Tehnopolis

Nedelja, 12.12.2021.

14:30

Gasi se jedan od najstarijih programa za analizu popularnosti

Amazon je objavio da će ugasiti Alexa.com, jedan od najstarijih programa za analizu popularnosti web sajtova.

Izvor: B92, Mashable, PC Press

Default images

Kompanija Alexa Internet Inc. osnovana je 1996. godine, da bi je 1999. godine otkupio Amazon za 250 miliona dolara. Kompanija se bavi analizom posećenosti, a najpoznatija i najviše upotrebljevana funkcija je Global Rank, koja je generisala listu popularnih sajtova širom sveta, zasnovanu na njihovoj posećenosti. Ova analiza se često koristi kao reper kada je potrebno pokazati popularnost nekog sajta.

Nakon više od dve decenije poslovanja ovog servisa, gašenje Alexa.com-a zakazano je za 1. maj 2022. godine. Međutim, već sada su mnoge besplatne funkcije uklonjene sa sajta, a ako nisu, uskoro će se ugasiti. Samo će funkcije namenjene pretplatnicima biti dostupne do konačnog gašenja sajta.

Postavlja se pitanje zašto se Amazon odlučio na ovaj korak. Pravi razlog još uvek nije poznat, ali se može naslutiti. Uostalom, gašenje jednog od najstarijih sistema za analizu Internet saobraćaja deluje pomalo nerezonski. Međutim, velika verovatnoća je da je razlog za gašenje upravo ime tog servisa. Naime, Alexa je istovremno i veoma popularan Amazon-ov AI asistent, pa je moguća da kompanija, koja već ima u svom vlasništvu najlogičniji domen za njega (Alexa.com), želi da taj domen preusmeri za podršku svom asistentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: