Google objasnio kako planira da zaštiti Chrome

Google je zvanično najavio planove o postepenom eliminisanju eksternih kolačića, kao glavni deo svoje Privacy Sandbox inicijative.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Ovaj pristup će biti sproveden u fazama i započeće testiranjem na 1% korisnika početkom 2024. godine, nakon čega će biti sprovedeno opširnije eliminisanje eksternih kolačića tokom trećeg tromesečja sledeće godine.

Eksterni kolačići predstavljaju kodove za praćenje, koje sajtovi podešavaju i koriste se primarno za onlajn oglašavanje i praćenje navika korisnika na različitim veb lokacijama. Oni pomažu oglašivačima da kreiraju profile interesovanja korisnika, nakon čega mogu da im nude konkretnije reklame.

Međutim, isti ti eksterni kolačići mogu da se iskoriste i za praćenje korisnikovih navika tokom pretraživanja sajtova koje posećuje, što dovodi do gubljenja privatnosti.

Odluka kompanije Google da eliminiše eksterne kolačiće predstavljaće značajan iskorak u zaštiti onlajn privatnosti. Proces ima za cilj da smanji praćenje korisnika širom veba, a da istovremeno omogući da najbitniji onlajn servisi ostanu lako dostupni.

Google će tokom perioda testiranja predstaviti privremena rešenja i kontrole koje korisnici mogu da primene za kolačiće koji budu izuzeci na određenim sajtovima u Chromeu, kako ne bi došlo do prekida u radu.

Kompanija planira da za Chrome implementira bezbedniji pristup i očekuje da će i ostali pregledači primenjivati slične strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.