10.000 godina za nekoliko sekundi: Googleov superkompjuter ostvario "kvantnu nadmoć"

Istraživači Googlea objavili su članak u kome navode da su "kvantnim računarom" obavili proračun koji "tradicionalni računar" nikada ne bi mogao da dovrši. Google ističe da je njegov eksperimentalni "kvantni procesor" za samo nekoliko minuta završio proračun na kojem bi "tradicionalni superkompjuter" radio hiljadama godina.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. @ja
  samo da dodam..... i rudarenje bi bilo zavidno sa ovakvom masinom
  (kemz, 29. oktobar 2019 18:30)

  # Link komentara

 2. Evo šanse da ga isprobaju - ko prati šah zna o čemu pričam, 32-piece tablebase. (BojanKG, 23. oktobar 2019 17:42)

  Nema tog diska gde može toliko informacija da se smesti. Poenta kvantum računara je brzo računanje, a ne memorisanje velikih količina informacija.
  (CarloNS, 25. oktobar 2019 12:35)

  # Link komentara

 3. I, sta se desi kad iskljucis struju?
   (Kobaja Grande, 23. oktobar 2019 18:56)

  # Link komentara

 4. Evo šanse da ga isprobaju - ko prati šah zna o čemu pričam, 32-piece tablebase.
  (BojanKG, 23. oktobar 2019 17:42)

  # Link komentara

 5. Bilo bi lepo objasniti osnovne koncepte da ljudi razumeju šta čitaju.

  Današnje računarstvo se baziva na bitu. Bit može imati vrednost 0 ili 1. Bajt predstavlja niz od 8 bitova, što znači da svaki bajt ima 256 mogućih kombinacija. Ako, recimo, zaštitite svoje podatke lozinkom od jednog bajta, a imate računar koji ima procesorsku snagu od jednog bajta u sekundi, biće mu potrebno 256 sekundi da razbije tu lozinku.

  Kod kvantnih računara, osnova je tzv. kubit. Za razliku od običnog bita, koji može da se nađe samo u stanju 0 ili 1, kubit, zbog tzv. kvantne superpozicije, ISTOVREMENO, može da se nađe u stanju 0, 1, ili bilo kom stanju između ta dva stanja. To znači da bi kvantni kompjuter, snage 1 kvantnog bajta (8 kubita) u sekundi, mogao da razbije lozinku iz našeg prethodnog primera za 1 sekundu, jer u jednom ciklusu računanja može, istovremeno, da "pretrese" sve moguće kombinacije.

  Naveo sam primer sa najmanjim mogućim vrednostima, čisto da bih ilustrovao snagu kvantnih kompjutera. Njihova snaga, iako 1/1 deluje slabija od modernih računarskih pandana, je mnogo šira, a i uvećava se iz dana u dan. Za izračunavanja, odn. razbijanje kriptozaštite (jer se, suštinski, kvantni računari, trenutno, istražuju samo u te svrhe) za koje bi najmoćnijim superkompjuterima bili potrebni vekovi, funkcionalnim kvantnim računarom, nominalno male snage, biste to mogli da uradite za tren oka, jer funkcionišu na potpuno drugačiji način od konvencionalnih računara...
  (ja, 23. oktobar 2019 16:12)

  # Link komentara

 6. jest al nemoz' gta da pokrene
  ako je ovo tacno ajd onda nek krenu sa proracunom klimatskih promena i slicnim
  trebalo bi da bude na dobrobit svima
  nesto sumnjam da ce za to sluziti
   (gari, 23. oktobar 2019 14:33)

  # Link komentara