Sreda, 04.07.2012.

17:24

Apple želi patent na Retina ekran

Izvor: Mikro

Apple želi patent na Retina ekran IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

zmitjkoe

pre 11 godina

epl radi , ono sto je nokia pokusala svojevremeno, cinimi se sa simbijanom,
da ima ekskluzivno pravo sa vrhunskom platformom
i da sve ucenjuje preko patentnih prava
evo kako je nokija prosla
svojevremeno su i oni ko epl sada bili neprikosnoveni na trzistu
(sova1965, 5. jul 2012 11:14)

Potpuno pogresna "analiza". Da je Nokia posvetila vise paznje Symbianu, umesto sto je svakog ponedeljka izbacivala novi model telefona, Symbian bi i dan-danas bio mobilni OS br. 1, kao i sama Nokia. Nije dovoljno imati samo dobar hardver, mora se imati i odlican OS i jos bolji softver (aplikacije). Imali su i MeeGo ali su ga bukvalno udavili, sve hrleci prema Microsoftu. Kao sto vidis, nema nikakve slicnosti sa Apple, koji jedini pravi svoj hardver, softver i OS i u tome je najbolji. iOS je u Americi i Evropi danas vodeci mobilni OS (za one koji se mrste: iOS pokrece i iPAD i iPod Touch).

Apple stiti svoju tehnologiju, kao i svaka druga firma, ali kad Apple nekog tuzi onda ovde nekima "pozli", jos kazu da bas zbog toga nikada nece kupiti neki iDevice. Da crkne covek od smeha.

ms

pre 11 godina

Odlicne su ovakve vesti. Pogadjaju zivac android zaludjenika, koji su zeljni svojih pet minuta slave i da dokazu kako su pametniji od ostalih, jer ih inace niko i ne uzima za ozbiljno.

Milan

pre 11 godina

Ne razumem zasto se komentari sprdaju tipa "patent na tocak" ili "LG pravi monitore". Kakve to veze ima sa ovim?

Apple je razvio tehnologiju kako da rasporedi piksele i da ih umrezuje da bi uspeo da napravi Retina Display. Isto kao sto je Apple patentirao svoju tehnologiju za touchscreen.

Nije Apple izumeo piksele niti touchscreen. Apple, kao i Google, Microsoft, HTC itd. redovno patentiraju izume kako prave nove displeje, tranzistore itd.

Zalosno je sto trenutni patentni sistem, pogotovo onaj koji se zove "Standard Essential Patents", vrlo lose sagradjen i dosta kompanija koristi ovaj sistem da tuzi druge.

sova1965

pre 11 godina

epl radi , ono sto je nokia pokusala svojevremeno, cinimi se sa simbijanom,
da ima ekskluzivno pravo sa vrhunskom platformom
i da sve ucenjuje preko patentnih prava
evo kako je nokija prosla
svojevremeno su i oni ko epl sada bili neprikosnoveni na trzistu

Kole

pre 11 godina

@GoranJ
Mislim da grešiš što se tiče malog broja aplikacija ako apple patentira tehnologiju. Jednostavno to je na nivou operativnog sistema tako da to neće uticati na developere jer im se os servira na tacni. Vidi npr iOS koji je prilično zatvoren (zatvoreniji od androida npr), pa opet ima mnogo više aplikacija na store-u, kao i developera, od jedinog pravog konkurenta- androida.

GoranJ

pre 11 godina

@Kole, retina display na MacPro ce da vrijedi tek onda kada bude podrzan od veceg broja aplikacija, a to se nece desiti ukoliko Apple patentira tehnomogiju. To je greska koju Apple pravi i koja ce ga na kraju vjerovatno koštati, prevelika ekskluzivnost "izuma" - za razliku od Google-a koji se sa novim stvarima okrece siroj programerskoj zajednici!

Nisam vidjeo retina display uzivo, mislim da je njegova prednost najveca kada se gleda na upotrebu komp. - tabl. za čitanje, jer rezolucija od 72px umara oči, sto de tice gledanja filmova - potpuno bespotrebno - rezolucija koju ima K. Fire je FANTASTIČNA! (treba biti iskren i bez preseravanja)...

Ja sam uvijek mislio da ce u pogledu čitanja biti razvijena neka nova eInk tehnologija u boji i sa brzim, ali o tome se slabo govori u zadnje vrijeme....

Goran

pre 11 godina

U Apple-u imaju jedan tim koji sluzi samo za pravne borbe sa konkurentima, ne vrijedi se nervirati, ja imam osjecaj da se i u Apple-u smiju na ovo... Kad se sve sabere i oduzme, nista ne gube. A to sto LG pravi retinu za iP, to nema veze, to je i dalje Apple-ov proizvod, samo se tamo proizvodi, kao da LG ne bi za sebe zadrzao takav displej da su ga prvi provalili. Sad bi se trebalo reci i da je iPhone kineski proizvod jer su svi napravljeni u Kini? Ne branim Apple, samo iznosim cinjenice...

Kole

pre 11 godina

Konačno pored hrpe gluposti i neki komentar koji ima veze s mozgom...
Upravo ovo što su napisali marelli i još par njih treba i drugi da shvate, mada cenim da ove glupe komentare istavljaju klinci kojima roditelji ne kupuju skupe telefone..
Sto se retine tice, idite u Macolu pa vidite to čudo, i tek onda pricajte da li i koliko nesto vredi...

maksi

pre 11 godina

Alo to sto je LG možda napravio ne znači da je on osmislio :D čitam i ne verujem.

Imaš tim dizajnera i inžinjera koji u Apple-u radi na hardwara-u i software-u a za izradu svojih nazovi nacrta koriste druge firme jer je jefitnije, zar je to toliko teško da se shvati?

Tipa odmislili ste novi proizvod - neki novi tablet, dizajnirali ste kuciste, osmislili sve komponente i te nacrte saljete Samsungu da napravi sa materijalima koji vi zahtevate, komada toliko i toliko... i čiji je onda taj tablet? vaš ili njihov?

Osmislili ste novu ambalažu za recimo Nectar sok i dajete fabrici kartona koja će u milionskom tiražu da ih odštampa i napravi. I čiji je to proizvod? Nectarov ili te fabrike?

nije bitno

pre 11 godina

Cudi me da ga jos nisu patentirali... Za one koji sada pricaju "Kako da patentiraju veci broj piksela na malom displeju...!" gresite jer retina ekran nema veze sa tim nego sta su oni uradili je posto kada stavite previse piksela zajedno, slika bude mutna jer se signali brkaju, oni su signale (koji govore pikselima koliko da sijaju kojom bojom)razdvojili od piksela sto dovodi do bolje slike.

Goxy

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara, i ne ložim se na jabuku, ali... naslov kaže retina displej, što mu dodje kao ekran visoke rezolucije, ali u prvoj rečenici kaže "sistem i metod koji poboljšavaju „diskoloraciju“ ivica slike", što po mom mišljenju nema veze sa naslovom, osim u činjenici da se to primenjuje prvi put u ekranima sa visokom rezolucijom.

zmitjkoe

pre 11 godina

Gomila gluposti. Sve sam go strucnjak za patentno pravo u Americi, a i tehnologiju. Imali ste link na kojem ste mogli da vidite da je Apple ucestvovao u tehnologoji "sitnog pakovanja pixela". Displeje za iPhone/iPad u retina rezoluciji mogu da prave samo LG i Samsung (Sharp nije zadovoljio Apple standarde). Samsung istovremeno gura svoju S/AMOLED tehnologiju, ne koriste Retinu iako je prave po narudzbini.

marelli

pre 11 godina

Američki patentni biro objavio je Appleovu prijavu za sistem i metod koji poboljšavaju „diskoloraciju“ ivica slike.

Iz ovoga što piše, oni hoće patent na sistem koji su oni izumeli, a poboljšava retina tehnologiju, a ne patent na retinu. Lepo piše , samo ne znam zašto takav naslov.

Mirko Torrent alias Ogrizak

pre 11 godina

Pre par dana vidim mlađi klinac ostavio gricnutu jabuku pored sudopere.» Ne smeš to da radiš « grdio sam ga » tužiće nas Apple«.

Bugi

pre 11 godina

Ips paneli te rezolucije postoje odavno..

Ne vidim nacin da neko patentira nesto sto je opste dobro kao ni da patentira u 2012 nesto sto postoji od 2009

gs2

pre 11 godina

@ali: Drugar, rasklopi taj iPhone sto imas i vidi cije su komponente unutra.. SAMSUNG-ove ili "Sljamsungove" kako ti pises. Mogu da zastite oni i qwerty tastaturu ali dzabe.. Sluze se tuzbama i pantetiranjem raznoraznih gluposti, a tako samo stvaraju kontra-efekat i gube kupce.

Silent

pre 11 godina

Ako im dozvole da patentiraju retina displej koji je u osnovi samo ekran visoke rezolucije bice to konacni dokaz da patentni zakoni moraju da se menjaju...

Sir Oliver

pre 11 godina

Ne razumem se u patentna prava ali ne vidim kako moze rezolucija i DPI da se zastiti kao izum. To bi bilo kao kad bi neko hteo da zastiti, na primer, knjigu u A5 formatu sa 113 stranica i koricama zute boje. Sa parama se moze sve ali priznacete da je smesno.

dzoni

pre 11 godina

apple I ne proizvodi ekrane vec narucuje od drugih proizvodjaca...sta li to moze da patentira..lcd monitori te rezolucije se prodaju za pc vec 4-5 godina.

Lucifer

pre 11 godina

Kako smesna pokusaj Apple-a da se predstavi kao inovator. Sada mogu da zamislim inzinjere u LG Display kako se valjaju od smjeha. Za one koji neznaju Retinu je razvio LG a Apple nije imao nista sa razvojem Retine, eto mozda su mu dali ime.
Mora se stvarno biti ovca i poverovati u ovu pricu Apple-a da oni tek sad Patentiraju retinu jer da LG to nije uradio , vec sledeci dan, posle pojavljivanja Iphone 4, to patentirao neko drugi. Prije nego sto neko napise da sam protiv apple-a iz bilo kog razloga, vjerujte mi da nisam jer se nevezem za elektroniku i telefon mi nepredstavlja nista drugo do alatku za olaksavanje svakodnevice, takodje razumijem trziste pa sto je veca borba medju proizvodjacima to je bolje meni. Licno bi voli da sledeci Iphone bude stvarno dobar, ne samo da sustigne Galaxy 3 ili X one nego da ih i prestigne, jer zanm da ce onda Samsung ili HTC teziti da sledeci Galaxy ili X one bude jos bolji i pristuoacniji. Jer da je Apple ili bilo ko drugi sam na trzistu placali bi mi nase telefone mnogo vise a njihove performanse bi bile mnogo nize.
Molim za objavu komentara
S postovanjem Lucifer

Lucifer

pre 11 godina

Kako smesna pokusaj Apple-a da se predstavi kao inovator. Sada mogu da zamislim inzinjere u LG Display kako se valjaju od smjeha. Za one koji neznaju Retinu je razvio LG a Apple nije imao nista sa razvojem Retine, eto mozda su mu dali ime.
Mora se stvarno biti ovca i poverovati u ovu pricu Apple-a da oni tek sad Patentiraju retinu jer da LG to nije uradio , vec sledeci dan, posle pojavljivanja Iphone 4, to patentirao neko drugi. Prije nego sto neko napise da sam protiv apple-a iz bilo kog razloga, vjerujte mi da nisam jer se nevezem za elektroniku i telefon mi nepredstavlja nista drugo do alatku za olaksavanje svakodnevice, takodje razumijem trziste pa sto je veca borba medju proizvodjacima to je bolje meni. Licno bi voli da sledeci Iphone bude stvarno dobar, ne samo da sustigne Galaxy 3 ili X one nego da ih i prestigne, jer zanm da ce onda Samsung ili HTC teziti da sledeci Galaxy ili X one bude jos bolji i pristuoacniji. Jer da je Apple ili bilo ko drugi sam na trzistu placali bi mi nase telefone mnogo vise a njihove performanse bi bile mnogo nize.
Molim za objavu komentara
S postovanjem Lucifer

Sir Oliver

pre 11 godina

Ne razumem se u patentna prava ali ne vidim kako moze rezolucija i DPI da se zastiti kao izum. To bi bilo kao kad bi neko hteo da zastiti, na primer, knjigu u A5 formatu sa 113 stranica i koricama zute boje. Sa parama se moze sve ali priznacete da je smesno.

Silent

pre 11 godina

Ako im dozvole da patentiraju retina displej koji je u osnovi samo ekran visoke rezolucije bice to konacni dokaz da patentni zakoni moraju da se menjaju...

dzoni

pre 11 godina

apple I ne proizvodi ekrane vec narucuje od drugih proizvodjaca...sta li to moze da patentira..lcd monitori te rezolucije se prodaju za pc vec 4-5 godina.

Mirko Torrent alias Ogrizak

pre 11 godina

Pre par dana vidim mlađi klinac ostavio gricnutu jabuku pored sudopere.» Ne smeš to da radiš « grdio sam ga » tužiće nas Apple«.

Goxy

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara, i ne ložim se na jabuku, ali... naslov kaže retina displej, što mu dodje kao ekran visoke rezolucije, ali u prvoj rečenici kaže "sistem i metod koji poboljšavaju „diskoloraciju“ ivica slike", što po mom mišljenju nema veze sa naslovom, osim u činjenici da se to primenjuje prvi put u ekranima sa visokom rezolucijom.

zmitjkoe

pre 11 godina

Gomila gluposti. Sve sam go strucnjak za patentno pravo u Americi, a i tehnologiju. Imali ste link na kojem ste mogli da vidite da je Apple ucestvovao u tehnologoji "sitnog pakovanja pixela". Displeje za iPhone/iPad u retina rezoluciji mogu da prave samo LG i Samsung (Sharp nije zadovoljio Apple standarde). Samsung istovremeno gura svoju S/AMOLED tehnologiju, ne koriste Retinu iako je prave po narudzbini.

marelli

pre 11 godina

Američki patentni biro objavio je Appleovu prijavu za sistem i metod koji poboljšavaju „diskoloraciju“ ivica slike.

Iz ovoga što piše, oni hoće patent na sistem koji su oni izumeli, a poboljšava retina tehnologiju, a ne patent na retinu. Lepo piše , samo ne znam zašto takav naslov.

maksi

pre 11 godina

Alo to sto je LG možda napravio ne znači da je on osmislio :D čitam i ne verujem.

Imaš tim dizajnera i inžinjera koji u Apple-u radi na hardwara-u i software-u a za izradu svojih nazovi nacrta koriste druge firme jer je jefitnije, zar je to toliko teško da se shvati?

Tipa odmislili ste novi proizvod - neki novi tablet, dizajnirali ste kuciste, osmislili sve komponente i te nacrte saljete Samsungu da napravi sa materijalima koji vi zahtevate, komada toliko i toliko... i čiji je onda taj tablet? vaš ili njihov?

Osmislili ste novu ambalažu za recimo Nectar sok i dajete fabrici kartona koja će u milionskom tiražu da ih odštampa i napravi. I čiji je to proizvod? Nectarov ili te fabrike?

gs2

pre 11 godina

@ali: Drugar, rasklopi taj iPhone sto imas i vidi cije su komponente unutra.. SAMSUNG-ove ili "Sljamsungove" kako ti pises. Mogu da zastite oni i qwerty tastaturu ali dzabe.. Sluze se tuzbama i pantetiranjem raznoraznih gluposti, a tako samo stvaraju kontra-efekat i gube kupce.

Bugi

pre 11 godina

Ips paneli te rezolucije postoje odavno..

Ne vidim nacin da neko patentira nesto sto je opste dobro kao ni da patentira u 2012 nesto sto postoji od 2009

Milan

pre 11 godina

Ne razumem zasto se komentari sprdaju tipa "patent na tocak" ili "LG pravi monitore". Kakve to veze ima sa ovim?

Apple je razvio tehnologiju kako da rasporedi piksele i da ih umrezuje da bi uspeo da napravi Retina Display. Isto kao sto je Apple patentirao svoju tehnologiju za touchscreen.

Nije Apple izumeo piksele niti touchscreen. Apple, kao i Google, Microsoft, HTC itd. redovno patentiraju izume kako prave nove displeje, tranzistore itd.

Zalosno je sto trenutni patentni sistem, pogotovo onaj koji se zove "Standard Essential Patents", vrlo lose sagradjen i dosta kompanija koristi ovaj sistem da tuzi druge.

nije bitno

pre 11 godina

Cudi me da ga jos nisu patentirali... Za one koji sada pricaju "Kako da patentiraju veci broj piksela na malom displeju...!" gresite jer retina ekran nema veze sa tim nego sta su oni uradili je posto kada stavite previse piksela zajedno, slika bude mutna jer se signali brkaju, oni su signale (koji govore pikselima koliko da sijaju kojom bojom)razdvojili od piksela sto dovodi do bolje slike.

Kole

pre 11 godina

Konačno pored hrpe gluposti i neki komentar koji ima veze s mozgom...
Upravo ovo što su napisali marelli i još par njih treba i drugi da shvate, mada cenim da ove glupe komentare istavljaju klinci kojima roditelji ne kupuju skupe telefone..
Sto se retine tice, idite u Macolu pa vidite to čudo, i tek onda pricajte da li i koliko nesto vredi...

Goran

pre 11 godina

U Apple-u imaju jedan tim koji sluzi samo za pravne borbe sa konkurentima, ne vrijedi se nervirati, ja imam osjecaj da se i u Apple-u smiju na ovo... Kad se sve sabere i oduzme, nista ne gube. A to sto LG pravi retinu za iP, to nema veze, to je i dalje Apple-ov proizvod, samo se tamo proizvodi, kao da LG ne bi za sebe zadrzao takav displej da su ga prvi provalili. Sad bi se trebalo reci i da je iPhone kineski proizvod jer su svi napravljeni u Kini? Ne branim Apple, samo iznosim cinjenice...

Kole

pre 11 godina

@GoranJ
Mislim da grešiš što se tiče malog broja aplikacija ako apple patentira tehnologiju. Jednostavno to je na nivou operativnog sistema tako da to neće uticati na developere jer im se os servira na tacni. Vidi npr iOS koji je prilično zatvoren (zatvoreniji od androida npr), pa opet ima mnogo više aplikacija na store-u, kao i developera, od jedinog pravog konkurenta- androida.

ms

pre 11 godina

Odlicne su ovakve vesti. Pogadjaju zivac android zaludjenika, koji su zeljni svojih pet minuta slave i da dokazu kako su pametniji od ostalih, jer ih inace niko i ne uzima za ozbiljno.

sova1965

pre 11 godina

epl radi , ono sto je nokia pokusala svojevremeno, cinimi se sa simbijanom,
da ima ekskluzivno pravo sa vrhunskom platformom
i da sve ucenjuje preko patentnih prava
evo kako je nokija prosla
svojevremeno su i oni ko epl sada bili neprikosnoveni na trzistu

GoranJ

pre 11 godina

@Kole, retina display na MacPro ce da vrijedi tek onda kada bude podrzan od veceg broja aplikacija, a to se nece desiti ukoliko Apple patentira tehnomogiju. To je greska koju Apple pravi i koja ce ga na kraju vjerovatno koštati, prevelika ekskluzivnost "izuma" - za razliku od Google-a koji se sa novim stvarima okrece siroj programerskoj zajednici!

Nisam vidjeo retina display uzivo, mislim da je njegova prednost najveca kada se gleda na upotrebu komp. - tabl. za čitanje, jer rezolucija od 72px umara oči, sto de tice gledanja filmova - potpuno bespotrebno - rezolucija koju ima K. Fire je FANTASTIČNA! (treba biti iskren i bez preseravanja)...

Ja sam uvijek mislio da ce u pogledu čitanja biti razvijena neka nova eInk tehnologija u boji i sa brzim, ali o tome se slabo govori u zadnje vrijeme....

zmitjkoe

pre 11 godina

epl radi , ono sto je nokia pokusala svojevremeno, cinimi se sa simbijanom,
da ima ekskluzivno pravo sa vrhunskom platformom
i da sve ucenjuje preko patentnih prava
evo kako je nokija prosla
svojevremeno su i oni ko epl sada bili neprikosnoveni na trzistu
(sova1965, 5. jul 2012 11:14)

Potpuno pogresna "analiza". Da je Nokia posvetila vise paznje Symbianu, umesto sto je svakog ponedeljka izbacivala novi model telefona, Symbian bi i dan-danas bio mobilni OS br. 1, kao i sama Nokia. Nije dovoljno imati samo dobar hardver, mora se imati i odlican OS i jos bolji softver (aplikacije). Imali su i MeeGo ali su ga bukvalno udavili, sve hrleci prema Microsoftu. Kao sto vidis, nema nikakve slicnosti sa Apple, koji jedini pravi svoj hardver, softver i OS i u tome je najbolji. iOS je u Americi i Evropi danas vodeci mobilni OS (za one koji se mrste: iOS pokrece i iPAD i iPod Touch).

Apple stiti svoju tehnologiju, kao i svaka druga firma, ali kad Apple nekog tuzi onda ovde nekima "pozli", jos kazu da bas zbog toga nikada nece kupiti neki iDevice. Da crkne covek od smeha.

Lucifer

pre 11 godina

Kako smesna pokusaj Apple-a da se predstavi kao inovator. Sada mogu da zamislim inzinjere u LG Display kako se valjaju od smjeha. Za one koji neznaju Retinu je razvio LG a Apple nije imao nista sa razvojem Retine, eto mozda su mu dali ime.
Mora se stvarno biti ovca i poverovati u ovu pricu Apple-a da oni tek sad Patentiraju retinu jer da LG to nije uradio , vec sledeci dan, posle pojavljivanja Iphone 4, to patentirao neko drugi. Prije nego sto neko napise da sam protiv apple-a iz bilo kog razloga, vjerujte mi da nisam jer se nevezem za elektroniku i telefon mi nepredstavlja nista drugo do alatku za olaksavanje svakodnevice, takodje razumijem trziste pa sto je veca borba medju proizvodjacima to je bolje meni. Licno bi voli da sledeci Iphone bude stvarno dobar, ne samo da sustigne Galaxy 3 ili X one nego da ih i prestigne, jer zanm da ce onda Samsung ili HTC teziti da sledeci Galaxy ili X one bude jos bolji i pristuoacniji. Jer da je Apple ili bilo ko drugi sam na trzistu placali bi mi nase telefone mnogo vise a njihove performanse bi bile mnogo nize.
Molim za objavu komentara
S postovanjem Lucifer

dzoni

pre 11 godina

apple I ne proizvodi ekrane vec narucuje od drugih proizvodjaca...sta li to moze da patentira..lcd monitori te rezolucije se prodaju za pc vec 4-5 godina.

Silent

pre 11 godina

Ako im dozvole da patentiraju retina displej koji je u osnovi samo ekran visoke rezolucije bice to konacni dokaz da patentni zakoni moraju da se menjaju...

maksi

pre 11 godina

Alo to sto je LG možda napravio ne znači da je on osmislio :D čitam i ne verujem.

Imaš tim dizajnera i inžinjera koji u Apple-u radi na hardwara-u i software-u a za izradu svojih nazovi nacrta koriste druge firme jer je jefitnije, zar je to toliko teško da se shvati?

Tipa odmislili ste novi proizvod - neki novi tablet, dizajnirali ste kuciste, osmislili sve komponente i te nacrte saljete Samsungu da napravi sa materijalima koji vi zahtevate, komada toliko i toliko... i čiji je onda taj tablet? vaš ili njihov?

Osmislili ste novu ambalažu za recimo Nectar sok i dajete fabrici kartona koja će u milionskom tiražu da ih odštampa i napravi. I čiji je to proizvod? Nectarov ili te fabrike?

ms

pre 11 godina

Odlicne su ovakve vesti. Pogadjaju zivac android zaludjenika, koji su zeljni svojih pet minuta slave i da dokazu kako su pametniji od ostalih, jer ih inace niko i ne uzima za ozbiljno.

Sir Oliver

pre 11 godina

Ne razumem se u patentna prava ali ne vidim kako moze rezolucija i DPI da se zastiti kao izum. To bi bilo kao kad bi neko hteo da zastiti, na primer, knjigu u A5 formatu sa 113 stranica i koricama zute boje. Sa parama se moze sve ali priznacete da je smesno.

Kole

pre 11 godina

Konačno pored hrpe gluposti i neki komentar koji ima veze s mozgom...
Upravo ovo što su napisali marelli i još par njih treba i drugi da shvate, mada cenim da ove glupe komentare istavljaju klinci kojima roditelji ne kupuju skupe telefone..
Sto se retine tice, idite u Macolu pa vidite to čudo, i tek onda pricajte da li i koliko nesto vredi...

sova1965

pre 11 godina

epl radi , ono sto je nokia pokusala svojevremeno, cinimi se sa simbijanom,
da ima ekskluzivno pravo sa vrhunskom platformom
i da sve ucenjuje preko patentnih prava
evo kako je nokija prosla
svojevremeno su i oni ko epl sada bili neprikosnoveni na trzistu

GoranJ

pre 11 godina

@Kole, retina display na MacPro ce da vrijedi tek onda kada bude podrzan od veceg broja aplikacija, a to se nece desiti ukoliko Apple patentira tehnomogiju. To je greska koju Apple pravi i koja ce ga na kraju vjerovatno koštati, prevelika ekskluzivnost "izuma" - za razliku od Google-a koji se sa novim stvarima okrece siroj programerskoj zajednici!

Nisam vidjeo retina display uzivo, mislim da je njegova prednost najveca kada se gleda na upotrebu komp. - tabl. za čitanje, jer rezolucija od 72px umara oči, sto de tice gledanja filmova - potpuno bespotrebno - rezolucija koju ima K. Fire je FANTASTIČNA! (treba biti iskren i bez preseravanja)...

Ja sam uvijek mislio da ce u pogledu čitanja biti razvijena neka nova eInk tehnologija u boji i sa brzim, ali o tome se slabo govori u zadnje vrijeme....

zmitjkoe

pre 11 godina

epl radi , ono sto je nokia pokusala svojevremeno, cinimi se sa simbijanom,
da ima ekskluzivno pravo sa vrhunskom platformom
i da sve ucenjuje preko patentnih prava
evo kako je nokija prosla
svojevremeno su i oni ko epl sada bili neprikosnoveni na trzistu
(sova1965, 5. jul 2012 11:14)

Potpuno pogresna "analiza". Da je Nokia posvetila vise paznje Symbianu, umesto sto je svakog ponedeljka izbacivala novi model telefona, Symbian bi i dan-danas bio mobilni OS br. 1, kao i sama Nokia. Nije dovoljno imati samo dobar hardver, mora se imati i odlican OS i jos bolji softver (aplikacije). Imali su i MeeGo ali su ga bukvalno udavili, sve hrleci prema Microsoftu. Kao sto vidis, nema nikakve slicnosti sa Apple, koji jedini pravi svoj hardver, softver i OS i u tome je najbolji. iOS je u Americi i Evropi danas vodeci mobilni OS (za one koji se mrste: iOS pokrece i iPAD i iPod Touch).

Apple stiti svoju tehnologiju, kao i svaka druga firma, ali kad Apple nekog tuzi onda ovde nekima "pozli", jos kazu da bas zbog toga nikada nece kupiti neki iDevice. Da crkne covek od smeha.

nije bitno

pre 11 godina

Cudi me da ga jos nisu patentirali... Za one koji sada pricaju "Kako da patentiraju veci broj piksela na malom displeju...!" gresite jer retina ekran nema veze sa tim nego sta su oni uradili je posto kada stavite previse piksela zajedno, slika bude mutna jer se signali brkaju, oni su signale (koji govore pikselima koliko da sijaju kojom bojom)razdvojili od piksela sto dovodi do bolje slike.

gs2

pre 11 godina

@ali: Drugar, rasklopi taj iPhone sto imas i vidi cije su komponente unutra.. SAMSUNG-ove ili "Sljamsungove" kako ti pises. Mogu da zastite oni i qwerty tastaturu ali dzabe.. Sluze se tuzbama i pantetiranjem raznoraznih gluposti, a tako samo stvaraju kontra-efekat i gube kupce.

marelli

pre 11 godina

Američki patentni biro objavio je Appleovu prijavu za sistem i metod koji poboljšavaju „diskoloraciju“ ivica slike.

Iz ovoga što piše, oni hoće patent na sistem koji su oni izumeli, a poboljšava retina tehnologiju, a ne patent na retinu. Lepo piše , samo ne znam zašto takav naslov.

Goran

pre 11 godina

U Apple-u imaju jedan tim koji sluzi samo za pravne borbe sa konkurentima, ne vrijedi se nervirati, ja imam osjecaj da se i u Apple-u smiju na ovo... Kad se sve sabere i oduzme, nista ne gube. A to sto LG pravi retinu za iP, to nema veze, to je i dalje Apple-ov proizvod, samo se tamo proizvodi, kao da LG ne bi za sebe zadrzao takav displej da su ga prvi provalili. Sad bi se trebalo reci i da je iPhone kineski proizvod jer su svi napravljeni u Kini? Ne branim Apple, samo iznosim cinjenice...

Milan

pre 11 godina

Ne razumem zasto se komentari sprdaju tipa "patent na tocak" ili "LG pravi monitore". Kakve to veze ima sa ovim?

Apple je razvio tehnologiju kako da rasporedi piksele i da ih umrezuje da bi uspeo da napravi Retina Display. Isto kao sto je Apple patentirao svoju tehnologiju za touchscreen.

Nije Apple izumeo piksele niti touchscreen. Apple, kao i Google, Microsoft, HTC itd. redovno patentiraju izume kako prave nove displeje, tranzistore itd.

Zalosno je sto trenutni patentni sistem, pogotovo onaj koji se zove "Standard Essential Patents", vrlo lose sagradjen i dosta kompanija koristi ovaj sistem da tuzi druge.

Bugi

pre 11 godina

Ips paneli te rezolucije postoje odavno..

Ne vidim nacin da neko patentira nesto sto je opste dobro kao ni da patentira u 2012 nesto sto postoji od 2009

Mirko Torrent alias Ogrizak

pre 11 godina

Pre par dana vidim mlađi klinac ostavio gricnutu jabuku pored sudopere.» Ne smeš to da radiš « grdio sam ga » tužiće nas Apple«.

Kole

pre 11 godina

@GoranJ
Mislim da grešiš što se tiče malog broja aplikacija ako apple patentira tehnologiju. Jednostavno to je na nivou operativnog sistema tako da to neće uticati na developere jer im se os servira na tacni. Vidi npr iOS koji je prilično zatvoren (zatvoreniji od androida npr), pa opet ima mnogo više aplikacija na store-u, kao i developera, od jedinog pravog konkurenta- androida.

zmitjkoe

pre 11 godina

Gomila gluposti. Sve sam go strucnjak za patentno pravo u Americi, a i tehnologiju. Imali ste link na kojem ste mogli da vidite da je Apple ucestvovao u tehnologoji "sitnog pakovanja pixela". Displeje za iPhone/iPad u retina rezoluciji mogu da prave samo LG i Samsung (Sharp nije zadovoljio Apple standarde). Samsung istovremeno gura svoju S/AMOLED tehnologiju, ne koriste Retinu iako je prave po narudzbini.

Goxy

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara, i ne ložim se na jabuku, ali... naslov kaže retina displej, što mu dodje kao ekran visoke rezolucije, ali u prvoj rečenici kaže "sistem i metod koji poboljšavaju „diskoloraciju“ ivica slike", što po mom mišljenju nema veze sa naslovom, osim u činjenici da se to primenjuje prvi put u ekranima sa visokom rezolucijom.