Aktuelno 15

25.06.2024.

17:08

Ruska vojska ima novi moćni dron: Koristiće se u Ukrajini FOTO/VIDEO

Ruska borbena grupa Dnjepar razvila je novi dron po imenu Perun.

Izvor: B92

Ruska vojska ima novi moćni dron: Koristiće se u Ukrajini FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Dron je sposoban da nosi teške terete, služi za izviđanje ili operacije potrage i spasavanja, uključujući evakuaciju ranjenih i povređenih.

"Brzo dopremanje teškog tereta, obavljanje funkcije izviđača, izvođenje operacija potrage i spasavanja, uključujući evakuaciju povređenih i ranjenih, kao i gađanje neprijatelja. Danas sve to može da se uradi jednom spravom", saopšteno je u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Prema ministarstvu, dron radi na ruskom softveru i može da nosi teret težine do 200 kilograma, prenela je ruska agencija Tass.

"Borbene sposobnosti drona su već ispitane na poligonu. Na dron Perun je postavljena protivtenkovska vođena raketa koja je ispaljivana prvo sa zemlje, a zatim iz vazduha", ističe se.

"Pored protivtenkovske rakete, Razvojni tim planira da testira mitraljez i sistem za lansiranje nevođenih vazdušnih raketa", navodi ministastvo u saopštenju, dodajući da će Peruna koristiti sve jedinice u Ukrajini.

Podeli:

Tagovi

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: