Četvrtak, 08.12.2011.

10:03

"Android je ispred iPhonea"

Izvor: B92

"Android je ispred iPhonea" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

lol

pre 11 godina

@zoran dj
Aha.a pola android telefona,koji su izasli pre pola godine do godinu dana nema ICS . Dok taj iPhone 3g ,o kome ti pricas za tvoju informaciju je izasao 2008 godine. pre 4 godine tacnije.Pune dve godine pre nego sto je iko cuo za Android.Naravno da nece imati update,a pritom taj telefon ima 400 mhz procesor.Nadji mi Android sa 400 mhz procesorom na Ice Cream Sandwich i dobijes 3 bambija,u razlicitim bojama :)

Obavesten

pre 12 godina

Citajuci komentare ,uspeo sam da zakljucim da vecina korisnika ovog sokocala koje nazivamo racunar ,nema pojma ,ali to i nije toliko strasno kao cinjenica da ne znaju ni da izguglaju ono sto ih zanima.
Za sve one koji ne znaju,Apple nije izmislio graficki interfejs vec su tu tehnologiju ukrali od Xeroxa,bas kao i misa.
Bil Getjs je uradio to isto sa svojim Windows-om.Usudio bih se da kazem da najveci deo tehnologije koja se danas koristi ,napravljen je u nekoliko razvojnih centara ,a jeda. od njih je Xerox,a drugi znacajan bi bio IBM.Normalno da ih ima jos,ali su ovi najznacajniji.
Iphone nije revolucionaran,stavise u pitanju su sjajni ali prosecni uredjaji koji spadaju po karakteristikama u i ceni u visu klasu.Apdejtovi kojima se apple toliko hvali su neophodni inace bi njihovi telefoni brzo poceli da prave probleme.
Android telefoni imaju daleko vise benefita od IOS-a ,zato sto na razvoju romova za njih radi zajednica entuzijasta koji prave nove romove ,koji su daleko boli od bilo cega sto bi zvanicne kuce izbacile,pre svega zato sto ih optimizuju kako treba,izbacuju nepotrebno djubre i bloatware iz njih i implentiraju razlicite inovacije u njih.To i jeste sustina otvorenog koda i sama cinjenica da armije ljudi u svetu rade na izradi softvera i romova za android dovoljno govori o buducnosti istog.
Kada sam probao prvi android telefom,mislim da je na njemu bila verzija 1.5,koja je zaista bila losa,dok sad koristim gingerbread dok ne predjem na ICS i razlika je toliko velika da je prosto neverovatno da je bilo moguce da za toliko kratko vreme se sve to postigne.
IOS je u sustini isti,iako je prilicno doradjen ,ali je dosadan,Imas samo jedan izgled menija ,koji ne mozes menjati i to je to.Ono sto je najveca mana IOS-a je to sto ne stimulise korisnika da cacka po telefonu,da saznaje i uci o njemu,samo da bi izvukao maksimum iz njega,vec je namenjen ovcama koje se pale na sareno!

HTC

pre 12 godina

@milos
"Koliko neobrazovanih komentara!!! Ne bih da vredjam, ali procitajte nesto ili upoznajte se sa uredjajem pre nego sto pocnete da pljujete.

Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?
Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?
Dizajn je nesto sto ni jedan drugi uredjaj nece imati kao Apple.
TouchScreen ko Apple-a radi u realnom vremenu bez seckanja.
Baterija radi po nekoliko dana sto kod Android-a znaci 1 dan.
Jedini bolji OS od iOS-a je Windows, mada ni tu se mnogi nece sloziti... "



Jesam za sve to sam cuo, kupio iphone 3 kome navigacija nije htela da proradi , i nikad i nece... blago onima koji ga imaju... a sada jer sam ponosni vlasnik HTC telefona koji nekosta samo 135eura nego 5 puta vise reci nesto.. imao sam priliku da osetim taj cuveni novi iphone i uporedim sa HTC-om na kome mi radi trenutno ICS, znas kako ama nista, ali bukvalno nista nije bolje na iphone, kvalitet izrade dva telefona mogu da se porede, moj HTC ima puno bolji ekran, kuciste telefona je napravljeno tako da nekliza iz ruke nikada, dok na svakom iphonu zadnja strana kucista posle nekog vremena pukne,znaci i teorija da je to kvalitetan telefon ovde pada u vodu, ako uporedjujes samsung onda nemoj i HTC da stavljas u isti kos, jer samsung i HTC se razlikuju i to bas puno po svemu, BlueTooth spor? mozda ali na iphone, kod mene radi dosta brzo, a i pogledaj mapu pokrivenosti 3G signalom za bilo kog naseg operatera pa razmisli o cemu pricas kao i za Wi-Fi koga nema svuda.. baterija neradi 1 dan, vec dobrih 2 kada se koristi telefon.. (pod tim mislim na net + call + sve ostalo) , drugo.. android kopija iOS sta reci, pa android baziran na linuxu nemoze da bude kopija nimalo, a trece.. a kako bi ti dizajnirao drugaciji telefon, danas imas 100 razlicith vrsta automobila i kako vidim svi lice jedan na drugi jer imaju svi 4 tocka i pri tom se jos i okrecu , sto znaci da su svi kopija cega ? Gluposti.. cinjenica jeste da je android nesto najbolje po meni sto se desilo u tom svetu mobilnih telefona zadnjih godina.. i prici nema kraja...

rage against

pre 12 godina

Say what you like about Windows or Microsoft, but Bill Gates is a class act. And with all his charity work that really is beginning to make a difference in the world, he's a guy that put his money where his mouth is. He's obviously happy and content with his life, secure in the knowledge that he's made a real difference in the world in many ways. Steve Jobs, while undeniably a genius, was also a seemingly tortured soul, and someone who appeared to be always judging everything and everyone around him. In the midst of all the chaos and tumult of his life, hope his family truly provided him happiness.

The Mac owes a lot of its success to Microsoft. Without Word/Excel/PowerPoint, Apple would have gone under. Without M$ $150M investment in Apple when Jobs came back on board in the late 90s, Apple would have gone under. Without Bill Gates' support for Apple & Macintosh, today there would be no Apple & Macintosh. The industry is more nuanced than just a bunch of guys in white hats and black hats.

Maki85bg@gmail.com

pre 12 godina

Alo ljudi, koliko godina imate? Bas sam se nasmejao citajuci kometare, nek svako koristi ono sta voli :) najbolje je da buduci kupac proba jedno i drugo i sam presudi, ovako nista ne postizete ;)

AppleSucks

pre 12 godina

@milos

Nisam ja jedini koji koristi bluetooth, koriste ga svi koji imaju iole malo napredniji telefon, mislim osvrni se malo oko sebe ako meni ne verujes
Kaciti neki fajl na mail attach i slati na kompjuter koji ti se nalazi ispred nosa je prilicno deplasirano i bas zbog takvih stvari Bluetooth i
postoji - instant umrezavanje uredjaja i njihova medjusobna komunikacija
Takodje kroz ruke mi je proslo zaista MNOGO telefona i nijedan sem Iphone ne zahteva micro vec standardnu SIM karticu, pa mi nije sasvim jasno o kakvoj to revoluciji pricas

"Gledaj malo sa strane preduzetnika, menadzera...da je nesto dobro jel bi to podelio besplatno svima ili bi koristio samo za svoj uredjaj ?"

Ocigledno ne poznajes kako funkcionise otvoreni softver kao sto je Android, stoga jedan link za tebe (licenca pod kojom je Android)

http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_License

"Uvek ce biti onih koji ce imati losije telefone, pa sta ces, nije svakom to bitno. A postojimo i mi koji cemo imati bolje telefone mislim naravno na Apple.
Uvek postojimo i mi odabrani koji kako porede voze Ferrari i ostali ko voze Opel,Mazdu itd."

Bas zbog ovakvih stvari i pretencioznih izjava tipa 2+2=5 sam i stekao odbojnost prema Apple proizvodima, a verujem i mnogi drugi

"Objasnjeno ti je veoma dobro, samo se bojis da priznas!

Iskreno, nisam video da mi je objasnjeno bilo sta sem sto sam procitao jos jedan Apple hvalospev sa malo toga konkretnog

Dsos

pre 12 godina

Koristio sam sve os na telefonima. Android mi je nekako najbolji. iOS je mozda najbrzi i najstabilniji ali android ima najvise mogucnosti...zato ga i koristim trenutno. Cekam da vidim sta ce da urade od win8

Sasa

pre 12 godina

(milos, 8. decembar 2011 23:42)

Eto ja koristim bluetooth svakog dana. Imam bluetooth stereo slusalice i presrecan sam sto sam se otarasio kablova.
Jedina prednost koju iOS ima u odnosu na android je kolicina Fart aplikacija, i to placenih koje su se prodale u milione primeraka hahahaha Toliko i o korisnicima iphona.

PPeca@SER

pre 12 godina

Meni je glupo poredjenje vendora i operativnog sistema. Moze se npr reci Nokia prodaje toliko uredjaja a Apple toliko, ali ne moze se porediti broj Android OS uredjaja sa Nokia ili Apple uredjajima jer je Android=HTC+LG+Samsung+Sony Eric....
(Smartphone, 8. decembar 2011 21:55)

----

O da, moze se porediti... Ovde i jeste glavna stvar u zatvorenosti iOS sistema koji nije dozvolio da ga neko drugi koristi... Android, Windows Mobile i Symbian su par svetlosnih godina ispred iOS-a bas zbog toga, to su sistemi koji su univerzalni i primenljivi na raznim uredjajima, za razliku od iOS koji je dobar samo na posebnim uredjajima.
To bi bilo kako kada bi Windows 7 radio samo na jednoj vrsti hardware-a, ili Linux, ili Unix... gde bi onda zavrsili? U proslosti, kao i iOS. Zahvaljujuci univerzalnosti, Android ima - buducnost.

zoran dj

pre 12 godina

zoki,naravno da apple mnogo vise zaradi ,kada dere svoje korisnike ,a zasto su im isti verni to mi je misterija,zbog toga ih verovatno i zovu isheep,a ako kupis telefon za 100 evra i ocekujes da imas update ceo zivot onda si se preracunao,inace jel 4 podrzava siri ili 3 ios5,mislim nemoj molim te

milos

pre 12 godina

@ AppleSucks

Tvoje cinjenice su smesne u odnosu na moje! Ako di hteo da mi odgovoris na moje cinjenice, morao si malo bolje da se potrudis.
Srbija jeste zemlja treceg sveta, ali ima onih koji bi zeleli novu tehnologiju odmah i sada.
MicroSIM je nesto sto ce uskoro i Samsung da integrise, jer je to buducnost!
Svaka tebi cast sto koristis BlueTooth, 1 od milion, ali zivimo u vremenu gde je Wireless normalna pojava.
Pa zasto ne kazes onom ko je objavio list da prebroje Andorid i iOS na telefonima iste klase, a ne da se u Android svrstavaju i telefoni od 100 evra, kako ti kazes Yugo i Mercedes nije isto.
Gledaj malo sa strane preduzetnika, menadzera...da je nesto dobro jel bi to podelio besplatno svima ili bi koristio samo za svoj uredjaj ?
Ne zelim da lupam sad kako je Andorid los, ali cu reci da je iOS bolji.
Recicu da je i Apple kompanija koja pravi vec 5 godina najbolje mobilne uredjaje i tu necu ni malo da se dvoumim.
Uvek ce biti onih koji ce imati losije telefone, pa sta ces, nije svakom to bitno. A postojimo i mi koji cemo imati bolje telefone mislim naravno na Apple.
Uvek postojimo i mi odabrani koji kako porede voze Ferrari i ostali ko voze Opel,Mazdu itd.

@ AppleSucks , voleo bih da mozemo na nekom drugom mestu da prokomentarisemo i objasnimo prednosti Apple-a i iOS-a... ali sa nekim ko ima takav pogled na tehnologiju mislim da bi to bilo bespotrebno.
Objasnjeno ti je veoma dobro, samo se bojis da priznas!

Smartphone

pre 12 godina

Meni je glupo poredjenje vendora i operativnog sistema. Moze se npr reci Nokia prodaje toliko uredjaja a Apple toliko, ali ne moze se porediti broj Android OS uredjaja sa Nokia ili Apple uredjajima jer je Android=HTC+LG+Samsung+Sony Eric....Dakle moze se reci udeo trzista Samsunga je toliki, Nokia-e toliki, Apple drzi toliko, HTC toliko.Ovo poredjenje iz teksta bi bilo kao da kazete VW ima odredjeni tip motora i godisnje proda manje auta od Opel+Fiat+Pezo+Reno koji imaju drugi tip motora. Ne sabirajte babe i zabe.

Bob

pre 12 godina

Dakle po svetu je prodato 300 puta vise WV Buba od Mercedesa S klase dakle Buba je bolji..
Porodato je i vise reno clia od porseja dakle clio je bolji ????... bravo !!!

Alex

pre 12 godina

Za sve android fanove: http://www.theverge.com/2011/12/7/2585779/android-history

Offtopic:
Tvrdnja Apple korisnika da ljudi kupuju Android OS uređaje zato što nemaju novca za iOS je jednostavno smešna, pošto ima i nas koji želimo da za svoj novac dobijemo ono što nam je potrebno, a ne igračku koju ćemo da stavimo na sto u kafiću kojom bi lečili komplekse...

Zoki

pre 12 godina

Ispred? Po broju prodatih komada da. Po kolicini para koje su zaradjene prodajom, Apple je i dalje zaradio puno vise nego svi proizvodjaci Android telefona zajedno. Po lojalnosti kupaca, Apple je takodje ispred - drugim recima, ima osigurano trziste za nove modele, ostaje mu da se bori za nove klijente.
Problem Androida je da svako moze da izbaci na trziste sta hoce i podrzava kako hoce. U trci da se izbace novi modeli ne podrzavaju se stari, sto doprinosi frustraciji korisnika. Kupite Android i postoje velke sanse da je zastareo jos u trenutku kupovine, da za sest meseci necete moci da uradite update, a da ce se u medjuvremenu paznja proizvodjaca usmeriti prema novom modelu, uz zapostavljanje podrske onome sto ste vi kupili. To je problem koji je upropastio Windows Mobille platformu.
Sa druge strane, tri godine star iPhone i dalje radi bez problema, softver se redovno azurira ia bugovi otklanjaju.
PS: Mikro SIM koriste i telefoni drugih proizvodjaca.

zexcrazy

pre 12 godina

Svaki pravi oznavalac tehnologije, programiranja, developmenta i cega sve ne jos ce uvek izabrati Android telefon, pre iPhonea. Ja sam u tim vodama i znam kolike su mogucnosti Android platforme. A mamini i tatini sinovi kojima je neko rekao da kupe iPhone jer je najbolji, neka ga se drze i cute, jer za bolje nisu. A sto se tice misa i grafickog interfejsa, Apple ga nije izmislio, vec ga je kupio od jedne manje kompanije. U to vreme je i MS jurio istu tu tehnologiju , ali ih je Apple pretekao. Kasnije kada je Bil Gejts uvideo da je izgubio tu trku, prislihtao se Jobsu da im da prototip i da ostvare navodnu saradnju. Medjutim Gejtsu nije bila cilj saradnje vec kradja, pa su izbacili prve piratske kopije Windowsa u Kini dok se Apple jos uvek sremao da obelodani Mac kao revoluciju.

AppleSucks

pre 12 godina

Iako izbegavam da pisem vise komentara na neku vest, jednostavno ovo moram da prokomentarisem

"Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?"

Narucivanje "posebne" micro SIM kartice za telefon? Cudan je neki taj Apple svet, ja sam bio uveren jos od svoje prve Nokia 3330 da SIM karticu samo treba ubaciti u telefon i da to radi ODMAH
S obzirom da Apple fanovi uglavnom zagovaraju kako je Iphone otb iskustvo gde sve radi lako i iz prve, bas ovakve stvari demantuju to - cak i u telefon od 20e treba samo da ubacis karticu bez ikakve dodatne cimaze, zaista da nije smesno bilo bi zalosno

"Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?"

Lepo sto si pomenuo Cydia-u, jer dok ne odradis jailbreak Iphone je jedna najobicnija igracka i tek posle ovog postupka mozes da ga koristis onako kao sto je to slucaj kod ostalih smart telefona
Sto se tice bluetootha - ja ga koristim skoro svaki dan, bilo da prebacim neku sliku drugarima na telefone ili neki drugi fajl, ili sa laptopa na telefon, neosporno korisna i potrebna stvar, koga koristi masa ljudi jer je neuporedivo lakse instant poslati fajl tako nego kaciti attach na mail, vezivati telefon za komp preko kabala i slicno
Prosto dodje smesno kako Apple fanovi pokusavaju da opravdavaju ocigledne mane Iphone-a

"Moja sestra je pre par dana kupila Andorid telefon od 135 evra !?
Da i to se racuna...pa onda naslov Andorid bolji od iOS-a. Iskreno telefon je krs u odnosu na ono sto Apple pravi."

A ti bi da poredis telefone od 135e i 600e, pa ne ide to tako
Kao kada bi poredio Jugo i Mercedes
Uporedi Iphone 4 sa telefonom istog ranga i cene, recimo Galaxy S, pa onda da pricamo

"iPhone je prvi uspešan smartphone ikada"

Aposlutno netacno, informisi se malo bolje
Pogledaj malo sta su pocetkom 2000. godine radili tadasnji Qtek (sadasnji HTC) i Microsoft sa svojim PocketPC OS-om (kasniji Windows Mobile)
Inace, Nokia je jos 2001. godine plasirala cuveni Communicator 9210, prvi telefon koji je na sebi imao Symbian S60 platformu
Obrati dobro paznju na godinu, Apple u to vreme nije ni znao sta je to smart telefon

Sasa

pre 12 godina

Nije Jobs sedeo na savetu Androida, nego je Schmidt sedeo u Applu dok nije sve saznao i pokrao. I sada cekaju na Apple TV da izadje, da mogu i njega da kopiraju.
(original -> copy, 8. decembar 2011 14:03)

Google TV postoji vec preko godinu dana. Evo ti jedan link za pocetak : http://www.google.com/tv/

igor

pre 12 godina

"Obrazlažući tu svoju izjavu Šmit je rekao da ima mnogo više proizvođača Android uređaja, opcija, besplatan je, isporučuje se više jedinica i cena uređaja je jeftinija."

Sve je objasnio samo nije naveo da ga iOS jede za užinu. Imam iphone, a "koristim" android i symbian i to je sve što imam da kažem.

srki

pre 12 godina

kakvi sve telefoni imaju android os nije ni cudo... ali opet iOS izadje nov i svi imaju mogucnost nadogradnje...android izadje nov pa sanjas jedno 6meseci pa izbace listu na kojoj pise vas model ne podrzava novi OS... bolje neka se stavi na crtu apple i google phone(nexus one,nexus s i nexus prime) a da google nema fabriku pa mora da moli samsung da im napravi fon :-) vlasnik sam androida ali mislim da vrednost bilo kog androida pada cim izadjes iz radnje dok iOS ipak traje malo duze

Ognjen

pre 12 godina

Imam iPhone 4, a ranije sam koristio par HTC telefona i razlika je vise nego primetna. iPhone je dosta brzi, cak je i primetna razlika u srollu. Kod iPhone-a touch radi savrseno i u realnom vremenu. Kadrticu nisam sekao, nego sam lepo od operatera trazio microsim.Telefon nisam jailbreakovao jer koristim besplatne aplikacije, i 3 ili 4 koje se placaju, a njih sam kupio. Jedino zeza BT, ali WiFi radi kao podmazan tako da ni to nije problem. Veliki minus za Android je to sto brzo zastareva, a eplovi telefoni su uvek apdejtovani. Apple je izdao 4 modela (6 ako racunamo i 3gs i 4s) i opet moze da pojede svih 400 Androidovih za dorucak. Mislim da jedino par Xperia telefona moze da se takmici sa iPhoneom, ali i oni kostaju 500-600 evra.

original -> copy

pre 12 godina

Nije Jobs sedeo na savetu Androida, nego je Schmidt sedeo u Applu dok nije sve saznao i pokrao. I sada cekaju na Apple TV da izadje, da mogu i njega da kopiraju.

Bata Raka

pre 12 godina

Hajde da jednom razrešimo neke stvari. 1984. Apple je izbacio na tržište računar za masovnu upotrebu na kojem su se, po prvi put u istoriji personalnih računara, pojavili miš i grafički interfejs. Do tada se kursor pokretao strelicama na tastaturi, a za kopiranje ili brisanje fajla morali ste da znate kako glasi komanda za tu akciju i da je ručno ukucavate. Prvi all-in-one kompjuter je, vidi čuda, opet bio proizvod iste firme. iPhone je prvi uspešan smartphone ikada. Da li treba pominjati iPad? Ne kažem da su prvi - postojali su pokušaji i pre njih. Dakle, ako hoćete nekoga da kudite, pronađite operativni sistem bez ikonica i isključite miša, pa dajte sve od sebe! Steve jobs i Apple su vas sve zadužili mnogo više nego što vam je to ikada palo na pamet. 25-godišnji eksperti... Sve m.j do m.j.ga!

milos

pre 12 godina

Koliko neobrazovanih komentara!!! Ne bih da vredjam, ali procitajte nesto ili upoznajte se sa uredjajem pre nego sto pocnete da pljujete.

Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?
Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?
Dizajn je nesto sto ni jedan drugi uredjaj nece imati kao Apple.
TouchScreen ko Apple-a radi u realnom vremenu bez seckanja.
Baterija radi po nekoliko dana sto kod Android-a znaci 1 dan.
Jedini bolji OS od iOS-a je Windows, mada ni tu se mnogi nece sloziti.

Nego dodju ljudi ovde koji su prekjuce kupili Andorid telefon i spamuju kako ne njihov najbolji. Zalosno je to sto se nema para u drzavi, pa ne mozete sebi da priustite iPhone, nije vasa krivica, ali pljuvati po najboljem uredjaju trenutno je besmisleno.

Moja sestra je pre par dana kupila Andorid telefon od 135 evra !?
Da i to se racuna...pa onda naslov Andorid bolji od iOS-a. Iskreno telefon je krs u odnosu na ono sto Apple pravi. Ja sam je ubedjivao da kupi polovan iPhone 3G pre nego novi Andorid-Samsung za iste pare, al dobro.

Hajde ovako, iPhone ima 5 modela, a vi uzmite u istom cenovnom rangu 5 Samsungovih i 5 HTC-ovih uredjaja, pa sprovedite istrazivanje!
Predvidjam 80% iOS, 20% Andorid, mada bih voleo da vidim to istrazivanje.

Stefan

pre 12 godina

Bas me briga sta izjavljuje neki google-ov portparol ili sta je vec, nisam obratio paznju.. Ali me uzasno nerviraju oni koji tvrde da se android kupuje zato sto neko nema para za apple??!? Pa da li se vi drogirate?? Ako imam 500e za galaxy S2 imacu i za iphone 4.. Imam 3gs koji mi je odjednom riknuo i niko ne zna da ga popravi, jer to ta ekskluzivnost??? Zasto ste svi u fazonu, ja imam iphone ja sam bogat?? Bogat je molim te zato sto ima da da 500e za telefon, a pola od njih nemaju automobile.. Kupio sam medju prvima u Srbiji 3gs i sta sam dobio, jedno veliko NISTA, evo ga u fioci u originalnoj kutiji. Telefone treba deliti prema cenovnom rangu i prema klasi, kao npr automobile..
znaci neki tamo LG od 100e ce biti ZNJ klasa, a telefoni poput iphone 4s ili S2 ili nekog HTC-a, ce biti A klasa.. Ali botovski i noobski narod ove zemlje je nazalost takav kakav je..

A-is-for-anchor

pre 12 godina

Hah, al' zapenise Apple fanboy "vizija i inovacija tudjih tehnologija i ideja" klan. Ne, zivota mi, smesno mi da citam njihove komentare, narocito o tome kako sve radi, a 'vamo seku SIM karte, jailbreakuju, krekuju itd i time odlazu svoje sekundarne sirovine na nesto u cega se kunu i cemu salutiraju. Meni kad dodju u servis sa Macom ja im kazem da je to nemoguce jer se on nikad ne kvari. Treba da vidite ta nadurena lica :D

AppleSucks

pre 12 godina

Posto im informisanost i poznavanje IT tehnologija nisu jaca strana, evo malo informacija za Apple lovere (a ako meni ne veruju slobodno neka uposle Google)

Google je Android tj prve prototipove predstavio iste godine kada je izasao i Iphone - jedan je podsecao na Blackberry, a drugi je izgledao najpribliznije kasnijem HTC Magicu aka HTC Dream (dakle sa touch ekranom)
Tipicna Apple marketinska kojestarija, tipa da je Google planirao telefon sa fizickom qwerty tastaturom pa je posle kada je video da se Iphone dobro prodaje pozurio da iskopira isti
Pravi onaj deja vu, podseca na visedecenijsku kuknjavu pokojnog Jobsa kako je MS sve pokrao zapravo od njih, kako su oni pravi vizionari bla bla truc truc
Interesantno jos i kako Apple nista nije preduzimao dok je Android imao jos uvek mali udeo na trzistu, a kada je posle 2009. godine doziveo ubrzani rast, gle cuda, odjednom je krenula prica kako je Google navodno uzurpirao Apple patente, kako je iskopirao od Iphone ovo i ono, tako da je jasno dosta toga samo po sebi o cemu se tu zapravo radi (secenje i netrpeljivost prema konkurenciji), a kud svi Turci tu i mali Mujo, pa su slicno uradili i MS i Oracle
Drugo, posto vidim da se potencira gladak skrol kod WP 7 telefona, iskreno, to mu je jedna o retkih prednosti u odnosu na Android
No, ne cini telefon samo gladak skrol animiranih ikonica vec i mnoge druge stvari kao sto je dostupnost aplikacija, otovorenost platforme i mogucnost tweakovanja, zajednica korisnika i devela oko iste itd itd, a po svemu tome je WP 7 trenutno smesan u odnosu na Android
Trece, ne moze svaki Android da ima gladak skrol, malo je nerealno ocekivati da telefon ispod 150e, sa procesorom od 600Mhz i bez 3d accel tera Gingerbread isto kao i Samsung Galaxy S
Opet za razliku od drugih, kod Androida IMAS da kupis telefon za 150e i za svaciji dzep ima ponesto, dok (nov) telefon sa slicnom cenom i karakteristikama sa WP7, iOS pa cak i novim inkarnacijama Symbiana NEMAS
Bas zbog takvih stvari (i mnogih drugih) je Android u prednosti, samo to mnogi ovde nikako da skapiraju

blax

pre 12 godina

Nikada neću razumeti kao u komentaru iznad "ovi iphonovci" ili ovi drugi. Podla ljudi prema telefonu? Ja koristim i iphone i android i utisak je da nijedan nije savrsen. Pojedine svari rade bolje ili lošije na jednom ili drugom.

iv@n

pre 12 godina

Pitam se sta ce se desiti kada izadje win8 isti i na desktopovima i na mobilnim uredajima sa offisom i svim. Definitivno svi gube ako ja isti program mogu da instaliram i na desktop i na tab i na mobilni uredjaj.

PPeca@SER

pre 12 godina

@vik

U Srbiji postoji azbuka sa 30 slova... Sta nije jasno u vezi neke vesti, ako se znaju sva slova?!? Nije ovo objavio Google, nije ovo objavio Samsung, nije HTC... Ovo su neka "nezavisna" istrazivanja trzista. Bio je pre par dana i izvestaj od Gartnera... Da li je i Gartner pristrasan po ljubiteljima iOS-a? Pa to je "etalon" u ispitivanju trendova na trzistu, ne igrajte se svojim mozdanim vijugama, samo citajte kako je napisano. Oci su vec zaslepljene...

Kiselo je grozdje

pre 12 godina

Kako se definise ljubitelj Androida? Kao onaj ko nema para za iPhone. Kad se napusta ljubav prema Androidu? Pa kad se kupi/dobije iPhone. Licno ne spadam ni u jednu kategoriju (prinudjen sam da koristim sluzbeni Blackberry), ali bre Andorid i svi ovi novi Samsunzi, HTC-ovi su cisti plagijat. Apple barem ulaze u dizajn, uvodi neke inovacije, i za to im skidam kapu. Dakle ako nemam pare kupicu jeftiniju kopiju, a ako imam onda original. Cega god, telefona, garderobe, DVD... To tako ide. Mozda je fals LaCost bolji od originala, ali je i dalje fals :)

Mishko

pre 12 godina

Za ostrašćene iPhone-ovce: Windows Mobile sa većinom opcija iOS je postojao pre 10 godina, mnogo pre iOS. Da li iko tvrdi da je iOS kopija Windows Mobile-a? Uzgred, kako vam ide seckanje SIM kartica i kupovina na App Store-u?

Dejan

pre 12 godina

U medijima se ovih dana vrtela i druga vest:

Former Google intern explains why UI lag occurs more often in Android than iOS

Evo jedna recenica iz teksta:

It takes the power of a Galaxy Nexus to approach the smoothness of a three year old iPhone.

evo link, ne treba bolja reklama za Android:

https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS

To je dakle rekao covek koji je proveo odredjeno vreme u Google kao stazista.
Probajte iOS, Windows Phone7 ili WebOS pa cete videti o cemu covek prica. Android je jako lose osmisljen sistem, spor i tesko da ce skorije dostici kvalitet. Bug tracker je pun ljudi koji se zale na usporenost androida, (u komentarima kazu da je u pitanju graficka akceleracija?), ali nikog iz Googla izgleda da i nije briga za to sto i najnoviji uredjaj radi sporije od prvog iPhona. To se vrlo lako vidi u seckanju kod listanja strana sa aplikacijama, u skrolovanju i zumiranju u browseru itd.

Android je mozda po kvantitetu ispred iOS, ali po kvalitetu, zaradi, upotrebljivosti daleko iza.

hm

pre 12 godina

ja licno mislim da sada android ima vise da ponudi, ali ako apple izbaci nesto sto je bolje kad kupujem telefon, ko zna, mozda i predjem na iPhone. Ali opet, ne verujem jer mi smeta to sto sa iPhona, preko B/T mogu da prebacujem stvari samo na iPhone, a ne, recimo, i na android.

Sasa

pre 12 godina

Ako je lista ikonica koja se skroluje "kopirani OS" kako ovi jabucari mantraju ja onda stvarno ne znam od kada su se toliko svrake namnozile pa kljucale po necijim tamburama. Tom istom logikom je iOS pokrao mnogo uredjaja pre toga (mada za jabucare, telefon postoji od iphona, pre toga nije postojao). A kada je izasao prvi iphone, bez copy-pastea, bluetootha, MMS-a, multitaskinga, notifikacija, BEZ ICEGA. Bio je samo lista ikonica koje pale aplikacije (mada ni sad nije mnogo bolji). Odmah zatim izlazi android sa svim tim opcijama (a do liste ikonica dolazite tek posle desktopa i widgeta), i sa jos mnogo mnogo drugih opcija. I sta se desava, SVAKU od tih android opcija o kojima je iOS samo sanjao su prekopirali u iOS ili pokusavaju da prekopiraju. Smesno.
I dosta vise sa tim ANDROID JE LICIO NA IOS, licio je isto toliko koliko moja kutija za patike lici na moje kuciste od racunara. Pa i moj raspali, sonyericson w950i (link : http://apcmag.com/system/files/images/W950i.jpg) je imao touch screen i liste ikonica i mnogo drugih stvari koje iOS nije imao kada je izasao. A takvih slicnih i razlicitih uredjaja ima mnogo. Ali ne, jabuka ne krade hahah Da nije apple izmislio i GSM i wifi i edge/3g/4g(oops, 4g ni nemaju), ekrane, plastiku, staklo, internet.......???

zika

pre 12 godina

Ja bas juce citao mnogo clanaka na internetu i svuda se galaxy S2 poredi sa Iphone S4 a galaxy je na trzistu jos od februara. Dakle, mnogo ranije. I jeftiniji je bar 200 evra, kako gde. Ja bi izabrao android jer je meni bitna privatnost a postoji Tor program koji moze da se koristi na androidima ali ne i na iOS, a taj program sluzi za anonimno surfovanje, a ima i drugih aplikacija za android koje se ticu enkripcije poruka i anonimnosti.

PPeca@SER

pre 12 godina

Cuj ispred... ali skoro dva puta... samo sto je ovo stara vest. Android je odavno ispred Apple (iOS), niste nista novo objavili. Dajte neke nove vesti, ovako ce iPhone-ovci (a i iPhone-ovce) misliti da je to nesto trenutno, obzirom da oni ne prate nove tehnologije ;-)

Vuk

pre 12 godina

Android nema veze za ovim mabook pro-om ovde na slici, a dobro je poznato da je najuspesnija kopija iOS-a koja je uspela zbog niske cene i velikog izbora telefona koji ga koriste.

PPeca@SER

pre 12 godina

Cuj ispred... ali skoro dva puta... samo sto je ovo stara vest. Android je odavno ispred Apple (iOS), niste nista novo objavili. Dajte neke nove vesti, ovako ce iPhone-ovci (a i iPhone-ovce) misliti da je to nesto trenutno, obzirom da oni ne prate nove tehnologije ;-)

Sasa

pre 12 godina

Ako je lista ikonica koja se skroluje "kopirani OS" kako ovi jabucari mantraju ja onda stvarno ne znam od kada su se toliko svrake namnozile pa kljucale po necijim tamburama. Tom istom logikom je iOS pokrao mnogo uredjaja pre toga (mada za jabucare, telefon postoji od iphona, pre toga nije postojao). A kada je izasao prvi iphone, bez copy-pastea, bluetootha, MMS-a, multitaskinga, notifikacija, BEZ ICEGA. Bio je samo lista ikonica koje pale aplikacije (mada ni sad nije mnogo bolji). Odmah zatim izlazi android sa svim tim opcijama (a do liste ikonica dolazite tek posle desktopa i widgeta), i sa jos mnogo mnogo drugih opcija. I sta se desava, SVAKU od tih android opcija o kojima je iOS samo sanjao su prekopirali u iOS ili pokusavaju da prekopiraju. Smesno.
I dosta vise sa tim ANDROID JE LICIO NA IOS, licio je isto toliko koliko moja kutija za patike lici na moje kuciste od racunara. Pa i moj raspali, sonyericson w950i (link : http://apcmag.com/system/files/images/W950i.jpg) je imao touch screen i liste ikonica i mnogo drugih stvari koje iOS nije imao kada je izasao. A takvih slicnih i razlicitih uredjaja ima mnogo. Ali ne, jabuka ne krade hahah Da nije apple izmislio i GSM i wifi i edge/3g/4g(oops, 4g ni nemaju), ekrane, plastiku, staklo, internet.......???

Mishko

pre 12 godina

Za ostrašćene iPhone-ovce: Windows Mobile sa većinom opcija iOS je postojao pre 10 godina, mnogo pre iOS. Da li iko tvrdi da je iOS kopija Windows Mobile-a? Uzgred, kako vam ide seckanje SIM kartica i kupovina na App Store-u?

Kiselo je grozdje

pre 12 godina

Kako se definise ljubitelj Androida? Kao onaj ko nema para za iPhone. Kad se napusta ljubav prema Androidu? Pa kad se kupi/dobije iPhone. Licno ne spadam ni u jednu kategoriju (prinudjen sam da koristim sluzbeni Blackberry), ali bre Andorid i svi ovi novi Samsunzi, HTC-ovi su cisti plagijat. Apple barem ulaze u dizajn, uvodi neke inovacije, i za to im skidam kapu. Dakle ako nemam pare kupicu jeftiniju kopiju, a ako imam onda original. Cega god, telefona, garderobe, DVD... To tako ide. Mozda je fals LaCost bolji od originala, ali je i dalje fals :)

A-is-for-anchor

pre 12 godina

Hah, al' zapenise Apple fanboy "vizija i inovacija tudjih tehnologija i ideja" klan. Ne, zivota mi, smesno mi da citam njihove komentare, narocito o tome kako sve radi, a 'vamo seku SIM karte, jailbreakuju, krekuju itd i time odlazu svoje sekundarne sirovine na nesto u cega se kunu i cemu salutiraju. Meni kad dodju u servis sa Macom ja im kazem da je to nemoguce jer se on nikad ne kvari. Treba da vidite ta nadurena lica :D

blax

pre 12 godina

Nikada neću razumeti kao u komentaru iznad "ovi iphonovci" ili ovi drugi. Podla ljudi prema telefonu? Ja koristim i iphone i android i utisak je da nijedan nije savrsen. Pojedine svari rade bolje ili lošije na jednom ili drugom.

Stefan

pre 12 godina

Bas me briga sta izjavljuje neki google-ov portparol ili sta je vec, nisam obratio paznju.. Ali me uzasno nerviraju oni koji tvrde da se android kupuje zato sto neko nema para za apple??!? Pa da li se vi drogirate?? Ako imam 500e za galaxy S2 imacu i za iphone 4.. Imam 3gs koji mi je odjednom riknuo i niko ne zna da ga popravi, jer to ta ekskluzivnost??? Zasto ste svi u fazonu, ja imam iphone ja sam bogat?? Bogat je molim te zato sto ima da da 500e za telefon, a pola od njih nemaju automobile.. Kupio sam medju prvima u Srbiji 3gs i sta sam dobio, jedno veliko NISTA, evo ga u fioci u originalnoj kutiji. Telefone treba deliti prema cenovnom rangu i prema klasi, kao npr automobile..
znaci neki tamo LG od 100e ce biti ZNJ klasa, a telefoni poput iphone 4s ili S2 ili nekog HTC-a, ce biti A klasa.. Ali botovski i noobski narod ove zemlje je nazalost takav kakav je..

AppleSucks

pre 12 godina

Iako izbegavam da pisem vise komentara na neku vest, jednostavno ovo moram da prokomentarisem

"Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?"

Narucivanje "posebne" micro SIM kartice za telefon? Cudan je neki taj Apple svet, ja sam bio uveren jos od svoje prve Nokia 3330 da SIM karticu samo treba ubaciti u telefon i da to radi ODMAH
S obzirom da Apple fanovi uglavnom zagovaraju kako je Iphone otb iskustvo gde sve radi lako i iz prve, bas ovakve stvari demantuju to - cak i u telefon od 20e treba samo da ubacis karticu bez ikakve dodatne cimaze, zaista da nije smesno bilo bi zalosno

"Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?"

Lepo sto si pomenuo Cydia-u, jer dok ne odradis jailbreak Iphone je jedna najobicnija igracka i tek posle ovog postupka mozes da ga koristis onako kao sto je to slucaj kod ostalih smart telefona
Sto se tice bluetootha - ja ga koristim skoro svaki dan, bilo da prebacim neku sliku drugarima na telefone ili neki drugi fajl, ili sa laptopa na telefon, neosporno korisna i potrebna stvar, koga koristi masa ljudi jer je neuporedivo lakse instant poslati fajl tako nego kaciti attach na mail, vezivati telefon za komp preko kabala i slicno
Prosto dodje smesno kako Apple fanovi pokusavaju da opravdavaju ocigledne mane Iphone-a

"Moja sestra je pre par dana kupila Andorid telefon od 135 evra !?
Da i to se racuna...pa onda naslov Andorid bolji od iOS-a. Iskreno telefon je krs u odnosu na ono sto Apple pravi."

A ti bi da poredis telefone od 135e i 600e, pa ne ide to tako
Kao kada bi poredio Jugo i Mercedes
Uporedi Iphone 4 sa telefonom istog ranga i cene, recimo Galaxy S, pa onda da pricamo

"iPhone je prvi uspešan smartphone ikada"

Aposlutno netacno, informisi se malo bolje
Pogledaj malo sta su pocetkom 2000. godine radili tadasnji Qtek (sadasnji HTC) i Microsoft sa svojim PocketPC OS-om (kasniji Windows Mobile)
Inace, Nokia je jos 2001. godine plasirala cuveni Communicator 9210, prvi telefon koji je na sebi imao Symbian S60 platformu
Obrati dobro paznju na godinu, Apple u to vreme nije ni znao sta je to smart telefon

AppleSucks

pre 12 godina

Posto im informisanost i poznavanje IT tehnologija nisu jaca strana, evo malo informacija za Apple lovere (a ako meni ne veruju slobodno neka uposle Google)

Google je Android tj prve prototipove predstavio iste godine kada je izasao i Iphone - jedan je podsecao na Blackberry, a drugi je izgledao najpribliznije kasnijem HTC Magicu aka HTC Dream (dakle sa touch ekranom)
Tipicna Apple marketinska kojestarija, tipa da je Google planirao telefon sa fizickom qwerty tastaturom pa je posle kada je video da se Iphone dobro prodaje pozurio da iskopira isti
Pravi onaj deja vu, podseca na visedecenijsku kuknjavu pokojnog Jobsa kako je MS sve pokrao zapravo od njih, kako su oni pravi vizionari bla bla truc truc
Interesantno jos i kako Apple nista nije preduzimao dok je Android imao jos uvek mali udeo na trzistu, a kada je posle 2009. godine doziveo ubrzani rast, gle cuda, odjednom je krenula prica kako je Google navodno uzurpirao Apple patente, kako je iskopirao od Iphone ovo i ono, tako da je jasno dosta toga samo po sebi o cemu se tu zapravo radi (secenje i netrpeljivost prema konkurenciji), a kud svi Turci tu i mali Mujo, pa su slicno uradili i MS i Oracle
Drugo, posto vidim da se potencira gladak skrol kod WP 7 telefona, iskreno, to mu je jedna o retkih prednosti u odnosu na Android
No, ne cini telefon samo gladak skrol animiranih ikonica vec i mnoge druge stvari kao sto je dostupnost aplikacija, otovorenost platforme i mogucnost tweakovanja, zajednica korisnika i devela oko iste itd itd, a po svemu tome je WP 7 trenutno smesan u odnosu na Android
Trece, ne moze svaki Android da ima gladak skrol, malo je nerealno ocekivati da telefon ispod 150e, sa procesorom od 600Mhz i bez 3d accel tera Gingerbread isto kao i Samsung Galaxy S
Opet za razliku od drugih, kod Androida IMAS da kupis telefon za 150e i za svaciji dzep ima ponesto, dok (nov) telefon sa slicnom cenom i karakteristikama sa WP7, iOS pa cak i novim inkarnacijama Symbiana NEMAS
Bas zbog takvih stvari (i mnogih drugih) je Android u prednosti, samo to mnogi ovde nikako da skapiraju

zika

pre 12 godina

Ja bas juce citao mnogo clanaka na internetu i svuda se galaxy S2 poredi sa Iphone S4 a galaxy je na trzistu jos od februara. Dakle, mnogo ranije. I jeftiniji je bar 200 evra, kako gde. Ja bi izabrao android jer je meni bitna privatnost a postoji Tor program koji moze da se koristi na androidima ali ne i na iOS, a taj program sluzi za anonimno surfovanje, a ima i drugih aplikacija za android koje se ticu enkripcije poruka i anonimnosti.

hm

pre 12 godina

ja licno mislim da sada android ima vise da ponudi, ali ako apple izbaci nesto sto je bolje kad kupujem telefon, ko zna, mozda i predjem na iPhone. Ali opet, ne verujem jer mi smeta to sto sa iPhona, preko B/T mogu da prebacujem stvari samo na iPhone, a ne, recimo, i na android.

PPeca@SER

pre 12 godina

@vik

U Srbiji postoji azbuka sa 30 slova... Sta nije jasno u vezi neke vesti, ako se znaju sva slova?!? Nije ovo objavio Google, nije ovo objavio Samsung, nije HTC... Ovo su neka "nezavisna" istrazivanja trzista. Bio je pre par dana i izvestaj od Gartnera... Da li je i Gartner pristrasan po ljubiteljima iOS-a? Pa to je "etalon" u ispitivanju trendova na trzistu, ne igrajte se svojim mozdanim vijugama, samo citajte kako je napisano. Oci su vec zaslepljene...

Dejan

pre 12 godina

U medijima se ovih dana vrtela i druga vest:

Former Google intern explains why UI lag occurs more often in Android than iOS

Evo jedna recenica iz teksta:

It takes the power of a Galaxy Nexus to approach the smoothness of a three year old iPhone.

evo link, ne treba bolja reklama za Android:

https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS

To je dakle rekao covek koji je proveo odredjeno vreme u Google kao stazista.
Probajte iOS, Windows Phone7 ili WebOS pa cete videti o cemu covek prica. Android je jako lose osmisljen sistem, spor i tesko da ce skorije dostici kvalitet. Bug tracker je pun ljudi koji se zale na usporenost androida, (u komentarima kazu da je u pitanju graficka akceleracija?), ali nikog iz Googla izgleda da i nije briga za to sto i najnoviji uredjaj radi sporije od prvog iPhona. To se vrlo lako vidi u seckanju kod listanja strana sa aplikacijama, u skrolovanju i zumiranju u browseru itd.

Android je mozda po kvantitetu ispred iOS, ali po kvalitetu, zaradi, upotrebljivosti daleko iza.

Sasa

pre 12 godina

Nije Jobs sedeo na savetu Androida, nego je Schmidt sedeo u Applu dok nije sve saznao i pokrao. I sada cekaju na Apple TV da izadje, da mogu i njega da kopiraju.
(original -> copy, 8. decembar 2011 14:03)

Google TV postoji vec preko godinu dana. Evo ti jedan link za pocetak : http://www.google.com/tv/

Vuk

pre 12 godina

Android nema veze za ovim mabook pro-om ovde na slici, a dobro je poznato da je najuspesnija kopija iOS-a koja je uspela zbog niske cene i velikog izbora telefona koji ga koriste.

iv@n

pre 12 godina

Pitam se sta ce se desiti kada izadje win8 isti i na desktopovima i na mobilnim uredajima sa offisom i svim. Definitivno svi gube ako ja isti program mogu da instaliram i na desktop i na tab i na mobilni uredjaj.

Alex

pre 12 godina

Za sve android fanove: http://www.theverge.com/2011/12/7/2585779/android-history

Offtopic:
Tvrdnja Apple korisnika da ljudi kupuju Android OS uređaje zato što nemaju novca za iOS je jednostavno smešna, pošto ima i nas koji želimo da za svoj novac dobijemo ono što nam je potrebno, a ne igračku koju ćemo da stavimo na sto u kafiću kojom bi lečili komplekse...

Smartphone

pre 12 godina

Meni je glupo poredjenje vendora i operativnog sistema. Moze se npr reci Nokia prodaje toliko uredjaja a Apple toliko, ali ne moze se porediti broj Android OS uredjaja sa Nokia ili Apple uredjajima jer je Android=HTC+LG+Samsung+Sony Eric....Dakle moze se reci udeo trzista Samsunga je toliki, Nokia-e toliki, Apple drzi toliko, HTC toliko.Ovo poredjenje iz teksta bi bilo kao da kazete VW ima odredjeni tip motora i godisnje proda manje auta od Opel+Fiat+Pezo+Reno koji imaju drugi tip motora. Ne sabirajte babe i zabe.

Ognjen

pre 12 godina

Imam iPhone 4, a ranije sam koristio par HTC telefona i razlika je vise nego primetna. iPhone je dosta brzi, cak je i primetna razlika u srollu. Kod iPhone-a touch radi savrseno i u realnom vremenu. Kadrticu nisam sekao, nego sam lepo od operatera trazio microsim.Telefon nisam jailbreakovao jer koristim besplatne aplikacije, i 3 ili 4 koje se placaju, a njih sam kupio. Jedino zeza BT, ali WiFi radi kao podmazan tako da ni to nije problem. Veliki minus za Android je to sto brzo zastareva, a eplovi telefoni su uvek apdejtovani. Apple je izdao 4 modela (6 ako racunamo i 3gs i 4s) i opet moze da pojede svih 400 Androidovih za dorucak. Mislim da jedino par Xperia telefona moze da se takmici sa iPhoneom, ali i oni kostaju 500-600 evra.

Bata Raka

pre 12 godina

Hajde da jednom razrešimo neke stvari. 1984. Apple je izbacio na tržište računar za masovnu upotrebu na kojem su se, po prvi put u istoriji personalnih računara, pojavili miš i grafički interfejs. Do tada se kursor pokretao strelicama na tastaturi, a za kopiranje ili brisanje fajla morali ste da znate kako glasi komanda za tu akciju i da je ručno ukucavate. Prvi all-in-one kompjuter je, vidi čuda, opet bio proizvod iste firme. iPhone je prvi uspešan smartphone ikada. Da li treba pominjati iPad? Ne kažem da su prvi - postojali su pokušaji i pre njih. Dakle, ako hoćete nekoga da kudite, pronađite operativni sistem bez ikonica i isključite miša, pa dajte sve od sebe! Steve jobs i Apple su vas sve zadužili mnogo više nego što vam je to ikada palo na pamet. 25-godišnji eksperti... Sve m.j do m.j.ga!

Zoki

pre 12 godina

Ispred? Po broju prodatih komada da. Po kolicini para koje su zaradjene prodajom, Apple je i dalje zaradio puno vise nego svi proizvodjaci Android telefona zajedno. Po lojalnosti kupaca, Apple je takodje ispred - drugim recima, ima osigurano trziste za nove modele, ostaje mu da se bori za nove klijente.
Problem Androida je da svako moze da izbaci na trziste sta hoce i podrzava kako hoce. U trci da se izbace novi modeli ne podrzavaju se stari, sto doprinosi frustraciji korisnika. Kupite Android i postoje velke sanse da je zastareo jos u trenutku kupovine, da za sest meseci necete moci da uradite update, a da ce se u medjuvremenu paznja proizvodjaca usmeriti prema novom modelu, uz zapostavljanje podrske onome sto ste vi kupili. To je problem koji je upropastio Windows Mobille platformu.
Sa druge strane, tri godine star iPhone i dalje radi bez problema, softver se redovno azurira ia bugovi otklanjaju.
PS: Mikro SIM koriste i telefoni drugih proizvodjaca.

igor

pre 12 godina

"Obrazlažući tu svoju izjavu Šmit je rekao da ima mnogo više proizvođača Android uređaja, opcija, besplatan je, isporučuje se više jedinica i cena uređaja je jeftinija."

Sve je objasnio samo nije naveo da ga iOS jede za užinu. Imam iphone, a "koristim" android i symbian i to je sve što imam da kažem.

Dsos

pre 12 godina

Koristio sam sve os na telefonima. Android mi je nekako najbolji. iOS je mozda najbrzi i najstabilniji ali android ima najvise mogucnosti...zato ga i koristim trenutno. Cekam da vidim sta ce da urade od win8

AppleSucks

pre 12 godina

@milos

Nisam ja jedini koji koristi bluetooth, koriste ga svi koji imaju iole malo napredniji telefon, mislim osvrni se malo oko sebe ako meni ne verujes
Kaciti neki fajl na mail attach i slati na kompjuter koji ti se nalazi ispred nosa je prilicno deplasirano i bas zbog takvih stvari Bluetooth i
postoji - instant umrezavanje uredjaja i njihova medjusobna komunikacija
Takodje kroz ruke mi je proslo zaista MNOGO telefona i nijedan sem Iphone ne zahteva micro vec standardnu SIM karticu, pa mi nije sasvim jasno o kakvoj to revoluciji pricas

"Gledaj malo sa strane preduzetnika, menadzera...da je nesto dobro jel bi to podelio besplatno svima ili bi koristio samo za svoj uredjaj ?"

Ocigledno ne poznajes kako funkcionise otvoreni softver kao sto je Android, stoga jedan link za tebe (licenca pod kojom je Android)

http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_License

"Uvek ce biti onih koji ce imati losije telefone, pa sta ces, nije svakom to bitno. A postojimo i mi koji cemo imati bolje telefone mislim naravno na Apple.
Uvek postojimo i mi odabrani koji kako porede voze Ferrari i ostali ko voze Opel,Mazdu itd."

Bas zbog ovakvih stvari i pretencioznih izjava tipa 2+2=5 sam i stekao odbojnost prema Apple proizvodima, a verujem i mnogi drugi

"Objasnjeno ti je veoma dobro, samo se bojis da priznas!

Iskreno, nisam video da mi je objasnjeno bilo sta sem sto sam procitao jos jedan Apple hvalospev sa malo toga konkretnog

srki

pre 12 godina

kakvi sve telefoni imaju android os nije ni cudo... ali opet iOS izadje nov i svi imaju mogucnost nadogradnje...android izadje nov pa sanjas jedno 6meseci pa izbace listu na kojoj pise vas model ne podrzava novi OS... bolje neka se stavi na crtu apple i google phone(nexus one,nexus s i nexus prime) a da google nema fabriku pa mora da moli samsung da im napravi fon :-) vlasnik sam androida ali mislim da vrednost bilo kog androida pada cim izadjes iz radnje dok iOS ipak traje malo duze

milos

pre 12 godina

Koliko neobrazovanih komentara!!! Ne bih da vredjam, ali procitajte nesto ili upoznajte se sa uredjajem pre nego sto pocnete da pljujete.

Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?
Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?
Dizajn je nesto sto ni jedan drugi uredjaj nece imati kao Apple.
TouchScreen ko Apple-a radi u realnom vremenu bez seckanja.
Baterija radi po nekoliko dana sto kod Android-a znaci 1 dan.
Jedini bolji OS od iOS-a je Windows, mada ni tu se mnogi nece sloziti.

Nego dodju ljudi ovde koji su prekjuce kupili Andorid telefon i spamuju kako ne njihov najbolji. Zalosno je to sto se nema para u drzavi, pa ne mozete sebi da priustite iPhone, nije vasa krivica, ali pljuvati po najboljem uredjaju trenutno je besmisleno.

Moja sestra je pre par dana kupila Andorid telefon od 135 evra !?
Da i to se racuna...pa onda naslov Andorid bolji od iOS-a. Iskreno telefon je krs u odnosu na ono sto Apple pravi. Ja sam je ubedjivao da kupi polovan iPhone 3G pre nego novi Andorid-Samsung za iste pare, al dobro.

Hajde ovako, iPhone ima 5 modela, a vi uzmite u istom cenovnom rangu 5 Samsungovih i 5 HTC-ovih uredjaja, pa sprovedite istrazivanje!
Predvidjam 80% iOS, 20% Andorid, mada bih voleo da vidim to istrazivanje.

original -> copy

pre 12 godina

Nije Jobs sedeo na savetu Androida, nego je Schmidt sedeo u Applu dok nije sve saznao i pokrao. I sada cekaju na Apple TV da izadje, da mogu i njega da kopiraju.

PPeca@SER

pre 12 godina

Meni je glupo poredjenje vendora i operativnog sistema. Moze se npr reci Nokia prodaje toliko uredjaja a Apple toliko, ali ne moze se porediti broj Android OS uredjaja sa Nokia ili Apple uredjajima jer je Android=HTC+LG+Samsung+Sony Eric....
(Smartphone, 8. decembar 2011 21:55)

----

O da, moze se porediti... Ovde i jeste glavna stvar u zatvorenosti iOS sistema koji nije dozvolio da ga neko drugi koristi... Android, Windows Mobile i Symbian su par svetlosnih godina ispred iOS-a bas zbog toga, to su sistemi koji su univerzalni i primenljivi na raznim uredjajima, za razliku od iOS koji je dobar samo na posebnim uredjajima.
To bi bilo kako kada bi Windows 7 radio samo na jednoj vrsti hardware-a, ili Linux, ili Unix... gde bi onda zavrsili? U proslosti, kao i iOS. Zahvaljujuci univerzalnosti, Android ima - buducnost.

Sasa

pre 12 godina

(milos, 8. decembar 2011 23:42)

Eto ja koristim bluetooth svakog dana. Imam bluetooth stereo slusalice i presrecan sam sto sam se otarasio kablova.
Jedina prednost koju iOS ima u odnosu na android je kolicina Fart aplikacija, i to placenih koje su se prodale u milione primeraka hahahaha Toliko i o korisnicima iphona.

zexcrazy

pre 12 godina

Svaki pravi oznavalac tehnologije, programiranja, developmenta i cega sve ne jos ce uvek izabrati Android telefon, pre iPhonea. Ja sam u tim vodama i znam kolike su mogucnosti Android platforme. A mamini i tatini sinovi kojima je neko rekao da kupe iPhone jer je najbolji, neka ga se drze i cute, jer za bolje nisu. A sto se tice misa i grafickog interfejsa, Apple ga nije izmislio, vec ga je kupio od jedne manje kompanije. U to vreme je i MS jurio istu tu tehnologiju , ali ih je Apple pretekao. Kasnije kada je Bil Gejts uvideo da je izgubio tu trku, prislihtao se Jobsu da im da prototip i da ostvare navodnu saradnju. Medjutim Gejtsu nije bila cilj saradnje vec kradja, pa su izbacili prve piratske kopije Windowsa u Kini dok se Apple jos uvek sremao da obelodani Mac kao revoluciju.

zoran dj

pre 12 godina

zoki,naravno da apple mnogo vise zaradi ,kada dere svoje korisnike ,a zasto su im isti verni to mi je misterija,zbog toga ih verovatno i zovu isheep,a ako kupis telefon za 100 evra i ocekujes da imas update ceo zivot onda si se preracunao,inace jel 4 podrzava siri ili 3 ios5,mislim nemoj molim te

Maki85bg@gmail.com

pre 12 godina

Alo ljudi, koliko godina imate? Bas sam se nasmejao citajuci kometare, nek svako koristi ono sta voli :) najbolje je da buduci kupac proba jedno i drugo i sam presudi, ovako nista ne postizete ;)

Bob

pre 12 godina

Dakle po svetu je prodato 300 puta vise WV Buba od Mercedesa S klase dakle Buba je bolji..
Porodato je i vise reno clia od porseja dakle clio je bolji ????... bravo !!!

HTC

pre 12 godina

@milos
"Koliko neobrazovanih komentara!!! Ne bih da vredjam, ali procitajte nesto ili upoznajte se sa uredjajem pre nego sto pocnete da pljujete.

Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?
Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?
Dizajn je nesto sto ni jedan drugi uredjaj nece imati kao Apple.
TouchScreen ko Apple-a radi u realnom vremenu bez seckanja.
Baterija radi po nekoliko dana sto kod Android-a znaci 1 dan.
Jedini bolji OS od iOS-a je Windows, mada ni tu se mnogi nece sloziti... "



Jesam za sve to sam cuo, kupio iphone 3 kome navigacija nije htela da proradi , i nikad i nece... blago onima koji ga imaju... a sada jer sam ponosni vlasnik HTC telefona koji nekosta samo 135eura nego 5 puta vise reci nesto.. imao sam priliku da osetim taj cuveni novi iphone i uporedim sa HTC-om na kome mi radi trenutno ICS, znas kako ama nista, ali bukvalno nista nije bolje na iphone, kvalitet izrade dva telefona mogu da se porede, moj HTC ima puno bolji ekran, kuciste telefona je napravljeno tako da nekliza iz ruke nikada, dok na svakom iphonu zadnja strana kucista posle nekog vremena pukne,znaci i teorija da je to kvalitetan telefon ovde pada u vodu, ako uporedjujes samsung onda nemoj i HTC da stavljas u isti kos, jer samsung i HTC se razlikuju i to bas puno po svemu, BlueTooth spor? mozda ali na iphone, kod mene radi dosta brzo, a i pogledaj mapu pokrivenosti 3G signalom za bilo kog naseg operatera pa razmisli o cemu pricas kao i za Wi-Fi koga nema svuda.. baterija neradi 1 dan, vec dobrih 2 kada se koristi telefon.. (pod tim mislim na net + call + sve ostalo) , drugo.. android kopija iOS sta reci, pa android baziran na linuxu nemoze da bude kopija nimalo, a trece.. a kako bi ti dizajnirao drugaciji telefon, danas imas 100 razlicith vrsta automobila i kako vidim svi lice jedan na drugi jer imaju svi 4 tocka i pri tom se jos i okrecu , sto znaci da su svi kopija cega ? Gluposti.. cinjenica jeste da je android nesto najbolje po meni sto se desilo u tom svetu mobilnih telefona zadnjih godina.. i prici nema kraja...

milos

pre 12 godina

@ AppleSucks

Tvoje cinjenice su smesne u odnosu na moje! Ako di hteo da mi odgovoris na moje cinjenice, morao si malo bolje da se potrudis.
Srbija jeste zemlja treceg sveta, ali ima onih koji bi zeleli novu tehnologiju odmah i sada.
MicroSIM je nesto sto ce uskoro i Samsung da integrise, jer je to buducnost!
Svaka tebi cast sto koristis BlueTooth, 1 od milion, ali zivimo u vremenu gde je Wireless normalna pojava.
Pa zasto ne kazes onom ko je objavio list da prebroje Andorid i iOS na telefonima iste klase, a ne da se u Android svrstavaju i telefoni od 100 evra, kako ti kazes Yugo i Mercedes nije isto.
Gledaj malo sa strane preduzetnika, menadzera...da je nesto dobro jel bi to podelio besplatno svima ili bi koristio samo za svoj uredjaj ?
Ne zelim da lupam sad kako je Andorid los, ali cu reci da je iOS bolji.
Recicu da je i Apple kompanija koja pravi vec 5 godina najbolje mobilne uredjaje i tu necu ni malo da se dvoumim.
Uvek ce biti onih koji ce imati losije telefone, pa sta ces, nije svakom to bitno. A postojimo i mi koji cemo imati bolje telefone mislim naravno na Apple.
Uvek postojimo i mi odabrani koji kako porede voze Ferrari i ostali ko voze Opel,Mazdu itd.

@ AppleSucks , voleo bih da mozemo na nekom drugom mestu da prokomentarisemo i objasnimo prednosti Apple-a i iOS-a... ali sa nekim ko ima takav pogled na tehnologiju mislim da bi to bilo bespotrebno.
Objasnjeno ti je veoma dobro, samo se bojis da priznas!

rage against

pre 12 godina

Say what you like about Windows or Microsoft, but Bill Gates is a class act. And with all his charity work that really is beginning to make a difference in the world, he's a guy that put his money where his mouth is. He's obviously happy and content with his life, secure in the knowledge that he's made a real difference in the world in many ways. Steve Jobs, while undeniably a genius, was also a seemingly tortured soul, and someone who appeared to be always judging everything and everyone around him. In the midst of all the chaos and tumult of his life, hope his family truly provided him happiness.

The Mac owes a lot of its success to Microsoft. Without Word/Excel/PowerPoint, Apple would have gone under. Without M$ $150M investment in Apple when Jobs came back on board in the late 90s, Apple would have gone under. Without Bill Gates' support for Apple & Macintosh, today there would be no Apple & Macintosh. The industry is more nuanced than just a bunch of guys in white hats and black hats.

Obavesten

pre 12 godina

Citajuci komentare ,uspeo sam da zakljucim da vecina korisnika ovog sokocala koje nazivamo racunar ,nema pojma ,ali to i nije toliko strasno kao cinjenica da ne znaju ni da izguglaju ono sto ih zanima.
Za sve one koji ne znaju,Apple nije izmislio graficki interfejs vec su tu tehnologiju ukrali od Xeroxa,bas kao i misa.
Bil Getjs je uradio to isto sa svojim Windows-om.Usudio bih se da kazem da najveci deo tehnologije koja se danas koristi ,napravljen je u nekoliko razvojnih centara ,a jeda. od njih je Xerox,a drugi znacajan bi bio IBM.Normalno da ih ima jos,ali su ovi najznacajniji.
Iphone nije revolucionaran,stavise u pitanju su sjajni ali prosecni uredjaji koji spadaju po karakteristikama u i ceni u visu klasu.Apdejtovi kojima se apple toliko hvali su neophodni inace bi njihovi telefoni brzo poceli da prave probleme.
Android telefoni imaju daleko vise benefita od IOS-a ,zato sto na razvoju romova za njih radi zajednica entuzijasta koji prave nove romove ,koji su daleko boli od bilo cega sto bi zvanicne kuce izbacile,pre svega zato sto ih optimizuju kako treba,izbacuju nepotrebno djubre i bloatware iz njih i implentiraju razlicite inovacije u njih.To i jeste sustina otvorenog koda i sama cinjenica da armije ljudi u svetu rade na izradi softvera i romova za android dovoljno govori o buducnosti istog.
Kada sam probao prvi android telefom,mislim da je na njemu bila verzija 1.5,koja je zaista bila losa,dok sad koristim gingerbread dok ne predjem na ICS i razlika je toliko velika da je prosto neverovatno da je bilo moguce da za toliko kratko vreme se sve to postigne.
IOS je u sustini isti,iako je prilicno doradjen ,ali je dosadan,Imas samo jedan izgled menija ,koji ne mozes menjati i to je to.Ono sto je najveca mana IOS-a je to sto ne stimulise korisnika da cacka po telefonu,da saznaje i uci o njemu,samo da bi izvukao maksimum iz njega,vec je namenjen ovcama koje se pale na sareno!

lol

pre 11 godina

@zoran dj
Aha.a pola android telefona,koji su izasli pre pola godine do godinu dana nema ICS . Dok taj iPhone 3g ,o kome ti pricas za tvoju informaciju je izasao 2008 godine. pre 4 godine tacnije.Pune dve godine pre nego sto je iko cuo za Android.Naravno da nece imati update,a pritom taj telefon ima 400 mhz procesor.Nadji mi Android sa 400 mhz procesorom na Ice Cream Sandwich i dobijes 3 bambija,u razlicitim bojama :)

Kiselo je grozdje

pre 12 godina

Kako se definise ljubitelj Androida? Kao onaj ko nema para za iPhone. Kad se napusta ljubav prema Androidu? Pa kad se kupi/dobije iPhone. Licno ne spadam ni u jednu kategoriju (prinudjen sam da koristim sluzbeni Blackberry), ali bre Andorid i svi ovi novi Samsunzi, HTC-ovi su cisti plagijat. Apple barem ulaze u dizajn, uvodi neke inovacije, i za to im skidam kapu. Dakle ako nemam pare kupicu jeftiniju kopiju, a ako imam onda original. Cega god, telefona, garderobe, DVD... To tako ide. Mozda je fals LaCost bolji od originala, ali je i dalje fals :)

Vuk

pre 12 godina

Android nema veze za ovim mabook pro-om ovde na slici, a dobro je poznato da je najuspesnija kopija iOS-a koja je uspela zbog niske cene i velikog izbora telefona koji ga koriste.

Dejan

pre 12 godina

U medijima se ovih dana vrtela i druga vest:

Former Google intern explains why UI lag occurs more often in Android than iOS

Evo jedna recenica iz teksta:

It takes the power of a Galaxy Nexus to approach the smoothness of a three year old iPhone.

evo link, ne treba bolja reklama za Android:

https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS

To je dakle rekao covek koji je proveo odredjeno vreme u Google kao stazista.
Probajte iOS, Windows Phone7 ili WebOS pa cete videti o cemu covek prica. Android je jako lose osmisljen sistem, spor i tesko da ce skorije dostici kvalitet. Bug tracker je pun ljudi koji se zale na usporenost androida, (u komentarima kazu da je u pitanju graficka akceleracija?), ali nikog iz Googla izgleda da i nije briga za to sto i najnoviji uredjaj radi sporije od prvog iPhona. To se vrlo lako vidi u seckanju kod listanja strana sa aplikacijama, u skrolovanju i zumiranju u browseru itd.

Android je mozda po kvantitetu ispred iOS, ali po kvalitetu, zaradi, upotrebljivosti daleko iza.

Bata Raka

pre 12 godina

Hajde da jednom razrešimo neke stvari. 1984. Apple je izbacio na tržište računar za masovnu upotrebu na kojem su se, po prvi put u istoriji personalnih računara, pojavili miš i grafički interfejs. Do tada se kursor pokretao strelicama na tastaturi, a za kopiranje ili brisanje fajla morali ste da znate kako glasi komanda za tu akciju i da je ručno ukucavate. Prvi all-in-one kompjuter je, vidi čuda, opet bio proizvod iste firme. iPhone je prvi uspešan smartphone ikada. Da li treba pominjati iPad? Ne kažem da su prvi - postojali su pokušaji i pre njih. Dakle, ako hoćete nekoga da kudite, pronađite operativni sistem bez ikonica i isključite miša, pa dajte sve od sebe! Steve jobs i Apple su vas sve zadužili mnogo više nego što vam je to ikada palo na pamet. 25-godišnji eksperti... Sve m.j do m.j.ga!

milos

pre 12 godina

Koliko neobrazovanih komentara!!! Ne bih da vredjam, ali procitajte nesto ili upoznajte se sa uredjajem pre nego sto pocnete da pljujete.

Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?
Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?
Dizajn je nesto sto ni jedan drugi uredjaj nece imati kao Apple.
TouchScreen ko Apple-a radi u realnom vremenu bez seckanja.
Baterija radi po nekoliko dana sto kod Android-a znaci 1 dan.
Jedini bolji OS od iOS-a je Windows, mada ni tu se mnogi nece sloziti.

Nego dodju ljudi ovde koji su prekjuce kupili Andorid telefon i spamuju kako ne njihov najbolji. Zalosno je to sto se nema para u drzavi, pa ne mozete sebi da priustite iPhone, nije vasa krivica, ali pljuvati po najboljem uredjaju trenutno je besmisleno.

Moja sestra je pre par dana kupila Andorid telefon od 135 evra !?
Da i to se racuna...pa onda naslov Andorid bolji od iOS-a. Iskreno telefon je krs u odnosu na ono sto Apple pravi. Ja sam je ubedjivao da kupi polovan iPhone 3G pre nego novi Andorid-Samsung za iste pare, al dobro.

Hajde ovako, iPhone ima 5 modela, a vi uzmite u istom cenovnom rangu 5 Samsungovih i 5 HTC-ovih uredjaja, pa sprovedite istrazivanje!
Predvidjam 80% iOS, 20% Andorid, mada bih voleo da vidim to istrazivanje.

original -> copy

pre 12 godina

Nije Jobs sedeo na savetu Androida, nego je Schmidt sedeo u Applu dok nije sve saznao i pokrao. I sada cekaju na Apple TV da izadje, da mogu i njega da kopiraju.

Ognjen

pre 12 godina

Imam iPhone 4, a ranije sam koristio par HTC telefona i razlika je vise nego primetna. iPhone je dosta brzi, cak je i primetna razlika u srollu. Kod iPhone-a touch radi savrseno i u realnom vremenu. Kadrticu nisam sekao, nego sam lepo od operatera trazio microsim.Telefon nisam jailbreakovao jer koristim besplatne aplikacije, i 3 ili 4 koje se placaju, a njih sam kupio. Jedino zeza BT, ali WiFi radi kao podmazan tako da ni to nije problem. Veliki minus za Android je to sto brzo zastareva, a eplovi telefoni su uvek apdejtovani. Apple je izdao 4 modela (6 ako racunamo i 3gs i 4s) i opet moze da pojede svih 400 Androidovih za dorucak. Mislim da jedino par Xperia telefona moze da se takmici sa iPhoneom, ali i oni kostaju 500-600 evra.

PPeca@SER

pre 12 godina

Cuj ispred... ali skoro dva puta... samo sto je ovo stara vest. Android je odavno ispred Apple (iOS), niste nista novo objavili. Dajte neke nove vesti, ovako ce iPhone-ovci (a i iPhone-ovce) misliti da je to nesto trenutno, obzirom da oni ne prate nove tehnologije ;-)

srki

pre 12 godina

kakvi sve telefoni imaju android os nije ni cudo... ali opet iOS izadje nov i svi imaju mogucnost nadogradnje...android izadje nov pa sanjas jedno 6meseci pa izbace listu na kojoj pise vas model ne podrzava novi OS... bolje neka se stavi na crtu apple i google phone(nexus one,nexus s i nexus prime) a da google nema fabriku pa mora da moli samsung da im napravi fon :-) vlasnik sam androida ali mislim da vrednost bilo kog androida pada cim izadjes iz radnje dok iOS ipak traje malo duze

igor

pre 12 godina

"Obrazlažući tu svoju izjavu Šmit je rekao da ima mnogo više proizvođača Android uređaja, opcija, besplatan je, isporučuje se više jedinica i cena uređaja je jeftinija."

Sve je objasnio samo nije naveo da ga iOS jede za užinu. Imam iphone, a "koristim" android i symbian i to je sve što imam da kažem.

Bob

pre 12 godina

Dakle po svetu je prodato 300 puta vise WV Buba od Mercedesa S klase dakle Buba je bolji..
Porodato je i vise reno clia od porseja dakle clio je bolji ????... bravo !!!

Zoki

pre 12 godina

Ispred? Po broju prodatih komada da. Po kolicini para koje su zaradjene prodajom, Apple je i dalje zaradio puno vise nego svi proizvodjaci Android telefona zajedno. Po lojalnosti kupaca, Apple je takodje ispred - drugim recima, ima osigurano trziste za nove modele, ostaje mu da se bori za nove klijente.
Problem Androida je da svako moze da izbaci na trziste sta hoce i podrzava kako hoce. U trci da se izbace novi modeli ne podrzavaju se stari, sto doprinosi frustraciji korisnika. Kupite Android i postoje velke sanse da je zastareo jos u trenutku kupovine, da za sest meseci necete moci da uradite update, a da ce se u medjuvremenu paznja proizvodjaca usmeriti prema novom modelu, uz zapostavljanje podrske onome sto ste vi kupili. To je problem koji je upropastio Windows Mobille platformu.
Sa druge strane, tri godine star iPhone i dalje radi bez problema, softver se redovno azurira ia bugovi otklanjaju.
PS: Mikro SIM koriste i telefoni drugih proizvodjaca.

AppleSucks

pre 12 godina

Iako izbegavam da pisem vise komentara na neku vest, jednostavno ovo moram da prokomentarisem

"Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?"

Narucivanje "posebne" micro SIM kartice za telefon? Cudan je neki taj Apple svet, ja sam bio uveren jos od svoje prve Nokia 3330 da SIM karticu samo treba ubaciti u telefon i da to radi ODMAH
S obzirom da Apple fanovi uglavnom zagovaraju kako je Iphone otb iskustvo gde sve radi lako i iz prve, bas ovakve stvari demantuju to - cak i u telefon od 20e treba samo da ubacis karticu bez ikakve dodatne cimaze, zaista da nije smesno bilo bi zalosno

"Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?"

Lepo sto si pomenuo Cydia-u, jer dok ne odradis jailbreak Iphone je jedna najobicnija igracka i tek posle ovog postupka mozes da ga koristis onako kao sto je to slucaj kod ostalih smart telefona
Sto se tice bluetootha - ja ga koristim skoro svaki dan, bilo da prebacim neku sliku drugarima na telefone ili neki drugi fajl, ili sa laptopa na telefon, neosporno korisna i potrebna stvar, koga koristi masa ljudi jer je neuporedivo lakse instant poslati fajl tako nego kaciti attach na mail, vezivati telefon za komp preko kabala i slicno
Prosto dodje smesno kako Apple fanovi pokusavaju da opravdavaju ocigledne mane Iphone-a

"Moja sestra je pre par dana kupila Andorid telefon od 135 evra !?
Da i to se racuna...pa onda naslov Andorid bolji od iOS-a. Iskreno telefon je krs u odnosu na ono sto Apple pravi."

A ti bi da poredis telefone od 135e i 600e, pa ne ide to tako
Kao kada bi poredio Jugo i Mercedes
Uporedi Iphone 4 sa telefonom istog ranga i cene, recimo Galaxy S, pa onda da pricamo

"iPhone je prvi uspešan smartphone ikada"

Aposlutno netacno, informisi se malo bolje
Pogledaj malo sta su pocetkom 2000. godine radili tadasnji Qtek (sadasnji HTC) i Microsoft sa svojim PocketPC OS-om (kasniji Windows Mobile)
Inace, Nokia je jos 2001. godine plasirala cuveni Communicator 9210, prvi telefon koji je na sebi imao Symbian S60 platformu
Obrati dobro paznju na godinu, Apple u to vreme nije ni znao sta je to smart telefon

Mishko

pre 12 godina

Za ostrašćene iPhone-ovce: Windows Mobile sa većinom opcija iOS je postojao pre 10 godina, mnogo pre iOS. Da li iko tvrdi da je iOS kopija Windows Mobile-a? Uzgred, kako vam ide seckanje SIM kartica i kupovina na App Store-u?

Sasa

pre 12 godina

Ako je lista ikonica koja se skroluje "kopirani OS" kako ovi jabucari mantraju ja onda stvarno ne znam od kada su se toliko svrake namnozile pa kljucale po necijim tamburama. Tom istom logikom je iOS pokrao mnogo uredjaja pre toga (mada za jabucare, telefon postoji od iphona, pre toga nije postojao). A kada je izasao prvi iphone, bez copy-pastea, bluetootha, MMS-a, multitaskinga, notifikacija, BEZ ICEGA. Bio je samo lista ikonica koje pale aplikacije (mada ni sad nije mnogo bolji). Odmah zatim izlazi android sa svim tim opcijama (a do liste ikonica dolazite tek posle desktopa i widgeta), i sa jos mnogo mnogo drugih opcija. I sta se desava, SVAKU od tih android opcija o kojima je iOS samo sanjao su prekopirali u iOS ili pokusavaju da prekopiraju. Smesno.
I dosta vise sa tim ANDROID JE LICIO NA IOS, licio je isto toliko koliko moja kutija za patike lici na moje kuciste od racunara. Pa i moj raspali, sonyericson w950i (link : http://apcmag.com/system/files/images/W950i.jpg) je imao touch screen i liste ikonica i mnogo drugih stvari koje iOS nije imao kada je izasao. A takvih slicnih i razlicitih uredjaja ima mnogo. Ali ne, jabuka ne krade hahah Da nije apple izmislio i GSM i wifi i edge/3g/4g(oops, 4g ni nemaju), ekrane, plastiku, staklo, internet.......???

zika

pre 12 godina

Ja bas juce citao mnogo clanaka na internetu i svuda se galaxy S2 poredi sa Iphone S4 a galaxy je na trzistu jos od februara. Dakle, mnogo ranije. I jeftiniji je bar 200 evra, kako gde. Ja bi izabrao android jer je meni bitna privatnost a postoji Tor program koji moze da se koristi na androidima ali ne i na iOS, a taj program sluzi za anonimno surfovanje, a ima i drugih aplikacija za android koje se ticu enkripcije poruka i anonimnosti.

milos

pre 12 godina

@ AppleSucks

Tvoje cinjenice su smesne u odnosu na moje! Ako di hteo da mi odgovoris na moje cinjenice, morao si malo bolje da se potrudis.
Srbija jeste zemlja treceg sveta, ali ima onih koji bi zeleli novu tehnologiju odmah i sada.
MicroSIM je nesto sto ce uskoro i Samsung da integrise, jer je to buducnost!
Svaka tebi cast sto koristis BlueTooth, 1 od milion, ali zivimo u vremenu gde je Wireless normalna pojava.
Pa zasto ne kazes onom ko je objavio list da prebroje Andorid i iOS na telefonima iste klase, a ne da se u Android svrstavaju i telefoni od 100 evra, kako ti kazes Yugo i Mercedes nije isto.
Gledaj malo sa strane preduzetnika, menadzera...da je nesto dobro jel bi to podelio besplatno svima ili bi koristio samo za svoj uredjaj ?
Ne zelim da lupam sad kako je Andorid los, ali cu reci da je iOS bolji.
Recicu da je i Apple kompanija koja pravi vec 5 godina najbolje mobilne uredjaje i tu necu ni malo da se dvoumim.
Uvek ce biti onih koji ce imati losije telefone, pa sta ces, nije svakom to bitno. A postojimo i mi koji cemo imati bolje telefone mislim naravno na Apple.
Uvek postojimo i mi odabrani koji kako porede voze Ferrari i ostali ko voze Opel,Mazdu itd.

@ AppleSucks , voleo bih da mozemo na nekom drugom mestu da prokomentarisemo i objasnimo prednosti Apple-a i iOS-a... ali sa nekim ko ima takav pogled na tehnologiju mislim da bi to bilo bespotrebno.
Objasnjeno ti je veoma dobro, samo se bojis da priznas!

Alex

pre 12 godina

Za sve android fanove: http://www.theverge.com/2011/12/7/2585779/android-history

Offtopic:
Tvrdnja Apple korisnika da ljudi kupuju Android OS uređaje zato što nemaju novca za iOS je jednostavno smešna, pošto ima i nas koji želimo da za svoj novac dobijemo ono što nam je potrebno, a ne igračku koju ćemo da stavimo na sto u kafiću kojom bi lečili komplekse...

Sasa

pre 12 godina

Nije Jobs sedeo na savetu Androida, nego je Schmidt sedeo u Applu dok nije sve saznao i pokrao. I sada cekaju na Apple TV da izadje, da mogu i njega da kopiraju.
(original -> copy, 8. decembar 2011 14:03)

Google TV postoji vec preko godinu dana. Evo ti jedan link za pocetak : http://www.google.com/tv/

iv@n

pre 12 godina

Pitam se sta ce se desiti kada izadje win8 isti i na desktopovima i na mobilnim uredajima sa offisom i svim. Definitivno svi gube ako ja isti program mogu da instaliram i na desktop i na tab i na mobilni uredjaj.

zexcrazy

pre 12 godina

Svaki pravi oznavalac tehnologije, programiranja, developmenta i cega sve ne jos ce uvek izabrati Android telefon, pre iPhonea. Ja sam u tim vodama i znam kolike su mogucnosti Android platforme. A mamini i tatini sinovi kojima je neko rekao da kupe iPhone jer je najbolji, neka ga se drze i cute, jer za bolje nisu. A sto se tice misa i grafickog interfejsa, Apple ga nije izmislio, vec ga je kupio od jedne manje kompanije. U to vreme je i MS jurio istu tu tehnologiju , ali ih je Apple pretekao. Kasnije kada je Bil Gejts uvideo da je izgubio tu trku, prislihtao se Jobsu da im da prototip i da ostvare navodnu saradnju. Medjutim Gejtsu nije bila cilj saradnje vec kradja, pa su izbacili prve piratske kopije Windowsa u Kini dok se Apple jos uvek sremao da obelodani Mac kao revoluciju.

AppleSucks

pre 12 godina

Posto im informisanost i poznavanje IT tehnologija nisu jaca strana, evo malo informacija za Apple lovere (a ako meni ne veruju slobodno neka uposle Google)

Google je Android tj prve prototipove predstavio iste godine kada je izasao i Iphone - jedan je podsecao na Blackberry, a drugi je izgledao najpribliznije kasnijem HTC Magicu aka HTC Dream (dakle sa touch ekranom)
Tipicna Apple marketinska kojestarija, tipa da je Google planirao telefon sa fizickom qwerty tastaturom pa je posle kada je video da se Iphone dobro prodaje pozurio da iskopira isti
Pravi onaj deja vu, podseca na visedecenijsku kuknjavu pokojnog Jobsa kako je MS sve pokrao zapravo od njih, kako su oni pravi vizionari bla bla truc truc
Interesantno jos i kako Apple nista nije preduzimao dok je Android imao jos uvek mali udeo na trzistu, a kada je posle 2009. godine doziveo ubrzani rast, gle cuda, odjednom je krenula prica kako je Google navodno uzurpirao Apple patente, kako je iskopirao od Iphone ovo i ono, tako da je jasno dosta toga samo po sebi o cemu se tu zapravo radi (secenje i netrpeljivost prema konkurenciji), a kud svi Turci tu i mali Mujo, pa su slicno uradili i MS i Oracle
Drugo, posto vidim da se potencira gladak skrol kod WP 7 telefona, iskreno, to mu je jedna o retkih prednosti u odnosu na Android
No, ne cini telefon samo gladak skrol animiranih ikonica vec i mnoge druge stvari kao sto je dostupnost aplikacija, otovorenost platforme i mogucnost tweakovanja, zajednica korisnika i devela oko iste itd itd, a po svemu tome je WP 7 trenutno smesan u odnosu na Android
Trece, ne moze svaki Android da ima gladak skrol, malo je nerealno ocekivati da telefon ispod 150e, sa procesorom od 600Mhz i bez 3d accel tera Gingerbread isto kao i Samsung Galaxy S
Opet za razliku od drugih, kod Androida IMAS da kupis telefon za 150e i za svaciji dzep ima ponesto, dok (nov) telefon sa slicnom cenom i karakteristikama sa WP7, iOS pa cak i novim inkarnacijama Symbiana NEMAS
Bas zbog takvih stvari (i mnogih drugih) je Android u prednosti, samo to mnogi ovde nikako da skapiraju

A-is-for-anchor

pre 12 godina

Hah, al' zapenise Apple fanboy "vizija i inovacija tudjih tehnologija i ideja" klan. Ne, zivota mi, smesno mi da citam njihove komentare, narocito o tome kako sve radi, a 'vamo seku SIM karte, jailbreakuju, krekuju itd i time odlazu svoje sekundarne sirovine na nesto u cega se kunu i cemu salutiraju. Meni kad dodju u servis sa Macom ja im kazem da je to nemoguce jer se on nikad ne kvari. Treba da vidite ta nadurena lica :D

PPeca@SER

pre 12 godina

Meni je glupo poredjenje vendora i operativnog sistema. Moze se npr reci Nokia prodaje toliko uredjaja a Apple toliko, ali ne moze se porediti broj Android OS uredjaja sa Nokia ili Apple uredjajima jer je Android=HTC+LG+Samsung+Sony Eric....
(Smartphone, 8. decembar 2011 21:55)

----

O da, moze se porediti... Ovde i jeste glavna stvar u zatvorenosti iOS sistema koji nije dozvolio da ga neko drugi koristi... Android, Windows Mobile i Symbian su par svetlosnih godina ispred iOS-a bas zbog toga, to su sistemi koji su univerzalni i primenljivi na raznim uredjajima, za razliku od iOS koji je dobar samo na posebnim uredjajima.
To bi bilo kako kada bi Windows 7 radio samo na jednoj vrsti hardware-a, ili Linux, ili Unix... gde bi onda zavrsili? U proslosti, kao i iOS. Zahvaljujuci univerzalnosti, Android ima - buducnost.

Sasa

pre 12 godina

(milos, 8. decembar 2011 23:42)

Eto ja koristim bluetooth svakog dana. Imam bluetooth stereo slusalice i presrecan sam sto sam se otarasio kablova.
Jedina prednost koju iOS ima u odnosu na android je kolicina Fart aplikacija, i to placenih koje su se prodale u milione primeraka hahahaha Toliko i o korisnicima iphona.

Stefan

pre 12 godina

Bas me briga sta izjavljuje neki google-ov portparol ili sta je vec, nisam obratio paznju.. Ali me uzasno nerviraju oni koji tvrde da se android kupuje zato sto neko nema para za apple??!? Pa da li se vi drogirate?? Ako imam 500e za galaxy S2 imacu i za iphone 4.. Imam 3gs koji mi je odjednom riknuo i niko ne zna da ga popravi, jer to ta ekskluzivnost??? Zasto ste svi u fazonu, ja imam iphone ja sam bogat?? Bogat je molim te zato sto ima da da 500e za telefon, a pola od njih nemaju automobile.. Kupio sam medju prvima u Srbiji 3gs i sta sam dobio, jedno veliko NISTA, evo ga u fioci u originalnoj kutiji. Telefone treba deliti prema cenovnom rangu i prema klasi, kao npr automobile..
znaci neki tamo LG od 100e ce biti ZNJ klasa, a telefoni poput iphone 4s ili S2 ili nekog HTC-a, ce biti A klasa.. Ali botovski i noobski narod ove zemlje je nazalost takav kakav je..

hm

pre 12 godina

ja licno mislim da sada android ima vise da ponudi, ali ako apple izbaci nesto sto je bolje kad kupujem telefon, ko zna, mozda i predjem na iPhone. Ali opet, ne verujem jer mi smeta to sto sa iPhona, preko B/T mogu da prebacujem stvari samo na iPhone, a ne, recimo, i na android.

blax

pre 12 godina

Nikada neću razumeti kao u komentaru iznad "ovi iphonovci" ili ovi drugi. Podla ljudi prema telefonu? Ja koristim i iphone i android i utisak je da nijedan nije savrsen. Pojedine svari rade bolje ili lošije na jednom ili drugom.

PPeca@SER

pre 12 godina

@vik

U Srbiji postoji azbuka sa 30 slova... Sta nije jasno u vezi neke vesti, ako se znaju sva slova?!? Nije ovo objavio Google, nije ovo objavio Samsung, nije HTC... Ovo su neka "nezavisna" istrazivanja trzista. Bio je pre par dana i izvestaj od Gartnera... Da li je i Gartner pristrasan po ljubiteljima iOS-a? Pa to je "etalon" u ispitivanju trendova na trzistu, ne igrajte se svojim mozdanim vijugama, samo citajte kako je napisano. Oci su vec zaslepljene...

zoran dj

pre 12 godina

zoki,naravno da apple mnogo vise zaradi ,kada dere svoje korisnike ,a zasto su im isti verni to mi je misterija,zbog toga ih verovatno i zovu isheep,a ako kupis telefon za 100 evra i ocekujes da imas update ceo zivot onda si se preracunao,inace jel 4 podrzava siri ili 3 ios5,mislim nemoj molim te

Smartphone

pre 12 godina

Meni je glupo poredjenje vendora i operativnog sistema. Moze se npr reci Nokia prodaje toliko uredjaja a Apple toliko, ali ne moze se porediti broj Android OS uredjaja sa Nokia ili Apple uredjajima jer je Android=HTC+LG+Samsung+Sony Eric....Dakle moze se reci udeo trzista Samsunga je toliki, Nokia-e toliki, Apple drzi toliko, HTC toliko.Ovo poredjenje iz teksta bi bilo kao da kazete VW ima odredjeni tip motora i godisnje proda manje auta od Opel+Fiat+Pezo+Reno koji imaju drugi tip motora. Ne sabirajte babe i zabe.

AppleSucks

pre 12 godina

@milos

Nisam ja jedini koji koristi bluetooth, koriste ga svi koji imaju iole malo napredniji telefon, mislim osvrni se malo oko sebe ako meni ne verujes
Kaciti neki fajl na mail attach i slati na kompjuter koji ti se nalazi ispred nosa je prilicno deplasirano i bas zbog takvih stvari Bluetooth i
postoji - instant umrezavanje uredjaja i njihova medjusobna komunikacija
Takodje kroz ruke mi je proslo zaista MNOGO telefona i nijedan sem Iphone ne zahteva micro vec standardnu SIM karticu, pa mi nije sasvim jasno o kakvoj to revoluciji pricas

"Gledaj malo sa strane preduzetnika, menadzera...da je nesto dobro jel bi to podelio besplatno svima ili bi koristio samo za svoj uredjaj ?"

Ocigledno ne poznajes kako funkcionise otvoreni softver kao sto je Android, stoga jedan link za tebe (licenca pod kojom je Android)

http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_License

"Uvek ce biti onih koji ce imati losije telefone, pa sta ces, nije svakom to bitno. A postojimo i mi koji cemo imati bolje telefone mislim naravno na Apple.
Uvek postojimo i mi odabrani koji kako porede voze Ferrari i ostali ko voze Opel,Mazdu itd."

Bas zbog ovakvih stvari i pretencioznih izjava tipa 2+2=5 sam i stekao odbojnost prema Apple proizvodima, a verujem i mnogi drugi

"Objasnjeno ti je veoma dobro, samo se bojis da priznas!

Iskreno, nisam video da mi je objasnjeno bilo sta sem sto sam procitao jos jedan Apple hvalospev sa malo toga konkretnog

HTC

pre 12 godina

@milos
"Koliko neobrazovanih komentara!!! Ne bih da vredjam, ali procitajte nesto ili upoznajte se sa uredjajem pre nego sto pocnete da pljujete.

Seckanje SIM kartice? Gde zivis ti? Jel si cuo za microSIM koju mozes da narucis kod svog operatera?
Placanje aplikacija? Jel si cuo za Cydia, Installous? Nisi. Cao!
Neko prica da mu fali BlueTooth...Ko to jos koristi??? Danas Wi-Fi ima skoro svuda, 3G mreza i ako nije kako bi trebalo, radi super. Kome treba spori i glupavi BT ?
Dizajn je nesto sto ni jedan drugi uredjaj nece imati kao Apple.
TouchScreen ko Apple-a radi u realnom vremenu bez seckanja.
Baterija radi po nekoliko dana sto kod Android-a znaci 1 dan.
Jedini bolji OS od iOS-a je Windows, mada ni tu se mnogi nece sloziti... "



Jesam za sve to sam cuo, kupio iphone 3 kome navigacija nije htela da proradi , i nikad i nece... blago onima koji ga imaju... a sada jer sam ponosni vlasnik HTC telefona koji nekosta samo 135eura nego 5 puta vise reci nesto.. imao sam priliku da osetim taj cuveni novi iphone i uporedim sa HTC-om na kome mi radi trenutno ICS, znas kako ama nista, ali bukvalno nista nije bolje na iphone, kvalitet izrade dva telefona mogu da se porede, moj HTC ima puno bolji ekran, kuciste telefona je napravljeno tako da nekliza iz ruke nikada, dok na svakom iphonu zadnja strana kucista posle nekog vremena pukne,znaci i teorija da je to kvalitetan telefon ovde pada u vodu, ako uporedjujes samsung onda nemoj i HTC da stavljas u isti kos, jer samsung i HTC se razlikuju i to bas puno po svemu, BlueTooth spor? mozda ali na iphone, kod mene radi dosta brzo, a i pogledaj mapu pokrivenosti 3G signalom za bilo kog naseg operatera pa razmisli o cemu pricas kao i za Wi-Fi koga nema svuda.. baterija neradi 1 dan, vec dobrih 2 kada se koristi telefon.. (pod tim mislim na net + call + sve ostalo) , drugo.. android kopija iOS sta reci, pa android baziran na linuxu nemoze da bude kopija nimalo, a trece.. a kako bi ti dizajnirao drugaciji telefon, danas imas 100 razlicith vrsta automobila i kako vidim svi lice jedan na drugi jer imaju svi 4 tocka i pri tom se jos i okrecu , sto znaci da su svi kopija cega ? Gluposti.. cinjenica jeste da je android nesto najbolje po meni sto se desilo u tom svetu mobilnih telefona zadnjih godina.. i prici nema kraja...

rage against

pre 12 godina

Say what you like about Windows or Microsoft, but Bill Gates is a class act. And with all his charity work that really is beginning to make a difference in the world, he's a guy that put his money where his mouth is. He's obviously happy and content with his life, secure in the knowledge that he's made a real difference in the world in many ways. Steve Jobs, while undeniably a genius, was also a seemingly tortured soul, and someone who appeared to be always judging everything and everyone around him. In the midst of all the chaos and tumult of his life, hope his family truly provided him happiness.

The Mac owes a lot of its success to Microsoft. Without Word/Excel/PowerPoint, Apple would have gone under. Without M$ $150M investment in Apple when Jobs came back on board in the late 90s, Apple would have gone under. Without Bill Gates' support for Apple & Macintosh, today there would be no Apple & Macintosh. The industry is more nuanced than just a bunch of guys in white hats and black hats.

Obavesten

pre 12 godina

Citajuci komentare ,uspeo sam da zakljucim da vecina korisnika ovog sokocala koje nazivamo racunar ,nema pojma ,ali to i nije toliko strasno kao cinjenica da ne znaju ni da izguglaju ono sto ih zanima.
Za sve one koji ne znaju,Apple nije izmislio graficki interfejs vec su tu tehnologiju ukrali od Xeroxa,bas kao i misa.
Bil Getjs je uradio to isto sa svojim Windows-om.Usudio bih se da kazem da najveci deo tehnologije koja se danas koristi ,napravljen je u nekoliko razvojnih centara ,a jeda. od njih je Xerox,a drugi znacajan bi bio IBM.Normalno da ih ima jos,ali su ovi najznacajniji.
Iphone nije revolucionaran,stavise u pitanju su sjajni ali prosecni uredjaji koji spadaju po karakteristikama u i ceni u visu klasu.Apdejtovi kojima se apple toliko hvali su neophodni inace bi njihovi telefoni brzo poceli da prave probleme.
Android telefoni imaju daleko vise benefita od IOS-a ,zato sto na razvoju romova za njih radi zajednica entuzijasta koji prave nove romove ,koji su daleko boli od bilo cega sto bi zvanicne kuce izbacile,pre svega zato sto ih optimizuju kako treba,izbacuju nepotrebno djubre i bloatware iz njih i implentiraju razlicite inovacije u njih.To i jeste sustina otvorenog koda i sama cinjenica da armije ljudi u svetu rade na izradi softvera i romova za android dovoljno govori o buducnosti istog.
Kada sam probao prvi android telefom,mislim da je na njemu bila verzija 1.5,koja je zaista bila losa,dok sad koristim gingerbread dok ne predjem na ICS i razlika je toliko velika da je prosto neverovatno da je bilo moguce da za toliko kratko vreme se sve to postigne.
IOS je u sustini isti,iako je prilicno doradjen ,ali je dosadan,Imas samo jedan izgled menija ,koji ne mozes menjati i to je to.Ono sto je najveca mana IOS-a je to sto ne stimulise korisnika da cacka po telefonu,da saznaje i uci o njemu,samo da bi izvukao maksimum iz njega,vec je namenjen ovcama koje se pale na sareno!

Dsos

pre 12 godina

Koristio sam sve os na telefonima. Android mi je nekako najbolji. iOS je mozda najbrzi i najstabilniji ali android ima najvise mogucnosti...zato ga i koristim trenutno. Cekam da vidim sta ce da urade od win8

Maki85bg@gmail.com

pre 12 godina

Alo ljudi, koliko godina imate? Bas sam se nasmejao citajuci kometare, nek svako koristi ono sta voli :) najbolje je da buduci kupac proba jedno i drugo i sam presudi, ovako nista ne postizete ;)

lol

pre 11 godina

@zoran dj
Aha.a pola android telefona,koji su izasli pre pola godine do godinu dana nema ICS . Dok taj iPhone 3g ,o kome ti pricas za tvoju informaciju je izasao 2008 godine. pre 4 godine tacnije.Pune dve godine pre nego sto je iko cuo za Android.Naravno da nece imati update,a pritom taj telefon ima 400 mhz procesor.Nadji mi Android sa 400 mhz procesorom na Ice Cream Sandwich i dobijes 3 bambija,u razlicitim bojama :)