Kindle, Kobo, ili nešto treće: Kako da odaberete elektronski čitač knjiga

Da li razmišljate o tome da pređete sa klasičnog čitanja knjiga na digitalno? Ako je to slučaj, evo kratkog vodiča koji bi mogao da vam pomogne u tome koji e-reader, odnosno, čitač, da odaberete. Pišite nam u komentarima da li i vi imate neki e-reader, i koji smatrate najboljim.

Izvor: Bug
Pošaljite komentar
 1. Boox Note2 odličan 10 inča eink za naše tržište. Instalira se Amazon Kindle, ali i Bookmate i Eden Books i eto veliki izbor knjiga na našem jeziku. A pritom odličan za pdf, čitanje vesti, pisanje beleški itd. Izašao skoro i Note Air, jeftinija 10 inča varijanta.
  (Student, 22. septembar 2020 22:47)

  # Link komentara

 2. Niste pomenuli najbitniji stvar, a to je cena knjiga. Knjige su i dalje najjeftinije na Amazonu.

  Takodje izbor knjiga. Zavisi od ukusa, ali opet najbolji izbor na Amazonu.
  (Dzeni kised mi, 22. septembar 2020 20:01)

  # Link komentara

 3. @Đole
  2017 sam kupio Kindle Paperwhite i bez problema cita srpska slova (i cirilicu i latinicu).
  Ziv bio!
  (Banjo, 22. septembar 2020 15:30)

  # Link komentara

 4. Kindle paperwhite
  dalje ne treba tražiti
  najbolji
  (petar, 21. septembar 2020 20:49)

  ne bih se složio, ja koristim kindle paperwhite dok supruga ima tolino hd2, svetlo je daleko prijatnije za čitanje na tolinu, e-ink je identičan 300ppi.

  inače tolino je evropski kobo, svakome bih preporučio da pre kupovine pogleda i kindle i kobo (tolino), pošto kobo ima bolja podešavanja osvetljenja. po danu i čitanju bez osvetljenja su identični...

  naravno, Japanci i Kinezi imaju i e-ink u boji dok mi pričamo o tehnologiji staroj 10 I više godina...
  (milos, 22. septembar 2020 13:10)

  # Link komentara

 5. Nazalost nijedna jos ne valja za citanje naucnih publikacija i knjiga, ostaje samo tablet ili veci mobilni telefon. Za knjizevna dela su svi OK.
  (Rascia, 22. septembar 2020 10:25)

  # Link komentara

 6. Da li Amazon podržava E knjige na srpskom jeziku? Pre dve godine nije. Razgovarao sam sa uvoznicima čitača i svi su rekli da im je prodaja beznačajna jer knjiga na srpskom skoro da nema. Ima udžbenika za fakultete ali sve je to tada bilo mizerno. Ako ste svi za napredak tehnologije i ako će za 10 godina u SAD bez posla ostati 15,5 miliona vozača kamiona jer će se praviti sa autopilotom i ko zna koliko miliona vozača taksija, zašto se u Srbiji i dalje drži MONOPOL na štampane knjige? Da bi oni koji imaju štamparije i prodavnice ostvarivali veliki prihod a piscima se ne isplati da pišu. Zato se iz godine u godinu povećava procenat stranih knjiga u odnosu na domaće a domaći pisci pišu kratke tekstove za novine ili prave youtube emisije. KOD NAS JE SVE NAOPAKO. Postoje blogovi, sajtovi i portali ali to nije isto kao čitanje knjiga sa Kindl uređaja. Preko Kindl uređaja mogla bi da se onemogući i krađa autorskih dela tj. knjiga dok sve ovo što se koristi u PDF formatu se kopira. Pre dve godine kada sam zvao i uvoznika koji ima ugovor sa Amazonom računali smo da bi E-knjiga od preko 300 strana bila TRI puta jeftinija od štampane, plus ne bi morali da odlazit u knjižaru. Digitalizaacija???
  (Đole, 22. septembar 2020 09:11)

  # Link komentara

 7. Kindle paperwhite druge je odlična kupovina. Kome smeta amazaon prodavnica i plaćanje, ima toliko mesta gde se knjige mogu "kupiti" i lako ubaciti preko kabla. Odličan uređaj za ljude koji vole da čitaju, a ako vam treba za neke manuale, udžbenike sa slikama, preporučujem da ipak uzmete tablet.
  (mare, 22. septembar 2020 08:57)

  # Link komentara

 8. Pitanje je bolje: da li se Kindle isplati u Srbiji? Glavna kvaka Kindla, pored ekrana sa električnim mastilom koji nimalo ne oštećuje vid, jeste udobnost korišćenja. Upališ Kindle, povežeš ga sa Amazon nalogom i cepaš. Koja ti se knjiga svidi - kupiš u dva klika, i ona je doveka na tvojoj virtuelnoj polici, nikada se neće zaturiti ili oštetiti. Što više čitaš - to Kindle bolje preporučuje šta naredno da kupiš, tako da je čitač i vaš lični bibliotekar.

  Ako koristite Kindle u Srbiji, stvari su već manje udobne. Amazon nalog u teoriji možete imati, ali na Amazonu gotovo da nema srpskih izdanja, a strana su, čak i u e-obliku, dosta skuplja od naših (naše cene knjiga su inače ubedljivo najjeftinije u okolini; u Hrvatskoj su cene užas, a u Sloveniji horor, čak i u odnosu na njihov standard). Dakle, predstoji vam skidanje piratskih kopija i njihovo konvertovanje iz .epuba u .dw3, što zahteva da poznajete domaće sajtove gde se mogu naći e-knjige na srpskom, kao i da naučite da koristite Calibre. Dakle, u Srbiji ćete Kindle ili koristiti za čitanje knjiga na engleskom, ili ćete morati se iscimate za čitanje na srpskom, što ubija onu udobnost korišćenja.

  Dobra stvar je da ništa od ovog zapravo nije teško. Kada nađete pomenute sajtove, videćete da je zbog aktivne zajednice skenera i prelamača količina klasika i savremenih izdanja koje možete čitati na srpskom OGROMNA. Calibre se nauči za 15 minuta. Čuknite Kindle u airplane mod, ne prijavljujte se na Amazon i sve šljaka kao san.
  (m, 22. septembar 2020 08:34)

  # Link komentara

 9. Vrtim Kobo Aura šest godina bez ikakvih problema, ima pozadinsko osvetljenje, izlaz na net i čita sve dostupne formate knjiga (pdf jedino dosta sporo i loše učitava kao i većina readera). Kupljen u Austriji pošto se ovdašnji distributeri u suštini ne bave ovom kategorijom proizvoda kod nas.

  Postoji nekoliko domaćih forum sajtova na kojima se mogu naći čitave biblioteke naslova, i redovno se dopunjuju novima.

  Sve u svemu, apsolutno fantastična vrsta proizvoda za sve koji čitaju.
  (Marko, 22. septembar 2020 08:03)

  # Link komentara

 10. @Čika Paja, Antibiotik
  AlReader je svakako odličan a besplatan program za čitanje na telefonu (ja koristim i MoonReader, ali on, makar teoretski, :) nije besplatan), i meni lično do pre nekoliko godina (koristim smartfone i čitam eknjige na njima još od 2003. kada se nisu zvali smartfoni već, recimo, PDA sa GSM-om, a u đre toga sam pročitao pokoji ebook na kompjuteru :)) ) nije uopšte smetalo da satima čitam na mobilnom telefonu, pa nisam ni koristio eInk čitač, ali kad zagazite u petu deceniju, a po prirodi savremenog života veliki deo dana provodite buljeći u razne ekrane, dugo čitanje na telefonu počinje da zamara oči, barem moje, a tu je rešenje prijatni eInk koji izgleda kao fizički list papira, mada danas bukvalno svi modeli imaju osvetljenje sa strane za čitanje u mraku :)) U svakom slučaju, ko ne želi da se odrekne AIReadera, ima eInk čitača sa Androidom, na koje sigurno može da se instalira (radoznao sam, pa se nosim mišlju da kupim jedan da se malo igram :) ), mada, iskreno, nisam siguran kako će aplikacije neoptimizovane za eInk ekrane, koji imaju svoje specifičnosti i tehnička ograničenja "sarađivati" sa njima :)
  (EU Citizen, 22. septembar 2020 05:39)

  # Link komentara

 11. Kako ovde ima i onih koji kupuju knjige na Amazonu osnovni uslov je da postoji regularan način čitanja Kindle knjiga. Za e-ink ekran do skoro je to bio isključivo Kindle uređaj ali u poslednje vreme pojavljuju se i sprave zasnovane na Androidu koje imaju i Kindle aplikaciju. U tom smislu imam iskustvo sa Boox uređajima i definitivno mogu da ih preporučim. Postoje različite veličine (7, 10 i 13 inča) tako da je potrebno da se odulučite za šta bi ste koristili čitač. Za Amazon knjige (znači ne pdf) 6-7 inča je prava veličina. Ako je potrebno čitanje i e-pub i sličnih formata zaboravite na Kindle. Ako vam ne smeta činjenica da 10 inča ne staje u džep preporučujem Boox Nova 2 - 10 inča, osvetljen ekran, olovka, Android 9.0 ... i naravno vrlo pristojni PDF čitač i aplikacija za beleške. Ima ih i na lokalnim sajtovima za razmenu dobara.
  (Vladimir, 21. septembar 2020 23:39)

  # Link komentara

 12. tekst je pisao neko ko je e-book reader video samo u novinama otprilike...
  kod nas gde prodavnice poput Amazona nisu lokalizovane, apsolutno je sve jedno koji e-book koristimo, jer se za knjige - snalazimo.
  zahvaljujući calibre-u je sve jedno koji je format, jer lako knjiga ide iz .mobi u .epub I obratno, kao i iz .pdf u .mobi ili .epub...
  a prednosti su daleko veće od nabrojanih, tj nemoguće je porediti čitanje knjiga na tabletu u odnosu na e-book, naravno u korist e-book-a.
  (milos, 21. septembar 2020 22:48)

  # Link komentara

 13. Kindle je sjajna stvar za citanje na plazi. Isti osecaj kao da gledate papir i ni malo ne lici na ekran mobilnog trlefona ili tableta. Najvise mi se dopaxa mogucnost brzog prevoda.
  (Dr, 21. septembar 2020 22:44)

  # Link komentara

 14. Nažalost, novi Amazon Kindle uređaji su osetno slabijeg kvaliteta od onih koji su napravljeni pre 5 ili više godine. Verovatno im je cilj da uređaj bude što jeftiniji.
  (zok1, 21. septembar 2020 22:06)

  # Link komentara

 15. Kindle paperwhite
  dalje ne treba tražiti
  najbolji
  (petar, 21. septembar 2020 20:49)

  # Link komentara

 16. Bilo koji tablet od 7 inča sa kvalitetnim displejom i instaliran AlReader. Ima odlične opcije podešavanja teksta, vrhunski night mod.
  (Antibiotik, 21. septembar 2020 20:06)

  # Link komentara

 17. Коме треба посебан читач е-књига, кад на сваком мобилном телефону може да се инсталира одговарајућа апликација (ја лично користим AIReader)?
  (Чика Паја, 21. septembar 2020 19:46)

  # Link komentara

 18. Sve pise sem cene
  (trt, 21. septembar 2020 19:19)

  # Link komentara

 19. Od pre desetak godina imam Kindle 3, a nekoliko godina nakon njega kupio sam i Kindle Paperwhite druge generacije. Moj stariji Kindle nema osvetljenje i nije tačskrin. Noviji sve to ima, zato sam ga i kupio. Šta da vam kažem - prijatan izgled teksta, dugotrajna baterija, gomile knjiga u jednom uređaju. Stotine knjiga sam pročitao na ova dva uređaja. Preporuka svakom bibliofilu, ali naravno uzmite model sa osvetljenjem, jer je bez njega teško čitati u polumračnoj ili mračnoj prostoriji.
  (Prolaznik, 21. septembar 2020 17:35)

  # Link komentara

 20. Imam Nook Simple Touch, 8 godina star, plaćen oko 90€, i dalje šljaka. Pročitano preko 300 knjiga (oko 40 godišnje). Koliko bi to bilo u parama za papirne knjige ne znam, retko koja knjiga mi je ispod 300-400 stanica (dakle, košta), ali da se e-čitač isplatio - itekako se isplatio.
  Jedna od najvećih prednosti za mene jeste što mogu da povećam slova i razmak jer koliko vidim po knjižarama, knjige su sve deblje (što pozdravljam) a slova sve manja (ne pozdravljam), što mi sve više smeta. Plus je tu komfor držanja e-čitača jednom rukom i čitanje u svim mogućim (ležećim) položajima, što nije lako kada je u pitanju papirna knjiga od kojih 600+ stranica.
  Minus? Nema.
  (dzigi, 21. septembar 2020 17:15)

  # Link komentara

 21. Samo ipad. Jeftino, sve u jednom uredjaju a odlicno za citanje u svim formatima teksta
  (Lazar, 21. septembar 2020 17:07)

  # Link komentara

 22. Ja dosta čitam, i ako vam treba kvalitetan eInk čitač, koji nativno, dakle bez diskutabilnih i često nekvalitetnih konverzija, podržava sve moguće formate, ima Adobe DRM, tako da možete da koristite i online prodavnice knjiga, ali niste direktno vezani ni za jednu i izbegavate time razna smaranja i ograničenja, kvalitetne displeje velike rezolucije, bluetooth i audio (zavisno od modela), podršku za razne jezike, rečnike i ćirilicu, brz i fluidan rad sa PDF fajlovima, i još dosta sitnih prijatnih iznenađenja u odnosu na konkurenciju, mogu da preporučim modele švajcarskog PocketBooka. Imam dva, mali, koji je nešto veći od telefona, ali komotno stane u malo veći džep od pamtalona, mada ga je bolje držati u sakou ili jakni, pošto su eInk ekrani relativno osetljivi na savijanje, :) i veliki za komotnije čitanje kod kuće ili u kafiću, i izuzetno sam zadovoljan njima već koju godinu, idealna mašina za ljude koji, pod jedan, već imaju veću biblioteku ne-DRM knjiga u raznim formatima, i, pod dva, čitaju knjige i na "nestandardnim" jezicima i alfabetima, što rekao bih, pokriva, dosta srpskih korisnika :) Jedini problem je što pre koji mesec, kada je jedan drugar hteo da ga kupi, u Srbiji ih niko nije prodavao,. iako je po meni idealan za srpsko tržište, samo su naši uvoznici dosta nepismeni, rekao bih :) Uzgred, od onoga što sam probao, Kindle baš ne preporučujem, hardver je relativno OK, ali je prava proprijetarana megakorporatna mašina i nervira vas i ograničava u gomili situacija :) I, da, Goodereader.com je dobro mesto za kvalitetne prikaze ili kupovinu nečega nestandardnijeg.
  (EU Citizen, 21. septembar 2020 17:07)

  # Link komentara