Aktuelno 3

21.06.2024.

9:45

"Zabranjeno zbog veze sa Rusijom"

Bela kuća najavila je zabranu prodaje softvera kompanije Kaspersky u SAD zbog, kako kažu, bliskih veza te firme sa ruskom vladom.

Izvor: B92

"Zabranjeno zbog veze sa Rusijom"
Shutterstock/Andrea Izzotti

Podeli:

Kako prenosi agencija Reuters, među velikim klijentima ove firme u SAD su lokalne i federalne vlasti, kao i provajderi usluga za ključno važnu infrastrukturu.

Kako  navodi izvor, utvrđeno je da bliske veze kompanije Kaspersky sa ruskom vladom predstavljaju veliki rizik, a povlašćeni pristup  njihovog softvera kompjuterskim sistemima  mogao bi da im omogući da ukradu poverljive informacije iz američkih kompjutera, ili ubace virus.

Kaspersky će biti takođe dodat na spisak trgovinskih restrikcija, navode druga dva izvora, što će naneti udarac ugledu firme koji bi mogao da utiče na prodaju njihovih proizvoda u inostranstvu.

Detalji zabrane za kompaniju Kaspersky još nisu precizirani, a portparol Ministarstva trgovine nije želeo da komentariše ove planove. Kompanija kao ni ruska ambasada takođe se nisu oglasili ovim povodom. 

Kako prenosi Reuters, planirana mera pokazuje da američka administracija nastoji da umanji bilo kakav rizik od ruskih sajber napada koji bi mogao poteći od softvera kompanije Kaspersky, kao i da izvrši pritisak na Moskvu čija ratna dejstva u Ukrajini ponovo dobijaju zamah.

Nove restrikcije na prodaju softvera kompanije stupiće na snagu 29. septembra, 100 dana nakon objavljivanja, kako bi se dalo vremena firmama da nađu alternative. Pritisak na poslovanje kompanije Kaspersky u SAD pojačan je nakon rata u Ukrajini.

Američka vlada privatno je upozorila neke američke firme dan nakon napada Moskve na Kijev u februaru 2022. da bi Moskva mogla da manipuliše softverom koji je napravio Kaspersky kako bi nanela štetu, podseća Reuters. 

Kaspersky, firma koja poseduje i holding kompaniju u Britaniji, prijavila je 2022. prihod od 752 miliona dolara ostvaren od više od 220.000 klijenata u oko 200 zemalja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: