Sreda, 12.07.2017.

18:45

Windows Phone je i zvanično "mrtav"

Izvor: Mashable

Windows Phone je i zvanièno "mrtav" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Smuleco

pre 6 godina

Imao sam "Windows" Nokiju. Sada, posle nje, "Android" Lenovo. I jedan i drugi OS, imaju svoje prednosti i mane. Dostupnost aplikacija je na strani Androida, a pouzdanost, i jednostavnost upotrebe, kao i mogućnost korišćenja Office-a , posebno Exel-a i Word-a(značajno mi je za posao), na strani su Windows telefona.

TecHiFi

pre 6 godina

Ovo je kao kad bi rekli Android 4.1 je mrtav! Ali bukvalno. Noviji uređaji su dobili update na Windows 10 Mobile, stariji ostaju na Windows Phone 8.1 i neće dobiti nadogradnju, kao niti bilo kakve zakrpe i slično. Istekao rok za podršku i ende. Ja sam bio godinama na WP I WM, na Android sam prešao jer nema aplikacija, ali i daje tvrdim da je WM10 bolji sistem, Android je papazjanija teška. Ima više opcija ali nije ni sve u tome. Videćemo kad izađe Surface Phone, ako bude imao podršku za Win32 aplikacije onda emuliranje android apk i neće biti neki problem, možda baterija malo više oseti. Ali mogućnost da na dock staviš telefon, povežeš sa monitorom (čak i bežično sa WiDi) i da pokreneš punokrvni desktop sa npr. Photoshopom (ima demo na YT, da to stvarno radi), to je naučna fantastika i rado ću se vratiti na WM, jer takav WM moći će i da se "budži" kao i Android što može sa npr. Xposed framework, samo malo drugačije.

sedi jedan

pre 6 godina

@Petar

A ti si kao temeljno isprobao sve telefone od male nokijice do ajfona i nazad, pa nas sad s visine ismevaš i podučavaš? Joj, puna je Srbija naduvenih tipova koji nemaju ni znanja ni iskustva samo se šepure kao paunovi i glume da su mnogo pametni. To je naš problem, a ne WP ili android.

Maks

pre 6 godina

@(Cinique, 13. jul 2017 08:19)

Šta sve neću da pročitam od nekih koji tako umisle da se "razumeju" u telefone.

Znači, ti kažeš da iOS navodno "nije" operativni sistem jer ti Apple ne daje da ga instaliraš na telefon koji je pravljen specifično za Android?

To što taj Android telefon nije pravljen da podrži sve što iOS zahteva (iOS uređaji imaju specifičan hardware... to nisu samo neke "generic" off-the-shelf komponente koje svi koriste), to misliš da nema veze, a?

Zašto bi Apple davao zvaničnu podršku za neki telefon koji su kupio od drugog?

Je l' Apple kriv ako neki Android telefon prestane da dobija update za Android nakon oko 2 godine, što neće da puste iOS na Google Play Store da ga Android telefoni instaliraju besplatno, a da ne kupiš ništa od njih? Što se ne žališ što ti Google ne daje zvaničnu podršku ako ti neki Android telefon ostane bez zvanične podrške od proizvođača nakon 2 godine?

Da li je Apple humanitarna organizacija da podržava tuđe telefone besplatno? Podržavaju svoje telefone i podržavaju ih dobro... iOS 11 je zvanično podržan čak i na iPhone 5S.


Ti ako baš hoćeš iOS na Android telefonu, neki su uspeli nezvanično uz neku emulaciju hardwarea da instaliraju iOS 8 na Android telefonu... kao što i Android može da se pokrene na iPhone nezvanično (ima na YouTube klipova... samo što skoro niko neće da koristi to kao zamenu za iOS)... ali to, naravno, ne radi onako kao kada imaš original iOS uređaj jer taj telefon nije pravljen da tera iOS.

kiza

pre 6 godina

Galaxy S7 posle 18 meseci sljaka kao nov, cak sam ga ubacio u more jednom da se ohladi posto se pregrejao na suncu (tu je vec sam poceo da gasi aplikacije i da obara brzinu). Voleo bih da vidim kako bi Windows plasticna kanta prezivela sve sto je ovaj otresao kao malo prasine sa ramena.
(Xli, 13. jul 2017 18:57)
Pa,evo,mozda bi ova kanta to prezivela HP Elite x3....

Petar

pre 6 godina

Haha vidi Srbende, manje od 1% u svetu koristi WP ali naravno po Srbendi to je najbolji sistem koji postoji. Jer je najeftiniji naravno. Kakav iPhone kakav Samsung, samo Nokia i Windows phone jeli? Sreo sam masu takvih ljudi, koji uvek blate sve sto je dobro (iphone, galaxy, mercedes, macbook, boss, armani da ne nabrajam..) jer nemaju para za to ALI kad odjednom dodji do para istog trena pocnu kupovati sve te proizvode i ne pada im vise na pamet da su losi, da je Lumia bolja, da je H&M bolji od Bossa, da je Toyota bolja od Mercedesa...
Postujem ljude koji imaju para i za iphone i za novi galaxy a odaberu Windows phone a ne one koji odaberu windows phone samo zato sto ne mogu kupiti nista drugo i posle pljuju ostalo i dizu u nebesa svoje. Nemas za iphone/galaxy? Nije problem, kupi nokiu ali cuti, ne pravi kretena od sebe sa pricom kako je najbolji telefon.

Microsoft Partner

pre 6 godina

Microsoft je pre 15 godina imao ozbiljan smartphone za poslovne korisnike. (Problemi koje je platforma imala su bili rezultat onoga što danas rade proizvođači Android telefona, niko nije popravljao greške na starim modelima jer se žurilo da se izbace novi.) Pre 10 godina su imali Zune plejer, koji je nudio mesečnu pretplatu, za $10 mesečno ste mogli da skinete šta poželite (iz bibilioteke sa nekih 15 miliona naslova). Imali ste i normalan FM radio, mogli ste da skinete pesmu koju čujete na FM. Sve što je Microsoft trebao da uradi je da spoji to dvoje u jedan uređaj i ponudi 6 meseci besplatne pretplate na muziku. Pojeo bi na američkom tržištu i Blackberry i iPhone. Međutim, Microsoft je bio i ostao rasštiman orkestar, gde jedan tim pojma nema šta radi onaj drugi. Zune su uništili advokati koji su se upteljali oko Digital Rights Management. Samo Microsoft može da lansira dve nezavisne marketing kampanje za isti proizvod, pa na kraju prodavac treba da vam plati $5 što ste kupili XBOX (desilo mi se pre 5 godina).
Windows Phone je bio kopile od samog početka, pojavio se prekasno sa gomilom neverovatnih ograničenja (npr. copy-paste). Developeri koji su razvijali ozbiljne programe za prethodnu platformu (Windows Mobile 6.x) su vratili Microsoftu milo za drago. Microsoft neće propasti radi nestanka Windows Phone, drugi delovi kompanije posluju odlično i prave lepe pare. Surface se prodaje odlično i u trendu je.

EU Citizen

pre 6 godina

@Xli
Sledeći put napunite lavabo, na vodu je možda otporan, ali na so teško :)) U svakom slučaju, dobro ste me nasnejali, smartfon sa vodenim hlađenjem :))

AleX

pre 6 godina

Neverovatno koliko nepoznavanja stvari u komentarima. Prvo, mrtav je Windows Phone ali Windows 10 Mobile na mojoj Lumiji 1520 radi odlično i gotovo svake nedelje dobijam update. Jasna je strategija M$ po pitanju Surface linije, uskoro stiže prvi telefon koji će raditi baš sve kao pravi desktop. Da, žao mi je ove ekipe koja ima starije WP modele i prerano je napuštena podrška ka njima ali ponavljam, Windows 10 Mobile šljaka ama baš sjajno.

Pera

pre 6 godina

smatram se dovoljno kompetentnim, jer sam imao sve premium androide od samsung galaxy1 do 5, lg g2,g3,g4...presao u dva navrata na win phone, lumia 820, 730...android je ok telefon samo i iskljucivo samo ako ga napravi samsung i htc. windows phone koji sam jako zeleo da volim iz nekih utopijskih razloga, me je razocarao na svim poljima osim kamere. prvi put sam u ocaju kupio iphone 5s, posle njega 6s. kaze se nikad ne reci nikad, ali to je telefon i ne vidim kada i kako cu preci na drugu platformu dok god apple bude pravio telefone.
(wlado, 13. jul 2017 12:02)
Znaci da si menjao telefone na 6 meseci? Ili lazes onako debelo

Zoki

pre 6 godina

Ja sam uvek govorio windows je gotov uopste i na telefoni i na kompu,najbolji windovs je bio 7 i xp,i posle haos ,sve nabacano sve bezveze,zato i koristim macbook pro

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Koristio sam i koristim WP (Lumia). Ujedno imam i jedan Android od decembra 2016. Ajfon nisam,ali ga mnogi oko mene imaju,pa smo uporedjivali (sestri crkao zvucnik na Ajfonu,burazera nesto cimao softver,haha).Posto sam poprilicno obican korisnik ne mogu da kazem nista specijalno oko softvera za i protiv jednog,drugog ili treceg. Ali mogu da kazem da kamera i zvuk sa Androida i Ajfona ne mogu ni da PRISMRDE Lumiji. Ponovicu. Ni da PRISMRDE Lumiji.
Sto se tice aplikacija,koristim par aplikacija u krug i Lumija mi je (promenio sam ih 3 za 4-5 godina,tj. dve(520 i 600 i nesto) jer sam jednu ispustio pa je pukao ekran) kao bog i to za male pare. Sve tri sam pazario u Americi i kostale su me sve zajedno oko 200 dolara. Kupio sam ih jos nekoliko i odneo u Srbijiu po narudzbini,za neke smesne pare,tipa komad 30ak dolara na akciji,bez ugovora,bez icega, pred neki Bozic. Te Lumije su bile bas vrh,sa velikim ekranom. Za te pare,boli me uvo da li ima ove ili one aplikacije. Osnovne koje meni trebaju (gps,novine,vreme,saobracaj,viber i sl. ) ima na pretek. Igrice ne igram,na banku se kacim samo od kuce,placanja od kuce samo i boli me uvo.
Sve u svemu WP je (bio je) vise nego vrhunski smart fon za vise nego smesnu cenu. Pravi telefon za normalne ljude,sa normalnim potrebama kojima ne pada na pamet da daju po 500,600,700 evra za telefon (zato sto tamo ima ne znam koje igrice),a da kuci za rucak jedu majonez i hleb.

EU Citizen

pre 6 godina

Osećam veliku satisfakciju što je ova platforma Mikrosofta propala, jer sam osam godina bio korisnik njihovog prethodnog mobilnog operativnog sistema, WindowsMobile, ubedljivo najbolje opcije u pionirskim danima smartfona, koji su arogantno i perfidno, praktično preko noći ubili bez ijednog pokušaja da milionima ljudi koji su investirali u hardver i softver ponude neku vrstu kompatibilnosti sa novim sistemom. E sad znate šta sa tim novim sistemom možete da uradite, i tako vam i treba, štetočinska bando iz Redmonda, koja već desetak godina uništava sve čega se dotakne.

Xli

pre 6 godina

Galaxy S7 posle 18 meseci sljaka kao nov, cak sam ga ubacio u more jednom da se ohladi posto se pregrejao na suncu (tu je vec sam poceo da gasi aplikacije i da obara brzinu). Voleo bih da vidim kako bi Windows plasticna kanta prezivela sve sto je ovaj otresao kao malo prasine sa ramena.

milekontraš

pre 6 godina

Ovi koji pričaju o wp telefonima koji rade bolje od androida u istom cenovnom rangu, verovatno nisu nikada probali nijedan kineski brend medju androidima...xiaomi, miuzi, oppo, huawei, coolpad i slične.

herzegovina

pre 6 godina

jel vi androidžije uopšte i znate kako, gdje i ko je stvorio android? ne znate? pa njega je apple odbacio, a onaj odvratni lik ga je bukvalno ukrao i aktivirao

Cinique

pre 6 godina

Ako misliš na to što se iOS ne može pokrenuti na mašini za pranje veša, tek onda nemam riječi...
(Banjalučanin, 13. jul 2017 14:03)
Dobro poređenje, iOS jeste najviše nalik programu veš mašine. Za jednu mašinu ili jednu seriju veš mašina. Izvini ako sam ti cimno lanac, slučajno.

WP forever

pre 6 godina

oni koji pišu pozitivno o WP navode i zašto konkretno smatraju da je on bolji od androida, ali oni koji pišu negativno - oni samo kažu kako je to loš telefon i ništa više. Zaključak izvucite sami.

Veljko

pre 6 godina

''Bio je pouzdaniji uz mnogo duze trajanje baterije, ali većina aplikacija ga je zaobilazila. Parking, e-banking, upravljanje uređajima daljinskim putem... ništa od toga nije bilo za njega, to ga je ugasilo.''

Tako je, rekao si suštinu. Mobilni telefoni su odavno prestali da služe samo za telefoniranje i slanje SMS-ova, to su poodavno računari u pravom smislu reči čija je prvenstvena svrha postala da olakšaju ljudima život i neke svakodnevne aktivnosti. Neki će reći da im i ne treba baš parking, e-banking, mejl, slanje fotografija, itd, ali baš to je suština mobilnih uređaja, i zato je nažalost WP neuspeo eksperiment. Nažalost. Imao sam i sam Nokia Lumia 735 koji je bio jedan vrhunski uređaj i kasnije Microsoft Lumia 640, takođe dobar, ali ne kao Nokia. I stalno sam imao utisak da nešto malo fali, da nije to to. Nerado koristim ponovo Android, upravo zbog ovih svih stvari koje sam pobrojao, ali otkako sam nabavio iPad shvatio sam da je Apple sila.

Banjalučanin

pre 6 godina

"iOS nije "operativni sistem" u pravom značenju.
(Cinique, 13. jul 2017 08:19)"

Šta sve neću pročitati... De se malo obrazuj informatički pa onda komentariši. Može i Wikipedia, ako nemaš ozbiljnije literature. Ako misliš na to što se iOS ne može pokrenuti na mašini za pranje veša, tek onda nemam riječi...

herzegovina

pre 6 godina

Android mama. Najdomaćinskiji operativni sistem, a opet pruža mnogo opcija.
(Shjee, 12. jul 2017 23:40) jeste sine, a iOS je tata, a tata mamu...

Joca S

pre 6 godina

Oni kojima je telefon sredstvo da završe odredjeni posao biraju wp i ios a oni kojima je telefon sam po sebi cilj biraju android jer podilazi krajnjem korisniku zbog toga ne čudi veliki udeo androida na tržištu nešto slično kao i windows kod desktop računara.

wlado

pre 6 godina

smatram se dovoljno kompetentnim, jer sam imao sve premium androide od samsung galaxy1 do 5, lg g2,g3,g4...presao u dva navrata na win phone, lumia 820, 730...android je ok telefon samo i iskljucivo samo ako ga napravi samsung i htc. windows phone koji sam jako zeleo da volim iz nekih utopijskih razloga, me je razocarao na svim poljima osim kamere. prvi put sam u ocaju kupio iphone 5s, posle njega 6s. kaze se nikad ne reci nikad, ali to je telefon i ne vidim kada i kako cu preci na drugu platformu dok god apple bude pravio telefone.

heavy

pre 6 godina

Odrekli su se Win 6.5 koji je bio svetlosnu godinu ispred Androida a u to vreme IOS je bio krš da bi razvili potpuno nov Win 8.Promašaj veka!
Da su tada nastavili sa 6.5 ostali bi u trci.
Win 10 će nadam se vrlo brzo početi da preuzima zaslužen deo tržišta jer je jednostavno bolji od konkurencije.
Android iako je na boljoj platformi(Unix) je od početka loše projektovan i tu nema leka osim da sve jačima i skupljim hardverom nadoknadjuju mane ali i dalje će da baguje i koči.
IOS je dostigao neki maksimum i više nemaju šta da poboljšaju osim da nude sve skuplje telefone.
Na kraju će tržište reći svoje.Ne pobedjuje uvek najbolji što mi u Srbiji najbolje znamo pošto nepogrešivo biramo najgore političare.

Novosadjanin

pre 6 godina

I tako ja kupim Windows telefon prosle godine, cisto da vidim sta to toliko hvale.. prodao sam ga vec sutradan. Jezivo los telefon!!!

Marko

pre 6 godina

Dugo sam koristio WP, poslednji mi je bio Lumia 930 i bio je cisto razocarenje, WP 10 je stalno bagovao, od aplikacija nema vecinu, dok je Viber bio neupotrebljiv. Na kraju je samo crko i servis mi je trazio za popravku vise nego sto telefon kosta.
Godinama sam "hate-ovao" Apple, ali sam na kraju iz nekog revolta prema Microsoftu koji je unistio i Nokiu, ono sto je od nje ostalo (kao i sve cega se dodatkne), presao na iPhone i stvarno sam zadovoljan, mnogo bolje i brze radi, ne baguje, a aplikacije necu da pominjem.

007

pre 6 godina

Windows 10 mobile je veoma živ sistem i nema tendenciju gašenja. Win phone 8.1. je ubijen jer je promenjena kompletna arhitektura operativnog sistema i Win 10 mobile je prebačen na kernal Win 10 for desktop. Evidentno je da Microsoft sprema Surface Phone na kojem će raditi destop programi a Win 10 mobile je platforma na kojoj će raditi telefon kad nije u desktop modu.

E sad čuvena priča za Win i aplikacije. Ako izuzmemo Snapchat i još par aplikacija, koje suštinski nisu vitalne ali su naročito ženskom delu populacije zabavne, većina aplikacija na Androidu i iOSu radi nešto po internetu. Od kad je HTML5 i responsive design web stranica postao standard većina aplikacija je bespotrebna. odeš lepo kroz browser i pogledaš šta te interesuje. Ja sam prestao da koristim i aplikacije koje imam jer mi je lakše da to odradim direktno na net-u. Npr za Facebook mi aplikacija ne da poruke već mora njihov messenger a preko veba radi kao i na kompu i otvara poruke.

bojan

pre 6 godina

Увек је био 'вокинг дед' тако да је добро да су га и сахранили ... не могу рећи да ми је жао ... ја га лично нисам користио али сам гледао мени блиске људе како се злопате са њим и то не за апликацијама већ са обичним стварима ...

Uros

pre 6 godina

Jos jedan tekst u nizu, gde kopiklikter ne ode dalje od klika na google translate! Nije Mikrosoft odustao od Windows platforme za mobilne, nego je ugasena stara linija wp8. U oktobru izlazi surface phone, a onda cuvaj te se zeleni robotici i zagrizene jabukice.

Misa

pre 6 godina

Po starom dobrom obicaju Microsofta podrska samo za kratak period i cao.Android kakav god da je ima enormno vecu podrsku za svoje korisnike i ne odrice ih se kao ovi.Voleo bih da izbace Windows platformu da nauce Microsoft kako se postuju svi korisnici bez obzira koliko im je stara verzija.

Cinique

pre 6 godina

iOS nije "operativni sistem" u pravom značenju. iOS je ono što se nekada, u vreme Simbiana recimo, zvalo "fabričkim sistemom". On jeste pouzdan utoliko što su hardver i softver unapred kompatibilni i prilagođeni jedan drugom.
Mada, sve dotle dok korisnik nije u stanju da sam odabere sistem na kom će telefon da koristi, reč je o fabričkim sistemima, svejedno ako ga koristi više "fabrika".
Inače verovatno najbolji takav "sistem" je Samsungov Bada koji nikada stvarno nije ni zaživeo.

kiza

pre 6 godina

Ma nemoguce, znam mnoge koji tvrde da je ovo najbolji telefon ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LoL, 12. jul 2017 19:15)
Koji telefon?
Nesto si pobrkao,niko ne pise nista o telefonu,vec da prestaje podrska za windows phone sistem 8.1
Dosta modela koji su radili na sistemu 8,dobili su nadogradnju na 8.1,Kasnije kada se pojavio 10 presli su na desetku.

Bivši WP fanboy

pre 6 godina

Obožavao sam ih,lumia 620 je bila moja prva lumia,onda sam prešao na 920,i na kraju 930,čak sam i mladjeg burazera zarazio windowsom pa je i on koristio lumiu 520....obozavao sam kvadratice na početnom ekranu,glance opciju,tastaturu...ali aplikacije,ne mogu film da skinem da pogledam,popcorn time je bio u WP storeu pa su i njega uklonili,facebook aplikacija blagi oĉaj i instagram....2016 mi konačno puklo i prešao sam na android,ne kapiram kako korporacja kao sto je mictosoft mogla da podbaci,ako treba plati devrloperima za razvjanje aplkacija,a ne youtube da gledam preko broswera...

Milica

pre 6 godina

A sta da radimo mi koji imamo windows phone? Bolji je od androida, brzi,ne koci, ne lepi se svasta, bas bezveze sto ce da prestanu sa update-ovima.

šetač

pre 6 godina

Nadam se da ovo važi za 8.1 i da 10 ide dalje. Android je za tinejdžere i klince iOS fenseraj. Keramičke šarene pločice su meni ok, stabilan OS i ne trebaju mi sve aplikacije ovog sveta.

samo da kažem...

pre 6 godina

Bio je pouzdaniji uz mnogo duze trajanje baterije, ali većina aplikacija ga je zaobilazila. Parking, e-banking, upravljanje uređajima daljinskim putem... ništa od toga nije bilo za njega, to ga je ugasilo.

fikoni

pre 6 godina

imam lumiu 630. 2,5 godine radi kao prvi dan. nikad ni stucnuo. ali stvarno malo aplikacija. bing pretrazivac nikad da mi izbaci ono sto zelim. . . one plocice na pocetnom ekranu su da se najezis. Ali u to vreme a mogu da kazem i dan danas jako brz i stabilan fon. jos ga koristim kao poslovni telefon. Zavoleo sam tu moju lumiu, i sigurno cu da je furam jos malo, dok je nedam deci da je definitivno raskantaju ?

bananamen

pre 6 godina

Steta.Mnogo je bolji i pouzdaniji od androida.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hrundi bakshi, 12. jul 2017 19:55)

Sta znaci to pouzdaniji? Android je proizvod koji je dostupan svim proizvodjacima i Google skoro da i ne limitira firme koje hoce da implementiraju njihov operativni sistem. Ja trenutno koristim Mi5 sa Snapdragon 820 procesorom koji bukvalno jede Android i bez ikakvih problema odradjue sve. Nema nikakvih bagova i zastajkivanja. iOS je isto pouzdan ali i on ima procesor koji sabija po performansama. Android je ipak dostupan i Google kao njegov proizdodjac nije kriv sto neki pokusavaju sa losim hardverom da naprave jeftinu kopiju Samsunga i slicnih. Na kraju, developeri su oni koji najvise koriste iOS i Android kao jedine platforme, na zalost, jer vise u igri je bolje po nas krajnje korisnike.

The Terrible

pre 6 godina

Dobio sam na poslu Nokiu, Lumia na WP platformi.
To je nesto neunistivo. Baterija I sve ostalo traju evo vec cetvrtu godinu. Svaki dan ga koristim i sve cekam da mu se nesto desi da trazim novi, ali je on neunistiv kao I sve predhodne Nokie.
Istina je da nema dovoljno aplikacija.

The Terrible

pre 6 godina

Dobio sam na poslu Nokiu, Lumia na WP platformi.
To je nesto neunistivo. Baterija I sve ostalo traju evo vec cetvrtu godinu. Svaki dan ga koristim i sve cekam da mu se nesto desi da trazim novi, ali je on neunistiv kao I sve predhodne Nokie.
Istina je da nema dovoljno aplikacija.

Cyberpank

pre 6 godina

Imam win10 mobile i nikada se nebi vratio na android, android je užasan os za ios neznan nisam ga koristio ali windows je savršen os za mobilne telefone, lak za upotrebu, lep interfejs i veoma stabilan. Radi mi posle 2 godine savršeno brzo kao i prvog dana brz ijednog resetovanja za razliku od androida, nebaguje i sto je najvažnije to je virusfree os. Iskreno ne mogu da verujem da je android toliko zastupljeniji od njega.

tysob

pre 6 godina

@akcidroni
Svaki sistem, pa i android radi savrswno glatko kad na njemu imate 3,4 aplikacije koje nisu posebno zahtevne. To je prosecna situacija kod vas koji ste koristili WP i hvalite se brzinom. Ako imate preko 80 aplikacija od kojih dobar deo zahtevnih i radi non stop, necete imati savrseno gladak rad ako je telefon neki jeftiniji, ali ce posao biti odradjen pristojno cak i sa takvim telefonom.

Alex

pre 6 godina

Android i WP nije za poredjenje, ako ste ozbiljniji korisnik, sve prednosti ima WP. Ali jeste problem sto je Stiv Balmer potcenio znacaj mobilnih uredjaja. Sve u svemu, jeste pitanje u kom pravcu će ići Maicrosft-ov razvoj mobilnih telefona. Ako odustanu (sto nije logicno) napravilo su veliki poslovni promasaj, kupovinom Nokie. Novi mobilni telefoni, Sufrace phone se vec dugo ocekuje. Sa druge strane pretpostavka je da se ide na jedinstvenu platformu windows 10. U svakom slucaju, kao korisnik Microsoft LTE 640, mogu da kazem da radi savrseno, mnogo bolje nego bilo koji drugi uredjaj u istom cenovnom rangu.

nebo

pre 6 godina

Prvo Android u zacetku je bio sistem za fotoaparate tako da je sto se tice slika i obrada video fajlova uvek u prednosti nad svima cak i nad iOS.Zato se nasuprot uvek imati problema za sve ostalo i bagova ce uvek biti.Znaci pustite vi Windows Phone jer on blage veze nema za telefone zasto e da vam se to objasni moracete prvo sami da se osnovno edukujete.

Goran

pre 6 godina

Pa Microsoft je pokusao da uzme deo trzisnog kolaca sa mobilnom telefonijom. Ocigledno da su se malo preracunali. Ovim potezom ostavljaju milione korisnika bez tehn.podrske, ali trka za dolarom je bitnija od korisnika naravno. Posedovao dve lumie, ativ, i gomilu modela sa starijim verzijama win-a. Posle ovoga zbogom zauvek win telefonima...

surface phone

pre 6 godina

gde će bre da nestane kad je telefon bukvalno jačine laptopova od pre par godina. bukvalno će biti windows 10 na telefonu, potpuna integracija.

k4

pre 6 godina

Kada sam pre tri godine kupio Nokia n9, Microsoft je već kupio Nokia. N9 radi na Linux MeeGo 1.2 Harmattan koji je za mene i dalje najintuitivniji OS za telefon. Posle jedno pola godine od moje kupovine, Microsoft je odlučio da ugasi MeeGo sekciju, da ne bi bila konkurencija Windows Phone. Grupa bivših zaposlenih iz Nokia je pokušala da ponovo razvije MeeGo i novi OS su nazvali Sailfish, ali predugo su se bavili razvojem dok nisu posustali. Sa druge strane, zajednica oko N9 je formirala svoj warehouse kao zamenu za app store koji je Microsoft prosto ugasio. Po mom mišljenju, Microsoft je indirektno pomogao Google & Apple, savladali su konkurenciju umesto njih, a onda su propali. Verujem da Nokia to najbolje osetila.

МилеНС

pre 6 godina

Имам приватно телефон Мајкрософт Лумиа 650 (WP10) и службени андроид Самсунг Ј7 (2016, немам појма која верзија андроида). Да ли су на свим лумијама тако лоше батерије не знам али и поред тога што ме јако нервира ја и даље тај телефон обожавам! Толико једноставан за употребу и бар мени изразито стабилан да ми не пада на памет мењати за неки андроид иако је и Ј7 изузетно леп и "јак" телефон (octa core cpu 1,6ghz) просто WP10 ми је таман! Наглашавам и да Лумија ради са 1Гб рам-а а Ј7 са 2гб, да Лумија 650 има један од слабијих чипсета и због тога је била мета многих критика али људи, то ради па ради... "Хере" навигација на Ј7 ме неколико пута издала, да ли због саме апликације или телефон је губио ГПС сигнал те сам се "спашавао" са "Windоws maps" (такође је то HERE мало измењена) и никада није издала. Квалитет звука ми је далеко лепши на Лумији! Јесте има Ј7 +5Mpix на главној камери и 5,5" дисплеј али ништа то мене није импресионирало и остајем веран Лумији све док буде радила пунићу батерију нешто чешће али ако је то цена шта да се ради, боље и то него ОС андроид који изгледа попут неке дечије бојанке и који спопадају свакодневна ажурирања што јако нервира. Сусштина Лумија650 је феноменалана за упола цене Ј7.

Logic

pre 6 godina

Ovo je karma poslali svog spijuna i unistili Nokia onda njihov odlican OS (MeGoo) doduse tad u pocetni fazi al bolji ob robotica iz iste ere skinuli da bi forsirali Windows a na kraju nula...karma

laza

pre 6 godina

imam godinu dana lumia 640xl telefon i ne pada mi na pamet da ga menjam...#$%"& mi se za njihove podrške i bezbednost...od ovog telefona nema niti će biti boljeg

pantelija

pre 6 godina

Problem je bio sto je Microsoft požurio sa Windowsom 8 da uzme deo mobilnog kolača. Windows 8 je nedovršena platforma koja je stvorila averziju kod developera.
Sa druge strane, Windows 8.1 a pogotovu Windows 10 su fenomenalne platforme za programiranje. Moja firma ima verzije programa za iOS, Android i Windows. Za bilo koju novu funkcionalnost meni je na windows klijetu potrebno upola manje vremena da je implementiram nego na ostalim platformama.

steta

pre 6 godina

Ne volim futrole za telefon. Moja Lumia juce je sesti put pala na beton, rasturila se kao i obicno na tri dela, telefon, baterija i drecavo zeleni poklopac. Sastavis, ukljucis, sve radi!. Takve telefone mogla je samo Nokia da pravi!

parx

pre 6 godina

Telefona ima 5 puta vise nego desktop masina. Prema tome, Unix-olike masine vode problizno 85% : 15% u odnosu na Win (jos ga office drzi, 70% zarade M$). Ovo samo ako neko pita ko je pobedio, pingvin ili sminkeri iz Sijetla.

gosha

pre 6 godina

Najiskrenije, to nije trebalo ni postojati... Moje subjektivno mišljenje, potkrepljeno iskustvom i donekle stručnim razmatranjem. Posle aktivnijeg korišćenja pre nekog vremena, napisao sam mail MS-u sa molbom da prestanu da prozvode... Verujem da je neko imao ok i dobra iskustva, no eto moje mišljenje kao izuzetno aktivnog korisnika telefona i u službene i privatne svrhe, prosto je neupotrebljiv...

Stevan

pre 6 godina

Molim vas, povedite računa o ovakvim bombastičnim naslovima koji nemaju veze sa realnošću. Windovs Phone 8.1 možda zvanično jeste mrtav, ali Windows Phone 10, je još uvek živahan, ja na svom Windows Phone 10 uređaju još uvek dobijam update-e, i mogu reći da za razliku od predhodnog Android uređaja Windows Phone, je daleko stabilniji i sa svakim update-om radi sve bolje i bolje za razliku od Androida, koji je vremenom radio sve gore i gore.
Najveća mana Windows Phone je je manji izbor aplikacija, ali na kraju krajeva za svaku iole korisnu aplikaciju postoji i odgovarajuća windows varijanta ili alternativa.

Lela

pre 6 godina

Velika steta! WP je bio odlican operativni sistem za telefone. Radio je super na nenabudzenom hardveru i nije bagovao. Za 5 godina koliko sam koristila WP na prste mogu da nabrojim koliko puta mi se zaglavio. Android na samsung tabletu ne secam se kad mi je ceo dan radio a da se nije zaglavio. Pritom nikad nije bio narocito skup a super je radio. Android je realno jako los uradjen operativni sistem i zahteva jak hardver jer mu je nivo optimizacije na nuli. Ne kazem da na skupljim uredjajima ne radi kako treba ali i na njima se desava da se zaglavi ponekad. Posle WP sam presla na iPhone koji okej radi i jeste bolji od androida ali WP mi ipak ostaje najbolji

cine

pre 6 godina

Ko kaže da je mrtav, i dalje rade na sistemu (win 10) tj danas je stigla nova nadogradnja sistema. Koristio sam android i tvrdim da je win superiorniji od androida.

Marko

pre 6 godina

Koristio sam sva tri operativna sistema na mob telefonima. Raspored je iOS, WP, pa tek onda android. Interface, dizajn, lakoca upotrebe, wp je imao mnogo dobrih stvari. Medjutim, jednostavno previse kasno su izasli na trziste, prosecan kupac mobilnog telefona je i prosecne pameti i tesko menja navike i tesko uci i otkriva nesto novo. Da je izasao otprilike u periodu kada i prvi iPhone, verovatno bi bio glavni konkurent iOS-u i sad bismo imali dva glavna konkurenta Microsoft i Apple. Ovako Android pobedi ni kriv ni duzan...

Milanče

pre 6 godina

"Mnogo bolji koncept od oba, samo mu je falilo vise jednostavnosti."
Samo u ovoj rečenici se vidi koliko je wp bio krš od androida pa i od ios.Da je vredeo nešto bilo bi mi i žao zbog konkurentnosti ali ovako...

WIN-WIN

pre 6 godina

koristim android na htc 825 i Win10 na 640XL. Iako Win10 nema ni približno razvijene aplikacije, meni je generalno daleko bolji za korištenje. Vjerujem da je gašenje 8.1 posljedica skupog održavanja 2 platforme za premali udio na tržištu i da će Win ostati prisutan ali samo u najnovijim verzijama.

mr.wolf

pre 6 godina

Čega se oni dotaknu ,tu trava ne raste. 
Tolika gomila milijunaša nije sposobna da napravi kršten OS.
(jednoruki krstivoje, 12. jul 2017 19:17)

Nije tacno, koristis windows na desktopu, verovatno i laptopu, kao i 80% posto ljudi na celoj planeti ( koji poseduju desktop, laptop ili oba). I tako unazad.... 30 godina. Ta "gomila" milionera verovatno poseduje te milione bas zato sto nisu sposobni da naprave "krsten OS".
OS za telefone je bio sasvim obecavajuc, ali OS bez podrske developera nema mnogo sanse danas. Ono sto cini dobar sistem je upravo to, podrska developera, zainteresovanost za tu platformu, samim tim veliki broja programa , aplikacija ( mada je meni to isto, manje vise) i igara.

Zlatko

pre 6 godina

Google je predstavio slanje novca preko mejla. To je bilo dostupno samo u SAD. Ne znam šta se sad dešava po tom pitanju, ali sa svojim dominantnim Androidom, mišljenja sam da su to morali da dovedu na viši nivo i ponude na globalnom nivou. Tu je verovatno bio problem oko kontrole novca na međunarodnom nivou, ali kad može PP mogli su i oni. Isto tako sam i mišljenja da je Win10 mobile bolji OS, ali džaba kad Microsoft taj deo ne zanima. Kao kad detetu kupiš igračku koju želi a on je baci posle 5 dana. Sistem je jednostavniji od Androida, neki će reći da je dosadan i monoton, i upravo je ta jednostavnost mogla da im donese uspeh. Ali džaba, kad ni sami nisu želeli da ulažu u razvoj sistema. Dok si kod nas u lokalu, napraviš kompromis i znaš da nemaš aplikaciju za banku, ali misliš da ima sve što ti treba. Kad pređeš granicu i počneš da tražiš aplikacije koje koristi lokalno stanovništvo, shvatiš na nema ništa ili su aplikacije lošije urađene. Kao neko ko je verovao u uspeh brendova Nokia+Windows, kao neko ko je verovao u uspeh Win10 mobile i one ideje isti OS za telefon i računar, u jednom trenutku sam i sam digao ruke. Neko reče Surface phone. Džaba im i sve to ako imaju 2% na svetskom tržištu. Nije ni problem ni da bude treći OS, ali u proporciji recimo 40-40-20. Ali maćehinskim odnosom prema svom OS-u, treba da udari neki meteor pa da dođu do tih 20%.

Миле

pre 6 godina

Pa nije kraj, samo nema više podrške za 8.1. To je kao da kažete da je Android "mrtav" je telefoni sa KitKat verzijom više ne dobijaju update.
Inače za ljubitelje Win platforme ovo može biti i dobra vijest jer se oslobađaju programerski resursi za novu platformu. MS je isto uradio i sa desktop verzijama sistema.
Koristim Android telefon, ali su na njemu sve Microsoft aplikacije iz paketa Office 365, čak sam i UI zamijenio sa MS Arrow i sve savršeno funkcioniše. Oni uopšte nisu zapostavili mobilne platforme, naprotiv. Probajte.

korisnik

pre 6 godina

Koristio sam WP nekoliko godina i sad se vratio na Android. I dalje sam mišljenja da je WP mnogo bolji, lakši i user-friendly operativni sistem. Da, puno zaostaje za Androidom po pitanju aplikacija, ali je sistem vrhunski. Žao mi je što propada!

banat uber alles

pre 6 godina

winphone koristim od motorole mpx220...u decembru prošle godine morao sam da se odreknem lumie 735 u korist službenog cat s30, android 5.1...androidi su za malu decu i tinejdžere i za većinu srbalja koji ne mogu da zamisle život bez aplikacije za ovo ili ono, otići na neki sajt bez aplikacije je nemoguća misija, em treba kucati em te nešto čudno pita :)...a i cat, nek se drži bagera...

autokmd

pre 6 godina

Ocekivano da Windows phone ne moze izdrzati dugo kao npr Android koji je bas sistem koji namenjen i specijalno napravljen za mobilni za razliku od WP koji je sistem oduzet od komputera i na neki nacin da se prilagodi za sistem mobilnog telefona.

akcidroni

pre 6 godina

Imam Lumiu 930 na Windows 10 sistemu i stvarno je obozavam, zbog estetike, interfejsa, glatkog rada sistema...steta za Windows, u meni ce zauvek imati velikog fana.

akcidroni

pre 6 godina

Imam Lumiu 930 na Windows 10 sistemu i stvarno je obozavam, zbog estetike, interfejsa, glatkog rada sistema...steta za Windows, u meni ce zauvek imati velikog fana.

korisnik

pre 6 godina

Koristio sam WP nekoliko godina i sad se vratio na Android. I dalje sam mišljenja da je WP mnogo bolji, lakši i user-friendly operativni sistem. Da, puno zaostaje za Androidom po pitanju aplikacija, ali je sistem vrhunski. Žao mi je što propada!

banat uber alles

pre 6 godina

winphone koristim od motorole mpx220...u decembru prošle godine morao sam da se odreknem lumie 735 u korist službenog cat s30, android 5.1...androidi su za malu decu i tinejdžere i za većinu srbalja koji ne mogu da zamisle život bez aplikacije za ovo ili ono, otići na neki sajt bez aplikacije je nemoguća misija, em treba kucati em te nešto čudno pita :)...a i cat, nek se drži bagera...

autokmd

pre 6 godina

Ocekivano da Windows phone ne moze izdrzati dugo kao npr Android koji je bas sistem koji namenjen i specijalno napravljen za mobilni za razliku od WP koji je sistem oduzet od komputera i na neki nacin da se prilagodi za sistem mobilnog telefona.

Uros

pre 6 godina

Jos jedan tekst u nizu, gde kopiklikter ne ode dalje od klika na google translate! Nije Mikrosoft odustao od Windows platforme za mobilne, nego je ugasena stara linija wp8. U oktobru izlazi surface phone, a onda cuvaj te se zeleni robotici i zagrizene jabukice.

007

pre 6 godina

Windows 10 mobile je veoma živ sistem i nema tendenciju gašenja. Win phone 8.1. je ubijen jer je promenjena kompletna arhitektura operativnog sistema i Win 10 mobile je prebačen na kernal Win 10 for desktop. Evidentno je da Microsoft sprema Surface Phone na kojem će raditi destop programi a Win 10 mobile je platforma na kojoj će raditi telefon kad nije u desktop modu.

E sad čuvena priča za Win i aplikacije. Ako izuzmemo Snapchat i još par aplikacija, koje suštinski nisu vitalne ali su naročito ženskom delu populacije zabavne, većina aplikacija na Androidu i iOSu radi nešto po internetu. Od kad je HTML5 i responsive design web stranica postao standard većina aplikacija je bespotrebna. odeš lepo kroz browser i pogledaš šta te interesuje. Ja sam prestao da koristim i aplikacije koje imam jer mi je lakše da to odradim direktno na net-u. Npr za Facebook mi aplikacija ne da poruke već mora njihov messenger a preko veba radi kao i na kompu i otvara poruke.

WP forever

pre 6 godina

oni koji pišu pozitivno o WP navode i zašto konkretno smatraju da je on bolji od androida, ali oni koji pišu negativno - oni samo kažu kako je to loš telefon i ništa više. Zaključak izvucite sami.

Novosadjanin

pre 6 godina

I tako ja kupim Windows telefon prosle godine, cisto da vidim sta to toliko hvale.. prodao sam ga vec sutradan. Jezivo los telefon!!!

steta

pre 6 godina

Ne volim futrole za telefon. Moja Lumia juce je sesti put pala na beton, rasturila se kao i obicno na tri dela, telefon, baterija i drecavo zeleni poklopac. Sastavis, ukljucis, sve radi!. Takve telefone mogla je samo Nokia da pravi!

Marko

pre 6 godina

Dugo sam koristio WP, poslednji mi je bio Lumia 930 i bio je cisto razocarenje, WP 10 je stalno bagovao, od aplikacija nema vecinu, dok je Viber bio neupotrebljiv. Na kraju je samo crko i servis mi je trazio za popravku vise nego sto telefon kosta.
Godinama sam "hate-ovao" Apple, ali sam na kraju iz nekog revolta prema Microsoftu koji je unistio i Nokiu, ono sto je od nje ostalo (kao i sve cega se dodatkne), presao na iPhone i stvarno sam zadovoljan, mnogo bolje i brze radi, ne baguje, a aplikacije necu da pominjem.

The Terrible

pre 6 godina

Dobio sam na poslu Nokiu, Lumia na WP platformi.
To je nesto neunistivo. Baterija I sve ostalo traju evo vec cetvrtu godinu. Svaki dan ga koristim i sve cekam da mu se nesto desi da trazim novi, ali je on neunistiv kao I sve predhodne Nokie.
Istina je da nema dovoljno aplikacija.

Bivši WP fanboy

pre 6 godina

Obožavao sam ih,lumia 620 je bila moja prva lumia,onda sam prešao na 920,i na kraju 930,čak sam i mladjeg burazera zarazio windowsom pa je i on koristio lumiu 520....obozavao sam kvadratice na početnom ekranu,glance opciju,tastaturu...ali aplikacije,ne mogu film da skinem da pogledam,popcorn time je bio u WP storeu pa su i njega uklonili,facebook aplikacija blagi oĉaj i instagram....2016 mi konačno puklo i prešao sam na android,ne kapiram kako korporacja kao sto je mictosoft mogla da podbaci,ako treba plati devrloperima za razvjanje aplkacija,a ne youtube da gledam preko broswera...

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Koristio sam i koristim WP (Lumia). Ujedno imam i jedan Android od decembra 2016. Ajfon nisam,ali ga mnogi oko mene imaju,pa smo uporedjivali (sestri crkao zvucnik na Ajfonu,burazera nesto cimao softver,haha).Posto sam poprilicno obican korisnik ne mogu da kazem nista specijalno oko softvera za i protiv jednog,drugog ili treceg. Ali mogu da kazem da kamera i zvuk sa Androida i Ajfona ne mogu ni da PRISMRDE Lumiji. Ponovicu. Ni da PRISMRDE Lumiji.
Sto se tice aplikacija,koristim par aplikacija u krug i Lumija mi je (promenio sam ih 3 za 4-5 godina,tj. dve(520 i 600 i nesto) jer sam jednu ispustio pa je pukao ekran) kao bog i to za male pare. Sve tri sam pazario u Americi i kostale su me sve zajedno oko 200 dolara. Kupio sam ih jos nekoliko i odneo u Srbijiu po narudzbini,za neke smesne pare,tipa komad 30ak dolara na akciji,bez ugovora,bez icega, pred neki Bozic. Te Lumije su bile bas vrh,sa velikim ekranom. Za te pare,boli me uvo da li ima ove ili one aplikacije. Osnovne koje meni trebaju (gps,novine,vreme,saobracaj,viber i sl. ) ima na pretek. Igrice ne igram,na banku se kacim samo od kuce,placanja od kuce samo i boli me uvo.
Sve u svemu WP je (bio je) vise nego vrhunski smart fon za vise nego smesnu cenu. Pravi telefon za normalne ljude,sa normalnim potrebama kojima ne pada na pamet da daju po 500,600,700 evra za telefon (zato sto tamo ima ne znam koje igrice),a da kuci za rucak jedu majonez i hleb.

Cyberpank

pre 6 godina

Imam win10 mobile i nikada se nebi vratio na android, android je užasan os za ios neznan nisam ga koristio ali windows je savršen os za mobilne telefone, lak za upotrebu, lep interfejs i veoma stabilan. Radi mi posle 2 godine savršeno brzo kao i prvog dana brz ijednog resetovanja za razliku od androida, nebaguje i sto je najvažnije to je virusfree os. Iskreno ne mogu da verujem da je android toliko zastupljeniji od njega.

šetač

pre 6 godina

Nadam se da ovo važi za 8.1 i da 10 ide dalje. Android je za tinejdžere i klince iOS fenseraj. Keramičke šarene pločice su meni ok, stabilan OS i ne trebaju mi sve aplikacije ovog sveta.

samo da kažem...

pre 6 godina

Bio je pouzdaniji uz mnogo duze trajanje baterije, ali većina aplikacija ga je zaobilazila. Parking, e-banking, upravljanje uređajima daljinskim putem... ništa od toga nije bilo za njega, to ga je ugasilo.

The Terrible

pre 6 godina

Dobio sam na poslu Nokiu, Lumia na WP platformi.
To je nesto neunistivo. Baterija I sve ostalo traju evo vec cetvrtu godinu. Svaki dan ga koristim i sve cekam da mu se nesto desi da trazim novi, ali je on neunistiv kao I sve predhodne Nokie.
Istina je da nema dovoljno aplikacija.

kiza

pre 6 godina

Ma nemoguce, znam mnoge koji tvrde da je ovo najbolji telefon ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LoL, 12. jul 2017 19:15)
Koji telefon?
Nesto si pobrkao,niko ne pise nista o telefonu,vec da prestaje podrska za windows phone sistem 8.1
Dosta modela koji su radili na sistemu 8,dobili su nadogradnju na 8.1,Kasnije kada se pojavio 10 presli su na desetku.

heavy

pre 6 godina

Odrekli su se Win 6.5 koji je bio svetlosnu godinu ispred Androida a u to vreme IOS je bio krš da bi razvili potpuno nov Win 8.Promašaj veka!
Da su tada nastavili sa 6.5 ostali bi u trci.
Win 10 će nadam se vrlo brzo početi da preuzima zaslužen deo tržišta jer je jednostavno bolji od konkurencije.
Android iako je na boljoj platformi(Unix) je od početka loše projektovan i tu nema leka osim da sve jačima i skupljim hardverom nadoknadjuju mane ali i dalje će da baguje i koči.
IOS je dostigao neki maksimum i više nemaju šta da poboljšaju osim da nude sve skuplje telefone.
Na kraju će tržište reći svoje.Ne pobedjuje uvek najbolji što mi u Srbiji najbolje znamo pošto nepogrešivo biramo najgore političare.

EU Citizen

pre 6 godina

Osećam veliku satisfakciju što je ova platforma Mikrosofta propala, jer sam osam godina bio korisnik njihovog prethodnog mobilnog operativnog sistema, WindowsMobile, ubedljivo najbolje opcije u pionirskim danima smartfona, koji su arogantno i perfidno, praktično preko noći ubili bez ijednog pokušaja da milionima ljudi koji su investirali u hardver i softver ponude neku vrstu kompatibilnosti sa novim sistemom. E sad znate šta sa tim novim sistemom možete da uradite, i tako vam i treba, štetočinska bando iz Redmonda, koja već desetak godina uništava sve čega se dotakne.

k4

pre 6 godina

Kada sam pre tri godine kupio Nokia n9, Microsoft je već kupio Nokia. N9 radi na Linux MeeGo 1.2 Harmattan koji je za mene i dalje najintuitivniji OS za telefon. Posle jedno pola godine od moje kupovine, Microsoft je odlučio da ugasi MeeGo sekciju, da ne bi bila konkurencija Windows Phone. Grupa bivših zaposlenih iz Nokia je pokušala da ponovo razvije MeeGo i novi OS su nazvali Sailfish, ali predugo su se bavili razvojem dok nisu posustali. Sa druge strane, zajednica oko N9 je formirala svoj warehouse kao zamenu za app store koji je Microsoft prosto ugasio. Po mom mišljenju, Microsoft je indirektno pomogao Google & Apple, savladali su konkurenciju umesto njih, a onda su propali. Verujem da Nokia to najbolje osetila.

Cinique

pre 6 godina

iOS nije "operativni sistem" u pravom značenju. iOS je ono što se nekada, u vreme Simbiana recimo, zvalo "fabričkim sistemom". On jeste pouzdan utoliko što su hardver i softver unapred kompatibilni i prilagođeni jedan drugom.
Mada, sve dotle dok korisnik nije u stanju da sam odabere sistem na kom će telefon da koristi, reč je o fabričkim sistemima, svejedno ako ga koristi više "fabrika".
Inače verovatno najbolji takav "sistem" je Samsungov Bada koji nikada stvarno nije ni zaživeo.

Veljko

pre 6 godina

''Bio je pouzdaniji uz mnogo duze trajanje baterije, ali većina aplikacija ga je zaobilazila. Parking, e-banking, upravljanje uređajima daljinskim putem... ništa od toga nije bilo za njega, to ga je ugasilo.''

Tako je, rekao si suštinu. Mobilni telefoni su odavno prestali da služe samo za telefoniranje i slanje SMS-ova, to su poodavno računari u pravom smislu reči čija je prvenstvena svrha postala da olakšaju ljudima život i neke svakodnevne aktivnosti. Neki će reći da im i ne treba baš parking, e-banking, mejl, slanje fotografija, itd, ali baš to je suština mobilnih uređaja, i zato je nažalost WP neuspeo eksperiment. Nažalost. Imao sam i sam Nokia Lumia 735 koji je bio jedan vrhunski uređaj i kasnije Microsoft Lumia 640, takođe dobar, ali ne kao Nokia. I stalno sam imao utisak da nešto malo fali, da nije to to. Nerado koristim ponovo Android, upravo zbog ovih svih stvari koje sam pobrojao, ali otkako sam nabavio iPad shvatio sam da je Apple sila.

Marko

pre 6 godina

Koristio sam sva tri operativna sistema na mob telefonima. Raspored je iOS, WP, pa tek onda android. Interface, dizajn, lakoca upotrebe, wp je imao mnogo dobrih stvari. Medjutim, jednostavno previse kasno su izasli na trziste, prosecan kupac mobilnog telefona je i prosecne pameti i tesko menja navike i tesko uci i otkriva nesto novo. Da je izasao otprilike u periodu kada i prvi iPhone, verovatno bi bio glavni konkurent iOS-u i sad bismo imali dva glavna konkurenta Microsoft i Apple. Ovako Android pobedi ni kriv ni duzan...

МилеНС

pre 6 godina

Имам приватно телефон Мајкрософт Лумиа 650 (WP10) и службени андроид Самсунг Ј7 (2016, немам појма која верзија андроида). Да ли су на свим лумијама тако лоше батерије не знам али и поред тога што ме јако нервира ја и даље тај телефон обожавам! Толико једноставан за употребу и бар мени изразито стабилан да ми не пада на памет мењати за неки андроид иако је и Ј7 изузетно леп и "јак" телефон (octa core cpu 1,6ghz) просто WP10 ми је таман! Наглашавам и да Лумија ради са 1Гб рам-а а Ј7 са 2гб, да Лумија 650 има један од слабијих чипсета и због тога је била мета многих критика али људи, то ради па ради... "Хере" навигација на Ј7 ме неколико пута издала, да ли због саме апликације или телефон је губио ГПС сигнал те сам се "спашавао" са "Windоws maps" (такође је то HERE мало измењена) и никада није издала. Квалитет звука ми је далеко лепши на Лумији! Јесте има Ј7 +5Mpix на главној камери и 5,5" дисплеј али ништа то мене није импресионирало и остајем веран Лумији све док буде радила пунићу батерију нешто чешће али ако је то цена шта да се ради, боље и то него ОС андроид који изгледа попут неке дечије бојанке и који спопадају свакодневна ажурирања што јако нервира. Сусштина Лумија650 је феноменалана за упола цене Ј7.

Stevan

pre 6 godina

Molim vas, povedite računa o ovakvim bombastičnim naslovima koji nemaju veze sa realnošću. Windovs Phone 8.1 možda zvanično jeste mrtav, ali Windows Phone 10, je još uvek živahan, ja na svom Windows Phone 10 uređaju još uvek dobijam update-e, i mogu reći da za razliku od predhodnog Android uređaja Windows Phone, je daleko stabilniji i sa svakim update-om radi sve bolje i bolje za razliku od Androida, koji je vremenom radio sve gore i gore.
Najveća mana Windows Phone je je manji izbor aplikacija, ali na kraju krajeva za svaku iole korisnu aplikaciju postoji i odgovarajuća windows varijanta ili alternativa.

Alex

pre 6 godina

Android i WP nije za poredjenje, ako ste ozbiljniji korisnik, sve prednosti ima WP. Ali jeste problem sto je Stiv Balmer potcenio znacaj mobilnih uredjaja. Sve u svemu, jeste pitanje u kom pravcu će ići Maicrosft-ov razvoj mobilnih telefona. Ako odustanu (sto nije logicno) napravilo su veliki poslovni promasaj, kupovinom Nokie. Novi mobilni telefoni, Sufrace phone se vec dugo ocekuje. Sa druge strane pretpostavka je da se ide na jedinstvenu platformu windows 10. U svakom slucaju, kao korisnik Microsoft LTE 640, mogu da kazem da radi savrseno, mnogo bolje nego bilo koji drugi uredjaj u istom cenovnom rangu.

bananamen

pre 6 godina

Steta.Mnogo je bolji i pouzdaniji od androida.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hrundi bakshi, 12. jul 2017 19:55)

Sta znaci to pouzdaniji? Android je proizvod koji je dostupan svim proizvodjacima i Google skoro da i ne limitira firme koje hoce da implementiraju njihov operativni sistem. Ja trenutno koristim Mi5 sa Snapdragon 820 procesorom koji bukvalno jede Android i bez ikakvih problema odradjue sve. Nema nikakvih bagova i zastajkivanja. iOS je isto pouzdan ali i on ima procesor koji sabija po performansama. Android je ipak dostupan i Google kao njegov proizdodjac nije kriv sto neki pokusavaju sa losim hardverom da naprave jeftinu kopiju Samsunga i slicnih. Na kraju, developeri su oni koji najvise koriste iOS i Android kao jedine platforme, na zalost, jer vise u igri je bolje po nas krajnje korisnike.

bojan

pre 6 godina

Увек је био 'вокинг дед' тако да је добро да су га и сахранили ... не могу рећи да ми је жао ... ја га лично нисам користио али сам гледао мени блиске људе како се злопате са њим и то не за апликацијама већ са обичним стварима ...

mr.wolf

pre 6 godina

Čega se oni dotaknu ,tu trava ne raste. 
Tolika gomila milijunaša nije sposobna da napravi kršten OS.
(jednoruki krstivoje, 12. jul 2017 19:17)

Nije tacno, koristis windows na desktopu, verovatno i laptopu, kao i 80% posto ljudi na celoj planeti ( koji poseduju desktop, laptop ili oba). I tako unazad.... 30 godina. Ta "gomila" milionera verovatno poseduje te milione bas zato sto nisu sposobni da naprave "krsten OS".
OS za telefone je bio sasvim obecavajuc, ali OS bez podrske developera nema mnogo sanse danas. Ono sto cini dobar sistem je upravo to, podrska developera, zainteresovanost za tu platformu, samim tim veliki broja programa , aplikacija ( mada je meni to isto, manje vise) i igara.

Миле

pre 6 godina

Pa nije kraj, samo nema više podrške za 8.1. To je kao da kažete da je Android "mrtav" je telefoni sa KitKat verzijom više ne dobijaju update.
Inače za ljubitelje Win platforme ovo može biti i dobra vijest jer se oslobađaju programerski resursi za novu platformu. MS je isto uradio i sa desktop verzijama sistema.
Koristim Android telefon, ali su na njemu sve Microsoft aplikacije iz paketa Office 365, čak sam i UI zamijenio sa MS Arrow i sve savršeno funkcioniše. Oni uopšte nisu zapostavili mobilne platforme, naprotiv. Probajte.

Banjalučanin

pre 6 godina

"iOS nije "operativni sistem" u pravom značenju.
(Cinique, 13. jul 2017 08:19)"

Šta sve neću pročitati... De se malo obrazuj informatički pa onda komentariši. Može i Wikipedia, ako nemaš ozbiljnije literature. Ako misliš na to što se iOS ne može pokrenuti na mašini za pranje veša, tek onda nemam riječi...

WIN-WIN

pre 6 godina

koristim android na htc 825 i Win10 na 640XL. Iako Win10 nema ni približno razvijene aplikacije, meni je generalno daleko bolji za korištenje. Vjerujem da je gašenje 8.1 posljedica skupog održavanja 2 platforme za premali udio na tržištu i da će Win ostati prisutan ali samo u najnovijim verzijama.

Milica

pre 6 godina

A sta da radimo mi koji imamo windows phone? Bolji je od androida, brzi,ne koci, ne lepi se svasta, bas bezveze sto ce da prestanu sa update-ovima.

Lela

pre 6 godina

Velika steta! WP je bio odlican operativni sistem za telefone. Radio je super na nenabudzenom hardveru i nije bagovao. Za 5 godina koliko sam koristila WP na prste mogu da nabrojim koliko puta mi se zaglavio. Android na samsung tabletu ne secam se kad mi je ceo dan radio a da se nije zaglavio. Pritom nikad nije bio narocito skup a super je radio. Android je realno jako los uradjen operativni sistem i zahteva jak hardver jer mu je nivo optimizacije na nuli. Ne kazem da na skupljim uredjajima ne radi kako treba ali i na njima se desava da se zaglavi ponekad. Posle WP sam presla na iPhone koji okej radi i jeste bolji od androida ali WP mi ipak ostaje najbolji

cine

pre 6 godina

Ko kaže da je mrtav, i dalje rade na sistemu (win 10) tj danas je stigla nova nadogradnja sistema. Koristio sam android i tvrdim da je win superiorniji od androida.

laza

pre 6 godina

imam godinu dana lumia 640xl telefon i ne pada mi na pamet da ga menjam...#$%"& mi se za njihove podrške i bezbednost...od ovog telefona nema niti će biti boljeg

pantelija

pre 6 godina

Problem je bio sto je Microsoft požurio sa Windowsom 8 da uzme deo mobilnog kolača. Windows 8 je nedovršena platforma koja je stvorila averziju kod developera.
Sa druge strane, Windows 8.1 a pogotovu Windows 10 su fenomenalne platforme za programiranje. Moja firma ima verzije programa za iOS, Android i Windows. Za bilo koju novu funkcionalnost meni je na windows klijetu potrebno upola manje vremena da je implementiram nego na ostalim platformama.

surface phone

pre 6 godina

gde će bre da nestane kad je telefon bukvalno jačine laptopova od pre par godina. bukvalno će biti windows 10 na telefonu, potpuna integracija.

tysob

pre 6 godina

@akcidroni
Svaki sistem, pa i android radi savrswno glatko kad na njemu imate 3,4 aplikacije koje nisu posebno zahtevne. To je prosecna situacija kod vas koji ste koristili WP i hvalite se brzinom. Ako imate preko 80 aplikacija od kojih dobar deo zahtevnih i radi non stop, necete imati savrseno gladak rad ako je telefon neki jeftiniji, ali ce posao biti odradjen pristojno cak i sa takvim telefonom.

herzegovina

pre 6 godina

Android mama. Najdomaćinskiji operativni sistem, a opet pruža mnogo opcija.
(Shjee, 12. jul 2017 23:40) jeste sine, a iOS je tata, a tata mamu...

fikoni

pre 6 godina

imam lumiu 630. 2,5 godine radi kao prvi dan. nikad ni stucnuo. ali stvarno malo aplikacija. bing pretrazivac nikad da mi izbaci ono sto zelim. . . one plocice na pocetnom ekranu su da se najezis. Ali u to vreme a mogu da kazem i dan danas jako brz i stabilan fon. jos ga koristim kao poslovni telefon. Zavoleo sam tu moju lumiu, i sigurno cu da je furam jos malo, dok je nedam deci da je definitivno raskantaju ?

Cinique

pre 6 godina

Ako misliš na to što se iOS ne može pokrenuti na mašini za pranje veša, tek onda nemam riječi...
(Banjalučanin, 13. jul 2017 14:03)
Dobro poređenje, iOS jeste najviše nalik programu veš mašine. Za jednu mašinu ili jednu seriju veš mašina. Izvini ako sam ti cimno lanac, slučajno.

Petar

pre 6 godina

Haha vidi Srbende, manje od 1% u svetu koristi WP ali naravno po Srbendi to je najbolji sistem koji postoji. Jer je najeftiniji naravno. Kakav iPhone kakav Samsung, samo Nokia i Windows phone jeli? Sreo sam masu takvih ljudi, koji uvek blate sve sto je dobro (iphone, galaxy, mercedes, macbook, boss, armani da ne nabrajam..) jer nemaju para za to ALI kad odjednom dodji do para istog trena pocnu kupovati sve te proizvode i ne pada im vise na pamet da su losi, da je Lumia bolja, da je H&M bolji od Bossa, da je Toyota bolja od Mercedesa...
Postujem ljude koji imaju para i za iphone i za novi galaxy a odaberu Windows phone a ne one koji odaberu windows phone samo zato sto ne mogu kupiti nista drugo i posle pljuju ostalo i dizu u nebesa svoje. Nemas za iphone/galaxy? Nije problem, kupi nokiu ali cuti, ne pravi kretena od sebe sa pricom kako je najbolji telefon.

Logic

pre 6 godina

Ovo je karma poslali svog spijuna i unistili Nokia onda njihov odlican OS (MeGoo) doduse tad u pocetni fazi al bolji ob robotica iz iste ere skinuli da bi forsirali Windows a na kraju nula...karma

Misa

pre 6 godina

Po starom dobrom obicaju Microsofta podrska samo za kratak period i cao.Android kakav god da je ima enormno vecu podrsku za svoje korisnike i ne odrice ih se kao ovi.Voleo bih da izbace Windows platformu da nauce Microsoft kako se postuju svi korisnici bez obzira koliko im je stara verzija.

sedi jedan

pre 6 godina

@Petar

A ti si kao temeljno isprobao sve telefone od male nokijice do ajfona i nazad, pa nas sad s visine ismevaš i podučavaš? Joj, puna je Srbija naduvenih tipova koji nemaju ni znanja ni iskustva samo se šepure kao paunovi i glume da su mnogo pametni. To je naš problem, a ne WP ili android.

AleX

pre 6 godina

Neverovatno koliko nepoznavanja stvari u komentarima. Prvo, mrtav je Windows Phone ali Windows 10 Mobile na mojoj Lumiji 1520 radi odlično i gotovo svake nedelje dobijam update. Jasna je strategija M$ po pitanju Surface linije, uskoro stiže prvi telefon koji će raditi baš sve kao pravi desktop. Da, žao mi je ove ekipe koja ima starije WP modele i prerano je napuštena podrška ka njima ali ponavljam, Windows 10 Mobile šljaka ama baš sjajno.

Microsoft Partner

pre 6 godina

Microsoft je pre 15 godina imao ozbiljan smartphone za poslovne korisnike. (Problemi koje je platforma imala su bili rezultat onoga što danas rade proizvođači Android telefona, niko nije popravljao greške na starim modelima jer se žurilo da se izbace novi.) Pre 10 godina su imali Zune plejer, koji je nudio mesečnu pretplatu, za $10 mesečno ste mogli da skinete šta poželite (iz bibilioteke sa nekih 15 miliona naslova). Imali ste i normalan FM radio, mogli ste da skinete pesmu koju čujete na FM. Sve što je Microsoft trebao da uradi je da spoji to dvoje u jedan uređaj i ponudi 6 meseci besplatne pretplate na muziku. Pojeo bi na američkom tržištu i Blackberry i iPhone. Međutim, Microsoft je bio i ostao rasštiman orkestar, gde jedan tim pojma nema šta radi onaj drugi. Zune su uništili advokati koji su se upteljali oko Digital Rights Management. Samo Microsoft može da lansira dve nezavisne marketing kampanje za isti proizvod, pa na kraju prodavac treba da vam plati $5 što ste kupili XBOX (desilo mi se pre 5 godina).
Windows Phone je bio kopile od samog početka, pojavio se prekasno sa gomilom neverovatnih ograničenja (npr. copy-paste). Developeri koji su razvijali ozbiljne programe za prethodnu platformu (Windows Mobile 6.x) su vratili Microsoftu milo za drago. Microsoft neće propasti radi nestanka Windows Phone, drugi delovi kompanije posluju odlično i prave lepe pare. Surface se prodaje odlično i u trendu je.

Goran

pre 6 godina

Pa Microsoft je pokusao da uzme deo trzisnog kolaca sa mobilnom telefonijom. Ocigledno da su se malo preracunali. Ovim potezom ostavljaju milione korisnika bez tehn.podrske, ali trka za dolarom je bitnija od korisnika naravno. Posedovao dve lumie, ativ, i gomilu modela sa starijim verzijama win-a. Posle ovoga zbogom zauvek win telefonima...

Smuleco

pre 6 godina

Imao sam "Windows" Nokiju. Sada, posle nje, "Android" Lenovo. I jedan i drugi OS, imaju svoje prednosti i mane. Dostupnost aplikacija je na strani Androida, a pouzdanost, i jednostavnost upotrebe, kao i mogućnost korišćenja Office-a , posebno Exel-a i Word-a(značajno mi je za posao), na strani su Windows telefona.

herzegovina

pre 6 godina

jel vi androidžije uopšte i znate kako, gdje i ko je stvorio android? ne znate? pa njega je apple odbacio, a onaj odvratni lik ga je bukvalno ukrao i aktivirao

Pera

pre 6 godina

smatram se dovoljno kompetentnim, jer sam imao sve premium androide od samsung galaxy1 do 5, lg g2,g3,g4...presao u dva navrata na win phone, lumia 820, 730...android je ok telefon samo i iskljucivo samo ako ga napravi samsung i htc. windows phone koji sam jako zeleo da volim iz nekih utopijskih razloga, me je razocarao na svim poljima osim kamere. prvi put sam u ocaju kupio iphone 5s, posle njega 6s. kaze se nikad ne reci nikad, ali to je telefon i ne vidim kada i kako cu preci na drugu platformu dok god apple bude pravio telefone.
(wlado, 13. jul 2017 12:02)
Znaci da si menjao telefone na 6 meseci? Ili lazes onako debelo

TecHiFi

pre 6 godina

Ovo je kao kad bi rekli Android 4.1 je mrtav! Ali bukvalno. Noviji uređaji su dobili update na Windows 10 Mobile, stariji ostaju na Windows Phone 8.1 i neće dobiti nadogradnju, kao niti bilo kakve zakrpe i slično. Istekao rok za podršku i ende. Ja sam bio godinama na WP I WM, na Android sam prešao jer nema aplikacija, ali i daje tvrdim da je WM10 bolji sistem, Android je papazjanija teška. Ima više opcija ali nije ni sve u tome. Videćemo kad izađe Surface Phone, ako bude imao podršku za Win32 aplikacije onda emuliranje android apk i neće biti neki problem, možda baterija malo više oseti. Ali mogućnost da na dock staviš telefon, povežeš sa monitorom (čak i bežično sa WiDi) i da pokreneš punokrvni desktop sa npr. Photoshopom (ima demo na YT, da to stvarno radi), to je naučna fantastika i rado ću se vratiti na WM, jer takav WM moći će i da se "budži" kao i Android što može sa npr. Xposed framework, samo malo drugačije.

Zlatko

pre 6 godina

Google je predstavio slanje novca preko mejla. To je bilo dostupno samo u SAD. Ne znam šta se sad dešava po tom pitanju, ali sa svojim dominantnim Androidom, mišljenja sam da su to morali da dovedu na viši nivo i ponude na globalnom nivou. Tu je verovatno bio problem oko kontrole novca na međunarodnom nivou, ali kad može PP mogli su i oni. Isto tako sam i mišljenja da je Win10 mobile bolji OS, ali džaba kad Microsoft taj deo ne zanima. Kao kad detetu kupiš igračku koju želi a on je baci posle 5 dana. Sistem je jednostavniji od Androida, neki će reći da je dosadan i monoton, i upravo je ta jednostavnost mogla da im donese uspeh. Ali džaba, kad ni sami nisu želeli da ulažu u razvoj sistema. Dok si kod nas u lokalu, napraviš kompromis i znaš da nemaš aplikaciju za banku, ali misliš da ima sve što ti treba. Kad pređeš granicu i počneš da tražiš aplikacije koje koristi lokalno stanovništvo, shvatiš na nema ništa ili su aplikacije lošije urađene. Kao neko ko je verovao u uspeh brendova Nokia+Windows, kao neko ko je verovao u uspeh Win10 mobile i one ideje isti OS za telefon i računar, u jednom trenutku sam i sam digao ruke. Neko reče Surface phone. Džaba im i sve to ako imaju 2% na svetskom tržištu. Nije ni problem ni da bude treći OS, ali u proporciji recimo 40-40-20. Ali maćehinskim odnosom prema svom OS-u, treba da udari neki meteor pa da dođu do tih 20%.

Joca S

pre 6 godina

Oni kojima je telefon sredstvo da završe odredjeni posao biraju wp i ios a oni kojima je telefon sam po sebi cilj biraju android jer podilazi krajnjem korisniku zbog toga ne čudi veliki udeo androida na tržištu nešto slično kao i windows kod desktop računara.

milekontraš

pre 6 godina

Ovi koji pričaju o wp telefonima koji rade bolje od androida u istom cenovnom rangu, verovatno nisu nikada probali nijedan kineski brend medju androidima...xiaomi, miuzi, oppo, huawei, coolpad i slične.

Maks

pre 6 godina

@(Cinique, 13. jul 2017 08:19)

Šta sve neću da pročitam od nekih koji tako umisle da se "razumeju" u telefone.

Znači, ti kažeš da iOS navodno "nije" operativni sistem jer ti Apple ne daje da ga instaliraš na telefon koji je pravljen specifično za Android?

To što taj Android telefon nije pravljen da podrži sve što iOS zahteva (iOS uređaji imaju specifičan hardware... to nisu samo neke "generic" off-the-shelf komponente koje svi koriste), to misliš da nema veze, a?

Zašto bi Apple davao zvaničnu podršku za neki telefon koji su kupio od drugog?

Je l' Apple kriv ako neki Android telefon prestane da dobija update za Android nakon oko 2 godine, što neće da puste iOS na Google Play Store da ga Android telefoni instaliraju besplatno, a da ne kupiš ništa od njih? Što se ne žališ što ti Google ne daje zvaničnu podršku ako ti neki Android telefon ostane bez zvanične podrške od proizvođača nakon 2 godine?

Da li je Apple humanitarna organizacija da podržava tuđe telefone besplatno? Podržavaju svoje telefone i podržavaju ih dobro... iOS 11 je zvanično podržan čak i na iPhone 5S.


Ti ako baš hoćeš iOS na Android telefonu, neki su uspeli nezvanično uz neku emulaciju hardwarea da instaliraju iOS 8 na Android telefonu... kao što i Android može da se pokrene na iPhone nezvanično (ima na YouTube klipova... samo što skoro niko neće da koristi to kao zamenu za iOS)... ali to, naravno, ne radi onako kao kada imaš original iOS uređaj jer taj telefon nije pravljen da tera iOS.

wlado

pre 6 godina

smatram se dovoljno kompetentnim, jer sam imao sve premium androide od samsung galaxy1 do 5, lg g2,g3,g4...presao u dva navrata na win phone, lumia 820, 730...android je ok telefon samo i iskljucivo samo ako ga napravi samsung i htc. windows phone koji sam jako zeleo da volim iz nekih utopijskih razloga, me je razocarao na svim poljima osim kamere. prvi put sam u ocaju kupio iphone 5s, posle njega 6s. kaze se nikad ne reci nikad, ali to je telefon i ne vidim kada i kako cu preci na drugu platformu dok god apple bude pravio telefone.

kiza

pre 6 godina

Galaxy S7 posle 18 meseci sljaka kao nov, cak sam ga ubacio u more jednom da se ohladi posto se pregrejao na suncu (tu je vec sam poceo da gasi aplikacije i da obara brzinu). Voleo bih da vidim kako bi Windows plasticna kanta prezivela sve sto je ovaj otresao kao malo prasine sa ramena.
(Xli, 13. jul 2017 18:57)
Pa,evo,mozda bi ova kanta to prezivela HP Elite x3....

gosha

pre 6 godina

Najiskrenije, to nije trebalo ni postojati... Moje subjektivno mišljenje, potkrepljeno iskustvom i donekle stručnim razmatranjem. Posle aktivnijeg korišćenja pre nekog vremena, napisao sam mail MS-u sa molbom da prestanu da prozvode... Verujem da je neko imao ok i dobra iskustva, no eto moje mišljenje kao izuzetno aktivnog korisnika telefona i u službene i privatne svrhe, prosto je neupotrebljiv...

parx

pre 6 godina

Telefona ima 5 puta vise nego desktop masina. Prema tome, Unix-olike masine vode problizno 85% : 15% u odnosu na Win (jos ga office drzi, 70% zarade M$). Ovo samo ako neko pita ko je pobedio, pingvin ili sminkeri iz Sijetla.

EU Citizen

pre 6 godina

@Xli
Sledeći put napunite lavabo, na vodu je možda otporan, ali na so teško :)) U svakom slučaju, dobro ste me nasnejali, smartfon sa vodenim hlađenjem :))

Xli

pre 6 godina

Galaxy S7 posle 18 meseci sljaka kao nov, cak sam ga ubacio u more jednom da se ohladi posto se pregrejao na suncu (tu je vec sam poceo da gasi aplikacije i da obara brzinu). Voleo bih da vidim kako bi Windows plasticna kanta prezivela sve sto je ovaj otresao kao malo prasine sa ramena.

Zoki

pre 6 godina

Ja sam uvek govorio windows je gotov uopste i na telefoni i na kompu,najbolji windovs je bio 7 i xp,i posle haos ,sve nabacano sve bezveze,zato i koristim macbook pro

Milanče

pre 6 godina

"Mnogo bolji koncept od oba, samo mu je falilo vise jednostavnosti."
Samo u ovoj rečenici se vidi koliko je wp bio krš od androida pa i od ios.Da je vredeo nešto bilo bi mi i žao zbog konkurentnosti ali ovako...

nebo

pre 6 godina

Prvo Android u zacetku je bio sistem za fotoaparate tako da je sto se tice slika i obrada video fajlova uvek u prednosti nad svima cak i nad iOS.Zato se nasuprot uvek imati problema za sve ostalo i bagova ce uvek biti.Znaci pustite vi Windows Phone jer on blage veze nema za telefone zasto e da vam se to objasni moracete prvo sami da se osnovno edukujete.

autokmd

pre 6 godina

Ocekivano da Windows phone ne moze izdrzati dugo kao npr Android koji je bas sistem koji namenjen i specijalno napravljen za mobilni za razliku od WP koji je sistem oduzet od komputera i na neki nacin da se prilagodi za sistem mobilnog telefona.

banat uber alles

pre 6 godina

winphone koristim od motorole mpx220...u decembru prošle godine morao sam da se odreknem lumie 735 u korist službenog cat s30, android 5.1...androidi su za malu decu i tinejdžere i za većinu srbalja koji ne mogu da zamisle život bez aplikacije za ovo ili ono, otići na neki sajt bez aplikacije je nemoguća misija, em treba kucati em te nešto čudno pita :)...a i cat, nek se drži bagera...

korisnik

pre 6 godina

Koristio sam WP nekoliko godina i sad se vratio na Android. I dalje sam mišljenja da je WP mnogo bolji, lakši i user-friendly operativni sistem. Da, puno zaostaje za Androidom po pitanju aplikacija, ali je sistem vrhunski. Žao mi je što propada!

akcidroni

pre 6 godina

Imam Lumiu 930 na Windows 10 sistemu i stvarno je obozavam, zbog estetike, interfejsa, glatkog rada sistema...steta za Windows, u meni ce zauvek imati velikog fana.

Novosadjanin

pre 6 godina

I tako ja kupim Windows telefon prosle godine, cisto da vidim sta to toliko hvale.. prodao sam ga vec sutradan. Jezivo los telefon!!!

Marko

pre 6 godina

Dugo sam koristio WP, poslednji mi je bio Lumia 930 i bio je cisto razocarenje, WP 10 je stalno bagovao, od aplikacija nema vecinu, dok je Viber bio neupotrebljiv. Na kraju je samo crko i servis mi je trazio za popravku vise nego sto telefon kosta.
Godinama sam "hate-ovao" Apple, ali sam na kraju iz nekog revolta prema Microsoftu koji je unistio i Nokiu, ono sto je od nje ostalo (kao i sve cega se dodatkne), presao na iPhone i stvarno sam zadovoljan, mnogo bolje i brze radi, ne baguje, a aplikacije necu da pominjem.

Xli

pre 6 godina

Galaxy S7 posle 18 meseci sljaka kao nov, cak sam ga ubacio u more jednom da se ohladi posto se pregrejao na suncu (tu je vec sam poceo da gasi aplikacije i da obara brzinu). Voleo bih da vidim kako bi Windows plasticna kanta prezivela sve sto je ovaj otresao kao malo prasine sa ramena.

nebo

pre 6 godina

Prvo Android u zacetku je bio sistem za fotoaparate tako da je sto se tice slika i obrada video fajlova uvek u prednosti nad svima cak i nad iOS.Zato se nasuprot uvek imati problema za sve ostalo i bagova ce uvek biti.Znaci pustite vi Windows Phone jer on blage veze nema za telefone zasto e da vam se to objasni moracete prvo sami da se osnovno edukujete.

bojan

pre 6 godina

Увек је био 'вокинг дед' тако да је добро да су га и сахранили ... не могу рећи да ми је жао ... ја га лично нисам користио али сам гледао мени блиске људе како се злопате са њим и то не за апликацијама већ са обичним стварима ...

Petar

pre 6 godina

Haha vidi Srbende, manje od 1% u svetu koristi WP ali naravno po Srbendi to je najbolji sistem koji postoji. Jer je najeftiniji naravno. Kakav iPhone kakav Samsung, samo Nokia i Windows phone jeli? Sreo sam masu takvih ljudi, koji uvek blate sve sto je dobro (iphone, galaxy, mercedes, macbook, boss, armani da ne nabrajam..) jer nemaju para za to ALI kad odjednom dodji do para istog trena pocnu kupovati sve te proizvode i ne pada im vise na pamet da su losi, da je Lumia bolja, da je H&M bolji od Bossa, da je Toyota bolja od Mercedesa...
Postujem ljude koji imaju para i za iphone i za novi galaxy a odaberu Windows phone a ne one koji odaberu windows phone samo zato sto ne mogu kupiti nista drugo i posle pljuju ostalo i dizu u nebesa svoje. Nemas za iphone/galaxy? Nije problem, kupi nokiu ali cuti, ne pravi kretena od sebe sa pricom kako je najbolji telefon.

gosha

pre 6 godina

Najiskrenije, to nije trebalo ni postojati... Moje subjektivno mišljenje, potkrepljeno iskustvom i donekle stručnim razmatranjem. Posle aktivnijeg korišćenja pre nekog vremena, napisao sam mail MS-u sa molbom da prestanu da prozvode... Verujem da je neko imao ok i dobra iskustva, no eto moje mišljenje kao izuzetno aktivnog korisnika telefona i u službene i privatne svrhe, prosto je neupotrebljiv...

Misa

pre 6 godina

Po starom dobrom obicaju Microsofta podrska samo za kratak period i cao.Android kakav god da je ima enormno vecu podrsku za svoje korisnike i ne odrice ih se kao ovi.Voleo bih da izbace Windows platformu da nauce Microsoft kako se postuju svi korisnici bez obzira koliko im je stara verzija.

Uros

pre 6 godina

Jos jedan tekst u nizu, gde kopiklikter ne ode dalje od klika na google translate! Nije Mikrosoft odustao od Windows platforme za mobilne, nego je ugasena stara linija wp8. U oktobru izlazi surface phone, a onda cuvaj te se zeleni robotici i zagrizene jabukice.

herzegovina

pre 6 godina

Android mama. Najdomaćinskiji operativni sistem, a opet pruža mnogo opcija.
(Shjee, 12. jul 2017 23:40) jeste sine, a iOS je tata, a tata mamu...

Cinique

pre 6 godina

iOS nije "operativni sistem" u pravom značenju. iOS je ono što se nekada, u vreme Simbiana recimo, zvalo "fabričkim sistemom". On jeste pouzdan utoliko što su hardver i softver unapred kompatibilni i prilagođeni jedan drugom.
Mada, sve dotle dok korisnik nije u stanju da sam odabere sistem na kom će telefon da koristi, reč je o fabričkim sistemima, svejedno ako ga koristi više "fabrika".
Inače verovatno najbolji takav "sistem" je Samsungov Bada koji nikada stvarno nije ni zaživeo.

Milanče

pre 6 godina

"Mnogo bolji koncept od oba, samo mu je falilo vise jednostavnosti."
Samo u ovoj rečenici se vidi koliko je wp bio krš od androida pa i od ios.Da je vredeo nešto bilo bi mi i žao zbog konkurentnosti ali ovako...

šetač

pre 6 godina

Nadam se da ovo važi za 8.1 i da 10 ide dalje. Android je za tinejdžere i klince iOS fenseraj. Keramičke šarene pločice su meni ok, stabilan OS i ne trebaju mi sve aplikacije ovog sveta.

EU Citizen

pre 6 godina

Osećam veliku satisfakciju što je ova platforma Mikrosofta propala, jer sam osam godina bio korisnik njihovog prethodnog mobilnog operativnog sistema, WindowsMobile, ubedljivo najbolje opcije u pionirskim danima smartfona, koji su arogantno i perfidno, praktično preko noći ubili bez ijednog pokušaja da milionima ljudi koji su investirali u hardver i softver ponude neku vrstu kompatibilnosti sa novim sistemom. E sad znate šta sa tim novim sistemom možete da uradite, i tako vam i treba, štetočinska bando iz Redmonda, koja već desetak godina uništava sve čega se dotakne.

parx

pre 6 godina

Telefona ima 5 puta vise nego desktop masina. Prema tome, Unix-olike masine vode problizno 85% : 15% u odnosu na Win (jos ga office drzi, 70% zarade M$). Ovo samo ako neko pita ko je pobedio, pingvin ili sminkeri iz Sijetla.

Joca S

pre 6 godina

Oni kojima je telefon sredstvo da završe odredjeni posao biraju wp i ios a oni kojima je telefon sam po sebi cilj biraju android jer podilazi krajnjem korisniku zbog toga ne čudi veliki udeo androida na tržištu nešto slično kao i windows kod desktop računara.

007

pre 6 godina

Windows 10 mobile je veoma živ sistem i nema tendenciju gašenja. Win phone 8.1. je ubijen jer je promenjena kompletna arhitektura operativnog sistema i Win 10 mobile je prebačen na kernal Win 10 for desktop. Evidentno je da Microsoft sprema Surface Phone na kojem će raditi destop programi a Win 10 mobile je platforma na kojoj će raditi telefon kad nije u desktop modu.

E sad čuvena priča za Win i aplikacije. Ako izuzmemo Snapchat i još par aplikacija, koje suštinski nisu vitalne ali su naročito ženskom delu populacije zabavne, većina aplikacija na Androidu i iOSu radi nešto po internetu. Od kad je HTML5 i responsive design web stranica postao standard većina aplikacija je bespotrebna. odeš lepo kroz browser i pogledaš šta te interesuje. Ja sam prestao da koristim i aplikacije koje imam jer mi je lakše da to odradim direktno na net-u. Npr za Facebook mi aplikacija ne da poruke već mora njihov messenger a preko veba radi kao i na kompu i otvara poruke.

Cyberpank

pre 6 godina

Imam win10 mobile i nikada se nebi vratio na android, android je užasan os za ios neznan nisam ga koristio ali windows je savršen os za mobilne telefone, lak za upotrebu, lep interfejs i veoma stabilan. Radi mi posle 2 godine savršeno brzo kao i prvog dana brz ijednog resetovanja za razliku od androida, nebaguje i sto je najvažnije to je virusfree os. Iskreno ne mogu da verujem da je android toliko zastupljeniji od njega.

Milica

pre 6 godina

A sta da radimo mi koji imamo windows phone? Bolji je od androida, brzi,ne koci, ne lepi se svasta, bas bezveze sto ce da prestanu sa update-ovima.

Stevan

pre 6 godina

Molim vas, povedite računa o ovakvim bombastičnim naslovima koji nemaju veze sa realnošću. Windovs Phone 8.1 možda zvanično jeste mrtav, ali Windows Phone 10, je još uvek živahan, ja na svom Windows Phone 10 uređaju još uvek dobijam update-e, i mogu reći da za razliku od predhodnog Android uređaja Windows Phone, je daleko stabilniji i sa svakim update-om radi sve bolje i bolje za razliku od Androida, koji je vremenom radio sve gore i gore.
Najveća mana Windows Phone je je manji izbor aplikacija, ali na kraju krajeva za svaku iole korisnu aplikaciju postoji i odgovarajuća windows varijanta ili alternativa.

wlado

pre 6 godina

smatram se dovoljno kompetentnim, jer sam imao sve premium androide od samsung galaxy1 do 5, lg g2,g3,g4...presao u dva navrata na win phone, lumia 820, 730...android je ok telefon samo i iskljucivo samo ako ga napravi samsung i htc. windows phone koji sam jako zeleo da volim iz nekih utopijskih razloga, me je razocarao na svim poljima osim kamere. prvi put sam u ocaju kupio iphone 5s, posle njega 6s. kaze se nikad ne reci nikad, ali to je telefon i ne vidim kada i kako cu preci na drugu platformu dok god apple bude pravio telefone.

herzegovina

pre 6 godina

jel vi androidžije uopšte i znate kako, gdje i ko je stvorio android? ne znate? pa njega je apple odbacio, a onaj odvratni lik ga je bukvalno ukrao i aktivirao

МилеНС

pre 6 godina

Имам приватно телефон Мајкрософт Лумиа 650 (WP10) и службени андроид Самсунг Ј7 (2016, немам појма која верзија андроида). Да ли су на свим лумијама тако лоше батерије не знам али и поред тога што ме јако нервира ја и даље тај телефон обожавам! Толико једноставан за употребу и бар мени изразито стабилан да ми не пада на памет мењати за неки андроид иако је и Ј7 изузетно леп и "јак" телефон (octa core cpu 1,6ghz) просто WP10 ми је таман! Наглашавам и да Лумија ради са 1Гб рам-а а Ј7 са 2гб, да Лумија 650 има један од слабијих чипсета и због тога је била мета многих критика али људи, то ради па ради... "Хере" навигација на Ј7 ме неколико пута издала, да ли због саме апликације или телефон је губио ГПС сигнал те сам се "спашавао" са "Windоws maps" (такође је то HERE мало измењена) и никада није издала. Квалитет звука ми је далеко лепши на Лумији! Јесте има Ј7 +5Mpix на главној камери и 5,5" дисплеј али ништа то мене није импресионирало и остајем веран Лумији све док буде радила пунићу батерију нешто чешће али ако је то цена шта да се ради, боље и то него ОС андроид који изгледа попут неке дечије бојанке и који спопадају свакодневна ажурирања што јако нервира. Сусштина Лумија650 је феноменалана за упола цене Ј7.

Alex

pre 6 godina

Android i WP nije za poredjenje, ako ste ozbiljniji korisnik, sve prednosti ima WP. Ali jeste problem sto je Stiv Balmer potcenio znacaj mobilnih uredjaja. Sve u svemu, jeste pitanje u kom pravcu će ići Maicrosft-ov razvoj mobilnih telefona. Ako odustanu (sto nije logicno) napravilo su veliki poslovni promasaj, kupovinom Nokie. Novi mobilni telefoni, Sufrace phone se vec dugo ocekuje. Sa druge strane pretpostavka je da se ide na jedinstvenu platformu windows 10. U svakom slucaju, kao korisnik Microsoft LTE 640, mogu da kazem da radi savrseno, mnogo bolje nego bilo koji drugi uredjaj u istom cenovnom rangu.

milekontraš

pre 6 godina

Ovi koji pričaju o wp telefonima koji rade bolje od androida u istom cenovnom rangu, verovatno nisu nikada probali nijedan kineski brend medju androidima...xiaomi, miuzi, oppo, huawei, coolpad i slične.

cine

pre 6 godina

Ko kaže da je mrtav, i dalje rade na sistemu (win 10) tj danas je stigla nova nadogradnja sistema. Koristio sam android i tvrdim da je win superiorniji od androida.

Marko

pre 6 godina

Koristio sam sva tri operativna sistema na mob telefonima. Raspored je iOS, WP, pa tek onda android. Interface, dizajn, lakoca upotrebe, wp je imao mnogo dobrih stvari. Medjutim, jednostavno previse kasno su izasli na trziste, prosecan kupac mobilnog telefona je i prosecne pameti i tesko menja navike i tesko uci i otkriva nesto novo. Da je izasao otprilike u periodu kada i prvi iPhone, verovatno bi bio glavni konkurent iOS-u i sad bismo imali dva glavna konkurenta Microsoft i Apple. Ovako Android pobedi ni kriv ni duzan...

laza

pre 6 godina

imam godinu dana lumia 640xl telefon i ne pada mi na pamet da ga menjam...#$%"& mi se za njihove podrške i bezbednost...od ovog telefona nema niti će biti boljeg

surface phone

pre 6 godina

gde će bre da nestane kad je telefon bukvalno jačine laptopova od pre par godina. bukvalno će biti windows 10 na telefonu, potpuna integracija.

WP forever

pre 6 godina

oni koji pišu pozitivno o WP navode i zašto konkretno smatraju da je on bolji od androida, ali oni koji pišu negativno - oni samo kažu kako je to loš telefon i ništa više. Zaključak izvucite sami.

Cinique

pre 6 godina

Ako misliš na to što se iOS ne može pokrenuti na mašini za pranje veša, tek onda nemam riječi...
(Banjalučanin, 13. jul 2017 14:03)
Dobro poređenje, iOS jeste najviše nalik programu veš mašine. Za jednu mašinu ili jednu seriju veš mašina. Izvini ako sam ti cimno lanac, slučajno.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Koristio sam i koristim WP (Lumia). Ujedno imam i jedan Android od decembra 2016. Ajfon nisam,ali ga mnogi oko mene imaju,pa smo uporedjivali (sestri crkao zvucnik na Ajfonu,burazera nesto cimao softver,haha).Posto sam poprilicno obican korisnik ne mogu da kazem nista specijalno oko softvera za i protiv jednog,drugog ili treceg. Ali mogu da kazem da kamera i zvuk sa Androida i Ajfona ne mogu ni da PRISMRDE Lumiji. Ponovicu. Ni da PRISMRDE Lumiji.
Sto se tice aplikacija,koristim par aplikacija u krug i Lumija mi je (promenio sam ih 3 za 4-5 godina,tj. dve(520 i 600 i nesto) jer sam jednu ispustio pa je pukao ekran) kao bog i to za male pare. Sve tri sam pazario u Americi i kostale su me sve zajedno oko 200 dolara. Kupio sam ih jos nekoliko i odneo u Srbijiu po narudzbini,za neke smesne pare,tipa komad 30ak dolara na akciji,bez ugovora,bez icega, pred neki Bozic. Te Lumije su bile bas vrh,sa velikim ekranom. Za te pare,boli me uvo da li ima ove ili one aplikacije. Osnovne koje meni trebaju (gps,novine,vreme,saobracaj,viber i sl. ) ima na pretek. Igrice ne igram,na banku se kacim samo od kuce,placanja od kuce samo i boli me uvo.
Sve u svemu WP je (bio je) vise nego vrhunski smart fon za vise nego smesnu cenu. Pravi telefon za normalne ljude,sa normalnim potrebama kojima ne pada na pamet da daju po 500,600,700 evra za telefon (zato sto tamo ima ne znam koje igrice),a da kuci za rucak jedu majonez i hleb.

kiza

pre 6 godina

Ma nemoguce, znam mnoge koji tvrde da je ovo najbolji telefon ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LoL, 12. jul 2017 19:15)
Koji telefon?
Nesto si pobrkao,niko ne pise nista o telefonu,vec da prestaje podrska za windows phone sistem 8.1
Dosta modela koji su radili na sistemu 8,dobili su nadogradnju na 8.1,Kasnije kada se pojavio 10 presli su na desetku.

Zoki

pre 6 godina

Ja sam uvek govorio windows je gotov uopste i na telefoni i na kompu,najbolji windovs je bio 7 i xp,i posle haos ,sve nabacano sve bezveze,zato i koristim macbook pro

Logic

pre 6 godina

Ovo je karma poslali svog spijuna i unistili Nokia onda njihov odlican OS (MeGoo) doduse tad u pocetni fazi al bolji ob robotica iz iste ere skinuli da bi forsirali Windows a na kraju nula...karma

The Terrible

pre 6 godina

Dobio sam na poslu Nokiu, Lumia na WP platformi.
To je nesto neunistivo. Baterija I sve ostalo traju evo vec cetvrtu godinu. Svaki dan ga koristim i sve cekam da mu se nesto desi da trazim novi, ali je on neunistiv kao I sve predhodne Nokie.
Istina je da nema dovoljno aplikacija.

mr.wolf

pre 6 godina

Čega se oni dotaknu ,tu trava ne raste. 
Tolika gomila milijunaša nije sposobna da napravi kršten OS.
(jednoruki krstivoje, 12. jul 2017 19:17)

Nije tacno, koristis windows na desktopu, verovatno i laptopu, kao i 80% posto ljudi na celoj planeti ( koji poseduju desktop, laptop ili oba). I tako unazad.... 30 godina. Ta "gomila" milionera verovatno poseduje te milione bas zato sto nisu sposobni da naprave "krsten OS".
OS za telefone je bio sasvim obecavajuc, ali OS bez podrske developera nema mnogo sanse danas. Ono sto cini dobar sistem je upravo to, podrska developera, zainteresovanost za tu platformu, samim tim veliki broja programa , aplikacija ( mada je meni to isto, manje vise) i igara.

Lela

pre 6 godina

Velika steta! WP je bio odlican operativni sistem za telefone. Radio je super na nenabudzenom hardveru i nije bagovao. Za 5 godina koliko sam koristila WP na prste mogu da nabrojim koliko puta mi se zaglavio. Android na samsung tabletu ne secam se kad mi je ceo dan radio a da se nije zaglavio. Pritom nikad nije bio narocito skup a super je radio. Android je realno jako los uradjen operativni sistem i zahteva jak hardver jer mu je nivo optimizacije na nuli. Ne kazem da na skupljim uredjajima ne radi kako treba ali i na njima se desava da se zaglavi ponekad. Posle WP sam presla na iPhone koji okej radi i jeste bolji od androida ali WP mi ipak ostaje najbolji

tysob

pre 6 godina

@akcidroni
Svaki sistem, pa i android radi savrswno glatko kad na njemu imate 3,4 aplikacije koje nisu posebno zahtevne. To je prosecna situacija kod vas koji ste koristili WP i hvalite se brzinom. Ako imate preko 80 aplikacija od kojih dobar deo zahtevnih i radi non stop, necete imati savrseno gladak rad ako je telefon neki jeftiniji, ali ce posao biti odradjen pristojno cak i sa takvim telefonom.

The Terrible

pre 6 godina

Dobio sam na poslu Nokiu, Lumia na WP platformi.
To je nesto neunistivo. Baterija I sve ostalo traju evo vec cetvrtu godinu. Svaki dan ga koristim i sve cekam da mu se nesto desi da trazim novi, ali je on neunistiv kao I sve predhodne Nokie.
Istina je da nema dovoljno aplikacija.

fikoni

pre 6 godina

imam lumiu 630. 2,5 godine radi kao prvi dan. nikad ni stucnuo. ali stvarno malo aplikacija. bing pretrazivac nikad da mi izbaci ono sto zelim. . . one plocice na pocetnom ekranu su da se najezis. Ali u to vreme a mogu da kazem i dan danas jako brz i stabilan fon. jos ga koristim kao poslovni telefon. Zavoleo sam tu moju lumiu, i sigurno cu da je furam jos malo, dok je nedam deci da je definitivno raskantaju ?

heavy

pre 6 godina

Odrekli su se Win 6.5 koji je bio svetlosnu godinu ispred Androida a u to vreme IOS je bio krš da bi razvili potpuno nov Win 8.Promašaj veka!
Da su tada nastavili sa 6.5 ostali bi u trci.
Win 10 će nadam se vrlo brzo početi da preuzima zaslužen deo tržišta jer je jednostavno bolji od konkurencije.
Android iako je na boljoj platformi(Unix) je od početka loše projektovan i tu nema leka osim da sve jačima i skupljim hardverom nadoknadjuju mane ali i dalje će da baguje i koči.
IOS je dostigao neki maksimum i više nemaju šta da poboljšaju osim da nude sve skuplje telefone.
Na kraju će tržište reći svoje.Ne pobedjuje uvek najbolji što mi u Srbiji najbolje znamo pošto nepogrešivo biramo najgore političare.

Banjalučanin

pre 6 godina

"iOS nije "operativni sistem" u pravom značenju.
(Cinique, 13. jul 2017 08:19)"

Šta sve neću pročitati... De se malo obrazuj informatički pa onda komentariši. Može i Wikipedia, ako nemaš ozbiljnije literature. Ako misliš na to što se iOS ne može pokrenuti na mašini za pranje veša, tek onda nemam riječi...

Veljko

pre 6 godina

''Bio je pouzdaniji uz mnogo duze trajanje baterije, ali većina aplikacija ga je zaobilazila. Parking, e-banking, upravljanje uređajima daljinskim putem... ništa od toga nije bilo za njega, to ga je ugasilo.''

Tako je, rekao si suštinu. Mobilni telefoni su odavno prestali da služe samo za telefoniranje i slanje SMS-ova, to su poodavno računari u pravom smislu reči čija je prvenstvena svrha postala da olakšaju ljudima život i neke svakodnevne aktivnosti. Neki će reći da im i ne treba baš parking, e-banking, mejl, slanje fotografija, itd, ali baš to je suština mobilnih uređaja, i zato je nažalost WP neuspeo eksperiment. Nažalost. Imao sam i sam Nokia Lumia 735 koji je bio jedan vrhunski uređaj i kasnije Microsoft Lumia 640, takođe dobar, ali ne kao Nokia. I stalno sam imao utisak da nešto malo fali, da nije to to. Nerado koristim ponovo Android, upravo zbog ovih svih stvari koje sam pobrojao, ali otkako sam nabavio iPad shvatio sam da je Apple sila.

EU Citizen

pre 6 godina

@Xli
Sledeći put napunite lavabo, na vodu je možda otporan, ali na so teško :)) U svakom slučaju, dobro ste me nasnejali, smartfon sa vodenim hlađenjem :))

steta

pre 6 godina

Ne volim futrole za telefon. Moja Lumia juce je sesti put pala na beton, rasturila se kao i obicno na tri dela, telefon, baterija i drecavo zeleni poklopac. Sastavis, ukljucis, sve radi!. Takve telefone mogla je samo Nokia da pravi!

pantelija

pre 6 godina

Problem je bio sto je Microsoft požurio sa Windowsom 8 da uzme deo mobilnog kolača. Windows 8 je nedovršena platforma koja je stvorila averziju kod developera.
Sa druge strane, Windows 8.1 a pogotovu Windows 10 su fenomenalne platforme za programiranje. Moja firma ima verzije programa za iOS, Android i Windows. Za bilo koju novu funkcionalnost meni je na windows klijetu potrebno upola manje vremena da je implementiram nego na ostalim platformama.

Goran

pre 6 godina

Pa Microsoft je pokusao da uzme deo trzisnog kolaca sa mobilnom telefonijom. Ocigledno da su se malo preracunali. Ovim potezom ostavljaju milione korisnika bez tehn.podrske, ali trka za dolarom je bitnija od korisnika naravno. Posedovao dve lumie, ativ, i gomilu modela sa starijim verzijama win-a. Posle ovoga zbogom zauvek win telefonima...

kiza

pre 6 godina

Galaxy S7 posle 18 meseci sljaka kao nov, cak sam ga ubacio u more jednom da se ohladi posto se pregrejao na suncu (tu je vec sam poceo da gasi aplikacije i da obara brzinu). Voleo bih da vidim kako bi Windows plasticna kanta prezivela sve sto je ovaj otresao kao malo prasine sa ramena.
(Xli, 13. jul 2017 18:57)
Pa,evo,mozda bi ova kanta to prezivela HP Elite x3....

Миле

pre 6 godina

Pa nije kraj, samo nema više podrške za 8.1. To je kao da kažete da je Android "mrtav" je telefoni sa KitKat verzijom više ne dobijaju update.
Inače za ljubitelje Win platforme ovo može biti i dobra vijest jer se oslobađaju programerski resursi za novu platformu. MS je isto uradio i sa desktop verzijama sistema.
Koristim Android telefon, ali su na njemu sve Microsoft aplikacije iz paketa Office 365, čak sam i UI zamijenio sa MS Arrow i sve savršeno funkcioniše. Oni uopšte nisu zapostavili mobilne platforme, naprotiv. Probajte.

WIN-WIN

pre 6 godina

koristim android na htc 825 i Win10 na 640XL. Iako Win10 nema ni približno razvijene aplikacije, meni je generalno daleko bolji za korištenje. Vjerujem da je gašenje 8.1 posljedica skupog održavanja 2 platforme za premali udio na tržištu i da će Win ostati prisutan ali samo u najnovijim verzijama.

k4

pre 6 godina

Kada sam pre tri godine kupio Nokia n9, Microsoft je već kupio Nokia. N9 radi na Linux MeeGo 1.2 Harmattan koji je za mene i dalje najintuitivniji OS za telefon. Posle jedno pola godine od moje kupovine, Microsoft je odlučio da ugasi MeeGo sekciju, da ne bi bila konkurencija Windows Phone. Grupa bivših zaposlenih iz Nokia je pokušala da ponovo razvije MeeGo i novi OS su nazvali Sailfish, ali predugo su se bavili razvojem dok nisu posustali. Sa druge strane, zajednica oko N9 je formirala svoj warehouse kao zamenu za app store koji je Microsoft prosto ugasio. Po mom mišljenju, Microsoft je indirektno pomogao Google & Apple, savladali su konkurenciju umesto njih, a onda su propali. Verujem da Nokia to najbolje osetila.

bananamen

pre 6 godina

Steta.Mnogo je bolji i pouzdaniji od androida.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hrundi bakshi, 12. jul 2017 19:55)

Sta znaci to pouzdaniji? Android je proizvod koji je dostupan svim proizvodjacima i Google skoro da i ne limitira firme koje hoce da implementiraju njihov operativni sistem. Ja trenutno koristim Mi5 sa Snapdragon 820 procesorom koji bukvalno jede Android i bez ikakvih problema odradjue sve. Nema nikakvih bagova i zastajkivanja. iOS je isto pouzdan ali i on ima procesor koji sabija po performansama. Android je ipak dostupan i Google kao njegov proizdodjac nije kriv sto neki pokusavaju sa losim hardverom da naprave jeftinu kopiju Samsunga i slicnih. Na kraju, developeri su oni koji najvise koriste iOS i Android kao jedine platforme, na zalost, jer vise u igri je bolje po nas krajnje korisnike.

Bivši WP fanboy

pre 6 godina

Obožavao sam ih,lumia 620 je bila moja prva lumia,onda sam prešao na 920,i na kraju 930,čak sam i mladjeg burazera zarazio windowsom pa je i on koristio lumiu 520....obozavao sam kvadratice na početnom ekranu,glance opciju,tastaturu...ali aplikacije,ne mogu film da skinem da pogledam,popcorn time je bio u WP storeu pa su i njega uklonili,facebook aplikacija blagi oĉaj i instagram....2016 mi konačno puklo i prešao sam na android,ne kapiram kako korporacja kao sto je mictosoft mogla da podbaci,ako treba plati devrloperima za razvjanje aplkacija,a ne youtube da gledam preko broswera...

AleX

pre 6 godina

Neverovatno koliko nepoznavanja stvari u komentarima. Prvo, mrtav je Windows Phone ali Windows 10 Mobile na mojoj Lumiji 1520 radi odlično i gotovo svake nedelje dobijam update. Jasna je strategija M$ po pitanju Surface linije, uskoro stiže prvi telefon koji će raditi baš sve kao pravi desktop. Da, žao mi je ove ekipe koja ima starije WP modele i prerano je napuštena podrška ka njima ali ponavljam, Windows 10 Mobile šljaka ama baš sjajno.

Microsoft Partner

pre 6 godina

Microsoft je pre 15 godina imao ozbiljan smartphone za poslovne korisnike. (Problemi koje je platforma imala su bili rezultat onoga što danas rade proizvođači Android telefona, niko nije popravljao greške na starim modelima jer se žurilo da se izbace novi.) Pre 10 godina su imali Zune plejer, koji je nudio mesečnu pretplatu, za $10 mesečno ste mogli da skinete šta poželite (iz bibilioteke sa nekih 15 miliona naslova). Imali ste i normalan FM radio, mogli ste da skinete pesmu koju čujete na FM. Sve što je Microsoft trebao da uradi je da spoji to dvoje u jedan uređaj i ponudi 6 meseci besplatne pretplate na muziku. Pojeo bi na američkom tržištu i Blackberry i iPhone. Međutim, Microsoft je bio i ostao rasštiman orkestar, gde jedan tim pojma nema šta radi onaj drugi. Zune su uništili advokati koji su se upteljali oko Digital Rights Management. Samo Microsoft može da lansira dve nezavisne marketing kampanje za isti proizvod, pa na kraju prodavac treba da vam plati $5 što ste kupili XBOX (desilo mi se pre 5 godina).
Windows Phone je bio kopile od samog početka, pojavio se prekasno sa gomilom neverovatnih ograničenja (npr. copy-paste). Developeri koji su razvijali ozbiljne programe za prethodnu platformu (Windows Mobile 6.x) su vratili Microsoftu milo za drago. Microsoft neće propasti radi nestanka Windows Phone, drugi delovi kompanije posluju odlično i prave lepe pare. Surface se prodaje odlično i u trendu je.

Maks

pre 6 godina

@(Cinique, 13. jul 2017 08:19)

Šta sve neću da pročitam od nekih koji tako umisle da se "razumeju" u telefone.

Znači, ti kažeš da iOS navodno "nije" operativni sistem jer ti Apple ne daje da ga instaliraš na telefon koji je pravljen specifično za Android?

To što taj Android telefon nije pravljen da podrži sve što iOS zahteva (iOS uređaji imaju specifičan hardware... to nisu samo neke "generic" off-the-shelf komponente koje svi koriste), to misliš da nema veze, a?

Zašto bi Apple davao zvaničnu podršku za neki telefon koji su kupio od drugog?

Je l' Apple kriv ako neki Android telefon prestane da dobija update za Android nakon oko 2 godine, što neće da puste iOS na Google Play Store da ga Android telefoni instaliraju besplatno, a da ne kupiš ništa od njih? Što se ne žališ što ti Google ne daje zvaničnu podršku ako ti neki Android telefon ostane bez zvanične podrške od proizvođača nakon 2 godine?

Da li je Apple humanitarna organizacija da podržava tuđe telefone besplatno? Podržavaju svoje telefone i podržavaju ih dobro... iOS 11 je zvanično podržan čak i na iPhone 5S.


Ti ako baš hoćeš iOS na Android telefonu, neki su uspeli nezvanično uz neku emulaciju hardwarea da instaliraju iOS 8 na Android telefonu... kao što i Android može da se pokrene na iPhone nezvanično (ima na YouTube klipova... samo što skoro niko neće da koristi to kao zamenu za iOS)... ali to, naravno, ne radi onako kao kada imaš original iOS uređaj jer taj telefon nije pravljen da tera iOS.

Smuleco

pre 6 godina

Imao sam "Windows" Nokiju. Sada, posle nje, "Android" Lenovo. I jedan i drugi OS, imaju svoje prednosti i mane. Dostupnost aplikacija je na strani Androida, a pouzdanost, i jednostavnost upotrebe, kao i mogućnost korišćenja Office-a , posebno Exel-a i Word-a(značajno mi je za posao), na strani su Windows telefona.

Zlatko

pre 6 godina

Google je predstavio slanje novca preko mejla. To je bilo dostupno samo u SAD. Ne znam šta se sad dešava po tom pitanju, ali sa svojim dominantnim Androidom, mišljenja sam da su to morali da dovedu na viši nivo i ponude na globalnom nivou. Tu je verovatno bio problem oko kontrole novca na međunarodnom nivou, ali kad može PP mogli su i oni. Isto tako sam i mišljenja da je Win10 mobile bolji OS, ali džaba kad Microsoft taj deo ne zanima. Kao kad detetu kupiš igračku koju želi a on je baci posle 5 dana. Sistem je jednostavniji od Androida, neki će reći da je dosadan i monoton, i upravo je ta jednostavnost mogla da im donese uspeh. Ali džaba, kad ni sami nisu želeli da ulažu u razvoj sistema. Dok si kod nas u lokalu, napraviš kompromis i znaš da nemaš aplikaciju za banku, ali misliš da ima sve što ti treba. Kad pređeš granicu i počneš da tražiš aplikacije koje koristi lokalno stanovništvo, shvatiš na nema ništa ili su aplikacije lošije urađene. Kao neko ko je verovao u uspeh brendova Nokia+Windows, kao neko ko je verovao u uspeh Win10 mobile i one ideje isti OS za telefon i računar, u jednom trenutku sam i sam digao ruke. Neko reče Surface phone. Džaba im i sve to ako imaju 2% na svetskom tržištu. Nije ni problem ni da bude treći OS, ali u proporciji recimo 40-40-20. Ali maćehinskim odnosom prema svom OS-u, treba da udari neki meteor pa da dođu do tih 20%.

samo da kažem...

pre 6 godina

Bio je pouzdaniji uz mnogo duze trajanje baterije, ali većina aplikacija ga je zaobilazila. Parking, e-banking, upravljanje uređajima daljinskim putem... ništa od toga nije bilo za njega, to ga je ugasilo.

Pera

pre 6 godina

smatram se dovoljno kompetentnim, jer sam imao sve premium androide od samsung galaxy1 do 5, lg g2,g3,g4...presao u dva navrata na win phone, lumia 820, 730...android je ok telefon samo i iskljucivo samo ako ga napravi samsung i htc. windows phone koji sam jako zeleo da volim iz nekih utopijskih razloga, me je razocarao na svim poljima osim kamere. prvi put sam u ocaju kupio iphone 5s, posle njega 6s. kaze se nikad ne reci nikad, ali to je telefon i ne vidim kada i kako cu preci na drugu platformu dok god apple bude pravio telefone.
(wlado, 13. jul 2017 12:02)
Znaci da si menjao telefone na 6 meseci? Ili lazes onako debelo

sedi jedan

pre 6 godina

@Petar

A ti si kao temeljno isprobao sve telefone od male nokijice do ajfona i nazad, pa nas sad s visine ismevaš i podučavaš? Joj, puna je Srbija naduvenih tipova koji nemaju ni znanja ni iskustva samo se šepure kao paunovi i glume da su mnogo pametni. To je naš problem, a ne WP ili android.

TecHiFi

pre 6 godina

Ovo je kao kad bi rekli Android 4.1 je mrtav! Ali bukvalno. Noviji uređaji su dobili update na Windows 10 Mobile, stariji ostaju na Windows Phone 8.1 i neće dobiti nadogradnju, kao niti bilo kakve zakrpe i slično. Istekao rok za podršku i ende. Ja sam bio godinama na WP I WM, na Android sam prešao jer nema aplikacija, ali i daje tvrdim da je WM10 bolji sistem, Android je papazjanija teška. Ima više opcija ali nije ni sve u tome. Videćemo kad izađe Surface Phone, ako bude imao podršku za Win32 aplikacije onda emuliranje android apk i neće biti neki problem, možda baterija malo više oseti. Ali mogućnost da na dock staviš telefon, povežeš sa monitorom (čak i bežično sa WiDi) i da pokreneš punokrvni desktop sa npr. Photoshopom (ima demo na YT, da to stvarno radi), to je naučna fantastika i rado ću se vratiti na WM, jer takav WM moći će i da se "budži" kao i Android što može sa npr. Xposed framework, samo malo drugačije.