Nedelja, 02.06.2019.

16:00

5G stigao na ostrvo: BBC Britancima uživo predstavio najnoviju mobilnu tehnologiju VIDEO

Izvor: B92, Svet Kompjutera

5G stigao na ostrvo: BBC Britancima uživo predstavio najnoviju mobilnu tehnologiju VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

džej. bi. dži.

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako. (milos, 02. jun 2019 22:51)

5G je priprema za IoT i ipv6. Ako radite tamo znate o cemu pričam.

vatam sve kanale

pre 4 godine

Kad god držim u džepu 4g telefon primetio sam da su mi sve kovrdžave dlačice nakostrešene. Ko zna šta će biti sa 5g. Kad dođe 10g verovatno ćemo svi imati antenu direktno ugrađenu u glavu.

bendower

pre 4 godine

"Laik sam za ovu 5G mrezu..koje su prednosti, a koje mane..."

Prvo da razjasnimo sta su 4G/5G tehnologije: to su tehnologije koja su definisane 3GPP standardima koji se kontinuirano unapredjuju, tako da je najnoviji 4G standard znacajno unapredjen u odnosu na prvobitni iz 2008. 5G je jos na pocetku. Drugo, niko od vendora (Huawei, Ericsson, Nokia, ...) ne implementira u baznim stanicama sve sto pise u standardu. 5G bazne stanice koje su sada u komercijalnoj ponudi su prilicno "bazicne". Trece, operateri ce i dalje nastaviti da investiraju u svoje 4G mreze (prognoze govore da ce prihod od prodaje 5G opreme tek 2022 prevazici prihod of prodaje LTE opreme). Porediti 5G i 4G TEHNOLOGIJU (standarde) nije isto sto i porediti 5G i 4G MREZU (konkretnu implementaciju). Operater koji je investirao (i jos uvek investira) u kvalitetnu 4G mrezu ce jos niz godina biti u poziciji da korisnicima pruzi kvalitetniju uslugu nego operater koji je zarad PR-a investirao u bazicnu 5G opremu. Sto se tehnologija tice, 5G donosi sjajne stvari (mMIMO, beamforming, slicing, cloud RAN cloudification, SBA, itd), ali vecina toga je sada inkorporirano i u 4G standard, tako da ne postoji "clean cut" izmedju 4G i 5G. I konacno: obican korisnik (koji koristi 4G/5G za pristup Internetu preko smartphona/laptopa), nece imati neke narocite koristi od 5G. Osnovne prednosti 5G su nizi TCO (total cost of ownership) za operatera i novi servisi (machine-to-machine communication, Industry 4.0, connected car, itd.).

Harwy

pre 4 godine

U aprilu 2019. Južna Koreja postala je prva zemlja koja je usvojila 5G. Samo nekoliko sati kasnije, Verizon je pokrenuo svoju 5G uslugu u Sjedinjenim Državama i osporio tvrdnju Južne Koreje da je postala prva zemlja s 5G mrežom na svijetu, jer je navodno, južnokorejska usluga 5G prvotno pokrenuta za samo 6 južnokorejskih slavnih osoba. Južna Koreja bi mogla dobiti titulu vlasništva prve svjetske 5G mreže. Zapravo, tri glavne južnokorejske telekomunikacijske tvrtke (SK Telecom, KT i LG Uplus) dodale su više od 40.000 korisnika svojoj 5G mreži na dan lansiranja. Proizvođač,a tko drugi nego Smasung. Dakle, tu nema ništa od Hawei.

Праведник

pre 4 godine

Само мало мање штетна од атомске бомбе! Нажалост видећемо њену разарујућу моћ..

torpedo

pre 4 godine

Domet vise zavisi od frekvencije nego od amplitude talasa. Sto je veca amplituda veca veci je i domet jer talas moze da zaobilazi prepreke. Kod 5g amplituda talasa je par santima, ne moze da obidje nista, zato mora da bude cista opticka vidljivost. Zato ce predajnici biti svuda oko nas. Malo je cudno sto se 5g uvodi u nekim zabacenim krajevima prvo, zasto ne u zapadnim megapolisima prvo?

Pa da

pre 4 godine

Pogledajte samo kako su male ptice nadrljale u Holandiji posle testiranja te famozne 5G mreze.
Sve u svemu ova mreza je smrt za ljude pri dugorocnom koriscenju.

HanSolo

pre 4 godine

Ovo je Eriksonova 5G mreža, Huawei nema još kapacitet da implementira ceo swop bilo koje mreže. Huawei ju će trebati još 10 godina da stigne Zapad, mada ne verujem da ćete koristiti kineski YouTube ni tada. Ali dobro, u krvi srba je da pljuju Zapad dok koriste sve sa Zapada.
(Hmmm, 02. jun 2019 22:37)

Nisi upućen brale.. Huawei mreža je najbolja i najrazvijenija a i najjeftinija. Kinezi su IZPRED zapada u ovom segmentu.. Ericsson je manje više jedini koji imaju 5g tehnologiju koja funkcioniše.. Ameri su MNOOGOO IZA! zato u stvari i žele da "koče" Huawei...

Što dalje od nas

pre 4 godine

Zlo je stiglo.
Prvi UHF talasi koji prolaze kroz telo i energiju predaju ćelijama.
Srećno vam zračenje nalik rendgenskom, 24 sata na dan...

Lanister

pre 4 godine

5G radi na frekvencijama od 24 - 100 GHz, telefoni i bazne stanice emituju na tim frekvencijama. Dugotrajna uzloženost takvom zračenju dovodi do razaranja ćelije u organizmu. Počinje sa nesanicom, zujanjem u ušima, glavoboljom pa se nastavlja akutnim oboljenjima koja prelaze u hronična. Epilog su oboljenja tipa karcinom koja znamo kako se završavaju.
(Miki, 02. jun 2019 22:38)

Zemljače, pa sunce mu poljubim i ti naucnici valjda imaju porodice i decu,a njihova deca i rodbina ne zive na Marsu nego medju nama. Zar mislis da bi bili toliko ludi da naprave toliko stetnu tehnologiju koja ce da pobije pola covecanstva, ukljucujuci sopstvene porodice? Sve stoji za frekfencije, ali ima tu jos dosta drugih elemenata koji cine da taj uticaj nije bas toliko koliko ti navodis.

kvazi englez na srpskom

pre 4 godine

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko u citaocima toliko eksperata za 5G i telekomunikacije.
Imam ideju za sve takve, okanite se komentarisanja na raznoraznim portalima vec se usemite sa mobilnim operaterima i njima prosipajte mudrosti i svekoliko znanje...5g zraci, ubija, bolesti donose...jbt dokle samo tako?

didul.e

pre 4 godine

A ovo izgleda jedino ja vidim kao pakosnu kampanju protiv kompanije Huawei. Slika prekida...slika gubi oštrinu, a kao slučajno je snimljen znak huawei na onoj bijeloj anteni?

max

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako.
(milos, 02. jun 2019 22:51)

Ovde nije rec o Srbiji. Mi smo svetlosnu godinu daleko od Njujorka, Londona, Tokija, Pariza... Sto je normalno, kakva bi to najnovija tehnologija bila kada bi ona odmah bila moguca i u zabitima gde je prosecna plata 200 evra. Ne moze npr u Srbiji kao u Norveskoj da polovina automobila bude elektricno. Bice kod nas za 50 godina. London je pored Njujorka najmocniji grad na svetu koji vrti milijardu milijardi funti i normalno je da bude jedno 50 godina ispred Beograda. To je tamo tek u fazi testiranja pa mozes da zamislis kada ce tek kod nas. Mozda ce da se proba i kod nas ali procice mnogo vremena do masovne upotrebe.

smisleno

pre 4 godine

Zasto mislite da je wifi ogranicen zakonom na 100mW? Naravno da nema problema ako je snaga ogranicena... zato 5G i koristi mikro celije jer visoke frekvencije gube snagu mnogo vise sa razdaljinom od niskih. Druga stvar je ako se ne kontrolise pa provajderi "odvrnu" snagu... u tom slucaju cemo se kuvati.

Inace sateliti za televizijske kanale emitiju na 11GHz, tako da su te frekvencije davno "medju nama" :).

Miki

pre 4 godine

(Mario, 02. jun 2019 21:38)

Dečko ne iznosi neistine nego se informiši. 5G radi na frekvencijama od 24 - 100 GHz, telefoni i bazne stanice emituju na tim frekvencijama. Dugotrajna uzloženost takvom zračenju dovodi do razaranja ćelije u organizmu. Počinje sa nesanicom, zujanjem u ušima, glavoboljom pa se nastavlja akutnim oboljenjima koja prelaze u hronična. Epilog su oboljenja tipa karcinom koja znamo kako se završavaju.

milos

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako.

Vegas

pre 4 godine

A da Huawei zavrne ovim parazitima pristup tehnologiji opremi ?
(Milutin, 02. jun 2019 16:56)
Samo napred,neka zamrznu nama prvo..
Informisite se koliko je stetna frenkvencija na kojoj funkcionise 5G pa onda dozivajte nesrecu

Бојан

pre 4 godine

@Mario
Није проблем у фреквенцији већ у енергији таласа. Што је већа фреквенција (као код 5Г) енергија таласа брже слаби са његовим простирањем. Тако постоје два избора - стављати велики број базних станица мале снаге или мањи број велике снаге, или микс прве опције за градове и друге за између градова и руралне пределе. Како год да буде реализовано сва жива бића ће бити у великој верзији микроталасне пећнице а последице тога нису испитане ни за људе, ни за животиње нити за биљке. Поента је да је то превише ризично у односу на користи које човечанство може да има у односу на постојећу 4Г. Аналогија постоји са многим другим технологијама које зато нису заживеле или се гасе ...

Hmmm

pre 4 godine

A čiju bi 5G mrežu isprobali, ako ne Huawei... Kinezi su dve godine ispred svih u toj tehnologiji... Zato Ameri i kmeče i brukaju se. Jer ako ne mogu da utvrde da li Huawei 5G mreža ima "back door" to je samo porazno priznanje koliko zaostaju za Kinezima! Da imaju znanje za otkrivanje "zadnjih vrata" odmah bi to pokazali i uništili Huawei pred celim svetom... Ovako im ostaje samo sila, ali kao dvosekli mač...
Za Kineze ne brinite, brinite za Amere... Jenki su malo mnogo nervozni, a nervoza nije dobar saveznik za povlačenje pametnih poteza.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čiča Miloje, 2. jun 2019 20:25)

Ovo je Eriksonova 5G mreža, Huawei nema još kapacitet da implementira ceo swop bilo koje mreže. Huawei ju će trebati još 10 godina da stigne Zapad, mada ne verujem da ćete koristiti kineski YouTube ni tada. Ali dobro, u krvi srba je da pljuju Zapad dok koriste sve sa Zapada.

Mario

pre 4 godine

Citam komentare i cak neki, da neka se informisemo. Ali eto neki niste ni sami informisani, pa cu vam ja. 5g mreza radi i na frekvencama 800-900 mhz i 1800-1900-2100 itd, znaci radi na istim frekvencima kao i 2g/3g i 4g. Tu je zracenje isto kao i do sada, i brzina je 2/3x puta brza na istim frekvencima. Tako da je tu sve ok. Problem kod 5g je sto sad ima standard da moze raditi na frekvenci 24-25hiljade mhz, to je jako visoka frekvenca, koja moze doneti tako visoke brzine koje reklamiraju. Cak se govori i 50 hiljada mhz, koji je pogotovo problem. Ali te frekvence nece biti na mobilnim aparatima, nego ce se koristi usmjerene antene, koje ce se koristi za itnernet i televiziju u domacinstvu. Nece razkopavati za optiku, nego ce na zgradi biti prijemnik, i zgrada ce imati internet putem 5g i tako dalje.

Marko

pre 4 godine

@IT-er
Da ti "srBski strucnjak" nesto kaze: dokazano je da zracenje od telefona utice na manji broj spermatozoida, pre svega ispravnih i dobro pokretnih. Ako ne verujes, uradi test na sebi. To sto mozda znas da kucas neki kod, eventualno pravi programski jezik, ne cini te strucnim na polju medicine, biologije, elektronike i fizike.

buster

pre 4 godine

kada nam amerika uvodi tehnologiju sve je demokratski i po trzisnom modelu. onda kada gube deo kolaca kasne sa tehnologijom onda udaraju sankcije pricaju o spijunazi i slicno. znaci dok se oni ponasaju kao moderni okupatori i kolonijalisti sve moze kad se okrenu karte nista ne moze. Nisam ljibitelj Kine da se razumemo.

biološki je bezopasna

pre 4 godine

Sa 5G mrežom hakeri će moći da vam skinu hard za par sekundi, da vas prate preko kamere a da vam ne zaštuca internet, eto to je ono glavno pod temom "Štetne posledice 5G mreže"

Čiča Miloje

pre 4 godine

A čiju bi 5G mrežu isprobali, ako ne Huawei... Kinezi su dve godine ispred svih u toj tehnologiji... Zato Ameri i kmeče i brukaju se. Jer ako ne mogu da utvrde da li Huawei 5G mreža ima "back door" to je samo porazno priznanje koliko zaostaju za Kinezima! Da imaju znanje za otkrivanje "zadnjih vrata" odmah bi to pokazali i uništili Huawei pred celim svetom... Ovako im ostaje samo sila, ali kao dvosekli mač...
Za Kineze ne brinite, brinite za Amere... Jenki su malo mnogo nervozni, a nervoza nije dobar saveznik za povlačenje pametnih poteza.

Miki

pre 4 godine

Sama količina zračenja nije velika ali ima kumulativni efekat na organizam, posebno je opasno to što tehnologija radi na izuzetno visokim freq. Efekti će se pokazati nakon par godina eksploatacije. Ja se baš nešto i ne bih žurio sa uvođenjem.

Nebojsa

pre 4 godine

Huawei je samo jedna od kompanija koja poseduje 5G tehnologiju. Najveci broj patenata za 5G ima Ericsson koji je vec pustio 5g mrezu u Juznoj Koreji, Svajcarskoj, SAD, Australiji.

IT-er

pre 4 godine

Evo sada ce srBski pametnjakovici, strucnjaci za sve nauke i umetnosti, poceti da pricaju neke medicinske bapske price o nekakvom zracenju i svetskim zaverama ...

Ajnstajn

pre 4 godine

Najzabavniji su mi ovi komentari o stetnosti 5G tehnologije. Verovatno ih pisu isti oni koji su navlacili roletne kada je bilo poslednje pomracenje Sunca. Inace 5G radi u istom frekventnom opsegu kao i 4G (5GHz). Linkovi izmedju stanica su na vecim frekvencijama (28/60 GHz). Inace kucne sijalice i sunce zrace na 1000x vecoj frekvenciji od 5G pa nam ne smetaju jer se radi o nejonizujucem zracenju (foton nema dovoljnu energiju da narusi strukturu atoma i time izazove npr. genetsku mutaciju). Dozvoljenu gustinu snage regulisu svaka Zemlja ponaosob, kako se ne bi desilo da dodje do nezeljenog zagrevanja okoline kao npr. u mikrotalasnoj pecnici koja zraci istom frekvencijom kao i WLAN (2.45 GHz) ali 1000x vecim snagom. 5G koristi usmerene antene i savremenu elektroniku, optimizovanu za malu potrosnju, tako da ce verovatno zraciti manje snage od 2G/3G.

Marko

pre 4 godine

Stetno je za pcele, ima da opstanu samo na zabacenim mestima, osim ako se nesto oko tehnologije ne promeni. Cak im i stari signal cesto smeta. Pcele imaju prirodnu navigaciju koju ove frekvencije ometaju i onda ne znaju da se vrate do kosnice i uginu. Nisu vazne samo za med, nego i za oprasivanje brojnih biljaka. Sto se ljudi tice, najveci problem je smanjen broj (ispravnih) spermatozoida, a to je problem i sa ostalim mrezama, sa 5g malo vise.

Stefan

pre 4 godine

Laik sam za ovu 5G mrezu..koje su prednosti, a koje mane...sta nam hvali sa ovom 4 G mrezom..Neka objasni neko strucan ako zeli.Pozdrav.

Mediocritical

pre 4 godine

Ako imate stare plombe od žive, to se istopi na prvi poziv..
Zato ovaj snima ovolikom kamerčinom, koja je oklopljena olovom i može da snima nuklearni reaktor dok radi.
Pa dobro, budućnost pravi selekciju za one, koji će opstati u njoj.

Marko

pre 4 godine

Stetno je za pcele, ima da opstanu samo na zabacenim mestima, osim ako se nesto oko tehnologije ne promeni. Cak im i stari signal cesto smeta. Pcele imaju prirodnu navigaciju koju ove frekvencije ometaju i onda ne znaju da se vrate do kosnice i uginu. Nisu vazne samo za med, nego i za oprasivanje brojnih biljaka. Sto se ljudi tice, najveci problem je smanjen broj (ispravnih) spermatozoida, a to je problem i sa ostalim mrezama, sa 5g malo vise.

milos

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako.

Ajnstajn

pre 4 godine

Najzabavniji su mi ovi komentari o stetnosti 5G tehnologije. Verovatno ih pisu isti oni koji su navlacili roletne kada je bilo poslednje pomracenje Sunca. Inace 5G radi u istom frekventnom opsegu kao i 4G (5GHz). Linkovi izmedju stanica su na vecim frekvencijama (28/60 GHz). Inace kucne sijalice i sunce zrace na 1000x vecoj frekvenciji od 5G pa nam ne smetaju jer se radi o nejonizujucem zracenju (foton nema dovoljnu energiju da narusi strukturu atoma i time izazove npr. genetsku mutaciju). Dozvoljenu gustinu snage regulisu svaka Zemlja ponaosob, kako se ne bi desilo da dodje do nezeljenog zagrevanja okoline kao npr. u mikrotalasnoj pecnici koja zraci istom frekvencijom kao i WLAN (2.45 GHz) ali 1000x vecim snagom. 5G koristi usmerene antene i savremenu elektroniku, optimizovanu za malu potrosnju, tako da ce verovatno zraciti manje snage od 2G/3G.

IT-er

pre 4 godine

Evo sada ce srBski pametnjakovici, strucnjaci za sve nauke i umetnosti, poceti da pricaju neke medicinske bapske price o nekakvom zracenju i svetskim zaverama ...

buster

pre 4 godine

kada nam amerika uvodi tehnologiju sve je demokratski i po trzisnom modelu. onda kada gube deo kolaca kasne sa tehnologijom onda udaraju sankcije pricaju o spijunazi i slicno. znaci dok se oni ponasaju kao moderni okupatori i kolonijalisti sve moze kad se okrenu karte nista ne moze. Nisam ljibitelj Kine da se razumemo.

Nebojsa

pre 4 godine

Huawei je samo jedna od kompanija koja poseduje 5G tehnologiju. Najveci broj patenata za 5G ima Ericsson koji je vec pustio 5g mrezu u Juznoj Koreji, Svajcarskoj, SAD, Australiji.

Marko

pre 4 godine

@IT-er
Da ti "srBski strucnjak" nesto kaze: dokazano je da zracenje od telefona utice na manji broj spermatozoida, pre svega ispravnih i dobro pokretnih. Ako ne verujes, uradi test na sebi. To sto mozda znas da kucas neki kod, eventualno pravi programski jezik, ne cini te strucnim na polju medicine, biologije, elektronike i fizike.

Miki

pre 4 godine

Sama količina zračenja nije velika ali ima kumulativni efekat na organizam, posebno je opasno to što tehnologija radi na izuzetno visokim freq. Efekti će se pokazati nakon par godina eksploatacije. Ja se baš nešto i ne bih žurio sa uvođenjem.

Бојан

pre 4 godine

@Mario
Није проблем у фреквенцији већ у енергији таласа. Што је већа фреквенција (као код 5Г) енергија таласа брже слаби са његовим простирањем. Тако постоје два избора - стављати велики број базних станица мале снаге или мањи број велике снаге, или микс прве опције за градове и друге за између градова и руралне пределе. Како год да буде реализовано сва жива бића ће бити у великој верзији микроталасне пећнице а последице тога нису испитане ни за људе, ни за животиње нити за биљке. Поента је да је то превише ризично у односу на користи које човечанство може да има у односу на постојећу 4Г. Аналогија постоји са многим другим технологијама које зато нису заживеле или се гасе ...

Mediocritical

pre 4 godine

Ako imate stare plombe od žive, to se istopi na prvi poziv..
Zato ovaj snima ovolikom kamerčinom, koja je oklopljena olovom i može da snima nuklearni reaktor dok radi.
Pa dobro, budućnost pravi selekciju za one, koji će opstati u njoj.

Hmmm

pre 4 godine

A čiju bi 5G mrežu isprobali, ako ne Huawei... Kinezi su dve godine ispred svih u toj tehnologiji... Zato Ameri i kmeče i brukaju se. Jer ako ne mogu da utvrde da li Huawei 5G mreža ima "back door" to je samo porazno priznanje koliko zaostaju za Kinezima! Da imaju znanje za otkrivanje "zadnjih vrata" odmah bi to pokazali i uništili Huawei pred celim svetom... Ovako im ostaje samo sila, ali kao dvosekli mač...
Za Kineze ne brinite, brinite za Amere... Jenki su malo mnogo nervozni, a nervoza nije dobar saveznik za povlačenje pametnih poteza.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čiča Miloje, 2. jun 2019 20:25)

Ovo je Eriksonova 5G mreža, Huawei nema još kapacitet da implementira ceo swop bilo koje mreže. Huawei ju će trebati još 10 godina da stigne Zapad, mada ne verujem da ćete koristiti kineski YouTube ni tada. Ali dobro, u krvi srba je da pljuju Zapad dok koriste sve sa Zapada.

Miki

pre 4 godine

(Mario, 02. jun 2019 21:38)

Dečko ne iznosi neistine nego se informiši. 5G radi na frekvencijama od 24 - 100 GHz, telefoni i bazne stanice emituju na tim frekvencijama. Dugotrajna uzloženost takvom zračenju dovodi do razaranja ćelije u organizmu. Počinje sa nesanicom, zujanjem u ušima, glavoboljom pa se nastavlja akutnim oboljenjima koja prelaze u hronična. Epilog su oboljenja tipa karcinom koja znamo kako se završavaju.

Čiča Miloje

pre 4 godine

A čiju bi 5G mrežu isprobali, ako ne Huawei... Kinezi su dve godine ispred svih u toj tehnologiji... Zato Ameri i kmeče i brukaju se. Jer ako ne mogu da utvrde da li Huawei 5G mreža ima "back door" to je samo porazno priznanje koliko zaostaju za Kinezima! Da imaju znanje za otkrivanje "zadnjih vrata" odmah bi to pokazali i uništili Huawei pred celim svetom... Ovako im ostaje samo sila, ali kao dvosekli mač...
Za Kineze ne brinite, brinite za Amere... Jenki su malo mnogo nervozni, a nervoza nije dobar saveznik za povlačenje pametnih poteza.

Stefan

pre 4 godine

Laik sam za ovu 5G mrezu..koje su prednosti, a koje mane...sta nam hvali sa ovom 4 G mrezom..Neka objasni neko strucan ako zeli.Pozdrav.

Mario

pre 4 godine

Citam komentare i cak neki, da neka se informisemo. Ali eto neki niste ni sami informisani, pa cu vam ja. 5g mreza radi i na frekvencama 800-900 mhz i 1800-1900-2100 itd, znaci radi na istim frekvencima kao i 2g/3g i 4g. Tu je zracenje isto kao i do sada, i brzina je 2/3x puta brza na istim frekvencima. Tako da je tu sve ok. Problem kod 5g je sto sad ima standard da moze raditi na frekvenci 24-25hiljade mhz, to je jako visoka frekvenca, koja moze doneti tako visoke brzine koje reklamiraju. Cak se govori i 50 hiljada mhz, koji je pogotovo problem. Ali te frekvence nece biti na mobilnim aparatima, nego ce se koristi usmjerene antene, koje ce se koristi za itnernet i televiziju u domacinstvu. Nece razkopavati za optiku, nego ce na zgradi biti prijemnik, i zgrada ce imati internet putem 5g i tako dalje.

biološki je bezopasna

pre 4 godine

Sa 5G mrežom hakeri će moći da vam skinu hard za par sekundi, da vas prate preko kamere a da vam ne zaštuca internet, eto to je ono glavno pod temom "Štetne posledice 5G mreže"

Vegas

pre 4 godine

A da Huawei zavrne ovim parazitima pristup tehnologiji opremi ?
(Milutin, 02. jun 2019 16:56)
Samo napred,neka zamrznu nama prvo..
Informisite se koliko je stetna frenkvencija na kojoj funkcionise 5G pa onda dozivajte nesrecu

kvazi englez na srpskom

pre 4 godine

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko u citaocima toliko eksperata za 5G i telekomunikacije.
Imam ideju za sve takve, okanite se komentarisanja na raznoraznim portalima vec se usemite sa mobilnim operaterima i njima prosipajte mudrosti i svekoliko znanje...5g zraci, ubija, bolesti donose...jbt dokle samo tako?

Lanister

pre 4 godine

5G radi na frekvencijama od 24 - 100 GHz, telefoni i bazne stanice emituju na tim frekvencijama. Dugotrajna uzloženost takvom zračenju dovodi do razaranja ćelije u organizmu. Počinje sa nesanicom, zujanjem u ušima, glavoboljom pa se nastavlja akutnim oboljenjima koja prelaze u hronična. Epilog su oboljenja tipa karcinom koja znamo kako se završavaju.
(Miki, 02. jun 2019 22:38)

Zemljače, pa sunce mu poljubim i ti naucnici valjda imaju porodice i decu,a njihova deca i rodbina ne zive na Marsu nego medju nama. Zar mislis da bi bili toliko ludi da naprave toliko stetnu tehnologiju koja ce da pobije pola covecanstva, ukljucujuci sopstvene porodice? Sve stoji za frekfencije, ali ima tu jos dosta drugih elemenata koji cine da taj uticaj nije bas toliko koliko ti navodis.

bendower

pre 4 godine

"Laik sam za ovu 5G mrezu..koje su prednosti, a koje mane..."

Prvo da razjasnimo sta su 4G/5G tehnologije: to su tehnologije koja su definisane 3GPP standardima koji se kontinuirano unapredjuju, tako da je najnoviji 4G standard znacajno unapredjen u odnosu na prvobitni iz 2008. 5G je jos na pocetku. Drugo, niko od vendora (Huawei, Ericsson, Nokia, ...) ne implementira u baznim stanicama sve sto pise u standardu. 5G bazne stanice koje su sada u komercijalnoj ponudi su prilicno "bazicne". Trece, operateri ce i dalje nastaviti da investiraju u svoje 4G mreze (prognoze govore da ce prihod od prodaje 5G opreme tek 2022 prevazici prihod of prodaje LTE opreme). Porediti 5G i 4G TEHNOLOGIJU (standarde) nije isto sto i porediti 5G i 4G MREZU (konkretnu implementaciju). Operater koji je investirao (i jos uvek investira) u kvalitetnu 4G mrezu ce jos niz godina biti u poziciji da korisnicima pruzi kvalitetniju uslugu nego operater koji je zarad PR-a investirao u bazicnu 5G opremu. Sto se tehnologija tice, 5G donosi sjajne stvari (mMIMO, beamforming, slicing, cloud RAN cloudification, SBA, itd), ali vecina toga je sada inkorporirano i u 4G standard, tako da ne postoji "clean cut" izmedju 4G i 5G. I konacno: obican korisnik (koji koristi 4G/5G za pristup Internetu preko smartphona/laptopa), nece imati neke narocite koristi od 5G. Osnovne prednosti 5G su nizi TCO (total cost of ownership) za operatera i novi servisi (machine-to-machine communication, Industry 4.0, connected car, itd.).

HanSolo

pre 4 godine

Ovo je Eriksonova 5G mreža, Huawei nema još kapacitet da implementira ceo swop bilo koje mreže. Huawei ju će trebati još 10 godina da stigne Zapad, mada ne verujem da ćete koristiti kineski YouTube ni tada. Ali dobro, u krvi srba je da pljuju Zapad dok koriste sve sa Zapada.
(Hmmm, 02. jun 2019 22:37)

Nisi upućen brale.. Huawei mreža je najbolja i najrazvijenija a i najjeftinija. Kinezi su IZPRED zapada u ovom segmentu.. Ericsson je manje više jedini koji imaju 5g tehnologiju koja funkcioniše.. Ameri su MNOOGOO IZA! zato u stvari i žele da "koče" Huawei...

smisleno

pre 4 godine

Zasto mislite da je wifi ogranicen zakonom na 100mW? Naravno da nema problema ako je snaga ogranicena... zato 5G i koristi mikro celije jer visoke frekvencije gube snagu mnogo vise sa razdaljinom od niskih. Druga stvar je ako se ne kontrolise pa provajderi "odvrnu" snagu... u tom slucaju cemo se kuvati.

Inace sateliti za televizijske kanale emitiju na 11GHz, tako da su te frekvencije davno "medju nama" :).

max

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako.
(milos, 02. jun 2019 22:51)

Ovde nije rec o Srbiji. Mi smo svetlosnu godinu daleko od Njujorka, Londona, Tokija, Pariza... Sto je normalno, kakva bi to najnovija tehnologija bila kada bi ona odmah bila moguca i u zabitima gde je prosecna plata 200 evra. Ne moze npr u Srbiji kao u Norveskoj da polovina automobila bude elektricno. Bice kod nas za 50 godina. London je pored Njujorka najmocniji grad na svetu koji vrti milijardu milijardi funti i normalno je da bude jedno 50 godina ispred Beograda. To je tamo tek u fazi testiranja pa mozes da zamislis kada ce tek kod nas. Mozda ce da se proba i kod nas ali procice mnogo vremena do masovne upotrebe.

Pa da

pre 4 godine

Pogledajte samo kako su male ptice nadrljale u Holandiji posle testiranja te famozne 5G mreze.
Sve u svemu ova mreza je smrt za ljude pri dugorocnom koriscenju.

Što dalje od nas

pre 4 godine

Zlo je stiglo.
Prvi UHF talasi koji prolaze kroz telo i energiju predaju ćelijama.
Srećno vam zračenje nalik rendgenskom, 24 sata na dan...

vatam sve kanale

pre 4 godine

Kad god držim u džepu 4g telefon primetio sam da su mi sve kovrdžave dlačice nakostrešene. Ko zna šta će biti sa 5g. Kad dođe 10g verovatno ćemo svi imati antenu direktno ugrađenu u glavu.

Праведник

pre 4 godine

Само мало мање штетна од атомске бомбе! Нажалост видећемо њену разарујућу моћ..

Harwy

pre 4 godine

U aprilu 2019. Južna Koreja postala je prva zemlja koja je usvojila 5G. Samo nekoliko sati kasnije, Verizon je pokrenuo svoju 5G uslugu u Sjedinjenim Državama i osporio tvrdnju Južne Koreje da je postala prva zemlja s 5G mrežom na svijetu, jer je navodno, južnokorejska usluga 5G prvotno pokrenuta za samo 6 južnokorejskih slavnih osoba. Južna Koreja bi mogla dobiti titulu vlasništva prve svjetske 5G mreže. Zapravo, tri glavne južnokorejske telekomunikacijske tvrtke (SK Telecom, KT i LG Uplus) dodale su više od 40.000 korisnika svojoj 5G mreži na dan lansiranja. Proizvođač,a tko drugi nego Smasung. Dakle, tu nema ništa od Hawei.

torpedo

pre 4 godine

Domet vise zavisi od frekvencije nego od amplitude talasa. Sto je veca amplituda veca veci je i domet jer talas moze da zaobilazi prepreke. Kod 5g amplituda talasa je par santima, ne moze da obidje nista, zato mora da bude cista opticka vidljivost. Zato ce predajnici biti svuda oko nas. Malo je cudno sto se 5g uvodi u nekim zabacenim krajevima prvo, zasto ne u zapadnim megapolisima prvo?

džej. bi. dži.

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako. (milos, 02. jun 2019 22:51)

5G je priprema za IoT i ipv6. Ako radite tamo znate o cemu pričam.

didul.e

pre 4 godine

A ovo izgleda jedino ja vidim kao pakosnu kampanju protiv kompanije Huawei. Slika prekida...slika gubi oštrinu, a kao slučajno je snimljen znak huawei na onoj bijeloj anteni?

IT-er

pre 4 godine

Evo sada ce srBski pametnjakovici, strucnjaci za sve nauke i umetnosti, poceti da pricaju neke medicinske bapske price o nekakvom zracenju i svetskim zaverama ...

Hmmm

pre 4 godine

A čiju bi 5G mrežu isprobali, ako ne Huawei... Kinezi su dve godine ispred svih u toj tehnologiji... Zato Ameri i kmeče i brukaju se. Jer ako ne mogu da utvrde da li Huawei 5G mreža ima "back door" to je samo porazno priznanje koliko zaostaju za Kinezima! Da imaju znanje za otkrivanje "zadnjih vrata" odmah bi to pokazali i uništili Huawei pred celim svetom... Ovako im ostaje samo sila, ali kao dvosekli mač...
Za Kineze ne brinite, brinite za Amere... Jenki su malo mnogo nervozni, a nervoza nije dobar saveznik za povlačenje pametnih poteza.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Čiča Miloje, 2. jun 2019 20:25)

Ovo je Eriksonova 5G mreža, Huawei nema još kapacitet da implementira ceo swop bilo koje mreže. Huawei ju će trebati još 10 godina da stigne Zapad, mada ne verujem da ćete koristiti kineski YouTube ni tada. Ali dobro, u krvi srba je da pljuju Zapad dok koriste sve sa Zapada.

Ajnstajn

pre 4 godine

Najzabavniji su mi ovi komentari o stetnosti 5G tehnologije. Verovatno ih pisu isti oni koji su navlacili roletne kada je bilo poslednje pomracenje Sunca. Inace 5G radi u istom frekventnom opsegu kao i 4G (5GHz). Linkovi izmedju stanica su na vecim frekvencijama (28/60 GHz). Inace kucne sijalice i sunce zrace na 1000x vecoj frekvenciji od 5G pa nam ne smetaju jer se radi o nejonizujucem zracenju (foton nema dovoljnu energiju da narusi strukturu atoma i time izazove npr. genetsku mutaciju). Dozvoljenu gustinu snage regulisu svaka Zemlja ponaosob, kako se ne bi desilo da dodje do nezeljenog zagrevanja okoline kao npr. u mikrotalasnoj pecnici koja zraci istom frekvencijom kao i WLAN (2.45 GHz) ali 1000x vecim snagom. 5G koristi usmerene antene i savremenu elektroniku, optimizovanu za malu potrosnju, tako da ce verovatno zraciti manje snage od 2G/3G.

Mediocritical

pre 4 godine

Ako imate stare plombe od žive, to se istopi na prvi poziv..
Zato ovaj snima ovolikom kamerčinom, koja je oklopljena olovom i može da snima nuklearni reaktor dok radi.
Pa dobro, budućnost pravi selekciju za one, koji će opstati u njoj.

Miki

pre 4 godine

(Mario, 02. jun 2019 21:38)

Dečko ne iznosi neistine nego se informiši. 5G radi na frekvencijama od 24 - 100 GHz, telefoni i bazne stanice emituju na tim frekvencijama. Dugotrajna uzloženost takvom zračenju dovodi do razaranja ćelije u organizmu. Počinje sa nesanicom, zujanjem u ušima, glavoboljom pa se nastavlja akutnim oboljenjima koja prelaze u hronična. Epilog su oboljenja tipa karcinom koja znamo kako se završavaju.

Stefan

pre 4 godine

Laik sam za ovu 5G mrezu..koje su prednosti, a koje mane...sta nam hvali sa ovom 4 G mrezom..Neka objasni neko strucan ako zeli.Pozdrav.

biološki je bezopasna

pre 4 godine

Sa 5G mrežom hakeri će moći da vam skinu hard za par sekundi, da vas prate preko kamere a da vam ne zaštuca internet, eto to je ono glavno pod temom "Štetne posledice 5G mreže"

Nebojsa

pre 4 godine

Huawei je samo jedna od kompanija koja poseduje 5G tehnologiju. Najveci broj patenata za 5G ima Ericsson koji je vec pustio 5g mrezu u Juznoj Koreji, Svajcarskoj, SAD, Australiji.

Marko

pre 4 godine

Stetno je za pcele, ima da opstanu samo na zabacenim mestima, osim ako se nesto oko tehnologije ne promeni. Cak im i stari signal cesto smeta. Pcele imaju prirodnu navigaciju koju ove frekvencije ometaju i onda ne znaju da se vrate do kosnice i uginu. Nisu vazne samo za med, nego i za oprasivanje brojnih biljaka. Sto se ljudi tice, najveci problem je smanjen broj (ispravnih) spermatozoida, a to je problem i sa ostalim mrezama, sa 5g malo vise.

milos

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako.

Vegas

pre 4 godine

A da Huawei zavrne ovim parazitima pristup tehnologiji opremi ?
(Milutin, 02. jun 2019 16:56)
Samo napred,neka zamrznu nama prvo..
Informisite se koliko je stetna frenkvencija na kojoj funkcionise 5G pa onda dozivajte nesrecu

Čiča Miloje

pre 4 godine

A čiju bi 5G mrežu isprobali, ako ne Huawei... Kinezi su dve godine ispred svih u toj tehnologiji... Zato Ameri i kmeče i brukaju se. Jer ako ne mogu da utvrde da li Huawei 5G mreža ima "back door" to je samo porazno priznanje koliko zaostaju za Kinezima! Da imaju znanje za otkrivanje "zadnjih vrata" odmah bi to pokazali i uništili Huawei pred celim svetom... Ovako im ostaje samo sila, ali kao dvosekli mač...
Za Kineze ne brinite, brinite za Amere... Jenki su malo mnogo nervozni, a nervoza nije dobar saveznik za povlačenje pametnih poteza.

Mario

pre 4 godine

Citam komentare i cak neki, da neka se informisemo. Ali eto neki niste ni sami informisani, pa cu vam ja. 5g mreza radi i na frekvencama 800-900 mhz i 1800-1900-2100 itd, znaci radi na istim frekvencima kao i 2g/3g i 4g. Tu je zracenje isto kao i do sada, i brzina je 2/3x puta brza na istim frekvencima. Tako da je tu sve ok. Problem kod 5g je sto sad ima standard da moze raditi na frekvenci 24-25hiljade mhz, to je jako visoka frekvenca, koja moze doneti tako visoke brzine koje reklamiraju. Cak se govori i 50 hiljada mhz, koji je pogotovo problem. Ali te frekvence nece biti na mobilnim aparatima, nego ce se koristi usmjerene antene, koje ce se koristi za itnernet i televiziju u domacinstvu. Nece razkopavati za optiku, nego ce na zgradi biti prijemnik, i zgrada ce imati internet putem 5g i tako dalje.

Бојан

pre 4 godine

@Mario
Није проблем у фреквенцији већ у енергији таласа. Што је већа фреквенција (као код 5Г) енергија таласа брже слаби са његовим простирањем. Тако постоје два избора - стављати велики број базних станица мале снаге или мањи број велике снаге, или микс прве опције за градове и друге за између градова и руралне пределе. Како год да буде реализовано сва жива бића ће бити у великој верзији микроталасне пећнице а последице тога нису испитане ни за људе, ни за животиње нити за биљке. Поента је да је то превише ризично у односу на користи које човечанство може да има у односу на постојећу 4Г. Аналогија постоји са многим другим технологијама које зато нису заживеле или се гасе ...

Marko

pre 4 godine

@IT-er
Da ti "srBski strucnjak" nesto kaze: dokazano je da zracenje od telefona utice na manji broj spermatozoida, pre svega ispravnih i dobro pokretnih. Ako ne verujes, uradi test na sebi. To sto mozda znas da kucas neki kod, eventualno pravi programski jezik, ne cini te strucnim na polju medicine, biologije, elektronike i fizike.

Miki

pre 4 godine

Sama količina zračenja nije velika ali ima kumulativni efekat na organizam, posebno je opasno to što tehnologija radi na izuzetno visokim freq. Efekti će se pokazati nakon par godina eksploatacije. Ja se baš nešto i ne bih žurio sa uvođenjem.

Праведник

pre 4 godine

Само мало мање штетна од атомске бомбе! Нажалост видећемо њену разарујућу моћ..

Pa da

pre 4 godine

Pogledajte samo kako su male ptice nadrljale u Holandiji posle testiranja te famozne 5G mreze.
Sve u svemu ova mreza je smrt za ljude pri dugorocnom koriscenju.

Što dalje od nas

pre 4 godine

Zlo je stiglo.
Prvi UHF talasi koji prolaze kroz telo i energiju predaju ćelijama.
Srećno vam zračenje nalik rendgenskom, 24 sata na dan...

torpedo

pre 4 godine

Domet vise zavisi od frekvencije nego od amplitude talasa. Sto je veca amplituda veca veci je i domet jer talas moze da zaobilazi prepreke. Kod 5g amplituda talasa je par santima, ne moze da obidje nista, zato mora da bude cista opticka vidljivost. Zato ce predajnici biti svuda oko nas. Malo je cudno sto se 5g uvodi u nekim zabacenim krajevima prvo, zasto ne u zapadnim megapolisima prvo?

buster

pre 4 godine

kada nam amerika uvodi tehnologiju sve je demokratski i po trzisnom modelu. onda kada gube deo kolaca kasne sa tehnologijom onda udaraju sankcije pricaju o spijunazi i slicno. znaci dok se oni ponasaju kao moderni okupatori i kolonijalisti sve moze kad se okrenu karte nista ne moze. Nisam ljibitelj Kine da se razumemo.

HanSolo

pre 4 godine

Ovo je Eriksonova 5G mreža, Huawei nema još kapacitet da implementira ceo swop bilo koje mreže. Huawei ju će trebati još 10 godina da stigne Zapad, mada ne verujem da ćete koristiti kineski YouTube ni tada. Ali dobro, u krvi srba je da pljuju Zapad dok koriste sve sa Zapada.
(Hmmm, 02. jun 2019 22:37)

Nisi upućen brale.. Huawei mreža je najbolja i najrazvijenija a i najjeftinija. Kinezi su IZPRED zapada u ovom segmentu.. Ericsson je manje više jedini koji imaju 5g tehnologiju koja funkcioniše.. Ameri su MNOOGOO IZA! zato u stvari i žele da "koče" Huawei...

vatam sve kanale

pre 4 godine

Kad god držim u džepu 4g telefon primetio sam da su mi sve kovrdžave dlačice nakostrešene. Ko zna šta će biti sa 5g. Kad dođe 10g verovatno ćemo svi imati antenu direktno ugrađenu u glavu.

kvazi englez na srpskom

pre 4 godine

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko u citaocima toliko eksperata za 5G i telekomunikacije.
Imam ideju za sve takve, okanite se komentarisanja na raznoraznim portalima vec se usemite sa mobilnim operaterima i njima prosipajte mudrosti i svekoliko znanje...5g zraci, ubija, bolesti donose...jbt dokle samo tako?

Harwy

pre 4 godine

U aprilu 2019. Južna Koreja postala je prva zemlja koja je usvojila 5G. Samo nekoliko sati kasnije, Verizon je pokrenuo svoju 5G uslugu u Sjedinjenim Državama i osporio tvrdnju Južne Koreje da je postala prva zemlja s 5G mrežom na svijetu, jer je navodno, južnokorejska usluga 5G prvotno pokrenuta za samo 6 južnokorejskih slavnih osoba. Južna Koreja bi mogla dobiti titulu vlasništva prve svjetske 5G mreže. Zapravo, tri glavne južnokorejske telekomunikacijske tvrtke (SK Telecom, KT i LG Uplus) dodale su više od 40.000 korisnika svojoj 5G mreži na dan lansiranja. Proizvođač,a tko drugi nego Smasung. Dakle, tu nema ništa od Hawei.

Lanister

pre 4 godine

5G radi na frekvencijama od 24 - 100 GHz, telefoni i bazne stanice emituju na tim frekvencijama. Dugotrajna uzloženost takvom zračenju dovodi do razaranja ćelije u organizmu. Počinje sa nesanicom, zujanjem u ušima, glavoboljom pa se nastavlja akutnim oboljenjima koja prelaze u hronična. Epilog su oboljenja tipa karcinom koja znamo kako se završavaju.
(Miki, 02. jun 2019 22:38)

Zemljače, pa sunce mu poljubim i ti naucnici valjda imaju porodice i decu,a njihova deca i rodbina ne zive na Marsu nego medju nama. Zar mislis da bi bili toliko ludi da naprave toliko stetnu tehnologiju koja ce da pobije pola covecanstva, ukljucujuci sopstvene porodice? Sve stoji za frekfencije, ali ima tu jos dosta drugih elemenata koji cine da taj uticaj nije bas toliko koliko ti navodis.

didul.e

pre 4 godine

A ovo izgleda jedino ja vidim kao pakosnu kampanju protiv kompanije Huawei. Slika prekida...slika gubi oštrinu, a kao slučajno je snimljen znak huawei na onoj bijeloj anteni?

max

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako.
(milos, 02. jun 2019 22:51)

Ovde nije rec o Srbiji. Mi smo svetlosnu godinu daleko od Njujorka, Londona, Tokija, Pariza... Sto je normalno, kakva bi to najnovija tehnologija bila kada bi ona odmah bila moguca i u zabitima gde je prosecna plata 200 evra. Ne moze npr u Srbiji kao u Norveskoj da polovina automobila bude elektricno. Bice kod nas za 50 godina. London je pored Njujorka najmocniji grad na svetu koji vrti milijardu milijardi funti i normalno je da bude jedno 50 godina ispred Beograda. To je tamo tek u fazi testiranja pa mozes da zamislis kada ce tek kod nas. Mozda ce da se proba i kod nas ali procice mnogo vremena do masovne upotrebe.

bendower

pre 4 godine

"Laik sam za ovu 5G mrezu..koje su prednosti, a koje mane..."

Prvo da razjasnimo sta su 4G/5G tehnologije: to su tehnologije koja su definisane 3GPP standardima koji se kontinuirano unapredjuju, tako da je najnoviji 4G standard znacajno unapredjen u odnosu na prvobitni iz 2008. 5G je jos na pocetku. Drugo, niko od vendora (Huawei, Ericsson, Nokia, ...) ne implementira u baznim stanicama sve sto pise u standardu. 5G bazne stanice koje su sada u komercijalnoj ponudi su prilicno "bazicne". Trece, operateri ce i dalje nastaviti da investiraju u svoje 4G mreze (prognoze govore da ce prihod od prodaje 5G opreme tek 2022 prevazici prihod of prodaje LTE opreme). Porediti 5G i 4G TEHNOLOGIJU (standarde) nije isto sto i porediti 5G i 4G MREZU (konkretnu implementaciju). Operater koji je investirao (i jos uvek investira) u kvalitetnu 4G mrezu ce jos niz godina biti u poziciji da korisnicima pruzi kvalitetniju uslugu nego operater koji je zarad PR-a investirao u bazicnu 5G opremu. Sto se tehnologija tice, 5G donosi sjajne stvari (mMIMO, beamforming, slicing, cloud RAN cloudification, SBA, itd), ali vecina toga je sada inkorporirano i u 4G standard, tako da ne postoji "clean cut" izmedju 4G i 5G. I konacno: obican korisnik (koji koristi 4G/5G za pristup Internetu preko smartphona/laptopa), nece imati neke narocite koristi od 5G. Osnovne prednosti 5G su nizi TCO (total cost of ownership) za operatera i novi servisi (machine-to-machine communication, Industry 4.0, connected car, itd.).

džej. bi. dži.

pre 4 godine

totalno bespotrebno. radim u telekomunikacionoj kompaniji i znam da i ja zivim od ovoga ali bolje imati 100 posto (bez mrtvih zona) razvijenu 3g mrezu nego sarenu 3 4 i sutra 5.. a kod sva tri provajdera je tako. (milos, 02. jun 2019 22:51)

5G je priprema za IoT i ipv6. Ako radite tamo znate o cemu pričam.

smisleno

pre 4 godine

Zasto mislite da je wifi ogranicen zakonom na 100mW? Naravno da nema problema ako je snaga ogranicena... zato 5G i koristi mikro celije jer visoke frekvencije gube snagu mnogo vise sa razdaljinom od niskih. Druga stvar je ako se ne kontrolise pa provajderi "odvrnu" snagu... u tom slucaju cemo se kuvati.

Inace sateliti za televizijske kanale emitiju na 11GHz, tako da su te frekvencije davno "medju nama" :).