Petak, 30.08.2019.

14:00

Ovo je prvi telefon na svetu sa kamerom od 64MP, sa neverovatnom cenom VIDEO

Izvor: B92, GSM Arena, Benchmark

Ovo je prvi telefon na svetu sa kamerom od 64MP, sa neverovatnom cenom VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 4 godine

Xiaomi je danas poznt kao ekosistem u cijem okruzenju se razvija ogroman broj proizvoda za siroku upotrebu, do sads su vec na cifri od oko 5000 proizvoda. Naravno velika vecina se prodaje samo u Kini, manji deo internacionalno. Inace Xiaomi nije postao popularan zahvaljujuci telefonima, tu mnogi grese. Prvo su razvijali svoj UI na bazi Androida koji se zvao i danas se zove MIUI. Taj UI si mogao da instaliras na mnoge tada poznate telefone (2010 i na dalje), kome se nisu svidjali fabricki UI (user interface), tj.ono sto vidis kada koristis telefon i kreces se kroz menije, funkcije, precice...kada su nagurali na cca 20 mil korisnika MIUI onda su u tom periodu presli na proizvodnju telefona. Tu se razvoj nastavio, prosirili su broj modela, krenuli sa Redmi serijom, ubacili smart satove, smart band-ove, tablet koji je bio vrlo popularan...ostalo je vec poznato vecini ljudi.

Filip Petrović

pre 4 godine

Ja sam uzeo mi 9t za 300eur i osecam se kao da sam ukrao telefon. Realna vrednost dupla. Razlika izmedju sd730 i sd855 ne postoji za moje potrebe.

Mica

pre 4 godine

Ma opasna firma koja pravi i elektticne trotinete Koji su prplavili svet I to za relativno nisku cenu. Bogami videcemo kako ce ostali reagovati a oni odavno drze sigurno vrlo visoko mesto na trzistu mobtela

Lincoln

pre 4 godine

@mogi dobro si objasnio glavna stvar u celoj priči je softverska interpolacija, što znači da ako je senzor npr 12MPx ide x 4 što daje 48MPx. To se radi već odavno u svetu mobilnih uređaja samo se ne zvoni na sva zvona već samo napišu "glavna kamera je opremljena senzorom od 48MPx." Google je sa Pixelom uspeo da napravi veliki korak unapred zahvaljujući odličnom softveru koji prati vrlo kvalitetnu kameru i tako dobio sjajne rezultate u mobilnoj fotografiji.

Darko

pre 4 godine

Darko: "Sve si lepo objasnio, osim što se ovde radi o 64 Mpix koji su već prošli Bayer demosaic fazu. Znači, ako se radi o 2:1:1, tih "podpiksela" ima 256 M."

U stvari, ja sam se malo zaneo i pogrešio. Ipak, postoje i druge tehnike, npr. ko-susedno uzorkovanje boje sa piezo pomerajem, gde se postiže efekat identičan Foveon senzoru, ali uz 3 ekspozicije.

hadžija

pre 4 godine

(zoran, 30. avgust 2019 23:17)
читао сам један интервју са професионалним фотографом, који је слике радио са професионалним фотоапаратом и са мобилним.после их је изложио. успешност је била 50%. ја бих и тих 50 посто преполовио
тако да маните се са ложењем

Zadovoljan kupac

pre 4 godine

Drugari, firma EastStar Tech nabavlja direktno iz fabrike XiaoMi telefone, skutere i slično. Možete ih naći na Fb ili Insta. Novo sad više ne igra ulogu u svetu koliko refabrikovano. Kupiš danas telefon, posle par meseci izađe novi i bolji, više se ne vrednuje da imaš telefon dugo, već da ga menjaš stalno za novi model. Zato postoje X, XS, X+ i ostale verzije.
XiaoMi je meni vrh i osvaja svetsko tržište, a bitno je da se može kod nas kupiti za dobre pare.

Gospodin vozač

pre 4 godine

Reći ću samo jednu riječ, a to je "Pixel". Obični pojam a i telefon nazvan po njemu. Jedna kamera od 12 megapiksela, dakle jedna kamera. Ko se razumije, zna o čemu pričam. A da ne zaboravimo kvalitet, performanse i vijek trajanja telefona i sistema. Cijena jeste znatno veća, ali to je dokaz da cifre sa megapiskelima i gigama ram memorije nisu bitne

Boris

pre 4 godine

Za ovu cenu najbolja opcija. Xiaomi polako osvaja svet.
(Marko, 30. avgust 2019 16:20)
@Marko
Kd osvoji kostace kao Iphone danas, slicno kao i Hauwei, ne palite se na proizvodjacke trikove.

Limun

pre 4 godine

Za sve one koji preporučuju Pocophone 2, već je izašao. Xiaomi je odlučio da više ne koristi to ime. Naslednik Poco je Redmi K20/PRO tj. kod nas MI 9T/PRO, odlični telefoni.
Inače RN8/PRO deluje impresivno za tu cenu.

Totem

pre 4 godine

Šaomi je jedini brend koji je uspeo za strašno kratko vreme da dospe od obične firmice na 5 mesto u svetu . Strahovit uspeh budući da uopšte ne ulažu u marketing već da ih reklamiraju sami korisnici. Iz toga sledi činjenica da samo kvalitetom mogu da naprave ono što već jesu . Zato je suviše naivno da korisnici trenutno viđenijih brendova pokušavaju da šaomi telefone predstave kao kineske no-name nekvalitetne telefone. Jednostavno nisu u pravu ! Šaomi je zaista moderni Robin Hud među telefonima.
Međutim ima jedna stvar koja mi se ne dopada oko izbora takozvane reklamne a ogromnom broju ljudi nepoznate tehnologije gde ni megapikseli (koji su služili najviše reklami) više nisu megapikseli a za to je posebno kriv Sony čije senzore Šaomi koristi u gotovo 90% svojih telefona. Plašim se da će korisnici polako početi da uviđaju u kom grmu leži zec a da će najviše izgubiti upravo Šaomi.
Što se tiče Medijatek procesora budite spokojni danas čak i manje baguju u radu od Kalkomovih čipova , a alati su im veoma stabilni i laki za manipulaciju.

Interceptor

pre 4 godine

GLUPOST kada ce da kazu ovo je prvi telefon sa BATERIJOM koja traje mesec dana e tad mi nije zao para da ga kupim meni kamera od 13MP zavrsava posao

Mogi

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru.
(Marko, 30. avgust 2019 15:51

Apsolutno ste u pravu! Senzor ima rezoluciju 48 MP ali Bayer-Matrix samo 12 MP! Bayer-Matrix se sastoji iz fotoreceptora ispod kojih se nalazi po jedan Pixel! Svetlost koja pada na fotoreceptor se filtrira na zelene, crvene i plave svetlosne talase. Posto uvek imamo duplo vise zelenih svetlosnih talasa od crvenih i plavih, mozemo zakljuciti da 48 MP Sensor ima 24 miliona zelenih i po 12 miliona crvenih i plavih svetlosnih talasa. Sada na scenu stupa elektronika senzora i matematicka funkcija zvana interpolacija, koja od jednobojnih Pixel stvara RGB-Pixel! Inace Sony kod svog senzora koristi Quad-Bayer-Matrix sto je u stvari klasican Bayer-Matrix, ali se kod Sony Matrix-a ispod fotoreceptora ne nalazi jedan Pixel, vec 4! Dakle, 12 x 4 = 48! Zakljucak: klasican marketing sa MegaPixel! Vise MP ne znaci nuzno bolja fotografija! Velicina senzora je ostala ista, nije veca i samim time senzor ne registruje vise svetlosti! Ostatak je software iza koga se kriju mocni matematicki operateri! Huh, ako sam uspeo ovako iz rukava da Vam objasnim a da Vas ne nokautiram, onda … +. Merci
P.S. Mozda se javi neki informaticar i strucno-detaljnije to objasni, oni bi ovo trebali da imaju u malom prstu, mislim te algoritme digitalne obrade signala&slike itd.

Darko

pre 4 godine

@ Mogi
Sve si lepo objasnio, osim što se ovde radi o 64 Mpix koji su već prošli Bayer demosaic fazu. Znači, ako se radi o 2:1:1, tih "podpiksela" ima 256 M.

Gaga

pre 4 godine

Xiaomi POCOPHONE F1 je objasnio imam ga otprilike godinu dana. Niti jedinu zamerku nemam, svaka preporuka. Jedva čekam POCOPHONE F2. Kako kažu POCO-LOCO

dača

pre 4 godine

(Iz zemlje krajnosti, 30. avgust 2019 16:22)

Imam skoro godinu dana note 5 4/64, prezadovoljan sam i baterijom i brzinom i obiljem podešavanja.

Oukitel

pre 4 godine

Xiaomi je nezaustavljiv. Huawei Part Two.
(Kobaja Grande, 30. avgust 2019 15:57)
Ja sam nabasao na Kineski mobile: Oukitel !!! Trazio sam bateriju da je duplo od Samsunga 5/6 i dodje Oukitel K6000 a toliko mu je i batetija. TOP telefon, ne znam sto bi zamjerio, a cijena !?? Prava sitnica ?100.

Đuro

pre 4 godine

"" Na sajtu Kimovil, cena je 270e u Kini. Dakle, u Srbiji će biti oko pedeset evra više u početku. Kasnije kako vreme prolazi i mi možemo očekivati tu cenu (na crnom tržištu).

Ovaj šablon važi za sve kineske telefone otkako pratim to. Što se tiče 64mp kamere, opet poznati fazon sa quad kamerom gde se na biraju najbolji pikseli iz 4 fotografije pa na kraji izlazni fajl bude 16mp ali sa dosta manje šuma i više svetla. Posebno pogodno za noćni režim.

Suma sumarum, ne radujte se prerano...
(Zoki Lo, 30. avgust 2019 17:25) # Link komentara ""

I koja je sad poenta ovih tvojih netačnih cena? Note8 je 160€ a Note8pro je 210€ na tom sajtu.

foto-otto

pre 4 godine

To je prava high-end kamera a ne Laica M8, CCD-Sensor APS-H 28,7 x 19,1 mm a samo 10.3MP, daj molim te, jos onaj pampur umesto objektiva - uzas;)

JoXim

pre 4 godine

sačekajte Pocophone F2. Za one koje žele top za umerenu cenu.
(ja, 90210, 30. avgust 2019 15:04

Imam Poco, odličan fon, već skoro godinu dana a pre toga sam koristio još par Xiaomi telefona tako da mislim da sam "kvalifikovan" da ocenim ovaj brend.
Znači, ko se dvoumi, uzimajte slobodno, to je sad već jedan sazreo, ozbiljan igrač na polju mobilnih telefona.
Bez ikakvih problema imaju fenomenalne modele u svakom cenovnom rangu, po meni su bez premca u nižem i srednjem segmentu.
Naravno, sem možda u onom najvišem, ali su veoma blizu da i tu umešaju prste.
Što se tiče Poco dvojke, teško...
Mislim da je Redmi novi adut Xiaomi-a.
Verovatno ću uzeti Note 8, znatno jeftiniji a nije on nešto lošiji od pro verzije a tu mu je i adut u rukavu...
Google Camera portovi kojih neće biti na pro verziji naravno zbog Mediatek SoC-a.
Ko želi jefin a odličan fon neka ga takođe pazari, nema šanse da zažali.
Za nešto zahtevnije tu su zatim Mi 9t i pro verzija, a zašto ne i Poco F1, još uvek zver od fona.

mislitedrugačije

pre 4 godine

Kod mene u porodici je situacija sledeća: posle skoro 8 godina korišćenja ajfona 2018 prešli na redmi note 5, u maju ove godine na redmi note 7 i ne mogu da opišem zadovoljstvo u radu i prosvetljenje posle zagrižene jabuke. Svako ko se dvoumi da li sve radi i da li vredi, moj odgovor je slobodno kupite ne možete da pogrešite!

JoXim

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru. Koliko ja kontam napravili su tu neku foru sa tim px, i ta kamera od 48px je zapravo tipa 12px. Ako moze neko ko se razume da kaze detaljnije.
(Marko, 30. avgust 2019 15:51

Tehnologija se zove "pixel binning" ako želiš detaljnije da se infirmišeš.
Najednostavnije rečeno to ti je otprilike ovo...
Senzor napravi sliku u najvišoj rezoluciji 48 ili 64 mpx na primer...
Zatim nastupa softver koji kombinuje 4 susedna piksela raspoređena u kvadrat i od njih pravi novi, veći piksel koji sadrži informacije sva ta četiri piksela, obrađena, doterana i poboljšana.
I zato su dobijene fotke 4 puta manje u broju megapiksela.

njocky

pre 4 godine

Imam već 4 godine 5ticu i odličan je sad taman da sačekam sep
Inače za ove neverne tome neka proguglayu malo o samom brendu i sta je sve xiaomi proizvodio do sada i kakav kvalitet
Cena kvalitet izuzetno

ciga

pre 4 godine

@rema
Ovom pučanstvu nemožeš da objasniš ama baš ništa, a još si luđi ako pokušaš.Xiaomi zver je ikona siromašne i krezube Srbije, ko će njima bilo šta objašnjavati.

Dambldor

pre 4 godine

Evo ja prodao Iphone 7 plus i kupio Xiaomi Pocophone , i za sada nikakve zamerke nemam , ni najmanje .Dobijes sve u jednom komadu i dobru bateriju i mocan procesor ...Ne osecam razliku, niti imam vise nameru kupovati skupe masine .

Neko iz mase

pre 4 godine

Dok stigne na police kod nas cena će mu biti bliža 250€. Ja koristim Redmi Note 4 skoro već 2 godine i zadovoljan sam, koliko meni treba I dan danas sve radi savršeno... I moj sledeći telefon će definitivno biti Redmi Note, koji god model bude najnoviji...

Zoki Lo

pre 4 godine

Na sajtu Kimovil, cena je 270e u Kini. Dakle, u Srbiji će biti oko pedeset evra više u početku. Kasnije kako vreme prolazi i mi možemo očekivati tu cenu (na crnom tržištu).

Ovaj šablon važi za sve kineske telefone otkako pratim to. Što se tiče 64mp kamere, opet poznati fazon sa quad kamerom gde se na biraju najbolji pikseli iz 4 fotografije pa na kraji izlazni fajl bude 16mp ali sa dosta manje šuma i više svetla. Posebno pogodno za noćni režim.

Suma sumarum, ne radujte se prerano...

Marx

pre 4 godine

sve je ovo lepo, osim što će cene kod nas biti barem tri puta više
(Piter, 30. avgust 2019 15:57)

Biće 20 do 30% veće. Što preterujete?

Обзор

pre 4 godine

Имам Редми Ноут 7; све функције обавља савршено.
Шаоми је бренд који даје највише уложено/добијено.

Marko

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru. Koliko ja kontam napravili su tu neku foru sa tim px, i ta kamera od 48px je zapravo tipa 12px. Ako moze neko ko se razume da kaze detaljnije.

BV

pre 4 godine

Optika je bitnija od megapiksela. A u poslednje vreme i softver. I koliko uopste zauzima slika od 64mpx? A da ne pricamo o procesoru i memoriji koji treba sve to da obradi, pa se radi i o potrosnji baterije..

tokvil

pre 4 godine

Treba malo pročitati o tehnologiji, a pre do li se počne bombastično gađati sa megapikselima. Današnji telefoni, skoro u potpunosti proizvode konačnu sliku zahvaljujući unapređenje softvera, tj. naknadnom obradom dobijene fotografije, a ne hardverom.
Guglov Piksel je eklatantan primer toga.

Mogi

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru.
(Marko, 30. avgust 2019 15:51

Apsolutno ste u pravu! Senzor ima rezoluciju 48 MP ali Bayer-Matrix samo 12 MP! Bayer-Matrix se sastoji iz fotoreceptora ispod kojih se nalazi po jedan Pixel! Svetlost koja pada na fotoreceptor se filtrira na zelene, crvene i plave svetlosne talase. Posto uvek imamo duplo vise zelenih svetlosnih talasa od crvenih i plavih, mozemo zakljuciti da 48 MP Sensor ima 24 miliona zelenih i po 12 miliona crvenih i plavih svetlosnih talasa. Sada na scenu stupa elektronika senzora i matematicka funkcija zvana interpolacija, koja od jednobojnih Pixel stvara RGB-Pixel! Inace Sony kod svog senzora koristi Quad-Bayer-Matrix sto je u stvari klasican Bayer-Matrix, ali se kod Sony Matrix-a ispod fotoreceptora ne nalazi jedan Pixel, vec 4! Dakle, 12 x 4 = 48! Zakljucak: klasican marketing sa MegaPixel! Vise MP ne znaci nuzno bolja fotografija! Velicina senzora je ostala ista, nije veca i samim time senzor ne registruje vise svetlosti! Ostatak je software iza koga se kriju mocni matematicki operateri! Huh, ako sam uspeo ovako iz rukava da Vam objasnim a da Vas ne nokautiram, onda … +. Merci
P.S. Mozda se javi neki informaticar i strucno-detaljnije to objasni, oni bi ovo trebali da imaju u malom prstu, mislim te algoritme digitalne obrade signala&slike itd.

Обзор

pre 4 godine

Имам Редми Ноут 7; све функције обавља савршено.
Шаоми је бренд који даје највише уложено/добијено.

mislitedrugačije

pre 4 godine

Kod mene u porodici je situacija sledeća: posle skoro 8 godina korišćenja ajfona 2018 prešli na redmi note 5, u maju ove godine na redmi note 7 i ne mogu da opišem zadovoljstvo u radu i prosvetljenje posle zagrižene jabuke. Svako ko se dvoumi da li sve radi i da li vredi, moj odgovor je slobodno kupite ne možete da pogrešite!

Dambldor

pre 4 godine

Evo ja prodao Iphone 7 plus i kupio Xiaomi Pocophone , i za sada nikakve zamerke nemam , ni najmanje .Dobijes sve u jednom komadu i dobru bateriju i mocan procesor ...Ne osecam razliku, niti imam vise nameru kupovati skupe masine .

tokvil

pre 4 godine

Treba malo pročitati o tehnologiji, a pre do li se počne bombastično gađati sa megapikselima. Današnji telefoni, skoro u potpunosti proizvode konačnu sliku zahvaljujući unapređenje softvera, tj. naknadnom obradom dobijene fotografije, a ne hardverom.
Guglov Piksel je eklatantan primer toga.

Marx

pre 4 godine

sve je ovo lepo, osim što će cene kod nas biti barem tri puta više
(Piter, 30. avgust 2019 15:57)

Biće 20 do 30% veće. Što preterujete?

njocky

pre 4 godine

Imam već 4 godine 5ticu i odličan je sad taman da sačekam sep
Inače za ove neverne tome neka proguglayu malo o samom brendu i sta je sve xiaomi proizvodio do sada i kakav kvalitet
Cena kvalitet izuzetno

Gaga

pre 4 godine

Xiaomi POCOPHONE F1 je objasnio imam ga otprilike godinu dana. Niti jedinu zamerku nemam, svaka preporuka. Jedva čekam POCOPHONE F2. Kako kažu POCO-LOCO

Marko

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru. Koliko ja kontam napravili su tu neku foru sa tim px, i ta kamera od 48px je zapravo tipa 12px. Ako moze neko ko se razume da kaze detaljnije.

Đuro

pre 4 godine

"" Na sajtu Kimovil, cena je 270e u Kini. Dakle, u Srbiji će biti oko pedeset evra više u početku. Kasnije kako vreme prolazi i mi možemo očekivati tu cenu (na crnom tržištu).

Ovaj šablon važi za sve kineske telefone otkako pratim to. Što se tiče 64mp kamere, opet poznati fazon sa quad kamerom gde se na biraju najbolji pikseli iz 4 fotografije pa na kraji izlazni fajl bude 16mp ali sa dosta manje šuma i više svetla. Posebno pogodno za noćni režim.

Suma sumarum, ne radujte se prerano...
(Zoki Lo, 30. avgust 2019 17:25) # Link komentara ""

I koja je sad poenta ovih tvojih netačnih cena? Note8 je 160€ a Note8pro je 210€ na tom sajtu.

BV

pre 4 godine

Optika je bitnija od megapiksela. A u poslednje vreme i softver. I koliko uopste zauzima slika od 64mpx? A da ne pricamo o procesoru i memoriji koji treba sve to da obradi, pa se radi i o potrosnji baterije..

dača

pre 4 godine

(Iz zemlje krajnosti, 30. avgust 2019 16:22)

Imam skoro godinu dana note 5 4/64, prezadovoljan sam i baterijom i brzinom i obiljem podešavanja.

JoXim

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru. Koliko ja kontam napravili su tu neku foru sa tim px, i ta kamera od 48px je zapravo tipa 12px. Ako moze neko ko se razume da kaze detaljnije.
(Marko, 30. avgust 2019 15:51

Tehnologija se zove "pixel binning" ako želiš detaljnije da se infirmišeš.
Najednostavnije rečeno to ti je otprilike ovo...
Senzor napravi sliku u najvišoj rezoluciji 48 ili 64 mpx na primer...
Zatim nastupa softver koji kombinuje 4 susedna piksela raspoređena u kvadrat i od njih pravi novi, veći piksel koji sadrži informacije sva ta četiri piksela, obrađena, doterana i poboljšana.
I zato su dobijene fotke 4 puta manje u broju megapiksela.

Oukitel

pre 4 godine

Xiaomi je nezaustavljiv. Huawei Part Two.
(Kobaja Grande, 30. avgust 2019 15:57)
Ja sam nabasao na Kineski mobile: Oukitel !!! Trazio sam bateriju da je duplo od Samsunga 5/6 i dodje Oukitel K6000 a toliko mu je i batetija. TOP telefon, ne znam sto bi zamjerio, a cijena !?? Prava sitnica ?100.

JoXim

pre 4 godine

sačekajte Pocophone F2. Za one koje žele top za umerenu cenu.
(ja, 90210, 30. avgust 2019 15:04

Imam Poco, odličan fon, već skoro godinu dana a pre toga sam koristio još par Xiaomi telefona tako da mislim da sam "kvalifikovan" da ocenim ovaj brend.
Znači, ko se dvoumi, uzimajte slobodno, to je sad već jedan sazreo, ozbiljan igrač na polju mobilnih telefona.
Bez ikakvih problema imaju fenomenalne modele u svakom cenovnom rangu, po meni su bez premca u nižem i srednjem segmentu.
Naravno, sem možda u onom najvišem, ali su veoma blizu da i tu umešaju prste.
Što se tiče Poco dvojke, teško...
Mislim da je Redmi novi adut Xiaomi-a.
Verovatno ću uzeti Note 8, znatno jeftiniji a nije on nešto lošiji od pro verzije a tu mu je i adut u rukavu...
Google Camera portovi kojih neće biti na pro verziji naravno zbog Mediatek SoC-a.
Ko želi jefin a odličan fon neka ga takođe pazari, nema šanse da zažali.
Za nešto zahtevnije tu su zatim Mi 9t i pro verzija, a zašto ne i Poco F1, još uvek zver od fona.

Neko iz mase

pre 4 godine

Dok stigne na police kod nas cena će mu biti bliža 250€. Ja koristim Redmi Note 4 skoro već 2 godine i zadovoljan sam, koliko meni treba I dan danas sve radi savršeno... I moj sledeći telefon će definitivno biti Redmi Note, koji god model bude najnoviji...

Boris

pre 4 godine

Za ovu cenu najbolja opcija. Xiaomi polako osvaja svet.
(Marko, 30. avgust 2019 16:20)
@Marko
Kd osvoji kostace kao Iphone danas, slicno kao i Hauwei, ne palite se na proizvodjacke trikove.

ciga

pre 4 godine

@rema
Ovom pučanstvu nemožeš da objasniš ama baš ništa, a još si luđi ako pokušaš.Xiaomi zver je ikona siromašne i krezube Srbije, ko će njima bilo šta objašnjavati.

Limun

pre 4 godine

Za sve one koji preporučuju Pocophone 2, već je izašao. Xiaomi je odlučio da više ne koristi to ime. Naslednik Poco je Redmi K20/PRO tj. kod nas MI 9T/PRO, odlični telefoni.
Inače RN8/PRO deluje impresivno za tu cenu.

Totem

pre 4 godine

Šaomi je jedini brend koji je uspeo za strašno kratko vreme da dospe od obične firmice na 5 mesto u svetu . Strahovit uspeh budući da uopšte ne ulažu u marketing već da ih reklamiraju sami korisnici. Iz toga sledi činjenica da samo kvalitetom mogu da naprave ono što već jesu . Zato je suviše naivno da korisnici trenutno viđenijih brendova pokušavaju da šaomi telefone predstave kao kineske no-name nekvalitetne telefone. Jednostavno nisu u pravu ! Šaomi je zaista moderni Robin Hud među telefonima.
Međutim ima jedna stvar koja mi se ne dopada oko izbora takozvane reklamne a ogromnom broju ljudi nepoznate tehnologije gde ni megapikseli (koji su služili najviše reklami) više nisu megapikseli a za to je posebno kriv Sony čije senzore Šaomi koristi u gotovo 90% svojih telefona. Plašim se da će korisnici polako početi da uviđaju u kom grmu leži zec a da će najviše izgubiti upravo Šaomi.
Što se tiče Medijatek procesora budite spokojni danas čak i manje baguju u radu od Kalkomovih čipova , a alati su im veoma stabilni i laki za manipulaciju.

Zadovoljan kupac

pre 4 godine

Drugari, firma EastStar Tech nabavlja direktno iz fabrike XiaoMi telefone, skutere i slično. Možete ih naći na Fb ili Insta. Novo sad više ne igra ulogu u svetu koliko refabrikovano. Kupiš danas telefon, posle par meseci izađe novi i bolji, više se ne vrednuje da imaš telefon dugo, već da ga menjaš stalno za novi model. Zato postoje X, XS, X+ i ostale verzije.
XiaoMi je meni vrh i osvaja svetsko tržište, a bitno je da se može kod nas kupiti za dobre pare.

Zoki Lo

pre 4 godine

Na sajtu Kimovil, cena je 270e u Kini. Dakle, u Srbiji će biti oko pedeset evra više u početku. Kasnije kako vreme prolazi i mi možemo očekivati tu cenu (na crnom tržištu).

Ovaj šablon važi za sve kineske telefone otkako pratim to. Što se tiče 64mp kamere, opet poznati fazon sa quad kamerom gde se na biraju najbolji pikseli iz 4 fotografije pa na kraji izlazni fajl bude 16mp ali sa dosta manje šuma i više svetla. Posebno pogodno za noćni režim.

Suma sumarum, ne radujte se prerano...

Gospodin vozač

pre 4 godine

Reći ću samo jednu riječ, a to je "Pixel". Obični pojam a i telefon nazvan po njemu. Jedna kamera od 12 megapiksela, dakle jedna kamera. Ko se razumije, zna o čemu pričam. A da ne zaboravimo kvalitet, performanse i vijek trajanja telefona i sistema. Cijena jeste znatno veća, ali to je dokaz da cifre sa megapiskelima i gigama ram memorije nisu bitne

foto-otto

pre 4 godine

To je prava high-end kamera a ne Laica M8, CCD-Sensor APS-H 28,7 x 19,1 mm a samo 10.3MP, daj molim te, jos onaj pampur umesto objektiva - uzas;)

Darko

pre 4 godine

@ Mogi
Sve si lepo objasnio, osim što se ovde radi o 64 Mpix koji su već prošli Bayer demosaic fazu. Znači, ako se radi o 2:1:1, tih "podpiksela" ima 256 M.

Lincoln

pre 4 godine

@mogi dobro si objasnio glavna stvar u celoj priči je softverska interpolacija, što znači da ako je senzor npr 12MPx ide x 4 što daje 48MPx. To se radi već odavno u svetu mobilnih uređaja samo se ne zvoni na sva zvona već samo napišu "glavna kamera je opremljena senzorom od 48MPx." Google je sa Pixelom uspeo da napravi veliki korak unapred zahvaljujući odličnom softveru koji prati vrlo kvalitetnu kameru i tako dobio sjajne rezultate u mobilnoj fotografiji.

Mica

pre 4 godine

Ma opasna firma koja pravi i elektticne trotinete Koji su prplavili svet I to za relativno nisku cenu. Bogami videcemo kako ce ostali reagovati a oni odavno drze sigurno vrlo visoko mesto na trzistu mobtela

hadžija

pre 4 godine

(zoran, 30. avgust 2019 23:17)
читао сам један интервју са професионалним фотографом, који је слике радио са професионалним фотоапаратом и са мобилним.после их је изложио. успешност је била 50%. ја бих и тих 50 посто преполовио
тако да маните се са ложењем

Interceptor

pre 4 godine

GLUPOST kada ce da kazu ovo je prvi telefon sa BATERIJOM koja traje mesec dana e tad mi nije zao para da ga kupim meni kamera od 13MP zavrsava posao

Filip Petrović

pre 4 godine

Ja sam uzeo mi 9t za 300eur i osecam se kao da sam ukrao telefon. Realna vrednost dupla. Razlika izmedju sd730 i sd855 ne postoji za moje potrebe.

Darko

pre 4 godine

Darko: "Sve si lepo objasnio, osim što se ovde radi o 64 Mpix koji su već prošli Bayer demosaic fazu. Znači, ako se radi o 2:1:1, tih "podpiksela" ima 256 M."

U stvari, ja sam se malo zaneo i pogrešio. Ipak, postoje i druge tehnike, npr. ko-susedno uzorkovanje boje sa piezo pomerajem, gde se postiže efekat identičan Foveon senzoru, ali uz 3 ekspozicije.

Zoki

pre 4 godine

Xiaomi je danas poznt kao ekosistem u cijem okruzenju se razvija ogroman broj proizvoda za siroku upotrebu, do sads su vec na cifri od oko 5000 proizvoda. Naravno velika vecina se prodaje samo u Kini, manji deo internacionalno. Inace Xiaomi nije postao popularan zahvaljujuci telefonima, tu mnogi grese. Prvo su razvijali svoj UI na bazi Androida koji se zvao i danas se zove MIUI. Taj UI si mogao da instaliras na mnoge tada poznate telefone (2010 i na dalje), kome se nisu svidjali fabricki UI (user interface), tj.ono sto vidis kada koristis telefon i kreces se kroz menije, funkcije, precice...kada su nagurali na cca 20 mil korisnika MIUI onda su u tom periodu presli na proizvodnju telefona. Tu se razvoj nastavio, prosirili su broj modela, krenuli sa Redmi serijom, ubacili smart satove, smart band-ove, tablet koji je bio vrlo popularan...ostalo je vec poznato vecini ljudi.

ciga

pre 4 godine

@rema
Ovom pučanstvu nemožeš da objasniš ama baš ništa, a još si luđi ako pokušaš.Xiaomi zver je ikona siromašne i krezube Srbije, ko će njima bilo šta objašnjavati.

foto-otto

pre 4 godine

To je prava high-end kamera a ne Laica M8, CCD-Sensor APS-H 28,7 x 19,1 mm a samo 10.3MP, daj molim te, jos onaj pampur umesto objektiva - uzas;)

Gaga

pre 4 godine

Xiaomi POCOPHONE F1 je objasnio imam ga otprilike godinu dana. Niti jedinu zamerku nemam, svaka preporuka. Jedva čekam POCOPHONE F2. Kako kažu POCO-LOCO

Gospodin vozač

pre 4 godine

Reći ću samo jednu riječ, a to je "Pixel". Obični pojam a i telefon nazvan po njemu. Jedna kamera od 12 megapiksela, dakle jedna kamera. Ko se razumije, zna o čemu pričam. A da ne zaboravimo kvalitet, performanse i vijek trajanja telefona i sistema. Cijena jeste znatno veća, ali to je dokaz da cifre sa megapiskelima i gigama ram memorije nisu bitne

mislitedrugačije

pre 4 godine

Kod mene u porodici je situacija sledeća: posle skoro 8 godina korišćenja ajfona 2018 prešli na redmi note 5, u maju ove godine na redmi note 7 i ne mogu da opišem zadovoljstvo u radu i prosvetljenje posle zagrižene jabuke. Svako ko se dvoumi da li sve radi i da li vredi, moj odgovor je slobodno kupite ne možete da pogrešite!

Darko

pre 4 godine

@ Mogi
Sve si lepo objasnio, osim što se ovde radi o 64 Mpix koji su već prošli Bayer demosaic fazu. Znači, ako se radi o 2:1:1, tih "podpiksela" ima 256 M.

hadžija

pre 4 godine

(zoran, 30. avgust 2019 23:17)
читао сам један интервју са професионалним фотографом, који је слике радио са професионалним фотоапаратом и са мобилним.после их је изложио. успешност је била 50%. ја бих и тих 50 посто преполовио
тако да маните се са ложењем

Zoki Lo

pre 4 godine

Na sajtu Kimovil, cena je 270e u Kini. Dakle, u Srbiji će biti oko pedeset evra više u početku. Kasnije kako vreme prolazi i mi možemo očekivati tu cenu (na crnom tržištu).

Ovaj šablon važi za sve kineske telefone otkako pratim to. Što se tiče 64mp kamere, opet poznati fazon sa quad kamerom gde se na biraju najbolji pikseli iz 4 fotografije pa na kraji izlazni fajl bude 16mp ali sa dosta manje šuma i više svetla. Posebno pogodno za noćni režim.

Suma sumarum, ne radujte se prerano...

Interceptor

pre 4 godine

GLUPOST kada ce da kazu ovo je prvi telefon sa BATERIJOM koja traje mesec dana e tad mi nije zao para da ga kupim meni kamera od 13MP zavrsava posao

Zadovoljan kupac

pre 4 godine

Drugari, firma EastStar Tech nabavlja direktno iz fabrike XiaoMi telefone, skutere i slično. Možete ih naći na Fb ili Insta. Novo sad više ne igra ulogu u svetu koliko refabrikovano. Kupiš danas telefon, posle par meseci izađe novi i bolji, više se ne vrednuje da imaš telefon dugo, već da ga menjaš stalno za novi model. Zato postoje X, XS, X+ i ostale verzije.
XiaoMi je meni vrh i osvaja svetsko tržište, a bitno je da se može kod nas kupiti za dobre pare.

BV

pre 4 godine

Optika je bitnija od megapiksela. A u poslednje vreme i softver. I koliko uopste zauzima slika od 64mpx? A da ne pricamo o procesoru i memoriji koji treba sve to da obradi, pa se radi i o potrosnji baterije..

Обзор

pre 4 godine

Имам Редми Ноут 7; све функције обавља савршено.
Шаоми је бренд који даје највише уложено/добијено.

Dambldor

pre 4 godine

Evo ja prodao Iphone 7 plus i kupio Xiaomi Pocophone , i za sada nikakve zamerke nemam , ni najmanje .Dobijes sve u jednom komadu i dobru bateriju i mocan procesor ...Ne osecam razliku, niti imam vise nameru kupovati skupe masine .

Oukitel

pre 4 godine

Xiaomi je nezaustavljiv. Huawei Part Two.
(Kobaja Grande, 30. avgust 2019 15:57)
Ja sam nabasao na Kineski mobile: Oukitel !!! Trazio sam bateriju da je duplo od Samsunga 5/6 i dodje Oukitel K6000 a toliko mu je i batetija. TOP telefon, ne znam sto bi zamjerio, a cijena !?? Prava sitnica ?100.

Boris

pre 4 godine

Za ovu cenu najbolja opcija. Xiaomi polako osvaja svet.
(Marko, 30. avgust 2019 16:20)
@Marko
Kd osvoji kostace kao Iphone danas, slicno kao i Hauwei, ne palite se na proizvodjacke trikove.

tokvil

pre 4 godine

Treba malo pročitati o tehnologiji, a pre do li se počne bombastično gađati sa megapikselima. Današnji telefoni, skoro u potpunosti proizvode konačnu sliku zahvaljujući unapređenje softvera, tj. naknadnom obradom dobijene fotografije, a ne hardverom.
Guglov Piksel je eklatantan primer toga.

Neko iz mase

pre 4 godine

Dok stigne na police kod nas cena će mu biti bliža 250€. Ja koristim Redmi Note 4 skoro već 2 godine i zadovoljan sam, koliko meni treba I dan danas sve radi savršeno... I moj sledeći telefon će definitivno biti Redmi Note, koji god model bude najnoviji...

Lincoln

pre 4 godine

@mogi dobro si objasnio glavna stvar u celoj priči je softverska interpolacija, što znači da ako je senzor npr 12MPx ide x 4 što daje 48MPx. To se radi već odavno u svetu mobilnih uređaja samo se ne zvoni na sva zvona već samo napišu "glavna kamera je opremljena senzorom od 48MPx." Google je sa Pixelom uspeo da napravi veliki korak unapred zahvaljujući odličnom softveru koji prati vrlo kvalitetnu kameru i tako dobio sjajne rezultate u mobilnoj fotografiji.

njocky

pre 4 godine

Imam već 4 godine 5ticu i odličan je sad taman da sačekam sep
Inače za ove neverne tome neka proguglayu malo o samom brendu i sta je sve xiaomi proizvodio do sada i kakav kvalitet
Cena kvalitet izuzetno

Đuro

pre 4 godine

"" Na sajtu Kimovil, cena je 270e u Kini. Dakle, u Srbiji će biti oko pedeset evra više u početku. Kasnije kako vreme prolazi i mi možemo očekivati tu cenu (na crnom tržištu).

Ovaj šablon važi za sve kineske telefone otkako pratim to. Što se tiče 64mp kamere, opet poznati fazon sa quad kamerom gde se na biraju najbolji pikseli iz 4 fotografije pa na kraji izlazni fajl bude 16mp ali sa dosta manje šuma i više svetla. Posebno pogodno za noćni režim.

Suma sumarum, ne radujte se prerano...
(Zoki Lo, 30. avgust 2019 17:25) # Link komentara ""

I koja je sad poenta ovih tvojih netačnih cena? Note8 je 160€ a Note8pro je 210€ na tom sajtu.

Mogi

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru.
(Marko, 30. avgust 2019 15:51

Apsolutno ste u pravu! Senzor ima rezoluciju 48 MP ali Bayer-Matrix samo 12 MP! Bayer-Matrix se sastoji iz fotoreceptora ispod kojih se nalazi po jedan Pixel! Svetlost koja pada na fotoreceptor se filtrira na zelene, crvene i plave svetlosne talase. Posto uvek imamo duplo vise zelenih svetlosnih talasa od crvenih i plavih, mozemo zakljuciti da 48 MP Sensor ima 24 miliona zelenih i po 12 miliona crvenih i plavih svetlosnih talasa. Sada na scenu stupa elektronika senzora i matematicka funkcija zvana interpolacija, koja od jednobojnih Pixel stvara RGB-Pixel! Inace Sony kod svog senzora koristi Quad-Bayer-Matrix sto je u stvari klasican Bayer-Matrix, ali se kod Sony Matrix-a ispod fotoreceptora ne nalazi jedan Pixel, vec 4! Dakle, 12 x 4 = 48! Zakljucak: klasican marketing sa MegaPixel! Vise MP ne znaci nuzno bolja fotografija! Velicina senzora je ostala ista, nije veca i samim time senzor ne registruje vise svetlosti! Ostatak je software iza koga se kriju mocni matematicki operateri! Huh, ako sam uspeo ovako iz rukava da Vam objasnim a da Vas ne nokautiram, onda … +. Merci
P.S. Mozda se javi neki informaticar i strucno-detaljnije to objasni, oni bi ovo trebali da imaju u malom prstu, mislim te algoritme digitalne obrade signala&slike itd.

dača

pre 4 godine

(Iz zemlje krajnosti, 30. avgust 2019 16:22)

Imam skoro godinu dana note 5 4/64, prezadovoljan sam i baterijom i brzinom i obiljem podešavanja.

JoXim

pre 4 godine

sačekajte Pocophone F2. Za one koje žele top za umerenu cenu.
(ja, 90210, 30. avgust 2019 15:04

Imam Poco, odličan fon, već skoro godinu dana a pre toga sam koristio još par Xiaomi telefona tako da mislim da sam "kvalifikovan" da ocenim ovaj brend.
Znači, ko se dvoumi, uzimajte slobodno, to je sad već jedan sazreo, ozbiljan igrač na polju mobilnih telefona.
Bez ikakvih problema imaju fenomenalne modele u svakom cenovnom rangu, po meni su bez premca u nižem i srednjem segmentu.
Naravno, sem možda u onom najvišem, ali su veoma blizu da i tu umešaju prste.
Što se tiče Poco dvojke, teško...
Mislim da je Redmi novi adut Xiaomi-a.
Verovatno ću uzeti Note 8, znatno jeftiniji a nije on nešto lošiji od pro verzije a tu mu je i adut u rukavu...
Google Camera portovi kojih neće biti na pro verziji naravno zbog Mediatek SoC-a.
Ko želi jefin a odličan fon neka ga takođe pazari, nema šanse da zažali.
Za nešto zahtevnije tu su zatim Mi 9t i pro verzija, a zašto ne i Poco F1, još uvek zver od fona.

Marko

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru. Koliko ja kontam napravili su tu neku foru sa tim px, i ta kamera od 48px je zapravo tipa 12px. Ako moze neko ko se razume da kaze detaljnije.

Marx

pre 4 godine

sve je ovo lepo, osim što će cene kod nas biti barem tri puta više
(Piter, 30. avgust 2019 15:57)

Biće 20 do 30% veće. Što preterujete?

Totem

pre 4 godine

Šaomi je jedini brend koji je uspeo za strašno kratko vreme da dospe od obične firmice na 5 mesto u svetu . Strahovit uspeh budući da uopšte ne ulažu u marketing već da ih reklamiraju sami korisnici. Iz toga sledi činjenica da samo kvalitetom mogu da naprave ono što već jesu . Zato je suviše naivno da korisnici trenutno viđenijih brendova pokušavaju da šaomi telefone predstave kao kineske no-name nekvalitetne telefone. Jednostavno nisu u pravu ! Šaomi je zaista moderni Robin Hud među telefonima.
Međutim ima jedna stvar koja mi se ne dopada oko izbora takozvane reklamne a ogromnom broju ljudi nepoznate tehnologije gde ni megapikseli (koji su služili najviše reklami) više nisu megapikseli a za to je posebno kriv Sony čije senzore Šaomi koristi u gotovo 90% svojih telefona. Plašim se da će korisnici polako početi da uviđaju u kom grmu leži zec a da će najviše izgubiti upravo Šaomi.
Što se tiče Medijatek procesora budite spokojni danas čak i manje baguju u radu od Kalkomovih čipova , a alati su im veoma stabilni i laki za manipulaciju.

Mica

pre 4 godine

Ma opasna firma koja pravi i elektticne trotinete Koji su prplavili svet I to za relativno nisku cenu. Bogami videcemo kako ce ostali reagovati a oni odavno drze sigurno vrlo visoko mesto na trzistu mobtela

Filip Petrović

pre 4 godine

Ja sam uzeo mi 9t za 300eur i osecam se kao da sam ukrao telefon. Realna vrednost dupla. Razlika izmedju sd730 i sd855 ne postoji za moje potrebe.

Limun

pre 4 godine

Za sve one koji preporučuju Pocophone 2, već je izašao. Xiaomi je odlučio da više ne koristi to ime. Naslednik Poco je Redmi K20/PRO tj. kod nas MI 9T/PRO, odlični telefoni.
Inače RN8/PRO deluje impresivno za tu cenu.

JoXim

pre 4 godine

Da li neko moze da objasni kako sada funkcionisu ti px jer imaju poredjenja gde se vidi da 12px i 48px imaju istu kameru. Koliko ja kontam napravili su tu neku foru sa tim px, i ta kamera od 48px je zapravo tipa 12px. Ako moze neko ko se razume da kaze detaljnije.
(Marko, 30. avgust 2019 15:51

Tehnologija se zove "pixel binning" ako želiš detaljnije da se infirmišeš.
Najednostavnije rečeno to ti je otprilike ovo...
Senzor napravi sliku u najvišoj rezoluciji 48 ili 64 mpx na primer...
Zatim nastupa softver koji kombinuje 4 susedna piksela raspoređena u kvadrat i od njih pravi novi, veći piksel koji sadrži informacije sva ta četiri piksela, obrađena, doterana i poboljšana.
I zato su dobijene fotke 4 puta manje u broju megapiksela.

Darko

pre 4 godine

Darko: "Sve si lepo objasnio, osim što se ovde radi o 64 Mpix koji su već prošli Bayer demosaic fazu. Znači, ako se radi o 2:1:1, tih "podpiksela" ima 256 M."

U stvari, ja sam se malo zaneo i pogrešio. Ipak, postoje i druge tehnike, npr. ko-susedno uzorkovanje boje sa piezo pomerajem, gde se postiže efekat identičan Foveon senzoru, ali uz 3 ekspozicije.

Zoki

pre 4 godine

Xiaomi je danas poznt kao ekosistem u cijem okruzenju se razvija ogroman broj proizvoda za siroku upotrebu, do sads su vec na cifri od oko 5000 proizvoda. Naravno velika vecina se prodaje samo u Kini, manji deo internacionalno. Inace Xiaomi nije postao popularan zahvaljujuci telefonima, tu mnogi grese. Prvo su razvijali svoj UI na bazi Androida koji se zvao i danas se zove MIUI. Taj UI si mogao da instaliras na mnoge tada poznate telefone (2010 i na dalje), kome se nisu svidjali fabricki UI (user interface), tj.ono sto vidis kada koristis telefon i kreces se kroz menije, funkcije, precice...kada su nagurali na cca 20 mil korisnika MIUI onda su u tom periodu presli na proizvodnju telefona. Tu se razvoj nastavio, prosirili su broj modela, krenuli sa Redmi serijom, ubacili smart satove, smart band-ove, tablet koji je bio vrlo popularan...ostalo je vec poznato vecini ljudi.