Ponedeljak, 12.11.2018.

08:24

Sony predstavio BDXL diskove kapaciteta 128GB

Izvor: TweakTown, Benchmark

Sony predstavio BDXL diskove kapaciteta 128GB IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 5 godina

Nemojte samo koristiti USB stik za arhiviranje kao ni dostupne SSDove. Neka najbolja kucna varijanta je da kupite serverski mehanicki hard disk tipa Ultrastar, stavite ga u eksterno kuciste i to bi radilo posao 10 godina sigurno, mada ni oni nisu imuni na random mehanicke fejlove.

Sto se tice ovog BDXL diska od 128GB to je jako interesantna prica jer je standard za taj disk finalizovan pre 8 godina. Medjutim to je Sony cuvao za sebe i za svoju Optical Disk Archiving platformu u kojoj se vise diskova stavljaja u kertdridz i tako dobijaju na kapacitetu a upravo u tim kertridzima su diskovi od 128GB. Generation 2 kertdridzi su kapaciteta 3.3TB i jedan kosta $190 a Sony tvrdi da im je zivotni vek 100 godina. Zbog cega je Sony tek sada pustio u konzumersku prodaju najvecu veziju diska to niko ne zna.

Inace sto se tice veka trajanja BDXL tu nema zezanja. Ako kupite Sony BDXL ili Verbatim M-Disc od 100GB tu je zivotni vek od 50 do 150 godina ali zato ga i platite $10 po komadu. Imate i diskove od $4 po komadu ali pitanje je uopste da li ce preziveti narezivanje. BD-ROMovi su jako osetljivi na kvalitet diskova i tu nema ustede ako kupite neki jeftini dual-layer jer ce te baciti svaki treci u najboljem slucaju.

...

pre 5 godina

Trajnost optickih diskova nije ista za one koji su fabricki napravljeni, sa skoro idealnim kalupom, i onih koji su "narezani" u kucnim uslovima! Obican DVD-R/DVD+R moze da traje 10-20 godina, sve preko toga je vec lutrija, osim ako nije arhivni tip sa zlatnim premazom, tada moze i do 100 godina. Opet, moze se desiti da ne moze da se procita svuda, sam uredjaj igra veliku ulogu. Opet, da li ce biti uredjaja koji ih mogu citati za 100 godina? Sa MLC NAND SD karticama i SSD diskovima je jos gore, zaboravljaju podatke vec nakon 1-10 godina bez napajanja i nekoriscenja (data retention time).

acakrpa

pre 5 godina

A što volim ove pametne "možeš misliti,čemu to,bla,bla,bla".Imam audio CD-ove iz kraja 80-tih i iz 90-tih.Imam DVD-ove od 2000-te pa na ovamo.Imam blurej diskove od 2010. pa na ovamo.Svi rade i svi su ispravni.U jednom kompu imam 6 hardova,u drugom 2 i još 4 prenosiva.Najstariji ima 8 godina,najmlađi 2.Nijedan hard mi nikada nije trajao duže od 9 godina.

Марко

pre 5 godina

@ (M.Cs, 12. novembar 2018 09:37)

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...

I magnetne trake su odavno prevaziđene, ali i dalje se masovno koriste za arhiviranje podataka, jer su pouzdane i jeftine...
(ja, 12. novembar 2018 11:38)

И ја користим оптичке медијуме за архивирање, али само бих да нагласим да си баш претерао са 10 000 година. Сматра се да је животни век око 100 година у идеалним, такорећи лаб условима. Реално може се очекивати око 30 година поузданог чувања података. Наравно, када то кажем, мислим на читљивост апсолутно сваког бита забележеног на диску. Што се тиче хард дискова, без RAID-а, за мене су то само радни дискови, а SSD не бих ни разматрао као опцију за архивирање. То су апсолутно веома брзи радни "дискови" за инсталацију оп. сис. и апликација. На њима треба држати само копије оригиналних података како би их рачунар брже обрађивао ако је апликација таква да мора често да ради са диском. Ништа лакше него изгубити податке са хард диска.

Pegone

pre 5 godina

@(Maks, 12. novembar 2018 09:39)

Da li su zasticene igre ako su na USB drivu ?
Ja sam prestao da se igram sa PS 2 tako da sam bas u zaostatku sa gamingom

pox

pre 5 godina

disk svakako nije pouzdan metod za dugoročno skladište.. da ne pričamo da sa par ogrebotina možete zauvek da izgubite podatak na tom delu diska, a to nekad znači i ceo disk može u Kantu

student

pre 5 godina

Poenta je prodaja filmova i igrica na njima, šta mislite kako bi izbacili red dead redemption 2 od 100gb za sony 4 na diskovima od 8gb, ili čak 20gb. Ovako jedan ovaj disk i gotov posao a naredne generacije igrica će imati i više od 100gb,sto znaci da ova dva rešavaju posao. Ista prica je za ultra HD, 4k filmove.
Sigurno ovo neće niko koristiti za prenos podataka, jer za 7,8 diskova odnosno 1tb možete uzeti eksterni hard od 1tb za manje novce.

kele®

pre 5 godina

"Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina..."
@ja

Ako može neki podatak koji potkrepljuje ovu tvrdnju, pošto sam imao nekakve druge podatke koji kažu da integritet podataka umnogome zavisi od kvaliteta medija i uređaja koji vrši zapisivanje, tako da vijek trajanja može biti od 5 do 100ak godina, što je teško provjerivo danas :-)
BD diskovi vjerovatno imaju primjenu u industriji koja je podložna kopiranju originalnih sadržaja, pa se jednostavnije vrši zaštita podataka od neovlastenog kopiranja. Macrovision i sl.

@ja

pre 5 godina

na zalost jeste nepouzdana
kenuo sam od flopija, preko tada dostupnih hdd-ova, odusevio se cd-ovima (bar odnosom cena/kapacitet, rezanje je znalo da potraje u pocetku) ali, kada su krenuli dvd-ovi shvatio sam da su neki cd-ovi postali maltene neupotrebljivi...bilo je mucno gledati deo arhive, skupljane preko deceniju, kako od gomile 0/1 postaje gomila 0/0
vratio sam se magnetnim hdd-ovima, imam fioku sa 3 slota i, posto mi visedecenijsko hardverasko iskustvo tako nalaze, svi podaci su mi samo jedan restart daleko
u medjuvremenu hdd-ovi cekaju u faradejevom kavezu...zlu ne trebalo

Maks

pre 5 godina

@ (ja, 12. novembar 2018 11:38)

Nije tačno da narezani diskovi navodno "neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina"...

Optimistične procene možda pretpostavljaju da bi narezani disk mogao da traje 100-200 godina, ali to ne znači da će i traje toliko jer se u praksi mnogima desilo da neki disk koji su narezali pre 10-20 godina više ne radi, iako nije nigde izgreban... kako koji.

Dovoljno je da se javi mikroskopska korozija na reflektivnom sloju da upropasti disk.


Što se hard diskova tiče... hard diskovi itekako mogu da traju duže od 5 godina... to što neki kao procenjuju da je neki "prosek" možda 5 godina, ne znači da "samo što se nije pokvario" ako je kupljen pre 5 godina... nekom možda padne laptop i pokvari mu se hard disk nakon nekoliko meseci, pa to utiče na "prosek".

Imaš na YouTube da vidiš kanale koji se bave starom tehnologijom i koji pokazuje stare računare iz osamdesetih i devedesetih (i hard disk im je u funkciji).

Što se SSD-ova tiče, kvalitetniji SSD bi trebalo da bude "rated" na 3000 ciklusa... što znači da ako imaš SSD od 256GB da bi trebalo da može da izdrži bar 8 godina ako svakodnevno upisuješ 256GB na njega... SSD na koji se ne upisuje toliko mnogo bi trebalo da traje duže.

E sad... kad neko kupi jeftin računar sa malo RAM i uzme neki SSD malog kapaciteta samo za OS, a pokušava da koristi zahtvne programe često (pa dolazi do swapovanja velike količine podataka jer nema dovoljno RAM), to može da "potroši" SSD i za par godina.

hm

pre 5 godina

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...(ja, 12. novembar 2018 11:38)

Ako narezes nesto mozes biti srecan, ako bude radilo i za 10 godina. 10 000 godina traju fabricki mediji, a oni se ne "rezu". Ove koje mi "rezemo" zapravo je obicna simulacija uz pomoc hemikalija. Pa koliko kvalitetna hemikalija/premaz toliko dugo ce da budu citljivi.

Ps5 dolazi

pre 5 godina

Pa Sony se očito priprema za playstation 5 na kojem će igre biti
100+ Gb.
A komentari bože sačuvaj, ali mora se priznati imate maštovite ideje.

ja

pre 5 godina

@ (M.Cs, 12. novembar 2018 09:37)

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...

I magnetne trake su odavno prevaziđene, ali i dalje se masovno koriste za arhiviranje podataka, jer su pouzdane i jeftine...

Maks

pre 5 godina

Pa ako je 13 evra komad, čak i da ne računamo cenu rezača, jeftinije bi bilo kupiti eksterni hard disk od 1TB nego 8 komada tih diskova od 128GB... i to skoro duplo jeftinije.

Eksterni hard disk od 1TB ima da se nađe za oko 50 evra... a plus što ti za eksterni hard disk pored računara nije potrebno da kupuješ neku dodatnu opremu da ga koristiš (osim u slučaju da imaš neki novi laptop koji ima samo USB-C, pa je potreban adapter za klasičan USB)... plus što sa eksternim hard diskom nisi ograničen da samo jednom upisuješ.

Ili možda da uzmeš SSD od 1TB za oko 200 i nešto evra i fijoku (koje su relativno jeftine) da koristiš taj SSD kao eksterni hard disk... to bi već skuplje bilo po terabajtu nego ti diskovi, ali ne moraš da kupuješ rezač, možeš da brišeš/pišeš koliko hoćeš, a imaš i znatno veću brzinu nego sa klasičnim eksternim hard diskom.

A za gaming industriju kada prodaju igre u radnjama bi možda bilo bolje da distribuiraju velike igre na USB memoriji... za oko 30 evra ima USB memorija od 128 GB... znači, malo skuplje nego dva ta diska... ali ne moraš da imaš BluRay čitat i ako se uzme updatovanje u obzir, ne moraš da trošiš dodatne diskove posle ili da ti zauzima prostor na računaru... a i bilo bi dobro za marketing da uz neku igru dobijaš USB memoriju velikog kapaciteta gratis.

Maks

pre 5 godina

Pa ako je 13 evra komad, čak i da ne računamo cenu rezača, jeftinije bi bilo kupiti eksterni hard disk od 1TB nego 8 komada tih diskova od 128GB... i to skoro duplo jeftinije.

Eksterni hard disk od 1TB ima da se nađe za oko 50 evra... a plus što ti za eksterni hard disk pored računara nije potrebno da kupuješ neku dodatnu opremu da ga koristiš (osim u slučaju da imaš neki novi laptop koji ima samo USB-C, pa je potreban adapter za klasičan USB)... plus što sa eksternim hard diskom nisi ograničen da samo jednom upisuješ.

Ili možda da uzmeš SSD od 1TB za oko 200 i nešto evra i fijoku (koje su relativno jeftine) da koristiš taj SSD kao eksterni hard disk... to bi već skuplje bilo po terabajtu nego ti diskovi, ali ne moraš da kupuješ rezač, možeš da brišeš/pišeš koliko hoćeš, a imaš i znatno veću brzinu nego sa klasičnim eksternim hard diskom.

A za gaming industriju kada prodaju igre u radnjama bi možda bilo bolje da distribuiraju velike igre na USB memoriji... za oko 30 evra ima USB memorija od 128 GB... znači, malo skuplje nego dva ta diska... ali ne moraš da imaš BluRay čitat i ako se uzme updatovanje u obzir, ne moraš da trošiš dodatne diskove posle ili da ti zauzima prostor na računaru... a i bilo bi dobro za marketing da uz neku igru dobijaš USB memoriju velikog kapaciteta gratis.

ja

pre 5 godina

@ (M.Cs, 12. novembar 2018 09:37)

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...

I magnetne trake su odavno prevaziđene, ali i dalje se masovno koriste za arhiviranje podataka, jer su pouzdane i jeftine...

acakrpa

pre 5 godina

A što volim ove pametne "možeš misliti,čemu to,bla,bla,bla".Imam audio CD-ove iz kraja 80-tih i iz 90-tih.Imam DVD-ove od 2000-te pa na ovamo.Imam blurej diskove od 2010. pa na ovamo.Svi rade i svi su ispravni.U jednom kompu imam 6 hardova,u drugom 2 i još 4 prenosiva.Najstariji ima 8 godina,najmlađi 2.Nijedan hard mi nikada nije trajao duže od 9 godina.

Maks

pre 5 godina

@ (ja, 12. novembar 2018 11:38)

Nije tačno da narezani diskovi navodno "neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina"...

Optimistične procene možda pretpostavljaju da bi narezani disk mogao da traje 100-200 godina, ali to ne znači da će i traje toliko jer se u praksi mnogima desilo da neki disk koji su narezali pre 10-20 godina više ne radi, iako nije nigde izgreban... kako koji.

Dovoljno je da se javi mikroskopska korozija na reflektivnom sloju da upropasti disk.


Što se hard diskova tiče... hard diskovi itekako mogu da traju duže od 5 godina... to što neki kao procenjuju da je neki "prosek" možda 5 godina, ne znači da "samo što se nije pokvario" ako je kupljen pre 5 godina... nekom možda padne laptop i pokvari mu se hard disk nakon nekoliko meseci, pa to utiče na "prosek".

Imaš na YouTube da vidiš kanale koji se bave starom tehnologijom i koji pokazuje stare računare iz osamdesetih i devedesetih (i hard disk im je u funkciji).

Što se SSD-ova tiče, kvalitetniji SSD bi trebalo da bude "rated" na 3000 ciklusa... što znači da ako imaš SSD od 256GB da bi trebalo da može da izdrži bar 8 godina ako svakodnevno upisuješ 256GB na njega... SSD na koji se ne upisuje toliko mnogo bi trebalo da traje duže.

E sad... kad neko kupi jeftin računar sa malo RAM i uzme neki SSD malog kapaciteta samo za OS, a pokušava da koristi zahtvne programe često (pa dolazi do swapovanja velike količine podataka jer nema dovoljno RAM), to može da "potroši" SSD i za par godina.

Марко

pre 5 godina

@ (M.Cs, 12. novembar 2018 09:37)

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...

I magnetne trake su odavno prevaziđene, ali i dalje se masovno koriste za arhiviranje podataka, jer su pouzdane i jeftine...
(ja, 12. novembar 2018 11:38)

И ја користим оптичке медијуме за архивирање, али само бих да нагласим да си баш претерао са 10 000 година. Сматра се да је животни век око 100 година у идеалним, такорећи лаб условима. Реално може се очекивати око 30 година поузданог чувања података. Наравно, када то кажем, мислим на читљивост апсолутно сваког бита забележеног на диску. Што се тиче хард дискова, без RAID-а, за мене су то само радни дискови, а SSD не бих ни разматрао као опцију за архивирање. То су апсолутно веома брзи радни "дискови" за инсталацију оп. сис. и апликација. На њима треба држати само копије оригиналних података како би их рачунар брже обрађивао ако је апликација таква да мора често да ради са диском. Ништа лакше него изгубити податке са хард диска.

...

pre 5 godina

Trajnost optickih diskova nije ista za one koji su fabricki napravljeni, sa skoro idealnim kalupom, i onih koji su "narezani" u kucnim uslovima! Obican DVD-R/DVD+R moze da traje 10-20 godina, sve preko toga je vec lutrija, osim ako nije arhivni tip sa zlatnim premazom, tada moze i do 100 godina. Opet, moze se desiti da ne moze da se procita svuda, sam uredjaj igra veliku ulogu. Opet, da li ce biti uredjaja koji ih mogu citati za 100 godina? Sa MLC NAND SD karticama i SSD diskovima je jos gore, zaboravljaju podatke vec nakon 1-10 godina bez napajanja i nekoriscenja (data retention time).

Ps5 dolazi

pre 5 godina

Pa Sony se očito priprema za playstation 5 na kojem će igre biti
100+ Gb.
A komentari bože sačuvaj, ali mora se priznati imate maštovite ideje.

student

pre 5 godina

Poenta je prodaja filmova i igrica na njima, šta mislite kako bi izbacili red dead redemption 2 od 100gb za sony 4 na diskovima od 8gb, ili čak 20gb. Ovako jedan ovaj disk i gotov posao a naredne generacije igrica će imati i više od 100gb,sto znaci da ova dva rešavaju posao. Ista prica je za ultra HD, 4k filmove.
Sigurno ovo neće niko koristiti za prenos podataka, jer za 7,8 diskova odnosno 1tb možete uzeti eksterni hard od 1tb za manje novce.

Mirko

pre 5 godina

Nemojte samo koristiti USB stik za arhiviranje kao ni dostupne SSDove. Neka najbolja kucna varijanta je da kupite serverski mehanicki hard disk tipa Ultrastar, stavite ga u eksterno kuciste i to bi radilo posao 10 godina sigurno, mada ni oni nisu imuni na random mehanicke fejlove.

Sto se tice ovog BDXL diska od 128GB to je jako interesantna prica jer je standard za taj disk finalizovan pre 8 godina. Medjutim to je Sony cuvao za sebe i za svoju Optical Disk Archiving platformu u kojoj se vise diskova stavljaja u kertdridz i tako dobijaju na kapacitetu a upravo u tim kertridzima su diskovi od 128GB. Generation 2 kertdridzi su kapaciteta 3.3TB i jedan kosta $190 a Sony tvrdi da im je zivotni vek 100 godina. Zbog cega je Sony tek sada pustio u konzumersku prodaju najvecu veziju diska to niko ne zna.

Inace sto se tice veka trajanja BDXL tu nema zezanja. Ako kupite Sony BDXL ili Verbatim M-Disc od 100GB tu je zivotni vek od 50 do 150 godina ali zato ga i platite $10 po komadu. Imate i diskove od $4 po komadu ali pitanje je uopste da li ce preziveti narezivanje. BD-ROMovi su jako osetljivi na kvalitet diskova i tu nema ustede ako kupite neki jeftini dual-layer jer ce te baciti svaki treci u najboljem slucaju.

hm

pre 5 godina

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...(ja, 12. novembar 2018 11:38)

Ako narezes nesto mozes biti srecan, ako bude radilo i za 10 godina. 10 000 godina traju fabricki mediji, a oni se ne "rezu". Ove koje mi "rezemo" zapravo je obicna simulacija uz pomoc hemikalija. Pa koliko kvalitetna hemikalija/premaz toliko dugo ce da budu citljivi.

@ja

pre 5 godina

na zalost jeste nepouzdana
kenuo sam od flopija, preko tada dostupnih hdd-ova, odusevio se cd-ovima (bar odnosom cena/kapacitet, rezanje je znalo da potraje u pocetku) ali, kada su krenuli dvd-ovi shvatio sam da su neki cd-ovi postali maltene neupotrebljivi...bilo je mucno gledati deo arhive, skupljane preko deceniju, kako od gomile 0/1 postaje gomila 0/0
vratio sam se magnetnim hdd-ovima, imam fioku sa 3 slota i, posto mi visedecenijsko hardverasko iskustvo tako nalaze, svi podaci su mi samo jedan restart daleko
u medjuvremenu hdd-ovi cekaju u faradejevom kavezu...zlu ne trebalo

pox

pre 5 godina

disk svakako nije pouzdan metod za dugoročno skladište.. da ne pričamo da sa par ogrebotina možete zauvek da izgubite podatak na tom delu diska, a to nekad znači i ceo disk može u Kantu

Pegone

pre 5 godina

@(Maks, 12. novembar 2018 09:39)

Da li su zasticene igre ako su na USB drivu ?
Ja sam prestao da se igram sa PS 2 tako da sam bas u zaostatku sa gamingom

kele®

pre 5 godina

"Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina..."
@ja

Ako može neki podatak koji potkrepljuje ovu tvrdnju, pošto sam imao nekakve druge podatke koji kažu da integritet podataka umnogome zavisi od kvaliteta medija i uređaja koji vrši zapisivanje, tako da vijek trajanja može biti od 5 do 100ak godina, što je teško provjerivo danas :-)
BD diskovi vjerovatno imaju primjenu u industriji koja je podložna kopiranju originalnih sadržaja, pa se jednostavnije vrši zaštita podataka od neovlastenog kopiranja. Macrovision i sl.

ja

pre 5 godina

@ (M.Cs, 12. novembar 2018 09:37)

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...

I magnetne trake su odavno prevaziđene, ali i dalje se masovno koriste za arhiviranje podataka, jer su pouzdane i jeftine...

Maks

pre 5 godina

Pa ako je 13 evra komad, čak i da ne računamo cenu rezača, jeftinije bi bilo kupiti eksterni hard disk od 1TB nego 8 komada tih diskova od 128GB... i to skoro duplo jeftinije.

Eksterni hard disk od 1TB ima da se nađe za oko 50 evra... a plus što ti za eksterni hard disk pored računara nije potrebno da kupuješ neku dodatnu opremu da ga koristiš (osim u slučaju da imaš neki novi laptop koji ima samo USB-C, pa je potreban adapter za klasičan USB)... plus što sa eksternim hard diskom nisi ograničen da samo jednom upisuješ.

Ili možda da uzmeš SSD od 1TB za oko 200 i nešto evra i fijoku (koje su relativno jeftine) da koristiš taj SSD kao eksterni hard disk... to bi već skuplje bilo po terabajtu nego ti diskovi, ali ne moraš da kupuješ rezač, možeš da brišeš/pišeš koliko hoćeš, a imaš i znatno veću brzinu nego sa klasičnim eksternim hard diskom.

A za gaming industriju kada prodaju igre u radnjama bi možda bilo bolje da distribuiraju velike igre na USB memoriji... za oko 30 evra ima USB memorija od 128 GB... znači, malo skuplje nego dva ta diska... ali ne moraš da imaš BluRay čitat i ako se uzme updatovanje u obzir, ne moraš da trošiš dodatne diskove posle ili da ti zauzima prostor na računaru... a i bilo bi dobro za marketing da uz neku igru dobijaš USB memoriju velikog kapaciteta gratis.

pox

pre 5 godina

disk svakako nije pouzdan metod za dugoročno skladište.. da ne pričamo da sa par ogrebotina možete zauvek da izgubite podatak na tom delu diska, a to nekad znači i ceo disk može u Kantu

kele®

pre 5 godina

"Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina..."
@ja

Ako može neki podatak koji potkrepljuje ovu tvrdnju, pošto sam imao nekakve druge podatke koji kažu da integritet podataka umnogome zavisi od kvaliteta medija i uređaja koji vrši zapisivanje, tako da vijek trajanja može biti od 5 do 100ak godina, što je teško provjerivo danas :-)
BD diskovi vjerovatno imaju primjenu u industriji koja je podložna kopiranju originalnih sadržaja, pa se jednostavnije vrši zaštita podataka od neovlastenog kopiranja. Macrovision i sl.

student

pre 5 godina

Poenta je prodaja filmova i igrica na njima, šta mislite kako bi izbacili red dead redemption 2 od 100gb za sony 4 na diskovima od 8gb, ili čak 20gb. Ovako jedan ovaj disk i gotov posao a naredne generacije igrica će imati i više od 100gb,sto znaci da ova dva rešavaju posao. Ista prica je za ultra HD, 4k filmove.
Sigurno ovo neće niko koristiti za prenos podataka, jer za 7,8 diskova odnosno 1tb možete uzeti eksterni hard od 1tb za manje novce.

Ps5 dolazi

pre 5 godina

Pa Sony se očito priprema za playstation 5 na kojem će igre biti
100+ Gb.
A komentari bože sačuvaj, ali mora se priznati imate maštovite ideje.

hm

pre 5 godina

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...(ja, 12. novembar 2018 11:38)

Ako narezes nesto mozes biti srecan, ako bude radilo i za 10 godina. 10 000 godina traju fabricki mediji, a oni se ne "rezu". Ove koje mi "rezemo" zapravo je obicna simulacija uz pomoc hemikalija. Pa koliko kvalitetna hemikalija/premaz toliko dugo ce da budu citljivi.

Maks

pre 5 godina

@ (ja, 12. novembar 2018 11:38)

Nije tačno da narezani diskovi navodno "neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina"...

Optimistične procene možda pretpostavljaju da bi narezani disk mogao da traje 100-200 godina, ali to ne znači da će i traje toliko jer se u praksi mnogima desilo da neki disk koji su narezali pre 10-20 godina više ne radi, iako nije nigde izgreban... kako koji.

Dovoljno je da se javi mikroskopska korozija na reflektivnom sloju da upropasti disk.


Što se hard diskova tiče... hard diskovi itekako mogu da traju duže od 5 godina... to što neki kao procenjuju da je neki "prosek" možda 5 godina, ne znači da "samo što se nije pokvario" ako je kupljen pre 5 godina... nekom možda padne laptop i pokvari mu se hard disk nakon nekoliko meseci, pa to utiče na "prosek".

Imaš na YouTube da vidiš kanale koji se bave starom tehnologijom i koji pokazuje stare računare iz osamdesetih i devedesetih (i hard disk im je u funkciji).

Što se SSD-ova tiče, kvalitetniji SSD bi trebalo da bude "rated" na 3000 ciklusa... što znači da ako imaš SSD od 256GB da bi trebalo da može da izdrži bar 8 godina ako svakodnevno upisuješ 256GB na njega... SSD na koji se ne upisuje toliko mnogo bi trebalo da traje duže.

E sad... kad neko kupi jeftin računar sa malo RAM i uzme neki SSD malog kapaciteta samo za OS, a pokušava da koristi zahtvne programe često (pa dolazi do swapovanja velike količine podataka jer nema dovoljno RAM), to može da "potroši" SSD i za par godina.

@ja

pre 5 godina

na zalost jeste nepouzdana
kenuo sam od flopija, preko tada dostupnih hdd-ova, odusevio se cd-ovima (bar odnosom cena/kapacitet, rezanje je znalo da potraje u pocetku) ali, kada su krenuli dvd-ovi shvatio sam da su neki cd-ovi postali maltene neupotrebljivi...bilo je mucno gledati deo arhive, skupljane preko deceniju, kako od gomile 0/1 postaje gomila 0/0
vratio sam se magnetnim hdd-ovima, imam fioku sa 3 slota i, posto mi visedecenijsko hardverasko iskustvo tako nalaze, svi podaci su mi samo jedan restart daleko
u medjuvremenu hdd-ovi cekaju u faradejevom kavezu...zlu ne trebalo

Pegone

pre 5 godina

@(Maks, 12. novembar 2018 09:39)

Da li su zasticene igre ako su na USB drivu ?
Ja sam prestao da se igram sa PS 2 tako da sam bas u zaostatku sa gamingom

acakrpa

pre 5 godina

A što volim ove pametne "možeš misliti,čemu to,bla,bla,bla".Imam audio CD-ove iz kraja 80-tih i iz 90-tih.Imam DVD-ove od 2000-te pa na ovamo.Imam blurej diskove od 2010. pa na ovamo.Svi rade i svi su ispravni.U jednom kompu imam 6 hardova,u drugom 2 i još 4 prenosiva.Najstariji ima 8 godina,najmlađi 2.Nijedan hard mi nikada nije trajao duže od 9 godina.

Марко

pre 5 godina

@ (M.Cs, 12. novembar 2018 09:37)

Prevaziđena jeste, ali nepozudana nije. Ako narežeš nešto na CD, DVD, BR ili bilo koji drugi disk i spakuješ ga u kutijicu, taj narezani podatak neće izgubiti integritet ni za 10.000 godina, tj. moći ćeš da ga očitaš i nakon tog vremena. Failure rate hard diskova je 5 godina, a SSD-ova i kraće...

I magnetne trake su odavno prevaziđene, ali i dalje se masovno koriste za arhiviranje podataka, jer su pouzdane i jeftine...
(ja, 12. novembar 2018 11:38)

И ја користим оптичке медијуме за архивирање, али само бих да нагласим да си баш претерао са 10 000 година. Сматра се да је животни век око 100 година у идеалним, такорећи лаб условима. Реално може се очекивати око 30 година поузданог чувања података. Наравно, када то кажем, мислим на читљивост апсолутно сваког бита забележеног на диску. Што се тиче хард дискова, без RAID-а, за мене су то само радни дискови, а SSD не бих ни разматрао као опцију за архивирање. То су апсолутно веома брзи радни "дискови" за инсталацију оп. сис. и апликација. На њима треба држати само копије оригиналних података како би их рачунар брже обрађивао ако је апликација таква да мора често да ради са диском. Ништа лакше него изгубити податке са хард диска.

...

pre 5 godina

Trajnost optickih diskova nije ista za one koji su fabricki napravljeni, sa skoro idealnim kalupom, i onih koji su "narezani" u kucnim uslovima! Obican DVD-R/DVD+R moze da traje 10-20 godina, sve preko toga je vec lutrija, osim ako nije arhivni tip sa zlatnim premazom, tada moze i do 100 godina. Opet, moze se desiti da ne moze da se procita svuda, sam uredjaj igra veliku ulogu. Opet, da li ce biti uredjaja koji ih mogu citati za 100 godina? Sa MLC NAND SD karticama i SSD diskovima je jos gore, zaboravljaju podatke vec nakon 1-10 godina bez napajanja i nekoriscenja (data retention time).

Mirko

pre 5 godina

Nemojte samo koristiti USB stik za arhiviranje kao ni dostupne SSDove. Neka najbolja kucna varijanta je da kupite serverski mehanicki hard disk tipa Ultrastar, stavite ga u eksterno kuciste i to bi radilo posao 10 godina sigurno, mada ni oni nisu imuni na random mehanicke fejlove.

Sto se tice ovog BDXL diska od 128GB to je jako interesantna prica jer je standard za taj disk finalizovan pre 8 godina. Medjutim to je Sony cuvao za sebe i za svoju Optical Disk Archiving platformu u kojoj se vise diskova stavljaja u kertdridz i tako dobijaju na kapacitetu a upravo u tim kertridzima su diskovi od 128GB. Generation 2 kertdridzi su kapaciteta 3.3TB i jedan kosta $190 a Sony tvrdi da im je zivotni vek 100 godina. Zbog cega je Sony tek sada pustio u konzumersku prodaju najvecu veziju diska to niko ne zna.

Inace sto se tice veka trajanja BDXL tu nema zezanja. Ako kupite Sony BDXL ili Verbatim M-Disc od 100GB tu je zivotni vek od 50 do 150 godina ali zato ga i platite $10 po komadu. Imate i diskove od $4 po komadu ali pitanje je uopste da li ce preziveti narezivanje. BD-ROMovi su jako osetljivi na kvalitet diskova i tu nema ustede ako kupite neki jeftini dual-layer jer ce te baciti svaki treci u najboljem slucaju.