Tesline baterije snabdevaju ceo grad u Belgiji / VIDEO

Veliki sistem baterija, koji služi za sprečavanje poremećaja i nedostataka u snabdevanju strujom, kao i za stabilizaciju elektroenergetskog sistema, pušten je u rad ove nedelje u belgijskom gradiću Terhils.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. @bolid mladji

  Pa nisu baterije smanjile troškove, već solarne elektrane. Baterije služe za skladištenje. I tu je upitno to smanjenje troškova od 90%. Koliko je instaliranje svega toga koštalo i koliko na kraju bude stvarna ušteda, mislim na kraju životnog veka tih baterija.

  U svakom slučaju, ove i ovakve baterije nikako ne mogu biti budućnost. Skupe, potpuno neekološke, sa kratkim rokom trajanja, neefikasne. Ne mislim na Maskove, već baterije današnjice uoošte.

  I da, meni se ideja za baterije za Đerdap čini suludom. Koliko to baterija treba za to, koliko litijuma i kobalta treba, i koliko bi pristora to čudo zauzelo.
   (only fools and horses, 17. maj 2018 20:06)

  # Link komentara

 2. dobro i koliko kostaju ove baterije??? njijihov zivotni vek nije vise od 5 do 7 godina u idealnim uslovima eksploatisanja, a ovo je investicija od par desetina miliona evra, ovo sokocalo ne napaja nikakav grad niti bi to ikada mogao, on samo cuva visak struje pa ga onda prazni kada je u manjku proizvodnja,prakticno ovo vam je kao kada imate grejanje u kuci ali ipak morate da dogrevate sa jednim uljanim rasijatorom, na ovo se ne moze osloniti kao primarno, mozda je neki omaleni gradic, seoce u pitanju, e sada zamislite svakih 5 do 7 godina zamena od 20 miliona evra i to za neko malo naselje.. ovo ima smisla samo ako se struja dobija uglavnom od obnovljivih izvora i da je rok trajanja baterija bar 30 godina..jer investija za milionski grad nije ispod nekoliko milijardi, sve se to lako izracuna i stavi na papir, cim se ne sprovodi u delo, nije isplativo, ili jos uvek tehnologija to ne dozvoljava, nije uznapredovala dovoljno!!
   (realan i nepristrasan, 17. maj 2018 16:18)

  # Link komentara

 3. Pošto je osnovna potreba ovih sistema da se kroz besmisleno visoke troškove nabavke, instalacije i kroz nebuloznu ekploataciju kroz kredite izvuče novac od šire populacije, onda je po meni sasvim ok da se plati i neko besmisleno skupo osiguranje kako bi se obezbedio besmisleni proizvod od mogućih nesreća.

  Onda ćemo imati skupu struju, još skuplju i najskuplju od najskupljih! E tek tada možemo da razmišljamo o nabavci katastrofalno skupog samozapaljivog električnog automobila na kredit koji ide na skupu struju iz obnovljivih izvora. Nadam se da sam pojasnio sta rade.
  (Makki, 17. maj 2018 12:27)

  # Link komentara

 4. @(Bya-Bya, 16. maj 2018 22:19)
  Razumeo bih da si to rekao za auto, ali ovo ne ide na točkove. Naravno da je opasno ako se zapali, kao i recimo svaka benzinska pumpa, postoje sigurno sistemi zaštite.
   (Neki drugi Ivan, 17. maj 2018 08:12)

  # Link komentara

 5. @Makki edukuj se molim te. Iste te baterije su instalirane u australiji i za sada su skinule troskove "samo" za 90%. Istini za volju drugi je razlog stavljanja ali ovde hoce energiju sunca pre svega skladiste preko dana i onda da je koriste preko noci kao i da zastite mrezu od "ispadanja". Oni ipak ulazu u svoju okolinu i infrastrukturu. Kod nas bi bilo zanimljivo videti ovako nesto pre svega jer struju sa djerdapa koja se proizvodi nocu bukvalno poklanjamo. Mozda ne bi morali da pravimo TENT 3 i mosda bi malo manje bilo zagadjenja a mozda bi nesto i ustedeli ako nista da tu struju prodajemo preko dana kada je dosta skuplja?
   (bolid mladji, 17. maj 2018 01:15)

  # Link komentara

 6. Ta priča o oscilovanju frekvencije je obična besmislica. Ne postoji način da 18 MW koriguje frekvenciju euromreže, već samo može da se odnosi na brzinu sinhronizovanja ovog "baterijskog generatora".

  Uostalom, teško je zamisliti i potrebu nekakvog korigovanja frekvencije koja je uglavnom zakucanih 50,00 Hz, osim u slučaju nekakve goleme havarije kada je frekvencija i najmanji problem.

  A i inače je bitno toliko da neki motor poveća ili smanji brzinu za par obrtaja u minutu. Već odavno čak ni satovi ne koriste frekvenciju mreže kao generator signala.

  Ovaj 18MW invertor ne rešava čak ni problem koji ni ne postoji.
  (Cane ne kurbla, 17. maj 2018 00:51)

  # Link komentara

 7. Ne do im bog da se to zapali...
  (Bya-Bya, 16. maj 2018 22:19)

  # Link komentara

 8. Ništa drugo nego pranje para. nijedan taj obnovljivi sistem ne može da se isplati u eksploataciji ni cent! Sve su to igrarije da se izvuče veliki novac od građana!
  (Makki, 16. maj 2018 22:11)

  # Link komentara

 9. E, to se zove standard...
  (Saka Jada, 16. maj 2018 21:47)

  # Link komentara