Crveni prsten smrti: Greška vredna milijardu dolara

Xbox 360 je sjajna konzola, ali od samog početka ga je proganjao problem "crvenog prstena smrti".

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 17.02.2024.

09:22

Default images

Kada se pojavi ova greška, lampice oko dugmeta za uključivanje konzole trepere crveno kako biste znali da je došlo do "fatalnog problema". Za mnoge, to je ujedno značilo i da je samoj konzoli "odzvonilo". Ova greška je, inače, Microsoft u popravkama koštala više od milijardu dolara.

Bilo je mnogo spekulacija o tome šta tačno uzrokuje ovaj problem, ali niko nije znao zasigurno. Međutim, u jednom dokumentarcu koji se bavi istorijom Xbox-a stvar je objašnjena.

Dokumentarac se zove "Power On: The Story of Xbox", i u njemu govori dosta ljudi koji su učestvovali u dizajnu i marketingu same konzole, a kako kažu, prvobitno su mislili da je nešto do pregrevanja. Međutim, ispostavilo se da je problem malo komplikovaniji.

Bivši šef Xbox-a Piter Mur je pojasnio da nije u pitanju bilo samo pregrevanje, već je stvar u tome da se konzola prvo mnogo zagreje, a zatim i naglo ohladi. U tom slučaju, sistem je previše opterećen i konzola "umire".

Više detalja je dao hardverski inženjer Leo Del Kastiljo, koji je rekao da "veze koje su prekinute nisu locirane na matičnoj ploči, već se nalaze unutar samih komponenti".

Microsoft je negde u to vreme pokušao da reši problem time što je u prodaju pustio više vrazličitih verzija Xbox 360 konzole, pa je vremenom i sam "crveni prsten smrti" prestao da se pojavljuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: