Da li Apple konačno izlazi iz senke Stiva Džobsa?

Svakom ko nije zaposlen u kompaniji Apple, prva asocijacija na tu firmu verovatno je i dalje pokojni osnivač Stiv Džobs. Ipak, prema poslednjim najavama, proizvodima i strategijama te firme, Apple se udaljava od Džobsove ideologije i načina razmišljanja.

hindustantimes.com
Pošaljite komentar
 1. @Smolvind

  U kafane ne idem, ali pouzdano znam da iPhone (cak ni ovaj novi) nema nikakav stajlus. To imaju neki drugi telefoni, od 5 i kusur inca.
  Jesi li siguran da znas o cemu pricas, ili eto pricas, samo da bi nesto rekao?
  (Ske, 15. septembar 2015 02:11)

  # Link komentara

 2. "Danas su stajlusi input uređaji, prvenstveno namenjeni profesionalnoj upotrebi (dizajn, animacija, arhitektura..)"
  (al, 14. septembar 2015 11:03)

  Pa da, ništa lepše nego kad sediš u kafani i profesionalno dizajniraš arhitekturu na svom iPhone-u od 5 inča. A ne ko tamo neke budale, koji kupuju monitore od 30 inča, pa se još žale da im je i to malo. Nemaju oni pojma kako se lepo dizajnira na telefonu sa stajlusom.
  (Smolvind, 14. septembar 2015 17:45)

  # Link komentara

 3. I Jobs je imao neuspesne proizvode ali ste ih brzo zaboravili. Onaj Mac kockasti u staklu nikada nije zaziveo. "Ništa novo" nije pokazao ni sa iPad-om kojeg su nazvali veliki iPhone. Propao im je i onaj muzicki servis uguran u iTunes. Sećate se toga? Pencil niko nije ugurao u iPhone. Apple dobro razmisli pre dodavanja nekih stvari zato su tako cekali vecu kameru, veci ekran, više memorije. To sto su dodali koju boju preko crne i bele je sasvim OK. Potrebe se menjaju i ja to gledam kao razvijanje a ne kao neko udaljavanje od njihove filozofije. I dalje je sve to simple as it can be. 3d touch je OK resenje ali daleko od revolucije. Ja sam se više razocarao sto su dodali onu tastaturu nego sto su dodali Pencil.
  (Kimi, 14. septembar 2015 15:55)

  # Link komentara

 4. Apple je danas kao da njega nije ni bilo..
  (Legionar1, 14. septembar 2015 15:49)

  # Link komentara

 5. Nisam siguran koliko bi se i sam Jobs drzao ekrana do 4 inca, pojela bi ih konkurencija. Koliko god da su do pre 2, 3 godine ekrani od 4+++ inca delovali ludo danas su vrlo korisni
   (KitKat, 14. septembar 2015 12:38)

  # Link komentara

 6. Definitivno promena. Sad su oni u fazi da cekaju konkurenciju da izbaci inovacije i novitete pa da ih 2-3 godine prekopiraju i onda prodaju kao novi standardi. Na njihovu srecu, bar jos uvek za sad, uspeju da prekopiraju dobro i naprave da je upotrebljivo, ali i to sve vise ljudi pocinje da ne 'zadovoljava' jer ko god je koristio nogije bolje smartphone Samsung, Sony, LG vec odavno je navikao na neke mogucnosti koje ovi imaju vec 2-3 godine. 3D touch je nesto najbezveznije sto su najavili kao ludilo novitet - osim sto Android OS ima na svim aplikacijama dugmence za klik otvaranja menija, takodje postoji hovering opcija na mnogim telefonima vec 3-4 godine (Samsung Note 2, SG3), samo su ismislili da nije hovering prstom iznad ekrana za preview nego je na jaci dodir (ok, i za to se trebalo potruditi). Stylus su odavno odbijali za vreme Jobs-a, evo nov stylus samo za 99 USD (?!), ok namenjen pretezno dizajnerima, ali ko jos dizajnira ikakav ozbiljanposao na tebletu?!?! iPad Pro - copy Microsoft-a... Vec 2-3 godine Apple razocarava sa svojim "novitetima", jedino i dalje izgledaju super fancy i super su dizajnirani. Srbija nije na njihovoj potrosackoj meti iako su sad zvanicno prisutni kod nas (ne moze se kreirati apple account). Kad budu stavili Srbiju na svoju listu i kad budu izmislili nesto novo sto konkurencija nema a meni ce biti potrebno, onda cu ponovo kupiti njihov proizvod, do tada, koliko mi izdrze njihov laptop, tablet i telefon - toliko...
  (pop, 14. septembar 2015 12:06)

  # Link komentara

 7. Mislim da su neki previse idealizovali Jobsa sto je greska. Covek jeste uradio dosta, ali od stare slave se ne moze ziveti. Apple je uvek bila kompanija koja pomera granice, tako da treba pomerati i granice koje je on postavio.
  Na kraju, neke stvari diktira i trziste koje nije uvek predvidivo. Stylus mozda nije bila dobra ideja na telefonima od 4'', ali ako imamo vece dijagonale zasto da ne. Zbog toga ja nemam nameru da odustanem od Note serije.
  (nknk, 14. septembar 2015 11:50)

  # Link komentara

 8. Kada se Dzobs ponovo vratio u Apple krajem devedesetih, zatekao je firmu koja je toliko diversifikovala proizvodnju, da ni sami vise nisu znali koje modele kompjutera sve proizvode. Onda je resio da to skrese i svede ponudu na svega 4 vrste proizvoda.

  Ovo danas mi sve lici na povratak gomilanju ponude. iPad u tri varijante, iPhone u dve, sa najavom prosirenja ponude, promovisanje proizvoda na koje i sam proizvodjac zaboravi vec posle godinu dana (iPhone 5c), iWatch u milion kombinacija...

  Dzobs je napravio Apple liderom jer se vodio vizijom a ne ispitivanjem trzista. Pod Kukom Apple od tehnoloskog inovatora postaje obican "stancer".
  (Filip, 14. septembar 2015 11:15)

  # Link komentara

 9. On je to izjavio u vreme kada su stajući korišćeni na rezostivnim ekranima, umesto prsta, jer su i sami ekrani bili mali, a i realno, probao sam Windows Mobile 6, koji drugačije nije ni mogao da se koristi jer je sve bilo presitno. Danas su stajlusi input uređaji, prvenstveno namenjeni profesionalnoj upotrebi (dizajn, animacija, arhitektura..) i nema više funkciju nekadašnjeg stajlusa. Ovde imamo pritisak, ugao, odnosno tilt... uostalom, vidite i u reklami za pencil.
   (al, 14. septembar 2015 11:03)

  # Link komentara

 10. Da , izlazi. Ali u lošem smeru.
  Postali su samo još jedna kompanija koja ne uvodi revolucionarne novine već postojeće unapređuje.
  Potreban im je Džobs i nekonvencionalno razmišljanje a ne puko "budženje" postojećih karakteristika.
   (maki, 14. septembar 2015 10:49)

  # Link komentara

 11. To je normalno. Niste valjda mislili da ce biti " I posle Steve Steva"!?
  (Dac, 14. septembar 2015 10:04)

  # Link komentara