Tehnopolis

Subota, 14.10.2023.

09:20

Srpski tim iza Assasin's Creed Mirage za B92.net: Novi deo nosi nostalgiju uz moderan gejmplej

Dugo čekani Assasin's Creed: Mirage izašao je prošle nedelje, a na razvoju je radio i tim Ubisofta iz Srbije. O novom delu legendarnog serijala, razgovarali smo sa Milicom Todorović, koja je producent (Associate Producer) u beogradskom timu Ubisofta.

Izvor: Jovan Đurić

Srpski tim iza Assasin's Creed Mirage za B92.net: Novi deo nosi nostalgiju uz moderan gejmplej
Foto: Ubisoft Promo

Za početak, zanimalo nas je na kojim je tačno delovima je radio srpski odsek Ubisofta, a naša sagovornica kaže da se, zapravo, kroz celu igru može videti ono što je stvarano u Beogradu.

"Beogradski tim je radio na najrazličitijim delovima što gejmpleja, što User Interface-a (UI). Važno je napomenuti da je Assassin's Creed Mirage rezultat rada 13 Ubisoft studija, koji su zajedno oživeli impresivni grad Bagdad u danima Abasidskog carstva", rekla je Todorović za B92 Tehnopolis.

Pored tima Beograda i onog iz Bordoa, koji je bio glavni, tu su još i timovi iz Bukurešta, Krajove, Kijeva, Monpeljea, Montreala, Odese, Filipina, Kvebeka, Šangaja, Singapura i Sofije.

Najveći izazov, kaže Todorović, bio je da se prenese nostalgični osećaj povratka korenima franšize, odnosno da dugogodišnji dugogodišnji fanovi prepoznaju ono što su tvorci hteli da urade, a da istovremeno novi igrači uživaju jednako kao i stari, bez obzira na to da li su igrali prve delove ili ne.

Najveći izazov: Nostalgija uz notu modernog

S obzirom na to da je ceo UI tim prethodno radio na Riders Republic igri, što je u osnovi totalno drugačiji tip, a samim tim ima različit stil UI-a, inicijalni izazov je bilo navikavanje na nov način rada i upoznavanje art direkcije, objašnjava Todorović.

"Naš tim morao je da se fokusira na vizualne i kulturne elemente orijentalnog sveta kako bi stvorio autentičan i atmosferičan UI koji mu dolikuje", navodi, dodajući da je ovo bio veliki korak napred u razvoju celog tima.

Prva ocena fanova koji imaju iskustva sa ranijim Assasin's Creed delovima je, uglavnom, da Mirage vraća nostalgični osećaj prvih nekoliko igara. Upravo to je, ističe Todorović, bio dodatni zadatak beogradskog tima.

"To je bilo da se vratimo korenima, a ipak zadržimo moderan gejmplej i sve ono što igrači danas očekuju od jedne moderne igre", kaže ona.

Ulični lopov sa misterioznom prošlošću

Foto: Ubisoft Promo
Na pitanje po čemu Mirage "odskače", Todorović kaže da je dosta različit od prethodna tri moderna dela igre (Origins, Odyssey and Valhalla) jer podseća na prve delove u franšizi.

"Veliki fokus je na steltu i istraživanju mape, koja je ovog puta manja nego u prethodne tri igre. Fokusirana je na istorijski Bagdad, koji je prepun dešavanja, side quest-ova, priča koje se mogu igrati da bi se doživela potpuna imerzija u život grada iz devetog veka i građenje karijere 'Master Assasin-a'. Assassin’s Creed Mirage omogućuje igračima da otkriju živahan grad Bagdad tokom njegovog zlatnog doba", kaže Todorović.

"To je veličanstveni grad u istoj ligi kao i veliki istorijski gradovi koje je istraživala franšiza Assassin’s Creed, pružajući bogatu narativnu pozadinu, kao i obilje mogućnosti za smisleno istraživanje tokom igranja. Igrači će otelotvoriti novog heroja, Basima Ibn Ishaka, jedinstvenog uličnog lopova sa misterioznom prošlošću, koji će se pridružiti Skrivenima u njegovoj potrazi za odgovorima", istakla je ona.

Gejming scena sve popularnija

Nedavno se pojavila studija prema kojoj sve više mladih želi da se zaposli u svetu gejminga, a prema podacima Asocijacije idustrije video-igara Srbije, trenutno je u našoj zemlji oko 140 studija, timova i kompanija koji aktivno rade na izradi igara i drugih usluga i servisa usko vezanih za gejming industriju.

Todorović kaže, shodno tome, da scena onih koji rade na razvoju video-igara u Srbiji konstantno raste i razvija se neverovatnom brzinom, i da su "svi izgledi da će se tako i nastaviti".

"Stalno se otvaraju nove mogućnosti, nove pozicije i prilike za sve, pa tako i za mlade koji tek počinju svoje karijere", navodi Todorović.

"Svakome ko ima strast ka video igrama bih preporučila da se ne plaše i da se uključe što pre, bilo da su juniori koji tek počinju ili iskusniji ljudi koji žele da naprave promenu iz neke druge industrije", zaključuje Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: