Testirali smo: Nokia N9

Poslednji ples sa Nokijom iz prethodnog života.

Izvor: Izvor: B92, Autor: Ivan Jelić
Podeli
Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

Odavno nije bilo više pomešanih emocija kada je jedan uređaj u pitanju, više prošlosti i budućnosti u isto vreme na jednom mestu.

Nokia je uprkos velikim planovima rešila da ono što je nekada trebalo da bude budućnost ipak istera do kraja i objavi model N9, telefon koji spaja masteralni hardverski dizajn i inžnjering i softver koji za koji su vezivane nade da će je izvući sa puta bez povratka.

Prvi izlaz sa tog puta, popločanog pokušajima da se antički smartophone sistem zvani Symbian upodobi savremenim zahtevima, nazirao se u formi modela N900 koji smo pre više od dve godine imali priliku i da probamo.

Maemo, kako se tada zvao operativni sistem za koji se verovalo da je Nokijin vagon u vozu koji su Apple, a posle njega i Google punom parom vozili tamo gde Symbian nije mogao stići, predstavljen je kao konzumentski spreman sistem u stanju koje je moglo dati pravu sliku gde će Nokijina top ponuda od tada ići.

Stvari ipak nisu išle tako brzo, pa je N serija nastavila da koristi Symbian sa bajpasom, poput N8 koji i dan danas pokreće ovaj operativni sistem. Zato je pravi prethodnik N9 zapravo N900, a ne N8, što je možda najbolje ilustruje borbu sa samom sobom, koju je Nokia imala. Sredinom prošle godine objavljen je i N9, slika i prilika Nokije koja je par meseci ranije poslata u istoriju.

N9 kod nas stiže u krajnje zanimljivo vreme kada već znamo da je od nje napravljena Lumia, Nokia Windows Phone koji dobija svu ljubav finskog kolektiva.

Budućnost

Uprkos svemu Nokia nikada nije izgubila osećaj za pravljenje dobrog hardvera. Skoro svi modeli koje je na tržište izbacila ovih godina bili su suštinski dobar hardver, ponekad specifikacijama korak ili dva za mainstreamom, ali se u svakom slučaju radilo o kvalitetnim uređajima. N9 je svojevrsni izuzetak, vanserijski dobar.

Dovoljno je jednom pogledati N8 kako bi se zaključilo da ideja o dizajnu N9 nije rođena sa njim. Ipak, ono što je bilo prosečno tada, sada je neuporedivo bolje. Manji profil, nepostojanje spojeva (unibody) i polikarbonat (ozbiljno dobra plastika) ključne su razlike u odnosu na N8.

Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

N9 stoga izgleda krajnje zanimljivo, na slikama nešto manje interesantno nego u prirodi. Činjenica da se radi o jednom komadu materijala početak je i kraj priče o robusnosti takvog kućišta. Polikarbonat od kog je kućište napravljeno pre svega znači čvtrsinu, ali i veoma dobar osećaj pri držanju u korišćenju, uz činjenicu da je boja kućišta ujedno i boja materijala. Užitak u ovom smislu jedinstveno je iskustvo, naročito kada se uzme u obzir i to da oštre ivice na dnu kućišta zapravo pomažu.

Celinu sa komadom materijala koji izgleda kao da je odsečen iz beskonačne trake i zaobljen na vrhovima čini ekran, odnosno panel koji ga spaja sa ostatkom. Površina koja ide od ivica prednje strane i ispod koje se nalazi sam ekran zaobljena je na krajevima, savršeno se uklapajući u profil telefona. Ekran se zbog toga skoro savršeno uklapa u oblik, ali i vizuelni dojam sprave uz utisak da je i sam zakrivljen, što nije slučaj.

Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

Inače, radi se o AMOLED ekranu koji Nokia predstavlja kao "ClearBlack", što je tipični AMOLED panel dijagonale 3,9 inča i rezolucije 480x854 piksela. Crna je uistinu prava crna, što se najbolje može videti u momentima kada je ova boja prikazana na ivici ekrana, te je teško razgraničiti gde prestaje ekran a počinje crna površina koja ga spaja sa ostatkom kućišta.

Sve ovo zajedno čini jedno od najboljih hardverkih rešenja koje se ovom trenutku može naći. Robusnost, sjajan komfor i lakoća rukovanja i prepoznatljiv izgled spoj su koji malo koji uređaj danas ima.

Prošlost

N9 pokreće operativni sistem MeeGo 1.2 Harmattan, a nema boljeg podatka za početi priču o njemu do toga da on tehnički više ne postoji. Postoji Mer, napor zajednice da se razvoj MeeGoa nastavi bez Nokije i Intela, i Tizen, nova Intelova avantura, ovoga puta sa Samsungom koja se naslanja na MeeGo. MeeGo je inače svojevremeno nastao kao inicijativa Intela i Nokije kada su spojeni Moblin, Intelov GNU/Linux za mobilne računare (netbook na primer) i Maemo, takođe većim delom slobodni operativni sistem nastao u doba Nokijih internet tableta (N700 i dalje).

Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

Pomenuti N900 uveo je na tržište Maemo 5 Fremantle, a planirana verzija 6 trebalo je da nosi ime Harmattan. Pošto je u mređuvremenu došlo do pomenutog spajanja i stvaranja MeeGoa, Nokia je odlučila da N9 postane svojevrsni hibrid i da zadrži određene delove Harmattana u kombinaciji sa MeeGom. Tako je nastao MeeGo Harmattan.

Najveća i najozbiljnija karakteristika Harmattana je korisnički interfejs. Radi se o "Swipe UI" interfejsu koji se uopšte ne naslanja na hardverske dugmiće koje N9 u ovom smislu i nema. Suština je da se N9-kom upravlja pokretima prstiju sa svih ivica ekrana, u svim pravcima.

Sam interfejs u osnovi podeljen je na tri ekrana. Prvi i podrazumevani je grid sa aplikacijama, odnosno meni sa ikonama. Levo je ekran koje se zove Events (događaji), a desno task menadžer, do kojih se dolazi adekvatnim horizontalnim pokretima. Stvar postaje zanimljiva pri uključivanju aplikacije ili bilo čega što će okupirati ekran. Horizontalni pokreti sa ivice ekrana (swipe u levo ili desno) vraćaju na home ekran (onaj koji je poslednje korišćen), a vertikalni pokreti sa donje ili gornje ivice će isključiti odnosno poslati aplikaciju u "task menadžer".

Dvoskturki tap ekrana će ga probuditi istovremeno kao i pritisak na taster za otključavanje sa strane, a polje sa notifikacijama dostupno je i kada je telefon zaključan (inače rezaliovano jako slično kao na Androidu). Moguće je direktno otključati telefon akcijom iz polja za obaveštenja, odnosno odmah uraditi ono što je potrebno, bez međukoraka.

Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

Navikavanje na sve pomenuto je kratko, nakon čega je nemoguće oteti se utisku da su stvari trebalo da budu takve oduvek. Kretanje kroz interfejs pokretima je najintuitivnije i najelegantnije moguće rešenje, u poređenju sa kojim pristikanje tastera na ekranu ili van njega izgleda kao povratak u dvadeseti vek.

Stvar je smišljena tako da upravljanje telefonom jednom rukom uvek bude moguće, a da bez obzira na situaciju bude što lakše. Reklo bi se da je Nokia u tome veoma uspela, naročito zato što ceo koncept funkcioniše skoro besprekorno kada su performanse u pitanju. Task menadžer veoma je upotrebljiv (moguće je "ubijati" aplikacije pojedinačno ili sve zajedno), sistem za notofikacije takođe, uz korisne "prečice" poput delimičnog swipea sa donje ivice kada se pojavljuju ikone za telefoniranje, slanje SMS-a, kameru i web browser.

Još jedna stavar koja zaslužuje pohvalu je Harmattanova tastatura koja je izuzetno udobna i precizna.

Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

Aplikacije koje se uz N9 dobijaju sposobne su da opskrbe uobičajene potrebe većine korisnika. Web browser brz je i upotrebljiv, Twitter, Facebook i Skype takođe postoje i dobijaju se preinstalirani. Ponuda takođe nije loša kao što bi se moglo očekivati, u Nokia Storeu moguće je recimo naći Angry Birds, Fourquare ili Firefox. Harmattan se ponaša kao i većina moderenih sistema kada je menadžment naloga u pitanju te će prikupiti informacije o kontaktima sa svih izvora i spojiti ih na jednom mestu.

Ono što je veliki problem kada je MeeGo ekosistem u pitanju je činjenica da je i sama Nokia fokusirana na drugi. Teško očekivati da će programeri koji žele da budu prisutni na Nokijinim uređajima odabrati MeeGo pre Windows Phonea ili nekim slučajem oba, kada na tržištu već postoje dve velike i ozbiljne platforme. Drugim rečima, to je što je u ovom momentu, malo je verovatno da se situacija neće menjati na gore.

Specifikacije

N9 pogoni TI OMAP 3630, što je 1 GHz Cortex A8 procesor i PowerVR SGX530 grafika. Memorije je 1GB, uz interni storage od 16 ili 64 GB. Slota za memorijska proširenja nema, a on "dodatne opreme" valja istaći NFC.

Nokia N9 (Photo: B92)
Nokia N9 (Photo: B92)

Kamera od 8Mpx sa Carl Zeiss optikom snima solidne fotografije i video snimke u 720p HD rezoliciji. Tu je i prednja VGA kamera.

Lumia

Priča o prošlosti i budućnosti pun smisao dobila je onog trenutka kada smo videli kako ce izgledati prvi Nokia Windows Phone. Lumia 800 suštinski je N9 na Windowsu, što dovoljno govori samo za sebe. Virtuoznost koju je Nokia pokazala ovim uređajem nastavlja da živi kroz hardver, dok MeeGo polako ali sigurno ostaje ovde gde je sada.

Prema tome, poslednji ples sa Nokijom kakvu je znamo pre veze sa Microsoftom bio je najbolji. Ta Nokia odlazi sa stilom, što je za poštovanje.

Telefon na test ustupila Nokia.

Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.