Aktuelno 5

18.03.2024.

11:30

Grok je sada otvoren za sve

Programeri i istraživači mogu besplatno da u svojim projektima koriste "težine i arhitekturu" koji pokreću xAI-ev Grok četbot.

Autor: B92

B92
Grok je sada otvoren za sve
rarrarorro / Shutterstock.com

Podeli:

Ilon Mask je 11. marta objavio da će xAI svoj Grok četbot načiniti programom otvorenog koda, a sada je to izdanje dostupno na GitHubu. Ovo će omogućiti istraživačima i programerima da nadograde model i utiču na to kako xAI ažurira Grok u budućnosti jer se takmiči sa rivalskim tehnologijama kompanija OpenAI, Meta, Google i drugih.

Objava na blogu kompanije objašnjava da ovo otvoreno izdanje uključuje "težine osnovnog modela i mrežnu arhitekturu" od 314 milijardi parametara za Grok-1 model. Dalje se navodi da model ima kontrolnu tačku iz prošlog oktobra i da nije prošao kroz fino podešavanje "za bilo koju specifičnu primenu, kao što je dijalog".

Nakon što je Mask kupio Twitter (sada X), kod koji stoji iza njegovih algoritama je na kraju objavljen, a Mask je otvoreno kritikovao kompanije koje ne omogućavaju kod svojih AI modela otvorenim. To uključuje OpenAI, čiji je osnivanje pomogao, ali ga sada tuži, navodeći da je kompanija prekršila prvobitni ugovor o osnivanju da će biti otvorenog koda.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: