Subota, 30.06.2012.

15:29

Korisnici Androida ostaju bez Flasha

Izvor: tportal.hr

Korisnici Androida ostaju bez Flasha IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

iAndroid

pre 11 godina

Nema flash, ima micro sim, nema sd karticu o kom to telefonu pricamo? Pa svi vi sto ste do juce pljuvali apple sada ste mali, mali kao misevi.

Tolerancija

pre 11 godina

1.Windows 8 interfejs je zasnovan na flash FADE efektu sa skrolom levo desno.

2.Ukidaju samo instalacioni drajver adobe flash player zbog spijunsko trojanskih virusa.Inace bice i dalje integrisan u sve najnovije web brosvere bez instalacija koje nece opterecivati vas modem nego ce raditi preko serverskih i time ubrzati vas flash.

3.Flash je programski alat za video igre,sajtove i crtane filmove te ce se i dalje razvijati s tim sto ce imati nove formate prilikon eksportovanja ili konverktovanja fajlova za razlicite uredjaje.

3.Flash je nastao prvo od macromedie a onda ga je adobe otkkupio i samo nalickao interfejs a princip rada u njemu je ostao nepromenjen.

4.Flash ucitavanje ne zavisi od vaseg CPU telefona ili kompjutera nego od brzine tj propusne moci vaseg interneta tj modema.

Imajte na umu da u svetu imaju brzine preko 4GHz/s dok u Srbiji se jos uvek vuku od 256KB/s do 8/16MB-s i da je dalje sporo i skupo.Tako da se stranci ne zale dok uzivaju u flash-u i to visokim rezolucijama.

I jos ono oko naziva za pc tablet [Pisi Aj Tejblet] po Srpskom zargonu se u kaficu kaze daj da vidim tu tvoju TACNU!

zmitjkoe

pre 11 godina

jaka stvar, pa korisnici iphona i ipada nemaju flash uopste pa se opet kunu da je to najbolji telefon.
(dejan, 1. jul 2012 15:20)

Kakve veze imanje/nemanje flasha ima sa cinjenicom da je iPhone najbolji smartfon? Apple ga je izbacio jer je to proizvod koji pravi probleme na mobilnim uredjajima. Postoji zamena, koji je i internet standard, a to je HTML 5, i na tome je Apple insistirao. Evo sad su i drugi shvatili da to ipak nije bio samo Jobsov hir.

BTW, ako nekome i zatreba flash na IPhone, postoji Skyfire browser. Njega sam imao i na kraju bacio (iako sam ga kupio) jer sam nisam ni koristo (ne koristim telefon za igrice, gledanje youtuba ili animiranih banera). Na desktop kompjuterima je flash ok.

I sam sam nekada rado radio u Flash programu, bilo je lakse od komplikovanog Macromedijininog Director-a sa action scripting, koji je prvi pravio swf fajlove). Adobe je (kupovinim Macromedie) Flash program prilagodio internet eri (i web dizajnerima :-)) i postao jako popularan na netu, ali je doslo (mobilno) vreme kada i on odlazi u istoriju. Nedostajace samo mladjariji koji telefone koriste kao najdraze igracke). Druze Fleše, drago mi je da sam te poznavao.

whocares

pre 11 godina

Ako nema Flash-a na Play Store-u, ne mora da znaci da se vise nece koriatiti. A mislim da ce se uspeti i u portovanju flasha na 4.1

@Oliver

pre 11 godina

Објектно програмирање је исто на свим језицима. Страшно је када неко програмира у хтмл или цсс или пхп и мисли да је програмер ... Једина разлика је у томе што флеш не ради директно са меморијом, али ће се и то променити. Синтакса је различита. И то што 90% флеш програмера не зна да програмира не значи да је АС3 лош него да га лоше користе. Исто му дође и ОЧАЈНО спор .нет и све балавурдије које праве за њега које заузумају по 20000 терабајта само да би потерао драјвер. Флеш има будућност кроз АИР апликације. а да би испрограмирао у асемблеру, треба ти 20 година да направиш нешто што у новим језицима урадиш за 10 дана.

markodc

pre 11 godina

Flash jeste nešto što mnogo opterećuje telefon, sve to stoji...ali ga hoću na telefonu dok ga ne ugase sa neta u potpunosti! Jednostavno neki sajtovi , kao i neke igre mogu da se otvore, odnosno igraju samo uz flash... Kad se u potpunosti pređe na nov sistem tada ga neću želeti više! Do tada ga hoću!

Oliver

pre 11 godina

Vi nabedjeni wannabe programeri koji mislite da je programiranje koriscenje goovih flash procedura u pravljenju igrica koje zbog toga postaju neuporedivo glomaznije i usporene - dokaz je svaka igra na FBu trebali bi malo da proucite Z80 procesor i vreme kada su se igre programirale u pravom jeziku masincu i koje su bile i brze i bolje od svih vasih iako su zauzimale samo po 48-64kb !
Smesno je kada neko ko je napravio igru u flash-u izjednacava sebe sa pravim programerima koji rade u masinskom jeziku ili c++

Petar

pre 11 godina

A kada ce flash konacno biti ukinut. Adobe kriminalno radi posao sa flash-om i zasluzuju da totalno budu izbaceni sa interneta i iz svih browser-a. Mozilla bi trebala da totalno izbaci flash i pocne sa alternativnim resenjima jer se pokazalo da je izuzetno bug-ovit i da ne umeju da ga naprave kako treba vec je svaki update sve gori i zahtevniji za procesore pri cemu ih zakucava na 100%.
Oduvek sam govorio da je flash ocajna solucija i da ga pod hotnp treba menjati. Sada su to svi uvideli samo jso da ga udaljimo iz svega i mirnije cemo ziveti.

Proka

pre 11 godina

Nece flash potpuno nestati nemoguce je jer 90% mozda i vise web stranica bazirano na tom kodu...zamislite koliko bi to kostalo da se svaka stranica menja u drugi kod.
Sto se tice androida cisto sumnjam da ce biti izbacen iz njega, uvek postoje developeri koji ce to napraviti dostupnim, a inace procitajte clanak da nece izdati sertifikat za koristenje...neznaci da ga neces moci skinuti sa torrenta ili bilo kojeg drugog servisa za sharenje podataka pa inst na telefon.
A to da je apple ili bilo ko drugi izdejstvovao da se ukine flash na androidu, te price ostavite za malu decu.
Ko zna mozda u nekoj bliskoj buducnosti ce se arhitektura procesora mobilnih telefona bazirati na x86/x64 kodu pa ces imati i taj pc flash na fonu ,samo kazem, to je neko moje vidjenje buducnosti. Vec su napravili neki beta x86 android, ako vec nije izasao iz bete, postoji sajt e sad samo da Qualcomm Nvidia i ostali proizvodjaci naprave procesore za fonove, takve da koriste taj software.
Ako sam ikako pogresio ja se izvinjavam. :D

tri kule

pre 11 godina

(Горан, 30. jun 2012 20:34)

Kao prvo, rogobatno je koristiti termin "elektronska tablica", da ne govorimo o tome koliko glupavo zvuči.
Kao drugo, kaže se "tablet", a ne "tableta", toliko o tvom razumevanju jezika i ove problematike uopšte. A "tableta" se na engleskom kaže drugačije, btw.
Kao treće, po tvojoj logici, trebali bi takođe da govorimo "pokretni telefon" (umesto mobilni telefon), "tvrdi disk" (umesto hard disk), "krilogornjak" (umesto laptop) itd.
Kao četvrto i poslednje, ti porediš srpski jezik, koji ne govori ni 10 miliona ljudi, sa engleskim koji brat bratu govori nekoliko milijardi, bilo kao primarni ili sekundarni jezik. Srpski sa svojim ograničenim rečnikom (u odnosu na engleski) nema tu lagodnost da za svaku novu stvar ima svoju reč, već mora da pozajmljuje kada je slučaj o ovakvim "stranim" proizvodima. Ili misliš da su frižider, šporet, bojler i auspuh srpske reči? To pozajmljivanje stranih reči je sasvim normalan proces za "mali jezik" i lingvistički prirodniji postupak od nasilnog prevođenja koji recimo Hrvati ponekad čine i koji ti ovde promovišeš.

Nenad

pre 11 godina

Pise ovde u komentarima "sahrana flash platforme", a pojma nemaju da je najprodavanija igra u Apple-ovoj iTunes prodavnici uradjena u flashu, i kovertovana u njihov format. Igra se zove Machinarium, potrazite.
Od danas cete koristiti aplikacije i igre na IPhone, Ipad i Android uredjajima a necete ni imati pojma da su uradjene u Flashu.

Vlasterx

pre 11 godina

Flash je alat kao i svaki drugi, i sa njim mogu da se postignu sjajne stvari. Druga je stvar što neki dizajneri i programeri nemaju grama talenta, pa naprave monstruozne budževine.

Voleo bih normalan flash, ali mi se čini da je sve otišlo na put bez povratka.

Prof. Moriarty

pre 11 godina

@Goran

Zato što "tablet" i "tableta" nisu iste reči niti denotiraju isti predmet, pametnjakoviću. Ako nisi znao, bukvalno svaka reč u tvom postu je stranog porekla, osim reči "ne". A o svom imenu se raspitaj kod Swen Gorana Ericssona. Hajde sad nazad u klupu.

мрзиш флеш јер не знаш да програмираш

pre 11 godina

Ви што кукате на процесор и прегревање и заузеће ... Јава или било који видео или инсталирана игра ће исто толико да троши и да греје. Флеш и AS3 као објектно оријентисан језик са изразитом оптимизацијом за разлику од јаве и изузетно великом публиком и програмерском сценом нуди све што неком гејм дивелоперу треба. Па јадници вама је 100% игара на фејсбуку рађено у флешу. Знате ли ви колико ће деценија проћи пре него што то почне да се пребацује на друге платформе? АИР је портабилан и на више платформи. CSS i HTML5 ће за 5 година бити на нивоу на ком је данас флеш. И не причамо о ВЕБ дизајну јер је флеш потпуно бескористан и бесмислен за те ствари већ за ГЕЈМИНГ и понеку мултимедијалну апликацију типа фотошоп онлајн, аутокед онлајн, итд. Могућности флеша су неограничене.

iPimp

pre 11 godina

na mobitelu sam te zaobisoao koristeci iphone, ali ti nikada necu zaboraviti sto si mi maltretirao laptop svih ovih godina i jos uvek ga maltretiras...izgori u paklu...

Deki

pre 11 godina

Cemu likovanje? Flash je bio jedina tehnologija koja je pruzala kakav takav aktivni web sadrzaj (uz odbacene java applete i active x).
Sadasnji web je baziran na baziran na beskrajno komplikovanom html-u 5 koji je smece od koda plus beskrajno spor. Pogledajte source fb strane pa cete se uveriti. Zar vam nije cudno sto je za otvaranje najobicnijeg 2d sadrzaja potrebno sve vise i vise racunarske snage?
Web-u su slomljene noge, postoje mnogo bolje ideje za razvoj statickih i dinamiskih strana ali one nikad nisu zazivele iz dva razloga:
1. Treba prodavati nove proizvode sto je problem ako su i 'stari' dovoljno dobri.
2. Dinamicki web sadrzaji imaju mogucnost da obesmisle druge placene medije.

nema deda mraza

pre 11 godina

planirano unapred kupovinom makromedije. igranje velikih firmi

adobe je imao svoju verziju vektorskog programa za animaciju koji je u svoje vreme bio u senci makromedijinog flasa. zato ga je adobe i kupio.

u opkladu da ce ovakav timeline ubaciti u fotoshop. isto kao sto je i toon boom uradio

HLT

pre 11 godina

@DaLanik Ispravan komentar kolega ali Windows "pobedio" MacOS mislim da si se prevario (ni jedan od dva os-a nije mrtav tako da...) :) Inace sto se tice flash-a sem na win-u na drugim os-ima vuce se ko prebijen :P

milojica

pre 11 godina

Steve Jobs je godinama radio na tome da Flash platforma nestane sa interneta.
Gomile naručenih članaka i kampanja protiv Flash-a su došle po njegovom nalogu.
Zašto?
Zato što kao samostalna i kompletna multimedijalna platforma, omogućava razmenu video klipova i muzike bez mogućnosti naplate, korišćenje igrica i ostalih aplikacija preko običnih internet stranica, zato što zamenjuje brdo skupih i banalnih aplikacija.

Isto važi i za Android, stim što Google ne vrši pritisak na Adobe da se odreknu Flash-a, ali pritisak od strane Apple-a je prevelik.

Dakle, u pitanju su pare, a ne performanse.
Nije Apple-u smetalo da li je neka aplikacija bezbedna i sa dobrim performansama, već što ne može da zaradi ekstra pare, pošto Flash praktično zaobilazi Apple Store.
Da Apple brinue o svojim potrošačima, onda ne bi na kašičicu dodavao funkcije u iPhone i iPad, ne bi dozvolio nebezbedne aplikacije, ne bi uskraćivao sadržaj na internetu.

Bez Flash-a bi internet danas bio daleko dosadnije mesto, i jadni su oni koji to nisu u stanju da vide.
Youtube verovatno ne bi postojao, igrice bi bile u Javi koja radi tako jadno,...

Adobe dobija bilo da Flash opstane ili da se nastavi sa HTML-5.
Ali HTML-5 jedva da podražava 5% Flash-ovih sposobnosti.
To što je sposoban da prikaže video materijal (uz užasne performanse) ne znači da može da animira vektorske prikaze, da podrži interaktivni multimedijalni sadržaj, da računa, da preuzme bazu podataka i da ispljune mapu ili neki drugi kompleksan crtež.

Vojislav

pre 11 godina

Filip... pogresan pogled na stvari. Nije apple predvideo nista,vec su izdejstvovali da,posto ONI misle da flash ne treba na mobu,ni android nema flash,da im cenjeni iphone ne bi bio inferioran. Lobiranje i dogovor na stetu korisnika,zbog bahate politike apple-a... just saying... glupost...

Air Developer

pre 11 godina

Apple je iskljucio podrsku za flash navodno zbog velikog trosenja procesorskog vremena sto bi dosta skratilo vek trajanja baterije. Suprotno Googleu, koji ostavlja korisniku da bira sta ce koristiti, sve aplikacije koje se postavljaju na Appleov store prolaze kroz mnogo vece kontrole pre nego sto su odobrene.
Istinski razlog Apple i Adobe rata je zastita zarade sa iTunesa i App storea koju bi flash ugrozio.
Html5 kao alternativa je jos uvek standard u razvoju i generalno je procesorski zahtevniji od flasha, na kraju ce ga prestici ali je pitanje kada ce se to desiti.
Prednost htmla je sto nema instaliranja plugina i sto se direktno indeksira u pretrazivacima.
Prednost flasha to sto nema potrebe da se optimizuje kod za pojedinacne broswere i sto je as3 dosta 'odrasliji' jezik od javascripta.

zmitjkoe

pre 11 godina

Ne vredi, dobio si skoro tri puta vise minusa, izgleda da jer "tablet" ve usvojen. O tome sam i ja nedavno pisao i isto tako neslavno prosao. Cak sam naveo primer da su djaci 50 i 60-tih imali tablice (koje su neverovatno licile na iPad, samo sto je okvir bio od drveta, a tablica je bila crna ili tamnozelena (na kojoj se pisalo kredom i brisalo morskim sundjerom - kao mala skolska tabla, dakle deminutiv - tablica). Ja jako volim engleski jezik, ali mi smeta kad se upotrebljava engleska rec i onda kada za to postoji srpska rec. Primecujem da se rec kompjuter sve vise zamenjuje sa recju racunar. Mozda ce se i tablica vratiti ako ja tako (ponovo) "prozovu" u skolstvu i udzbenicima?

Darko

pre 11 godina

Realno, Flash služi ljudima da gleda video klipove na YouTube, a za to postoji aplikacija, neće se puno žaliti i kad se u potpunosti pređe HTML5.

Bojan NS

pre 11 godina

@Goran Prvo, nazivamo ih"tablet" a ne "tableta", tako da se ipak ne kupuju u apoteci, a drugo nazivamo ih "tablet" a ne "tablicni racunar" zato sto je krace, jednostavnije, lepse i elegantnije. Mada, to neko ko pise komentar cirilicom kao ti verovatno nikada nece hteti da razume.

Mario Bros

pre 11 godina

Dobro je služio fleš u svoje vreme, i možda doprineo da html5/css3 sada mogu da ga naslede lagodno, a on ode u zasluženu penziju.

Android/Iphone

pre 11 godina

Samo vas "slusam" i pitam se dokle cete da se prepucavate? Flash je izbacen iz upotrebe na Iphonu pre par godina, dosao je red i na Android i sta sata? Aj se poubijamo kada vam je toliko dosadno!

Горан

pre 11 godina

Неразумем зашто се електронска таблица, дакле таблица, код нас назива "таблетом"? Таблете се купују у апотеци. А електронска таблица је уређај за приказ и обраду података.

Разумем и прихватам страну реч када нема наше. Али, ако наша реч постоји, не видим разлога да је не користимо.

AI

pre 11 godina

Aj sad ovako, znaci flash-a nece biti vise u smislu da od avgusta prestaju da update-uju za android uredjaje, znaci nema vise update-a, ali posto se svaka aplikacija koja je instalirana na bilo koji Android telefon moze prebaciti na komp u apk formatu, tu istu aplikaciju u ovom slucaju adobe flash, mozete uvek imati, cak I kada skroz skinu aplikaciju iz play store-a, znaci bez brige!

uff

pre 11 godina

@steve pa i Apple koristi flash legendo! Stvarno je katastrofa ali je isto toliko i neophodan, i dalje ga ima dosta po sajtovima... koju li ce adekvatnu zamenu izmisliti, daj Boze da je nesto novo, jer znam da cemo ovako pricati i za HTML5 kroz par godina...

Filip

pre 11 godina

Nisam neki preterani Apple fan , ali svi su im se smejali kada su iskljucili flash totalno iz njihovih uredjaja , voleo bih da vidim sada te iste ... Just sayin'

Gos'n

pre 11 godina

U nekim browserima je integrisan fles, bez klasicnog adoba. Zar ne? Zna li neko kako ce sad funkcionisati internet pretrazivanje na novim uredjajima? Ja inace nemam fles, ali me interesuje, onako cisto. :)

Tolerancija

pre 11 godina

Uuu koliko ima free flash pleyera,aplikacija za androide i iphone a ne nose ime Adobe te im se i neisplati da ga prave u odnosu na druge free.Pa najveci profit se ostvaruje upravo flash video igrama i web sajtovima,zato sto su konkurencija po svojim interaktivnoj navigaciji i interfejsu za razliku od vasih statickih html,css sajtova koji vise nevrede ni paru te se dele po celom internetu kao besplatni templejti u kojima samo promenite slike,tekst i boju a izgledaju kao telefonski imenik.Ako niste znali flashu nije ni potreban flash player da bi radio, a o tome se edukujte u mikro bibliji sa preko 1000 stranica za razvoj flash web dizajna i aplikacija.Bitno je sta klijent misli jer on placa sta mu se sdidja a ne
priuceni amatercici copy and paste.

mile

pre 11 godina

niste rekli da su ameri zabranili prodaju samsung galaxy nexusa zbog 4 patenta. bas se ovih dana vodi polemika oko toga.

kako me nervira apple to je strasno.

chev chelios

pre 11 godina

zivim za dan kada ce flash skroz nestati, i to za sve platforme ne samo za android. zbog flasha sam presao na windows jer na linuxu ocajno radi i trosi procesor k'o lud

Kole

pre 11 godina

Tako nekako i pokojni Steva reče adobe-u..do duše pre par godina... A i ti maxx, daleko si ti od ozbiljnog korisnika pa možeš takve smislene komentare da daješ... Mislim da bi bio srećan kad bi ovi momci iz adobe-a tebe pitali šta da prave, kako i u šta da ugrađuju :p

DaLanik

pre 11 godina

Uh al ste svi pametni, ljubi vas tata. Najvise volim u Srbiji sto ljudi moraju da imaju misljenje o svemu, i to slucajno svemu sto je kao "kul" u novom svetskom poretku. Kao Fles ne valja a vi imate pojma o kompjuterima, sve sami strucnjaci. Koji standard se postavio a da je bio dobar, ikada? Intel je pobedio Motorolu, DOS je pobedio Amigu i Atari, Vindovs je pobedio Mek OS, USB je pobedio Fajervajer, itd itd. Stvari se samo dese, i to je tako. Da nije bilo Flesa, ne bi bilo ni jutjuba. Ne shvatam vasu potrebu da sve pljujete, jer se tako osecate pametniji ili sta? Kao Hrvati kada pljuju Srbe, znamo svi sta to znaci, tako i vi pljujete sve iz kompleksa zbog sopstevnog neznanja. Jel' ste ikada napravili neki program li bilo sta? Ne, posto to ne umete, umete samo da pljujete i mislite da tako izgledate pametniji. Ne kazem da je Fles najbolja tehnologija, ali kao svaka ima dobre i lose strane. Za razliku od HTML5 koji zavode vec godinama i nikako da se "odlepi" je bio instantni hit.

@samo polako

pre 11 godina

Flash nije ni predvidjen od samog starta za web dizajn nego su ga ljudi ubacili u širu primenu zbog tendencija da se prave glomazni i nefunkcionalni sajtovi. Danas flash ima budućnost kao web front end koji će terati 90% igara koje se budu pojavljivale i u 2d i 3d. Java ne može da prismrdi fleshu. Za mobilne uređaje Flash će prerasti u AIR... Budućnost AS3 je velika. Dovoljno je videti broj igara na webu koje igraju milijarde.

samo polako

pre 11 godina

Flash je jedna og najgorih stvari koja se dogodila Internetu i Web dizajnu. Ne krivim Adobe, jer me ne teraju da koristim flash, ali krivim lenje programere i dizajnere koji se i dan danas oslanjaju na ovu katastrofalnu tehnologiju.

samo polako

pre 11 godina

Flash je jedna og najgorih stvari koja se dogodila Internetu i Web dizajnu. Ne krivim Adobe, jer me ne teraju da koristim flash, ali krivim lenje programere i dizajnere koji se i dan danas oslanjaju na ovu katastrofalnu tehnologiju.

DaLanik

pre 11 godina

Uh al ste svi pametni, ljubi vas tata. Najvise volim u Srbiji sto ljudi moraju da imaju misljenje o svemu, i to slucajno svemu sto je kao "kul" u novom svetskom poretku. Kao Fles ne valja a vi imate pojma o kompjuterima, sve sami strucnjaci. Koji standard se postavio a da je bio dobar, ikada? Intel je pobedio Motorolu, DOS je pobedio Amigu i Atari, Vindovs je pobedio Mek OS, USB je pobedio Fajervajer, itd itd. Stvari se samo dese, i to je tako. Da nije bilo Flesa, ne bi bilo ni jutjuba. Ne shvatam vasu potrebu da sve pljujete, jer se tako osecate pametniji ili sta? Kao Hrvati kada pljuju Srbe, znamo svi sta to znaci, tako i vi pljujete sve iz kompleksa zbog sopstevnog neznanja. Jel' ste ikada napravili neki program li bilo sta? Ne, posto to ne umete, umete samo da pljujete i mislite da tako izgledate pametniji. Ne kazem da je Fles najbolja tehnologija, ali kao svaka ima dobre i lose strane. Za razliku od HTML5 koji zavode vec godinama i nikako da se "odlepi" je bio instantni hit.

mile

pre 11 godina

niste rekli da su ameri zabranili prodaju samsung galaxy nexusa zbog 4 patenta. bas se ovih dana vodi polemika oko toga.

kako me nervira apple to je strasno.

Mario Bros

pre 11 godina

Dobro je služio fleš u svoje vreme, i možda doprineo da html5/css3 sada mogu da ga naslede lagodno, a on ode u zasluženu penziju.

Filip

pre 11 godina

Nisam neki preterani Apple fan , ali svi su im se smejali kada su iskljucili flash totalno iz njihovih uredjaja , voleo bih da vidim sada te iste ... Just sayin'

Горан

pre 11 godina

Неразумем зашто се електронска таблица, дакле таблица, код нас назива "таблетом"? Таблете се купују у апотеци. А електронска таблица је уређај за приказ и обраду података.

Разумем и прихватам страну реч када нема наше. Али, ако наша реч постоји, не видим разлога да је не користимо.

chev chelios

pre 11 godina

zivim za dan kada ce flash skroz nestati, i to za sve platforme ne samo za android. zbog flasha sam presao na windows jer na linuxu ocajno radi i trosi procesor k'o lud

tri kule

pre 11 godina

(Горан, 30. jun 2012 20:34)

Kao prvo, rogobatno je koristiti termin "elektronska tablica", da ne govorimo o tome koliko glupavo zvuči.
Kao drugo, kaže se "tablet", a ne "tableta", toliko o tvom razumevanju jezika i ove problematike uopšte. A "tableta" se na engleskom kaže drugačije, btw.
Kao treće, po tvojoj logici, trebali bi takođe da govorimo "pokretni telefon" (umesto mobilni telefon), "tvrdi disk" (umesto hard disk), "krilogornjak" (umesto laptop) itd.
Kao četvrto i poslednje, ti porediš srpski jezik, koji ne govori ni 10 miliona ljudi, sa engleskim koji brat bratu govori nekoliko milijardi, bilo kao primarni ili sekundarni jezik. Srpski sa svojim ograničenim rečnikom (u odnosu na engleski) nema tu lagodnost da za svaku novu stvar ima svoju reč, već mora da pozajmljuje kada je slučaj o ovakvim "stranim" proizvodima. Ili misliš da su frižider, šporet, bojler i auspuh srpske reči? To pozajmljivanje stranih reči je sasvim normalan proces za "mali jezik" i lingvistički prirodniji postupak od nasilnog prevođenja koji recimo Hrvati ponekad čine i koji ti ovde promovišeš.

AI

pre 11 godina

Aj sad ovako, znaci flash-a nece biti vise u smislu da od avgusta prestaju da update-uju za android uredjaje, znaci nema vise update-a, ali posto se svaka aplikacija koja je instalirana na bilo koji Android telefon moze prebaciti na komp u apk formatu, tu istu aplikaciju u ovom slucaju adobe flash, mozete uvek imati, cak I kada skroz skinu aplikaciju iz play store-a, znaci bez brige!

@samo polako

pre 11 godina

Flash nije ni predvidjen od samog starta za web dizajn nego su ga ljudi ubacili u širu primenu zbog tendencija da se prave glomazni i nefunkcionalni sajtovi. Danas flash ima budućnost kao web front end koji će terati 90% igara koje se budu pojavljivale i u 2d i 3d. Java ne može da prismrdi fleshu. Za mobilne uređaje Flash će prerasti u AIR... Budućnost AS3 je velika. Dovoljno je videti broj igara na webu koje igraju milijarde.

Kole

pre 11 godina

Tako nekako i pokojni Steva reče adobe-u..do duše pre par godina... A i ti maxx, daleko si ti od ozbiljnog korisnika pa možeš takve smislene komentare da daješ... Mislim da bi bio srećan kad bi ovi momci iz adobe-a tebe pitali šta da prave, kako i u šta da ugrađuju :p

Gos'n

pre 11 godina

U nekim browserima je integrisan fles, bez klasicnog adoba. Zar ne? Zna li neko kako ce sad funkcionisati internet pretrazivanje na novim uredjajima? Ja inace nemam fles, ali me interesuje, onako cisto. :)

milojica

pre 11 godina

Steve Jobs je godinama radio na tome da Flash platforma nestane sa interneta.
Gomile naručenih članaka i kampanja protiv Flash-a su došle po njegovom nalogu.
Zašto?
Zato što kao samostalna i kompletna multimedijalna platforma, omogućava razmenu video klipova i muzike bez mogućnosti naplate, korišćenje igrica i ostalih aplikacija preko običnih internet stranica, zato što zamenjuje brdo skupih i banalnih aplikacija.

Isto važi i za Android, stim što Google ne vrši pritisak na Adobe da se odreknu Flash-a, ali pritisak od strane Apple-a je prevelik.

Dakle, u pitanju su pare, a ne performanse.
Nije Apple-u smetalo da li je neka aplikacija bezbedna i sa dobrim performansama, već što ne može da zaradi ekstra pare, pošto Flash praktično zaobilazi Apple Store.
Da Apple brinue o svojim potrošačima, onda ne bi na kašičicu dodavao funkcije u iPhone i iPad, ne bi dozvolio nebezbedne aplikacije, ne bi uskraćivao sadržaj na internetu.

Bez Flash-a bi internet danas bio daleko dosadnije mesto, i jadni su oni koji to nisu u stanju da vide.
Youtube verovatno ne bi postojao, igrice bi bile u Javi koja radi tako jadno,...

Adobe dobija bilo da Flash opstane ili da se nastavi sa HTML-5.
Ali HTML-5 jedva da podražava 5% Flash-ovih sposobnosti.
To što je sposoban da prikaže video materijal (uz užasne performanse) ne znači da može da animira vektorske prikaze, da podrži interaktivni multimedijalni sadržaj, da računa, da preuzme bazu podataka i da ispljune mapu ili neki drugi kompleksan crtež.

markodc

pre 11 godina

Flash jeste nešto što mnogo opterećuje telefon, sve to stoji...ali ga hoću na telefonu dok ga ne ugase sa neta u potpunosti! Jednostavno neki sajtovi , kao i neke igre mogu da se otvore, odnosno igraju samo uz flash... Kad se u potpunosti pređe na nov sistem tada ga neću želeti više! Do tada ga hoću!

Oliver

pre 11 godina

Vi nabedjeni wannabe programeri koji mislite da je programiranje koriscenje goovih flash procedura u pravljenju igrica koje zbog toga postaju neuporedivo glomaznije i usporene - dokaz je svaka igra na FBu trebali bi malo da proucite Z80 procesor i vreme kada su se igre programirale u pravom jeziku masincu i koje su bile i brze i bolje od svih vasih iako su zauzimale samo po 48-64kb !
Smesno je kada neko ko je napravio igru u flash-u izjednacava sebe sa pravim programerima koji rade u masinskom jeziku ili c++

Tolerancija

pre 11 godina

Uuu koliko ima free flash pleyera,aplikacija za androide i iphone a ne nose ime Adobe te im se i neisplati da ga prave u odnosu na druge free.Pa najveci profit se ostvaruje upravo flash video igrama i web sajtovima,zato sto su konkurencija po svojim interaktivnoj navigaciji i interfejsu za razliku od vasih statickih html,css sajtova koji vise nevrede ni paru te se dele po celom internetu kao besplatni templejti u kojima samo promenite slike,tekst i boju a izgledaju kao telefonski imenik.Ako niste znali flashu nije ni potreban flash player da bi radio, a o tome se edukujte u mikro bibliji sa preko 1000 stranica za razvoj flash web dizajna i aplikacija.Bitno je sta klijent misli jer on placa sta mu se sdidja a ne
priuceni amatercici copy and paste.

Bojan NS

pre 11 godina

@Goran Prvo, nazivamo ih"tablet" a ne "tableta", tako da se ipak ne kupuju u apoteci, a drugo nazivamo ih "tablet" a ne "tablicni racunar" zato sto je krace, jednostavnije, lepse i elegantnije. Mada, to neko ko pise komentar cirilicom kao ti verovatno nikada nece hteti da razume.

uff

pre 11 godina

@steve pa i Apple koristi flash legendo! Stvarno je katastrofa ali je isto toliko i neophodan, i dalje ga ima dosta po sajtovima... koju li ce adekvatnu zamenu izmisliti, daj Boze da je nesto novo, jer znam da cemo ovako pricati i za HTML5 kroz par godina...

iPimp

pre 11 godina

na mobitelu sam te zaobisoao koristeci iphone, ali ti nikada necu zaboraviti sto si mi maltretirao laptop svih ovih godina i jos uvek ga maltretiras...izgori u paklu...

whocares

pre 11 godina

Ako nema Flash-a na Play Store-u, ne mora da znaci da se vise nece koriatiti. A mislim da ce se uspeti i u portovanju flasha na 4.1

Air Developer

pre 11 godina

Apple je iskljucio podrsku za flash navodno zbog velikog trosenja procesorskog vremena sto bi dosta skratilo vek trajanja baterije. Suprotno Googleu, koji ostavlja korisniku da bira sta ce koristiti, sve aplikacije koje se postavljaju na Appleov store prolaze kroz mnogo vece kontrole pre nego sto su odobrene.
Istinski razlog Apple i Adobe rata je zastita zarade sa iTunesa i App storea koju bi flash ugrozio.
Html5 kao alternativa je jos uvek standard u razvoju i generalno je procesorski zahtevniji od flasha, na kraju ce ga prestici ali je pitanje kada ce se to desiti.
Prednost htmla je sto nema instaliranja plugina i sto se direktno indeksira u pretrazivacima.
Prednost flasha to sto nema potrebe da se optimizuje kod za pojedinacne broswere i sto je as3 dosta 'odrasliji' jezik od javascripta.

Nenad

pre 11 godina

Pise ovde u komentarima "sahrana flash platforme", a pojma nemaju da je najprodavanija igra u Apple-ovoj iTunes prodavnici uradjena u flashu, i kovertovana u njihov format. Igra se zove Machinarium, potrazite.
Od danas cete koristiti aplikacije i igre na IPhone, Ipad i Android uredjajima a necete ni imati pojma da su uradjene u Flashu.

Prof. Moriarty

pre 11 godina

@Goran

Zato što "tablet" i "tableta" nisu iste reči niti denotiraju isti predmet, pametnjakoviću. Ako nisi znao, bukvalno svaka reč u tvom postu je stranog porekla, osim reči "ne". A o svom imenu se raspitaj kod Swen Gorana Ericssona. Hajde sad nazad u klupu.

Vlasterx

pre 11 godina

Flash je alat kao i svaki drugi, i sa njim mogu da se postignu sjajne stvari. Druga je stvar što neki dizajneri i programeri nemaju grama talenta, pa naprave monstruozne budževine.

Voleo bih normalan flash, ali mi se čini da je sve otišlo na put bez povratka.

Android/Iphone

pre 11 godina

Samo vas "slusam" i pitam se dokle cete da se prepucavate? Flash je izbacen iz upotrebe na Iphonu pre par godina, dosao je red i na Android i sta sata? Aj se poubijamo kada vam je toliko dosadno!

Deki

pre 11 godina

Cemu likovanje? Flash je bio jedina tehnologija koja je pruzala kakav takav aktivni web sadrzaj (uz odbacene java applete i active x).
Sadasnji web je baziran na baziran na beskrajno komplikovanom html-u 5 koji je smece od koda plus beskrajno spor. Pogledajte source fb strane pa cete se uveriti. Zar vam nije cudno sto je za otvaranje najobicnijeg 2d sadrzaja potrebno sve vise i vise racunarske snage?
Web-u su slomljene noge, postoje mnogo bolje ideje za razvoj statickih i dinamiskih strana ali one nikad nisu zazivele iz dva razloga:
1. Treba prodavati nove proizvode sto je problem ako su i 'stari' dovoljno dobri.
2. Dinamicki web sadrzaji imaju mogucnost da obesmisle druge placene medije.

мрзиш флеш јер не знаш да програмираш

pre 11 godina

Ви што кукате на процесор и прегревање и заузеће ... Јава или било који видео или инсталирана игра ће исто толико да троши и да греје. Флеш и AS3 као објектно оријентисан језик са изразитом оптимизацијом за разлику од јаве и изузетно великом публиком и програмерском сценом нуди све што неком гејм дивелоперу треба. Па јадници вама је 100% игара на фејсбуку рађено у флешу. Знате ли ви колико ће деценија проћи пре него што то почне да се пребацује на друге платформе? АИР је портабилан и на више платформи. CSS i HTML5 ће за 5 година бити на нивоу на ком је данас флеш. И не причамо о ВЕБ дизајну јер је флеш потпуно бескористан и бесмислен за те ствари већ за ГЕЈМИНГ и понеку мултимедијалну апликацију типа фотошоп онлајн, аутокед онлајн, итд. Могућности флеша су неограничене.

Petar

pre 11 godina

A kada ce flash konacno biti ukinut. Adobe kriminalno radi posao sa flash-om i zasluzuju da totalno budu izbaceni sa interneta i iz svih browser-a. Mozilla bi trebala da totalno izbaci flash i pocne sa alternativnim resenjima jer se pokazalo da je izuzetno bug-ovit i da ne umeju da ga naprave kako treba vec je svaki update sve gori i zahtevniji za procesore pri cemu ih zakucava na 100%.
Oduvek sam govorio da je flash ocajna solucija i da ga pod hotnp treba menjati. Sada su to svi uvideli samo jso da ga udaljimo iz svega i mirnije cemo ziveti.

@Oliver

pre 11 godina

Објектно програмирање је исто на свим језицима. Страшно је када неко програмира у хтмл или цсс или пхп и мисли да је програмер ... Једина разлика је у томе што флеш не ради директно са меморијом, али ће се и то променити. Синтакса је различита. И то што 90% флеш програмера не зна да програмира не значи да је АС3 лош него да га лоше користе. Исто му дође и ОЧАЈНО спор .нет и све балавурдије које праве за њега које заузумају по 20000 терабајта само да би потерао драјвер. Флеш има будућност кроз АИР апликације. а да би испрограмирао у асемблеру, треба ти 20 година да направиш нешто што у новим језицима урадиш за 10 дана.

zmitjkoe

pre 11 godina

Ne vredi, dobio si skoro tri puta vise minusa, izgleda da jer "tablet" ve usvojen. O tome sam i ja nedavno pisao i isto tako neslavno prosao. Cak sam naveo primer da su djaci 50 i 60-tih imali tablice (koje su neverovatno licile na iPad, samo sto je okvir bio od drveta, a tablica je bila crna ili tamnozelena (na kojoj se pisalo kredom i brisalo morskim sundjerom - kao mala skolska tabla, dakle deminutiv - tablica). Ja jako volim engleski jezik, ali mi smeta kad se upotrebljava engleska rec i onda kada za to postoji srpska rec. Primecujem da se rec kompjuter sve vise zamenjuje sa recju racunar. Mozda ce se i tablica vratiti ako ja tako (ponovo) "prozovu" u skolstvu i udzbenicima?

HLT

pre 11 godina

@DaLanik Ispravan komentar kolega ali Windows "pobedio" MacOS mislim da si se prevario (ni jedan od dva os-a nije mrtav tako da...) :) Inace sto se tice flash-a sem na win-u na drugim os-ima vuce se ko prebijen :P

zmitjkoe

pre 11 godina

jaka stvar, pa korisnici iphona i ipada nemaju flash uopste pa se opet kunu da je to najbolji telefon.
(dejan, 1. jul 2012 15:20)

Kakve veze imanje/nemanje flasha ima sa cinjenicom da je iPhone najbolji smartfon? Apple ga je izbacio jer je to proizvod koji pravi probleme na mobilnim uredjajima. Postoji zamena, koji je i internet standard, a to je HTML 5, i na tome je Apple insistirao. Evo sad su i drugi shvatili da to ipak nije bio samo Jobsov hir.

BTW, ako nekome i zatreba flash na IPhone, postoji Skyfire browser. Njega sam imao i na kraju bacio (iako sam ga kupio) jer sam nisam ni koristo (ne koristim telefon za igrice, gledanje youtuba ili animiranih banera). Na desktop kompjuterima je flash ok.

I sam sam nekada rado radio u Flash programu, bilo je lakse od komplikovanog Macromedijininog Director-a sa action scripting, koji je prvi pravio swf fajlove). Adobe je (kupovinim Macromedie) Flash program prilagodio internet eri (i web dizajnerima :-)) i postao jako popularan na netu, ali je doslo (mobilno) vreme kada i on odlazi u istoriju. Nedostajace samo mladjariji koji telefone koriste kao najdraze igracke). Druze Fleše, drago mi je da sam te poznavao.

iAndroid

pre 11 godina

Nema flash, ima micro sim, nema sd karticu o kom to telefonu pricamo? Pa svi vi sto ste do juce pljuvali apple sada ste mali, mali kao misevi.

Proka

pre 11 godina

Nece flash potpuno nestati nemoguce je jer 90% mozda i vise web stranica bazirano na tom kodu...zamislite koliko bi to kostalo da se svaka stranica menja u drugi kod.
Sto se tice androida cisto sumnjam da ce biti izbacen iz njega, uvek postoje developeri koji ce to napraviti dostupnim, a inace procitajte clanak da nece izdati sertifikat za koristenje...neznaci da ga neces moci skinuti sa torrenta ili bilo kojeg drugog servisa za sharenje podataka pa inst na telefon.
A to da je apple ili bilo ko drugi izdejstvovao da se ukine flash na androidu, te price ostavite za malu decu.
Ko zna mozda u nekoj bliskoj buducnosti ce se arhitektura procesora mobilnih telefona bazirati na x86/x64 kodu pa ces imati i taj pc flash na fonu ,samo kazem, to je neko moje vidjenje buducnosti. Vec su napravili neki beta x86 android, ako vec nije izasao iz bete, postoji sajt e sad samo da Qualcomm Nvidia i ostali proizvodjaci naprave procesore za fonove, takve da koriste taj software.
Ako sam ikako pogresio ja se izvinjavam. :D

Vojislav

pre 11 godina

Filip... pogresan pogled na stvari. Nije apple predvideo nista,vec su izdejstvovali da,posto ONI misle da flash ne treba na mobu,ni android nema flash,da im cenjeni iphone ne bi bio inferioran. Lobiranje i dogovor na stetu korisnika,zbog bahate politike apple-a... just saying... glupost...

Darko

pre 11 godina

Realno, Flash služi ljudima da gleda video klipove na YouTube, a za to postoji aplikacija, neće se puno žaliti i kad se u potpunosti pređe HTML5.

Tolerancija

pre 11 godina

1.Windows 8 interfejs je zasnovan na flash FADE efektu sa skrolom levo desno.

2.Ukidaju samo instalacioni drajver adobe flash player zbog spijunsko trojanskih virusa.Inace bice i dalje integrisan u sve najnovije web brosvere bez instalacija koje nece opterecivati vas modem nego ce raditi preko serverskih i time ubrzati vas flash.

3.Flash je programski alat za video igre,sajtove i crtane filmove te ce se i dalje razvijati s tim sto ce imati nove formate prilikon eksportovanja ili konverktovanja fajlova za razlicite uredjaje.

3.Flash je nastao prvo od macromedie a onda ga je adobe otkkupio i samo nalickao interfejs a princip rada u njemu je ostao nepromenjen.

4.Flash ucitavanje ne zavisi od vaseg CPU telefona ili kompjutera nego od brzine tj propusne moci vaseg interneta tj modema.

Imajte na umu da u svetu imaju brzine preko 4GHz/s dok u Srbiji se jos uvek vuku od 256KB/s do 8/16MB-s i da je dalje sporo i skupo.Tako da se stranci ne zale dok uzivaju u flash-u i to visokim rezolucijama.

I jos ono oko naziva za pc tablet [Pisi Aj Tejblet] po Srpskom zargonu se u kaficu kaze daj da vidim tu tvoju TACNU!

nema deda mraza

pre 11 godina

planirano unapred kupovinom makromedije. igranje velikih firmi

adobe je imao svoju verziju vektorskog programa za animaciju koji je u svoje vreme bio u senci makromedijinog flasa. zato ga je adobe i kupio.

u opkladu da ce ovakav timeline ubaciti u fotoshop. isto kao sto je i toon boom uradio

Горан

pre 11 godina

Неразумем зашто се електронска таблица, дакле таблица, код нас назива "таблетом"? Таблете се купују у апотеци. А електронска таблица је уређај за приказ и обраду података.

Разумем и прихватам страну реч када нема наше. Али, ако наша реч постоји, не видим разлога да је не користимо.

DaLanik

pre 11 godina

Uh al ste svi pametni, ljubi vas tata. Najvise volim u Srbiji sto ljudi moraju da imaju misljenje o svemu, i to slucajno svemu sto je kao "kul" u novom svetskom poretku. Kao Fles ne valja a vi imate pojma o kompjuterima, sve sami strucnjaci. Koji standard se postavio a da je bio dobar, ikada? Intel je pobedio Motorolu, DOS je pobedio Amigu i Atari, Vindovs je pobedio Mek OS, USB je pobedio Fajervajer, itd itd. Stvari se samo dese, i to je tako. Da nije bilo Flesa, ne bi bilo ni jutjuba. Ne shvatam vasu potrebu da sve pljujete, jer se tako osecate pametniji ili sta? Kao Hrvati kada pljuju Srbe, znamo svi sta to znaci, tako i vi pljujete sve iz kompleksa zbog sopstevnog neznanja. Jel' ste ikada napravili neki program li bilo sta? Ne, posto to ne umete, umete samo da pljujete i mislite da tako izgledate pametniji. Ne kazem da je Fles najbolja tehnologija, ali kao svaka ima dobre i lose strane. Za razliku od HTML5 koji zavode vec godinama i nikako da se "odlepi" je bio instantni hit.

samo polako

pre 11 godina

Flash je jedna og najgorih stvari koja se dogodila Internetu i Web dizajnu. Ne krivim Adobe, jer me ne teraju da koristim flash, ali krivim lenje programere i dizajnere koji se i dan danas oslanjaju na ovu katastrofalnu tehnologiju.

mile

pre 11 godina

niste rekli da su ameri zabranili prodaju samsung galaxy nexusa zbog 4 patenta. bas se ovih dana vodi polemika oko toga.

kako me nervira apple to je strasno.

Tolerancija

pre 11 godina

Uuu koliko ima free flash pleyera,aplikacija za androide i iphone a ne nose ime Adobe te im se i neisplati da ga prave u odnosu na druge free.Pa najveci profit se ostvaruje upravo flash video igrama i web sajtovima,zato sto su konkurencija po svojim interaktivnoj navigaciji i interfejsu za razliku od vasih statickih html,css sajtova koji vise nevrede ni paru te se dele po celom internetu kao besplatni templejti u kojima samo promenite slike,tekst i boju a izgledaju kao telefonski imenik.Ako niste znali flashu nije ni potreban flash player da bi radio, a o tome se edukujte u mikro bibliji sa preko 1000 stranica za razvoj flash web dizajna i aplikacija.Bitno je sta klijent misli jer on placa sta mu se sdidja a ne
priuceni amatercici copy and paste.

Filip

pre 11 godina

Nisam neki preterani Apple fan , ali svi su im se smejali kada su iskljucili flash totalno iz njihovih uredjaja , voleo bih da vidim sada te iste ... Just sayin'

uff

pre 11 godina

@steve pa i Apple koristi flash legendo! Stvarno je katastrofa ali je isto toliko i neophodan, i dalje ga ima dosta po sajtovima... koju li ce adekvatnu zamenu izmisliti, daj Boze da je nesto novo, jer znam da cemo ovako pricati i za HTML5 kroz par godina...

chev chelios

pre 11 godina

zivim za dan kada ce flash skroz nestati, i to za sve platforme ne samo za android. zbog flasha sam presao na windows jer na linuxu ocajno radi i trosi procesor k'o lud

Proka

pre 11 godina

Nece flash potpuno nestati nemoguce je jer 90% mozda i vise web stranica bazirano na tom kodu...zamislite koliko bi to kostalo da se svaka stranica menja u drugi kod.
Sto se tice androida cisto sumnjam da ce biti izbacen iz njega, uvek postoje developeri koji ce to napraviti dostupnim, a inace procitajte clanak da nece izdati sertifikat za koristenje...neznaci da ga neces moci skinuti sa torrenta ili bilo kojeg drugog servisa za sharenje podataka pa inst na telefon.
A to da je apple ili bilo ko drugi izdejstvovao da se ukine flash na androidu, te price ostavite za malu decu.
Ko zna mozda u nekoj bliskoj buducnosti ce se arhitektura procesora mobilnih telefona bazirati na x86/x64 kodu pa ces imati i taj pc flash na fonu ,samo kazem, to je neko moje vidjenje buducnosti. Vec su napravili neki beta x86 android, ako vec nije izasao iz bete, postoji sajt e sad samo da Qualcomm Nvidia i ostali proizvodjaci naprave procesore za fonove, takve da koriste taj software.
Ako sam ikako pogresio ja se izvinjavam. :D

iAndroid

pre 11 godina

Nema flash, ima micro sim, nema sd karticu o kom to telefonu pricamo? Pa svi vi sto ste do juce pljuvali apple sada ste mali, mali kao misevi.

zmitjkoe

pre 11 godina

Ne vredi, dobio si skoro tri puta vise minusa, izgleda da jer "tablet" ve usvojen. O tome sam i ja nedavno pisao i isto tako neslavno prosao. Cak sam naveo primer da su djaci 50 i 60-tih imali tablice (koje su neverovatno licile na iPad, samo sto je okvir bio od drveta, a tablica je bila crna ili tamnozelena (na kojoj se pisalo kredom i brisalo morskim sundjerom - kao mala skolska tabla, dakle deminutiv - tablica). Ja jako volim engleski jezik, ali mi smeta kad se upotrebljava engleska rec i onda kada za to postoji srpska rec. Primecujem da se rec kompjuter sve vise zamenjuje sa recju racunar. Mozda ce se i tablica vratiti ako ja tako (ponovo) "prozovu" u skolstvu i udzbenicima?

Kole

pre 11 godina

Tako nekako i pokojni Steva reče adobe-u..do duše pre par godina... A i ti maxx, daleko si ti od ozbiljnog korisnika pa možeš takve smislene komentare da daješ... Mislim da bi bio srećan kad bi ovi momci iz adobe-a tebe pitali šta da prave, kako i u šta da ugrađuju :p

@samo polako

pre 11 godina

Flash nije ni predvidjen od samog starta za web dizajn nego su ga ljudi ubacili u širu primenu zbog tendencija da se prave glomazni i nefunkcionalni sajtovi. Danas flash ima budućnost kao web front end koji će terati 90% igara koje se budu pojavljivale i u 2d i 3d. Java ne može da prismrdi fleshu. Za mobilne uređaje Flash će prerasti u AIR... Budućnost AS3 je velika. Dovoljno je videti broj igara na webu koje igraju milijarde.

AI

pre 11 godina

Aj sad ovako, znaci flash-a nece biti vise u smislu da od avgusta prestaju da update-uju za android uredjaje, znaci nema vise update-a, ali posto se svaka aplikacija koja je instalirana na bilo koji Android telefon moze prebaciti na komp u apk formatu, tu istu aplikaciju u ovom slucaju adobe flash, mozete uvek imati, cak I kada skroz skinu aplikaciju iz play store-a, znaci bez brige!

Petar

pre 11 godina

A kada ce flash konacno biti ukinut. Adobe kriminalno radi posao sa flash-om i zasluzuju da totalno budu izbaceni sa interneta i iz svih browser-a. Mozilla bi trebala da totalno izbaci flash i pocne sa alternativnim resenjima jer se pokazalo da je izuzetno bug-ovit i da ne umeju da ga naprave kako treba vec je svaki update sve gori i zahtevniji za procesore pri cemu ih zakucava na 100%.
Oduvek sam govorio da je flash ocajna solucija i da ga pod hotnp treba menjati. Sada su to svi uvideli samo jso da ga udaljimo iz svega i mirnije cemo ziveti.

@Oliver

pre 11 godina

Објектно програмирање је исто на свим језицима. Страшно је када неко програмира у хтмл или цсс или пхп и мисли да је програмер ... Једина разлика је у томе што флеш не ради директно са меморијом, али ће се и то променити. Синтакса је различита. И то што 90% флеш програмера не зна да програмира не значи да је АС3 лош него да га лоше користе. Исто му дође и ОЧАЈНО спор .нет и све балавурдије које праве за њега које заузумају по 20000 терабајта само да би потерао драјвер. Флеш има будућност кроз АИР апликације. а да би испрограмирао у асемблеру, треба ти 20 година да направиш нешто што у новим језицима урадиш за 10 дана.

Bojan NS

pre 11 godina

@Goran Prvo, nazivamo ih"tablet" a ne "tableta", tako da se ipak ne kupuju u apoteci, a drugo nazivamo ih "tablet" a ne "tablicni racunar" zato sto je krace, jednostavnije, lepse i elegantnije. Mada, to neko ko pise komentar cirilicom kao ti verovatno nikada nece hteti da razume.

мрзиш флеш јер не знаш да програмираш

pre 11 godina

Ви што кукате на процесор и прегревање и заузеће ... Јава или било који видео или инсталирана игра ће исто толико да троши и да греје. Флеш и AS3 као објектно оријентисан језик са изразитом оптимизацијом за разлику од јаве и изузетно великом публиком и програмерском сценом нуди све што неком гејм дивелоперу треба. Па јадници вама је 100% игара на фејсбуку рађено у флешу. Знате ли ви колико ће деценија проћи пре него што то почне да се пребацује на друге платформе? АИР је портабилан и на више платформи. CSS i HTML5 ће за 5 година бити на нивоу на ком је данас флеш. И не причамо о ВЕБ дизајну јер је флеш потпуно бескористан и бесмислен за те ствари већ за ГЕЈМИНГ и понеку мултимедијалну апликацију типа фотошоп онлајн, аутокед онлајн, итд. Могућности флеша су неограничене.

Gos'n

pre 11 godina

U nekim browserima je integrisan fles, bez klasicnog adoba. Zar ne? Zna li neko kako ce sad funkcionisati internet pretrazivanje na novim uredjajima? Ja inace nemam fles, ali me interesuje, onako cisto. :)

Mario Bros

pre 11 godina

Dobro je služio fleš u svoje vreme, i možda doprineo da html5/css3 sada mogu da ga naslede lagodno, a on ode u zasluženu penziju.

Vojislav

pre 11 godina

Filip... pogresan pogled na stvari. Nije apple predvideo nista,vec su izdejstvovali da,posto ONI misle da flash ne treba na mobu,ni android nema flash,da im cenjeni iphone ne bi bio inferioran. Lobiranje i dogovor na stetu korisnika,zbog bahate politike apple-a... just saying... glupost...

tri kule

pre 11 godina

(Горан, 30. jun 2012 20:34)

Kao prvo, rogobatno je koristiti termin "elektronska tablica", da ne govorimo o tome koliko glupavo zvuči.
Kao drugo, kaže se "tablet", a ne "tableta", toliko o tvom razumevanju jezika i ove problematike uopšte. A "tableta" se na engleskom kaže drugačije, btw.
Kao treće, po tvojoj logici, trebali bi takođe da govorimo "pokretni telefon" (umesto mobilni telefon), "tvrdi disk" (umesto hard disk), "krilogornjak" (umesto laptop) itd.
Kao četvrto i poslednje, ti porediš srpski jezik, koji ne govori ni 10 miliona ljudi, sa engleskim koji brat bratu govori nekoliko milijardi, bilo kao primarni ili sekundarni jezik. Srpski sa svojim ograničenim rečnikom (u odnosu na engleski) nema tu lagodnost da za svaku novu stvar ima svoju reč, već mora da pozajmljuje kada je slučaj o ovakvim "stranim" proizvodima. Ili misliš da su frižider, šporet, bojler i auspuh srpske reči? To pozajmljivanje stranih reči je sasvim normalan proces za "mali jezik" i lingvistički prirodniji postupak od nasilnog prevođenja koji recimo Hrvati ponekad čine i koji ti ovde promovišeš.

Oliver

pre 11 godina

Vi nabedjeni wannabe programeri koji mislite da je programiranje koriscenje goovih flash procedura u pravljenju igrica koje zbog toga postaju neuporedivo glomaznije i usporene - dokaz je svaka igra na FBu trebali bi malo da proucite Z80 procesor i vreme kada su se igre programirale u pravom jeziku masincu i koje su bile i brze i bolje od svih vasih iako su zauzimale samo po 48-64kb !
Smesno je kada neko ko je napravio igru u flash-u izjednacava sebe sa pravim programerima koji rade u masinskom jeziku ili c++

zmitjkoe

pre 11 godina

jaka stvar, pa korisnici iphona i ipada nemaju flash uopste pa se opet kunu da je to najbolji telefon.
(dejan, 1. jul 2012 15:20)

Kakve veze imanje/nemanje flasha ima sa cinjenicom da je iPhone najbolji smartfon? Apple ga je izbacio jer je to proizvod koji pravi probleme na mobilnim uredjajima. Postoji zamena, koji je i internet standard, a to je HTML 5, i na tome je Apple insistirao. Evo sad su i drugi shvatili da to ipak nije bio samo Jobsov hir.

BTW, ako nekome i zatreba flash na IPhone, postoji Skyfire browser. Njega sam imao i na kraju bacio (iako sam ga kupio) jer sam nisam ni koristo (ne koristim telefon za igrice, gledanje youtuba ili animiranih banera). Na desktop kompjuterima je flash ok.

I sam sam nekada rado radio u Flash programu, bilo je lakse od komplikovanog Macromedijininog Director-a sa action scripting, koji je prvi pravio swf fajlove). Adobe je (kupovinim Macromedie) Flash program prilagodio internet eri (i web dizajnerima :-)) i postao jako popularan na netu, ali je doslo (mobilno) vreme kada i on odlazi u istoriju. Nedostajace samo mladjariji koji telefone koriste kao najdraze igracke). Druze Fleše, drago mi je da sam te poznavao.

Deki

pre 11 godina

Cemu likovanje? Flash je bio jedina tehnologija koja je pruzala kakav takav aktivni web sadrzaj (uz odbacene java applete i active x).
Sadasnji web je baziran na baziran na beskrajno komplikovanom html-u 5 koji je smece od koda plus beskrajno spor. Pogledajte source fb strane pa cete se uveriti. Zar vam nije cudno sto je za otvaranje najobicnijeg 2d sadrzaja potrebno sve vise i vise racunarske snage?
Web-u su slomljene noge, postoje mnogo bolje ideje za razvoj statickih i dinamiskih strana ali one nikad nisu zazivele iz dva razloga:
1. Treba prodavati nove proizvode sto je problem ako su i 'stari' dovoljno dobri.
2. Dinamicki web sadrzaji imaju mogucnost da obesmisle druge placene medije.

iPimp

pre 11 godina

na mobitelu sam te zaobisoao koristeci iphone, ali ti nikada necu zaboraviti sto si mi maltretirao laptop svih ovih godina i jos uvek ga maltretiras...izgori u paklu...

Prof. Moriarty

pre 11 godina

@Goran

Zato što "tablet" i "tableta" nisu iste reči niti denotiraju isti predmet, pametnjakoviću. Ako nisi znao, bukvalno svaka reč u tvom postu je stranog porekla, osim reči "ne". A o svom imenu se raspitaj kod Swen Gorana Ericssona. Hajde sad nazad u klupu.

Nenad

pre 11 godina

Pise ovde u komentarima "sahrana flash platforme", a pojma nemaju da je najprodavanija igra u Apple-ovoj iTunes prodavnici uradjena u flashu, i kovertovana u njihov format. Igra se zove Machinarium, potrazite.
Od danas cete koristiti aplikacije i igre na IPhone, Ipad i Android uredjajima a necete ni imati pojma da su uradjene u Flashu.

Tolerancija

pre 11 godina

1.Windows 8 interfejs je zasnovan na flash FADE efektu sa skrolom levo desno.

2.Ukidaju samo instalacioni drajver adobe flash player zbog spijunsko trojanskih virusa.Inace bice i dalje integrisan u sve najnovije web brosvere bez instalacija koje nece opterecivati vas modem nego ce raditi preko serverskih i time ubrzati vas flash.

3.Flash je programski alat za video igre,sajtove i crtane filmove te ce se i dalje razvijati s tim sto ce imati nove formate prilikon eksportovanja ili konverktovanja fajlova za razlicite uredjaje.

3.Flash je nastao prvo od macromedie a onda ga je adobe otkkupio i samo nalickao interfejs a princip rada u njemu je ostao nepromenjen.

4.Flash ucitavanje ne zavisi od vaseg CPU telefona ili kompjutera nego od brzine tj propusne moci vaseg interneta tj modema.

Imajte na umu da u svetu imaju brzine preko 4GHz/s dok u Srbiji se jos uvek vuku od 256KB/s do 8/16MB-s i da je dalje sporo i skupo.Tako da se stranci ne zale dok uzivaju u flash-u i to visokim rezolucijama.

I jos ono oko naziva za pc tablet [Pisi Aj Tejblet] po Srpskom zargonu se u kaficu kaze daj da vidim tu tvoju TACNU!

milojica

pre 11 godina

Steve Jobs je godinama radio na tome da Flash platforma nestane sa interneta.
Gomile naručenih članaka i kampanja protiv Flash-a su došle po njegovom nalogu.
Zašto?
Zato što kao samostalna i kompletna multimedijalna platforma, omogućava razmenu video klipova i muzike bez mogućnosti naplate, korišćenje igrica i ostalih aplikacija preko običnih internet stranica, zato što zamenjuje brdo skupih i banalnih aplikacija.

Isto važi i za Android, stim što Google ne vrši pritisak na Adobe da se odreknu Flash-a, ali pritisak od strane Apple-a je prevelik.

Dakle, u pitanju su pare, a ne performanse.
Nije Apple-u smetalo da li je neka aplikacija bezbedna i sa dobrim performansama, već što ne može da zaradi ekstra pare, pošto Flash praktično zaobilazi Apple Store.
Da Apple brinue o svojim potrošačima, onda ne bi na kašičicu dodavao funkcije u iPhone i iPad, ne bi dozvolio nebezbedne aplikacije, ne bi uskraćivao sadržaj na internetu.

Bez Flash-a bi internet danas bio daleko dosadnije mesto, i jadni su oni koji to nisu u stanju da vide.
Youtube verovatno ne bi postojao, igrice bi bile u Javi koja radi tako jadno,...

Adobe dobija bilo da Flash opstane ili da se nastavi sa HTML-5.
Ali HTML-5 jedva da podražava 5% Flash-ovih sposobnosti.
To što je sposoban da prikaže video materijal (uz užasne performanse) ne znači da može da animira vektorske prikaze, da podrži interaktivni multimedijalni sadržaj, da računa, da preuzme bazu podataka i da ispljune mapu ili neki drugi kompleksan crtež.

Android/Iphone

pre 11 godina

Samo vas "slusam" i pitam se dokle cete da se prepucavate? Flash je izbacen iz upotrebe na Iphonu pre par godina, dosao je red i na Android i sta sata? Aj se poubijamo kada vam je toliko dosadno!

HLT

pre 11 godina

@DaLanik Ispravan komentar kolega ali Windows "pobedio" MacOS mislim da si se prevario (ni jedan od dva os-a nije mrtav tako da...) :) Inace sto se tice flash-a sem na win-u na drugim os-ima vuce se ko prebijen :P

markodc

pre 11 godina

Flash jeste nešto što mnogo opterećuje telefon, sve to stoji...ali ga hoću na telefonu dok ga ne ugase sa neta u potpunosti! Jednostavno neki sajtovi , kao i neke igre mogu da se otvore, odnosno igraju samo uz flash... Kad se u potpunosti pređe na nov sistem tada ga neću želeti više! Do tada ga hoću!

Darko

pre 11 godina

Realno, Flash služi ljudima da gleda video klipove na YouTube, a za to postoji aplikacija, neće se puno žaliti i kad se u potpunosti pređe HTML5.

nema deda mraza

pre 11 godina

planirano unapred kupovinom makromedije. igranje velikih firmi

adobe je imao svoju verziju vektorskog programa za animaciju koji je u svoje vreme bio u senci makromedijinog flasa. zato ga je adobe i kupio.

u opkladu da ce ovakav timeline ubaciti u fotoshop. isto kao sto je i toon boom uradio

Air Developer

pre 11 godina

Apple je iskljucio podrsku za flash navodno zbog velikog trosenja procesorskog vremena sto bi dosta skratilo vek trajanja baterije. Suprotno Googleu, koji ostavlja korisniku da bira sta ce koristiti, sve aplikacije koje se postavljaju na Appleov store prolaze kroz mnogo vece kontrole pre nego sto su odobrene.
Istinski razlog Apple i Adobe rata je zastita zarade sa iTunesa i App storea koju bi flash ugrozio.
Html5 kao alternativa je jos uvek standard u razvoju i generalno je procesorski zahtevniji od flasha, na kraju ce ga prestici ali je pitanje kada ce se to desiti.
Prednost htmla je sto nema instaliranja plugina i sto se direktno indeksira u pretrazivacima.
Prednost flasha to sto nema potrebe da se optimizuje kod za pojedinacne broswere i sto je as3 dosta 'odrasliji' jezik od javascripta.

Vlasterx

pre 11 godina

Flash je alat kao i svaki drugi, i sa njim mogu da se postignu sjajne stvari. Druga je stvar što neki dizajneri i programeri nemaju grama talenta, pa naprave monstruozne budževine.

Voleo bih normalan flash, ali mi se čini da je sve otišlo na put bez povratka.

whocares

pre 11 godina

Ako nema Flash-a na Play Store-u, ne mora da znaci da se vise nece koriatiti. A mislim da ce se uspeti i u portovanju flasha na 4.1