1. @(Rudar, 12. decembar 2018 23:45)

  Umetnik i ne treba da živi od svog "posla" jer stvaranje muzike nije kao jedenje hleba. Muzičko izražavanje se ne svodi na kupca (konzumenta) i prodavca (muzičar). Muzika je vid umetnosti koji ima šire i dublje značenje od pukog prodavanja proizvoda masama. Jel Betoven prodavao svoju muziku? Muzičar može da živi od svojih koncerata i ostalih stvari (merch) što idu uz to, ali zabrana skidanja njegovog sadržaja, umnožavanje, puštanje na javnim mestima, muzički dinari, to su već gluposti.
  (banezi, 14. decembar 2018 07:45)

  # Link komentara

 2. Petre, sine, hajde probaj to da zamisliš ovako...ti praviš automobile, džempere ili nešto treće i daješ ih džabe ljudima da ih koriste, kako misliš da zaradiš nešto od svog dela i zašto bi iko kupovao onda tvoje proizvode? I još dođe neko i proglasi tvoj rad "javnim dobrom". Neće da može. Od čega tačno će da živi autor muzike, ako znamo da svi mediji (diskovi, ploče i sl) odumiru, tiraži su sve manji..? Ne može niko autorsko delo tek tako da proglasi "javnim dobrom", to je koncept nacionalizacije, koji se, kao što znamo, izvanredno "pokazao" u prošlosti. Stvar je umetnika da odluči šta će biti s njegovim delom, ali svakako da treba od nečega da živi. Zašto, između ostalog, u Srbiji nema više mladih rok bendova? Nema tržišta, oni popularni gde mogu, žive od nastupa uživo. Zašto veliki svetski bendovi objavljuju albume tek svakih par godina? Digitalizacija i dostupnost svega na internetu su sjajne stvari, ali direjtno upropaštavaju umetnost, jer ako umetnik ne može da živi od svog posla, baviće se nečim drugim, a otvoriće prostor šundu/kiču jer su prijemčivi najširim masama.
   (Rudar, 12. decembar 2018 23:45)

  # Link komentara

 3. @(Petar, 12. decembar 2018 20:06)

  Lol, komentar na nivou osnovca...
   (Coa, 12. decembar 2018 21:55)

  # Link komentara

 4. @Petar

  Nije o tome rec.

  Ja kao dizajner imam svoju firmu svoj logo i dizajn namestaja.. Ako imam svoj sajt sa logom nazivom i crtezima renderima.

  Svako onda moze da uzme isto to i klonira i pravi u kini KAO STO I RADE.
  Kako se toga zastititi, samo preko zavoda za patente MORA da se zastiti i ime i logo i svaki dizajn pre nego se stavi na internet i NEMOZE svako da ga koristi osim da skine sliku i stavi kao wallpaper da ali ne da ode i da proizvodi isti komad namestaja ili uzme brand i napravi svoje na drugom kraju sveta i pitopi te istim stvarima a TOGA IMA ITEKAKO i od nas SRBA ukradose milion stvari kinezi...
  O zavodu za patente da ne pricam, ceka se po godinu dana da ti daju dozvolu da mozes da zastitis logo ili dizajn i da strepis kada ti kazu to postoji, da nije neki rodjak u svilajncu vec to u medjuvremenu kao napravio pa si ti njima ukrao zapravo...TO je opet prica srbije i zato se stvari digitalne koncept prirode registruju i stite u francuskoj a ne u srbiji

  Mora postojati bolja kontrola svega
  (HMM, 12. decembar 2018 21:47)

  # Link komentara

 5. Tako je Petre, ja bi još uveo i da se vozila na ulici uzimaju kako poželiš, jer što ih vlasnici ostavljaju na ulici, da ih svi vide. Takođe i sa apartmanima na moru, ako ne žele da ih koristimo neka ih sruše, što su ih sagradili da ih svi vide.
  (big, 12. decembar 2018 21:22)

  # Link komentara

 6. cela ideja dolazi i mahom je finansirana od velikih medijskih kuca koje su dobrano izgubile stisak nad sad vec dobro padajucim brojkama kablovskih korisnika i kupaca stampanih izdanja. informacije se sada u velikoj meri nalaze i sire slobodno kao sto je u pocetku internet i bio mesto sirenja novih ideja i razmene informacija. sada bi te iste kuce da zadovolje svoje padajuce prihode flasirajuci i lepeci etikete tim istim slobodnim informacijama, na oko ih stavljajuci u posebnu ambalazu a onda krinuci se iza brenda to i naplacivati. kao sto je flasiranje vode.
   (darwinove nagrade, 12. decembar 2018 21:10)

  # Link komentara

 7. Ja bih uveo pravilo da sve sto je na internetu, da je to javno dobro i da svako moze da ga koristi.
  Kome se ne svidja to, nek bude pekar, taksista, advokat, frizer.
  Al fotografije, muzika, filmovi, tekstovi, ako je neko to stavio na net, to je onda javno dobro.
  Ako je neki umetnik kvalitetan taj ce da zaradi bez interneta a ako nema kvalitet, dzaba mu svi ti zakoni o zastiti autorskih prava.
   (Petar, 12. decembar 2018 20:06)

  # Link komentara