, dal ima neko da ga zanima ovaj rat?
(pc.gamer, 23. jul 2012 20:50)

Pa zato ljude i interesuje "rat", neki cak navijaju za Samsung (ako ih pitas zasto?, pocnu od "male Milice" do"besplatnog Androida"). Jok, nego ce da gleda Vucica i Dacica? Go, Apple, Go.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Samsung i ostali im prodaju dijelove, a ovi ih tužakaju! Mnoooogo bezobrazna i bahata firma koja zarađuje milijarde preko "leđa" drugih proizvođača,te doslovno preko leđa sirotinje u Kini koja im dan-noć sastavlja telefone za mizernu plaću i još pripisuje sebi zasluge za patente koje su već drugi izmislili i prije nego su oni 2007 uopće krenuli u prodaju "svog" telefona. Imaju zasluge za zatvoreni OS i doviđenja, a sve ostalo je za njih netko drugi po narudžbi napravio.

Podvojena ličnost

pre 11 godina

Samsung pobedjuje...ma sta pricam-samo je jedan original i to Apple, mada samsung mi se vise dopada ali apple ima bolji dizajn, samsung je brzi a opet IOS je stabilniji.........

dr.ale

pre 11 godina

"Samsung konglomerat ima promet od 247 mlrd $ a Apple 108 mlrd $...pa sad vidite ko će koga da zgazi... (dejan, 24. jul 2012 03:51)"

@ Dejan - nije problem sto vi volite Samsung vise nego Apple, vec je problem sto opusteno servirate informacije koje nisu tacne ili nisu relevantne u smislu u kojem zelite to da objasnite.
U nastavku su fin. izvestaji ovih kompanija za 2011. Obratite paznju na mesec izlaska izvestaja. (Koreja-Dec 31., SAD-Sep. 24)

Samsung je prosle godine napravio promet od 144 mlrd $.
Profit na nivou cele kompanije Samsung je malo vise od 10 mlrd $.
Market cap Samsung (velicina firme u $) je 136.9 mlrd $.
http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=005930:KS&dataset=incomeStatement&period=A¤cy=US%20Dollar
Apple je napravio promet od 108 mlrd $ (manji promet),
ali je napravio profit od 25,9 mlrd $.
Market cap Apple (velicina firme u $) je 564 mlrd $.
(5x veci od Samsunga) od toga Apple ima kesa oko 92 mlrd $.
http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=AAPL:US&dataset=incomeStatement&period=A¤cy=native

Nadam se da vam je jasna razlika izmedju prometa i profita. Apple je jednostavno kompanija koja je olicenje kapitalizma (onog najgoreg) ali i fenomenalnih inovacija i proizvoda.
Kompletan Apple portfolio ne prelazi 30tak proizvoda, a Samsung ih ima vise od 30 samo u telefonima. Jednostavno uporedite brojke i dobicete zakljucak koja kompanija neuporedivo bolje posluje.

Zmaj

pre 11 godina

Ljudi, kopiranje je po nekad dobro.. Uzmete nesto sto vec postoji i unalredite ga, ja ne vidim nista lose u tome. Imam iphone 3gs vec 2 godine i ipad 2.. Meni oni rade posao. Ali opet dosta puta me nervira neka ogranicenost ios-a.. Bilo bi dobro da se iskombinuje android i ios i da se napravi nesto posebno, to android koliko vidim i radi. Njima samo fali da malo vise porade na izgledima telefona jer meni je jos to jedina barijera da predjem na neki android. Verujemda ce za godinu do dve android verovatno imati jos bolje telefone sa nekim normalnim emranima do 4 incha jer je sve vece preterano i normalno lepse i onda definitivno napustam ios i apple, a do tada koristim iphone i ipad a samsung mi je monitor na kompu i tv :)

marko

pre 11 godina

po mom mislenju ovaj spor ce se zavrsiti neodredjeno jer su obadve kompanije veliki igraci i mislim da ce se medjusobno tuzakati dok to ne izgubi smisao; cak su mi neke tuzbe smesne, poput onih za oblik uredjaja; svi automobili imaju dosta slicnosti i istih patenata pa se ne razvlace po sudovima; a sta bi bilo da je prvom mobilnom uredjaju bila patentirana baterija, onda bi svi krsili taj patent koji je neka vrsta javnog dobra; ovde je stvar biti prvi i lansirati to pre konkurencije, i na taj nacin osvajati trziste

PPeca@SER

pre 11 godina

Nadam se da vam je jasna razlika izmedju prometa i profita. Apple je jednostavno kompanija koja je olicenje kapitalizma (onog najgoreg) ali i fenomenalnih inovacija i proizvoda.
Kompletan Apple portfolio ne prelazi 30tak proizvoda, a Samsung ih ima vise od 30 samo u telefonima. Jednostavno uporedite brojke i dobicete zakljucak koja kompanija neuporedivo bolje posluje.
(dr.ale, 24. jul 2012 10:13)

Dr.ale, ovo sto si napisao je tacno, ali je i prilika da kupci Apple-a shvate koliko neko na njhovom neznanju zaradjuje. Kada vide razliku u performansama izmedju voljenog im proizvoda idolopoklonaske kompanije kao sto je Apple, i jedne "consumer electronics" kompanije kao sto je Samsung, znaci robe za siroku potrosnju... sigurno ce znati kome ce se carstvu prikloniti, a toga se Apple i plasi, pa to pokusava besmislenim sudskim procesima da ublazi. Znaju oni jako dobro da 6 meseci odugovlacenja u nekom sudskom procesu znaci mnogo vise u razvoju elektronike.
Staro je jevrejsko trgovacko pravilo "mala razlika u ceni, velika kolicina - velika zarada", a Apple igra na "ovo koliko imamo korisnika, skinimo im kozu sa ledja - velika zarada", ali je to kratkog veka. Zivi bili pa videli.
Azijati nisu bas ludi, ipak su oni mnogo toga smislili pre ostalog sveta ;-)
Slede razresenja sudskih procesa koji ce, verujem, doneti mnogo toga dobrog napretku u oblasti razvoja novih tehnologija, a na zalost "vernika".
Ljubav za ljubav, ali jare za pare.

PPeca@SER

pre 11 godina

...Cak sta vise OS koji stavljaju je za dzabe , i garancija za njegov update posle 1 godine NE POSTOJI .
Oni cak ni za sam OS nemaju izdatke , a "papreno" ga naplate...
(brankobg, 24. jul 2012 13:47)

Da se razumemo, iOS je za Apple takodje besplatan, kao posledica toga sto ga niko sem Apple-a nece na drugim uredjajima, jer nema garancije da bi radio jer je isuvise ogranicen i zatvoren. Sto se tice nadogradnje, pitanje je da li neki hardware i ima potrebe nadogradjivati software-om nakon nekog vremena, ali se ne bih kladio da bas Android telefoni nemaju podrsku duze od godinu dana, znam provereno da nije tacno.
Znaci, besplatan OS se ne moze prebaciti Samsungu kao nesto lose, tu su isti.
Ako je Samsung skuplji (premda ovde neki kazu da se Sljamsung prodaje za dinar, zar ne?)... to je zato sto ima brze procesore (skuplje), vise interne memorije (skuplje), citace MicroSD kartica (skuplje), a pre svega daleko vece i tehnoloski naprednije ekrane i touch screen, sto je mnoooogo skuplje. Znaci - skuplji je sa razlogom.
Takodje, Samsung razvija svoju sopstvenu tehnologiju, koju cak i Apple ugradjuje u svoje uredjaje pakujuci delove od vise razlicitih proizvodjaca, i objavljujuci pod svojim imenom, pa onda sav taj "djuvec" patentirajuci po "pravougaonom obliku sa jednako zaobljenim uglovima". A razvoj sopstvene tehnologije kosta mnogo vise nego pakovanje vec razvijenih u metalno-staklenu kutijicu minimalnih dimenzija sa ovalnim dugmetom.

Skeptik

pre 11 godina

Kamo sreće da se međusobno istrebe - ni jedna ni druga firma nisu mi nimalo simpatične. Mislim da bi IT svet bio jedan normalniji svet bez njih i njihovih "inovacija".

brankobg

pre 11 godina

RE: PPeca@SER Dr.ale, ovo sto si napisao je tacno, ali je i prilika da kupci Apple-a shvate koliko neko na njhovom neznanju zaradjuje.

Hoces da mi objasnis meni kao Samsung "fan-u" koliko kosta prozivodnja samog Galaxy S ||| koji se prodaje po ceni 75000 din = 650eur koja je cak visa od Apple .
Cak sta vise OS koji stavljaju je za dzabe , i garancija za njegov update posle 1 godine NE POSTOJI .
Oni cak ni za sam OS nemaju izdatke , a "papreno" ga naplate .
Da se Apple kao kompanija pojavili posle Samsunga cija cena je ispod 629eur 4S , kao i OS koji ima zagarantovanu stabilnu podrsku bar 3godine , svi bi ga ovde "voleli" . Razmislite malo o tome , pre nego sto ugledate Samsung .

mirko

pre 11 godina

@Gos'n - Kada kazu da Android telefona ima vise to ne znaci da su svi Samsung, samsung ima samo mali delic toga dok Apple drzi vise. Ali samo ne kontam, po njima to zaci da treba da postoji samo jedan smartphone tog tipa? Ne razumem stvarno, mind fu*k, stave cenu tako da prosecan kupac ne moze da ih priusti. iPhone mozes kupiti samo od AT&t i onda uzmu i patentuju svaku komponentu... Ma pakovanje mini iPoda su patentovali, sta reci vise... Tako da niko ziv ne sme da napravi bilo sta slicno tome. Apple je poznat po kvalitetnim i inovativnim uredjajima ali.su sto se ovih stvari tice tako iskompleksirani da je to strasno, njihovi kompleksi imaju komplekse. I rekao sam cesto recicu i sada Steve Jobs je replika Thomas Edison-a. On je isto tako cim neko od njegovih ljudi uradi bilo sta odmah trkne da to potentira, zato na Teslinim neonkama nema zavrtanja jer je to patentirano pa ga je ovaj zeznuo... Da ne davim, Apple, dosta sa ovim glupostima. Umesto da podpomognete revoluciju i napredak vi je kocite. Imate sada vise resursa nego ikada, fokusirajte se na nesto bolje a konkurente pustite da kopiraju. (Oni barem ne kradu kao Apple i ne ponose se time kao Apple "Good artists copy, gret artists steal.")

Zoki

pre 11 godina

@dr.ale
Sjajano objasnjenje.
Na sve to treba dodati da oko 8 milijardi (6%) Samsungove proizvodnje kupuje Apple.
I jos nesto, po pitanju uslova pod kojim rade radnici. Da li je neko od kriticara imao priliku da vidi kako se radi u fabrikama u Juznoj Koreji? Ili da vidi male Korejance kako u 11 uvece imaju privatne casove, kako bi postigli bolji uspeh u skoli. Uz to, vecina Samsung proizvoda siroke potrosnje se proizvodi van Koreje, tamo gde je radna snaga jeftinija.

ISTINA

pre 11 godina

PPeca@SER

Da se razumemo, iOS je za Apple takodje besplatan,
RE: iOS za Apple nije besplatan.Sam process i razvoj tima programera, kao
podrska , istrazivanje kosta . Niko tu ne pise kod za dzabe. Ti ga dobijes bez naplate jer je uracunat u cenu telefona .

kao posledica toga sto ga niko sem Apple-a nece na drugim uredjajima, jer nema garancije da bi radio jer je isuvise ogranicen i zatvoren.
RE:naprotiv mnogi bi voleli da imaju iOS pa po ceni cak i da plate,ali je to Apple-ov proizvod i njima se ne isplati,kao ni to da moraju da opsluzuju preko 300 razlicitih uredjaj.Lakse je praviti software i update kao i optimizovati ga da radi brze na par uredjaja (iphone,ipad,ipod,apple tv)nego na 300 razlicith,gde sledi velika fragmentacija

ali se ne bih kladio da bas Android telefoni nemaju podrsku duze od godinu dana
RE:Nemaju pitaj drugove sa raznih foruma,nego moras da kupis drugi "Android" telefon kako ne bih ostao bez podrske,pa ti jos dodatno naplate.
Ako je Samsung skuplji(premda ovde neki kazu da se Samsung prodaje za dinar, zar ne?)
RE:Moze i iphone da se prodaje po 1din na dve godine , ako to urade "Telekom", "Vip" ili "Telenor", tako je u drugim zemljama , ali ti ne shvatas da je ovde monopol na snazi i da vas "sisaju" nudeci vam samo Android jer tako drugi posrednici zaradjuj.Apple ima svoje uslove i nece treca lica kao distributere , na kvarno .

Apple Retina Display jos niko nije "premasio" .
Apple ne uzima tehnologiju kod Samsunga,on samo "stampa" procesore.

Zeljko

pre 11 godina

Ovo sto radi apple... na zalost deluje kao da nema granice. Postoji razlog zasto ne postoje softverski patenti u Evropi. Softverski patenti su totalna nebuloza koja se mora zaustaviti. Android (i sve na njemu) je potpuno drugaciji sistem od iOS-a, baziran je na linuxu, isprogramiran u razlicitom programskom jeziku, nije ukraden source code od iOS-a pa kao napravljen "novi" sistem, nema istu korisnicku bazu/profil korisnika, i potpuno je drugaciji u svakodnevnom koriscenju. Patenti koji su dodeljeni/odobreni apple-u su u najmanju ruku sramotni. Gomila patenata je u fazonu - 'vec vidjeno ALI NA MOBILNOM UREDJAJU' i puf... patent approved. To niko razuman ne moze odobriti.

Slicna analogija bi bila npr, moj drugar i ja napravimo tehnologiju za desalinizaciju morske vode. Moja tehnologija je bazirana na mehanickom resenju, dok je njegova na raznim hemijskim procesima. Rezultat je isti - tehnicki ispravna voda za pice. Kakav bi to svet bio kada bi nekom od nas dvojice odobrili patent koji slovi "Patent za dobijanje tehnicki ispravne vode za pice procesom desalinizacije".

Jos jedna stvar me muci. KUPOVINA PATENATA! To mi je potpuno sulud koncept, jer ako bolje razmislimo, pocetnu (najznacajniju) prednost ima kompanija sa vise novca. Potom se taj novac na taj nacin uvecava i daje moc da se kupuje jos vise patenata.. sve dok... ne ostane niko drugi na trzistu. Treba dopustiti da se vlasnik ODREKNE patenta, ali ne i da proda svoje patente.

I tako... 1498 karaktera. Dosta od mene.

shef

pre 11 godina

Koristim Apple vec 2 godine i veoma sam zadovoljan,ali moram da priznam da je galaxy s3 bolji od iphone-a 4s.Takodje,istina je da samsung izbaci desetinu telefona godisnje ali,realno samo najskuplji vrede nesto.Ostali nisu ni za k...c.

Zoki

pre 11 godina

Ne treba dozvoliti da patenti spreče inovacije, ali niko me ne može ubediti da su očigledne kopije dizajna potrebne Samsungu da razvija inovacije. U jednom trenutku su otišli tako daleko da su čak i kutiju kopirali.

rale85

pre 11 godina

Samsung ima 3.000 modela telefona, a iphone samo 4. Dve godine Samsung pokusava da prestigne 4S I kad je konacno uspeo to da uradi sa Galaxy 3, Apple ce da izbaci peticu i ovaj ce ponovo godinama pokusavati da ga stigne.

KostaA

pre 11 godina

iPhone je jedan, Samsunga preko 10. To samo govori koliko Apple ima jaci uticaj i zreo portfolio. Jedan telefon, jedan tablet! Alo ljudi, pa samsung je izbacio toliko verzija Galaxy Tabova da i dalje to mesam sa Google Chrome update-ovima. 7.0, 7.0 2, 7.7, 7.7 2, 8.9, 10.1, 10.1 2, ... Nemojte sada reci da je to fora, oni jednostavno ne znaju sta ljudi vole nego samo pucaju u prazno pa gde pogode! Ta politika mozda ima smisla u kategoriji televizora ili mini linija ali tablet treba da ima neki standard... I to kopiranje vec prelazi zdrav razum... Nikada necu kupiti Samsung proizvod upravo zbog ovakvih stvari. Ukus nedorecenih i onih koji ne znaju sta zele. Pozz

Realista

pre 11 godina

Apple je Apple ... I treba da bude vodeci, dosta je kopiranja i plagijata ... Neka Samsung napravi neku novu inovaciju, a ne da konstantno sve zivo kopira!!!

Somi

pre 11 godina

Ajmo Apple, naucite ih kako se prave telefoni, nije sve u procesorima od po 10 jezgra, i 10GB rama, to oni imaju, vi imate usavrsenstvo... I to niko ne moze da dostigne za sada.... A oni nek samo nastave da prave plasticne kutijice sa konfiguracijom da mozes da igras najnoviji Call of Duty.

zmitjkoe

pre 11 godina

Braco Srbi, pored ovakve situacije u drzavi, dal ima neko da ga zanima ovaj rat?
(pc.gamer, 23. jul 2012 20:50)

Pa zato ljude i interesuje "rat", neki cak navijaju za Samsung (ako ih pitas zasto?, pocnu od "male Milice" do"besplatnog Androida"). Jok, nego ce da gleda Vucica i Dacica? Go, Apple, Go.

Tv

pre 11 godina

Sad Yugo - treba da tuzi Mercedes i BMW, zato sto njihovi automobili imaju 4 tocka i cetvora vrata. I tako da vratimo Yugo u zivot ponovo. Ajmo ljudi nemojmo se prepirati oko ove dve kompanije. Da je samsung kopirao - nije, da je apple iskoriscavao kineze i dalje ljudi rade u ne humanim uslovima - jeste. Apple se ponasa kao i drzava iz koje je. Pa ima i boljih od vas, prihvatite to.

Skeptik

pre 11 godina

Kamo sreće da se međusobno istrebe - ni jedna ni druga firma nisu mi nimalo simpatične. Mislim da bi IT svet bio jedan normalniji svet bez njih i njihovih "inovacija".

Podvojena ličnost

pre 11 godina

Samsung pobedjuje...ma sta pricam-samo je jedan original i to Apple, mada samsung mi se vise dopada ali apple ima bolji dizajn, samsung je brzi a opet IOS je stabilniji.........

dejan

pre 11 godina

Samsung konglomerat ima promet od 247 mlrd $ a Apple 108 mlrd $...pa sad vidite ko će koga da zgazi...Samsungu su telefoni i tableti zezancija, mali deo biznisa a Apple zavisi od prodaje istih. Jedna loša godina i ode Apple u aut kao RIM sa blekberi uredjajima što je propao...Samsungu je IT sektor samo 5% poslovanja.

analiticar amater

pre 11 godina

vidim da mnogi misle da samsung krade od apple-a, ali moj cilj je da dokazem da je apple izmislio toplu vodu.
dakle, apple nije izmislio ni pametni telefon ni ekran osetljiv na dodir ni cetvrtast oblik. koga zanima nek izgugla npr. o2 xda sII. dakle, taj telefon ima ekran 3.5 inca, ekran osetljiv na dodir, veliko dugme na sredini ispod ekrana, uz dodatak spb powershell mogle su se redjati precice ka programima, podesavanjima, dokumentima.....iphone to sve ne moze i danas. pogledajmo nokiu N81, da li malo asocira na iphone 4 i 4s. na prvi pogled ne, ali metalni bokovi, cetvrtasta zaobljena forma, veliko dugme po sredini ispod ekrana, sjajno crni dizajn...hm... i ko je sad uhvace. sa rukama u pekmezu ako postujemo appleove principe? da ne pominjem da je palm os, pa i symbian prvi fabricki imao ikonice na home ekranu. apple je samo simplifikovao smartphone da ga mogu svi koristiti, nasminkao to lepim ikonicama i to je sve od njegove genijalnosti. slazem se, sve genijalne stvari su u sustini jednostavne, ali juriti sad druge proizvodjace je najmanje licemerno.
ajde sad da vidimo ko je prvi uveo navigaciju, slusanje muzike na telefonu - da nije mozda apple - naravno da nije, cak se secam da prvi iphone nije imao ni mms, zabranjena navigacija...jos i dan danas zabranjen bluetooth....ludilo... sad ce valjda mape i fb da zastite kao svoj, sta li....novcano mocna kompanije zbog fanatika, moralnoispod svakog prihvatljivog minimuma.

Preporučujem Apple-u da promeni delatnost

pre 11 godina

Apple je čist sklepač ko Fiat Srbija. Osim toga sve im je u dizajnu i marketingu. Ko drži tehnologiju i ima dovoljno para da se sudski bori sa takvima dobija na duže staze bez problema.

PPeca@SER

pre 11 godina

...Cak sta vise OS koji stavljaju je za dzabe , i garancija za njegov update posle 1 godine NE POSTOJI .
Oni cak ni za sam OS nemaju izdatke , a "papreno" ga naplate...
(brankobg, 24. jul 2012 13:47)

Da se razumemo, iOS je za Apple takodje besplatan, kao posledica toga sto ga niko sem Apple-a nece na drugim uredjajima, jer nema garancije da bi radio jer je isuvise ogranicen i zatvoren. Sto se tice nadogradnje, pitanje je da li neki hardware i ima potrebe nadogradjivati software-om nakon nekog vremena, ali se ne bih kladio da bas Android telefoni nemaju podrsku duze od godinu dana, znam provereno da nije tacno.
Znaci, besplatan OS se ne moze prebaciti Samsungu kao nesto lose, tu su isti.
Ako je Samsung skuplji (premda ovde neki kazu da se Sljamsung prodaje za dinar, zar ne?)... to je zato sto ima brze procesore (skuplje), vise interne memorije (skuplje), citace MicroSD kartica (skuplje), a pre svega daleko vece i tehnoloski naprednije ekrane i touch screen, sto je mnoooogo skuplje. Znaci - skuplji je sa razlogom.
Takodje, Samsung razvija svoju sopstvenu tehnologiju, koju cak i Apple ugradjuje u svoje uredjaje pakujuci delove od vise razlicitih proizvodjaca, i objavljujuci pod svojim imenom, pa onda sav taj "djuvec" patentirajuci po "pravougaonom obliku sa jednako zaobljenim uglovima". A razvoj sopstvene tehnologije kosta mnogo vise nego pakovanje vec razvijenih u metalno-staklenu kutijicu minimalnih dimenzija sa ovalnim dugmetom.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Samsung i ostali im prodaju dijelove, a ovi ih tužakaju! Mnoooogo bezobrazna i bahata firma koja zarađuje milijarde preko "leđa" drugih proizvođača,te doslovno preko leđa sirotinje u Kini koja im dan-noć sastavlja telefone za mizernu plaću i još pripisuje sebi zasluge za patente koje su već drugi izmislili i prije nego su oni 2007 uopće krenuli u prodaju "svog" telefona. Imaju zasluge za zatvoreni OS i doviđenja, a sve ostalo je za njih netko drugi po narudžbi napravio.

Gos'n

pre 11 godina

Ovaj Tim Kuk ce tatu svog da tuzi, jer lici na njega. Kako mozete napisati da Epl ima veci deo trzista, kad to nije istina. Epl ima jedan telefon godisnje, Samsung ima vide od 10. I nije Samsung uopste naivan toliko, proizvode oni mnogo toga, a ne samo telefone. Na kraju, voleo bih da se pojavi neki deda od 70 godina koji je STVARNO izmislio nesto i odere obe firme. Ovo ce na kraju postati sjajno za Nokiu. Verujem da je Lumija sjajna, ali nije popularna.

Zoran

pre 11 godina

Ja slučajno pomenem Samsung, oni se zakače i pitaju me, i ja im kažem sve: da je plagijator, da je kompilator, da je krao od, ovog, Ajzenštajna, da je direktni krivac za krizu avangarde.

dr.ale

pre 11 godina

"Samsung konglomerat ima promet od 247 mlrd $ a Apple 108 mlrd $...pa sad vidite ko će koga da zgazi... (dejan, 24. jul 2012 03:51)"

@ Dejan - nije problem sto vi volite Samsung vise nego Apple, vec je problem sto opusteno servirate informacije koje nisu tacne ili nisu relevantne u smislu u kojem zelite to da objasnite.
U nastavku su fin. izvestaji ovih kompanija za 2011. Obratite paznju na mesec izlaska izvestaja. (Koreja-Dec 31., SAD-Sep. 24)

Samsung je prosle godine napravio promet od 144 mlrd $.
Profit na nivou cele kompanije Samsung je malo vise od 10 mlrd $.
Market cap Samsung (velicina firme u $) je 136.9 mlrd $.
http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=005930:KS&dataset=incomeStatement&period=A¤cy=US%20Dollar
Apple je napravio promet od 108 mlrd $ (manji promet),
ali je napravio profit od 25,9 mlrd $.
Market cap Apple (velicina firme u $) je 564 mlrd $.
(5x veci od Samsunga) od toga Apple ima kesa oko 92 mlrd $.
http://investing.businessweek.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=AAPL:US&dataset=incomeStatement&period=A¤cy=native

Nadam se da vam je jasna razlika izmedju prometa i profita. Apple je jednostavno kompanija koja je olicenje kapitalizma (onog najgoreg) ali i fenomenalnih inovacija i proizvoda.
Kompletan Apple portfolio ne prelazi 30tak proizvoda, a Samsung ih ima vise od 30 samo u telefonima. Jednostavno uporedite brojke i dobicete zakljucak koja kompanija neuporedivo bolje posluje.

ee

pre 11 godina

razlika je u tome sto samsung pokusava da 'ubode' sta je to sto ljudi zele,
dok apple jednostavno kaze ljudima sta da zele..
to su dve dijametralno suprotne pozicije, a 90 posto apple hejta je zapravo izokrenuta neostvarena ljubav :))

PPeca@SER

pre 11 godina

Nadam se da vam je jasna razlika izmedju prometa i profita. Apple je jednostavno kompanija koja je olicenje kapitalizma (onog najgoreg) ali i fenomenalnih inovacija i proizvoda.
Kompletan Apple portfolio ne prelazi 30tak proizvoda, a Samsung ih ima vise od 30 samo u telefonima. Jednostavno uporedite brojke i dobicete zakljucak koja kompanija neuporedivo bolje posluje.
(dr.ale, 24. jul 2012 10:13)

Dr.ale, ovo sto si napisao je tacno, ali je i prilika da kupci Apple-a shvate koliko neko na njhovom neznanju zaradjuje. Kada vide razliku u performansama izmedju voljenog im proizvoda idolopoklonaske kompanije kao sto je Apple, i jedne "consumer electronics" kompanije kao sto je Samsung, znaci robe za siroku potrosnju... sigurno ce znati kome ce se carstvu prikloniti, a toga se Apple i plasi, pa to pokusava besmislenim sudskim procesima da ublazi. Znaju oni jako dobro da 6 meseci odugovlacenja u nekom sudskom procesu znaci mnogo vise u razvoju elektronike.
Staro je jevrejsko trgovacko pravilo "mala razlika u ceni, velika kolicina - velika zarada", a Apple igra na "ovo koliko imamo korisnika, skinimo im kozu sa ledja - velika zarada", ali je to kratkog veka. Zivi bili pa videli.
Azijati nisu bas ludi, ipak su oni mnogo toga smislili pre ostalog sveta ;-)
Slede razresenja sudskih procesa koji ce, verujem, doneti mnogo toga dobrog napretku u oblasti razvoja novih tehnologija, a na zalost "vernika".
Ljubav za ljubav, ali jare za pare.

brankobg

pre 11 godina

RE: PPeca@SER Dr.ale, ovo sto si napisao je tacno, ali je i prilika da kupci Apple-a shvate koliko neko na njhovom neznanju zaradjuje.

Hoces da mi objasnis meni kao Samsung "fan-u" koliko kosta prozivodnja samog Galaxy S ||| koji se prodaje po ceni 75000 din = 650eur koja je cak visa od Apple .
Cak sta vise OS koji stavljaju je za dzabe , i garancija za njegov update posle 1 godine NE POSTOJI .
Oni cak ni za sam OS nemaju izdatke , a "papreno" ga naplate .
Da se Apple kao kompanija pojavili posle Samsunga cija cena je ispod 629eur 4S , kao i OS koji ima zagarantovanu stabilnu podrsku bar 3godine , svi bi ga ovde "voleli" . Razmislite malo o tome , pre nego sto ugledate Samsung .

ISTINA

pre 11 godina

PPeca@SER

Da se razumemo, iOS je za Apple takodje besplatan,
RE: iOS za Apple nije besplatan.Sam process i razvoj tima programera, kao
podrska , istrazivanje kosta . Niko tu ne pise kod za dzabe. Ti ga dobijes bez naplate jer je uracunat u cenu telefona .

kao posledica toga sto ga niko sem Apple-a nece na drugim uredjajima, jer nema garancije da bi radio jer je isuvise ogranicen i zatvoren.
RE:naprotiv mnogi bi voleli da imaju iOS pa po ceni cak i da plate,ali je to Apple-ov proizvod i njima se ne isplati,kao ni to da moraju da opsluzuju preko 300 razlicitih uredjaj.Lakse je praviti software i update kao i optimizovati ga da radi brze na par uredjaja (iphone,ipad,ipod,apple tv)nego na 300 razlicith,gde sledi velika fragmentacija

ali se ne bih kladio da bas Android telefoni nemaju podrsku duze od godinu dana
RE:Nemaju pitaj drugove sa raznih foruma,nego moras da kupis drugi "Android" telefon kako ne bih ostao bez podrske,pa ti jos dodatno naplate.
Ako je Samsung skuplji(premda ovde neki kazu da se Samsung prodaje za dinar, zar ne?)
RE:Moze i iphone da se prodaje po 1din na dve godine , ako to urade "Telekom", "Vip" ili "Telenor", tako je u drugim zemljama , ali ti ne shvatas da je ovde monopol na snazi i da vas "sisaju" nudeci vam samo Android jer tako drugi posrednici zaradjuj.Apple ima svoje uslove i nece treca lica kao distributere , na kvarno .

Apple Retina Display jos niko nije "premasio" .
Apple ne uzima tehnologiju kod Samsunga,on samo "stampa" procesore.

Zmaj

pre 11 godina

Ljudi, kopiranje je po nekad dobro.. Uzmete nesto sto vec postoji i unalredite ga, ja ne vidim nista lose u tome. Imam iphone 3gs vec 2 godine i ipad 2.. Meni oni rade posao. Ali opet dosta puta me nervira neka ogranicenost ios-a.. Bilo bi dobro da se iskombinuje android i ios i da se napravi nesto posebno, to android koliko vidim i radi. Njima samo fali da malo vise porade na izgledima telefona jer meni je jos to jedina barijera da predjem na neki android. Verujemda ce za godinu do dve android verovatno imati jos bolje telefone sa nekim normalnim emranima do 4 incha jer je sve vece preterano i normalno lepse i onda definitivno napustam ios i apple, a do tada koristim iphone i ipad a samsung mi je monitor na kompu i tv :)

Zoki

pre 11 godina

@dr.ale
Sjajano objasnjenje.
Na sve to treba dodati da oko 8 milijardi (6%) Samsungove proizvodnje kupuje Apple.
I jos nesto, po pitanju uslova pod kojim rade radnici. Da li je neko od kriticara imao priliku da vidi kako se radi u fabrikama u Juznoj Koreji? Ili da vidi male Korejance kako u 11 uvece imaju privatne casove, kako bi postigli bolji uspeh u skoli. Uz to, vecina Samsung proizvoda siroke potrosnje se proizvodi van Koreje, tamo gde je radna snaga jeftinija.

deda pera

pre 11 godina

Gde su vremena kada su u ovoj industriji bile bitne samo inovacije i kada su svi sve svoje ideje delili. Sada su u stanju do krvi da se biju oko toga ko je prvi patentirao dugme ispod ekrana.

durlan

pre 11 godina

Pa njima ovakva situacija izuzetno odgovara i jednoj i drugoj firmi. Apple se predstavlja kao najveci inovator (sto njegovi fanovi potenciraju), a Samsung kao vodeca kompanija androida od koga apple strahuje pa mora da ga tuzaka. Sve su se oni dogovorili iza zatvorenih vrata vec.

mirko

pre 11 godina

@Gos'n - Kada kazu da Android telefona ima vise to ne znaci da su svi Samsung, samsung ima samo mali delic toga dok Apple drzi vise. Ali samo ne kontam, po njima to zaci da treba da postoji samo jedan smartphone tog tipa? Ne razumem stvarno, mind fu*k, stave cenu tako da prosecan kupac ne moze da ih priusti. iPhone mozes kupiti samo od AT&t i onda uzmu i patentuju svaku komponentu... Ma pakovanje mini iPoda su patentovali, sta reci vise... Tako da niko ziv ne sme da napravi bilo sta slicno tome. Apple je poznat po kvalitetnim i inovativnim uredjajima ali.su sto se ovih stvari tice tako iskompleksirani da je to strasno, njihovi kompleksi imaju komplekse. I rekao sam cesto recicu i sada Steve Jobs je replika Thomas Edison-a. On je isto tako cim neko od njegovih ljudi uradi bilo sta odmah trkne da to potentira, zato na Teslinim neonkama nema zavrtanja jer je to patentirano pa ga je ovaj zeznuo... Da ne davim, Apple, dosta sa ovim glupostima. Umesto da podpomognete revoluciju i napredak vi je kocite. Imate sada vise resursa nego ikada, fokusirajte se na nesto bolje a konkurente pustite da kopiraju. (Oni barem ne kradu kao Apple i ne ponose se time kao Apple "Good artists copy, gret artists steal.")

marko

pre 11 godina

po mom mislenju ovaj spor ce se zavrsiti neodredjeno jer su obadve kompanije veliki igraci i mislim da ce se medjusobno tuzakati dok to ne izgubi smisao; cak su mi neke tuzbe smesne, poput onih za oblik uredjaja; svi automobili imaju dosta slicnosti i istih patenata pa se ne razvlace po sudovima; a sta bi bilo da je prvom mobilnom uredjaju bila patentirana baterija, onda bi svi krsili taj patent koji je neka vrsta javnog dobra; ovde je stvar biti prvi i lansirati to pre konkurencije, i na taj nacin osvajati trziste

Zeljko

pre 11 godina

Ovo sto radi apple... na zalost deluje kao da nema granice. Postoji razlog zasto ne postoje softverski patenti u Evropi. Softverski patenti su totalna nebuloza koja se mora zaustaviti. Android (i sve na njemu) je potpuno drugaciji sistem od iOS-a, baziran je na linuxu, isprogramiran u razlicitom programskom jeziku, nije ukraden source code od iOS-a pa kao napravljen "novi" sistem, nema istu korisnicku bazu/profil korisnika, i potpuno je drugaciji u svakodnevnom koriscenju. Patenti koji su dodeljeni/odobreni apple-u su u najmanju ruku sramotni. Gomila patenata je u fazonu - 'vec vidjeno ALI NA MOBILNOM UREDJAJU' i puf... patent approved. To niko razuman ne moze odobriti.

Slicna analogija bi bila npr, moj drugar i ja napravimo tehnologiju za desalinizaciju morske vode. Moja tehnologija je bazirana na mehanickom resenju, dok je njegova na raznim hemijskim procesima. Rezultat je isti - tehnicki ispravna voda za pice. Kakav bi to svet bio kada bi nekom od nas dvojice odobrili patent koji slovi "Patent za dobijanje tehnicki ispravne vode za pice procesom desalinizacije".

Jos jedna stvar me muci. KUPOVINA PATENATA! To mi je potpuno sulud koncept, jer ako bolje razmislimo, pocetnu (najznacajniju) prednost ima kompanija sa vise novca. Potom se taj novac na taj nacin uvecava i daje moc da se kupuje jos vise patenata.. sve dok... ne ostane niko drugi na trzistu. Treba dopustiti da se vlasnik ODREKNE patenta, ali ne i da proda svoje patente.

I tako... 1498 karaktera. Dosta od mene.

shef

pre 11 godina

Koristim Apple vec 2 godine i veoma sam zadovoljan,ali moram da priznam da je galaxy s3 bolji od iphone-a 4s.Takodje,istina je da samsung izbaci desetinu telefona godisnje ali,realno samo najskuplji vrede nesto.Ostali nisu ni za k...c.