1. @ Rango

  Ukoliko sam igde napisao brzina, to se odnosilo na brzinu konekcije (Mbps) a ne na "brzinu signala".

  U priču o signalu ulaze snaga, frekvencija, šum, interferencija, refleksija, apsorbcija, domet, kanal, polarizacija, minus decibeli, milivati, provodnici, uglovi, fizika, matematika, standardi...

  Ničega od gore nabrojanog nema u snimku i zato je ovo potpuna empirija, koja svašta (loše) može da uradi signalu ali brzini konekcije (gotovo) ništa.
  (B, 2. septembar 2015 09:20)

  # Link komentara

 2. Probao, ništa se ne dešava! Merio sa tri različite app za jačinu signala.
   (Zoran, 2. septembar 2015 03:00)

  # Link komentara

 3. Jedan od retkih koji mi odradjuje posao:

  [link]/

  Kabinet na USB3 sa SSDom, idealan share za porodicu. NAS ga ugasi sa ovim i ASUS Cloud radi kako treba. 200€ i sviraj.
  A domet i brzina, bez komentara!
  Ovaj iz videa zajahao na stari Linksys 54G, umesto toga je mogao da stavi Open WRT na njega i da svirne sa 0,1W snage na izlazu (tada radi samo na jednoj anteni) i pokrije ceo blok sa signalom :D
  (Swedenonline, 2. septembar 2015 01:48)

  # Link komentara

 4. @B - nije bitna brzina signala, već njegova snaga. Odnosno usmjeravanjem signala u jednom pravcu povecavas mu snagu i ne rasipas signal prema zidu jer tamo nemaš uredjaje.
   (rango, 1. septembar 2015 22:05)

  # Link komentara

 5. Dobar router košta 50+ Eura! I onda uglavnom nisu potrebne nikakve konzerve za bolji signal. Problem je što kod nas svi kupuju wifi router-e od 12-15€ koji su loši. Nemogu se koristiti za prenos podataka, često pucaju i nemaju jak signal. Kada se ba takav Router prijavi 4-5 uredjaja tek onda krenu problemi. Posebno mi je smiješno vidjeti kako u našim lokalima koriste ovakve jeftine uredjaje, pa u jutarnjem špicu, kada je u kafani više od 20 gostiju niko normalno ne može da se poveze na wifi.
   (Goran, 1. septembar 2015 21:57)

  # Link komentara

 6. dobijate usmerenu antenu koja na jednoj strani ima jaci signal ali zato iza antene necete imati signal. brzina moze biti veca samo ako ste imali jako slab signal. da vam ubrza internet koji radi kako treba sigurno nece
   (vlajko, 1. septembar 2015 20:55)

  # Link komentara

 7. I ja sam karabudžio ovako nešto i to nedavno. Jesam malo popravio prijem u nekim udaljenim delovima stana. Ali i dalje nisam mogao da dobijem punu brzinu. Kada sam u sobi u kojoj je ruter, brzina je tu negde oko deklarisane 25/2. Kada sam u susednoj sobi, onda Download varira, i ne prelazi 12-13 (a zna da bude i 5-7). Upload je uve 2. Mnogo me to nerviralo, što nemam brzinu koju plaćam, a da ne spominjem kako se svaki put ustresem kad pogledam u ruter. Na kraju sam olakšao sebe za nekih 30€, kupio kasvetan ruter, i rešio problem. Svi srećni, i komšije i deca koja se skupljaju pod prozorom. Takođe, treba spomenuti da nisu ni svi ruteri isti. Postoje razne klase (B, G, N), od čega i zavisi brzina protoka koju podržavaju.
   (€ - nacionalna valuta u srbiji, 1. septembar 2015 19:49)

  # Link komentara

 8. Klasicna kantena, nista novo.
   (Nenad86, 1. septembar 2015 17:21)

  # Link komentara

 9. Mozgovi, ovo ne ubrzava megabite nego wi-fi signal, ako ti je velika kuca pa ne možeš da dohvatiš signal u nekim delovima, sa ovim bi moža mogao...
  (elmaestro, 1. septembar 2015 16:56)

  # Link komentara

 10. Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...
  (Halle-ON, 1. septembar 2015 11:53)

  Стручан коментар, свака част.
  (adriano_galliani, 1. septembar 2015 16:55)

  # Link komentara

 11. Da pojednostavim brojevima:

  Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
  Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

  Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

  P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...
  (B, 1. septembar 2015 13:13)

  И то је довољно за типичне станове од 50 квм. Има нас који живимо у кућама, па је до рутера 10-15 метара, плус милион препрека (дебели зидови, дрвенарија) што веома ефикасно убија јачину сигнала, самим тим и брзину. Ја сам морао да купујем екстерну антену од 8 дб која је прикључена на PCI Wi-Fi карту и имам само три цртице типично, повремено 4. Баш ћу да пробам ово. Хвала Б92!
  (adriano_galliani, 1. septembar 2015 16:54)

  # Link komentara

 12. Kakve gluposti. Mozda moze pojacati domet signala, ali brzinu sigurno ne.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan Kostic, 1. septembar 2015 10:35)

  Тријумф незнања судећи према гласовима. Па управо од јачине сигнала зависи брзина преноса података уређаја који приступају Интернету преко тог рутера! На то се и мислило, сигурно не на генералну брзину. Србистан.
  (adriano_galliani, 1. septembar 2015 16:50)

  # Link komentara

 13. Standamrafim kad ruteri iz telekoma nemaju antene :(.
  (Pametnjakovic Mladji, 1. septembar 2015 16:33)

  # Link komentara

 14. @ Zika

  Ne sporim da će ovo nešto da uradi sa signalom - popravi ili pokvari. Verovatno ovo drugo s obzirom kako je skrpljeno. Ne branim nikom da proba, možda i uhvati bolji signal u jednom ćošku, pa trk u drugi da vidi da li je i tamo bolje, ili ne. Ko te pita za šum, polarizaciju, šta je omni a šta direkciono...

  Osnovni problem je što se ovo prezentuje kao način da se ubrza Internet konekcija (merenje brzine "pre i posle").

  U pitanju je "skupljanje klikova" od strane Kipkay-a, Crazyrussianhacker-a i ostalih YT znalaca. Možda i neki DIY nabodu povremeno, ovog puta su omašili.

  Rekoh .... male kućne čarolije.
  (B, 1. septembar 2015 15:46)

  # Link komentara

 15. (Ravna Gora, 1. septembar 2015 14:34)

  Iseces antenu, izvuces taj koaksijalni kabl, budzis one jadne licne, poludis jer imas na lemovima gubitka od 2dbi, otvoris ruter, shvatis da nema mmcx konektor na ploci i da svejedno taj kabl mmcx na rpsma ne mozes tek tako naci kod sebe u kraju i poludis opet i kupis novi ruter koji ima mogucnost skidanja antene.
  (see what I did there?, 1. septembar 2015 15:45)

  # Link komentara

 16. Da li ovo radi i sa Budweiser Dark pivom?

  Šalu na stranu, probaću, možda će to biti rešenje za moj problem. (A ako i ne bude, popiću pivo, što nikad ne škodi ;-)

  Živim na selu i imam bežičnu vezu sa provajderom (spoljna antena), na koju je nakačen kućni Wi-Fi ruter na tavanu. Stvar radi uglavnom kako treba, osim što je u jednoj od soba signal vrlo slab. Toliko slab da sam u toj sobi samo retko uspevao da izađem na Internet.

  Pre par meseci sam nabavio nov laptop, koji mnogo bolje radi, ali se jasno vidi da prima i dalje vrlo slab signal. Srećom, to je jedna od spavaćih soba i Internet mi tamo nije baš često potreban, ali me stvar zanima čisto onako, iz principa.

  Jedino što vidim kao mogući rzlog problema je da se u toj sobi nalazi prilično veliki aluminijumski radijator, koji se možda ponaša kao nekakav odbojni reflektor za signal. Pokušavao sam da premeštam ruter po tavanu, ali nije pomoglo. Ali ako se trikom iz klipa povećava snaga signala u jednom smeru, možda će to biti rešenje za mene. Ili ću samo izgubiti visok nivo signala tamo tamo sam ga dosad imao.
  (Volim tamna piva, 1. septembar 2015 15:40)

  # Link komentara

 17. JEL SE SECAS SNAJKA KAD SMO MI PRE 30 GODINE STAVLJALI ALUMINIJUMSKI LAVOR NA TV ANTENU NA KROVU...SECAM SE MILE FATALI SMO I PRVI I DRUGI I NOVI SAD... NIJE IMA KO VIDI SRPSKI IZUMI...
  (mile i snajka, 1. septembar 2015 15:20)

  # Link komentara

 18. A šta ja da radim kada moj ruter nema spoljnu, već unutrašnju integrisanu antenu* Kako da pojačam signal? Nije u pitanju brzina, jer mogu da koristim Vajber samo ako sam ispred rutera, ako odem u dnevnu sobu više nemam signal. Zna li neko?
  (MT, 1. septembar 2015 15:16)

  # Link komentara

 19. Sad najzad mogu da downloadujem vise RAMa.
  (see what I did there?, 1. septembar 2015 14:50)

  # Link komentara

 20. Od ovih "kantena" mozete samo da pokvarite signal.
  (Aca, 1. septembar 2015 14:45)

  # Link komentara

 21. A kako sa ruterom koji nema eksternu antenu?
   (Ravna Gora, 1. septembar 2015 14:34)

  # Link komentara

 22. @B
  Ne radi tu samo o brzini, nego o necemu mnogo vaznijem: kvalitetu signala, tacnije odnosu izmedju signala i suma. Prema tome ovaj reflektor itekako ima smisla. Ovo to je vec odavno poznato. (ja sam to ranije pravio od kartona i alu-folije)
  (Zika, 1. septembar 2015 14:17)

  # Link komentara

 23. JA SAM ĐURA, A OVO SU ĐURINE MALE KUĆNE ČAROLIJE!

  SAY-NO-MOR’!

  Pozdrav svim "cantenna"-šima, ima nas (matorih) ovde dosta.
  (B, 1. septembar 2015 14:17)

  # Link komentara

 24. Ovo sam pravio u firmi, od kutije od nes kafe veće. Uštedeo sam gazdi 30ak € za kupovinu jače wifi kartice.
   (Alex, 1. septembar 2015 13:53)

  # Link komentara

 25. Alu folija, ispresavijaju se ivice da se napravi ram i time ojaca, savije se malo da dobije konkavan izgled i to je to. Samo se usmeri u zeljeni deo. Postoji jos mnogo fora, tipa da izgleda kao cvet/zvezda odozgo, pa tada usmerava na sve strane. Ovo sa konzervom ili konkavnoscu alu foloje vise usmerava na neku stranu.
   (Aleksandar, 1. septembar 2015 13:45)

  # Link komentara

 26. Kažu pivo pojačava bežični signal rutera... braćo moja, ja koliko znam, uz dovoljno piva(nevezano od materijala ambalaže) 'vataju se signali celog kosmosa, od ponora i paklova do onih nadčulnih i etarskih kako ih je Tesla nazivao, a neretko i signali samog Boga!... Boga sigurno hvataš u "mrežu" ako posle dovoljno piva završiš sa nekom lepotom(a pivo povećava i lepotu) u krevetu(zahvaljujući mu se na daru) ili ako te neka odjebe nonšalantno(prokljinjući ga na jeftinoj i gruboj šali)!
  I sve to dragi moji 'vatamo običnim mozgom!

  Dakle, nisam znao da je novost da pivo pojačava signale... niti da za išta drugo i služi!
  (RAKIA connecting & correcting people!, 1. septembar 2015 13:19)

  # Link komentara

 27. Da pojednostavim brojevima:

  Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
  Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

  Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

  P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...
  (B, 1. septembar 2015 13:13)

  # Link komentara

 28. Stevo ako citas ovo javi se :-) Secas se kad smo pravili kantene da krademo net u domu. Bivsi prijatelj :-)
   (Demos, 1. septembar 2015 12:42)

  # Link komentara

 29. A jel može limenka od Jelen piva??? he.he
  (Boki Moravac, 1. septembar 2015 12:37)

  # Link komentara

 30. Antena Wi-Fi može da pojača signal od betona do betona ali, ako je vaša crkva prevelika, ne morate se krstiti baš u svakom kutku.
  (WiFi antenna booster, 1. septembar 2015 12:33)

  # Link komentara

 31. Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...
  (Halle-ON, 1. septembar 2015 11:53)

  # Link komentara

 32. 2000te smo pravili kantene, konzerva od Neskafe je primala wireless signal.
  (Tanematic, 1. septembar 2015 11:47)

  # Link komentara

 33. Da odmah razjasnimo, ovo ne moze da poveca brzinu interneta kroz sam ruter, koja je vasa najveca moguca brazina, ali moze da poveca brzinu u tackama prostora koju pokriva wifi signal iz vaseg rutera. Prosto zato, jer udaljenjem primo-predajnog mesta od wifi rutera opada jacina internet signala, a sa njim i odnos signal sum, od koga direktno zavisi brzina interneta u toj tacki. Kada postavite onako isecenu konzervu, vi jedan znatan deo signala, koji bi da nema konzerve otisao na tu stranu, vracate u suprotnu stranu i time direktno pojacavate signal u tom smeru, a samim tim i odnos signal sum, te samu internet brzinu u tom delu prostora. Naravno, cena za ovo ubrzanje je opadanje signala i smanjenje brzine u prostoru iza konzerve, ali ako je to van vaseg objekta, onda vam to nije ni vazno. Medjutim, ako vam je ruter u sredini objekta i odatle ga pokriva, onda dobro razmislite o ovome - ispred konzerve ubrzava, ali iza smanjuje brzinu!!
  (topla voda odavno izmisljena, 1. septembar 2015 11:37)

  # Link komentara

 34. a ovo moze i sa alu folijom i malo kartona
   (nn, 1. septembar 2015 11:36)

  # Link komentara

 35. Ako niste probali nemojte tvrditi da je ne moguce. Cu da probam kad dodjem kuci ......
  (cojans, 1. septembar 2015 11:02)

  # Link komentara

 36. Ja sam ovo davno uradio sa kartonom i aluminijumskom folijom, i dan danas mi stoji na ruteru. Poenta price je da su antene na ruterima omnididrekcione, tacnije bacaju signal u svim pravcima jednako. Za razliku od omnidirekcionih, postoje i usmerene antene (ako hocete dobru usmerenu antenu, napravite kantenu, "cantenna", al mora da vam bude izmenjiva antena na ruteru).
  Ovim dodatkom sa snimka zapravo usmeravate signal antene u jednu stranu. Posmatrano odozgo, signal antene se vise ne prostire po krugu, vec po elipsi. Takodje, treba uzeti u obzir i konfiguraciju prostora. Moji testovi su pokazali poboljsanje od nekih 20 do 40% sa al folijom, sto je za moje potrebe bilo dovoljno. Mozda sa konzervom od piva rezultati budu bolji. Sa ovim vi ne ubrzavate internet, vec pojacavate signal u zoni u kojoj vam je to potrebno, sto kao rezultat moze dati bolji protok kada posmatrate brzinu u istoj zoni pre postavljanja dodatka. Ta brzina sigurno nece biti veca od one koju ste platili, tj. brzine koju imate kada ste na metar od wi-fi rutera, ali zasigurno ce vam obezbediti stabilniju konekciju.
   (Dejan, 1. septembar 2015 10:56)

  # Link komentara

 37. U ovom slucaju limenka sprecava rasipanje signala i ponasa se kao reflektorska povrsina koja usmerava zracanje u jednom pravcu. Moze i konzerva od O.5L, ako ne uspe odmah ponovite i to nekoliko puta, ali naravno ponovite i postupak sa pocetka klipa samo kasnije budite pazljivi sa makazama ili cime god secete :) :) :)
   (uci sine da budes prvi na birou, 1. septembar 2015 10:54)

  # Link komentara

 38. mislim da se ovim "ne rasipa" signal, nego usmerava. nemam pojma o ovome ali mi tako deluje.
   (dundo, 1. septembar 2015 10:46)

  # Link komentara

 39. Ovo 100% radi. Nabacio sam limenku i sada umesto Net 10 paketa imam Net 50. Ura!!!
  (Diksi, 1. septembar 2015 10:36)

  # Link komentara

 40. Kakve gluposti. Mozda moze pojacati domet signala, ali brzinu sigurno ne.
   (Dejan Kostic, 1. septembar 2015 10:35)

  # Link komentara

 41. Voleo bih kad bi malo filtrirali ove vesti sa neta. Stariji kažu "ne jede se sve što leti". To što se pojačava nivo singnala ne znači mnogo ovim način se pojačava odnos šuma i signala. A naravno da će biti jači signal pošto bi ovim postupkom od omni-direkcione antene napravili bi-direkcione antene. Takođe ako postoje korisnici koji su iza leđa uređaja njima će signal biti slabiji
  (NekoDrugi, 1. septembar 2015 10:33)

  # Link komentara

 42. to je limenka!!
   (c.o.a., 1. septembar 2015 10:25)

  # Link komentara

 43. je l' probao neko ovo?
   (Djomla018, 1. septembar 2015 10:24)

  # Link komentara

 44. ne brinite, mi korisnici internet usluga u srbiji, cesto moramo da ugasimo i upalimo ruter.. :(
  (roller, 1. septembar 2015 10:24)

  # Link komentara

 45. Da metal pojacava signal to smo znali. ali ako imate 5 mbps ni sam Bog ga ne moze ubrzati na 6, a kamoli konzerva
   (sendvicic s parizerom, 1. septembar 2015 10:23)

  # Link komentara